Teraz jest So, 7 lut 2026, 16:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 55  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 08:24 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Tylko właśnie ta różnica na bańce w końcowej kalkulacji daje już niemałą kwotę. Bardzo dobre oleje są opłacalne jak auto go nie przepala lub przepala w symbolicznych ilościach, a jak już bierze powiedzmy 1L/1000 km to trochę takie wyrzucanie pieniędzy w błoto, bo przyciśniesz parę razy pod czerowne pole i złotówki Ci przelatują przed oczami :-P

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 08:30 
Amator
Od: 29.02.2016
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
LPG: Tak
Bez jaj ;-)... Ci bierze litr na 1000 km? To katastrofa...

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 08:35 
Nałogowiec
Czytałem o lepszych przypadkach:) Jak zagłębisz się w lekturę na forach Mazdy, to zobaczysz ile jest osób którym podobne ilości auta przepalają. Oczywiście to nie powinno mieć miejsca, chociaz producenci się asekurują i podają taką ilośc jako normę.

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 08:41 
Amator
Kurcze, to jestem w szoku... :-)

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 08:51 
Nałogowiec
Też byłem jak po zakupie auta zobaczyłem suchy bagnet. Nigdy nie byłem przyzwyczajony do kontrolowania poziomu oleju przy kupowaniu, bo nigdy nie miałem podobnego przypadku żeby auto go przepalało w takich ilościach. Sporo osób ma z tym problem, ale co jest powodem...? Podejrzewam że właśnie kiepskiej jakości pierścienie czy wydłużone interwały wymiany oleju, bo mało prawdopodobne żeby prawie każde auto sprowadzone było zajechane. U mnie dodatkowo brak jakichkolwiek objawów tzn. moc jest, nie kopci po odpaleniu, brak spalin po wyjęciu bagnetu, brak wycieków itd.

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 08:57 
Bywalec
Od: 30.10.2014
Region: wielkopolski
Najpierw to według mnie powinieneś cały stary olej zlać i zobaczyć ile go było w silniku skoro miałeś problemy z jego odczytem. Ponadto w twoim przypadku może się okazać że zamieniłeś siekierkę na kijek przy różnicy ok 50 zł ponieważ pewnie zalany był lepszy olej Dexelia a Ty zmienisz na Castrola który podrabiany jest na potęgę i trafić dobrą oryginalną sztukę to jest problem. Nie wiem czy zostawia szlamy czy nie ale skoro tyle osób pisze to musi być coś na rzeczy. 2.0 MZR to silnik Forda po przeróbkach Mazdy więc jak jeździłeś focusem to rozumiem że wiesz co czynisz :)

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 09:01 
Nałogowiec
Dexalia to bliźniaczy olej do ELF SXR 5W30, a to są dość takie oleje HC, więc bez rewelacji. Niech kolega pojeździ i sam się przekona co w trawie piszczy. Jeżeli na bagnecie było sucho, to nie ulega wątpliwości że silnik tez przepala olej, tylko pytanie w jakich ilościach?

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 09:05 
Amator
Już mnie nie stresujcie :-)... Zrozumiałem błąd :-). Pokulam się na tym olejku 10 tysi, zrobię płukankę i wlej lepsiejszy :-)

-- Dodano: Cz, 24 mar 2016, 09:05 --

Tzn bagnet był mokry, tylko po stronie przeciwnej do podziałki min i max :-)...

Swoją drogą, tak dupowatego bagnetu (do odczytu) to jeszcze nie widziałem....

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 09:08 
Nałogowiec
Tutaj w przypadku M6 jest z tym problem że 90% aut są sprowadzane, więc nie wiemy czy na liczniku jest powiedzmy 180 tys przebiegu czy może powinno być 280 tys? Przy takich przebiegach to raczej normalne że olej będzie znikał, tym bardziej o lepkościach 5W30. Nikt nie sprzedaje dobrego auta za pół darmo, a kupno od handlarzy to taka loteria. Często silniki są przegrzane, pierscienie pozapiekane, bo w Niemczech popylają autostradami z dużymi predkościami a olej zmieniany co 20 tys km i później kwiatki wychodzą. Do tego Dexalia jak napisałem, to żaden rarytas a zwykły HC, tylko cena wyższa bo z naklejką Mazdy.

PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 09:47 
Bywalec
Od: 30.10.2014
Region: wielkopolski
No zgadzam się że Dexelia to żaden rarytas. Zalej tak aby na całkowicie zimnym był pod kreskę max i obserwuj w kolejne dni na całkowicie zimnym silniku czy stan jest czy ubywa.

PostNapisane: So, 26 mar 2016, 11:15 
Amator
Może i racja. Ja przebieg mam udokumentowany. Zarówno wydruki, jak i wpisy w systemie Mazdy. Oczywiście można snuć różne scenariusze, ale szkoda nerwów....

Miłego dnia.

-- Dodano: So, 26 mar 2016, 11:15 --

Po przejechaniu około 550km nie dostrzegam żadnych oznak wciągania oleju. Poziom się nie zmienił. Zobaczymy po powrocie do Polski...

Jestem dobrej myśli :-). Jak dobrze pójdzie to po 10 tys. Km wymienię olej na Amsoil :-)

PostNapisane: So, 26 mar 2016, 20:28 
Wtajemniczony
Od: 30.06.2013
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: Top
Region: pomorski
Ja dorzucę coś od siebie, aby trochę seemoore uspokoić.
Od zakupu auta zalewam je Dextelią. Podczas normalnego użytkowania Madzia praktycznie oleju nie pobiera, poza dwoma wyjątaki:
- duże obciążenia, co w moim przypadku oznacza zagraniczny wyjazd na narty z kolegami - wiadomo trzeba wziąć zaopatrzenie :drunk:, choć to może też wynikać ze złego zestrojenia instalacji w trybie OL - podczas tegorocznego wyjazdu chcę zwrócić uwagę na odczyt AFR, czy nie jest zbyt ubogo.
- szybki przejazd autostradą, tak powyżej 160km/h. Na odcinku Polska - Chorwacja - Polska, praktycznie zerowy ubytek, a ostatni szybszy 160km odcinek ubytek 2-3mm. Potwierdzają to też krótkie szybkie przejazy. Średnio zużycie oleju wychodzi tak około 1l/10.000km.
Co do bagnetu, to faktycznie wskazania potrafią być różne. U mnie gorącego oleju przybywa nawet o 2-3mm w stosunku do zimnego. Dlatego sprawdzam poziom i robię dolewki na ciepłym silniku.

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 10:30 
Amator
Uspokojenie :-)...

Mimo wszystko będę śledzić wskazania na bagnecie dość regularnie :-)...

Pozdrawiam serdecznie :-)

-- Dodano: Wt, 29 mar 2016, 11:30 --

No i mała aktualizacja.

Dziś rano, na zimnym silniku, poziom oleju na bagnecie wskazał minimum. "Wskazówka" opadła zatem od ostatniego pomiaru ze stanu 3/4 do 0.

Dziwne to, bo do Niemiec nie ubyło najpewniej nic (taki miałem odczyt). A w drodze z Niemiec do Polski, ubyło by aż tyle?

Co o tym sądzicie?

Dodam tylko, że do Niemiec jechałem z prędkością około 140 km/h na autostradzie, a w drodze powrotnej około 150 km/h. No raz przycisnąłem na chwilę, zeby nieco sprawdzić moc autka do 190 km/h. :)

Jakieś rady, wskazówki?

Czy AMSOIL mógłby zmienić nieco stan rzeczy na korzyść, czy raczej po mału myśleć o zmianie oleju na płyn o wyższej lepkości?

Z góry dzięki za sugestię.

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 10:56 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
seemoore napisał(a):
Czy AMSOIL mógłby zmienić nieco stan rzeczy na korzyść, czy raczej po mału myśleć o zmianie oleju na płyn o wyższej lepkości?

Może o remoncie silnika ? ;-)

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 11:07 
Świeżak
Od: 29.10.2015
Rok produkcji: 2009
jeżeli mogę coś doradzić - bo z silnikiem niby bezawaryjnej Mazdy w benzynie miałem niezłe przygody, to nie ma co się sugerować testami spalin, kompresji itp. ani zmieniać oleje. przy spalaniu oleju rzędu 0,8 L/1000 km silnik do remontu zanim pojawią się większe problemy. mi ASO od 2 lat mówiło, że ten silnik "tak ma" i dolewali olej 1-2 L co 3 m-ce, auto nie kopciło, miało moc - a skończyło się wymianą silnika. nigdy więcej ASO - szczególnie w Szczecinie

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 11:12 
Amator
Panowie, nie przesadzajmy :)... Silnik ma 110 tys. przebiegu :)...

Poza tym, jak napisałem, silnik w drodze do NIemiec (około 500 km) nie wziął oleju, a w drodze do Polski (ok 500 km) pobrał niecałe 3/4 wskaźnika na bagnecie.

Wiem, że niektórzy dolewają nawet po 1l na 1000 km...

Co sądzicie?

Ktoś bardziej obeznany może coś podpowiedzieć?

A jeśli remont silnika, wiążący się z poborem oleju, to jakiego rodzaju ten remont miałby być? Co konkretnie?

Nie jestem fachowcem, dlatego wolę zapytać o nawet bzdurne sprawy.

Pozdrawiam,

Michał

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 12:07 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
seemoore, wypłucz silnik porządną płukanką, zalej olej 5w40 z niskim Noack (dobra wartość to poniżej 10%, im mniej tym lepiej) i na takim zestawie obserwuj zużycie oleju. Będzie to bardziej miarodajne, kiedy silnik zostanie uwolniony z części złogów i osadów, a olej sam w sobie będzie miał niską odparowalność i jakby z winy jego samego będzie go ubywać mniej.

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 12:41 
Amator
Tomku, czytałem sporo wpisów na forum, wychodzących spod ręki Twojej osoby. Dziękuję za zianteresowanie moim problemem :).

Czy możesz mi polecić konkretną specyfikację tego, co miałbym wlać do swojego silnika?

Taka konfiguracja?

1. Płukanka: http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/dodatk ... 250ml.html
2. http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w40/1 ... 40-5l.html

Nie widzę oleju Amsoil w wersji 5W40. Przynajmniej nie na Twojej stronie...

Jesli coś do zmiany, to podpowiedz :)...
Jak już coś wymyślimy, to zadzwonię i dogadamy szczegóły transakcji.

Pozdrawiam.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 12:44 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
1. Płukanka - w porządku :wink:
2. Enviro+ 5w40 jest olejem o obniżonej zawartości popiołów. Stosuje się go raczej do diesli z DPF. Polecę Ci albo Penrite HPR 5w40 http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/glowna ... 40-5l.html albo Amsoil European Car Formula 5w40 full-saps http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w40/2 ... ps-5l.html *.

* Amsoil jest droższy od Penrite o 40zł, jednak nie ma uogólniając lepszych parametrów. To bardzo zbliżone produkty.

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 12:51 
Amator
Witam,

Bardzo dziękuję. Zdaję się zatem na Ciebie... Swoją drogą, więcej dałem za tego mojego Castrola, niż polecany przez Ciebie Penrite :)...

Podeślesz mi na privat ofertę na: Olej Penrite HPR 5w40, płukankę, filtr do mojej Madzi oraz transport? :)

Aha... Na Castrolu przejechałem 1 tysiąc km. Rozumiem, że do tych 10 tysi mogę na nim przelecieć? Czy od razu byś sugerował wymianę?

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 12:59 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
AFAIK ofertę i koszty transportu masz na stronie www.czarnepaliwo.pl . ;-)
Tomek = czarnepaliwo.pl

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 13:06 
Amator
To nie jest pełna odpowiedź na moje pytanie :)...

Poza tym, prosiłem o info kolegę Tomka :).

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 14:13 
Świeżak
korzystając z okazji - wielkie podziękowania dla Tomka za rzetelny dobór płukanki - ale przy spalaniu oleju 1L/1000 km niestety nie pomogła - poziom oleju zaczął się podnosić (paliwo w oleju) i silnik do remontu. a propos - analizując forum konkurencyjnej Hondy Accord VIII generacji - tam w benzynowych silnikach usterek mało, postów mało. Czas niestety zmienić markę :(

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 14:54 
Amator
Witam,

orientowałeś się już może, jaki jest koszt takiego remontu?

Co w przypadku takich nieprawidłowosci należy naprawić/wymienić?

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 15:12 
Świeżak
koszt remontu oscyluje ok 4-5k pln, po prostu silnik trzeba rozebrać by zobaczyć co można wyremontować. ja błądziłem 3 m-ce (testy kompresji, hamownia, wymiana oleju, płukanki itd - wszystko niby ok), dolewając w międzyczasie olej. rozmawiałem z osobami które dobrze znają Mazdę jak Tomek czy Tadziol - ogromna wiedza! - utwierdzając się w tym, że te silniki przy wydłużonym interwale wymiany oleju (co 20 tys. co mówi instrukcja) zaczynają brać olej. inaczej mówiąc kupowanie używanej GH to czysta loteria. o ASO już pisać nie będę bo jeżeli chodzi o Mazdę w Polsce to po prostu kpina.

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 15:29 
Amator
No ok... A z ciekawości... Tadziol to Bodajże Katowice.

Kogoś z naprawdę dobrych mechaników z Bydgoszczy i okolic polecacie?

I jeszcze jedno... Skoro producent poleca interwały wymiany oleju co 20 tys. km, to czy nie powinien brac jakos odpowiadzialności za te silniki?

Czy poza tym, że auto bierze olej i należy ponosić koszt jego dolewania oraz wymiany, coś grozi uszkodzeniem? Jesli dolewa się regularnie i poziom oleju jest ok, to coś się może grubszego stać z silnikiem?

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 18:19 
Bywalec
Od: 01.11.2015
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: zagranica
seemoore napisał(a):
Ktoś bardziej obeznany może coś podpowiedzieć?

A jeśli remont silnika, wiążący się z poborem oleju, to jakiego rodzaju ten remont miałby być? Co konkretnie?

Sprawa jest relatywnie prosta, albo masz (kolejność przypadkowa):
- wycieki -> usunąć w miejscu wycieków
- zapieczone pierścienie na tłokach -> w najlepszym wypadku może i pomoże jakieś płukanie, w najgorszym remont, którego kompleksowość tez może być rożna, konieczna ocena kogoś ogarniętego
- uszkodzone uszczelniacze zaworowe -> wymienić
W najgorszym wypadku połączenie wszystkich trzech problemów. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Powyżej pewnych kosztów więcej sensu ma wymiana niż remont silnika. Przy takim spalaniu oleju, jak kolega powyzej już napisał, dalsza jazda to powolne zarzynanie silnika.

pozdr

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 18:34 
Amator
Ok dzięki. Zastosuje się więc do rad Tomka.

Wydaje mi się, że u mnie zużycie nie będzie potężne.

A kojarzycie może jaka ilość ml oleju odpowiada podziałkom na bagnecie?

Powiedzmy jaka jest ilość oleju pomiędzy poziomami min. i max.?

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 18:41 
Nałogowiec
Jak zagłębimy się w ten temat, to w dzisiejszych czasach większośc silników przepala olej, jedne więcej a inne mniej. Osobiście nie spotkalem przypadku żeby ktoś zarznął silnik tylko z tego powodu że bierze mu olej, jeśli oczywiście regularnie pilnujemy stanu. Mnie dwóch mechaników odradzało remont, argumentując że w tym silniku problem może powrócić. Czy to były kompetentne osoby już nie wnikam, ale czytałem kilka wpisów że po remoncie i pewnym czasie ludziom problem powrócił. Gdyby dobrze przeanalizować, to chyba większej liczbie forumowiczów zdarza się robić dolewki niz tych którzy nie dolewają w ogóle przez cały interwał. Na razie nie podpalaj się, tylko zastosuj dobrą płukankę i olej, a później obserwować. Może tak byc że spalanie nie od razu się ustabilizuje, a dopiero po kilku tysiącach km lub po drugiej wymianie. Między min. a max. z tego co pamiętam jest 0,75 L.

PostNapisane: Pn, 4 kwi 2016, 08:18 
Amator
Dzięki Krzysiek :-)...

-- Dodano: Śr, 30 mar 2016, 12:35 --

Zakupy zrobione u kolegi Tomka z forum :).

Zobaczymy, co z tego wszystkie wyjdzie. Mam nadzieję, że moja Madziunia mnie nie zawiedzie... :)

-- Dodano: Pn, 4 kwi 2016, 09:18 --

Witam ponownie,

Mam już u siebie nowiuśki olej Penrite i płukankę do silnika, zakupioną od Tomka :).

Jeszcze jakieś 7-8 tys. km i wymieniam olej z mojego obecnego Castrola.

Jak na razie, pobór oleju kształtuje się na poziomie około 300-350 ml na 1 tys. km. Dla mnie to dużo (mój poprzedni Ford Focus nie brał ani kropelki :)...), choć niektórzy piszą, że mają gorzej :)...

No cóż, mam cicha nadzieję, że sytuacja unormuje się nieco po zmianie na olej Penrite 5W40 i przepłukaniu silnika... Jak już temat zostanie zrealizowany, to podzielę się rezultatami.

Pozdrowienia :),

Michał

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1