Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 00:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 18:17 
Adept
Od: 30.05.2014
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Witam

Pytanie czy jest sens wymieniac przedlifta na polifta?

Proszę za i przeciw.

PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 18:40 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Region: mazowiecki
Była na ten temat obszerna dyskusja w wątku Kupujemy GJ, ale pomyślałem, że ciężko będzie stamtąd wyłuskać interesujące informacje. Możemy dyskusję zatem powtórzyć, uprzedzam tylko, że będzie mocno moderowana. Jeden lubi jabłka, inny gruszki. Wpisujemy swoje subiektywne za i przeciw :)

I mogę zacząć:
PRZECIW:
* brak podłokietnika ( :) )
* brzydsza listwa chromowana wokół chłodnicy
* chromowane brewki (jak dla mnie za wiele chromu)

ZA:
* reflektory LED
* nowocześniejsza deska rozdzielcza
* pokrętło głośności na desce środkowej

Według mnie wymieniać przed na polifta nie warto. Chyba lepiej poczekać na nową wersję...

PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 18:43 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Dodatnie +
1. Światła led
2. Lepsza stacja multimedialna
3. Head up
4. System kontroli jazdy w pasie ruchu
5. System kontroli kolizji w tyle auta

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 19:11 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Zgadzam się z przedmówcami co do + i -

Dodatkowo:

+
1. Pogrzewanie tylnej kanapy
2. Zabudowa ramion klapy w sedanie
3. Felgi 19" satin chrome
4. W skrzyni AT dźwignia biegów oraz tryb sport

-
1. Ręczny elelektryczny
2. Dwukolorowa skóra (ciemna)

PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 19:12 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
J.W. co mogę dodać. Powiem, że wg mnie nie warto na siłę, sam miałem okazję i nie skorzystałem, bo na zewnątrz widać nowe bajery, ale bebechy pod blachami to samo, faktycznie lepiej poczekać na nowszą generację (o ile czegoś w niej nie spieprzą, ale na razie już widać, że rewolucja jest już za nimi i teraz tylko ewolucja w nowszych modelach, modułowe podejście jak wszędzie więc może nie będzie tak źle). LF i poFL tak samo jeździ, te same plusy i minusy, tylko gadżety nowsze i inne. I zapewne jest poprawa na plus, więc jak trzeba coś wybrać to mus jak mus i postęp jakiś jest, ale jak nie ma potrzeby warto te 2 lata poczekać.

Na plus światła i środek, a na minus że nic z wyciszeniem nie poprawili.

PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 20:52 
Ja podobnie jak koledzy powyżej - posilę się Waszymi tekstami :wink:

in plus:

- reflektory LED
- nowocześniejsza deska rozdzielcza
- pokrętło głośności na desce środkowej
- system kontroli jazdy w pasie ruchu
- system kontroli kolizji bocznej przy wyjeżdżaniu tyłem np. z parkingu - mam to w Hondzie i bardzo sobie chwalę ( już kilka razy uratowało mi to "zadek" :-P )
- podgrzewanie tylnej kanapy
- skrzyni AT dźwignia biegów oraz tryb sport

in minus:

- brak podłokietnika :lol: - nie jeżdziłem, siedziałem tylko ale dla mnie <slabo>
- brzydsza listwa chromowana wokół chłodnicy
- chromowane brewki (jak dla mnie za wiele chromu)

Co do HUD-a - podoba mi się ten bajer ale brak możliwości jego całkowitego złożenia trochę mnie rozczarował.....
Elektryczny ręczny - nie wiem, nie używałem....na pewno bym się przyzwyczaił...

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 20:59 
Weteran
Nikt na Forum nie pisał, ale Hud ma pewien minus. W czasie pogody jesienno/zimowo/wiosennej, gdy wycieraczki często pracują w związku z tym na szybie występują miejsca czyste i brudne. W tle szkiełka hud widzimy tą granicę między szybą brudną a czystą. Niefajnie to "tło" wygląda. <slabo>

Co do ręcznego elektrycznego - ja lubię na śniegu się pobawić, z tradcyjną dźwignią super się to robi, z przyciskiem już koślawo - jest zero-jedynkowo, dlatego dla mnie to minus. Do tego specjalna obsługa (wyłącznie przez ASO) tylnych hamulców przy wymianie klocków przelewa czarę goryczy.

PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 20:59 
Stary wyjadacz
Mimo tych plusów dodatnich, moim zdaniem, nie warto zamieniać gj na wersję poliftową. Lepiej poczekać na nową M6.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 23:35 
Adept
Dziękuje za podpowiedzi.

Już tłumaczę dlaczego takie pytanie. Dostałem ofertę od Mazdy ze mogę wymienić swoje auto mimo nie skończonego PCP (personal contract purchase, taki prywatny leasing) bez żadnych dopłat.
A jako że oprócz 6, Mazda nie oferuje dla mnie nic innego ciekawego stąd to pytanie. Myślałem nad zamianą na 2.2 w dyszlu z automatem, bo niestety w UK nie jest dostępna 2.5, a 2.0 troche za słabe dla mnie. Choć z drugiej strony trochę boję się diesla z powodu kłopotów znanych na forum.

Dlatego myślałem nad zmianą 1 do 1 (czyli ten sam silnik i wyposażenie tylko polifta)

przeraża mnie:

do dupy nawigacja (preferuje Tomtoma)
ręczny elektryczny
przysłowiowy brak podłokietnika

na plus:

Ledy
Lepszy system multimedialny, w tym radio DAB
HUD
System wspomagający utrzymanie pasa ruchu
Ostrzeganie przed zmęczeniem (do doczytałem na stronie mazdy)

ps. tylna kanapa nie jest grzana w wersji na rynek UK.

Poza tym chciałem bardzo automata, bo mam już dość wajhowania, a w wersji SPORT NAV, jest tylko dostepna z dieslem i trzeba by bylo 3 tysie funtów dopłacić do tego interesu czego nie chcę...

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 03:33 
digital123 pojeździj z MZD. Ustaw parę tras, spróbuj minąć jakiś korek itp. I wątpię abyś chciał wracać do TT. Przez dużo większą przejrzystość, bardziej intuicyjną obsługę i o wiele bardziej swobodne ustawianie tras przez wiele punktów przelotowych. Nie mówiąc o tym że dokładność mapy czy aktualność fotoradarów będzie pewnie 100% w Wielkiej Brytanii.
Z całym szacunkiem co do ręcznego ale w 99% przypadków ręczny elektryczny jest zdecydowanie bardziej funkcjonalny dla skrzyni AT przez automatyczne zwalnianie przy ruszaniu. Stajesz na światłach, włączasz ręczny jakbyś zmieniał stację radiową i masz nogi wolne. Nie ciśniesz hamulca nogą. Mega wygodne rozwiązanie. A od ślizgania się po śniegu to chyba wynaleziono narty, a nie ręczny.. ;) poza tym oprócz funkcji hamulca postojowego będzie bardziej przydatny pasażerowi do zatrzymania pojazdu w razie problemów kierowcy. Już to widzę przy ręcznym z linką => koła tylne zablokowane, pobocze, rów, dach.. :(
Utrzymywanie na pasie ruchu na pewno nie jest jakimś super rozwiązaniem przy dynamicznej jeździe. Bardziej rozprasza niż pomaga. To nie jest takie autonomiczne rozwiązanie. Jak puścisz kierownicę to system się deaktywuje. Co jest sporą bzdurą. Co w czasie zasłabnięcia kierowcy?
Dla AT podłokietnika nie będziesz rozpatrywał jako zagadnienia..
Fajnym systemem jest ostrzeganie o ruchu poprzecznym przy wyjeżdżaniu tyłem z parkingu - działa na wszystko co się rusza i na drzewo nie ucieka.. ;)
Jeżeli możesz wymienić ot tak z małą dopłatą to nie masz się chyba nad czym zastanawiać..
A największy power to możliwość odtwarzania utworów z folderu a nie wszystkim z flasha USB. Tak chyba teraz nie masz, prawda? ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 05:57 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
rkarcz napisał(a):
Utrzymywanie na pasie ruchu na pewno nie jest jakimś super rozwiązaniem przy dynamicznej jeździe.

Przy dynamicznej może nie, ale dla robiących długie trasy może się kiedyś przydać (oby nie).

Kaczor napisał(a):
brzydsza listwa chromowana wokół chłodnicy

Really? Moim zdaniem przód po FL wygląda znacznie lepiej :P

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 08:10 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Diesla się nie bój, mam po raz drugi i rewelacja jak dla mnie, automat super sprawa. W takim wypadku jak piszesz bym wymieniał <spoko>

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 10:06 
rkarcz napisał(a):
poza tym oprócz funkcji hamulca postojowego będzie bardziej przydatny pasażerowi do zatrzymania pojazdu w razie problemów kierowcy. Już to widzę przy ręcznym z linką => koła tylne zablokowane, pobocze, rów, dach

Przepraszam ale w razie problemów z kierowcą ( zasłabnięcie itp) pasażer również może zaciągnąć "zwykły" ręczny - jak ma refleks i nie wpadnie w panikę....Tym bardziej, że "wajcha" znajduje się od strony pasażera...A przy elektrycznym ręcznym tylne koła się nie zablokują jak go włączysz przy dużych prędkościach ?

Żebyśmy się zrozumieli - nie neguję elektrycznego ręcznego - to chyba trend w dzisiejszych samochodach i nie uciekniemy od tego....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 10:19 
Matarez no właśnie nie, bo w czasie jazdy zaciągasz ręczny (w pewnym sensie) a on po 1-2 s odpuszcza aby nie było tak jak piszesz i musisz ponownie go włączyć. W czasie takiego zasłabnięcia kierowcy już widzę pasażera który z wyczuciem zaciąga linkę.. Ale to zaleta uboczna. Najlepsze w nim jest tak jak napisałem to odpuszczanie przy ruszaniu z AT.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 10:28 
Stary wyjadacz
W takiej sytuacji ja bym zmienił :)

Obrazek

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 10:28 
modo utrzymywanie na pasie ruchu jest fajną szkołą dla kogoś kto nie używa kierunków. Przy zmianie pasa ruchu najechanie na linię bez kierunku powoduje reakcję/kontrę. Przy dynamiczniejszym przemieszczaniu się każde wychylenie zza TiRa to kontra i drżenie kierownicy. Dla mnie zbędny gadżet wyłączony po miesiącu mniej więcej.
Tak samo aktywny tempomat jest fajny jak jedziesz krajówką w kolumnie, czy pustą dwupasmówką. Ale trochę większy ruch i hamowanie działa jak cię mogę, w miarę płynnie, ale przyśpieszanie to jakiś żart. U mnie działa to potwornie wolno, zwykle bez redukcji nawet. Być może to domena polifta, bo rozmawiałem o tym kiedyś z Szymek1604 i wg niego w przedlifcie przyspiesza bardzo dobrze. HGW o co come on..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 11:17 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
Odnośnie utrzymywania na pasie ruchu to miałem na myśli, że w domyśle ma to być dodatkowe zabezpieczenie dla osoby, która przyśnie przed kierownicą.

Nie zauważyłem, żeby system reagował przy celowym przekroczeniu linii (wychylenie zza tira)

Ale mam doświadczenie tylko z jazdy testowej, to nie wiem ;)

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 11:41 
Adept
Jadę jutro do Mazdy, zobaczymy co zaproponują, Bo cena jaką bym musiał dopłacić za diesla to 3 tyś więcej, jeśli dadzą z tego coś urwać to się głęboko zastanowie nad zmianą.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 12:34 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Matarez napisał(a):
rkarcz napisał(a):
poza tym oprócz funkcji hamulca postojowego będzie bardziej przydatny pasażerowi do zatrzymania pojazdu w razie problemów kierowcy. Już to widzę przy ręcznym z linką => koła tylne zablokowane, pobocze, rów, dach

Przepraszam ale w razie problemów z kierowcą ( zasłabnięcie itp) pasażer również może zaciągnąć "zwykły" ręczny - jak ma refleks i nie wpadnie w panikę....Tym bardziej, że "wajcha" znajduje się od strony pasażera...A przy elektrycznym ręcznym tylne koła się nie zablokują jak go włączysz przy dużych prędkościach ?

Żebyśmy się zrozumieli - nie neguję elektrycznego ręcznego - to chyba trend w dzisiejszych samochodach i nie uciekniemy od tego....

Chyba tylko po to żeby się czymś zająć w ostatnich sekundach życia :) - ten pasażer zaciągający ręczny :) przecież guzik to da kompletnie. No chyba że mowa o podjeździe i staczaniu się powolnym auta. Generalnie sytuacja wyimaginowana nie mogąca mieć miejsca realnie.
W praktyce : przepisz na swej liście elektryczny postojowy na plus a nie jako minus. Zwłaszcza z automatem.
Elektryczny ręczny w czasie jazdy też działa, ale z opóźnieniem, i na chwilę tylko przyblokowuje koła, ale kompletnie nie do tego służy. Zaletą elektrycznego jest też brak sterczącej wajchy . I zalety te stwierdzam ja, zwolennik prostych mechanicznych rozwiązań generalnie, tu jednak doceniam wygodę i przydatność. Może gorzej z serwisem tego być po latach (zapiekanie się , wymiany itd.), ale zobaczymy.
Podłokietnik FL - również przenieś z minusów na plusy z automatem.
Co do wyglądu po FL przód jest brzydszy, ugładzony, stonowany, przechromowany, wpisujący się bardziej w masę szarą tego co jeździ, przed Fl był bardziej wyrazisty.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 14:30 
Adept
Od: 03.11.2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: wielkopolski
Andrz
Andrzejsr napisał(a):
Co do wyglądu po FL przód jest brzydszy, ugładzony, stonowany, przechromowany, wpisujący się bardziej w masę szarą tego co jeździ, przed Fl był bardziej wyrazisty.

wszyscy tak piszecie o tym grilu brzydszym, ale to raczej kwestia gustu. Mi od razu bardziej spodobał się przód FL - bardziej dojrzały, do tego kształt ledów vs przed lift również na plus. Ewentualnie te brewki dla niektórych mogą być już przesadzone, choć dla mnie nie są.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 15:00 
Stary wyjadacz
Zgadzam się z tym, wygląd przodu może się podobać w obu wersjach, zależy od upodobania.

Obrazek

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 16:22 
Andrzejsr napisał(a):
Chyba tylko po to żeby się czymś zająć w ostatnich sekundach życia - ten pasażer zaciągający ręczny przecież guzik to da kompletnie. No chyba że mowa o podjeździe i staczaniu się powolnym auta. Generalnie sytuacja wyimaginowana nie mogąca mieć miejsca realnie.

Naprawdę chylę czoła przed Twoim doświadczeniem życiowym ale widocznie nie przeżyłeś wszystkiego...Osobiście tak zatrzymałem auto kiedy jechałem z wujkiem chorym na cukrzyce i miał on atak...Na szczęście prędkość była mała i droga pusta - udało się zatrzymać auto bez żadnej szkody...

Andrzejsr napisał(a):
Podłokietnik FL - również przenieś z minusów na plusy z automatem.

Jak pojeżdżę ze skrzynią AT to może przeniosę do plusów....

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 20:30 
Weteran
rkarcz napisał(a):
A od ślizgania się po śniegu to chyba wynaleziono narty, a nie ręczny..

Nie dla mnie (nie jeżdżę na nartach), od zawsze korzystam z tego, że jak jest śnieg to mogę bokiem polatać albo szybko zawrócić :)
A dźwignia ręcznego podobnie jak podłokietnik lepsza była w GH, bo po prawej stronie, mega wygodnie. :)

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 20:56 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Co do funkcjonalności systemów dyskusja ma sens i wszystko chyba zostało już powiedziane powyżej, ale co do wyglądu przodu, środka czy tyłu to już w ogóle nie. Mi przód, grill jak i środek po lifcie znajdzie bardziej się podoba. Nawet tablet na środkowej konsoli robi lepsze wrażenie. Ale to są moje subiektywne opinie.
Mam AT i podłokietnik sprawdza się rewelacyjnie. LED-y super. Światła dzienne przed jak i po lifcie są super.

moderator
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 21:20 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Ja wielki miłośnik FL napiszę jedno... nie ma sensu wymieniać... dla samej wymiany...

Jeśli miałbym wybierać między jednym a drugim biorę FL...

No ale brak 2.5 to porażka rynkowa...

administrator
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 21:26 
Weteran
Nie zapominajmy, że pod koniec przyszłego roku będzie nowy model, no chyba, że Mazda zmieni zasadę 5 lat na 6-tkę. ;)

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 21:36 
JaFGdy o nie, akurat światła dzienne przedFL ma znacznie ładniejsze.. Za to lampy tylne dla FL.. :)

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 21:41 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
tombien napisał(a):
Nie zapominajmy, że pod koniec przyszłego roku będzie nowy model, no chyba, że Mazda zmieni zasadę 5 lat na 6-tkę. ;)

Wszystko zależy jak się będzie im sprzedawać GJ na głównych rynkach... No i na razie nawet konceptu nie ma...
No ale też stawiam, że w końcu 2018 wprowadzą do sprzedaży GK (po premierze na przełomie 2017/2018)

PostNapisane: N, 20 mar 2016, 13:34 
Stary wyjadacz
Jak 5 lat to powinna być już w 2017 w sprzedaży

Obrazek

PostNapisane: Pn, 21 mar 2016, 11:43 
Weteran
Od: 22.10.2012
Panowie, przypominam, że to jest wątek o tym, czy warto wymienić przedlifta na polifta. A nie o wyższości ręcznego mechanicznego nad elektrycznym bądź odwrotnie. Zgodnie z obietnicą w drugim poście, cała ta dyskusja wylądowała w czaterii.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1