Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 3 mar 2016, 23:22 
Wtajemniczony
Od: 09.02.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Cena Bearlocka poza salonem to 600-900 zł w zależności od serwisu oraz czy manual czy automat.

Więc cena 620 zł w salonie z montazem to bardzo dobra cena.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 3 mar 2016, 23:46 
Adept
Od: 13.06.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: lubuski
Tylko w innym serwisie z rabatem dostałem ofertę 350 PLN. 350 a 620 jest różnica co?

PostNapisane: Pt, 4 mar 2016, 07:37 
A ja myślę, że najprostszym i porównywalnie skutecznym zabezpieczeniem jest bezprzewodowe immo. Ktoś się naprawdę boi? Qrwa to załóż 2. Zawsze wsiadasz, karty, breloczki masz przy sobie i nie wnikasz w jakieś odpinanie, bolcowanie itp. Sam mam Zedera i go oczywiście zapinam, ale chyba zainwestowałbym te pieniądze w 2 immo rozłączające 2 inne obwody niż 1szy. I naprawdę powodzenia w rozbrojeniu takiego systemu. Nawet montującemu zajęłoby to kilkadziesiąt minut. Ktoś tu napisał, że wszystko i tak ukradną. Wszystko to znaczy co? To nie Maybach, żeby w nim siedzieć 8h i szukać kabli bo w dziupli dostanie 10kPLN zamiast 2. To M6, nie działają sposoby na 5-10 minut to za rogiem stoi następna. Bez przesady.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 4 mar 2016, 09:47 
Wtajemniczony
Od: 09.02.2015
mastermyka napisał(a):
Tylko w innym serwisie z rabatem dostałem ofertę 350 PLN. 350 a 620 jest różnica co?

Tego nie napisałeś wcześniej, miałem się domyślić że gdzie indziej jest taniej czy co?

PostNapisane: Wt, 8 mar 2016, 20:31 
Wstydliwy
Od: 08.03.2016
Rok produkcji: 2016
Region: małopolski
Cześć,

To jest mój pierwszy post na forum - tak jak w podpisie, moja 6 właśnie płynie :) (skyenergy, AT, 2.0, deep crystal blue).

Przeczytałem od deski do teski wątek dot. kradzieży i mam smutne odczucie, że zwłaszcza w przypadku Wawy nie pyta się czy, a kiedy...

Dziwi mnie brak reakcji Mazdy (choć właściwie nie wiem dlaczego).

Tak jak koledzy już radzili nie ma innego wyjścia, jak dodatkowy alarm nie oparty o magistralę CAN, lub bolec i oczywiście dobre ubezpieczenie z GAP.

Patrząc na wielki zachwyt, jakim Koledzy obdarzyli M6, plus moje doświadczenia z jazdy M3, pomimo ryzyka nie żałuję decyzji i już nie mogę doczekać się końca kwietnia...!!!

PostNapisane: Wt, 8 mar 2016, 21:34 
Świeżak
Od: 16.11.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyMotion
Mnie też kopara opadła kiedy przeczytałem tu i ówdzie nt. kradzieży, a wcześniej bez tej wiedzy kupiłem auto.

Ale spoko, będzie Pan zadowolony jak już Pan kupił :wink:
Trzeba jakoś żyć.

PostNapisane: Wt, 8 mar 2016, 22:23 
Amator
Od: 27.01.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Przeciez jest dzialanie Mazdy, immobilizer dodatkowy. Mam taki i dziala :-)
Bylem w warszawie i Mazda ma sie dobrze, dalej w moich rekach, takze nie ma co przesadzac.

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 09:48 
Wstydliwy
No cóż, działanie zabezpieczeń można sprawdzić tylko w jeden sposób..., czego oczywiście nikomu nie życzę.

Podczas tego wątku przewijały się zdania, że dodatkowe zabezpieczenia oferowane od M zostały oparte na szynie CAN, w której są ewidentne podatności - ujawniające się co noc.

Alternatywą jest niedźwiedź (choć to miałem kiedyś w starym Citroen ZX w 1998r i nie myślałem, że do tego jeszcze wrócę) lub inne oparte o nie podatny element.

Mechanik radził immo Tytan DS50. Nie wiem tylko, czy jego instalacja nie pozbawi mnie gwarancji.

Ostatnio edytowano Śr, 16 mar 2016, 17:42 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 10:09 
Jerry napisał(a):
Mechanik radził immo Tytan DS50. Nie wiem tylko, czy jego instalacja nie pozbawi mnie gwarancji.

No i właśnie takie sprawy wyjaśnia się przy zamówieniu a nie po.. ☺

Ostatnio edytowano Śr, 9 mar 2016, 12:04 przez rkarcz, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 11:56 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Region: podkarpacki
No jak pozbawi gwarancji, trochę rozsądku - sam czy w niezależnym serwisie zamontujesz cokolwiek np. czujniki parkowania, hak, audio, wygłuszenie, podpięcie na stałe videorejestratora to gwarancję stracisz ? trochę rozsądku. Toż to by się nie dało auta użytkować, a inne poza ASO zakłady by na chleb nie zarabiały. Wiem że zapisy w warunkach, ale musiałby być naprawdę mocno spartolony ten montaż, żeby miał wpłynąć na jakąś awarię.
Odmówiła komuś Mazda czegokolwiek na gwarancji ? nie wiem - sporo osób wygłuszenie robi, czy audio inne, trzeba demontować boczki itp. jakby byli upierdliwi to mogliby tam podciągać i uszkodzenie wiązki do lusterek (że się nie składają) i potencjalne uszkodzenia kabelka i wielka "ingerencja w układ elektryczny" i same reklamacje "świstów" - bo użytkownik grzebał przy drzwiach. A nie są o ile wiem. Nie szukajmy wszędzie wrogów i teorii spiskowych, bo już dość tego na lewo i prawo, że wszędzie gdzieś ktoś na kogoś czyha tylko.

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 12:55 
Wstydliwy
Andrzejsr - o utracie gwarancji wspominał mechanik, w którego interesie jest przecież mieć jak najwięcej takich klientów, którzy nie pójdą do salonu.
Mówimy tutaj przecież o ingerencji w elektronikę, która dodatkowo może interferować z oryginalnym systemem.

Odnośnie rozsądku, to stara zasada pszczół mówi - licz na najlepsze, ale bądź gotowy na najgorsze... Czyli lepiej sprawdzić itp, bo w manualu lub umowie bądź gdzieś tam na stronie 1347 jest napisane, że...( to jest korporacja)

Zgadzam się w 100% z Rkarcz, że takie tematy załatwia się przed dostawą, co właśnie robię :)

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 18:32 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
To tak dla przypomnienia, okres gwarancji dla akumulatora w nowej GJ to 12 miesięcy, chociaż na całe auto jest 36 miesięcy. Jest to dopisane w warunkach gwarancji na stronie 10. Czy ktoś by tego się spodziewał? A na stronie mmpol jest info, że każdy kupiony akumulator w aso ma 36 msc gwarancji. Temu dziwił się nawet pracownik aso, twierdząc, że tylko 12. Więc z tą gwarancją nie wszystko jest takie jasne i oczywiste.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 18:49 
Prawie fanatyk
Tak jest, trzeba na siebie liczyć a nie jakieś gwarancje - tak jak na blachy choćby. Owszem, można dla lepszego samopoczucia zapytać przez zakupem czy planowany montaż X Y Z nie wpłynie na późniejszy serwis gwarancyjny. Ale po 1 trudno przewidzieć co przez czas użytkowania wozu będziemy w nim montować / przerabiać. Po 2 czy to będzie wiążąca odpowiedź ? może tak , może nie. Czy zaskoczy takim właśnie akumulatorem, zdziwieniem pracownika ? czy wywinie się z naprawy w inny sposób (jak zdaje się było w przypadku słabego ładowania akumulatora). Generalnie w tak mało problematycznym wozie jak GJ myślę że gwarancją się przejmować za bardzo nie należy. Kradzieżą owszem. Rachunek jest prosty.

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 19:48 
Nowicjusz
Od: 22.10.2015
Ja odpuściłem jak na razie temat dodatkowych zabezpieczeń. Poniżej korespondencja z MMP

Z uwagi na fakt masowych kradzieży Mazd w Warszawie chciałbym zamontować dodatkowe zabezpieczenie.
Proszę o wyrażenie zgody na zamontowanie zabezpieczeń. ( dołączyłem pismo co to za urządzenie homologacje itd)

Odpowiedz:

Dziękujemy za przesłanie wiadomości.
Rozumiemy Pana zaniepokojenie. W trosce o zwiększenie zadowolenia naszych Klientów wprowadziliśmy do naszej oferty szereg rekomendowanych przez nas dodatkowych zabezpieczeń antykradzieżowych, w tym blokady elektroniczne w postaci dodatkowego immobilaizera (jest to karta ID niewielkich rozmiarów), rozbudowane systemy alarmowe z funkcją lokalizacji pojazdu czy mechaniczna blokada skrzyni biegów. Urządzenia te są oparte o propozycję kilku producentów oraz zróżnicowane sposoby działania. Jeżeli zdecyduje się Pan na montaż jednego z rekomendowanych przez nas urządzeń, możemy zaproponować Panu pokrycie 50 % kosztu montażu wybranego przez Pana zabezpieczenia. Jeżeli jest Pan zainteresowany naszą propozycją, prosimy o wskazanie Autoryzowanej Stacji Obsługi Mazda, która będzie realizować montaż urządzenia.

Ma Pan możliwość montażu innego urządzenia we własnym zakresie. W takim wypadku, gwarancja nie będzie obejmować elementów lub zespołów, które ulegną uszkodzeniu w wyniku montażu lub użytkowania urządzenia/systemu.
W razie dodatkowych pytań, proszę o kontakt.

Wnioski nich kazdy wyciągnie sam:)
Jedyne co to mozna uzyskać rabat jak Mazda cos zamontuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 20:30 
daniel81 MMPol odpisał ci bardzo rzeczowo. Jak coś uszkodzisz, nie wiem - spalisz, albo będzie niewłaściwie działało (spadki napięcia zasilania) w wyniku tego montażu to logicznym jest, że nie będziesz miał na to gwarancji. Także jak widać można montować co się chce, byle nie powodować uszkodzeń, za które MMPol, zresztą chyba słusznie, nie odpowiada.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 20:52 
Wstydliwy
Andrzejsr napisał(a):
Tak jest, trzeba na siebie liczyć a nie jakieś gwarancje - tak jak na blachy choćby. Owszem, można dla lepszego samopoczucia zapytać przez zakupem czy planowany montaż X Y Z nie wpłynie na późniejszy serwis gwarancyjny.

O ile dobrze pamiętam, to od kilku lat, w przypadku sprzedaży aut na terenie Unii można zrezygnować z gwarancji - oszczędza się się wtedy kilkanaście - kilkadziesiąt tys zł. Po co więc przepłacać?

PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 23:11 
Prawie fanatyk
A to pierwsze słyszę ? poważnie ?
Bo że serwisować w ASO nie trzeba, to wiem. Ale że można z gwarancji zrezygnować i jeszcze z rabatem za to, to nie wiedziałem.

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 19:02 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Nasz Ci on?

http://www.wykop.pl/artykul/3065803/skr ... kop-efekt/

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 19:16 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Region: zagranica
Wlasnie mialem wrzucic bo na moim fejsie ludzie poudostepniali. Widze ze w Kce tez zaczeli krasc GJki

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 19:19 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Może się w Wawie kończą :D

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 19:57 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Region: zagranica
Jeszcze na forum kilka widze :D chyba pilnie ich strzezecie :D

moderator
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 20:11 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Nie wiem, czy tylko ja tak zauważam, ale mam wrażenie, że kradną znacznie więcej sedanów niż kombi...
Może jednak jest to powiązane z importem wraków z US...

administrator
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 20:14 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Też mi się wydaje, że biorą częściej sedany, co nie oznacza, że kombi zostawiają.
Jedno co trochę przeczy teorii rozbitków z US to to, że biorą z 2.0. A ta z linku powyżej to 2.0 MT SkyPassion.

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 21:20 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
może złodzieje się przeniesli z wawy po ostatniej akcji na saskiej kępie i na moście siekierkowskim

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 22:16 
Zapytam bo nie wiem - wszystkie skradzione to SkyPassion czy były i Energy ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 22:49 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
Znacząca większość to SkyPassion . Może to ma znaczenie że z USA sprowadza się 2.5 litra . A one są już lepiej wyposażone.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

BMW 4 Grand Coupé. G26

moderator
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 23:05 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Ale niestety były też SkyEnergy i to kilka sztuk widziałem w postach "ktokolwiek widział ktokolwiek wie" w necie...

PostNapisane: Wt, 15 mar 2016, 09:17 
Bo zastanawiałem się czy przyczyną kradzieży nie jest słabo zabezpieczony kod z karty systemu bezkluczykowego dostępu...Chociaż kod z pilota ( SkyEnergy) też można przecież skopiować....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 15 mar 2016, 17:26 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Ogólnie bezkluczykowy system jest dosyć łatwo obejść. Ostatnio widziałem filmik na yt, jak w 30sek weszli na posesję i odjechali bmw, ale tu wykorzystali sygnał z kluczyka i haupniczo złożony wzmacniacz sygnału wychodzący z kluczyka, może i na drugim końcu (przy samochodzie) też są jakieś łatwe dostępy (?)

PostNapisane: Śr, 16 mar 2016, 14:27 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Region: dolnośląski
3 dni temu dowiedziałem się w ASO, że te rekomendowane zabezpieczenia są niekompatybilne z Mazdami... Np. Omega.
Mazda zmienia coś w sofcie i elektronice co jakiś czas. W efekcie ostatnio Klientowi w trakcie jazdy załączyła się syrena po zgaszeniu silnika już go nie odpalił. Ujechał 15 km nowym autem. Sweet...
Teraz Mazda jest na etapie szukania innych rozwiązań. Coś to wszystko śmierdzi amatorką. Np. mi już Omegi nie zamontują, a mieli...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1