Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 09:22 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Wolter napisał(a):
...Mazda wydaje się być dobrym kompromisem, ale Mondeo też kusi... Jakieś sugestie?

Jeżdżę ostatnio czasami nowym Mondeo i to fajne autko. Jest mniejszy niż poprzednik, ale przez to jakby zgrabniejszy. Miejsca więcej niż w kombii GJ ale mniej niż w sedanie. Fajny tunel środkowy - solidny, szeroki. Inna pozycja za kierownicą niż w Maździe - maska w Fordzie jest wyżej i jakoś ciężko było mi się przestawić. Ogólnie w porównaniu z GJ sprzed FL to Mondeo wygląda dla mnie w środku całościowo troszeczkę lepiej i solidniej (jednak zegary Mazdy są dużo lepsze).

Lepiej prowadzi mi się GJ-kę - poprzednie Mondeo jeździło jak Mazda, a obecne jakieś bezpłciowe (ale to może też kwestia opon - w GJce mam 19ki a w Fordzie wielkie balony na 16'' felgach). To co w Twoim przypadku robi największą różnicę to silnik - wybierając pomiędzy 2.0 wolnossące a doładowane 1.5 długo bym się nie wahał... W firmie mamy 2 litrowego diesla 150KM i tym benzynowym 1.5 nie jeździłem, ale nie przemawia do mnie cały ten downsizing.

Dochodzi jeszcze subiektywny temat wyglądu - Ja M6 po prostu musiałem mieć ;) - ale jeśli nie masz podobnych objawów to miej świadomość, że będzie Ci ciężej wybaczyć jej pewne niedociągnięcia.

PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 10:10 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
BigCactus napisał(a):
Ja M6 po prostu musiałem mieć - ale jeśli nie masz podobnych objawów to miej świadomość, że będzie Ci ciężej wybaczyć jej pewne niedociągnięcia.

BigCactus, co za świetne stwierdzenie. Uderzyłeś w samo sedno. Niech to stanie się motto tego wątku. Tego i może jeszcze o dyskusji dla tych którzy zastanawiają się w ogóle.

W ramach subiektywnych odczuć: jest jeszcze temat dźwięku silnika. I tu M6 wygrywa w cuglach porównując ją do 1,6 czy 1,5EcoBoost. Nie ma czego porównywać. Ktoś to wyżej pisał, różnica jest niewielka a głównie polega na tym, że Ford staruje z dołu, Mazdę trzeba trochę rozkręcić, bo zabawa jest gdzieś powyżej 4000 obr/min.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Cz, 25 cze 2015, 09:15 
Wstydliwy
Od: 15.06.2015
Silnikowo stawiam mniej więcej na równi z przewagą Mazdy. Wyglądem zewnętrznym Mazda bije całą konkurencję na głowę -to nie ulega wątpliwości. Są pewne drobiazgi jakie dają przewagę Mondeo np. pełne koło zapasowe, ale najbardziej mnie niepokoi różnica w hamulcach. Testy wskazują, że Mazda nie imponuje w tej kategorii (Mondeo zaś tu błyszczy) niestety a to jest "dość" ważne...

moderator
PostNapisane: Pt, 26 cze 2015, 08:21 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Hamulce w M6 nie sa silna strona i na pewno tutaj punkt dla Mondeo... ale z drugiej strony dziwie sie jak ktos wybiera samochod bo sie zatrzymal w tescie np. na 36m a nie na 38m (ze 100km/h)...
W normalnym uzytkowaniu roznica ta bedzie niezauwazalna, wiecej stracisz na refleksie w rzeczywistej sytuacji...
Bardziej mnie martwia te krzywiace sie tarcze, bo to znaczy ze termicznie nie wytrzymuja i ze istnieje ryzyko, ze doprowadzimy hamulce do stanu gdy rzeczywiscie bedzie niebezpiecznie...

PostNapisane: Pt, 26 cze 2015, 15:16 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Wolter
Nie wiem jaką skrzynią jeździłeś, ale automat Mazdy w porównaniu do automatu Mondeo w benzynie znacznie lepiej wypada Mazda.

Taplatak;)

PostNapisane: So, 27 cze 2015, 23:21 
Adept
Od: 19.03.2014
Zależy którego; Mondeo mógłbym trochę zarzucić, ale koło PowerShifta to automat Mazdy nawet nie leżał.

moderator
PostNapisane: N, 28 cze 2015, 00:03 
Fanatyk
Cobretti,
JaFGdy napisał(a):
w porównaniu do automatu Mondeo w benzynie

PowerShift jest w tej chwili tylko z dizelkiem oferowany...
A ten co jest oferowany z ecoboostem traci do tego w Mazdzie wiecej niz ten z Mazdy traci do fordowskiej dwusprzeglowki...

PostNapisane: N, 28 cze 2015, 22:32 
Amator
Od: 04.04.2014
gzesiolek napisał(a):
Cobretti,
JaFGdy napisał(a):
w porównaniu do automatu Mondeo w benzynie

PowerShift jest w tej chwili tylko z dizelkiem oferowany...
A ten co jest oferowany z ecoboostem traci do tego w Mazdzie wiecej niz ten z Mazdy traci do fordowskiej dwusprzeglowki...

Ciekawe co piszesz bo miałem okazję jeździć automatem w benzynie M6 i MK5 i żadnej przepaści nie ma.

moderator
PostNapisane: N, 28 cze 2015, 22:40 
Fanatyk
Kruger, jezdzilem M6 2.5 AT i Mondeo 2.0 EB 203KM AT (i to tylko dzieki uprzejmosci znajomego, bo salonie demowka tylko diesel) i dla mnie w Fordzie czas oczekiwania na kickdown trwal wieki w stosunku do Mazdy, no i byl strasznie delikatny ciezko go bylo zmusic do dynamiczniejszego doboru przelozen... moze to byla kwestia tego egzemplarza, ale to m.in. zdecydowalo o wyborze M6...

PostNapisane: N, 28 cze 2015, 22:51 
Adept
Pisałem przecież o PowerShifcie. A tradycyjna fordowska skrzynia jest OK, tylko trochę przymula :)

moderator
PostNapisane: Pn, 29 cze 2015, 00:05 
Fanatyk
Cobretti, ale kolega ktoremu odpowiedziales pisal o automacie w Mondeo w benzynie... a ten niestety to nie powershift... przynajmniej aktualnie w ofercie polskich salonow...

PostNapisane: Pn, 29 cze 2015, 00:47 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Też jeździłem 2.0 EB 203KM AT i ten automat szarpał, na co zwróciła uwagę moja lepsiejsza połówka. W M6 to podczas dwóch jazd testowych to nie wystąpiło. Małżonka nie miała za wiele styczności z AT i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, że zwróciła na to uwagę.
Pisałem o Mondeo w benzynie, gdzie nie ma power shift i moja odpowierdź została zacytowana nie wiedzieć czemu, bo to dwie różne skrzynie i ich porównanie nie ma sensu.

Taplatak;)

PostNapisane: Pn, 29 cze 2015, 14:17 
Adept
PowerShift w Mondeo EcoBoost jest, tyle że taka wersja nie jest oferowana obecnie w polskich salonach. Można trafić auto z importu w takiej konfiguracji.

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 11:39 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
mam pytanie :?:
bo kolega zamówił nowe Mondeo i mówi,że ma taką samą płytę podłogową co nowa Mazda 6 :idea: prawda to :?:
kiedyś mazda i Ford to było jedno ale teraz to już chyba nie :)

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 11:45 
Adept
Nie ma i z tego co się orientuję to nigdy nie było to samo poza silnikami Duratec (które w wersji Mazdy też czymś się tam różniły). Platforma to zupełnie różne konstrukcje.

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 12:18 
Fanatyk
no i dobrze,bo przymierzał się do cudmachiny czyli M6 a zamówił DBpodobne brzydactwo :)
nie będzie drugiej takiej pięknej u mnie w pracy :lol: :lol: :lol:
a i tak nie każda morda pasuje do Forda a jemu pasuje

chociaż mu mówiłem :wink:
Nie kupuje się samochodu na literę F:
Fiat, Ford i Francuz <hahaha> <hahaha> <hahaha>

moderator
PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 14:01 
Fanatyk
Generalnie jakby przesledzic rozwoj platform podwoziowych Mazdy i Forda to z tego co wiem dojdzie sie do czesci wspolnej ;)
Nie darmo wspolpracowali ze soba i Ford mial chyba 30% udzialow w Mazdzie...
No ale na pewno nie mozna dac znaku rownosci miedzy platformami...

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 14:49 
Adept
Na pewno - Mondeo Mk3 i Mazda 6 I rdzewiały dokładnie tak samo :P

PostNapisane: Pn, 24 sie 2015, 22:18 
Amator
Od: 11.01.2015
Rok produkcji: 2020
Wersja: Sport
Region: zagranica
jak mogę, pozwolę sobie dorzucić 3 grosze do dyskusji:w firmie (mojej poprzedniej) mieliśmy zestaw korespondencyjny w formie 12 Mondeo i 10 avensis.

O ile avensis były przewidywalne, o tyle mondeo miały nickname: "surprise car".
KAŻDE Mondeo (pomimo faktu że teoretycznie były identyczne, ten sam rocznik, model, typ, silnik i wyposażenie, podobny przebieg) miało inną dynamikę, twardość zawieszenia i spalanie.

Wyglądało to tak jakby 12 Wiesiów z osiedla otrzymało po car-kicie, składało w garażu konsumując mniejsze lub większe ilości mózgotrzepa, i efekt końcowy zależał od względnego współczynnika wałka Wiesiowej wobec twardości głowy Wiesia i zdolności (zmiennej w czasie, odwrotnie proporcjonalnej do ilości alkoholu zabsorbowanego przez Wiesiowy układ trawienny) do wykonywania uników.

Niestety nie miałem okazji dokonania podobnego porównania (otrzymany na czas naprawy gwarancyjnej kombi GJ był w benzynie, więc miał się nijak do mojego własnego diesla) odnośnie mazdy, aczkolwiek opinię o produktach firmy Ford sobie wyrobiłem...

PostNapisane: Wt, 25 sie 2015, 20:44 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Rok produkcji: 2016
Obejrzałem sobie dzisiaj Mondeo w salonie, bez jazdy próbnej, chociaż namawiali, szczególnie na wycieczkę hybrydą. Nie miałem tyle czasu, a i korki się robiły, więc nie było większego sensu.

Minusy:
W środku nie urzeka, ciemno (ale i w M6, którą testowałem było mi ciemno - efekt jasnej tapicerki na co dzień), wyświetlacz mam większy w telefonie niż na konsoli, wykończenie typowe dla tej klasy z poczuciem, że jednak zabrakło kropki nad i. Mazda 6 wygląda lepiej, na zewnątrz i wewnątrz oraz ma swój charakter.

Plusy:
Na pewno bagażnik w kombi, suwnice, więcej miejsca pod podłogą na małe rzeczy, bardziej ustawny, wydaje się większy. Klapa bagażnika i drzwi masywne. Tylne drzwi miały rolety na szyby, w Maździe tego brak. Dużo miejsca na tylnej kanapie. Podejrzewam, że gdybym posiedział dłużej to bym odnotował więcej fajnych dodatków w stosunku do Mazdy, ale to i tak nie rekompensuje odczucia, że Mondeo to oklepany flotowiec.

PostNapisane: Śr, 26 sie 2015, 07:39 
Fanatyk
oklepany flotowiec......żaden argument...dla wielu zwolenników Forda
a Madzia ? <3 <3 <3
<pucu> <pucu> <pucu>

PostNapisane: Śr, 26 sie 2015, 07:56 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Ja raz się skusiłem aby obejrzeć "topową" wersję :kozakiewicz: .
Czar prysł jak tylko otworzyłem drzwi :facepalm: .
I wyszedłem z salonu :) .

moderator
PostNapisane: Śr, 26 sie 2015, 08:08 
Fanatyk
Mi tam sie design wersji Titanium z duzym LCD w Mondeo nawet podobał... Nie jest przybajerzone wnetrze jak w M6 po FL, ale jest ok... na pewno lepiej niz te tysiace przyciskow w Focusie/Fiescie... Mnie zrazily problemy z przejazdzka sie 2.0 EB i brak Powershifta w Polsce dostepnego z benzyna...
Na pewno duzym plusem jest wersja liftback... jak ktos nie chce kombi, a ma rodzinke do spakowania to jest taki wybor... w M6 zostaje kombi, bo w otwor w sedanie jest jak z auta o rozmiar mniejszego... ;)
A przydalby sie liftback z wygladem i przestrzenia na tylnej kanapie sedana, a dostepem do bagaznika po uniesieniu klapy z szyba... Dla mnie bylby to piewszy wybor...

PostNapisane: Śr, 26 sie 2015, 10:11 
Ja tak samo uważam. Obie poprzednie szóstki miałem właśnie tego typu. I ta wersja nadwozia nabywcom Forda na pewno robi dobrze.

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Śr, 26 sie 2015, 10:33 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
gzesiolek napisał(a):
Dla mnie bylby to piewszy wybor

Dla mnie również, nie trzeba by było wybierać między pięknem a funkcjonalnością. :/
Ale co zrobić, Mazda nie dała rady zrobić Liftbacka w wersji SkyActive, próbowali i nic z tego nie wyszło, sztwywność nowej konstrukcji zabiła wszystko...
W końcu w GH 60% to właśnie liftbacki.

A Ford konsekwentnie, co model, ma trzy bryły do wyboru... Ehh

PostNapisane: So, 20 lut 2016, 21:50 
Świeżak
Od: 20.02.2016
Rok produkcji: 2016
Witam od dłuższego czasu szukam nowego samochodu, na placu boju pozostały dwa modele mazda 6 2.0 manual skypassion kombi oraz ford mondeo 1.5 160km wersja titanium hatchback+ full led, co byscie wybrali??? Dodam tylko ze mazda drozsza od mondeo ok 20000zl. oraz że oba samochody w manualu

PostNapisane: So, 20 lut 2016, 21:52 
Bywalec
Od: 07.12.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
ZBANOWANY!
Szczerze? Mazdę. Nie piszę tego z sympatii do marki, ale z opinii na temat awaryjności, komfortu jazdy i użytkowania.

PostNapisane: Wt, 1 mar 2016, 09:45 
Bywalec
Od: 24.11.2015
Region: śląski
Posiadałem Mondeo poprzedniej generacji i porównując do GJ to trakcyjnie pod każdym względem 6 przegrywa.

PostNapisane: Wt, 1 mar 2016, 09:57 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
Ja stałem przed tym samym dylematem, bo od lat jeździłem fordami, a Mazda mi "wpadła w oko". U mnie zdecydowała ostatecznie długość całkowita, bo 7cm dłuższe Mondeo by już mi nie wesżło do garażu :(.
Mi osobiście nie jezdźi się niczym tak dobrze jak fordami (niestety Mazdą równiez nie) i układ jezdny jest chyba największą zaletą Mondeo (oprócz ceny :) ). Mazda nie traci tak na wartości jak Ford, a ja kupowałem prywatnie dla siebie, a nie na firme, więc ze 4-5 lat pojeżdze.
Dodatkowo stylistyka, mi Mazda duzo bardziej odpowiada, więc odrobinę gorsze właściwości jezdne mi tego nie rujnują :)
A tak na koniec powiem, że spędziłem 17 lat w fordach, wsiadłem do Mazdy i poczułem się jak w domu :)

moderator
PostNapisane: Wt, 1 mar 2016, 10:07 
Fanatyk
nester napisał(a):
Dodam tylko ze mazda drozsza od mondeo ok 20000zl. oraz że oba samochody w manualu

Jeśli rzeczywiście Ford doposażony do poziomu Mazdy to raczej Forda... 20tys PLN mniej to niezła cena...

ace2 napisał(a):
porównując do GJ to trakcyjnie pod każdym względem 6 przegrywa

To dlaczego wybrałeś M6?
Tez jeździłem Fordem poprzedniej generacji ale w dieselku (czasem ujeżdżałem firmowy) i miałem kilka jazd aktualną generacją w benzynie i w konfiguracji:
kombi+mocna benzyna+automat Mondeo poległo w porównaniu z M6...
Cenowo po doposażeniu w systemy bezpieczeństwa + jakieś przyzwoite audio + full Ledy wychodziło niewiele taniej w wersji 2.0 EB 203KM + AT, a dynamika była znacznie gorsza niż M6 2.5 192KM AT (wina automatu)...

W cenie do 100tys PLN i porównaniu 1.5 EB + MT dało się doposażyć powyżej wyposażenia wersji M6 SkyMotion 2.0 i wiekszy rabat ugrać... i wtedy pewnie wybrałbym Forda... ale już przy konfigurowaniu maksymalnej wersji... to wersja 240KM wychodziła drożej niż M6, a wersja 203KM porównywalnie... Ale miały strasznie przymulone automaty... Wyciszone nieco lepiej niż M6, choć i tak ciszej było w poprzednim Mondeo w dieslu przy prędkościach autostradowych, niż w nowym w EB (chyba kwestia obrotów silnika)...
Aha teraz pewnie by mnie kusiło Vignale, bo tam to rzeczywiście jest cicho...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1