Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 17 lut 2016, 21:11 
mmjka 7-8 mieć a nie mieć. No i co z tymi 2-3 miesiącami? Czym będziesz jeździł? Rowerem autobusem? U mnie to katastrofa. A wynajęcie czegoś porównywalnego to ok. 200 PLN za dobę. Nawet hak wrzucisz to w koszty to i tak 130-160 na dzień wydasz. Razy 62 i masz kolejne 10 kPLN. To ile to razem? Jak rozumiem "marne" 17kPLN. Taniocha..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 17 lut 2016, 21:26 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Info z dnia dzisiejszego - kolejna mazda w Warszawie.

http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/strz ... pcy/41cfyp

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 17 lut 2016, 22:17 
Wstydliwy
Od: 20.02.2015
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
mmjka napisał(a):
Czyli, licząc 2-3 miesiące od gradzieży oraz kosztem 7-8k strat możesz jeździć nowym samochodem... Czy to taka tragedia?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Wiesz tak się składa że mi na początku listopada rąbneli M6. Kasę z ubezpieczenia dostałem w połowie stycznia. Całkowita strata to ok. 4 tyś. (nie licząc ubezpieczenia). Ale strata kilu tysięcy to powiedzmy jeszcze nie problem. Jak na złość drugi samochód który mam miał stłuczkę wymagającą naprawy, czyli w krótkim czasie z dwóch dostępnych samochodów zrobiło się zero. Samochód zastępczy kilka dni miałem ale to wszystko. Później trzeba kombinować, pożyczać, cudować. Jeżeli uważasz że to nie problem (oba samochody były codziennie używane), to chyba nie przerabiałeś tego na swojej skórze. Gwarantuje Ci że to niezbyt miłe doświadczenia. Dodaj do tego jeszcze wizyty na Policji, u ubezpieczyciela, rozliczenia leasingu z bankiem (pamiętaj że bank nigdy nie straci na tym interesie i do tego jakoś niezbyt szybko kasę oddaje). Owszem teraz mam nowy samochód (zresztą też M6) ale jakoś chyba wolałbym mieć poprzedni i nie mieć doświadczeń...

PostNapisane: Śr, 17 lut 2016, 23:05 
Stały bywalec
Od: 17.09.2015
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive

ach te mazdy:

Wszystko wydarzyło się dziś około godz. 18. – Oficer dyżurny otrzymał informację, że na ul. Paryskiej dwaj sprawcy włamują się do jednego ze stojących na parkingu samochodów. Na miejsce natychmiast wysłany został patrol policji. Funkcjonariusze zauważyli dwóch mężczyzn próbujących ukraść zaparkowaną tam mazdę – mówi Onetowi Piotr Świstak z zespołu prasowego Komendy Stołecznej Policji.

Mundurowi podjęli interwencję. – Policjantowi z patrolu udało się obezwładnić przestępcę i zatrzymać go na gorącym uczynku. Drugiego mężczyznę próbowała złapać funkcjonariuszka, ale sprawca zaatakował ją. Zadał jej potężne ciosy w głowę. Potem mężczyzna wsiadł do citroena, którym prawdopodobnie przyjechali przestępcy i próbował jeszcze potrącić policjantkę. Udało się jej jednak uskoczyć. Potem oddała kilka strzałów z broni służbowej w kierunku auta, którym odjechał przestępca – relacjonuje Piotr Świstak.

Niestety, przestępcy udało się uciec. Policjanci powiadomili inne jednostki i urządzili obławę. Przestępca, który odjechał citroenem, wciąż jest poszukiwany. Jego kompan trafił do aresztu. Będzie odpowiadał za próbę kradzieży samochodu.

Poszkodowana policjantka trafiła do szpitala. Na szczęście jej obrażenia nie okazały się groźne i jej życiu nie zagraża niebezpieczeństwo.

PostNapisane: Śr, 17 lut 2016, 23:08 
Amator
Od: 27.01.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
To ci się tak obawiają mają dwa wyjścia: nie kupować w ogóle/ sprzedać jak już mają lub kupić/jeździć i omijać mazowieckie. Cała filozofia. Ktoś coś wie o skradzionych Gj po Fl z dodatkowymi zabezpieczeniami ? Czy na razie tylko ploty?

PostNapisane: Śr, 17 lut 2016, 23:11 
Nowicjusz
Od: 24.11.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Jak czytam, że "GAP zwróci", "czym się przejmować?", "czy 8 k to dużo?" to się zastanawiam czy czasami za mało kasy nie zarabiam... :idea:
Dla mnie 7-8 K to duuuużo pieniędzy. Załatwianie spraw na Policji, Leasingu etc.. to też żadna przyjemność, a uczucie kiedy wychodzisz z dzieckiem rano, żeby go zawieść do przedszkola a tu D...pa... bezcenne.
Nie życzę nikomu. A wiem co piszę...
I jeszcze jedno.
Jako kupujący zawsze zastanawiam się czy auto jest bardzo kradzione czy nie. Ot taki element, który jest dla mnie istotny.

Mazda ma problem z kradzieżami w Warszawie. Statystyki nie kłamią.

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 00:02 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
evo666 napisał(a):
To ci się tak obawiają mają dwa wyjścia: nie kupować w ogóle...

No oczywiście, stąd niezrozumiałe zapytanie Ryśka czy też zdziwienie że podatnością na kradzież ktokolwiek się kieruje przy wyborze samochodu. Jasne że tak. Każdy sobie wyważa i może wcale zalety wolnossącego silnika nie każdemu przeważą ryzyko wyżej opisanych kłopotów i strat.
Ktoś się kieruje spalaniem, inny kolorem , inny elektro-gadżetami a jeszcze inny nabywca - podatnością na kradzież - bo jemu akurat auto ma służyć nonstop i być zawsze tam gdzie je zostawił i to jest priorytetem.

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 00:18 
Wtajemniczony
Od: 21.12.2015
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
zagryziak napisał(a):
Info z dnia dzisiejszego - kolejna mazda w Warszawie.

Dokladnie, wszyscy o tej strzelaninie trabia.
Zastanawiam sie czy to nie byla jakas nieudana zasadzka.
Wczesniej widzielismy jak ten samochod kradnie sie w kilka sekund a tu ktos zadzwonil, policja przyjechala.
Dobrze ze jednego zlapali moze jakos dojda kto kradnie te samochody i je wywozi.
Nie ma szans ze to wszystko kradna na czesci jak to wiele osob sugeruje.
Praktycznie wszystkie mazdy sa na gwarancji i raczej z AC.

mHuba

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 00:20 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
może to nie była gj ?

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 00:33 
Wtajemniczony
Calkiem mozliwe. Mialem nadzieje ze ktos z Warszawy bedzie w stanie powiedziec cos wiecej ;)

mHuba

-- Dodano: Cz, 18 lut 2016, 00:33 --

Radiss napisał(a):
Piszą przecież, że to citroen a nie mazda :I

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 93728.html

Citroenem podobno przyjechali ale tez gdzies czytalem taka wersje ze niby to Citroen.
TVN i wiele innych zrodel podaje ze chodzilo o kradziez mazde a zlodziej uciekal citroenem.
Na tych fotach z linku to nie jest przypadkiem biala GJ Sport Kombi to cos pomiedzy karetkami?

mHuba

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 00:33 
Adept
Od: 03.11.2015
Region: wielkopolski
Radiss - uciekał citroenem ale to nie ten który kradli tylko prawdopodobnie citroen którym przyjechali

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 09:19 
Nowicjusz
Od: 05.01.2016
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Sport
Tego co złapali powinni najpierw porządnie wypałować, pod pozorem ucieczki i stawiania oporu. A potem popracować nad nim żeby wysypał swoich kolegów...
A odnosząc się do waszej dyskusji, długo zastanawiałem się na nową GJ-ką i dałem szansę mimo wszystko <pucu> <boisie> . Ale jak mi zajumią to przesiadam się na CRV-ke

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 10:43 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Region: pomorski
Po kradzieży tracicie te 5-10tyś ale dostajecie zupełnie nowe aut które jest ten rok nowsze więc samo to w sobie powinno zrekompensować koszt utraty poprzedniego.
Ja osobiście bym się tak nie przejmował bo życie jest zbyt krótkie by najpierw ciężko pracować na wszystko a później żyć w stresie, że to stracimy.

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 11:02 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
O to chodzi! :) i dlatego właśnie całkowicie zrozumiałe jest to, że można zrezygnować z zakupu GJ z powodu jej popularności wśród złodziei. Po co sobie fundować to wszystko?

(BTW te kradzione 6tki to przecież nowe auta, 1-2 letniemu nie ma co rekompensować, wręcz przeciwnie bo na nowo trzeba do siebie dostosowywać - jakieś dodatki wspomniane wyżej powłoki, webasta, audio, wyciszenia, felgi, mod zawieszenia, programy, konserwacje itd.. Wszystko od nowa a to trwa i kosztuje. I później znów znika. Więc sądzę że niejeden potencjalny klient na GJ skręcił, minął salon Mazdy i poszedł do Peugeota choćby czy gdziekolwiek indziej).
Ja również drugi raz - gdyby się zdarzyła kradzież, odpukać - na pewno Mazdy nie kupię. Choć wóz sam w sobie ok jest, ale są ważniejsze sprawy jak spokój właśnie.

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 11:09 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
Rok produkcji: inny
Region: dolnośląski
Ja troche nie rozumiem tych dywagacji. O ile zgadzam się, że kradzież to nie jest przyjemnei doświadczenie, że można zrezygnować z zakupu przez popularność wśród złodziei (sam długo się zastanawiałem), to już w ogóle nie rozumiem jak można włożyć kilka - kilkanaście tysięcy na wygłuszanie i inne bajery a nie zainwestować kilku tysięcy w naprawde profesjonalne zabezpiecznie antykradzieżowe. Watpię, żeby komuś zginęło auto z 2 immo, blokadą skrzyni i czymś dodatkowmym od siebie :)

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 11:46 
Wtajemniczony
coolik napisał(a):
.... a nie zainwestować kilku tysięcy w naprawde profesjonalne zabezpiecznie antykradzieżowe. Watpię, żeby komuś zginęło auto z 2 immo, blokadą skrzyni i czymś dodatkowmym od siebie :)

Pewnie wiekszosc nie jest swiadoma problemu, nie wszyscy czytaja forum.
Poznalem kilka osob ktore maja M6 i totalnie nie sa swiadome problemow z kradziezami czy z szumami.
Dla nich to idealny samochod bez wad. Jesli nie ma probemu to po co w cos inwestowac.
Osoby ktore maja ta swiadomosc z pewnoscia cos w tym kierunku robia zeby ten samochod jakos dodatkowo zabezpieczyc. Sama mam dodatkowe zabezpieczenia samochodu. Na Mazde zdecydowalem sie miedzy innymi dlatego ze moim zdaniem byl to samochod totalnie poza zainteresowaniem złodziei. Nie bylem swiadomy problemu, dopiero uswiadomil mnie ubezpieczyciel ktory powiedzil co dziejej sie z tymi samochodami jak decydowalem sie na AC.

mHuba

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 12:14 
Rysiek ale nikt nie podnosi tego, że należy się stresować, tylko nie liczysz każdych kosztów - które można wydać np. właśnie na relaks. Tak jak wspomniałem, nie jest żadnym luzactwem wynajęcie auta zastępczego na 2 miesiące za 10-12 kPLN, albo oszczędzanie na tym aucie połowy ceny najmu i ryzykowanie tras 500 km np. Oplem Corsą, czy inną Fiestą. Dlatego też jestem ubezpieczony i mam 2 zabezpieczenia. A i wystrzał gaśnicy jakoś mnie nie przeraża, najwyżej będę miał świeżą tapicerkę - chyba.. :) Tu pytanie do kogoś kto miał takie zdarzenie i jaki zakres sfinansował mu ubezpieczyciel - wymiana, czy czyszczenie i smród z pyłem w zębach przez parę miesięcy?
Ale nie mówmy, że ubezpieczenie wszystko załatwia i beztresowo gra gitara.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 18:13 
Wtajemniczony
Od: 09.02.2015
Te historie z przecinaniem tapicerki ze złości czy rozpylanie gaśnicy, żeby zatrzeć ślady to jest jakieś urban legend, które wszyscy powtarzaja przy kazdej dyskusji o kradzieży aut.

Przecież złodziej jak mu się nie uda ukraść, to będzie spierdzielał szybko z miejsca zdarzenia, a nie tracił czas na niszczenie wnętrza. Tak samo kazdy rozgarniety zlodziej raczej uzywa rekawiczek, zeby nie tracic czasu na poszukiwanie gaśnicy... Nie dajmy się zwariować...

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 19:30 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Przestańcie z tymi gaśnicami rozpylonymi :)
Znajomy robi w ściganiu kradzieży aut 8 lat i w swojej karierze nie spotkał się z takim przypadkiem. Na debila wyszedłem pytając go czy faktycznie tak robią :hahahaha:

Samochód mam zabezpieczony i śpię spokojnie.

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 19:48 
Sorry ale zapytałem bo to się przewija jak mantra. Gaśnica, pocięta tapicerka, gaśnica i tak w kółko. Skoro nie na takiego problemu to tylko pozostaje zabezpieczać i cieszyć się z użytkowania. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 21:14 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Wracając do wczorajszej strzelaniny w Warszawie przy próbie kradzieży mazdy, nie można przyjmować bezkrytycznie informacji podawanych przez policję do dziennikarzy. Nie było tak, że ktoś poinformował policję. Musieli śledzić złodziei lub wystawić samochód na przynętę, gdyż jako pierwsi interweniowali policjanci z wydziału d/s walki z przestępczością samochodową. Nie ma takiej możliwości, aby złodzieje siedzieli w samochodzie na tyle długo, że zdążyli przyjechać akurat policjanci z samochodówki. Wynika z tego, że policja coś tam robi, żeby ich wyłapać. Teraz gdy pobili policjantkę i próbowali ją rozjechać, pewnie przez jakiś czas wzmogą środki, aby się odegrać. Jakby na to nie patrzeć wczoraj zaliczyli wielką wtopę. W ostatnim czasie wiadome jest, że złodzieje samochodów w Warszawie nigdy się nie poddają i uciekając nie mają żadnych skrupułów co używanych sposobów np. http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 56400.html
lub http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 93087.html
Poznańskiego złapali, to teraz część policjantów mogą przerzucić na złodziei mazd.

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 22:19 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Dziś we wiadomościach w TV też było, że mazdy idą w Wawie jak ciepłe bułeczki. :alcapone:

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 23:17 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Ja w ciągu roku miałem w W-wie dwukrotnie wieczorną kontrolę policyjną rozpoczynającą się od słów: "Dobry wieczór, zapewne zna pan powód kontroli - jest to Mazda 6". Pierwszą kontrolę - tajniacy - miałem przy pierwszej przejażdżce samochodem!!! Nie powiem, żeby to było optymistyczne (choć pomyślałem sobie: skoro jest taka nagonka to temat się jakoś uspokoi, a po roku jest jeszcze gorzej). Tajniak powiedział mi wtedy złotą myśl: Jeśli chodzi o ten model, polecam schować pod kołdrę i nie używać bez potrzeby. Oczywiście gdybym miał tak się spinać to ta Mazda byłaby kompletnie bez sensu, ale jednak wziąłem to do siebie mocno i smutno mi z tego powodu, że zawsze gdy widzę że jeszcze stoi to się cieszę w duchu.

Z drugiej strony gdy opuszcza się W-wę to wychodzi, że już M6 jest dużo bezpieczniejsza, bo statystykę ogólnopolską na pewno winduje warszawska, a na celowniku jest wszystko niemieckie.

PostNapisane: Cz, 18 lut 2016, 23:50 
Wtajemniczony
Ja od poczatku zakladalem ze to byla zasadzka.
Zastanawialem sie dlaczego do takiej zasadzki wyslali kobiete, pewnie dlatego ze takich zasadzek bylo znacznie wiecej i musieli te wszystkie miejsca kims obsadzic.
Strzelanina to juz nie przelewki, kogos tam zlapali jesli nie bedzie sypal to przeciez dojda po tym z kims i gdzie sie spotykal, rozmowy telefoniczne etc ...
Jest szansa ze to jakos ucichnie na jakis czas ew przerzuca sie do inego miasta ;)
Chyba ze go wypuszcza bo sie wykreci tekstem ze chcial sie tylko przejechac tym pieknym samochodem lol

mHuba

PostNapisane: Pt, 19 lut 2016, 11:59 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Nie polecam firmy Santader. 3 miesiące po kradzieży a od nich ani słychu ani widu informacji o tym kiedy w końcu wypłacą pieniądze za skradziony samochód.

PostNapisane: Pt, 19 lut 2016, 12:02 
Pingu A policja umorzyła sprawę? Bez tego chyba nikt nic nie ruszy.. Z tego co pamiętam to jako zgłaszający powinieneś dostać taką informację listem poleconym.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 19 lut 2016, 15:59 
Nowicjusz
Od: 17.10.2013
czy ja dobrze rozumiem?
Kradną samochód, a do czasu zamknięcia sprawy w policji, co może trwać miesiącami, ubezpieczyciel nie wypłaca kasy?
Jeśli tak, to jakaś masakra. Czyżby poszkodowany miał wziąć kredyt na czas oczekiwania na wypłatę?
A może ubezpieczyciel do czasu wypłaty odszkodowania powinien zapewnić samochód zastępczy? Wtedy zależałoby mu na czasie.

Co jak co, ale kolejne ubezpieczenie wezmę na sterydach.

PostNapisane: Pt, 19 lut 2016, 16:37 
amiron wszystko zależy od ubezpieczyciela i wariantu jaki masz. Ostatnio na jednym samochodzie miałem szkodę całkowitą i po wycenie i akceptacji odszkodowania samochód zastępczy zabrali po 3 dniach, wcześniej kierując auto na wycenę/naprawę do warsztatu który nie jest w sieci zapewniającej auto na cały czas naprawy. Dopiero mały dym sprawił że ktoś zerknął do polisy.. Wszędzie chcą nas wydymać. Taki to już ten krwiożerczy kapitalizm. Aż sam sprawdzę w jakim wariancie kradzieżowym sam mam.. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 19 lut 2016, 17:13 
Bywalec
Od: 01.07.2015
amiron napisał(a):
czy ja dobrze rozumiem?
Kradną samochód, a do czasu zamknięcia sprawy w policji, co może trwać miesiącami, ubezpieczyciel nie wypłaca kasy?

... a jak sobie to wyobrażasz :?: Ubezpieczyciel nie zwróci Ci kasy, jeśli organa ścigania nie zamkną sprawy -umorzenie wobec niewykrycia sprawcy i nie otrzyma takiego dokumentu. Może to trwać do 3 miesięcy. Warto jest "atakować" prowadzącego sprawę o otrzymanie dokumentu, że sprawę umorzono.

PostNapisane: Pt, 19 lut 2016, 19:04 
Bywalec
Od: 27.04.2014
Rok produkcji: 2012
Dzisiaj złapali na moście Siekierkowskim złodzieja aut. Korek zrobił się niesamowity. Podobno uciekał BMW i rozbijał po drodze inne aut. Podobno to ten sam z Saskiej Kępy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1