Teraz jest Śr, 4 lut 2026, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: N, 24 sty 2016, 14:21 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
To bujanie się z samochodem jest niefajne, ale cóż zrobić, skoro klienci patrzą na głównie na cenę a nie na stan. :/

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 14:32 
Amator
Od: 12.12.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Region: zachodniopomorski
ZBANOWANY!
Do mnie wczoraj dzwonili i powiedzieli że w 3miesiace nie dadzą rady ,termin był na 20 kwietnia, teraz mówią że może 20maj,pytam żartujecie? A oni że nie bo tyle zamówień fabryka ma że się nie wyrabiają,zaproponowali srebrna tylko że 2015wyprodukowana we wrześniu, 20 tys koronek taniej,w ciągu tyg.mam podjąć decyzję ,i zaś ból głowy

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 14:46 
Adept
Od: 03.11.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
gzesiolek napisał(a):
nfsKing, ja tu naleze do frakcji broniacych tego, ze 5latke mozna spokojnie sprzedac za ok. 50% ceny...

W tym przypadku 50tys. to 40% wartości nowego (dałem 125tys.) więc za ile mam oddać za mniej niż 40% ? kurcze słabo trochę

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 24 sty 2016, 15:58 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
50% to nieraz w trzy lata leci, mazda jednak dość trzyma cenę, ale jak jest zamiana na nowszą i atrakcyjniejszą generację, to też traci wartość. Czytałem, że tak wyjściowo 55-60% leci średnio w 4 - 5 lata. Takie są ogólne przynajmniej wyliczenia. Cenę u nas psują wypastowane wraki, rozbitki i kukułcze jaja, ale jak auto jest zadbane w godnej cenie znajdzie swego właściciela. Sam ostatnio szukałem w innej marce znajomemu auto i jak zadbany znajdzie swego zadowolonego właściciela.
Zima zwłaszcza styczeń to słaby czas, cena z górnej półki u nas też robi swoje.
A poza tym te wyliczenia eurotaxu to fakt są z kosmosu. <slabo> Chociaż jak mazda każdy zakłada, że nie będzie miał problemów a dziś internet też burzy wiarę w dobry i udany zakup. I nikt nie chce przepłacać.

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 16:47 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
nfsKing napisał(a):
gzesiolek napisał(a):
nfsKing, ja tu naleze do frakcji broniacych tego, ze 5latke mozna spokojnie sprzedac za ok. 50% ceny...

W tym przypadku 50tys. to 40% wartości nowego (dałem 125tys.) więc za ile mam oddać za mniej niż 40% ? kurcze słabo trochę

Kwestia ceny zakupu - wg mnie nieuzasadnionej - tzn pewnie 18% akcyzą uzasadnionej. Bo można dyskutować czy GH tyle warta była.
Zmieniasz dla kaprysu - przyjemności posiadania nowej pięknej GJ. Bo tak na zimno kalkulując to spokojnie mógłbyś tym wozem (a że diesel to dla ekonomicznego sensu - nawet _powinieneś_ ) jeszcze ze 3 x tyle jeździć . No a jak dla przyjemności samej zmiany na nowe / odmiany zmieniasz, to niestety, ale przyjemności kosztują jak mawia mój mechanik ;)

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 18:02 
Adept
Od: 26.07.2014
Pozwólcie, że wrócę jeszcze do 2 starszych tematów, które mnie cały czas gryzą:

1) Dlaczego Mazda wycofała kolor Alluminium Metalic :idea: i zamieniła w najnowszej GJ na Sonic Silver? Jechałem ostatnio bardzo długo za Mazdą 6 w kolorze Alluminium Metalic i każdy ma własny gust, ale moim zdaniem ten kolor jest (w sumie był) zdecydowanie najlepszy. Czerwony, biały, czarny- żaden się nie umywa. Chyba tylko Mercedes ma obecnie samochody w podobnym kolorze. Jak jeżdżę to nie widzę innych marek w takim kolorze.

2) Odnośnie zmieniania samochodu co kilka lat na nowy. Wydaję załóżmy 120 000 zł za Skypassion 2.0 Pb, na firmę leasing, wychodzi mi pod odliczeniu podatków około 90 000 zł, jak będę chciał po 4-5 latach sprzedać Mazdę za 50 000 zł (darowizna na członka rodziny i sprzedaz przez niego o ile to jeszcze działa? Działa od stycznia 2016 czy nie działa?), to tracę 40 000 zł, czyli tyle mnie kosztowało jeżdżenie nowym samochodem i w tym momencie mogę dostać za nią 50 000 zł i mogę dołożyć 40 000 zł i kupić nowy samochód. Czyli wydając 90 000 zł chcąc mieć co kilka (4-5 lat) nowy samochód muszę wydawać około 40 000 zł. Biorąc pod uwagę okres 15 lat- wydaję 90 000 zł, po 5 latach- 40 000 zł, po kolejnych 5 latach- 40 000 i po kolejnych 5 latach 40 000 zł. Czyli łącznie w ciągu 15 lat na Mazdę i 3 nowe samochody, które je zastąpią wydam (po odliczeniu podatków)- około 210 000 zł- wszystko się zgadza? Czyli ktoś kupując prywatnie nie na firmę Mazdę 6 GJ Skypassion Diesel 2,5 za 150 000 zł zapłaci tylko 60 000 mniej niż ja za Mazdę 2.0 Pb na + 3 nowe samochody (na firmę) które ją zmienią na przestrzeni 15 lat, zgadza się czy wkradł się tu jakiś błąd? Jestem humanistą więc nie bijcie :rozejm: Całe życie jeżdżę używkami i chcę raz na zawsze znaleźć jakąkolwiek logikę w kupowaniu nówek.

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 18:45 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Nie ma diesla 2.5 w mazdzie
Reszta to takie planowanie kijem po wodze bo przepisy się zmieniają

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 19:25 
Adept
Od: 26.07.2014
Tak, zgadza się. Przejęzyczenie. Chodziło mi o diesla w najbogatszej wersji lub benzynie 2,5. Czy te wyliczenia się jako tako zgadzają? Na przestrzeni 15 lat na Mazdę i 3 nowe samochody wydam łącznie około 200 000 zł? (nie mówię o paliwie, naprawach, częściach itp.)

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 19:51 
garry2012 kolory kwestia gustu. Dla mnie Alluminium był jakiś taki mdły. I tak pewnie bym go wziął. I teraz plułbym sobie w brodę że nie wziąłem tego ciemno niebieskiego. Za to Sonic ma zupełnie inną głębię i mieni się na błękitno. Ale tak jak mówię. Kwestia gustu.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 24 sty 2016, 19:57 
Nowicjusz
Od: 04.09.2015
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: kujawsko-pomorski
garry2012, logika w kupowaniu nówek:jak bym nie kupił nówki to czym byś jeżdził? Ktoś musi się cieszyć nowym żeby ktoś za 5 lat mógł się cieszyć używanym

PostNapisane: N, 24 sty 2016, 20:38 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Region: podkarpacki
Garry - błędne te wyliczenia bo każdy następny wóz będzie raczej droższy niż poprzedni - tak 1/3 z grubsza droższy można przyjąć.

Ekonomicznego sensu czysto użytkowego nie ma, ten sprzedawany za 50% ceny nowego ma funkcjonalność w 95% taką jak gdy był nowy. Tu inne czynniki psychologiczno komercyjne mają raczej znaczenie.
No czasem potrzeba związana z np. powiększeniem rodziny itp.
Inna sprawa to trochę nieuzasadniona pewność swego istnienia - takie planowanie na 15 lat naprzód - ile pożyjemy faktycznie się może delikatnie rozminąć z takimi planami :)

PostNapisane: Pn, 25 sty 2016, 22:32 
Wstydliwy
Od: 24.01.2016
Witam. Drodzy użytkownicy, może Wy mi pomożecie ponieważ chyba mam pecha co do kompetentych sprzedawców w salonach Mazdy.

Już PRAWIE kupiłem swoją GJ-tkę :) Ale…
Jestem trochę estetą i biorąc pod uwagę fakt, że płacę niemałą kasę, chiałbym być 100% zadowolony z auta, a przynajmniej z tego jak ono wygląda ;) Do brzegu:

Wybrałem wersję SkyPassion w kolorze jet Black. Mazdy po FL mają w tych wersjach ciemniejsze felgi, takie jakby "zadymione" i o ile w kolorze Soul Red wygląda to super o tyle w kolorze Jet Black - no właśnie nie wiem. Nigdzie nie było pokazowej Mazdy w tym kolorze. Widziałem wszystkie - poza czarną, pech :( Zdjęcia na googlach - mało i różne do tego.

Coraz bardziej wydaje mi się, że te ciemniejsze felgi na tle czarnego auta mi sie nie spodobają. Jednak sprzedawca w salonie stwierdził że gdybym sobie życzył jaśniejsze - to sorry - nie ma takiej opcji. Jednak to co jest w salonie to felga o wzorniku 149a - (Dark Bright Silver). Na stronie, kiedy konfiguruję auto, to jest tam felga o wzorniku 149 (Satin Chrome) - i ta mi odpowiada, jest jasniejsza.

Może ktoś z Was również miał podobny dylemat, albo jeździ czarną GJ-tką i mógłby podzielić się fotkami ? :)
Byłem w dwóch salonach Mazdy i usłyszałem to samo. Śmieszy mnie to trochę. W katalogu są dostępne różne odcienie, do tego w tej samej cenie, a ja kupując auto za 140k jestem skazany tylko na jeden odcień ? No i ta niezgodność wzorców na konfiguratorze i tym co w salonach….

Z góry dzięki :)

PostNapisane: Pn, 25 sty 2016, 23:30 
Wtajemniczony
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: kujawsko-pomorski
Sprawdź w innych Aso Mazda okazuje się że każde Aso cechuje odmienność. Aktualnie szukam bagażnika do GJ w 3 salonach otrzymuje inne informacje poza tym ceny do 30% różnicy za ten sam produkt śmieszne to trochę.

PostNapisane: Pn, 25 sty 2016, 23:41 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Proszę cię bardzo --> viewtopic.php?f=89&t=3719
+ filmik po nałożeniu powłoki --> https://www.youtube.com/watch?v=1ur0oBsgRI8

PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 00:39 
Wstydliwy
Od: 24.01.2016
TheBesTia napisał(a):
Proszę cię bardzo --> viewtopic.php?f=89&t=3719
+ filmik po nałożeniu powłoki --> https://www.youtube.com/watch?v=1ur0oBsgRI8

Robi wrażenie. Kurczę, teraz to mam dylemat

PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 01:00 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Jak ci te fele nie pasuja to sprzedac je mozesz bez problemu, a w ich miejsce wsadzic jakie dusza zapragnie.

PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 07:15 
Wtajemniczony
Od: 07.01.2014
Region: lubelski
Ja mam jet black, ciemne felgi i dodatkowo czarna skórę. Tylko ja świadomie tak chcialem i drugi raz wybralbym tak samo. Zobacz na fotki mojego auta i sam zdecyduj.

PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 17:54 
Wtajemniczony
Od: 09.02.2015
piolsm napisał(a):
Sprawdź w innych Aso Mazda okazuje się że każde Aso cechuje odmienność. Aktualnie szukam bagażnika do GJ w 3 salonach otrzymuje inne informacje poza tym ceny do 30% różnicy za ten sam produkt śmieszne to trochę.

Najtaniej ma Voyager Club z Poznania, do sedana kosztują 770 zł już w komplecie z listwami.

PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 19:28 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
Lakier na felgach w FL nie jest tylko inny ale lepszy o większej głębi, jest jakby premium. To był dobry ruch w wykonaniu Mazdy.

PostNapisane: Cz, 28 sty 2016, 17:55 
Wstydliwy
Od: 03.04.2015
Wersja: S
garry2012 napisał(a):
Pozwólcie, że wrócę jeszcze do 2 starszych tematów, które mnie cały czas gryzą:

1) Dlaczego Mazda wycofała kolor Alluminium Metalic :idea: i zamieniła w najnowszej GJ na Sonic Silver? Jechałem ostatnio bardzo długo za Mazdą 6 w kolorze Alluminium Metalic i każdy ma własny gust, ale moim zdaniem ten kolor jest (w sumie był) zdecydowanie najlepszy. Czerwony, biały, czarny- żaden się nie umywa. Chyba tylko Mercedes ma obecnie samochody w podobnym kolorze. Jak jeżdżę to nie widzę innych marek w takim kolorze.

2) Odnośnie zmieniania samochodu co kilka lat na nowy. Wydaję załóżmy 120 000 zł za Skypassion 2.0 Pb, na firmę leasing, wychodzi mi pod odliczeniu podatków około 90 000 zł, jak będę chciał po 4-5 latach sprzedać Mazdę za 50 000 zł (darowizna na członka rodziny i sprzedaz przez niego o ile to jeszcze działa? Działa od stycznia 2016 czy nie działa?), to tracę 40 000 zł, czyli tyle mnie kosztowało jeżdżenie nowym samochodem i w tym momencie mogę dostać za nią 50 000 zł i mogę dołożyć 40 000 zł i kupić nowy samochód. Czyli wydając 90 000 zł chcąc mieć co kilka (4-5 lat) nowy samochód muszę wydawać około 40 000 zł. Biorąc pod uwagę okres 15 lat- wydaję 90 000 zł, po 5 latach- 40 000 zł, po kolejnych 5 latach- 40 000 i po kolejnych 5 latach 40 000 zł. Czyli łącznie w ciągu 15 lat na Mazdę i 3 nowe samochody, które je zastąpią wydam (po odliczeniu podatków)- około 210 000 zł- wszystko się zgadza? Czyli ktoś kupując prywatnie nie na firmę Mazdę 6 GJ Skypassion Diesel 2,5 za 150 000 zł zapłaci tylko 60 000 mniej niż ja za Mazdę 2.0 Pb na + 3 nowe samochody (na firmę) które ją zmienią na przestrzeni 15 lat, zgadza się czy wkradł się tu jakiś błąd? Jestem humanistą więc nie bijcie :rozejm: Całe życie jeżdżę używkami i chcę raz na zawsze znaleźć jakąkolwiek logikę w kupowaniu nówek.

Kolego twoje wyliczenia są błędne. Przy darowiźnie zgodnie z nowymi przepisami od tych 50 000 musisz odprowadzić VAT 23% czyli nie 40 000 tysi tylko 50 000 kosztuje cie jazda

PostNapisane: Cz, 28 sty 2016, 20:39 
Adept
Od: 03.11.2015
Region: wielkopolski
BINER o jakim vacie mówisz? Jeśli już to prędzej dochodowy

PostNapisane: Cz, 28 sty 2016, 21:44 
Wstydliwy
nfsKing napisał(a):
BINER o jakim vacie mówisz? Jeśli już to prędzej dochodowy

Panowie polecam lekturę vat od aut po zmianach 01.04.2014
http://ksiegowosc.infor.pl/vat-2014/144 ... a-VAT.html
Jedyne odstępstwo jest jeśli przy zakupie nie odliczaliście VAT. Caly myk jest taki że kupując auto odliczasz 1/2 vatu a sprzedając placisz całość od wartości auta w dniu sprzedaży (przyjmuje się rynkowa cena, nie wykupu z leasingu)
Dlatego żeby zrekompensować to że odliczyłeś 1/2 vatu a przy sprzedaży placisz cały wprowadzili korekte. Dlatego warto auto wycofać nie poźniej niż 5 lat ,bo po 5 latach korekty nie robi się.

Reasumując wycofując auto do majątku prywatnego i ewentualnie darowizna pozwala wam uniknąć podatku PIT a nie VAT
.
Jak macie jeszcze jakieś pytanie to mogę odp. pracuje w księgowości to jestem na bieżąco. Tak więc Panowie jak bierzecie auto w Leasing to zastanówcie się nad dobraniem tak aby było najkorzystniej podatkowo (czyli I wpłata niska i duży wykup).

moderator
PostNapisane: Cz, 28 sty 2016, 23:27 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
BINER, a tu mnie zaciekawiles...

Prowadze jendoosobowa dzialalnosc, docelowo auta nie wprowadzam w majatek firmy jako ST ( i z tego wzgledu kwote wykupu mam niska)... place leasing jako usluge i tutaj korzystam z odliczenia 50% (bo uzytek mieszany)...

Czyli po leasingu niezależnie od tego po jakim czasie będę sprzedawał, bądź przenosił własność, zawsze zapłacę pełny VAT od aktualnej wartości pojazdu, tak?

Oczywiście wartości wg widzimisie US i ichniejszych tablic...?

PostNapisane: Pt, 29 sty 2016, 11:05 
Wstydliwy
gzesiolek napisał(a):
BINER, a tu mnie zaciekawiles...

Prowadze jendoosobowa dzialalnosc, docelowo auta nie wprowadzam w majatek firmy jako ST ( i z tego wzgledu kwote wykupu mam niska)... place leasing jako usluge i tutaj korzystam z odliczenia 50% (bo uzytek mieszany)...

Czyli po leasingu niezależnie od tego po jakim czasie będę sprzedawał, bądź przenosił własność, zawsze zapłacę pełny VAT od aktualnej wartości pojazdu, tak?

Oczywiście wartości wg widzimisie US i ichniejszych tablic...?

Dokładnie zgodnie ze zmianami zawsze zapłacisz VAT. Co do wartości to US określa cena za jaką zakupiłbyś takie auto w dniu sprzedaży.
Korekty Vatu wprowadzili żeby zachęcić do wymiany auta po ok 4 latach wtedy to ma jakiś sens.
Co do twojej tezy że nie wprowadzasz po wykupie auta do ST ma według mnie uzasadnione działanie i od tego nie powinno być Vat ale US są innego zdania dlatego polecam przed takim zabiegiem wystąpić o indywidualna interpretację do danej Izby skarbowej.
Osobiście chciałem po wykupie auta żeby leasingodawca sprzedał mi auto jako osobie prywatnej ale wiekszość leasingodawców już nie praktykuje tego myku (santander,reifeisen,BZ WBK,Idea leasing )

PostNapisane: Pt, 29 sty 2016, 11:05 
Adept
Od: 02.08.2015
a to ciekawe bo ja w tym roku jak zrobiłem taki myk z wykupem auta po leasingu i darowizną to nie zapłaciłem nic...

PostNapisane: Pt, 29 sty 2016, 11:14 
Wstydliwy
peka87 napisał(a):
a to ciekawe bo ja w tym roku jak zrobiłem taki myk z wykupem auta po leasingu i darowizną to nie zapłaciłem nic...

Jak się nie dopatrzą to ok.
Poczytaj sobie w necie jest dużo interpretacji indywidualnych.
Pamiętaj US ma 5 czy 6 lat na weryfikację .No chyba że leasingodawca sprzedał tobie jako osobie czyli na imie i nazwisko to będziesz miał więcej możliwości do wybronienia się.

PostNapisane: Pt, 29 sty 2016, 12:31 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
test halasu, spalania - autostrada 2.0l po FL
po kolo 40 km mial 6l a po nielacych 10km spalanie poszlo do 6.9l, czyli za kolo 9l

PostNapisane: So, 30 sty 2016, 09:51 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
BINER napisał(a):
peka87 napisał(a):
nazwisko to będziesz miał więcej możliwości do wybronienia się.

Jest orzeczenie SN z tym że przy tej jak i przy każdej innej sprawie, jak US się przyczepi, to ... :hahahaha: oczywiście rozstrzygnie na korzyść podatnika :twisted:

PostNapisane: So, 6 lut 2016, 20:59 
Wstydliwy
Od: 06.02.2016
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Region: śląski
Witam Kolegów!
Przesiadam się z Hondy na Mazdę 6. Planowałem zakup jakiegoś SUV`a, ale jak zobaczyłem i przejechałem się 6 to decyzja byłą jedna. Auto zamówione do odbioru za tydzień. Rocznik 2015 wersja SkyMotion 2,0 Pb.
Po zakupie trafiłem na to forum i mam kilka szybkich pytań, które co prawda nie zmienią mojej decyzji,
ale być może mnie trochę uspokoją lub nie :)
1. Czy Mazda zmieniła coś w sprawie układu hamulcowego (klocki, tarcze). Gdzieś czytałem , że od listopada miało się coś zmienić?
2. Jak wygląda sprawa z dodatkowym zabezpieczeniem antykorozyjnym - robić czy nie?
3. O moduł składania lusterek w zasadzie nie będę pytać, bo w Hondzie też się psuje. Ale chciałem się dowiedzieć czy lusterka składają się automatycznie (po zamknięciu samochodu). Czy jak w obecnym samochodzie trzeba to dodatkowo wymusić? (nie dopytałem w salonie)
Proszę o rzeczowe odpowiedzi dotyczące mojego przyszłego autka.
Mam nadzieję, że nie będę pisał w przyszłości w dziale z usterkami :wink: , tylko o samych pozytywnych wrażeniach.
Pozdrawiam!

PostNapisane: N, 7 lut 2016, 09:55 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
Region: dolnośląski
Witamy.
1. W kwestii klocków i tarcz to nie wszyscy mają problem - ja np. nie :)
3. Ja mam SkyMotion przedlift i lusterka składa się ręcznie pokrętłem na drzwiach. Chyba nic sie nie zmieniło w FL pod tym względem.

Wysłane z mojego SM-T800 przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1