Teraz jest So, 28 lut 2026, 06:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 404 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 9 sty 2016, 11:24 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Ale przecież można wciąż na benzynie jeździć jak stacji LPG po drodze nie ma, to są normalne benzynowe. W sumie to 2 zbiorniki - większy zasięg.
Nie miałem nigdy gazu właśnie przez niechęć do częstego, długiego (trzeba było pana na stacji prosić, kolejka przeważnie) tankowania. No i ograniczenia i tak niewielkiego w Alfach bagażnika i przeróbek w silniku, dodatkowych przewodów, reduktorów itd.
Jednak jeśli tu jest 55 litrów bak, gaz w formie ciekłej i w przewodach i wtryskach paliwowych? to coś innego niż dotąd. Tylko gdzie go upchnęli.

PostNapisane: So, 9 sty 2016, 11:39 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Matarez <3 :lol:
ale tak naprawdę to LPG :?: po co :?: :?:
niepotrzebne przecież można na kropelce :hahahaha: :hahahaha: :hahahaha:

PostNapisane: So, 9 sty 2016, 15:39 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Andrzejsr napisał(a):
Ale przecież można wciąż na benzynie jeździć jak stacji LPG po drodze nie ma, to są normalne benzynowe. W sumie to 2 zbiorniki - większy zasięg.
Nie miałem nigdy gazu właśnie przez niechęć do częstego, długiego (trzeba było pana na stacji prosić, kolejka przeważnie) tankowania. No i ograniczenia i tak niewielkiego w Alfach bagażnika i przeróbek w silniku, dodatkowych przewodów, reduktorów itd.
Jednak jeśli tu jest 55 litrów bak, gaz w formie ciekłej i w przewodach i wtryskach paliwowych? to coś innego niż dotąd. Tylko gdzie go upchnęli.

Jakie alfy masz oprócz 156?

Instalacja LPG w aucie to jak kupno po prostu auta z silnikiem 2.2D, może diesel trochę drożej wyjdzie przy tankowaniu ale przynajmniej nikt nie ingeruje w system paliwowy auta.

Inna sprawa, że kupując nowe auto chciałbym by nie trzeba było z nim robić nic oprócz jazdy na okresowy serwis a przy LPG trochę zabawy jest

PostNapisane: So, 9 sty 2016, 18:24 
Prawie fanatyk
156 w różnych odmianach i 166 3.2. Benzyny. Ale to nie ma tu znaczenia.
Diesel nie wchodzi w rachubę pod żadnym względem.
LPG też nie wchodziło (właśnie ze wzgl na komplikacje, bagażnik, brak zapasowego koła, zasięg, tankowanie, bałagan pod maską).
Dopiero po tym wątku zacząłem się zastanawiać - ta instalacją Prins w oparciu o instalację paliwową działającą mnie zaintrygowała.

Ale już znalazłem i odpada - ta podłoga bagażnika - to to wymyślił? porażka jakaś :

http://img.gazeo.pl/gazeo_2014/Na_bieza ... nikiem.JPG

http://img.gazeo.pl/gazeo_2014/Na_bieza ... gaznik.JPG

http://gazeo.pl/samochody/testy/Mazda-6 ... ,8143.html

PostNapisane: So, 9 sty 2016, 19:58 
Bywalec
166 to rewelacja, piękne auto. Znajomy ma właśnie Lancie Thesis i też obojętnie koło takie auta nie da się przejść.

Ta mazda 6 ma rewelacyjny kolor, jeszcze takiego nie widziałem nigdzie.
Nie rozumiem chęci posiadania LPG w aucie w aucie które tak mało pali away :)

PostNapisane: So, 9 sty 2016, 20:14 
Prawie fanatyk
Zainteresowanie tematem LPG to jeszcze nie chęć! :)
To na razie zainteresowanie.
A GJ jak pisałem pali nam ok 10,5 litra przy sposobie jej użytkowania, a może będzie mieć ciężej. Więc nie tak znów strasznie mało.
A zainteresowałem się jak już pisałem po tym jak pierwszy raz prowadziłem kilka dni temu wóz na LPG i "nalałem" mu 75 litrów za coś około 140zł :) - no kurcze, 75 litrów :)

A jeszcze jakiś kalkulator LPG znalazłem i wyszło mi że z przeglądami w 6-8 lat (tyle planuję GJ jeździć) oszczędności wyniosą 20-30 tys zł (a raczej więcej), po odliczeniu kosztu inst.
Jednocześnie ten gaz Prins wygląda na konkretny, porządny, przemyślany i technologicznie i w wykonaniu zestaw, a nie jakieś chałupnictwo druciarstwo powszechnie kojarzone z LPG - smrodzące i strzelające w kolektory i powodujące kłopoty z odpalaniem czy pracą silnika czy wypalaniem zaworów.

Po prostu zainteresowanie. Ale bagażnik jest w takim jak na w/w zdjęciach układzie nie do użytku praktycznego, jak płaszczyzna po złożeniu siedzeń ? jak ta podwyższona podłoga a za nią przepaść, próg podłogi wyżej niż krawędź itd. No to odstręcza.

A co do V6 Busso - zarówno 3,2 jak i 2,5 : to są rewelacyjne silniki, niesamowicie wytrzymałe, a w tej cenie i wyższej też (BTW - oszczędność na paliwie wyżej wyliczona daje w zależności od stanu 3 do 1 szt Alfy z tym silnikiem :) - GT, Gtv, 156, 166 czy GTA 147 czy GTA 156 choć poszperać trzeba bo masa strucli) wiec nie ma w tych $ lepiej brzmiącego i reagującego na gaz i jego odjęcie silnika (silnika, niw wydechu, a teraz to głos z głośników w autach leci :? ), jest tak wrażliwy jak... no można masę porównań, no i lepiej wyglądającego pod maską. Takie piccolo Ferrari :)

A co do Thesis to piękna i nietuzinkowa, oczywiście sprzed czasu lancii-chryslera 300C :(

PostNapisane: So, 9 sty 2016, 21:04 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: opolski
Odnosnie dalszych wyjazdów pełne dwa zbiorniki to góóóra kilometrów <spoko>

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 10 sty 2016, 14:21 
Wstydliwy
Od: 04.01.2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: SkyGO
http://gazeo.pl/samochody/testy/Mazda-6 ... ,8143.html[/quote]

Super artykul, a i juz potanialo. Na poczatku watku 10500, tutaj 8 do 9 tys. ;)
Rzeczywiscie ten niby podest w bagazniku lipa :( choc jesli piszesz o oszczednosciach powyzej 20 tys PLN moze bedzie warte przemyslenia?

PostNapisane: N, 10 sty 2016, 17:24 
Bywalec
Te artykuł brzmi bardzo stronniczo do tego napisany jest na stronie o LPG więc podchodziłbym z rezerwą to tych wszystkich cudów tam wymienianych

PostNapisane: N, 10 sty 2016, 18:45 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
9 tyś? za dodatek do tak bezproblemowego i ekonomicznego silnika? Brzmi jak herezja czy profanacja.
Bądź szukanie problemów.

PostNapisane: N, 10 sty 2016, 20:58 
Amator
Od: 16.07.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Rysiek napisał(a):
Te artykuł brzmi bardzo stronniczo do tego napisany jest na stronie o LPG więc podchodziłbym z rezerwą to tych wszystkich cudów tam wymienianych

Rysiek a gdzie czytasz testy samochodowe? Na portalach spożywczych, bo będą mniej stronnicze w branży motoryzacyjnej?
Właśnie test jest fajnie opisany, bo skupili się na aspektach technicznych instalacji, opisali doś dokładnie jakie komponenty zostały użyte, jak to się zachowuje w praktyce, łącznie z tym ile trwa przełączanie z gazu na benzynę i odwrotnie.
Dodatkowo pofatygowali się na hamownię i sprawdzili moc silnika na obydwu paliwach.

Sprawdź na ich stronie inne testy, wg mnie są rzetelne.

Nie ma też co pisać, że profanacja. Ktoś ma ochotę, to instaluje, jego auto i ma do tego święte prawo. Kto mu zabroni oszczędzać?
Kilka lat temu pisano o profanacji w kontekście montowania jednostek wysokoprężnych do diesli, ok do Ferrari nie trafia, ale już np. Porsche czy BMW nie ma z tym problemu.

Chciałbym też zauważyć, że w dziedzinie LPG dokonał się bardzo duży postęp np. włoska firma BRC wystawia swoje auta w rajdach samochodowych i są to auta napędzane gazem. W najbliższym rajdzie Monte Carlo w ich barwach pojedzie Robert Kubica, choć on akurat będzie miał auto napędzane zwykłym paliwem.

Wiele lat temu miałem Mazdę 626 z jakąś holenderską instalacją gazową, przejechałem nią ok 250 tys kilometrów i praktycznie nie sprawiała problemów. Miałem butlę o pojemności 85 litrów, więc sumując zasięg na gazie i na benzynie bez tankowania mogłem przejechać prawie 1500 km :-)

A gdyby ktoś chciał sprawdzić kiedy opłaca się zainwestować w instalację to podaję link do kalkulatora:
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

PostNapisane: N, 10 sty 2016, 22:23 
Wstydliwy
W punkt Amra! 1500 grubo :)

moderator
PostNapisane: Pn, 11 sty 2016, 00:47 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
U mnie wg kalkulatora wyszedl zwrot po 4-5latach i prawie 100k km...

Wiec u mnie mija sie z celem...

PostNapisane: Pn, 11 sty 2016, 09:30 
Prawie fanatyk
No właśnie mi wyszedł zwrot za coś około 22 miesiące i dalej już z górki do tych 20-30tys. Zakładam spalanie jak mam lub większe i przebiegi raczej większe.
Artykuł też mi się wcale nie wydaje stronniczy. Choćby o tym bagażniku z nieszczęsną podłogą czy o długim czasie przełączania piszą wprost.
A co do profanacji, no powiedzmy sobie szczerze można o tym mówić w przypadku jakichś szlachetnych silników, kultowych wozów, ale to mazda 6.
I mało to ona pali jak nie jest obciążona, jest rozgrzana i rozpędzona, poza tym plai normlanie.
Wiesz Crow, profanacją w samochodzie to niektórzy mogą nazwać stosowanie silników od traktorów :P :) LPG przynajmniej nie zmienia charakterystyki, reakcji na gaz, brzmienia. Tak że to nie wóz do tego typu argumentów.
Że też nie opracowali tego zbiornika np. po bokach we wnękach bagażnika na przykład, tam najmniej by przeszkadzał, koło zapasowe by było (niedawno rozwaliłem oponę przez manewr jakiejś za przeproszeniem lali w maździe 6 poprzedniej , no wkurzenie ale z zapasówką - rach ciach i jadę dalej. Zestaw by nie pomógł bo to bok opony (o krawężnik - przyparty zostałem), na asisstance z pół godziny jak nie więcej czekania, laweta do wulkanizacji, tam szukanie opony (a szansa na taki sam model w takim samym rozmiarze mała) itd. Spokojnie z 2 godz w plecy. No zapas musi być.
Niestety pytałem w firmie na śląsku - dokładnie tak jak w tym artykule montują - zamiast zapasówki.
Ale poza tym kultura - montaż 3 dni, na ten czas w cenie auto zastępcze.
Na marudzenie ASO i obawy o gwarancję proponują dodatkową gwarancję/ubezpieczenie awarii układu paliwowego .
Ceny jednak z tym ubezpieczeniem 11tys. Czy do negocjacji nie wiem, no i tych autoryzowanych firm trochę jest więc można poszukać.
Dużo niedużo, pierdółki powłoki, wygłuszenia itp. połowę tego potrafią kosztować , co dla kogo ważne.

PostNapisane: Pn, 11 sty 2016, 15:26 
Bywalec
Ten artykuł wydaje mi sie stronniczy bo brakuje w nim słowa krytyki taki zwykły "artykuł sponsorowany"
Instalowanie lpg w nowym aucie wydaje mi sie troche bez sensu ze względu na ingerencje w układ paliwowy auta na gwarancji co moze byc pozniej podstawa dla ASO by odmówić naprawy gwarancyjnej. Zawsze jakaś wymówka dla ASO. Jak kupowac z gazem to od producenta lub z instalacja ASO.
Druga sprawa to kupując nowe auto i szukając oszczędności przez lpg wydaje sie troche bez sensu bo samo nowe auto straci na wartości polowe po 3-4 latach. Wiec jak ktos chce oszczędzać moze powinien kupić auto z rynku wtórnego juz bez gwarancji i takie zagazowac

administrator
PostNapisane: Pn, 11 sty 2016, 17:48 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Rysiek napisał(a):
Jak kupowac z gazem to od producenta
- dla mnie osobiście, każda inna opcja jest bez sensu. :)

PostNapisane: Pn, 11 sty 2016, 20:14 
Prawie fanatyk
Rysiek napisał(a):
Ten artykuł wydaje mi sie stronniczy bo brakuje w nim słowa krytyki taki zwykły "artykuł sponsorowany"
Instalowanie lpg w nowym aucie wydaje mi sie troche bez sensu ze względu na ingerencje w układ paliwowy auta na gwarancji co moze byc pozniej podstawa dla ASO by odmówić naprawy gwarancyjnej. Zawsze jakaś wymówka dla ASO. Jak kupowac z gazem to od producenta lub z instalacja ASO.
Druga sprawa to kupując nowe auto i szukając oszczędności przez lpg wydaje sie troche bez sensu bo samo nowe auto straci na wartości polowe po 3-4 latach. Wiec jak ktos chce oszczędzać moze powinien kupić auto z rynku wtórnego juz bez gwarancji i takie zagazowac

Nie no, a dlaczego i co ma się psuć w nowym aucie przez 3 lata ? (nioe mówię o dieslach) . Toż nawet oleju nie wymieniając pewnie te 3 lata objedzie.
I jak instalować to kosztowne ciekłe LPG - to w jak najnowszym właśnie żeby "swoje wyjeździło" , później to już nie bardzo bo 5-6 letnie auto ile pojeździ z nami? 2-3 no 4 lata? to przy cenie tej fazy ciekłej LPG opłacalne dopiero przy przebiegach pewnie rzędu kilkudziesięciu tys km rocznie. W takich to się instalacje za 2-3 no 4 tys zakłada, ale o ile wiem to mają się one nijak do tej z ciekłym gazem, kompletnie inna bajka .Jak już to właśnie w póki nowe w tej opcji.
Artykuł jak artykuł, każdy ma swój rozum, ma lub nie pojęcie jakieś tam techniczne - co na co ma wpływ itd., i można mądrzejszych popytać. Dla mnie jakby nie bagażnik - z niewielkim wahaniem, ale bym zakładał.
Natomiast co do "montażu w ASO" - przecież ASO nie montują takich rzeczy sami, tylko zlecają. A jeśli montują to raczej bym się trzymał z daleka od takiego montażu :) (przepraszam za uogólnienia porządne ASO - o ile takie istnieją, ale o ile wiem wynagrodzenia pracowników w ASO nie są topowe i motywujące delikatnie mówiąc więc czego oczekiwać).

Edit, no opór może być o ile auto jest w leasingu - wypożyczone, a nie własne, no to co innego, pewnie zgody potrzebne itd.

Póki co pytam o inne zbiorniki czy możliwe, choć bez wielkiej nadziei.

PostNapisane: Pn, 11 sty 2016, 22:43 
Bywalec
Jeśli jestes taki pewny niezawodności tej instancji lpg to wytnij zbiornik na benzynę i zastąp go LPG toż to nie potrzebuje benzyny na starcie :)

Ja nie rozumiem szukania oszczędności po kupnie nowego auta przez umieszczenie non-oem systemu w aucie co może skutkować utrata gwarancji. Poczekałbym aż gwarancja się skończy a inni do tej pory przetestują tą nowa instalacje.

A Diesle jak diesle niektóre sprawiają problemy a o tych co śmigają bez problemów nikt nic nie mówi a wydaje się, że jeśli chodzi o GH to więcej jest 2.2d niż Pb na rynku z GJ jest pewnie na odwrót

PostNapisane: Pn, 11 sty 2016, 23:04 
Prawie fanatyk
No co Ty z tą gwarancją tak uporczywie :)
A po gwarancji to gaz nie zrobi spustoszenia? tylko przed jej końcem?
Jeśli zrobi kuku to koszt taki sam naprawy jak i na gwarancji przecież nie ?
(ja nie wiem czy zrobi czy nie zrobi, ale to decyzja właśnie tylko i wyłącznie dot nowego w miarę auta. Czyli albo teraz albo wcale bo po tej gwarancji - po 3 latach to mi zostanie 3 - 5 lat eksploatacji - to wtedy już nieopłacalna jest tak ta instalacja)

Oczwiście, że nie jestem pewien, ale nie dlatego opcji z zastąpieniem zbiornika benz gazowym nie biorę pod uwagę (choć są ponoć takie też podejścia do tego) - że stacji LPG nie ma wszędzie. Proste.

Jak to nie rozumiesz po co oszczędności po zakupie nowego auta? No to tak jakby powiedzieć : czemu nie kupiłeś czegoś droższego o 20-30 tysięcy? przecież co to przy zakupie nowego.
Lub czemu wszyscy nie jeżdżą na michelinach super sportach, przecież inne to niezrozumiałe oszczędności po zakupie nowego auta. Czemu wszyzcy nie tankują 98, przecież to niezrozumiała oszczędność. Lub po co patrzy ktokolwiek na spalanie nowego auta, co to za różnica 1-2-5 litrów więcej czy mniej .

Normalne pieniądze. Czyli czas (bo tak to jest że za swój czas się je kupuje na różne sposoby). A czas warto pożytkować przyjemnie na ile się da bo jego to się nie kupi już.

Wracając do tej gwarancji - gwarancja jest po to, że jak coś producent sknocił to naprawia.
Jak ja sknocę - to ja naprawiam. Za swoje, nie producent. Czy na gwarancji czu po niej.
Nie rozumiem tego panicznego wszędobylskiego strachu przed "utratą gwarancji" . 2 czy 3 lata szybciutko miną.

PostNapisane: Śr, 13 sty 2016, 15:27 
Wstydliwy
No chyba logiczne ze sianko zostaje w portfelu to czlowiek cieszy, a gdyby to lpg smigalo bez wiekszych klopotow to super sprawa. Ten bagaznik dziwny. Powinno to jakos ogarnac.

PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 12:14 
Nowicjusz
Od: 17.02.2016
LPG: Tak
Jestem posiadaczem nowej Mazdy 6 2.5, kombi, Black Jett, off-white. (poprzednia Mazda 6 GG 2.0 143 kM diesel; od nowości do 340 tyś. praktycznie bez awarii, na jednej dwumasie - tak tak 340 tyś.)

Aktualnie przejechane ok. 3000 km; średnia nie kasowana od początku to 7.4 l/100 km.
Styl jazdy jak widać spokojny, generalnie dozwolona +10 km/h
Codziennie dojeżdżam ok. 70 km do Warszawy; w tym 50 trasa, 20 po Warszawie.

W przyszłym tygodniu jestem umówiony na montaż instalacji gazowej Prins DLM 2.0 MAX (ta pracująca na sprężonym gazie).

Wiem, wiem po co ja to robię zapytacie ?
Rocznie jeżdżę min. 50 000 km., i wychodzi mi z moich inżynierskich obliczeń że do min. 300 tyś. (a tyle przewiduję jeździć min. tym samochodem to min. 30 tyś. "do przodu".

Jakby co będę informował jak się sprawuje

PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 12:22 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
ptomek69- a co z gwarancją , nie traci się :idea:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 12:29 
Prawie fanatyk
A jak będzie zbiornik zamontowany, o jakiej pojemności i co z podłogą bagażnika ? (to ta instalacja za ok 8-9-10tys zł co tu była opisywana ale do 2.0 ? - to ok do 2,5? )

Co do gwarancji to pytałem o to, temat torchę badałem, ale odpadł przez znaczną redukcję pojemności bagażnika. Dostaje się gwarancje od producenta instalacji na to co zmieniane, trudno żeby stracić gwarancję na lusterka przez modyfikację silnika : )
Inna sprawa to późniejsza obsługa w razie W odsyłanie od gazownika do mechanika i tak w kółko. Potencjalnie oczywiście. Ale powinno to działać ładnie wszystko . Opisuj Przemek to sukcesywnie ! ekonomicznie zdecydowanie uzasadnione (choć przy Twoim spalaniu malutkim to sam nie wiem, hmm) i właśnie najbardziej w nowym aucie.

moderator
PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 12:41 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
ptomek69, przy takim spalaniu średnim nie ryzykowałbym...
Zauważ, że na liście producenta jeszcze nie mają 2.5 z Mazdy (jest tylko 2.0).
Więc możesz być jednym z królików na których będą przygotowywać seryjną realizacje montażu...

Choć muszę przyznać, że przy 50tys. km rocznie można się już skusić...
Biorąc nawet pod uwagę to, że benzyny coś tam spalisz, i że LPG będzie Ci paliło z 20% więcej to i tak oszczędność to ok. 40%... Więc przy wydatkach rzędu min. 15k PLN na rok na benzynę, w drugim roku Ci się zwróci instalacja...
A ile za instalacje? 9-10tys. PLN czy już mniej?

administrator
PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 13:26 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
ptomek69 - Twoje ryzyko, Twoja kasa. Pionierzy są potrzebni. Czekamy na relację. :)

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 13:23 
Nowicjusz
Generalnie kilka odpowiedzi.
1. <gzesiolek> Instalacja DLM Max 2.0 jest dedykowana do silnika 2.5 Skyactive - czekałem dość długo i mam wszystko ustalone z importerem na 100%; za instalację 10500,-pln (słabe kursy mamy teraz)

2. To jest samochód do pracy:
a. nic nie wożę w bagażniku, jak będzie trochę mniej miejsca nic się nie stanie - do wyjazdów rodzinnych to ja mam Carnivala 2.5 V6 (taki autobus ale jedzie).
b. tu się liczą koszty całościowe i dobrze sobie to policzyłem
c. tak zgadza się mam wydatki roczne na benzynę > 15 tyś.
d. dodatkowo kilka razy w miesiącu trasy w PL tak po 1000 na raz.

3. Spalanie - to jest moje spalanie mieszane, na trasie (tylko) to ja mam 6.0 (wiem jak to brzmi - sorry)

4. Ta instalacja nie bierze dodatkowo benzyny chyba że się specjalnie przełączy, zapala na gazie.

5. Ryzyko - ktoś musiał je wziąć na swoje barki, zapewne cieszycie się wszyscy że trafiło na mnie :)
A jak idziecie na imprezę to zawsze sprawdzacie dostawcę alkoholu, że tak powiem. Ryzyko jest nieodłącznym elementem naszego życia.
Chciałbym (mam 5 dzieci) żeby tylko samochód mi się psuł - wyobraźcie sobie, że nie przejmuję się takimi sprawami jak zepsuty samochód.
Kosztów już specjalnie nie ograniczę, więc postanowiłem więcej zarabiać.

6. Nie wiem co wy wszyscy z tą gwarancja, jak się zepsuje to będę naprawiał - dodatkowo w trakcie kupowania (podpisywania umowy) poinformowałem Mazdę, że tak będę robił - mówili że nie będzie problemu (ale to wiadomo że każdy sprzedawca tak powie.
Od leasingu natomiast mam pozwolenie na piśmie).

7. Robię to powoli, z premedytacją i dla nas wszystkich użytkowników Mazdy.

8. Oczywiście będę sukcesywnie informował o wszystkim, o kosztach, spalaniu, awariach itd.

To tyle i będziemy się słyszeć.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 20:41 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Zdrowe , zdecydowane i w pelni przemyslane podejscie, to mi sie podoba <spoko> Informuj na biezaco bo sam jestem ciekaw.

PostNapisane: Śr, 27 kwi 2016, 14:16 
Nowicjusz
Witam ponownie,

No to jestem po zamontowaniu gazu i przejechaniu ok. 2000 km (of kors że w 1 tydzień).

1. Instalacja
a. szybko i profesjonalnie, wygląda też jak trzeba
b. Bagażnik jest mniejszy to fakt - mi nie przeszkadza, cała ta konstrukcja nad kołem jest zupełnie nieprzemyślana i zajmuje dużo miejsca niepotrzebnie ponieważ cała podłoga za kołem jest niewykorzystana i przykryta (będę to zmieniał we własnym zakresie - zrobię sobie sam przykrywę ze schowkami (na bazie oryginalnej która została)

2. Jazda i wrażenia.
a. podchodząc do samochodu i otwierając np. bagażnik słychać bardzo cicho pracującą (a czasami nie, np. na ulicy jak jest normalny ruch) pompę gazu która przepłukuje układ (zawsze jest świeży ciekły gaz przed odpaleniem w instalacji)
b. różnica w odpaleniu żadna
c. różnica w jeździe żadna, jak by ktoś nie wiedział nie zorientuje się
d. średnie spalanie z licznika to 7,5, rzeczywiste - jeszcze nie przekroczyłem 8,5 l/100 km (gazu). Trochę jestem wqrwiony, bo miał palić tyle samo tzn. 7.5 l/100 km, ale jakoś to przeboleję :)
e. zasięg - tu jest nie za fajnie bo ok. 400 km
f. tankowanie bardzo proste, odkręcasz nakrętkę, wkręcasz przejściówkę podłączasz i tankujesz.

3. Koszty (przy moim stylu jazdy oczywiście)

Przy założeniu ceny benzyny (95) na poziomie 4,25 PLN/l - 100 km wychodzi ok. 32 PLN
Przy założeniu ceny gazu (tylko na dobrych stacjach) na poziomie 1,65 PLN/l - 100 km wychodzi ok. 14 PLN

Ja jestem zadowolony.
Pozdrawiam i będę dalej dawał znać jakby co.

PostNapisane: Śr, 27 kwi 2016, 14:26 
Prawie fanatyk
Ładnie !
Jak coś z tym bagażnikiem wykombinujesz fajnego - zrób jakieś zdjęcia/szkice i prześlij proszę. Faktycznie jak na tych zdjęciach z artykułu uniesiona?
Co do zasięgu - całkiem przyzwoity, ja mam mniejszy w niegazowanej 2,5 litra V6 Alfie, wiec 400 km to całkiem ok.
Tankowanie tylko przy LPG dłuższe z tego co widuję na stacjach niestety.
A w którym zakładzie montowałeś jeśli nie tajemnica ? i jak ostateczna cena ?

PostNapisane: Śr, 27 kwi 2016, 14:36 
Nowicjusz
Montaż zgodnie z sugestią importera (PRINS POLSKA)
Małgorzata Nizińska
http://www.egp.pl/logo2.jpg
Energy Gaz Polska - Lider w Montażu LPG
ul. Ostrobramska 38a, 04-193 Warszawa
tel. 22 810 00 90, 504 20 01 01

Jak ktoś by się decydował uczulić (qrwa) żeby nie nakurzyli do środka.

Koszt na fakturze (instalacja, montaż, ubezpieczenie, samochód zastępczy (słaby)) 11500 brutto.
Jak przerobię zrobię zdjęcia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 404 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1