Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 06:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 08:06 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
gogiel: daj sobie spota s kymsz, kto ma zrobiony samochod i sam sobie zrob porownanie. Juz na mejscu jest slychac, ze okolity ruch do samochodu przechodzi mnej, nejest potrzebna ani jazda. Mowie o samochodze, co ma zrobiony dach.

moderator
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 09:58 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
U mnie radio na 5-7 gra przez wiekszosc czasu, ale nie przy predkosciach autostradowych... wtedy podglasniam do 10-15...
Przy 140-150 pojawia sie tez wpierw delikatny szum niedomknietych okien... ale do 160 krzyczec nie trzeba, ale przy podmuchach wiatru reka automatycznie idzie do przycisku domykania...
A szybciej to juz nawet nie wspominam bo i radio 30 i pogadac trudno...

I juz wiem, ze bede wyciszal...

Wspolczuje ludziom, ktorzy maja auta az tak skrajnie odbiegajace od tej sredniej Mazdowej... slabej bo slabej, ale jednak nie az tak drastycznej...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 10:31 
Adept
Od: 08.07.2015
mam dokładnie jak kolega wyżej, zrobiłem kilka dni temu 1500km po Polsce A1, A4 tam 140-160 i magiczny punkt zaczyna się przy 140 ale na prawdę do przeżycia, fakt gorzej zaczyna się robić jak wieje duuzy wicherek to wtedy słychać mocniej i mam nawet wrażenie ze wieje w aucie :D na szczęście 90% czasu spędza autko w mieście gdzie 140 pozostaje jedynie w sferze marzeń :) ale jak czytam to co tu piszecie wiele wskazuje na to ze poprawili ten element w FL w stosunku do przed FL i mimo ze nie jest dobrze nie ma co za bardzo narzekać, w kolejnym modelu już na pewno będzie lepiej ;)

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 10:58 
Wtajemniczony
Od: 21.12.2015
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Czy trafiają się modele które nie maja tych problemowy?
Znajomi mają M6 identyczną jak moja, ten sam rocznik 2014, podobny miesiąc i oni totalnie nie narzekają na żadne szumy.
Ja raz jechałem tym samochodem ale to było po mieście.
Wszystkie testy w TV, czy prezentacje tego samochodu na YouTube etc mówią że ten samochód jest wyjątkowo cichy.

Pzdr
mHuba

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 11:55 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
koledzy poczytajcie ten wątek od początku wszystko już zostało rozbite na atomy i okraszone fotografiami :)

moderator
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 12:04 
Fanatyk
mHuba napisał(a):
Wszystkie testy w TV, czy prezentacje tego samochodu na YouTube etc mówią że ten samochód jest wyjątkowo cichy.

A to mnie zaskoczyles... bo nigdzie nie widzialem tej wyjatkowej cichosci w zadnym tescie... No moze do 90km/h jest b. cicho zwlaszcza przy delikatnej jezdzie benzyna z automatem...

Ale generalnie w testach i moich testowych jazdach Mazda to taka sfera srednia nizsza pod wzgledem wyciszenia w tej klasie...

Mam nianie ktora z mezem ma i40 1.7 diesel... i jak raz jechala z zona i dziewczynami do lekarza to byla pod wrazeniem komfortu i wyciszenia Mazdy... ale jechali po miescie 70km/h maks... ;)

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 13:02 
Wtajemniczony
To na szybko co miałem pod ręką:

4:16 minuta - https://www.youtube.com/watch?v=uPVADWoKAe0
17-18 minuta https://www.youtube.com/watch?v=0dnJdLmDOu8

Pzdr
mHuba

moderator
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 13:14 
Fanatyk
mHuba, pierwszy test to same banialuki...
Narzeka na cos co w Mazdzie jest naprawde git (swietny automat)
a wychwala cos co jest do kitu (wyciszenie...)

No ale jak mowilem w spokojnej jezdzie miejskiej benzyna z automatem jest w Mazdzie super cicho... zwlaszcza dla kogos kto jezdzi na codzien diselkiem...

Potwierdzil to Zachar mierzac na postoju... cisza...

Ale juz pomiary Zachara podczas jazdy zadnej rewelacji nie pokazuja (prawie 75 decybeli przy rozpedzaniu do 90km/h i prawie 70decybeli przy 130km/h to sa wartosci dosc wysokie w tej klasie...)

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 14:20 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
mHuba ogólnie napiszę. Co opisujesz znam. I wiem jak wkurza. Nie powinno tak być.
Że nawet w tym samym roczniku jeden egzemplarz ma bardziej widoczne wady a inny mniej. Wiemy tu wszyscy, że patrzą na serie i zdajemy sobie sprawę z orzecznictwa ASO i czasem mocnego zatwardzenia w MMPOL.
Źle mnie zrozumiałeś, wiem, co przeżywasz. Dlatego na dziś nie mam GJ tylko KE. Współczuję szczerze tym co się męczą, a jak ktoś uważa że jest ok niech dalej czuje się szczęśliwcem. Każdy niech ma co chce.
Nie mówię, że jazda próbna powinna dać do myślenia. Nie zawsze jest gdzie wyjechać na autostradę. Upierdliwość w tym wypadku wyszłaby nam na dobre. Kto wiedział, że mazda ma taki problem. Ja mazd wcześniej nie znałem za bardzo a ufałem sprzedawcy, że japończyk, że tańsze japońskie bmw czy lexus, choć w dieslu i tak bolało. Ja przyznaję przestrzeliłem. Dziś mam lżej bo nie mam ślicznej lolity. Znam auto doskonale, wiem co je boli, więc jestem wolny i nie użytkuję. 3 lata związku z GJ mi wystarczyły.
Napisałem, że miałem fatalną i nie oddającą całości specyfiki auta (wyższe prędkości) jazdę próbną. Kupiłem ją pd wpływem szybkiej decyzji (byłem bez auta) i emocji (ładne, najładniejsze wtedy). Sprzedający chce sprzedać, nie wiem, czy powinien czy nie powinien na to zwrócić uwagę, że szumi. Jak w życiu wady przemilcza, zalety wychwala. Znając życie wiedzą, ale chcą sprzedać. Boją się złej opinii.
A testy... jak znam i ja i koledzy auto, co w trawie piszczy to jakoś dziwnie te wady, co znamy jakoś wszyscy dziennikarze się z nimi prześlizgują w temacie i zbytnio nie ruszają. Większe pierdołki w innych autach masakrują. A w maździe musi zawsze wyjść, że cicho (więc szybciej nikt nie robi testów), benzynowo ekonomicznie (i np. brak w cx5 2.5 agresywna jazda po mieście :X co mnie interesowało) bezawaryjnie (mimo komentarzy m.in moich odzewu brak). Ja przyznaję mam wątpliwość co do opisanej rzeczywistości w obliczu wszechobecnego i doskonałego PR mazdy. Tu musi być zawsze najlepiej i ą/ę.

A co wyciszenia to macie jak podano w innym wątku ceny ASO Mazdy :hihi: http://www.mazda.warszawa.pl/mazda,wyci ... 1,162.html
Teraz do ceny auta dolicz obowiązkowe jakieś 20 tyś zł (nadwozie, podwozie) i będzie dobrze viewtopic.php?p=182998#p182998 <%> :mur:

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 16:13 
Wtajemniczony
W sumie teraz patrze na konkurencje i konkretne liczby i fakt.
Tu ziomek jeden z drugim mówi ze cicho to brałem to za dobrą monetę.
Ale wyszło 69,1 dB przy 130 czyli zgodnie z tym co np podaje
http://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/wyciszenie/ a jest to prawie najwyższa wartość w tej klasie.
Wyraźniej głośniej jest tylko w Kia i Toyota Avensis a taki Passat tylko 62,5 (nomen omen ciszej od A6)!!!
Nawet słychać Zachara jak już musi mówić dużo głośniej przy tych 130 do mikrofonu.

Ok olewam temat, ten typ tak ma trzeba się z tym pogodzić ;)
Ładnym dziewczynom zawsze wybacza się więcej i mniej od nich oczekuje ;)

Pzdr
mHuba

moderator
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 16:54 
Fanatyk
mHuba napisał(a):
a taki Passat tylko 62,5

No i pozniej wyszlo (w ktorychs Q&A do marki u Zachara), ze w parku prasowym mieli auto z pakietem wyciszajacym ktorego nie mozna bylo domowic w Polsce... ale to juz tak nawiasem mowiac... PR i marketing VW ma najlepszy na swiecie ;)

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 20:53 
Adept
Od: 22.06.2015
Region: opolski
W kwestii dziennikarzy testujących, to trzeba brać ich testy z dużą rezerwą. Czy dostaliby kolejne auto do testów gdyby napisali wszystko jak widzą czy słyszą? Widać to w każdej dziedzinie życia.
Ostatnio czytam książkę pewnego znanego dziennikarza z Anglii i on twierdzi, że prawie zawsze dostaje auto full wypas, dodatkowo wyciszone i na nowo złożone.
Jak widzę film, w którym gość wsiada do Mazdy, jedzie parę kilometrów i odczytuje zużycie paliwa, po czym wyłącza klimę i stwierdza, że spalanie spadło o 0,1 l/100 km bo tak pokazuje system, to jak wiarygodny jest taki test i taki gość.
Jak przymierzałem się do zakupu mojej, wiedziałem, że wyciszenie to problem. Przejechałem się testową mazdą po A4 z prędkością odpowiednią i tam nie słyszałem tego co teraz słyszę. Nie wiem czy ma to znaczenie ale do testu dostałem kombi, czy wyciszone tego nie wiem.
To forum jest bardzo dobrym źródłem "przeciętnej" prawdy o tym samochodzie. Jeśli ktoś się na nie decyduje bo liczy że jego sztuka będzie lepsza to się myli.

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 11:28 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Hałas w Mazdach to czynnik promujący rozsądną jazdę. Jego poziom jest całkowicie do przyjęcia na drogach autentycznie dostosowanych do szybkiej jazdy. Każdy, kto robi sobie wycieczki przez porządne autostrady zauważy uderzającą różnicę. Oczywiście nawierzchnia i rodzaj opon przestają mieć znaczenie kiedy dominującym źródłem hałasu zaczyna być szum opływającego powietrza. Ale to już przy >150 lub gdy zauważalnie wieje wiatr.

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 15:29 
Wtajemniczony
Ja szału dostałem na niemieckiej autostradzie więc nie wiem, samochód jest jednym z najgłośniejszym w swojej klasie i tu chyba wszystko w temacie.
Ciszej jest w takich samochodach jak Golf, Polo czy Focus a są to modele z klasy niżej.
W mieście hałas nie przeszkadza, na autostradzie znacznie, ciężko się rozmawia przez zestaw głośnomówiący przy prędkościach >140km/h jak również ze współpasażerami.
Od tego hałasu bardziej wk. podatność samochodu na podmuchy, jest bardzo lekki, duży ...
Osobiście boje się jeździć szybciej choć z tym silnikiem co mam to całkiem fajnie się wyprzedza, samochód nieźle się zbiera.

Z tego co widzę to wielu użytkowników skarży się na te same usterki i ma podobne spostrzeżenia.
Ja jeszcze mam problem z system audio/navi ale to już zgłosiłem do ASO, była jakaś akcja na to i mam dostać cały system nowy.
Teraz mnie jeszcze wk... niedomykający się bagażnik, na początku był z nim już jakiś problem a wczoraj przy tym mrozie wcale nie chciał się zamknąć.
Ogólnie jest taki jakiś kartonowy, ma się wrażenie że jest zbudowany z kartonu pokrytego gipsem.

Jeśli ktoś dużo jeździ po autostradach to odradzam ten samochód z całego serca ze względu na hałas i te podmuchy przy których strach jechać szybciej.
Jazda po dużym mieście i ze względu na ciągły problem z parkowaniem i gabaryty tego samochodu też to przyjemności nie należy.
Ale już jazda tymi wszystkimi naszymi drogami krajowymi czy gdzieś wizyty w małych, średnich miasteczkach to prawdziwa przyjemność, jeździ się fajnie, wygodnie, super się wyprzedza, nie trzeba się przejmować parkowaniem, samochód się jeszcze tak nie opatrzył ;)

Pzdr
mHuba

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 20:15 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Gdzieś czytałem że zarówno na rynku niemieckim jak i północnoamerykańskim Mazda ma topową ocenę konsumencką więc prawdopodobnie w RP Mazdy trafiają na specyficznego klienta.

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 20:47 
Amator
Od: 04.10.2015
Fakt ze nie jest cicho, ale porownojac z poprzednim autem Skoda Superb 2 to naprawde wielkiej roznicy nie widze. Rozwazalem jeszcze zakup Mercedesa cla shooting brake lecz wygrala Mazda , zgadnijcie dlaczego , bo bylo ciszej !

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 21:39 
Fanatyk
intruder, biorac pod uwage ze masz praktycznie identyczne auto jak mHuba (wersja silnikowa i wyposazenia) ciekawa jest ta roznica miedzy waszymi autami...

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 22:35 
Prawie fanatyk
mHuba napisał(a):
Ciszej jest w takich samochodach jak Golf

Ja przesiadłem się z MKVBWA i golf to wg mnie była oaza spokoju. Miałem po przesiadce podobne spostrzeżenia i wrażenia. Wszystko zależy od wrażliwości, sposobu jazdy i z czego się przesiadamy. Akurat jechałem Octavią III i Superbem III to podobne szumy pojawiały się od kół i szyb, ale jak szybciej się jedzie to w maździe jakoś mocno rośnie to poczucie hałasu, może raczej generowane takie a nie inne szumy powodują takie uczucie? Tu uszczelki tam maska. Wiatr wyje jak na organkach, Wydaje sie czasem, że egzemlarz egzemlarzowi nierówny. Miałem kilka zastępczych i byłem sam zdziwiony czasem różnicami.
Ogólnie wszędzie jest tendencja by auta były designerskie i fitness więc może jest wszędzie z tym tematem coraz gorzej.
Ja pamiętam poza prędkościami autostradowymi czy strasznymi szumami w danych kierunkach wiatru z S7 to zwłaszcza pamiętam takie coś, że jak leżał zmarznięty śnieg to w aucie człowiek się czuł jak w pustej puszce, rezonans był wkurzający od kół a dźwięki nieprzyjemne. Dobrze że nie masz śniegu i zamarzniętych bryłek lodu na drodze.
Z tym kartonem jest coś na rzeczy, aczkolwiek można przeżyć ustanawiając własne priorytety. Wrażliwi muszą jednak wyciszać.

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 22:49 
Wtajemniczony
Właśnie wracałem samochodem do domu około dwie godziny, część trasy miałem gdzieś tak 140 km/h.
Szumiało, ale były takie momenty że samochód gdzieś tak jakby podskoczył na jakieś nierówności i wtedy cyk totalna cisza nawet z szyb.
Zastanawiam się czy to wtedy kiedy odpadły szumy z toczenia ale dlaczego z szyb przestało szumieć.

Pzdr
mHuba

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 22:55 
Prawie fanatyk
Ułożył się :-P

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 23:02 
Fanatyk
mHuba, to brzmi jakby cos Ci rezonowalo i potegowalo calosc... wyciszenie nagle sie nie poprawia na chwile... a rezonans moze zniknac...

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 23:33 
Wtajemniczony
O matko, już wolałem usłyszeć że się ułożył lol, teraz jeszcze zacznę dochodzić co tam rezonuje.
Moim samochodem jeździł mechanik z ASO, powiedział tak, jeździł M6 w których szumi bardziej i mniej i że jego zdaniem wszystko jest w normie i jakiś tam pakiet wymiany listew nie pomoże.
Może kiedyś jak mi się zacznie nudzić to coś pokminię z tymi szumami (nie jeżdżę często autostradami), teraz czekam na nowe audio/navi bo to mnie trochę boli, teraz przy powrocie telefon mi się połączył dopiero po dobrej godzinie.

mH

-- Dodano: Śr, 6 sty 2016, 23:33 --

To co mnie jeszcze zastanowiło to lekko odstająca maska, stałem obok innych M6 w ASO przyglądałem się i tam odstawały mniej dobry milimetr.
Może jak ten samochód podskakuje, maska się jakoś bardziej domyka i przestaje?

Obrazek

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 23:39 
Prawie fanatyk
maskę wystarczy podregulować a puszkę niestety trzeba wykleić
w tym wątku wcześniej już wszystko opisaliśmy dla potomnych :)

PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 08:42 
Amator
Od: 04.10.2015
gzesiolek napisał(a):
intruder, biorac pod uwage ze masz praktycznie identyczne auto jak mHuba (wersja silnikowa i wyposazenia) ciekawa jest ta roznica miedzy waszymi autami...

Róznica moze polegać na tym , że moje auto jest na skandynawie. Całe podwozie, wnęki nadkoli , elementy zawieszenia i progi pokryte sa warstwa pcv. Nadkola wykonane z materiału przypominającego filc, wyglada jak poflokowany plastik. I najwazniejsze, moja mazda przyjechala z Władywostoku :arrow: , tam była wyprodukowana (początkowo byłem zniesmaczony). Myślę, że stąd ta różnica.

Ostatnio edytowano Cz, 7 sty 2016, 08:42 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono błędy ortograficzne. Proszę przestrzegać regulaminu (regulamin, pkt 4).

PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 10:34 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Latem ubiegłego roku sprawdzałem co prawda aplikacją na smartfony - Noise Meter moją Mazdę 6 i Golfa VI ,którym porusza się moja żona :zona: .
Nie pamiętam ile wyszło,pisałem o tym gdzieś wcześniej ale wyszło identycznie :D .
Przejazd w identycznych warunkach na trasie ok 10 km.,prędkość 100km/godz.,telefon położony na środkowym podłokietniku.
Golf uważany jest za auto ciche, Mazda niekoniecznie. Ja swoją wyciszałem we własnym zakresie chociażby uszczelki przy oknach,przy pionowych nakładkach plastikowych silikonem jak pisałem wyżej. Pozostały mi drzwi ale zrobię je po gwarancji. :)
Ogólnie u mnie nie świszcze nawet przy autostradowych prędkościach,najbardziej chyba słyszalny szum z opon ale to filozofia Mazdy i specyfika zawieszenia :wink:

PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 11:28 
Wtajemniczony
slawek napisał(a):
puszkę niestety trzeba wykleić

o jakiej puszce mówicie?

PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 12:07 
Prawie fanatyk
crow napisał(a):
aucie człowiek się czuł jak w pustej puszce, rezonans był wkurzający od kół a dźwięki nieprzyjemne

mHuBa o takiej puszce - cienkie rezonujace blachy mazdy

PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 19:57 
intruder napisał(a):
moja mazda przyjechala z Władywostoku , tam była wyprodukowana

Powaga ? To nie tylko Hiroshima ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 20:19 
Wtajemniczony
Tez byłem zaskoczony jakos ktos mnie zapewniał ze M6 to prawdziwy japoński samochód produkowany tylko w Japonii.

http://wroom.ru/en/news/609

Pzdr
mHuba

administrator
PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 20:20 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Matarez a Ty nie wiedziałeś, że w Rosji jest fabryka???
Z drugiej strony nie ma opcji, żeby wyprodukowana w 2015 z Japonii była przed liftem, skoro FL robią od sierpnia 2014. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1