Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 22:02 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
To niezła mina musi być kupić takie auto, jeśli nawet wszystko z nim jest okay to później przy sprzedaży musi być spory kłopot z pozbyciem się. Ktoś mi kiedyś powiedział by kupować takie auto które później da się sprzedać i będzie na nie popyt a nie koniecznie takie na jaki ma się kaprys. Chyba, że ktoś będzie auta używać 10 lat

PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 22:14 
Nowicjusz
Od: 13.08.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Witam wszystkich po dłuższej przerwie (prawie dwumiesięcznej). Pragnę oznajmić wszem i wobec że w końcu stanę się posiadaczem, nie - użytkownikiem M6 kombi 2.2D SkyPassion :D Ponieważ przesuwny podłokietnik nie występuje w FL więc zdecydowałem się na skrzynię AT :-P Pierwsze moje auto z automatem po 20 latach użytkowania służbowych samochodów. Dłuuugo się zastanawiałem ale niech to, po kilku jazdach testowych na terenie Polski południowej (bezczelnie wykorzystałem kilku dilerów) stwierdziłem że może da radę się przyzwyczaić :wink:
Najlepszy numer z dostępnością, bo jak wiadomo Madzia z silnikiem diesla cinko (pisałem o tym). Udało się wyhaczyć samochód w drodze z dostawą na początek Lutego 2016 (zamówienie poszło na koniec Października), także 3 miesiące czekania to umówmy się termin nadzwyczaj rewelacyjny. Jeszcze mi dorzucili bebechy do bagażnika pod koło zapasowe bez dopłaty :) Muszę tylko kupić dojazdówkę.
Może trochę przedwcześnie ale już czuję się pełnoprawnym uczestnikiem szacownej kapituły :wink:

PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 22:18 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Co do wypadkowości to owszem - szerokim łukiem omijać.
Ale jeśli masz kaprys na coś co Tobie pasuje i się podoba, a nie kupisz przez to że trudno odsprzedać, to w efekcie kupujesz nie dla siebie, tylko temu następnemu auto. Bez sensu.
To ma być przyjemność, jednak to spory wydatek. Właśnie jak kupuje się nowe to można sobie kaprys spełniać - markę/model/konfigurację a nie skodę beżową w tdeiku - na przykład, bo 'łatwo odsprzedać' nijaką kolejną na drogi wpuszczać .

PostNapisane: Pt, 18 gru 2015, 08:43 
Rysiek całe życie będziesz tylko liczył, liczył, liczył? Daj spokój.. Trochę też z tego życia trzeba mieć.
Jest cała masa zakupów kompletnie bezsensownych z punktu widzenia ekonomii.
Sam zakup samochodu to bezsens. A już takiego za 120-130 kPLN to już wogóle. :lol:
Jest komunikacja miejska, można kupić dupowóz za 2-3 kPLN i też przejedzie z punktu A do B..
Także kupuj dla siebie, a nie dla innych. Twoje życie, twoje oczekiwania, twoje marzenia, twoje decyzje.. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 18 gru 2015, 11:17 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
rkarcz- dobrze napisane , <spoko> nie wszystko trzeba przeliczać na kasę, ważne są marzenia i je spełniać <pucu> . Człowiek ma jedno życie ,trzeba się nim cieszyć . Jak będziemy dziadkami to będziemy wydawać na lekarzy :wink:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pt, 18 gru 2015, 11:40 
Bywalec
Bez przesady nie popadajmy w skrajności, "jak Cie nie stać na nowe auto to kup sobie bilet na komunikacje miejska".
Jak kupowałbym auto to interesowała by mnie utrata wartości bo a nóź widelec auto by mi nie przypadło go gustu tak jest mam teraz z mazda z dieslu.

PostNapisane: Pt, 18 gru 2015, 11:55 
Prawie fanatyk
A bo to trzeba mądrze wybrać na początku - Fukuru - szczęśliwa droga rozpoczyna się od mądrego wyboru, powie Ci Mazda w paczce którą z nią dostaniesz :)
Trzeba być przekonanym do (w tym wypadku) wozu - musi mieć to coś, co nie pozwoli Ci się zniechęcić do niego gdyby coś tam kaprysił itp. Dla każdego co innego . Ale nie będzie tego mieć gdy będziesz go wybierał z myślą o tym aby komuś kupującemu w 2giej ręki było łatwiej.
Choć ten argument odsprzedaży i mazda ? aurat Mazdę myślę że sprzedasz w przyszłości bez problemu (o ile nie przerdzewieje :-P ). Z Alfą to bywa problem, ale to nieistotne przy tym ile emocji wrażeń i radości one dają :)

PostNapisane: Pt, 18 gru 2015, 13:01 
Rysiek nie pisałeś nic o zasobności portfela tylko o kupowaniu gdzie myślą przewodnią jest sprzedaż..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 19 gru 2015, 18:09 
Bywalec
Wydając ponad 100tyś na auto nie kierowałbym się głównie warunkami odsprzedaży auta ale brałbym go pod uwagę.
Z innej beczki byliśmy dziś z żoną zobaczyć tą Mazde 6 czerwoną i przy okazji wstąpiliśmy do Hondy i jestem bardzo miło zaskoczony nowym Civiciem i jeszcze wersją tourer. Na tą chwilę jakbym wybierał między Mazda 3 a Civiciem to zdecydowałbym się na to drugie, ładowność tego auta jest niesamowita plus lepiej wykonane w środku niż mazda 3

PostNapisane: So, 19 gru 2015, 20:36 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ja jezdzilem tym civkiem ze 140km benzynowym motorem chyba 1.8 . Mazda jezdzi sie lepiej wg mnie. Pozatym Honda zbyt futurystyczne zegary. Nie odnajduje sie w tym aucie.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: So, 19 gru 2015, 20:55 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
Civic 1.8 142KM MT jezdzi praktycznie tak samo jak M3 2.0 120KM MT... wymaga krecenia nieco wyzej...
Design tez mi srednio w Civicu pasuje, ale Tourer jest naprawde fajnym autem... zwlaszcza po lifcie w niebieskim metaliku ;)
Ale doposazony kosztuje juz ok 85-90k PLN...a wtedy to juz wole dorzucic do klasy D...

PostNapisane: So, 19 gru 2015, 22:56 
Bywalec
Teraz można wyłapać dobrze wyposażonego tourera za 80k bo są obniżki 6 tyś za modele 2015. Najlepsze, że tourer ma większą przestrzeń bagażowa od Mazdy 6 w kombi a jest krótszy o 21.5cm (!!!)
Co do silnika to też mam obawy, że trochę za słaby ale wybierzemy się na jazdę próbną.
Civic wydaje mi się lepiej wykończony niż mazda3, mniej skrzypiących i chamskich plastików.

administrator
PostNapisane: So, 19 gru 2015, 22:56 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
No i Civica silnik jest już mocno przestarzały, w związku z tym pali więcej nawet od 6 GJ 2.0.

PostNapisane: So, 19 gru 2015, 23:36 
Prawie fanatyk
Aż popatrzyłem co to jest ten civic tourer i już żałuję, będzie mnie straszył w koszmarach teraz :)

PostNapisane: So, 19 gru 2015, 23:39 
Amator
Od: 12.12.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: zachodniopomorski
ZBANOWANY!
Nie zaluj tylko korzystaj a będzie dobrze

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 00:03 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
nfsKing napisał(a):
garry - oczywiście, że masz błąd a nawet błędy logiczne w przedstawionym wyliczeniu.
kupujesz za 120tys. jeździsz 5 lat, w przypadu firmy odliczasz ~30tys. sprzedajesz tak aby tego podatku nie płacić od sprzedaży (np. przepisując samochód na żonę jako darowiznę),

O co chodzi z tą darowizną? Pierwszy raz słyszę.

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 00:52 
Adept
Od: 03.11.2015
Region: wielkopolski
tatahani - wycofujesz samochód ze stanu firmy, przekazujesz w darowiznę komuś z rodziny i po 6mies. ta osoba może sprzedać bez odprowadzania podatków. Więc jesteś do przodu vat + dochodowy

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 02:03 
Prawie fanatyk
PISowiec napisał(a):
Nie zaluj tylko korzystaj a będzie dobrze

...

Znaczy z Mazdy korzystać żeby o tym koszmarnym Civiku zapomnieć ? ;)

Honda z całym szacunkiem do technologii i jakości (choćby Honda S2000 - cudeńko technologicznie a seryjny wóz, czy integra type R w kategorii FWD) , dla równowagi chyba co jakiś czas bardzo stara się zdobyć laur w kategorii "najbardziej odrażające nadwozie kombi". No chyba nikomu to się tak jak im nie udaje - Accord kombi (nie wiem który numerek generacji, wszyscy chyba wiedzą o co chodzi) , a teraz to coś z odwłokiem - Civic Tourer . Brrr....

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 06:39 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
nfsKing napisał(a):
tatahani - wycofujesz samochód ze stanu firmy, przekazujesz w darowiznę komuś z rodziny i po 6mies. ta osoba może sprzedać bez odprowadzania podatków. Więc jesteś do przodu vat + dochodowy

Ciekawa sprawa, naprawdę to działa?

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 10:51 
Adept
crow - tak właśnie wyczytałem, tak mi potwierdził księgowy, więc teraz od stycznia sprzedaję w ten sposób swoją GH

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 11:08 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
A podatek jakis od darowizny samochodu jest? No i gdzie i na jakim papierku trzeba darowizne zglosic? Wiem jak wyglada gotowkowa , ale na samochod nie mam zielonego pojecia.

moderator
PostNapisane: N, 20 gru 2015, 11:19 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Rysiek napisał(a):
większą przestrzeń bagażowa od Mazdy 6

Naczytales sie folderow reklamowych... Bo nie wierze, ze porownales sobie organoleptycznie i tak wypisujesz... Na dlugosc i szerokosc jest bagaznik Civica jest mniejszy i widac to golym okiem (nawet w porownaniu do Accorda Tourera ktory stal obok pod wzgledem dlugosci i szerokosci bylo widac roznice, a przeciez w Accordzie ostatniej generacji bagaznik jak na kombi jest symboliczny).
Cala przewaga Civica w stosunku do wielu aut to b.wysoka linia okien, a tym samym linia rolety... Bagaznik do podlogi do rolety jest b. wysoki... Jezeli komus te niecale 20litrow wiecej wg rzeczywistych pomiarow wynikajace z tej wysokosci do rolety odpowiada to sam popre, bo jak pisalem Civic Tourer to fajne auto, ale jak ktos szuka kombi ze wzgledu na mozliwosci przewozowe powinien najpierw sobie sprawdzic, bo ilosc litrow to nie wszystko...tombien, z tym mocno bym nie przesadzal... pare modyfikacji zrobili, a juz ten w VIII generacji byl calkiem sympatyczny... jak chciales dynamiki do kreciles i paliles, ale miales ponizej 9s do setki... chciales jazdy eco, mozna bylo spokojnie trase zrobic ze spalaniem 5,5-6l/100km...

A co do wygladu to kwestia gustu... akurat wg mnie tourer mimo niestandardowego wygladu i proporcji ma cos w sobie... zwlaszcza, ze na zywo wyglada lepiej niz na zdjeciach... oczywiscie Mazdom nie dorowna, ale od siostry 5D, czy wiekszego CRV jest na pewno ladniejszy i spojniejszy...

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 11:25 
Adept
podatek generalnie jest nie pamiętam ile - chyba 10%, ale w przypadku przekazania najbliższej rodzinie nie płacisz tego podatku. Trzeba tylko zgłosić na jakimś tam druku do US w ciągu 6mies. Ja zgłaszałem w zeszłym tygodniu, wszystko jak na razie jest ok.

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 13:36 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
To lepiej sie dobrze upewnic jak to jest z ta darowizną , bo potem przyjdzie wezwanie na dywanik do US i wyjdziemy na nie swoje <zgłupiał>

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 13:44 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
gzesiolek napisał(a):

A co do wygladu to kwestia gustu... akurat wg mnie tourer mimo niestandardowego wygladu i proporcji ma cos w sobie... zwlaszcza, ze na zywo wyglada lepiej niz na zdjeciach... oczywiscie Mazdom nie dorowna, ale od siostry 5D, czy wiekszego CRV jest na pewno ladniejszy i spojniejszy...

Spokojnie Panowie, w USA już mają nową następną generację civica i zapowiada się bardziej klasycznie niż było, co nie oznacza, że nudno i całkiem wrócili do żelazka, ale to nie klasa mazdy 6.
Obrazek

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 13:46 
tombien napisał(a):
No i Civica silnik jest już mocno przestarzały, w związku z tym pali więcej nawet od 6 GJ 2.0.

Niestety potwierdzam :| Mniej niż 8 l/100km w jeździe miejskiej nie zejdzie ( Honda Civic 1,8 5D).

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 20 gru 2015, 15:05 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Matarez napisał(a):
Mniej niż 8 l/100km w jeździe miejskiej nie zejdzie ( Honda Civic 1,8 5D).

Zaraz, zaraz. To zależy kto by się nią poruszał. Mamy na forum Takich, którzy na pewno by zeszli poniżej tego poziomu, a nawet jeszcze niżej :hi:

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 15:44 
Świeżak
Od: 17.11.2015
Wersja: SkyEnergy
rkarcz napisał(a):
Jest cała masa zakupów kompletnie bezsensownych z punktu widzenia ekonomii.
Sam zakup samochodu to bezsens. A już takiego za 120-130 kPLN to już wogóle.
Jest komunikacja miejska, można kupić dupowóz za 2-3 kPLN i też przejedzie z punktu A do B..
Także kupuj dla siebie, a nie dla innych. Twoje życie, twoje oczekiwania, twoje marzenia, twoje decyzje..

Najgorsze jest to, że uważam tak samo.
Miałem kupić używany, ale dziś 5-letnie auta to kwota w pobliżu 50k pln ( szalone ceny, wcześniej miałem dwa auta w tym wieku i oba kosztowały 32-34k - madzia 626 i pasek). A hondy są jeszcze droższe.
No to pyk i jest nowe. Auto jest moje i moim pozostanie przez najbliższe 15 lat. Minimum. No chyba, że w totka trafię :> Ale na chwilę obecną mam strasznego moralniaka. Bo jak napisał rkarcz, z punktu widzenia ekonomii to rodzaj sepuku. Ale cóż...czas ucieka i jakieś przyjemności w życiu muszą być. A przyjemność podróżowania nowym autem - niezaprzeczalna.

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 16:42 
Bywalec
gzesiolek napisał(a):
Rysiek napisał(a):
większą przestrzeń bagażowa od Mazdy 6

Naczytales sie folderow reklamowych... Bo nie wierze, ze porownales sobie organoleptycznie i tak wypisujesz... Na dlugosc i szerokosc jest bagaznik Civica jest mniejszy i widac to golym okiem (nawet w porownaniu do Accorda Tourera ktory stal obok pod wzgledem dlugosci i szerokosci bylo widac roznice, a przeciez w Accordzie ostatniej generacji bagaznik jak na kombi jest symboliczny).
Cala przewaga Civica w stosunku do wielu aut to b.wysoka linia okien, a tym samym linia rolety... B

Widziałem Civica i Mazdę w środku na własne oczy bo maja salony drzwi w drzwi w Gdańsku. Hondy mają zbiornik na pali pod podłoga a nie z tyłu jak prawie każdy inne auto. Cała przestrzeń zajęta przez zbiornik jest dostępna do użytkowania dzięki sprytnemu schowkowi.
Nie wiem czy to widać na zdjęciu dobrze.

Obrazek

Mazdy bez wątpienia są ładniejsze ale są odpowiednio droższe od Hondy. Te pierwsze niedługo się wszystkim opatrzą bo każda wygląda podobnie.

administrator
PostNapisane: N, 20 gru 2015, 17:00 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Ale jak tu porównywać Civica do M6? Przecież to inna klasa, mniejszy w środku itd. Między tymi samochodami jest przepaść.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1