Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 14:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 12 gru 2015, 19:25 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Sam nie wierze, że odpowiadam PISowcowi...ale niech tam. Odpowiedź jest nastepująca: nie , nie jeździ się
się tak samo. Sedan ma większy rozstaw osi, jest stabilniejszy, ma więcej miejsca z tyłu (na wyciszenie ) i mniej drzwi oraz krótszy dach. Mniej huczy w związku z tym.

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 21:38 
Amator
Od: 12.12.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zachodniopomorski
ZBANOWANY!
PISowiec też człowiek:) oki ,będę musiał przejechać 300 km żeby się poświęcić ,jeśli chodzi o hałas, to uwierz mi w Szwecji asfalt jest 2 razy głośniejszy niż w Polsce, tym bardziej że na zimowkach jezdze na kolcach ,to dopiero jest hałas ,ale mi to nie przeszkadza w ogóle jak i mojej rodzinie.

Ostatnio edytowano So, 12 gru 2015, 21:52 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 21:48 
Prawie fanatyk
OK, zdaję sobie sprawę jaka jest w Szwecji nawierzchnia bo tam za młodu mieszkałem. Już z tego powodu warto będzie wyciszyć to auto. Hałas jest nieznośny nawet w luksusowych markach.

Ostatnio edytowano So, 12 gru 2015, 22:11 przez Smook, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 21:58 
Amator
ZBANOWANY!
Jak zapewne zauwazyles w profilu jezdze Mazda ,jeśli za młodu jezdziles po Szwecji to wiesz że dużym ryzykiem jest przekraczanie prędkości:) tak więc nie widzę sensu wyciszania wnętrza ,a po zatym to chyba za histeria jest z ta glosnoscia, ale 1ma drewniane ucho 2ma.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

moderator
PostNapisane: So, 12 gru 2015, 22:01 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Smook napisał(a):
Sedan ma większy rozstaw osi,[...] ma więcej miejsca z tyłu

Z tym nie da sie polemizowac... jak i gorszym wykonczeniem bagaznika...

Reszta wg mnie to tak minimalne roznice, ze aby je dostrzec trzeba b. chciec...
Przynajmniej ja w trakcie kilku jazd testowych i sedanem i kombi (i przed i po FL)
jakis znaczacych roznic w wyciszeniu, czy stabilnosci jazdy zwlaszcza na lukach nie dostrzeglem...

Ale oczywiscie najlepiej sie samemu przejechac...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 12 gru 2015, 22:14 
Amator
ZBANOWANY!
Zadałem to pytanie, ponieważ wyczytałem na forum, że combi cichsze a sedan głośniejszy, chodź jak pisałem, ja nie mam z tym problemu.

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 22:16 
Prawie fanatyk
PISowiec napisał(a):
to wiesz że dużym ryzykiem jest przekraczanie prędkości:)

Sugerowałem wyciszenie ze względu na hałas od kół i nawierzchni skandynawskich dróg. Sam jestem 'kapitanem snują' i nie popieram jazdy z nieprzepisową prędkością. Takie przeciwieństwo Jacka K. , rajdowca z PISu.

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 22:28 
Świeżak
Od: 17.11.2015
Andrzejsr napisał(a):
Innych ciemnych nie ma w GJ
Są. Np. meteor grey ;)

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 22:32 
Amator
ZBANOWANY!
Jak już pisalem Pisowce też ludzie ,jak się ma to ciężko zadbać o prawidłowa prędkość ,ale tak możemy piłeczkę odbijać w nieskończoność ,nie jest to forum polityczne ale motoryzacyjne:)

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 22:33 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
PISowiec nie rydzykuj z tą prędkością :wink:

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 22:37 
Amator
ZBANOWANY!
Nie kazdy PISowiec słucha Rydzyka,za 30 km przekroczone zabrali prawko na 3miechy i 3500pln.do zapłaty

administrator
PostNapisane: So, 12 gru 2015, 23:04 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Region: dolnośląski
Proszę się trzymać tematu! Wątek o polityce jest, tam proszę dyskutować na te tematy.

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 23:10 
Świeżak
Czytałem teraz wątek na FB o dramacie kolegi @pingu. Jakaś masakra jest w Wawie z tymi kradzieżami szóstek. A weź i włóż jakieś własne zabezpieczenie to zaraz się czepną o nieuprawnione grzebanie w aucie które jest na gwarancji. Czy ktoś coś w tym temacie rozmawiał z serwisem Mazdy ? Czy każda ingerencja (czyt. założenie jakiegoś zabezpieczenia elektrycznego) spowoduje utratę gwarancji ?

administrator
PostNapisane: So, 12 gru 2015, 23:20 
Weteran
Każda ingerencja w obwody elektryczne samochodu poza ASO w razie problemów oznacza koniec gwarancji.

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 23:23 
Adept
Od: 08.07.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
PISowiec napisał(a):
Zadałem to pytanie, ponieważ wyczytałem na forum, że combi cichsze a sedan głośniejszy, chodź jak pisałem, ja nie mam z tym problemu.

wiekszej głupoty nie slyszalem, kombi bedzie zawsze glosniejsze a ze to forum motoryzacyjne to nicka se wybrales zajebistego... n/c

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 23:37 
Amator
ZBANOWANY!
Nick jedyny i sluszny,pisalem ze wyczytalem na najlepszym forum w Polsce, ze niektorzy testujacy pisali ze maja wrazenie ze w combi jest ciszej niz w sedan,z tad moje pytanie czy warto przejechac kolo 500km zeby przejechac sie sedan i w dodatku dieslem ,ktory dla mnie nie istnieje

PostNapisane: So, 12 gru 2015, 23:54 
Świeżak
Od: 29.04.2015
jest jakiś sposób na nasze czujniki w M6 (te od świateł , lini, wycieraczek ) żeby nie parowaly? bo jest to trochę żenujące kiedy przy -2 po odparowaniu szyby i 13 kilometrach nadmuchu były dalej zaparowane. Wydaje mi się ze otwory wentylacyjne są złe rozmieszczone i w zimie można zapomnieć o użytkowaniu tych funkcji. Jak sobie z tym radzicie ? przepraszam jeśli było

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 13 gru 2015, 06:36 
Prawie fanatyk
Staraj się mieć zawsze włączoną klimę , chociażby w trybie eco. Wtedy nie powinny zdarzać się takie problemy. Tryb auto zaraz po uruchomieniu skierowuje suche powietrze na szybę.

PostNapisane: N, 13 gru 2015, 19:49 
Świeżak
tombien napisał(a):
Każda ingerencja w obwody elektryczne samochodu poza ASO w razie problemów oznacza koniec gwarancji.
No i człowiek jest czarnej dziurze. Dobrze, że ubezpieczenie funkcjonuje.

PostNapisane: N, 13 gru 2015, 19:55 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
E ,no bez przesady.
Przecież nie na całą gwarancję - robiąc przerwę i przełącznik na np. zasilaniu pompy paliwa przecież nie traci się gwarancji na np. lusterko nie składające się . Musi być związek .
Więc na co niby się straci gwarancję robiąc dodatkowe zabezpieczenie ?
A montaż haka holowniczego czy czujników parkowania czy czegokolwiek jakieś audio itp. - jest ingerencja i co, poza ASO nie wolno bo stracę gwarancję ? ale na co ? na radio (w przyp audio) na światło cofania (w przyp. czujników i haka?)
No nawet jeśli nie gwarancję to z tyt. rękojmi można chyba lepiej dochodzić w razie czego (nie obowiązują warunki umowy-gwarancji.).
A w ogóle to chyba ASO to nie bratnia dusza i nie trzeba o wszystkim ich informować, zwłaszcza o zabezpieczeniach. I to co zamontowane, można zdemontować.

administrator
PostNapisane: N, 13 gru 2015, 21:47 
Weteran
Andrzejsr wiadomo, że ASO robi dokładnie to samo, czyli przecina kable w razie potrzeby. ALE robi to według wytycznych producenta i jak po takim czymś coś się zepsuje to oni odpowiadają. To tyle na ten temat.

PostNapisane: N, 13 gru 2015, 22:42 
Andrzejsr Wiesz co mi powiedziało ASO jak zapytałem czy wymiana końcówek wydechu ma wpływ na utratę gwarancji układu wydechowego ? W sumie to nie ale gdyby w trakcie montażu doszło do uszkodzenia np. jakiejś wiązki elektrycznej ( nie wiem w jaki sposób :roll: ) i uszkodzeniu uległyby np. światła to będzie to moja wina :facepalm: Utraciłbym gwarancję <suicide> Ale poczekam do stycznia i :kozakiewicz:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 13 gru 2015, 23:13 
Matarez bo spawać trzeba umić.. A są tacy co naprawdę mogą sporo namieszać. Z gwarancją jest tak że się zakładasz z dystrybutorem. I teraz zależy ile dasz im argumentów aby ci odmawiać gwarancji. Life is brutal. Księgowi rządzą światem. Należy skupić się na najważniejszych elementach jak napęd i elektryka. Z tego mogą się wygenerować spore koszty bo usterki tych elementów są często bardzo drogie przy wymianie -napęd, czy drogie w robociźnie - elektryka. Dlatego ja zabezpieczałem auto w ASO. Swoim wynalazkiem ale w ASO. Olej zmieniam u nich. Bo 100-150 PLN to żaden koszt przy bardzo prawdopodobnym odmówieniu reklamacji silnika. I nie mówmy że olej jest wg specyfikacji Mazdy. Na rzęsach staną aby ujebać takiego delikwenta. Bo mając beczkę oleju ma się spore przebicie. Dlatego dobrym patentem jest zmiana oleju co 10 kkm ale co drugi raz w ASO.. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 13 gru 2015, 23:43 
rkarcz napisał(a):
Matarez bo spawać trzeba umić..

A czy ja napisałem, że spawałbym to sam i spierdol.ł bym sprawę ? ( bo faktycznie nie potrafię spawać :> ) Albo robiłby to jakiś pan Czesiek w stodole ? Nie - chciałem zlecić tę robotę ASO żeby wszystko miało "ręce i nogi" i odmówili :arrow: Chodzi mi o durne, debilne podejście do tematu gwarancji - a raczej jej braku - o czym przekonałem się nie tylko ja odnośnie "papierowych" tarcz hamulcowych...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 14 gru 2015, 00:04 
Matarez co się stroszysz. :) Nie napisałeś że chciałeś to robić w ASO. Zresztą każdy robi jak uważa. Ja swoją koncepcję współpracy i oczekiwań wobec ASO napisałem. Każdy zrobi jak uważa.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 14 gru 2015, 08:10 
Nie stroszę się :wink: Wyjaśniam tylko... :rozejm:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 14 gru 2015, 09:52 
Prawie fanatyk
Tarcze itp. wszystko zużywające się - sprawa płynna , przy uporze ASO i po 1 dniu eksploatacji mogą jej nie podlegać, więc tu już pewnie uznaniowo działa uznanie ich ewentualnej wymiany.
Z olejem co 2gi raz w ASO ok kompromis. Choć aby benzynie Mazdy coś się miało stać to wątpię, przecież jeżdżą w CX5 już trochę latek te silniki i nie słychać o wadach.
Natomiast nie dajmy się zwariować i pozwalać sobie wmawiać, że cokolwiek - właśnie rzeczony montaż np. wiązki do haka hol (dla spokoju może być nie samemu lecz w serwisie jakimś nie-ASO z fakturą itp.) czy montaż końcówek wydechu wpływa na działanie lusterek na przykład (bo to często gwarancyjnie zgłaszane). Że w ogóle ktoś będzie sprawdzał co robiliśmy z "instalacją". Oczywiście że pytając w ASO usłyszymy to co Matarez. Tylko przepraszam, po kiego ich o to pytać ? Przecież nie powie nikt z ASO "wie Pan, za rogiem jest serwis, połowę tańszy od naszego, polecamy" :)

PostNapisane: Pn, 14 gru 2015, 10:02 
Andrzejsr ale ja do tego zmierzałem. ASO robi wszystko to co jest wokół elementów na gwarancji których mi zależy. Klocki zmieniam u swojego mechanika. Z olejem w nieparzyste x 10 kkm się właśnie zastanawiam.. :) Lusterka składane z automatu odradził mi sprzedawca, więc problem mam nadzieję pojawi się raz przez te 3 lata. A nie 3-4.. :) Ale już montaż Webasto (wcięty w obieg chłodzenia silnika) zrobiłem w ASO, bo cena nie różni się na tyle, żeby później mieć stresa o dowolność w ocenie tego montażu poza ASO przy ewentualnych problemach z silnikiem. A z tymi problemami to jest tak jak z ubezpieczeniem AC. Przecież nikt nie zakłada, że się rozbije, ktoś auto ukradnie itp. A jednak się ubezpieczamy. I ja tak samo traktuję przeglądy. To jest koszt ubezpieczenia zwanego gwarancją. Płacisz i w razie problemów pokazujesz świstek - sorry - robiłem to u was..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 14 gru 2015, 10:24 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Rok produkcji: 2016
Właśnie zastanawiam się by w okolicach marca/kwietnia poszukać podemówki w GJ z 2.5l których trochę aktualnie jest a w nowym roku powinny być jeszcze trochę tańsze.
Co sądzicie o kupowaniu podemówki? Aktualnie jestem 2gim właścicielem podemówki GH w manual i jak wcześniej pisałem w dziale technicznym w 5 letnim aucie miałem "wytarty" drugi bieg i musiałem wymienić całą skrzynie biegów (nie było takie drogie) co było ewidentnie zasługą osób testujących auto.

Jako iż mogę wydać na auto max 100tyś to pozostaje mi do wyboru ex-demo lub używany 2-3 latek od osoby prywatnej ale z tym może być jeszcze trudniej.

PostNapisane: Pn, 14 gru 2015, 10:37 
Prawie fanatyk
Lub nówka 2.0 AT Motion :)
O demo już były tu rozważania - przy sporym rabacie może i warto , choć ja bym nie kupił, ale padały tu info że ten rabat to rzędu 10tys - to chyba za mały trochę.
Jeszcze kwestia ile gwarancji to demo jeszcze by miało? i ile przebiegu (krótkie jazdy, częste odpalania - kondycja oleju, akumulatora)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1