Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 10:11 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Polecam do przeczytania na Gazeta.pl
http://moto.pl/MotoPL/56,88389,19183533 ... leni.html7

PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 11:37 
Dla jasności, ja nie mam problemu, ja się nie obrażam. Śmieszy mnie to tylko i może nawet trochę irytuje, dlatego w sumie prawie się nie udzielam na forach internetowych. Z resztą sami zobaczcie co się dzieje. Pytanie o wrażenia z jazdy, a już jedziemy z problemem emisji spalin i etyką producentów i nas samych, którzy jeździmy dieslami. :|
To chyba raczej Matarez się obraził, za moje sarkazmy na temat przewspaniałej 6-tki. Co najmniej jakbym mu wprost naubliżał. :) Sorry, jak pisałem ten post nie wiedziałem, że niektórzy tak na serio biorą do siebie żarty. A ja tylko chciałem usłyszeć coś konkretnego na temat tego silnika.
W czwartek odbieram samochód. Wybrałem Mazdę 6, a miałem opcję wielu innych aut, np. Subaru Forestera z 2 litrowym dieslem, całkiem nieźle wyposażony, ale był nieco ponad budżet. Były i40, ASX, RAV 4, Ceed w wersji XL, Octavia, Auris, Sportage 4x4, a ja sobie wybrałem Mazdę 6 z najsłabszym silnikiem (od razu ucinam dyskusję bo mam na myśli silnik z najmniejszą liczbą KM, anie że do dupy ogólnie), ale w wersji BusinessLine, bo mi się to auto naprawdę bardzo spodobało i było tanie, ale za to nieźle wyposażone. :wink:
Jak odbiorę, to wrzucę foty i na pewno zdam relację z wrażeń z jazdy tym "słabym" silnikiem. :-P :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 13:07 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Sagan - po prostu jakoś z góry i jednoznacznie jakby to było pewne jak śmierć, nazwałeś silnik 2.0 Mazdy _kiepskim_.
Tu nie chodzi o obrażanie się, tylko po prostu to kompletnie nietrafione określenie dla tego silnika, obiektywnie , czy na grupie Mazdy czy innej . To na pewno nie jest "kiepski" silnik. Dla tego silnika masa osób wybrała właśnie Mazdę . A Ty go tak z góry i już.
Kiepski to jest boxer diesel subaru . To jest kiepski silnik. I jeszcze bardziej kiepskie sprzęgło z nim.

moderator
PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 13:21 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Andrzejsr napisał(a):
Kiepski to jest boxer diesel subaru . To jest kiepski silnik. I jeszcze bardziej kiepskie sprzęgło z nim.

Silnik jest bardziej niż spoko... Tylko, że niestety nieco awaryjny...
Ale znam wieloletnich użytkowników chwalących sobie takiego Outbacka z boxer diesel...

To w sumie jak z dieslami Mazdy... Tylko, że mniejsza próbka, a większa częstotliwość kłopotów...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 16:43 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Andrzejsr napisał(a):
Dla tego silnika masa osób wybrała właśnie Mazdę

Tak, dla mnie to było 80%. A tak poza tym nie mógłbym kupić samochodu, w którym producent zainstalował silnik innego producenta. Dla mnie to porażka kompletna. Silnik to serce samochodu i nie wyobrażam sobie jak pochodzi od kogoś innego.

PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 19:43 
Prawie fanatyk
Chyba jeden wyjątek byś przełknął - gdyby to był silnik Ferrari :)
(Alfa Giulia nowa - w przyszłym roku w końcu już będzie raczej, z dawnych Maserati 4200, Lancia Thema 8.32, Fiat Dino).

PostNapisane: Wt, 17 lis 2015, 11:15 
Świeżak
Od: 12.09.2015
Skrzynia: MT
Witam wszystkich serdecznie :)

Od kilku dni jestem przeszczęśliwym posiadaczem czerwonej Mazdy 165KM SkyPassion :D
Forum śledzę od kilku miesięcy (jeszcze przed złożeniem zamówienia na auto we wrześniu), co pozwoliło rozwiązać wiele pytań i niejasności jeszcze przed zakupem i odbiorem. Osobiście wahałem się pomiędzy używanym BMW 5 a nową 6-tką, na szczęście żona estetka wybiła mi BMW z głowy <baseball> jak i przeważyła kalkulacja ew. kosztów "kota w worku". Aktualnie samochód na dotarciu (delikatna jazda bez przekraczania 4k), moje obawy co do denerwującego szumu powyżej 120/150 jak i słabego dźwięku Bose na szczęście nie sprawdziły się ... może dlatego że mam drewniane ucho :-P Po niecałych 900km wszystko na duży PLUS.
Auto kupione w Mazda Auto Wache Poznań/Baranowo, pełne zadowolenie z obsługi poza małym poślizgiem z winy centrali (późno wysłali dokumenty samochodu z W-wy, pracownik Wache przywiózł je osobiście do mojej pracy 70km od Poznania).
Do tej pory miałem jedynie czas pogrzebać w oprogramowaniu MZD Connect (zmiana tapety i włączenie dotyku podczas jazdy), jako pracownikowi IT widok Linuxa na pokładzie samochodu jeszcze bardziej ucieszył miche :D
Liczę na bezawaryjność auta porównywalną z poprzednią Toyotą (Corolla 2.0 D4D - made in Japan), oby forum służyło jedynie do beztroskich dywagacji o naszych kochanych samochodach a wątków dotyczących awarii było jak najmniej.

PostNapisane: Wt, 17 lis 2015, 11:29 
Amator
Od: 26.06.2014
Rok produkcji: 2014
Region: śląski
mariano777
Witamy w gronie. Moje przemyślenia i sposób postępowania były dokładnie takie same.
Najpierw poczytałem, a później świadomy wybór :)
Życzę przyjemnej jazdy i zapraszam do przedstawiania swoich doświadczeń.
Grzegorz6

PostNapisane: Wt, 17 lis 2015, 12:18 
Prawie fanatyk
Mariano777 - może jakieś instrukcje zamieścisz dla nie-IT'owców dotyczące takich modyfikacji jak piszesz, bo w menu tego chyba nie poustawiałeś ? :)
(i gratulacje Żony-estetki z gustem :) )

PostNapisane: Wt, 17 lis 2015, 12:47 
Świeżak
Andrzejsr - wszystkie informacje znajdziesz na forum http://mzdhack.pl

Ciekawe oprogramowanie tworzy Łukasz Skalski, aktualnie jest działający player filmów http://www.lukasz-skalski.com/portfolio/mazda-media-player/ - docelowo ma działać screen mirroring (sterowanie i podgląd telefonu Android na ekranie MZD Connect): https://www.youtube.com/watch?v=V7jJ9EEDeuc

PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 12:04 
Wstydliwy
Od: 24.08.2015
Rok produkcji: inny
Panowie pojawiły się już Mazdy 6 FL po demo.
Cena za 2.5 to troche ponad 130 tyś za wersję z lakierem i np szyberdachem
Cena za 2.0 już od 110 tyś nawet
I teraz pytanie warto brać takie Demo co ma 3500 - 7000 km, czy lepiej jednak dołożyć i fabrycznie nówkę ?

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 12:21 
driver ja tam tych demówek którymi jechałem bym zdecydowanie nie kupił.
Dlatego, że ja nimi jechałem.. :lol: Myślę też, że mając 110, masz 120, a jak masz 130 to i 140 się znajdzie..
Zawsze to i tak taniej niż 220 na BMW. Tak sobie to wytłumacz i od razu życie będzie prostsze.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 12:32 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Driver i to ma byc dobra cena za używane auto? Za nową 2.5 benzynę płaciłem koło 136 tys. A i lakier też miałem; )

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Ostatnio edytowano Śr, 18 lis 2015, 13:27 przez szymek1604, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 13:21 
Prawie fanatyk
Żadna rewelacja te ceny jak na demo, chyba specjalnie takie żeby nikt nie kupił :)
Lub drugie chyba - że się jakaś podwyżka szykuje :)

moderator
PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 15:59 
Fanatyk
A wg mnie doliczaja sobie haracz za to ze auto masz od reki...
Po prostu Mazdy im schodza jak cieple buleczki... w jedna sobote bylem gdzie kolo poludnia w salonie w Krakowie, a tam az czarno od ludzi... Ludzie w kolejce czekali do sprzedawcy... w szoku bylem...
Wiec pewnie jak jest taki klient ktory jest napalony niczym glodny na suchary, to jak sie dowie ze moze miec auto juz zaraz a nie za pol roku... i jeszcze 10tys PLN taniej...
Oj wielu sie kusi... i to nawet miesiac przed koncem "demowania"

PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 18:23 
Wstydliwy
Region: świętokrzyski
Witam wszystkich!
Jutro odbieram Madzię 6 2.0 SkyPASSION.
Proszę o podpowiedzi na co zwrócić szczególną uwagę.
poprzedni samochód odbierałem prawie 9 lat temu, więc podejrzewam, że od tamtego czasu wiele się zmieniło.

PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 18:41 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
DarekZ szkoda że tak późno myślisz o tym aby poszukać wiedzy o Madzi. Wszystko na forum jest, kwestia posiedzenia kilka godzin/dni i będziesz wiedział na co zwracać uwagę. Tak na szybko to zerknij w ten wątek:

https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=48&t=2353

pzdr

PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 19:59 
Wstydliwy
Region: świętokrzyski
Nie no trochę wiedzy mam i poczytałem :) .Śledzę forum od września jak tylko zamówiłem autko.Wątek znam. Trochę źle się wyraziłem, miałem na myśli coś dodatkowego wynikającego z obserwacji i doświadczeń.

PostNapisane: Cz, 19 lis 2015, 09:22 
Wstydliwy
Od: 24.08.2015
Rok produkcji: inny
szymek1604 napisał(a):
Driver i to ma byc dobra cena za używane auto? Za nową 2.5 benzynę płaciłem koło 136 tys. A i lakier też miałem; )

W tym roku kupowałeś ?

PostNapisane: So, 21 lis 2015, 21:24 
Odebrałem swoją 6-tkę w czwartek. Wrażenia:

- z jazdy jak najbardziej pozytywne. Te 145KM daje radę. :-P , ale zazdroszczę tym co mają 192 konne silniki, hahaha. :) Choć jak dla mnie, to i te 145 wystarczy. Jak dotąd auta, którymi jeździłem, to były w większości diesle, ale to tylko kwestia przyzwyczajenia się do tej benzyny Mazdy. Wystarczy redukcja i pedał w podłogę i jakoś się toczy. :-P Do teraz przejechałem około 500km z małym haczykiem, ale głównie w trasie i spalanie wyszło mi średnio 7,5l/100km. Jest bdb.

- parę detali, mnie jednak drażni, np w mojej wersji nie ma żadnego podświetlenia konsoli pod radiem i podczas jazdy w nocy, poza miastem, jest tam ciemno jak w d**** i nie widać zupełnie czy tam coś leży czy nie. Nawet w mojej kijance coś tam się tliło i nie wyglądał ten schowek jak czarna dziura... jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? Tylko mi nie piszcie, żeby znicz, albo latarkę tam wozić. :|

- irytuje mnie też, że jak działa nawigacja, to nie mogę podzielić widoku ekranu, żeby na połowie była informacja z navi, a na drugiej info odnośnie muzyki. Albo to kuźwa tak, że ja nie potrafię tego ustawić. <zgłupiał>

- aaaaa, i nie ryglują mi się drzwi po ruszeniu, choć w opcjach mam ustawione 30 sekund, to jakiś błąd czy znowu ja...? <zgłupiał>

- no i wreszcie mam też nie mały problem, bo Szóstka jest za szeroka!!! :lol: :lol: Z lusterkami ma 210cm szerokości, a zgadnijcie ile ma mój wjazd do garażu??? :mur: Budowali te garaże 20 lat temu, to bramy dawali takie coby tylko maluch wjechał, ewentualnie polonez. :lol: Nie mam też tam za bardzo jak się dobrze zawinąć do wjazdu i te całe manewry zajmują mi dobre kilka minut :lol: , ale jakoś się mieszczę. Muszę chyba jakimiś gąbkami obkładać krawędzie bramy przy każdym wjeżdżaniu, bo dosłownie mam tam milimetry no i oczywiście muszę lusterka składać za każdym razem (dobrze, że elektryka). Czytałem gdzieś na jakimś forum, jak babka płakała, że ma ciężko wjeżdżać do garażu, bo ma max po 10cm odstępu od lusterek do krawędzi bramy i to "tylko" tyle po każdej ze stron!! No szok! Jak ona sobie daje radę!? :hahahaha:

Podsumowując, jest rewelacja!!! Przesiadając się po 3 latach jazdy z Ceed'a, to aż gupio si czułem na początku w tym samochodzie. Ale do luksusu łatwo się przyzwyczaić. :cygaro:

Będzie ładniejsza pogoda, to ogarnę, wypucuję, zrobię małą sesyjkę i podzielę się za wami fotkami. <pucu>
Pozdr!

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 21 lis 2015, 21:43 
Wtajemniczony
Od: 01.08.2015
Region: łódzki
Sagan napisał(a):
Podsumowując, jest rewelacja!!! Przesiadając się po 3 latach jazdy z Ceed'a, to aż gupio si czułem na początku w tym samochodzie. Ale do luksusu łatwo się przyzwyczaić. :cygaro:

:lol: po poprzednich wpisach i przepychankach słownych widzę, że wskoczyłeś na właściwy tor :wink:
wszedłeś między wrony ... :-P
a, zapomniałbym życzyć szerokości :wink: i bezawaryjności :)

PostNapisane: So, 21 lis 2015, 23:55 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Szerokości, przyjemności i zadowolenia z jazdy.

Sagan napisał(a):
Odebrałem swoją 6-tkę w czwartek. Wrażenia:

- aaaaa, i nie ryglują mi się drzwi po ruszeniu, choć w opcjach mam ustawione 30 sekund, to jakiś błąd czy znowu ja...? <zgłupiał>

Nasze wersje nie mają ryglowania drzwi, mimo, że jest taka opcja w ustawieniach. Taka filozofia dla nas.

PostNapisane: N, 22 lis 2015, 01:06 
Adept
Od: 05.05.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
zoom-zoom

PostNapisane: N, 22 lis 2015, 14:51 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Wersja: SkyEnergy
Sagan napisał(a):
aaaaa, i nie ryglują mi się drzwi po ruszeniu, choć w opcjach mam ustawione 30 sekund, to jakiś błąd czy znowu ja...? <zgłupiał>

To jedynie służy temu, że jak zamknięte zamki auta otworzysz/odblokujesz z pilota (bez otwierania drzwi), to wówczas po tym czasie zamki się samoistnie zaryglują.
Gratulacje autka :)

PostNapisane: Pn, 23 lis 2015, 00:54 
Te całe zoom-zoom, to zaiste filozofia, której nie ogarniam do końca. W aucie nie ma nawet żadnego przycisku, żeby manualnie zaryglować wszystkie zamki naraz! <brawo> dla Mazdy. <spoko>

Mazop napisał(a):
Sagan napisał(a):
aaaaa, i nie ryglują mi się drzwi po ruszeniu, choć w opcjach mam ustawione 30 sekund, to jakiś błąd czy znowu ja...? <zgłupiał>

To jedynie służy temu, że jak zamknięte zamki auta otworzysz/odblokujesz z pilota (bez otwierania drzwi), to wówczas po tym czasie zamki się samoistnie zaryglują.
Gratulacje autka :)

- czyli zgodnie z filozofią zoom-zoom, jak wysiądę z auta i zamknę drzwi i samochód, a potem założę kurtkę, ale kapnę się, że czapka została w środku, więc ponownie otworzę samochód i drzwi i zanurkuję po czapkę, i wynurzę się i założę ją sobie na głowę i polecę w pośpiechu do sracza zapominając o zamknięciu auta, to ono będzie tak se stało otwarte, aż do mojego powrotu?

Jeszcze mnie ten elektryczny ręczny irytuje. Nie załącza się po wyłączniu samochodu i nie zawsze zwalnia sam jak ruszam... :mur: Ta filozofia Mazdy za ciężką dla mnie deko. :lol:
Jak

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Pn, 23 lis 2015, 01:17 
Fanatyk
Sagan napisał(a):
W aucie nie ma nawet żadnego przycisku, żeby manualnie zaryglować wszystkie zamki naraz!

Zeby bylo zabawniej w autach na US jest i przycisk i auto ryglowanie ;)
Wiec to nie kwestia inzynierska, tylko jakas dziwna polityka... a sorry... filozofia...
no i masz prztyczek do ryglowania, jest centralny zamek i zarygluje wszystkie...

Sagan napisał(a):
czyli zgodnie z filozofią zoom-zoom, jak wysiądę z auta i zamknę drzwi i samochód, a potem założę kurtkę, ale kapnę się, że czapka została w środku, więc ponownie otworzę samochód i drzwi i zanurkuję po czapkę, i wynurzę się i założę ją sobie na głowę i polecę w pośpiechu do sracza zapominając o zamknięciu auta, to ono będzie tak se stało otwarte, aż do mojego powrotu?

Akurat tutaj to taka filozofie ma 90% marek i pewnie z 90% uzytkownikow... przeciez jak chcesz mozesz miec otwarte auto i caly czas i sam osobiscie nie lubie jak automat decyduje za mnie czy zamyka czy nie...
Tak, ze nawet w bezkluczykowym wylaczylem autoryglowanie... ja decyduje kiedy zamykam... ;)

Reczny sam sie zwalnia dopiero po dodaniu gazu... nie mozna ruszyc pelzaniem...

PostNapisane: Pn, 23 lis 2015, 02:08 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
gzesiolek, jeszcze powinieneś dodać, że jak nie zapnie się pasów to znacznie ciężej ręczny odpuszcza.

moderator
PostNapisane: Pn, 23 lis 2015, 09:50 
Fanatyk
JaFGdy, nawet nie wiedzialem... moze dlatego, ze wyrobilem sobie odruch zapinania pasow jakies 20lat temu i tak juz mi zostalo...

PostNapisane: Pn, 23 lis 2015, 10:06 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
Uuu to cienko z tym ryglowaniem. W Wwie jakiś czas temu była moda na kradzieże rzeczy z fotela pasażera na czerwonym swietle. Ryglowanie pomagało, jak ktoś miał i używał.

No, ciekawe. Wkrotce sam się przekonam. Mam nadzieję, ze Żona da trochę polatać tą M6ką :)

PostNapisane: Pn, 23 lis 2015, 10:39 
Prawie fanatyk
Ale jak to nie ma guziczka, jak jest ? pod klamką wewnętrzną - ten w drzwiach kierowcy zamyka wszystkie drzwi przecież.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1