Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 141  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 17:02 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
fayat napisał(a):
Mojej Maździe stuknęło 18k przebiegu. Przyzwyczaiłem się do niej choć wciąż z uczuciem zadowolenia wsiadam do auta. Pojawiła się pierwsza usterka w postaci awarii czujnika EGR, czego objawem była kontrolka bloku i silnika i komunikat Engine check required. Diesel potrafi palić mało - 5l przy jednostajnej prędkości 110km/h i łagodnym wyprzedzaniu, niestety ja nie potrafię tak jeździć. Jeżdżąc bardziej niż dynamicznie w mieście spalam 7,5l, średnia z ostatniej trasy 4,6k km 60% autostrady 6,6l. Żadnych problemów z DPF jeżdżąc tylko po mieście nie zauważyłem. W tej Maździe raczej nie sposób zmarznąć, bo kontrolka zimnego silnika znika po 3 min, sprawdzone w warunkach zimowych podczas objeżdżania testówki. Fotel grzeje pośladki i lędźwia, grzeje skutecznie. Co do 2l benzyny, którą jeździłem przez 2tyg. polecam dla osób o bardzo łagodnym usposobieniu. Dla mnie wybór nietrafiony. 2,5l nie miałem w ręku choć na jazdę próbną z ciekawości pewnie się wybiorę. Nie wiem, czy ten diesel i jego turbina nie przekłada się na osiągi. Wiem, że trzylitrowe A6 i BMW5 oglądają mój tył i zazdroszczę im tego widoku ;). Felgi 19'' i opony o profilu 45 uważam za idealne, raz ze względu na własności jezdne, dwa ze względu na proporcje do wielkości auta i jego design. Moim poprzednim autem na profilu 45 zrobiłem 140k km i zaliczyłem 1 uszkodzona oponę, ale na tamtej dziurze profil 55 też by nie poradził. I na koniec pytanie do Was związane z osiągami, bo ja specem od techniki motoryzacyjnej nie jestem. V max na płaskiej autostradzie z 3 trzema osobami i bagażami 240km/h z odczytem navi 235km/h, ręki nie dam, że jeszcze 5 nie dałoby się dorzucić. Dlaczego dane techniczne auta w tym zakresie tak znacząco odbiegają od tego wyniku?

Bardzo zgadzam się i z opiniami twoimi i miłym konkretnym tonem opisu i cieszę się , że masz radochę z jazdy .
Faktycznie nie pierwszy mówisz o tym , że mazda wyciąga więcej niż pisze producent .
Przyspieszenia mierzone akcelerometrem również są lepsze niż podaje katalog .
Jest tak jak obserwujesz . Dalej jazda MAZDA :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 17:33 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
LoboM napisał(a):
Jakby to powiedzial osioł ze shreka "uraziłeś mnie na wskroś" ;)
Ja wlasnie mam takie 145KM skyenergy i nie zaluje 20kPLN piechota nie chodzi, w skypassion nie celowalem, gwarantuje ze wiekszosc nawet 145KM nie potrafilaby w pelni wykozystac na drogach z zakretami.

Ojejej, LoboM, PRZEPRASZAM! Nie o to mi chodziło, mówiłem raczej o ogólnym rynkowym popycie, a sytuacje jednostkowe - jasne, ja sam rozważałem nawet ten właśnie samochód! Bo naprawdę nie muszę zawsze mieć 192 koni pod maską, czasem się człowiek zastanawia, po co tę stadninę wozi, skoro korzysta z niej raz na miesiąc, albo i to nie... :)

I masz ŚWIĘTĄ rację, że większość z nas nie wykorzystuje tych kuców, które mieszkają pod maską.

I w ogóle jesteś świetny człowiek i bardzo Cię lubię :)

Howgh.

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 20:22 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Gajdzin napisał(a):
bespartyjny napisał(a):
NIE ZMARZNIE PONIEWAŻ SĄ PODGRZEWANE FOTELE :)

Czyli: w pupę parzy, nos odmarza :)

Dokładnie jak w moim pierwszym, japońskim mieszkaniu. Ponieważ w Tokio mieszkania nie są z reguły ogrzewane, w zimie mamy +5C i siedzimy przed piecykiem, który grzeje kierunkowo. Więc z jednej strony parzy, ze wszystkich innych zamarzamy.

:)

Nie miałeś obrotowego taboretu ? <mysli>

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 20:36 
Stały bywalec
Nie - miałem podłogę :) Na podłodze była mata, a na matach nie stawia się taboretów, bo by zrobiły dziury. Siedzi się na takiej płaskiej, dość twardej poduszce. I marźnie :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 20:42 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2016
Region: zagranica
Blackhevy napisał(a):
Witam serdecznie wszystkich, jako nowy użytkownik forum i raczej pozostanę z Wami na dłużej.

Witamy kolege ;)
Blackhevy napisał(a):
Moja będzie dokładnie taka! Tylko kierownicę będzie miała po właściwej stronie :)

Co do tek kierownicy po wlasciwej stronie - to nie byl bym taki pewny czy masz racje ;)
Blackhevy napisał(a):
Mazda zamówiona, odbiór w połowie listopada dopiero niestety:/

Ale isie o niej przez ten czas dowiesz :)

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 20:52 
Adept
Od: 18.07.2013
Rok produkcji: 2012
Region: pomorski
Gajdzin napisał(a):

I w ogóle jesteś świetny człowiek i bardzo Cię lubię :)

Howgh.

Musze zonie to powiedziec;)
Hehehe, spoko ja nie z tych co sie obrazaja.

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 20:58 
Adept
Od: 25.04.2013
Rok produkcji: 2018
Region: wielkopolski
Około 17:30 wyjechaliśmy z salonu i udało się nam zrobić 50 km. Samochód prowadzi się świetnie, bardzo dobrze przyspiesza, chociaż nie miałem jeszcze okazji sprawdzić tego w 100% ze względu na dotarcie silnika. Wygląda PRZEPIĘKNIE - trzeba się będzie przyzwyczaić do notorycznych spojrzeń ludzi :). Na dłuższą recenzję przyjdzie czas po przejechaniu konkretniejszej trasy (taka zapowiada się w weekend).

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 21:22 
Stały bywalec
GRATULACJE kon2k8!!! :)

Ech, pamiętam te chwile... Całe 6 tygodni temu... :)

Pamiętaj, że wg. Mazdy przy docieraniu tego samochodu ważniejsze jest, żebyś nie jechał długo z tą samą prędkością, a nie jedno czy dwa przyśpieszenia. Niemniej lepiej nie wkręcać silnika za wysoko, zanim się wszystko dobrze nie ułoży.

Paranoja naszych czasów: w każdej instrukcji obsługi jest napisane, że silnika nie trzeba docierać, bo jest dotarty fabrycznie. ALE nie należy 1) kręcić powyżej Xrpm, 2) jechać długo z tą samą prekością, 3)... itd. A jak to nie jest docieranie, to ja nie wiem, co jest... :)

NIECH CI DOBRZE SŁUŻY TWOJA MAZDA 6!

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 07:19 
Świeżak
Od: 29.08.2013
Po całonocnym namyśle doszedłem do wniosku ,że jednak zostanę przy silniku 2.0 165 km. Będę nim śmigał jakieś 3-4 lata. W wyborze pomógł mi kolega który wczoraj na trasie z Gdańska do Olsztyna stracił prawo jazdy. Więc ja nie będę kusił losu i kupie słabszy silnik ale wystarczający do tego auta.
U dilera jest taki SPORTKOMBI czerwony skyenergy + navi. Więc teraz do negocjacji i mam nadzieję że już niedługo dołącze do grona zadowolonych posiadaczy nowej Mazdy 6.

Więc moje pytanie na jakie rabaty mniej więcej można liczyć przy zakupie tego auta i jakie gratisy dokładają sprzedawcy?
Napiszcie na własnych przykładach.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 08:07 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Jak nie ma głowy na karku, to i słabszy silnik nie pomoże... ;)

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 08:19 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
ketiuz - wyślij maila do wszystkich salonów Mazdy w Polsce. Napisz dokładnie co Cie interesuje i zapytaj za ile to kupisz. Napisz jakie akcesoria Cie interesują i niech zrobią ci wycenę.

W ciągu 3 dni powinieneś dostać oferty (mailowo lub telefonicznie) - wszystko sobie notuj.

Następnie idziesz do Twojego Wybranego Salonu i mówisz, że taki i taki salon dał taką cenę, auto chcesz kupić w Twoim Wybranym Salonie i mają zrobić lepszą cenę.

Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony z ceny - a uwierz mi: nigdy nie umiałem/lubiłem negocjować :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 08:39 
Fanatyk
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
ketiuz, ja zawsze mówię, że najlepszymi negocjatorami jest kapryśna żona/dziewczyna, której specjalnie nie odpowiadają jakieś tam rzeczy i katalog z cennikiem innego samochodu podobnej klasy (sam sobie możesz pokreślić długopisem ceny, że niby tak wspaniałe oferty dostałeś). Salony mają duże pole do popisu.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 10:04 
Stały bywalec
Słuchaj Tomka, bo mądry człowiekiem on jest :) Z tym, że jeśli masz w domu kobietę, której ten samochód się PODOBA, to jej z sobą nie bierz. Zaproś jakąś koleżankę, która ma awersję do Mazd, albo do aut czerwonych, albo do kombi... Sprzedawcy wyczuwają przez skórę na kilometr, kiedy klient jest napalony vs. niezdecydowany. Jak wyczują, że jesteś zdecydowany, i to bardzo, nie licz na duże zniżki...

Ja dostałem 4,5% upustu + kilka drobiazgów typu dywaniki wersja "Lux". Żeby było ciekawiej, dokładnie tyle samo dostałem 9 lat temu na Accorda :)

Na Twoim miejscu wziąłbym jednak pod uwagę więcej, niż najniższą cenę. Dla mnie bardzo ważne są dwie inne rzeczy:
1. Jak blisko jest salon/ASO, w którym będę się stołował (co z tego, że zaoszczędzę 500zł na dzień dobry, jak potem będę musiał przez 8 lat z każdą sprawą jeździć na drugi koniec miasta, stojąc w korkach, spalając benzynę i tracąc cenny czas?)
2. Jak fachowe / pomocne / zaufane / polecane jest to ASO (i znowu - może gdzieś bym dostał kilkast zł taniej, ale w moim ASO już mi zrobili jeden drobiazg gratis, który teoretycznie wcale gratis nie jest...)

Oczywiście można kupić w jednym miejscu, a serwisować się w innym, ale ja lubię być lojalnym wobec swojego salonu i mam wrażenie, że jestem lepiej traktowany, kiedy cały biznes daję jednej firmie. Mam wtedy status "dobrego klienta" i wiele rzeczy dostaję gratis albo ze zniżką, w pilnych przypadkach wrzucają mnie przed kolejkę, itd.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 11:06 
Świeżak
Od: 29.08.2013
Gajdzin w moim miescie jest jeden salon Mazdy.
Zrobię tak jak ty czyli będę się targował 4-4,5% rabat + wymiana kół na 17(jak będzie taka potrzeba)+ nakładki na progi , autoalarm i dywaniki.
I przy tym będę twardo obstawał .
A żonę wezmę i nakieruję odpowiednio jej nastawienie do Mazdy w dniu negocjacji......

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 12:38 
Stały bywalec
OK, rozumiem. Dobra strategia. Z wyjątkiem nakierowywania nastawienia małżonki, bo niestety sprzedawcy czują przez skórę, jeśli ktoś blefuje. Skuteczne targowanie wychodzi tylko wtedy, kiedy NAPRAWDĘ nam średnio zależy :)

Myślę, że jeśli postawisz na 4% zniżki i te ekstrasy, o których piszesz, to jest spokojnie do zrobienia. Dywaniki kosztują dealera grosze (nawet te Lux - dużo droższe od standardowych, ale różnica ceny zakupu przez dealera od Mazdy jest groszowa), nakładki trochę więcej, a autoalarm - nie wiem, bo w moim modelu był wbudowany.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 14:46 
Fanatyk
Gajdzin - piszesz, że zapłaciłeś za powłokę, 2 komplety felg, szyby i skórę 3450 zł. Podajesz cenę z podatkiem VAT czy bez?

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 14:58 
Stały bywalec
Brutto, czyli z VAT.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 15:37 
Fanatyk
Hmm.

"Wycena dla Mazdy 6 kombi:
Powłoka 9H - 2790 zł netto
Zabezpieczenie felg powłoką ceramiczną Light - 300 zł netto
Ekskluzywna pielęgnacja skóry - 400 zł netto
Do całego zestawu gratis powłoka na szyby Diamondbrite Rainscreen.
Do cen należy doliczyć 23% podatku Vat."

Taką wycenę dostałem z tej samej firmy co Ty. Brutto wychodzi prawie 4300 zł. I to tylko z jednym kompletem felg.

Ciekawe co powiedzą jak im napisze, że kolega z forum zrobił to samo za ponad tysiąc taniej...

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 15:46 
Fanatyk
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
moze macie inne wersje nadwozia

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 15:50 
Fanatyk
Tak - ja będę miał kombi, Gajdzin ma sedana.

Ale nie przesadzajmy - 1000 zł więcej to nie jest proporcjonalne do ilości dodatkowego lakieru na kombi.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 16:26 
Stały bywalec
Kurczę, teraz to nie dam sobie ręki uciąć, czy to była cena netto, czy brutto, którą Ci podałem... Ja wtedy wydawałem blisko 140 tys. zł jednego dnia, i po prostu nie pamiętam. Tym bardziej, że ja w ogóle mam w życiu problemy z odpowiedzią na pytanie: "ile zapłaciłeś za..." bo po wydaniu pieniędzy natychmiast zapominam, ile tego było. Ten typ tak ma. Znalazłem więc notatki, w których stoi 3450. WYDAJE mi się, że to jest brutto, ale pewien nie jestem, bo oni zawsze cytują ceny netto, jak sam zauważyłeś - pytanie, czy ja doliczyłem VAT i zapisałem w notesie z VAT, czy zapisałem przed VATem... Obawiam się, że nie mam jak tego sprawdzić :( Jakiś rachunek na pewno mi dali, który ja następnie natychmiast zgubiłem, jak wszystkie karteczki w moim życiu. Znowu - ten typ tak ma...

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 18:42 
Amator
Od: 11.08.2013
Moja cena identycznej usługi w tej samej firmie co Gajdzin (tylko 1 komplet felg) to 4135,20 zł brutto. W tej cenie dostałem komplet kosmetyków (na rok) do powłoki i skóry. Ale uważam, że usługa jest warta tej ceny.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 18:44 
Stały bywalec
Jedno co obiecuję zrobić, to spisać ceny z cennika przy następnej wizycie u nich. Leżą w biurze - widziałem, jak mi ostatnio przygotowywali samochód do roli limuzyny ślubnej (wiozłem mojego basistę do ślubu) :)

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 19:05 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
A możecie zdradzić nazwę tej firmy? Może też to zrobię po odbiorze - akurat będzie prawie zima...

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 19:15 
Stały bywalec
Diamentowa Ochrona Lakieru. To pionierzy w tym biznesie w Polsce. Strona: http://www.ochronalakieru.pl/

Gdzieś tu na forum powinna być moja recenzja jak mi zrobili Matsudę w salonie. Polubiłem gości, bo byli naprawdę profesjonalni, swoją pracę kochają, co widać, słychać i czuć. A tego mi często w naszym kraju brak - ludzi dumnych z tego, co robią...

Niemniej są na pewno inne, dobre firmy, warto poszukać, pospotykać się, porozmawiać, wyczuć ludzi.

Na razie jestem sobie wdzięczny za zrobienie tej powłoki. Tanie nie było, ale ja tego samochodu dosłownie myć nie muszę - wiatr mi zwiewa kurz, a raz na kilka tygodni go tylko SPŁUKUJĘ myjką ręczną na BP i jest jak nowy. Aż przyjemność rano zejść do garażu :)

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 20:45 
Amator
Czy po położeniu powłoki 9H też zostaliście poinformowani, że po roku powinna być położona sama powłoka Ceramic Pro Light ?. Na szczęście cena tej usługi już jest niewielka.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 20:56 
Fanatyk
miko17 - Ja dostałem informacje, że przez 5 lat nic nie trzeba robić.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 21:33 
Stały bywalec
Ja nie dostałem takiej informacji. Więcej - o to się właśnie dowiadywałem, czy NIC już po tym nie będę musiał robić, bo taki był mój cel. Jest sporo powłok wymagających okresowej konserwacji. Ceramic PRO 9H jej nie wymaga i dlatego tak dużo zapłaciłem. Po prostu za dużo mi się w życiu dzieje, żeby móc zadbać o jakieś okresowe działania... mam dość takowych i bez tego, kalendarz zapchany po brzegi :)

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 23:32 
Amator
ZibiX i Gajdzin - ja wstępnie też dostałem informację, że mam z głowy kosmetykę samochodu przez 5 lat. Ale przy odbiorze samochodu rozmawiałem z Właścicielem firmy - i były zalecenia corocznej korekty zabezpieczenia. Generalnie jest to logiczne. Skoro ostatnią warstwą powłoki 9H jest Ceramic Pro Light, a ta położona bezpośrednio na warstwie lakieru bezbarwnego wytrzymuje max. 2 lata to dlaczego położona na kilku wstępnych powłokach systemu 9H miałaby przetrwać 5 lat. Wolałbym się mylić, że coś źle zrozumiałem. Jeśli znajdziecie trochę czasu wyjaśnijcie to dzwoniąc do firmy zabezpieczającej nasze samochody i napiszcie co ustaliliście.

PostNapisane: So, 31 sie 2013, 07:40 
Wtajemniczony
Od: 20.02.2013
Region: podlaski
Ja dostałem informację, że ktoś was panowie z tym "nic przez 5 lat nie trzeba robić" nabija w butelkę. Powłoka zewnętrzna max na rok jeżeli chodzi o właściwości hydrofobowe. Dwa lata wytrzymuje powłoka kwarcowa. Oczywiście będzie siedziała dłużej ale efekt już spektakularny nie będzie. Ja na swoją mam dożywotnią gwarancję pod warunkiem corocznej korekty powłoki zewnętrznej.

Sent from my GT-N8010 using Tapatalk 4

Nie ma jazdy bez Mazdy - aktualnie GJ Sedan 2.0 Sky-G MT SnowflakeWhite SkyPassion. Wcześniej były: GH Sport Kombi Exclusive 2.0 MZR-CD Opel Vectra B 1.6, Ford Mondeo III 2.0 TDCI, MPK, Taxi i z buta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 141  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1