Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 21:57 
SEBOO napisał(a):
Koledze chodzi o "ambient light" w drzwiach itp. W zupełnych ciemnościach może nieco rozpraszać, ale wygląda fajnie.

Takie "cóś" jest w Mazdach po FL ?? :arrow:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 23:01 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Chopper napisał(a):
...
Czasami do ostatecznego wyboru prowadzi kręta droga...

Jak już kupisz mazdę, to krótko po tym dostaniesz kubeczek z sową i wpisanym w nią logo Mazdy, no i mówiące pudełko, oraz wytłumaczenie od Mazdy pojęcia FUKURO :

Szczęśliwa droga - zaczyna się od mądrego wyboru.

Tu się z nimi zgadzam.

http://blog.nagomi.pl/sowa-na-szczescie/

I naprawdę w tej GJ czuję spokój i stuprocentowe spełnienie oczekiwań. No trochę mnie ta czerń przytłacza, ale niech będzie już. No tyle że nie oczekiwałem cudów i niewiadomo czego, jak wspomniani wyżej wkurzeni że jakieś auto "ośmieliło się popsuć".
I w przytoczonym raporcie zadowolenia użytkowników widac, że wybierający Mazdy wiedzą co wybierają i nie marudzą, że nie latają one w kosmos . No bo przecież kosztowały.

Kwestia pokrętnej drogi w górę - znam, ale mam już swoje lata i wiem czego potrzebuję , co jest istotne i konieczne w wozie, co fajnie jak jest, a co zbędną zachcianką bez znaczenia . I pewnie uciąłbym na wspomnianym na maksymalnie wyposażonym Civic'u (o ile mógłbym znieść jego stylistykę, a nie mógłbym wiec pewnie na Giulieccie QV może ? no ale tam turbo, też nie bardzo...) . Co do civica - typeR teraz nie wiem czy dobrze słyszałem - poniżej 150tys ma kosztować . 300 koni. I jeśli jeżdżące jak dotąd typeRy to ... ojej. Ale i turbo. Lecz to nie wątek pt. "kupujemy civic'a" ;)

Co do kwestii podatkowych - ja nie jestewm Vat'owcem wiec już te 5 tys mniej i coś tam jeszcze . Ale i koszty i inne minusy leasingu bo jak powyżej ilu to - 80-90tys zł to nie można "za swoje" kupionego w całości odliczać tylko do tych 80-90tys ? więc leasing .
Po drugie ciężko przeżywałbym emocjonalnie zmiany auta po 2-3-4 latach, za bardzo się przywiązuję, a tak młode to jeszcze dobrze nie dotarte i nie poznane przecież. Nie po to "mądrze wybieram" żeby później nie było FUKURO ;) a jak jest fukuro to niech będzie duuuuga.

Co do dowiezienia na miejsce kilkaset km - oczywiście, i sam to biorę pod uwagę i po to Mazda m.in. Ale masz komfort dwóch aut w rodzinie - można wykoncypować tak że jedno dowożące poprawnie aczkolwiek nudnawo , drugie z charakterem jaki się lubi. Wydatki na pierwsze bym ograniczał do minimum, na drugie .. no cóż, przyjemności kosztują :)

edit: o proszę - zadowolenie z Dacii bliskie zadowoleniu z Mazdy - mówiłem że mają wiele wspólnego ;)

EDIT 2 -o kurcze, w tym wyżej wspomnianym artykule pozycja Alfy Romeo, ups , ojej i w ogóle.. i w sumie zaskoczenie, bo co Giulietty znam to jest ok z nimi. A przecież Alfa praktycznie nic innego nie sprzedaje i nie produkuje, na podstawie czego te wyniki hmm, prowokacja jakaś , spisek i kalumnie :)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 23:08 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Matarez napisał(a):
SEBOO napisał(a):
Koledze chodzi o "ambient light" w drzwiach itp. W zupełnych ciemnościach może nieco rozpraszać, ale wygląda fajnie.

Takie "cóś" jest w Mazdach po FL ?? :arrow:

To autorskie wykonanie :) Biały neon.
Pozostałem przy delikatnym czerwonym oświetleniu podłogi. To oświetlenie w drzwiach zbyt rozpraszało mnie w nocy. Nawet przyciemnione.

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 01:14 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: S
Region: mazowiecki
Andrzejsr napisał(a):
Kwestia pokrętnej drogi w górę - znam,

Andrzeju, ciekawa i rozsądna wypowiedź (cała).

To, co pisałem o wymianie auta (50tys), dotyczyło 5 roku. W 7 roku wartość spada do ok. 35 tys. Jeżeli w tym momencie auta nie sprzedamy, to trzeba rozważyć, czy już z nim nie zostać do końca.

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 08:44 
Świeżak
Od: 12.05.2015
Region: podlaski
Chopper nie to żebym się czepiał, ale rzeczywistość niestety jest nieco bardziej brutalna. Auto po 3latach traci ponad 50% wartości a korzyści podatkowe mają dwa końce:
Kupujesz - odliczasz
Sprzedajesz - placisz

Pomijam fakt że leasing też coś tam kosztuje.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 08:46 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Mam nadzieję, że nikt z nas, patrząc na rozgrzanie tematu kupujemy GJ :wink:
http://www.forbes.pl/marketing-szeptany ... =onetsg_fb <hahaha> <zgłupiał>

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 09:24 
Rozumiem.... :) Fajnie to wygląda <spoko> Robisz zawodowo takie rzeczy ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 09:27 
Adept
Od: 26.07.2014
Ja się waham z zakupem od pierwszego dnia <hahaha> :lol: gdy zobaczyłem Mazdę w 2012 roku na parkingu Tesco. Nie wiedziałem co to za samochód, podszedłem bliżej i byłem przekonany, że ktoś sobie sprowadził z USA :idea:

Głównie waham się, bo mam czym jeździć i nie opłaca mi się sprzedawać samochodu właśnie przez poruszany przez Was temat odliczeń podatkowych i utraty wartości. Poza tym jeżdżę w 90% po mieście i ta jazda głównie polega na szukaniu miejsca gdzie się wcisnąć żeby zaparkować, a GJ to jedna krowa jest :>

Dlaczego do tej pory nie kupiłem (i czy w ogóle kupię-nie wiem):
- brak androida
- brak srebrnego koloru sprzed FL, który najbardziej mi się podobał
- zbyt duże oczekiwania w stosunku do FL
- zbyt dużo chromu kosztem czerni w FL
- kradzieże w Warszawie i innych dużych miastach
- brak większych zniżek/rabatów w salonach
- sprzedawanie z łaską- teksty sprzedawców: "GJ schodzą jak świeże bułeczki", "Nie kupi Pan to mamy 10 innych klientów" itp. itd. Jak przychodzi potencjalny klient do salonu to nie powinni go już wypuścić, powinni zaproponować taką ofertę żeby nie było ucieczki :cygaro: <zgłupiał>
- wkurza mnie też nachalna reklama Mazdy- billboardy, bannery, spamowanie skrzynki firmowej i nawet prywatnej

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 09:41 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
post powyżej wygląda mi na negatywny marketing szeptany :lol:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 09:48 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Co niby miałby Ci podszeptywać :?: :wink:

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 09:59 
Mazop ja w tle usłyszałem szept - kup VW w TDiku.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 10:02 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
Cytuj:
- zbyt duże oczekiwania w stosunku do FL
- zbyt dużo chromu kosztem czerni w FL
- kradzieże w Warszawie i innych dużych miastach
- brak większych zniżek/rabatów w salonach
- sprzedawanie z łaską- teksty sprzedawców: "GJ schodzą jak świeże bułeczki", "Nie kupi Pan to mamy 10 innych klientów" itp. itd. Jak przychodzi potencjalny klient do salonu to nie powinni go już wypuścić, powinni zaproponować taką ofertę żeby nie było ucieczki :cygaro: <zgłupiał>
- wkurza mnie też nachalna reklama Mazdy- billboardy, bannery, spamowanie skrzynki firmowej i nawet prywatnej

ta część mi pasuje do negatywnego szeptania :D oczywście pół żartem, pół serio :wink:

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 10:12 
Adept
Od: 26.07.2014
Jakbym pracował w Mazdzie i przyszedłby do mnie klient, który chce wydać ponad 100 tys. na samochód to tak bym skroił pod niego ofertę, wypytał na co liczy, nad czym się waha, co go przekona, że bym nie popuścił. Nie jestem jednak handlowcem. Ci z salonów Mazdy, a byłem w kilku- sprawiają wrażenie- jakby im totalnie na niczym nie zależało.

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 10:49 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Region: podkarpacki
Sprzedawcom dajcie spokój, są uprzejmi, ale bez włażenia w d.. i to mi się w sumie podoba. Maja i tak sprzedaż to przepraszam, po co z siebie szmaty robić i rzucać się na kolanach przed klientem. Jak mogą to jakiś prezent dorzucą i tyle.
Co do chromów racja.
Ale tak w ogóle garry2012, to takie wymówki trochę, po prostu podoba Ci się to auto - nic dziwnego, mógłbyś je sobie kupić, ale go tak naprawdę _nie potrzebujesz_ , bo po chwili zadowolenia będzie kłopotem (z tym parkowaniem choćby) , no a jednocześnie masz czym jeździć itd.). Trochę jak z obcymi Paniami ;)

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 11:30 
Bywalec
rkarcz napisał(a):
Mazop ja w tle usłyszałem szept - kup VW w TDiku.. :)

Bez urazy :wink: , ale z takim tokiem myślenia nadawałbyś się do służb specjalnych (szczególnie tych sprzed 1989 roku) :lol: :wink:
To taki żart oczywiście :hihi:

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 11:51 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Nie wiem jak teraz, ale pół roku temu obsługa w salonie Volkswagen - to była masakra.
Poza tym to w Mazdzie ciężko coś skroić naprawdę indywidualnie, bo w konkretnej wersji wyposażenia niewiele jest możliwości. Jest wersja, która zawiera to i to i można powiedzieć, że to tyle. MMPOL narzuca jeszcze możliwość rabatów i wyżej nie podskoczysz. A sprzedaż i tak mają.

Ostatnio edytowano Pt, 30 paź 2015, 12:29 przez JaFGdy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 12:02 
Bywalec
JaFGdy napisał(a):
w Mazdzie ciężko coś skroić naprawdę indywidualnie, bo w konkretnej wersji wyposażenia niewiele jest możliwości. Jest wersja i która zawiera to i to i można powiedzieć, że to tyle. MMPOL narzuca jeszcze możliwość rabatów i wyżej nie podskoczysz. A sprzedaż i tak mają.

Całkowicie się z tym zgadzam. Myślę, że to wszystko jest do czasu. Mazda (póki co) ma między innymi przepiękną linię nadwozi swoich aut <zauroczony> , ale czy tak będzie zawsze :?: Konkurenci nie próżnują :idea:

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 12:10 
Mazop nigdy nie wiesz z kim gadasz na forum... :lol:
Mój idol Antoni M. ma duży wpływ na to jak odbieram to co tu piszą..
Codziennie piszę raporty i kilku z użytkowników powinno codziennie o 6 rano się bać.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 12:12 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Już się k.... boję :wink:

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 12:23 
Bywalec
Od: 15.04.2015
Region: kujawsko-pomorski
JaFGdy napisał(a):
Poza tym to w Mazdzie ciężko coś skroić naprawdę indywidualnie, bo w konkretnej wersji wyposażenia niewiele jest możliwości. Jest wersja i która zawiera to i to i można powiedzieć, że to tyle. MMPOL narzuca jeszcze możliwość rabatów i wyżej nie podskoczysz. A sprzedaż i tak mają.

Mam nadzieję że nie OT, ale wybieram się do salonu Mazdy (nie po szóstkę, nie dla mnie ) i powiedzcie mi, czego się spodziewać? Da radę cenę targować czy nie bardzo?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

moderator
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 12:33 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
zdanoto napisał(a):
Auto po 3latach traci ponad 50% wartości

Nie znam takiego... Zwykle dobre auto traci 50% w 5lat...
Chyba, ze rozmawiamy o sztruclach zlozonych z 2aut i przystanku sprowadzonych zza oceanu... tak wtedy jest cena taka jak mowisz...
garry2012 napisał(a):
- sprzedawanie z łaską- teksty sprzedawców: "GJ schodzą jak świeże bułeczki", "Nie kupi Pan to mamy 10 innych klientów" itp. itd. Jak przychodzi potencjalny klient do salonu to nie powinni go już wypuścić, powinni zaproponować taką ofertę żeby nie było ucieczki

Problem w tym, ze mowia prawde... Bylem przy okazji w sobote w ASO w Krakowie... klientow jak mrowkow...
Importer nie ma wystarczajacej liczby aut w stosunku do popytu... :(

Inna sprawa, ze w Mazdzie mimo takiej dysproporcji popytu do podazy, to i tak bylem b. zadowolony z obslugi... Wiele jazd testowych, staly kontakt ze sprzedawca, fachowa wiedza i dosc duza szczerosc... W porownaniu z innymi markami w grodzie Kraka, to byla pierwsza trojka obslugi sprzedazowej...

Nie pozostalo to bez wplywu na moj wybor...

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 12:41 
Bywalec
rkarcz napisał(a):
Codziennie piszę raporty i kilku z użytkowników powinno codziennie o 6 rano się bać.. :lol:

Przepraszam za OT, ale mam już trochę lat i "za moich czasów" mówiło się, że ktoś zapuka o 3.15 rano :hihi:

moderator
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 13:01 
Fanatyk
TheMonster napisał(a):
Da radę cenę targować czy nie bardzo?

Predzej: nie bardzo...
takie 2% od ceny lub 4-5% w akcesoriach to standard... wiecej to wyjatek...

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 13:24 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Innymi słowy, wara z tego wątku !

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 17:25 
Nowicjusz
Od: 31.07.2015
Andrzejsr napisał(a):
Sprzedawcom dajcie spokój, są uprzejmi, ale bez włażenia w d.. i to mi się w sumie podoba.

Mi tez to się właśnie podoba, czy to w sklepie z ubraniami, czy w salonie samochodowym. Jak ktoś próbuje mi się narzucać, to wychodzę.

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 17:33 
Świeżak
gzesiolek napisał(a):
Nie znam takiego... Zwykle dobre auto traci 50% w 5lat...
Chyba, ze rozmawiamy o sztruclach zlozonych z 2aut i przystanku sprowadzonych zza oceanu... tak wtedy jest cena taka jak mowisz...

Mowie o wartosci usrednionej w kategori: Nowe -> 3letnie. W zaleznosci od marki moze sie wahac 40-55% gdzie w ostatecznym rozrachunku duze znaczenie ma przebieg koncowy i stan ogolny, ale niestety takie sa fakty.
http://www.auto-swiat.pl/porady/utrata- ... owe/dh0r6e

moderator
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 18:32 
Fanatyk
Ok nie wzialem pod uwage aut za ponad 200tys. PLN... Zbyt deterministycznie to ujalem... Wybacz... Poprawiajac sie: nie znam aut popularnych które traca ponad 50% w 3lata... Jesli oczywiście nie sa to sztrucle... Ew. Diesle z duzymi przebiegami... Zwykle ta utrata ponad 50% to mantra lowcow okazji na rynku wtornym...

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 20:45 
Świeżak
gzesiolek napisał(a):
Ok nie wzialem pod uwage aut za ponad 200tys. PLN... Zbyt deterministycznie to ujalem... Wybacz... Poprawiajac sie: nie znam aut popularnych które traca ponad 50% w 3lata... Jesli oczywiście nie sa to sztrucle... Ew. Diesle z duzymi przebiegami... Zwykle ta utrata ponad 50% to mantra lowcow okazji na rynku wtornym...

ok, rowniez wybacz za kolejne linki ale nie widze powodu aby zaklinac rzeczywistosc.
http://autokult.pl/24551,utrata-wartosc ... e-stracisz

Ja rozumiem ze kazdy chce sprzedac w bardzo dobrej cenie i pewnie niektorym sie to udaje, kwestia czasu a przede wszystkim szczescia.
Tak w ogole w wolnej chwili proponuje poszperac np na http://mobile.de - rynku wtorny nieco mniej zepsutym niz nasz

PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 22:27 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
Przykład (z życia):

Auto kupione jako nowe, za 160 tys. Salon samochodowy, po 3 latach, proponuje odkupienie go za 80 tys zł (czyli 50 % utrata wartości).
Cena podobnych aut w serwisach aukcyjnych wynosi 120-130tys (utrata wartości ok 20-25%).

:cygaro:

PostNapisane: So, 31 paź 2015, 04:30 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
ale za ile się sprzeda ?
wartość to jest ta kwota którą zapłaci kupujący, a nie ta, która widnieje w ogłoszeniu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1