Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 17:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 28 paź 2015, 23:39 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
przecież to w mazdzie jest jaśniejsze ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 00:38 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Pewnie chodzi o wykładziny.
Ale co by mity nie mówiły, to czarna wykładzina , tapicerka itd. sprawia bardziej (może mocne to określenie ale trochę tak) - obleśnej przy byle zaniedbaniu odkurzenia czy przewózce dziecka kruszącego, o piasku z plaży itd. nie wspominając. Po prostu większość śmiecia jest jasna i razi na ciemnej.
Więc pod tym wzgl jasna jest lepsza i czystsza (a mam 10cio letnie doświadczenie z dziećmi itd. j.w. z jasnym beżem, jaśniejszym niż wyżej przytoczone wnętrze z BMW) .

Chopper - nie obraź się, ale sprawiasz wrażenie tymi wątpliwościami jakbyś _musiał_ koniecznie jakieś auto kupić. Naprawdę musisz ? potrzeba? kaprys? moda na zmiany ? ciekawość? powiększająca się rodzina? awarie poprzedniego? inne? Coś na pewno uzasadniać musi wydanie >100tys zł.
Napisz nam czemu ma to auto służyć, jakie potrzeby spełniać to ktoś może więcej coś powie bo to skakanie od mustanga, przez bmw3 po Mazdę 6 to kompletnie inne i do czego innego wozy przecież. Trochę to nie pozwala Ci radzić w jakikolwiek sposób. Może jak tu napiszesz listę oczekiwań to sam zyskasz jasność i któryś wybór stanie się oczywisty? Bo raz piszesz o lampce w drzwiach a innym razem o osi napędzanej, jakby to równoznaczne sprawy były.

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 09:04 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: S
Matarez napisał(a):
Obyś zawsze miał tylko takie dylematy :)

:) Czego i Wam życzę.

Co do jasnego środka, to ja nie mam w swoim BMW z tym żadnego problemu, po 3 latach wygląda jak nowe. Ale fakt, że dziecko mam duże a gdy ma jechać z nami pies, to zakladam koc. Znam też osoby, które w ciągu 3 lat załatwiły na amen nawet czarne wnętrze, "bo woziły materiały do domku na Mazurach", a przyczepki przeciez sie nie chciało wypożyczyć.

Bardziej martwi mnie biała tapicerka w M6, ponieważ jest ażurowa. Jezeli komuś się wyleje kawa, to będzie bardzo smutny.

-- Dodano: Cz, 29 paź 2015, 09:04 --

Andrzejsr napisał(a):
Chopper - nie obraź się, ale sprawiasz wrażenie tymi wątpliwościami jakbyś _musiał_ koniecznie jakieś auto kupić. Naprawdę musisz ?

To powtórzę. Ja jeżdżę bmw. M6 kupuję Żonie. Żona, oczekujac na auto co jakis czas podnosi wątek, że chetnie przytuliła by moją bemcie, wówczas ja bym przeskoczył do nowozakupionego auta. Jezeli tak, to dla siebie wolalbym inne auto, np. Mustanga, z tym, ze na niego czeka się niemal rok, dlatego odpadł. Kobieta jednak zmienną jest więc decyzji Żony nie traktuję jako ostateczną, ale gdzieś tam w głowie, lokuję się w M6 zastanawiając się jak mi z tym będzie. I to wszystk. Mam nadzieję, że wyjaśniłem.

W zalewie politycznej papki wylewajacej sie obecnie z każdego medium, rozmowa na temat aut sprawia mi przyjemność. Ale to Wasze forum, więc jeżeli Wam takie dylematy / zestawienia takich aut nie pasują, to powiedzcie, absolutnie zrozumiem i zakończę.

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 09:14 
Ależ absolutnie nie :) Dyskusja na temat samochodów - jakakolwiek by nie była - zawsze będzie lepsza od "gadających głów" ze szklanego ekranu :wink: Teraz jest "jaśniej wyjaśnione" dlaczego przymierzasz się do kupna nowego samochodu.... :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 10:33 
Wtajemniczony
Bardzo się cieszę :)

To może , żeby wyjaśnić już wszystko do końca i żebyście zrozumieli mój tok myślenia:
Jakies 5 lat temu, wróciłem do motocykli, zakochałem się w nich na zabój ale w zamian, świat aut przestał dla mnie istnieć. Stały się dla mnie obojętne (pewnie tak, jak dla wielu z Was motocykle). Teraz, przy zakupie M6 zaczyna mi wracać dawna fascynacja autami. Być może jednak popełniam jakiś tok myślowy, ponieważ kolejny raz od Was słyszę, że:
Andrzejsr napisał(a):
skakanie od mustanga, przez bmw3 po Mazdę 6 to kompletnie inne i do czego innego wozy przecież.

I przyznaję, że tego nie ogarniam. Dla mnie kompletnie innym wozem jest Toyota Land Cruiser, L200, czy choćby SUVy. Ale błędu w zestawieniu M6 2500ccm/BMW3 2000ccm/Mustang 2300ccm za cholerę nie rozumiem. Dla mnie są naprawdę samochody do siebie podobne. Sedany, z bagażnikiem, podobnym wyposażeniem. BA, różni je jakieś 30tys zł! Nie 130tys tylko 30tys.

Tak jak powiedziałem, być może problem leży we mnie, ponieważ na jakiś czas straciłem kontakt z motoryzacją samochodową, więc proszę o wyrozumiałość. Mustang w tym zestawieniu może się wydawać dziwaczny, ale tylko dlatego, że ma jedną parę drzwi. Z silnikiem 2.3 jest normalnym autem. Owszem, silnikiem 5.0 jest muscle carem mającym zwijać asfalt, ale o nim nie wspominałem, bo faktycznie tu by nie pasował.

Dzięki za zrozumienie i kończę temat tych porównań :) Może za jakiś czas sam załapię różnicę :)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 10:57 
Prawie fanatyk
Gj to prawie SUV - wielka, może nie tak ciężka, ale krowa, bezsensowna jak suv dla 1 osoby. Ale ogólnie - familijne auto po prostu pojemne, nie problemowe ale i bez emocji silnikowo, prowadzeniowo , zawieszeniowo , poza fajnym dość designem - po prostu przyjemne i fajne.
Mustang jak najbardziej dla 1 osoby, ot dla frajdy czy okazania światu i wszystkim wkoło uwielbienia dla amerykańskiej krzykliwej choć mało skutecznej na asfalcie motoryzacji. Ale czy współczesny no nie wiem.
BMW3 - takie das auto, jeździ, w porządku zawieszenie i układ kierowniczy - o ile potrafi się to docenić i wykorzystać a nie zwraca uwagę na lampki w drzwiach i czy rozpoznaje mowę, przynajmniej kiedyś takie były, teraz 3ki widać to gadżety na kółkach skoro na to a nie na to jak jeżdżą zwracają klienci uwagę.

Przy Twoich zainteresowaniach to wybrałbym cokolwiek co przyczepi do siebie lawetkę na motocykl i zmieści kupę części, opon itd. do bagażnika i hajda w świat w jakieś przyjemne do jazdy motocyklem tereny i drogi.
Do celów typu : jeżdżę sam, lub jeździ sama żona, lub my we dwoje - GJ mi kompletnie nie pasuje. Mając komfort jeżdżenia w pojedynkę/dwójkę szukałbym czegoś dającego jak najczystszą frajdę z prowadzenia, dynamiki, zwrotności a nie wielkiego sedana/kombi.

moderator
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 11:18 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Chopper napisał(a):
Dzisiaj odbyła się krótka dyskusja z żoną, z której wynikło, że to jednak ja wyląduję w Madzi. Nie ma sprawy.
Jednak skoro tak, to zacząłem się zastanawiać, czy i czego mi będzie brakowało po przesiadce z bemci. Po zmianie na 2.5 przyspieszenie powinno być porównywalne, aczkolwiek bemcia jest Dieslem i z turbiną. Ale może się przyzwyczaję.

Tutaj widzę największy problem... Większość ludzi których znam nie potrafi się przesiąść z turboklekota na wolnossaka...
Chopper napisał(a):
AT jest i tu i tu choć u mnie 8 biegów a tu 6.
Audio - chyba podobny poziom, jako audiofil ocenię, gdy trochę pojeżdżę. Firma Bose w naszym światku plasuje się nisko, ale trudno nie doceniać jej zasług w świecie popularnego audio.

O skrzynie bym się nie martwił... Zwłaszcza, że wolnyssak nie wymaga aż takiej ilości przełożeń jak dieselek... Mazdy automat to jeden z najlepszych z tych z którymi miałem do czynienia...
Z audio gorzej... jak jesteś audiofilem to załóż sobie 5-10tys PLN ekstra na wyciszenie i tuning audio...
Chopper napisał(a):
Więc czego mi będzie brakowało? Jakości wykonania i materiałów?
Wyposażenia? Mazda ma wyższe.
Tak szukam w głowie, co jeszcze ma BMW, czego nie ma Mazda...
1. Nie ma (chyba) podświetlanych boczków drzwi (w nocy rewelacja, bardzo to lubię)

Nie wiem o jakie podświetlenie chodzi, ale generalnie w czasie jazdy w M6 jest ciemno... więc pewnie nie ma...
Chopper napisał(a):
2. Run Flatów - to taka miła świadomość, że "flak" nie zaskoczy nas w drodze. Poza tym to, co pokazujecie na zdjęciach - otarcia felg, w BMW z RF jest to niemożliwe, bo opona jest znacznie szersza od felgi.

Jesteś chyba pierwszą osobą która chwali sobie RF... jak do tej pory wszyscy moi znajomi narzekali... Zwłaszcza, że sytuacja gdy się przydają zdarza się rzadko, a cena np. zimówek zabija...

Chopper napisał(a):
3. Dyktowania poleceń? Nie wiem czy Mazda nie ma. Używałem rzadko. Navi z trudem rozumiała polskie nazwy ulic lub nazwiska z telefonu.

Jest, ale niestety nie po polsku... Moze sie kiedys doczekamy ;)
Chopper napisał(a):
4. Odtwarzania filmów DVD? Mazda to ma? Tego byłoby szkoda.

Odtwarzacz DVD oczywiscie jest... ale znajac zycie i prawo UE nie do ogladania w czasie jazdy... (sam nie korzystalem)
Chopper napisał(a):
5. Trybu SPORT i SPORT+ ! O, tego napewno będzie mi żal :(

Tryb SPORT masz, ale to nei to samo co u bawarczyka...
Chopper napisał(a):
6. Tylnego napędu? Chyba też :(

No tutaj najwiekszy bol... :(
Chopper napisał(a):
7. Oświetlenia auta z zewnątrz? Nie pamiętam, czy Mazda ma.

Leaving/comming home jest, ale specyficzne... trzeba odpowiednio wywołać...
Chopper napisał(a):
Może gdybym się przesiadał z 5ki, bolało by bardziej, ale z 3ki chyba nie będzie aż tak źle. Jak sądzicie? Ktoś z Was przesiadł się z "klasy premium" na Mazdę 6 ?

Mazda "premium" nie jest i nie bedzie... ale jesli chodzi o porownanie z premium w cenie do 150tys PLN (a nawet 170tys PLN) to jednak Mazda wygrywa...

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 11:55 
Wtajemniczony
Andrzejsr napisał(a):
teraz 3ki widać to gadżety na kółkach skoro na to a nie na to jak jeżdżą zwracają klienci uwagę.

Podobno tak jest, choć trudno mi to ocenić. Dlaczego?
Wyobraź sobie, że wsiadasz na coś, co ma 3,5s do 100km/h, nie ma ani szyby ani podłogi. Nie ma drzwi. Siedzisz bezpośrednio na trzęsącym się i ryczącym silniku i bierzesz wszystko na klatę. W razie draki, nie zahamujesz tak łatwo, bo ma tylko dwa koła. Adrenalina i wrażenia najwyższej próby. <pirat>

Ok, teraz zsiadasz z czegoś takiego i wsiadasz do wyciszonego auta, które rozpędza się ponad dwukrotnie wolniej a jak trzeba, to się zatrzyma w miejscu. Masz wrażenie, że wszystko dzieje się w zwolnionym tempie. Fotoradary co kilkanaście km, wszyscy zwalniają, nie przeciśniesz się pomiędzy nimi, zresztą mając blachy na wierzchu, stracisz prawko (owszem, można jechać na tor, ale 2.0D? :) Stojąc w korku zaczynasz się nudzić, rozglądasz po aucie. Co dostrzegasz? Podświetlony boczek drzwi :)

Dlatego dla mnie auta są w jakiś sposób podobne i dlatego to, na co zwracam uwagę, to komfort i wyposażenie. Jak już mam siedzieć na kanapie jak przed telewizorem, to niech to przynajmniej będzie wygodna kanapa.

-- Dodano: Cz, 29 paź 2015, 11:54 --

gzesiolek napisał(a):
...

O w mordę! Dokładnie o takie zestawienie mi chodziło! Bardzo Ci dziękuję!

Zestawienia z wolnossącym silnikiem bez turbo się obawiam, ale może jakoś przywyknę (zwłaszcza w kontekście tego, co opisałem wyżej).

Audio - byle mnie nie drażniło. Słuchanie muzyki w aucie, to jak słuchanie wzmacniacza lampowego przy włączonym w sąsiednim pokoju odkurzaczu, zatem w niuanse brzmienia nie będę się wsłuchiwał, bo nie ma sensu.

Run Flat rzeczywiście wszyscy krytykują. Nie będę ukrywał, że nie mam zbytniego porównania z BMW bez RF więc dla mnie jest jak jest. Fakt faktem, że felgi są bezpieczne. Na zmianę na zimę mam całe koła, bo RF lepiej nie przekładać. Czy jestem zadowolony z RF? Cieszę się, że mam w bagażniku dodatkowe, ogromne miejsce i nie muszę tam wozić zapasówki. Poza tym trudno stwierdzić, musiałbym pojeździć bez RF.

Dyktowanie w BMW też tylko po ang.

DVD mnie cieszy. W BMW da się odblokować, być może w Maździe również.

jeszcze raz Ci dziękuję za to zestawienie!

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 11:57 
Prawie fanatyk
"yobraź sobie, że wsiadasz na coś, co ma 3,5s do 100km/h, nie ma ani szyby ani podłogi. Nie ma drzwi. Siedzisz bezpośrednio na trzęsącym się i ryczącym silniku i bierzesz wszystko na klatę. W razie draki, nie zahamujesz tak łatwo, bo ma tylko dwa koła. Adrenalina i wrażenia najwyższej próby. <pirat>"

A mi się zdaje że niech służy temu hobby - jak pisałem, lepiej skierować energię i $ na to co tak cenisz w motocyklach - choćby na czas na nich spędzany, wyjazdy na tor itd., to najważniejsze przecież (plus na "leki" uspokajające ;) gdy np. w dzień trackday'a leje i odwołany, no bo to dwa kółka a nie cztery i jak trochę mokro to buuu nie pojeździmy :> ) - kupując _jak najtańsze_ a wystarczające i jeżdżące auto mogące temu hobby służyć - o dacia duster się nasuwa sama. Gdybym mniejsze dzieci miał to byłaby pierwszym wyborem przed GJ. Nie martwisz się zadrapaniami, wgniotami, szumami, drganiami, pierdółkami, tania w eksploatacji i zakupie, wrzucasz sobie te przepocone stroje motocyklowe do środka, nie zastanawiając się czy jasną pseudoskórę GJti zabrudzisz, bagażnika dość na części i narzędzia, hak i - jazda gdzieś gdzie tam tymi moto jeździsz - na tory czy jakieś wolne od policji drogi. Wóz wbrew trendom komercji pustej itd.
Do wygody kanpa. Do frajdy moto. A samochód do przemieszczenia między tymi pozycjami.

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 12:05 
Wtajemniczony
Andrzejsr napisał(a):
Gj to prawie SUV - wielka, może nie tak ciężka, ale krowa, bezsensowna jak suv dla 1 osoby.

I chyba teraz, dzięki Tobie zaczynam kminić niefart tego zestawienia. Z tym, że gdy się rozglądam dookoła, to większość osób ma źle dopasowane auta. Niskie, drobne blondyneczki w BMW X5 / Mercedesach GL z poocieranymi zderzakami, potężne limuzyny które nigdy nie wiozły prezesów na tylnej kanapie, rasowe terenówki, które nigdy nie zobaczyły polnej drogi, auta z napędem na obie osie które nigdy nie pokonały szybko zakrętu...

Chyba się jakoś wtopię w ten tłum :)

Ostatnio edytowano Cz, 29 paź 2015, 12:19 przez Chopper, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 12:12 
Wstydliwy
Od: 20.05.2015
tombien napisał(a):
gzesiolek napisał(a):
silniki diesla... niezaleznie od generacji...

Ja przejeździłem "najgorszym silnikiem świata" czyli 2.0 MZR CD 100 tys km przez 5 lat i nic. Żadnych problemów, żadnych. Więc z tą wiedzą internetową to byłbym ostrożny.

To ja się pochwalę że takim motorem jak kolega przejechałem 230 tys bezproblemowo przez 6 lat i teraz jezdzi mój kolega i także bezawaryjnie.
Miałem więc szczęscie do silnika :)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 12:18 
Wtajemniczony
Andrzejsr napisał(a):
"
Do wygody kanpa. Do frajdy moto. A samochód do przemieszczenia między tymi pozycjami.

Mądrze prawisz :) Niestety w Europie istnieje coś takiego jak zima, co sprawia, że przez kilka ładnych miesięcy dwa koła są nie do ruszenia (zimno, ślisko). Wówczas wskakuję w grzeczne ciuchy i jadę kanapą. Cieszy gdy jest wygodna.
Innym aspektem jest nasze prawo podatkowe, które sprawia, że inwestycja w budynek (np budowę biura) jest nieopłacalna a z kolei auto (byle nie tanie) daje możliwość obniżenia podstawy opodatkowania. Ale to nie miejsce na dyskusję o tym w tym wątku.

Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za opinię. Zaliczka wpłacona, więc M6 będzie. Dam znać, kto w niej wyląduje :)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 13:09 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Czytam i czytam i nie wiem dlaczego tak odradzacie Koledze Chopper kupno wygodnego i zajefajnego auta jakim jest GJ. Z tego co pisze potrzebuje samochodu do jazdy w okresie gdy jest zimno. Dlaczego nie można robić tego w wygodnym samochodzie, nawet jeśli kosztuje ile kosztuje. Przecież Chopper nie pisze, że nie ma na nie kasy, że chce kupić cokolwiek. Chce jeździć fajnym, wygodbym autem, które będzie lubił więc po co przytaczać tu na przykład Dacie Duster? Przecież Mazdą można jeździć również w pojedynkę i wozić w niej przeróżne graty. I dodatkowo mieć frajdę z samej jazdy. Nie sądzę żeby to samo dawała Dacia. :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

moderator
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 13:16 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej...
Tak mu odradza tylko imc Andrzej z Rzeszowa ;)
Bo dla niego to mam wrazenie, sa trzy typy aut:
1) wyczynowe (najlepiej wybebeszone, z klatka i swietna trakcja)
2) zwykle dupowozy (tutaj wystarczy Dacia byle by spelniala przestrzenia to co od niego oczekujemy)
3) funkcyjne - dla prezesa limuzyna, dla policji scigacz, dla sklepikarza dostawczak, dla lesnika terenowy...
no i ewentualnie Alfy, jako te co sie kupuje sercem a nie tylko rozumem...

Reszta to zwykle fanaberie i marnotrawstwo... ;)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 13:47 
Wtajemniczony
Absolutnie rozumiem argumenty Andrzejsr. Często spotyka się to na zachodzie (Włochy Hiszpania, Francja) gdzie jadą sobie menagerowie dużych firm w gajerkach w Clio, Punto itp. Oni nie dbają o swoje zderzaki - popychają auto przed nimi, żeby móc zaparkować. W Polsce jednak się przyjęło, że auto jest przedłużeniem naszego mieszkania/domu i odzwierciedleniem naszego "stanu posiadania". Chcemy czuć się w nim "jak w domu", dlatego kupujemy drogie, wygodne, wypasione auta a tym samym, np. każda rysa parkingowa jest problemem i powodem pisania oświadczenia, bo to to samo, jakby ktoś wlazł nam do ogródka.

Jest też jeszcze jeden aspekt o którym m. wierszami wspomina Szymek1604. Gdy jedziemy ładnym samochodem, czujemy satysfakcję, pozytywną energię, która motywuje nas do działania. I można się z tego śmiać, ale naprawdę to działa. Mamy dobry nastrój, fajniejsze pomysły - w efekcie jesteśmy bardziej kreatywni a tym samy, np. możemy zarobić więcej. A jak się czujemy, gdy np. nasze auto ląduje w serwisie i dostajemy byle jakie auto zastępcze? Dyskomfort? To chyba najdelikatniejsze określenie. A gdy do takiego auta mielibyśmy się przesiąść na stałe? :)

Mojemu koledze poleciała skrzynia w X6. Na czas naprawy otrzymał nissana qashqai. Dla kogoś qashqai to spełnione marzenie a mój kolega łaził jak struty i codziennie jeździł do salonu, by mu wymienili tego qashqaia przynajmniej na bmw 5kę :) Więc coś w tym jest :)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 14:21 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
gzesiolek napisał(a):
Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej...
Tak mu odradza tylko imc Andrzej z Rzeszowa ;)

Nie byłem pewien, czy wcześniej ktoś jeszcze tego nie robił ale masz rację gzesiolek, odnosiłem się do wypowiedzi Andrzejsr :)
Chopper nas pytał, które auto wybrać, a nie do czego ma je używać. :-P

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 14:55 
Bywalec
Od: 15.04.2015
Rok produkcji: inny
Region: kujawsko-pomorski
Chopper, coś w tym jest. Zanim kupiłem Mazdę, miałem Citroëna Xsara. Któregoś dnia bratu babka A klasą wjechała w tył. Jak oddawałem do naprawy to się bałem że mi dadzą jakieś Saxo albo C1 :D

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 15:36 
Prawie fanatyk
Tak jest to ja odradzam lub przynajmniej radzę porozważać co ważniejsze.
Nie wiem czy każdy z kolegów zna tą rozkosz i przyjemność swobody pozostawiania auta otwartego (niekradzionego) olewania czy ktoś przerysuje czy nie , czy wrzucam rowery/deskę WS/cokowiek na dach i mam gdzieś że zawsze coś tam się porysuje nie uważam i chucham, czy gdy przywali ktoś na parkingu w drzwi to kupi się takie same za stówkę czy dwie a nie rozwodzi po forach, babra z buchalterią przez firmy leasingowe, ubezpieczycieli itd. itp.
Miasto to dżungla niestety i wg mnie po latach również okresu detailingowego itp. stwierdzam że nie uchowa się długo stan fabryczny a im droższe (w stosunku do możliwości - oczywiście jasne to jest) tym bardziej wkurza każda rysa (symbolicznie rysa " mówię).
Co do rodzajów aut jak słusznie Grzegorz z Krakowa :) zauważył i odczytuje właściwie moje intencje :) - są oczywiście różne typy, mi chodzi o to że powszechna jest tendencja do udawania że jakiś wóz spełnia kilka funkcji na raz i robi to świetnie (producenci prześcigają się we wmawianiu nam tergo). Nie jest to możliwe fizycznie bo cechy tych funkcji się kłócą ze sobą.
Dlatego uważam, że warto sobie przyjąć priorytet - cel jakiemu bezwzględnie _głównie_ ma służyć nowy wóz, wybrać kilka modeli które ten główny cel zaspokajają w 100% ( na p[rzykład : moc/zdolności przewozowe/zdolności terenowe/ekonomia użytkowania/efekt łał wśród populacji sąsiada/właściwości jezdne w sensie precyzji i wrażliwości/komfort/inne) .
Jak już te kilka propozycji mamy i każda ten nasz głowny cel spełnia, to później już niuanse - typu wyżej zawieszony/niżej zawieszony bo mam domek w górach drogą polną osiągalny lub tylko asfaltu się trzymamy/ FWD/RWD/4x4 - bo wiem po co i wykorzystamy dany naped lub nie wykorzystamy/ czy lepiej wyciszony bo słucham muzyki i nic i tak na dachu nie wożę co by szumiało/czy mocny silnik bo .. bo tak chcę / i inne cechy.
Bo w jednym się nie da wszystkiego spełnić. Ja uznałem że w cenie jednego _niby_ spełniającego wszystkie cechy auta można mieć kilka spełniających je naprawdę (np. różnica w cenie GJ passion vs motion pozwala na zakup i GJ i wybebeszonej wyścigówki i jej remoncik plus stos opon za to dającej wrażenia nie do osiągnięcia wozem drogowym, podobnie ktoś lubiący motocykle jak Chopper na pewno znajdzie zastosowanie dla tych kilkudziesięciu tys zł - opony, może motocykl jakiś enduro czy jakie tam są inne .
Względy podatkowe do mnie nie przemawiają - jeśli dobrze je rozumiem (nieVatowiec) to jest tak: wydaję 100tys, 20% od tergo czyli o 20tys mniej podatku płącę. No tak, ale 80tys wydaję, niedobrze jak na coś niepotrzebnego.

Co do aut zastępczych , oczywiście znam to, miałem nieprzyjemność z miesiąc jeźedzić oplem astrą... wiadomo że musi się kierowca/właściciel "na miejscu_ czuć u siebie w wozie. Mi by taka dacia duster naprawdę pasowała, prosta, niewymagająca rozwodzenia się nad nią, no tylko ma jedno ale - Vmax 170km/h, gdzieś są granice ;)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 16:02 
Wstydliwy
Od: 16.06.2015
Dzięki za info Forumowicze :)
Mam jeszcze 1 pytanko
Zamawiać Mazdę 6 z 2015 z promocjami czy 2016 co sądzicie forumowicze?

Dziękuje i Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 16:08 
To zależy na czym ci zależy. Bo rocznikowo nie ma sensu czekać na 2016. Bo to co zyskasz przy sprzedaży za 5-7 lat zostanie zrekompensowane przez promocje Mazdy za 1 PLN. Ale jest też druga strona medalu bo biorąc 2015, odbiór wymusi na tobie kupno zimówek. Ja np. nie chciałem się uczyć nowym samochodem jeździć w zimę, a i zakup zimówek mi się odsunął o ok. 7-8 miesięcy.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 16:58 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Region: pomorski
michald19 poprzeglądaj sobie ogólny dział GJ. Tam znajdziesz info o kupnie auta, rabatach, co możesz wytargować i wiele innych ciekawych rzeczy :)

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 17:54 
Wtajemniczony
Andrzejsr napisał(a):
jeśli dobrze je rozumiem (nieVatowiec) to jest tak: wydaję 100tys, 20% od tergo czyli o 20tys mniej podatku płącę. No tak, ale 80tys wydaję, niedobrze jak na coś niepotrzebnego.

Dla wartości 100tys? VAT=9,5tys + 15,5 tys doch = ok. 25 tys. można odliczyć. To sporo.

Ale tez i rzadko staruje się od zera absolutnego - zazwyczaj jest jakiś samochód, którym do tej pory się jeździło, który można sprzedać. Powiedzmy, że jego wartość wynosi w chwili obecnej 50 tys. A zatem, sprzedajemy to auto dokładamy 25 tys i mamy fabrycznie nowe z segmentu D.

Jeżeli tego manewru nie wykonamy teraz lecz poczekamy jeszcze dwa lata, to obecne auto sprzedamy za np. 35tys a zatem trzeba będzie do nowego dołożyć już nie 25tys lecz 50tys.

Więc to nie jest tak, że się wydaje 80 tys na coś niepotrzebnego.

Czasami jeżdżę po 800 km. Jeżeli jechałbym "pasją" powiedzmy Defenderem, to albo bym nie dojechał wcale (awaria), albo wysiadłbym maksymalnie sponiewierany <offtopic> :twisted:

Czasami wygodne auta się przydają.

-- Dodano: Cz, 29 paź 2015, 17:54 --

Ps.
Czasami do ostatecznego wyboru prowadzi kręta droga. Tak było u mnie. Chciałem żonie kupić Accord. Wycofują ten model. Ooops, no to nie. Więc może Civic. Trochę mała, ale do miasta, mogła by być ok. Dobra, to teraz ją wyposażmy. Rodzonej Żonie żałować nie będę, więc max wersja. Wyszło 100tys. Trochę sporo jak za niewielkiego Civika. To może obejrzyjmy Mazdę 3. No szału nie ma. Ale obok stoi Mazda 6, raptem 20 tys droższa od tego Civika a "tyle auta więcej" :> I piękna. Ok, więc weźmy M6 :) Po 2 tygodniach: To może jak już bierzemy M6, to może weźmy w automacie <hahaha>

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 18:48 
Trochę odchodząc od tematu mały artykulik odnośnie tego jak oceniają usterkowość pojazdów inni spoza Niemiec:

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... Id,1899655

Mazda numero Uno. A Niemcy na szarym końcu. Kto kłamie w takim razie.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 19:08 
Wtajemniczony
<hahaha>

Zdaniem JD Power & Associates największy poziom zadowolenia z eksploatacji nowego samochodu wykazują właściciele Mazd.

O prawdziwej "wtopie" mówić mogą przedstawiciele marek premium - BMW i Mercedesa. Obie firmy dostały od swoich klientów po 145 punktów karnych. <baseball>

Dobre!

To ja nie ogarniam, co oznacza premium... <hahaha>

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 19:38 
Wszystko pewnie kwestia oczekiwań. Ja Maździe większość wybaczam. A wobec Mesia i BeMKi raczej byłbym mniej wyrozumiały.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 19:46 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
rkarcz napisał(a):
Wszystko pewnie kwestia oczekiwań. Ja Maździe większość wybaczam. A wobec Mesia i BeMKi raczej byłbym mniej wyrozumiały.. :)

prawda tam ceny sa ze tak powiem srogie,wiec i ocena ewentualnych bubli taka powinna byc

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 19:58 
Wtajemniczony
rkarcz napisał(a):

Święta racja. Ile razy jestem w serwisie (przegląd, aktualizacja navi i takie tam) to widuję wielu naburmuszonych ludzików pijących kawę. Smutne, że większość to nowobogaccy, którym parę $ na koncie w d. poprzewracało. Są bardzo pretensjonalni i wymagający, mimo, że jeszcze parę lat wstecz pochłaniali kilometry Fabią (bez urazy).

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 20:22 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Chopper napisał(a):
Andrzejsr napisał(a):
Gj to prawie SUV - wielka, może nie tak ciężka, ale krowa, bezsensowna jak suv dla 1 osoby.

I chyba teraz, dzięki Tobie zaczynam kminić niefart tego zestawienia. Z tym, że gdy się rozglądam dookoła, to większość osób ma źle dopasowane auta. Niskie, drobne blondyneczki w BMW X5 / Mercedesach GL z poocieranymi zderzakami, potężne limuzyny które nigdy nie wiozły prezesów na tylnej kanapie, rasowe terenówki, które nigdy nie zobaczyły polnej drogi, auta z napędem na obie osie które nigdy nie pokonały szybko zakrętu...

Podpisuję się pod tym. Im mniejsza kobitka bym większy SUV.

Ja tam lubiłem jeżdzić do ASO BMW/ Peugeot czy Opla. Zawsze dużo ludzi więc i pogadać było można. Sporo czasu tam spędzałem bo ciągle coś się pierd....ło.

Koledze chodzi o "ambient light" w drzwiach itp. W zupełnych ciemnościach może nieco rozpraszać, ale wygląda fajnie.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 20:59 
Wtajemniczony
JEST???!!!! No rewelacja!

W bmw cos w ten deseń, ale mniej więcej o to samo chodzi:

Obrazek

zasłużony
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 21:34 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
Chopper napisał(a):
(...)

Chyba się jakoś wtopię w ten tłum :)

Te auta są świetnie dobrane dla tych kobiet (w wiekszosci) przez mężów i ojców. Gdyby mnie było stać moja żona i dzieci wraz z nią jeździli by podobnym krążownikem dla bezpieczenstwa... duże i masywne zapewne bardziej chroni jak Clio czy Alto.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1