Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 61  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 9 paź 2015, 09:58 
Adept
Od: 03.09.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
kichu napisał(a):
spokojnie da sie zrobic pojedz przez jak jestes w waw to ustawiasz cel jako sopot

pozniej dajesz 'znajdz adres' wpisujesz swoj punkt posredni (np. łódź) i on cie zapyta czy
łodz ustawic jako cel ostateczny, czy punkt posredni

i tak mozna wielokrotnie

a później w opcjach trasy mzona te punkty modyfikowac przesuwac i tak dalej
nawi jest generalnie bardzo spoko, gdyby tylko ciut lepiej wyznaczal trasy to byloby idealnie

To sory :) Tego nie widziałem. W takim razie wypróbuję.

A co powiecie o tym informowaniu on line o sytuacji na drodze? Jakoś tego nie ogarniam. Na googlowej nawigacji czy Orange to jest jakieś czytelniejsze. Zmieniają się kolory ulic i to jest aktualizowane na bieżąco. Tzn. minus jest taki, że ciągnie sporo MB z abonamentu przy google nawigacji, ale Orange ma to za Free. Jak u was to wygląda, bo może i w tym wypadku gdzieś czegoś nie widzę poza zieloną drogą na całych pasach?

Jak już tak sobie narzekam to dodam jeszcze, że brak mi w Sofcie tego co ma Toyota w swoim, czyli jak jedziesz sobie na Nawigacji to przy zmianie stacji radiowej przez naciśnięcie guzika na kierownicy na Nawigacji pojawia się na dole czy u góry bo nie pamiętam mały pasek taki RDS z informacją na jaką stację zmieniłem. To jest jednak przydatna funkcja, bo to przełączanie joystickiem jest spoko, tak samo jak ta opcja przycisku z nutką, czy gwiazdka (ulubione) ale fajnie by było jakby informacja jakiego radia słucha się po zmianie była wyświetlana z automatu :) Tylko piszę, że to moja jakaś osobista uwaga, która nie jest wadą, a wiadome, że ten system to "dziecko Mazdy" i dopiero raczkuje chyba, że się mylę :)

PostNapisane: Pt, 9 paź 2015, 11:12 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
traffic jest całkiem spoko i informacje o korkach i zatorach są dość dokładne (ostatnio jechalem trase przez cale DE i wszystkie korki sie potwierdziły) tylko kuleje sposob obsługi tego... trzeba podczas jazdy wejsc na info -> duzy ruch (tutak przyklad kulawego tlumaczenia na PL) i tam na samej gorze jest info o zdarzeniach dotyczacych danej trasy

one chyba standardowo maja status 'handle auto' czyli navi decyduje czy szybciej bedzie poczekac czy jechac naokoło
ale mozna wymusic zeby konkretne zdarzenie ominal lub zignorował

generalnie szybciej byloby to pokazac niz opisywac

PostNapisane: Pt, 9 paź 2015, 11:49 
Adept
No właśnie o tym mówię, że nie jest to obsługa intuicyjna. Przydałaby się współpraca Mazdy z jakimś Samsungiem (dział od telefonów) czy inną firmą zajmującą się Nawigacją i mającą doświadczenie w takich rozwiązaniach typowo intuicyjnych dla użytkownika.

PostNapisane: N, 11 paź 2015, 19:53 
Świeżak
Od: 08.10.2015
Skrzynia: MT
Ponieważ nie znalazłem, to podpytam. Czy aby załadować aktualne mapy na kartę SD (w kompie), należy najpierw aktywować produkt w samochodzie, po podłączeniu Maździka do internetu?
P.S. Obecnie (bez aktywacji kary) toolbox udaje, że nie ma żadnych dostępnych aktualizacji a przecież parę tras niedawno co oddano do użytku (np. węzeł Janki/Raszyn pod stolycą).

PostNapisane: N, 11 paź 2015, 21:58 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Mapy masz sprzed ponad roku (drugi kwartał 2014r.). Na jesieni powinna być aktualizacja map.

PostNapisane: Pn, 12 paź 2015, 07:24 
Adept
Dajcie cynk jak się pojawi aktualizacja nowa :)

PostNapisane: Pn, 12 paź 2015, 09:18 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Razor napisał(a):
No właśnie o tym mówię, że nie jest to obsługa intuicyjna. Przydałaby się współpraca Mazdy z jakimś Samsungiem (dział od telefonów) czy inną firmą zajmującą się Nawigacją i mającą doświadczenie w takich rozwiązaniach typowo intuicyjnych dla użytkownika.

Z każdym byle by nie Samsungiem. A wczoraj mnie nawigacja zaskoczyła, nie miała wpisanego żadnego numeru domu na pewnej wiosce. Można było do niej dojechać ale domu szukać trzeba było samemu.

PostNapisane: Pn, 12 paź 2015, 09:30 
Adept
Chodziło mi raczej o prostotę obsługi Androida, a nie o Samsunga :)

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 13:57 
Świeżak
Od: 17.09.2015
Region: zachodniopomorski
Czy juz ktoś mial aktualizacje do najnowszego MDZ? Pytam bo bylem dzis w serwisie (regulacja swiatel podciagneli troche do gory-byla o tym mowa na) i dowiedzialem sie ze jest najnowsza aktualizacja...ale tez sie dowiedzialem ze po jej zainstalowaniu pojawiaja sie jakies problemy z i-stopem itd ze nie dziala przez pewien czas. Nr wersji mdztu nie pamietam jak sprawdze to napisze ktora mam. Czy ktoś moze potwiedzic/zaprzeczyc te info z servisu?

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 13:59 
PiotrJ mi tam istop działa jak szalony, nawet po najnowszej aktualizacji.
Z przyjemnością chciałbym taką łatę, która ten badziew wyłączy definitywnie.
Wersja 56. wyjaśnia jedne wady, a wprowadza swoje wady, więc jakoś tam mega nie zmienia działania MZD.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 18:26 
Adept
Jutro sprawdzę czy mi I-Stop działa, ale po aktualizacji na 56.000.230 EU N jak tylko z salonu wyjechałem to mi się to badziewie włączało. Teraz jakoś się nie załącza więc może i coś w tym jest jutro wcisnę czarodziejski guzik i sprawdzę. Ja tego systemu nie lubię i jakby można było bez tego to bym taką wersję bez tego brał. To niestety jest ten durny lobbing Eko Cwaniaków, którzy wywarli presję między innymi dzięki Green Peace żeby to badziewie montować. Najlepsza jest ściema w salonach, bo cwaniaki nazywają te systemy ECO i zwykły kowalski myśli, że to jest system EKOnomiczny, czyli, że oszczędza paliwo, a guzik prawda. To jest system Ekologiczny i sprawia, że ci się po prostu auto wyłącza, a ze spalaniem to ma tyle wspólnego co świnia ze słoniem. Tylko efekt jest taki, że będą nam za jakiś czas padały albo akumulatory, albo rozruszniki, albo rzeczy związane z odpalaniem.

Normalnie użytkowane auto ma rocznie np: 600 odpaleń, a przy tym systemie ma ich 4-10 razy tyle w zależności kto jak jeździ i ile po mieście. Nie ma szans, żeby części odpowiedzialne za te rzeczy w aucie nie zużywały się od tego bardziej. No nie ma takiej opcji. Mam ten system w Fordzie służbowym i powiem wam, że każdy kto jeździ tym autem to badziewie wyłącza :) Jeździmy na tym już trzeci rok i póki co jakoś to chodzi, ale zobaczymy po 5 latach bo wtedy zazwyczaj w aucie się zaczyna prawdziwa robota :)

A co do Mazdy to sprawdzę ten I-Stop i dam znać. W zeszłym tygodniu pytałem o nowe oprogramowanie to mi powiedzieli, że nic nowszego niż 56 nie ma póki co. Podkreślam, że mam CX-5, ale z tego co zauważyłem to M6 dostają to samo oprogramowanie.

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 19:43 
Świeżak
Wersja MDZ ktora aktoalnie mam to 51.00.351
podejrzewam ze najnowsza to 356 jak rkarcz napisal.
jeszcze jedno szybko pytanko czy laczy sie wam z wifi jak udostepniacie z tel (techering) bo nie ma tam zadnej opcji wyszukiwania tylko recznie trzeba wpisac.
i czy zainstowaliscie/sciagneliscie jakies aplikacji do mdztu jak ach w orginale czy cos innego? ktos to obczail?

Czyli mam rozumiec polecacie wyłaczyc ten i stop :)

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 19:50 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Dziala udostepnianie z tela i nie trza zadnych aplikacji.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 20:02 
Adept
Js nie doradzam w sprawie I-Stopu nie jestem ekspertem ilu ludzi tyle zdań. Ja nie jestem fanem tego bo to nie oszczedza paliwo. To jest jak Eco AC :)

Pisz jaką masz Mazdę bo w 6 to chyba 56.00.230 jest najnowsza.

Obrazek

Ściągnąłem te aplikacje ale to badziewia same. Z Facebooka i Twittera sie nie da korzystać. Wyświetla się jakieś badziewie. Jak ktoś lubi radia z UK po angilsku to.może mu podejdzie aplikacja. WiFi łączy sie automatycznie z telefonu jak.raz wpisałeś hasło do telka Wifi i je udostępniasz.

Jak.masz nową Mazdę i Wifi nie łapie to.moduł do wymiany.

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 21:47 
Świeżak
no mam 6 FL 2015 i wersja ktora mam to 351 ale jak tu juz napisaliscie to jest 356 juz i w serwisie tez potwierdzili tylko o nr sie nie spytalem.
dzieki za odpowiedz odnosnie tych aplikacji tak podejrzewalem ze lipa bo nie wiedzielm czy ogarnac to czy dac sobie spokoj z tym. sprawdze tylko czy lapie z tel zeby te modul sprawdzic.
a tak off topic to tez sie dzis dowiedzialem ze radar dla aktywnego tempomaty do 6 kosztuje 12 tys. a gwarancja jest tylko na 3 lata nawet jesli ma sie przedluzona na 5 :) ladne zdzierstwo z czego oni to robia i generalnie ceny tych modulow do a jest tam tych systemow to tak wlasnie od 5 tys sie zaczynaja...lamia konwencje nie ma co

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 08:47 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Mi wczoraj sam z siebie się zresetował MZD i ustawił język na angielski. Przestawiłem na polski w ustawieniach, ale nawigacja ciągle mówi do mnie po angielsku. Miał ktoś coś takiego?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 09:52 
Świeżak
Nawigacja bedzie mowila po angielsku, zreszta napewno byl komunikat jak przestawiales jezyk ze tylko tekst jest polski a komendy i naw dalej po ang. nie ma polskiego glosu w mzd

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 10:08 
Stały bywalec
Jak nie ma, jak do wczoraj mówiła po Polsku np. "skręć w prawo" i tym podobne. Teraz przy zmianie języka pyta czy nawigacja też ma być po Polsku, zaznaczam, że "tak", a ona dalej swoje po angielsku.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 12:32 
Bywalec
U mnie po aktualizacji systemu do najnowszej wersji, też nawigacja gadała po angielsku.
Zrób tak. Wejdź w ustawienia systemu zmień aktualny język na polski (nawet z polskiego na polski), po czym po zapytaniu przez system czy na pewno chcesz zmienić język – daj - tak. Następnie system zapyta coś tam VR ... , wtedy daj - nie, gdyż właśnie system pytał czy nawigacja ma gadać po angielsku. Musi zadziałać

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 12:46 
Adept
Nawigacja gada po polsku, tylko to menu jest zrobione odwrotnie po chińsku. Zrób jak ci napisał Mazop, tylko czytaj dokładnie to co się pojawia na ekranie bo TAK nie jest jak we wszystkich telefonach i systemach po prawej, a po lewej stronie i to jest mylące. Po resecie też tak miałem aż się skapowałem, że tu jest wszystko odwrotnie i nie wolno robić nic intuicyjnie :)

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 13:14 
Stały bywalec
Mazop dzięki wielkie. Jutro przetestuję i dam znać.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 17:01 
Świeżak
kurde dziala ten jezyk polski w naw sorry za wprowadzenie w blad nawet nie wiedzialem ale wtedy nie dziala obsluga glosowa a nieraz tego używam do wybierania tel.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 17:21 
Adept
Obsługa działa ale po angielsku do niej gadaj :)

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 08:00 
Świeżak
jak ustawilem nawi po polsku to po nacisnieciu przycisku sterowania glosowego komunikat ze nie dzila w tym jezyku dopiero dziala ponownie jak ustawie na angielski (tylko tekst polski)

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 08:02 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
Tak jest. Jak chcesz miec wywolywanie glosowe (eng) to navi rowniez musi gadac po angielsku.
Napisy na MZD mozesz mieć polskie. Inaczej się nie da.

Zmieniasz to wchodzac na wybor jezyka - wybierasz polski - i pozniej odpowiadasz tak lub nie
na pytanie ktore jest na ekranie - pyta czy chcesz miec glos polski i brak wywolywania czy glos
eng z wywolywaniem.

PostNapisane: N, 18 paź 2015, 18:19 
Adept
Panowie mam problem z tym ToolBoxem. Kupiłem aktualizację usług połączonych, ale nie wiem czy mi się to zaktualizowało, bo ja żadnej długiej aktualizacji czegokolwiek po zakupie nie widziałem. Gdzie to się aktualizuje? Klika się coś czy jak? Taki napis mam, ale nic mi się specjalnie nie aktualizowało po zakupie. To o co chodzi?

Obrazek

PostNapisane: N, 18 paź 2015, 18:47 
Bywalec
Wejdź w stronę początkową a następnie po prawej stronie na górze w historię transakcji. Tam powinny widnieć wszystkie Twoje usługi.
Poza tym jakby co, to masz jeszcze pomoc techniczną :idea:

PostNapisane: N, 18 paź 2015, 18:49 
Adept
Od: 08.07.2015
JaFGdy napisał(a):
Mi wczoraj sam z siebie się zresetował MZD i ustawił język na angielski. Przestawiłem na polski w ustawieniach, ale nawigacja ciągle mówi do mnie po angielsku. Miał ktoś coś takiego?

mi sie to dzis stało a auto mam od pt ;) i wywaliło mi jeszcze ulubone radia :D

ps JaFGdy jaka masz wersje mzd?

Ostatnio edytowano N, 18 paź 2015, 19:50 przez Bart80, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 18 paź 2015, 19:02 
Adept
Mazop napisał(a):
Wejdź w stronę początkową a następnie po prawej stronie na górze w historię transakcji. Tam powinny widnieć wszystkie Twoje usługi.
Poza tym jakby co, to masz jeszcze pomoc techniczną :idea:

W historii mam wszystko zakupione itp. tylko problem w tym, że ja po zakupie jakoś nie zauważyłem, aby się coś większego działo. Pomyślał trochę coś tam się mieliło i tyle. Czy nie powinno coś się pojawić jakiś plik, napis aktualizacja czy coś? On to zrobił z automatu czy jak? Być może, że tylko te usługi połączone mi zaktualizował, a mapę być może miałem najnowszą bo auto z 2015? Pytam bo myślałem, że po zakupie coś się do ściągnięcia pojawi czy jak i tam się zacznie cała procedura a ja takowej nie odnotowałem. W Toolboxie mam napisane, że mam aktywne te usługi na kolejne 3 lata. Da się sprawdzić w menu w aucie co tam siedzi za wersja mapy i do kiedy w samym systemie jest ważna ta aplikacja usług połączonych, bo miałem to ważne za free do 2 listopada, więc za długo by już nie pochodziło :)

PostNapisane: N, 18 paź 2015, 19:11 
Bywalec
Darmowa aktualizacja map którą posiadasz na trzy lata, jeśli będzie gotowa, to się zacznie pobierać po uprzednim uruchomieniu programu Toolbox i włożeniu w slot kompa karty wyjętej z auta. Jeszcze póki co jesiennej aktualizacji nie ma. Natomiast Twoje zakupione usługi podłączone (jeśli masz je w historii) będą działać po włożeniu z powrotem karty do auta i w przypadku np. cen paliw itp., po uruchomieniu w samochodzie internetu z telefonu.

Ostatnio edytowano N, 18 paź 2015, 19:13 przez Mazop, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1