Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 18 sie 2013, 22:25 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Temat z nudów, ale może być pożyteczny, bo jak kiedyś skompilujemy pomysły, to mogę je wysłać do Mazdy z ładnym listem po japońsku i kto wie...? :) OK, popuszczamy wodze fantazji!

Mój wkład na początek:

1. Zlikwidować źródło szumu powietrza przy większych prędkościach.

2. Przesunąć szyberdach do przodu, żeby było przez niego widać czerwone światło nad skrzyżowaniem (w Polsce zawsze tak sprytnie umieszczone, żeby go nie było widać przez przednią szybę).

3. Lusterka zamykane osobnym przyciskiem.

4. Więcej schowków, w tym zamykanych. Schowek przed pasażerem powinien być zamykany na klucz.

5. Przyciski na tunelu centralnym zabezpieczone przed zachlapaniem coca-colą z puszki w uchwycie na napoje (wtedy się kleją i trzeba wszystko rozbierać, żeby wyczyścić).

6. Zamykanie okien, szyberdachu i składanie lusterek z pilota, a przynajmniej przez minutę po wyłączeniu silnika. Do tego mógłby służyć czwarty przycisk na pilocie - dziś chyba służy zamknięciu samochodu bez uzbrajania alarmu, co powinno być zakazane, bo dzieci i zwierząt nie wolno zostawiać samych w samochodzie!

7. Przycisk start umieszczony tak, żeby go było widać (zasłania go kierownica).

8. Otwieranie bagażnika przez wsadzenie stopy pod zderzak.

9. Światła LED do wszystkiego w kokpicie, oświetlenia tablic rejestracyjnych, itd.

10. Dwa razy większa pojemność kondensatora i-Eloop. W lecie klima wymusza włączenie silnika zanim się włączy zielone światło na skrzyżowaniu...

11. Dwa 45-Watowe silniki elektryczne napędzające tylne koła, czyli prawdziwa hybryda + pseudo 4x4.

12. Regulacja czułości systemu automatycznego wyłączania długich świateł.

13. DUŻO lepszy system audio - BOSE jest tragiczne.

14. Piezoelektryczne, ultradźwiękowe rozbijanie kropelek deszczu na lusterkach bocznych (miałem to w Toyocie tego samego segmentu w roku... 1993.)

15. Fotochromatyczne lusterka boczne.

16. Trzy tryby pracy skrzyni biegów: Economy, Normal i Sport.

17. Europejska wersja silnika 2.5i, z wyższym poziomem kompresji do benzyny 95 oct. i wyższą mocą z tej samej pojemności.

18. Kamery w prawym i lewym rogu przedniego zerzaka, to obserwacji, czy nic nie nadjeżdża, jak wyjeżdżamy z wąskiej uliczki (albo szerszej, ale z nielegalnie zaparkowanymi samochodami na samym rogu). Opcja dostęna w GJ w Japonii.

19. Pojemnik na mapy / książki / inne drobiazgi tam, gdzie jest we wszystkich samochodach - w drzwiach kierowcy i pasażera. Zamiast plastikowego bąbla, który co gorsza rezonuje.

20. System audio pokazujący pełną listę stacji FM, a nie tylko 5 zapamiętanych. I zapamiętujący pełną nazwę stacji, a nie akurat to słowo, które się wyświetlało w momencie naciśnięcia przycisku programowania pamięci.

21. Mocniejszy tunel centralny (teraz się chwieje przy lada nacisku).

22. Karta SD do nawigacji montowana gdzieś indziej niż schowek po lewej stronie kierownicy - dlaczego, za wybór nawigacji, mam być penalizowany utratą praktycznego schowka np. na pilota do garazu?

23. Możliwość wgrania Automapy :)

24. Duży, czytelny wyświetlacz cyfrowy prędkości w środku wyświetlacza analogowego.

25. Opcja HUD. Samochody z niższych segmentów to już mają.

26. Asystent parkowania. Moja żona też czasem bierze Mazdę, a przy wszystkich swoich ogromnych zaletach, parkować nie umie. Dużo tańsze samochody to dziś mają.

27. Regulacja kąta zagłówków. Znam (z forum amerykańskiego) ludzi, którzy nie kupili tego samochdu tylko dlatego, że nie mogli odchylić zagłówków, a nie chcieli jeździć w pozycji zgarbionej, którą wymuszają te fotele.

28. Radar obserwujący tylne pole samochodu i przygotowujący do kolizji (włącznie z wysunięciem zagłówków do przodu) w przypadku dużego obiektu gwałtownie zbliżającego się do kufra samochodu. Gdybym miał coś takiego w Toyocie w roku 1991, to pewnie dzisiaj nie miałbym dyskopatii kręgów szyjnych. Roztargniona Japonka, zagadana z narzeczonym, nie zauważyła, że jest czerwone światło, a przed tym światłem samochód z Gajdzinem w środku, i zaciągniętym ręcznym, bo to było pod górkę...

29. Opcja rejestratora (kamery) wbudowanego w lusterko wsteczne.

30. Opcja przełącznenia podświetlenia zegrarów w nocy na kolor czerwony. Czerwony w mniejszym stopniu zwięża źrenice niż inne kolory o tej samej jasności. Dlatego astronomowie do czytania map nieba i robienia notatek przy nocnych obserwacjach używają latarek z czerwonym filtrem.

31. Jeśli już TomTom, to Live Drive w Polsce! Nie jesteśmy wsią Europy, kurczę blade w pysk.

32. Ciekawsze wzory felg i w większej gamie kolorów, np. tytan, grafit, itd.

33. Więcej kolorów karoserii. Koniecznie zielony (bottle green) jak w starych Jaguarach. I niebieski, który nie wygląda jak szary w cieniu.

34. Wskaźnik poziomu płynu do spryskiwaczy.

35. Wysuwane, a nie tylko opuszczane i odczepiane osłony przeciwsłoneczne. Kiedy słońce zachodzi po lewej stronie samochodu i jest o 90 stopni od kierunku jazdy, to osłony nie można wysunąć tak, żeby pokrywała całą górę bocznej szyby. To jest w wielu samochodach amerykańskich i bardzo pomaga.

36. Zniżka na nowe mazdy dla członków www.mazda6forum.pl

Skończyły mi się pomysły :)

PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 06:23 
Adept
Od: 18.07.2013
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: pomorski
Ad11 bym wykasowak bo wiaze sie to z dodatkowa niemala masa akumulatorow
Ad34 jest kontrolka, to samo mialem w skodzie, spisuje sie dobrze

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 07:07 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Mi bardziej jak na kolorach czy felgach zalezaloby na takiej prostej rzeczy jak wskaźnik ciśnienia oleju.

moderator
PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 07:19 
Weteran
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Panowie, po pierwsze o teleskopy do maski!

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 15:10 
Stały bywalec
Wskaźnik ciśnienia oleju - popieram. Z tym, że ja bym dodał wskaźnik POZIOMU oleju. Jest absolutną paranoją, żeby w XXI wieku podręcznik użytkownika luksusowego samochodu kazał mu podnosić maskę i badać poziom oleju długim patykiem - równie dobrze mogliby nam kazać co 250km wpuszczać po kropelce smaru w łożyska toczne, jak za dawnych lat!

I takaż moja uwaga do pomysłu pt. teleskopy do maski - w XXI wieku kierowca nie powinien w ogóle musieć podnosić maski. Nawet wlew płynu do spryskiwaczy powinien być w jakimś sprytniejszym miejscu - najlepiej za klapką wlewu paliwa, bo to logiczne: paliwo i płyn do spryskiwaczy są jedynymi dwoma płynami w samochodzie, których się regularnie dolewa. Tak naprawdę po co podnosimy maskę? Żeby sprawdzić poziomy płynów ustrojowych (co można by załatwić miernikami elektronicznymi) i dolewać płynu do spryskiwaczy. Chore!

No OK, może w turbo-dieslach jeszcze trzeba kilka razy do roku dolać trochę oleju. Mój Accord i-CDTI pił go ze smakiem, ale i tak musiałem dolewać tylko 2 razy do roku przy przebiegach rzędu 18 tys. km rocznie. Dwa razy do roku to ja mogę użyć siły mięśni, żeby unieść maskę, i nie chcę wozić ze sobą cały czas następnej części, która kosztuje, waży i się psuje (jak każda część) :)

PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 15:15 
Amator
Od: 13.02.2013
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
A mnie najbardziej podoba się punkt 36 ;)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 16:07 
Fanatyk
Region: kujawsko-pomorski
+ lusterka boczne zmieniajace kat widzenia po wrzuceniu wstecznego tak abym widzial pobliski kraweznik :)

PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 16:25 
Stały bywalec
TAK!!! Świetny pomysł. Raz z czymś takim tylko jeździłem - w Accura SUV (ten mniejszy, modelu nie pamiętam) w USA. Genialna sprawa. Ja to ciągle ręcznie robię, parkując pod krawężnikiem :)

PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 19:48 
Wstydliwy
Od: 19.08.2013
szum przy dużych prędkościach to duża wtopa czasem mam nawet wrażenie, że drzwi są niedomknięte. :) poza tym wersja 4X4 by się przydała :)

PostNapisane: Pn, 19 sie 2013, 19:53 
Stały bywalec
Wiesz, ostatnio przejeździłem półtora tygodnia nowym Mercedesem A i szum był większy niż w Maździe...

A wersję 4x4 popieram :) Najlepiej zrealizowaną za pomocą dwóch silników elektrycznych z tyłu, no, niech będą nawet po 25KM każdy, wtedy akumulatory do nich nie musiałby ważyć więcej niż 50kg i mieściłby się pod podłogą, tym samym obniżając środek ciężkości.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 20 sie 2013, 08:41 
Fanatyk
pewnie kazdemu z nas zdarzylo sie podniesc piora przednich wycieraczek aby zlecial z pod nich wszelki piasek/kamyki. NO wiec fajnei by bylo miec wycieraczki, ktore przed wlaczeniem same sie "obtrzepuja" z tego piasku/drobnych kamyczkow co pozwoli nam zachowac przednia szybe w idealnym stanie.... qrde nie wiem czy dobrze to tlumacze bo jakos ciezko mi to idzie :( mi przydalby sie taki bajerek :)

+ komputer powinien pokazywac napiecie akumulatora dzieki czemu wiadomo kiedy nalezy go podladowac/sprawdzic bez potrzeby zagladania pod maske z miernikiem :P

PostNapisane: Wt, 20 sie 2013, 13:37 
Stały bywalec
To ciekawszy pomysł, niż wszystkie moje z pierwszego postu razem wzięte. Naprawdę.

W Accordzie raz wycieraczki mi "chwyciły" jakiś kamyczek, który zrobił głęboką rysę, na szczęście na samym końcu pracy wycieraczki, więc nie przed moimi oczami tylko przy brzegu szyby. Rysa miała długość ok. 5cm. I wkurzała :)

Z drugiej strony nie jestem pewien, czy system strząsania piasku i innych drobinek z piór przed ich aktywacją by pomógł, bo z tego co pamiętam, jechałem w deszczu zabłoconą drogą i jakiś samochód mi chlapnął błotem na szybę - wycieraczki zadziałały, a w tym błocie był pewnie właśnie jakiś mały, ostry kamyczek. Kwarc dość skutecznie rysuje szkło...

Nb. systemy ultradźwiękowego strząsania kurzu i brudu z różnych obiektów to technologia, która ma już ze 30 lat w użytku komercyjnym. Niemniej zastosowanie jej do piór wycieraczek nie byłoby łatwe ze wzlędu na miękkość materiału (guma), długość, konieczność okresowej wymiany piór, itd. Ale niełatwe nie znaczy niemożliwe :)

Pytanie, czy nie lepszym pomysłem byłoby zastosowanie starego tricku rajdowego, czyli pokrycie całej przedniej szyby cienką, mocną folią, którą można po prostu zedrzeć, jak się pobrudzi i porysuje. W podobny sposób zabezpiecza się np. płaty helikopterów wojskowych. Technologia ta jest dziś dostępna w świecie cywilnym jako przeźroczyste "skórki" do ochrony np. telefonów komórkowych.

Nb. na takiej foli stosunkowo łatwo jest wytworzyć fale wysokiej częstotliwości - podobne do zjawiska, jakie powstaje kiedy wytworzymy "falę" na jednym końcu rozwiniętego dywanu, tylko dużo, dużo szybciej i o mikroskopijnej amplitudzie. Takie fale bardzo skutecznie strząsają krople deszczu (podobnie jak np. piłeczka pingpongowa leżąca na dywanie, na którym wywołamy taką falę zostanie wyrzucona w powietrze). I wtedy wycieraczki stają się w ogóle niepotrzebne, nawet kiedy samochód stoi w miejscu.

Pomysł nie mój - widziałem eksperymenty z prototypem takiego systemu pod koniec lat 90ych...

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 13:22 
Fanatyk
mozliwosc przesuwania tylnej kanapy do przodu gdy np mamy wieksze zakupy, ktore sie nam nie mieszcza w bagazniku a nadal mamy pasazerow wiec nie mozemy zlozyc foteli :) widzialem takie cos w suzuki, fajna sprawa

PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 13:42 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Przesuwanie tylnej kanapy to super sprawa. Takie coś też było w fiacie stilo.

Ja bym dodał (nie wiem, czy tego nie ma w GJ :P ) mocowanie/wieszaczki w bagażniku do przewożenia zakupów w reklamówkach. W volvo miałem zamontowane takie haczyki, na których wieszało się torbę z zakupami i opierała się normalnie na podłodze, ale nie latała po całym bagażniku i nic z reklamówki nie wypadało. Bardzo wygodna sprawa. Takie coś widziałem tylko w Jeepie Liberty.

PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 13:50 
Stały bywalec
Wieszaczki, siatki, przegrody, schowki w bagażniku - bardzo przydatne. Nie wiadomo dlaczego tak się utarło, że luksusowa limuzyna nie może mieć za wielu wygód w bagażniku. Głupie.

PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 14:14 
arecki napisał(a):
Przesuwanie tylnej kanapy to super sprawa. Takie coś też było w fiacie stilo.

Ja bym dodał (nie wiem, czy tego nie ma w GJ :P ) mocowanie/wieszaczki w bagażniku do przewożenia zakupów w reklamówkach. W volvo miałem zamontowane takie haczyki, na których wieszało się torbę z zakupami i opierała się normalnie na podłodze, ale nie latała po całym bagażniku i nic z reklamówki nie wypadało. Bardzo wygodna sprawa. Takie coś widziałem tylko w Jeepie Liberty.

takie haczyki są w GJ-tce :) przynajmniej mam w kombi ;)

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 14:48 
Fanatyk
ja tez mam 4 haczyki w bagazniku tylko ze to GH HB :P Wiem, ze zalezalo to od wersji wyposazenia.

PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 15:26 
Nałogowiec
glowasiek napisał(a):
ja tez mam 4 haczyki w bagazniku tylko ze to GH HB :P Wiem, ze zalezalo to od wersji wyposazenia.

Hmm. Możesz zapodać jakieś fotki tego (najlepiej na PW, żeby nie śmiecić w temacie). Może ja też mam i nie wiem o tym :P

PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 22:34 
Nałogowiec
Gwoli ścisłości chodziło mi o wieszaczki tak jak na zdjęciu zaznaczony czerwonym kółkiem:
Obrazek

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 22 sie 2013, 09:10 
Fanatyk
Gajdzin - odnosnie tych wycieraczek to mozna by to rozwiazac kierujac jakies dodatkowe male cisnieniowe spryskiwacze przed piora, ktore by sie aktywowaly przed wlaczeniem wycieraczek ;) a to jest do zrobienia :)

PostNapisane: Cz, 22 sie 2013, 11:20 
Stały bywalec
glowasiek napisał(a):
Gajdzin - odnosnie tych wycieraczek to mozna by to rozwiazac kierujac jakies dodatkowe male cisnieniowe spryskiwacze przed piora, ktore by sie aktywowaly przed wlaczeniem wycieraczek ;) a to jest do zrobienia :)

I to jest już rozwiązanie godne pomyślenia o patencie!

PostNapisane: Cz, 22 sie 2013, 18:12 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
glowasiek napisał(a):
mozliwosc przesuwania tylnej kanapy do przodu gdy np mamy wieksze zakupy, ktore sie nam nie mieszcza w bagazniku a nadal mamy pasazerow wiec nie mozemy zlozyc foteli :) widzialem takie cos w suzuki, fajna sprawa

Mam to u mnie... a właściwie żona ma (bo ona głównie użytkuje to auto) w 323f BJ ;-)

PostNapisane: Cz, 22 sie 2013, 19:07 
Adept
Bo to rozwiazanie hest czesto stosowane ale w autach segmentu A/B czasami C

PostNapisane: Cz, 22 sie 2013, 22:44 
Stały bywalec
Dokładnie - nigdy segmentu D wg. moich doświadczeń. Z niejasnych dla mnie przyczyn wszelkie udogodnienia życiowe związane z przewożeniem bagażu są nieobecne w klasie E. Co jest bez sensu, bo chyba nie jestem jedynym użytkownikiem klasy D, który musi czasem przewieźć perkusję i parę pieców gitarowych? :)

PostNapisane: Pt, 23 sie 2013, 06:14 
Adept
"Cos do wszystkiego, jest do niczego" na taką okolicznosc, plaskie rzeczy dajesz do bagaznika dachowego.
Z wieloma z tych rzeczy o ktorych piszemy jest jak z wczesniejszym OC/AC - wszyscy placa jeden korzysta

PostNapisane: Pt, 23 sie 2013, 07:38 
Stały bywalec
Coś w tym jest, faktycznie.

PostNapisane: Pt, 23 sie 2013, 18:56 
W części "dodał": silniki, silniki i jeszcze raz silniki. Niestety, to właśnie żenująco wąski wybór sprawił, że zszedłem ze ścieżki szóstek, po której stąpałem od początku, tj. od gg. Żeby było co wybierać i żeby było dla wszystkich, powinny być jeszcze ze dwa, mocniejsze od oferowanych obecnie, silniki benzynowe. Z liczbą cylindrów większą niż 4 i liczbą koni mechanicznych zaczynającą się od 2, a najlepiej 3. A co do silników wysokoprężnych, to nie wiem ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013, 23:58 
Amator
Od: 26.07.2013
Wersja: SkyEnergy
Od siebie dodałbym przeprogramowanie opcji audio, aby przynajmniej mp3 czytane z pendrive'a po uruchomieniu silnika zaczynały grać od ostatnio odtwarzanego utworu. Nagrałem sobie całkiem sporo albumów i po uruchomieniu trochę czasu zajmuje mi znalezienie tych utworów, które słuchałem przed zgaszeniem silnika.

Co do pozostałym zmian opisanych powyżej - wszystkie popieram. Ale dobrze by było, żeby nie wiązały się ze mianą ceny nowej 6:)

Natomiast jeśli chodzi o haczyki na reklamówki, w kombi są 2, trochę mało jak na pojemność bagażnika, ale doceniam je po większych zakupach, nic nie lata mi w bagażniku.

PostNapisane: So, 24 sie 2013, 07:45 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Co do latających rzeczy w bagażniku polecam siatkę rozpinaną na podłodze (rzeczy wkłada się pod nią). Na prawdę się sprawdza.

PostNapisane: So, 24 sie 2013, 08:17 
Stały bywalec
No właśnie - w GJ sedan nie ma do niej zaczepów, dlatego to jeden z moich punktów na Liście Życzeń do Mazdy :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1