Teraz jest So, 7 lut 2026, 12:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 21:06 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Chopper napisał(a):
Przestrzenny system nagłośnieniowy Bose® - i dalej przestaję szukać, bo dla mnie to jedna z największych zalet tego modelu

Czyli musi być Pasiion.

Posłuchaj jeszcze parę razy tego BOSE w Maździe, bo wiele osób jest niezadowolonych.

PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 21:14 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
No Bose jest mocno średnie, dużo lepiej gra mi Bose w Qashqaiu, a niby to samo. Choć tam mam 6 głośników + śmieszny subwoofer ukryty w kole zapasowym.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 21:26 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
Region: mazowiecki
szymek1604 napisał(a):
To jeszcze Ci tylko wybierzemy kolor :)

No i rozbawiłes mnie.

Jak wspomniałem w pierwszym poście, wypadłem "z obiegu", stąd być może trochę lamelskie pytania.

rkarcz napisał(a):
Chopper tym razem ja popieram kolegę szymek1604. Jak lubisz depnąć i jeszcze jeździsz w trasy to w sumie nie ma się co zastanawiać. :lol:

Po zakupie BMW, zanim się przyzwyczaiłem do tego, że odczuwalna w kabinie prędkość 50km/ w rzeczywistości wynosi ok.75km/h, kosztowało mnie to parę ładnych mandatów. Dlatego nauczyłem się jeździć autem w miarę grzecznie tym bardziej, że emocje związane z prowadzeniem metalowej puszki z hartowanym szkłem, w porównaniu z jazdą motocyklem - bez żadnych blach i szyb, ze stopami 10cm nad asfaltem, z siedzeniem tuż nad ryczącym dwulitrowym, niczym nie osłoniętym silnikiem są takie, jak oglądanie walki bokserskiej w TV vs uczestniczenie w tej walce. Słowem - auto jest dla mnie tylko jeździdełkiem, ma mnie dowieźć na miejce w komfortowych warunkach. Gdy chcę depnąć i poczuć prawdziwe emocje, wskakuję na motocykl.

Oczywiście, mam świadomość, że duży silnik to bezpieczeństwo pasywne i tylko dlatego jeszcze nad nim się zastanawiam, jednak tu różnica w pojemności a tym samym w przyspieszeniu nie jest jakaś ogromna.

Jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem Mustanga (w edycji europejskiej). Tylko że tam wybór między silnikami jest skrajny: albo 2.3 rzędowa czwórka albo 5.0 V8. Odpuściłem tylko dlatego, że na realizację zamówienia czekałbym niemal rok.

Dzięki wszystkim za porady i jeszcze raz sorrki za lamelskie pytania.

PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 21:36 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: MT
dolicz drobną kwotę na wygłuszenie drzwi i ew reszty - skoro jesteś audiofilem to konieczny wydatek, bo dopiero po takim zabiegu to Bose zaczyna grać ;)

PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 21:44 
Wtajemniczony
popeye napisał(a):
Bo audi jest premium, a Mazda raczej średnia.

Obawiam się że to jakaś zaszłość. Za kwotę Mazdy 6 można kupić ... BMW 1 ?... może nawet 2. Które jest bardziej premium?

Ja wiem, że mówi się o markach nie o modelach. Ale od kiedy marki premium zaczęły produkować auta w rozmiarze Corsy, dla mnie przestały być premium.

-- Dodano: N, 13 wrz 2015, 21:44 --

slawek napisał(a):
dolicz drobną kwotę na wygłuszenie drzwi i ew reszty - skoro jesteś audiofilem to konieczny wydatek, bo dopiero po takim zabiegu to Bose zaczyna grać ;)

I tak i nie. To jest auto. Tu muzyki słucha się podczas jazdy, czyli w połączeniu z szumem opon i wiatru. To tak, jakbym słuchał swojego domowego audio przy włączonym odkurzaczu. Ale być może masz rację - słuchałem tylko płyty demonstracyjnej i tylko przez kilka minut.

PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 21:55 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Chopper a słuchasz przy włączonym odkurzaczu ;)
ja zrobiłem po roku i do dziś się dziwię dlaczego tak póżno bo jadąc cieszę sie "ciszą" no i brzmieniem teraz już niezłego bose

PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 22:04 
Wtajemniczony
Czyli zaliczam to jako must have.

Wygłuszałeś w jakiejś prywatnej firmie? Gwarantowi nic do tego?

W BMW, mimo że mam wyższą opcję audio z dwoma subami, nie podoba mi się bas. Jest szybki i twardy a ja się przyzwyczaiłem do brzmienia wzmacniaczy lampowych i ich "ciepełka". W Maździe zabrzmiało to wg mnie lepiej, mimo jednego suba. Muszę jeszcze kiedyś podjechać do salonu i posłuchać tego Bose dłużej a najlepiej swoich nagrań.

PostNapisane: N, 13 wrz 2015, 23:10 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
W maździe nie ma suba jako takiego --> viewtopic.php?f=64&t=1304&start=30

PostNapisane: Pn, 14 wrz 2015, 21:59 
Wtajemniczony
To sprzedawca wprowadził mnie w błąd

PostNapisane: Pn, 14 wrz 2015, 22:15 
Adept
Od: 13.02.2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: zachodniopomorski
Ci często nie wiedzą co sprzedają

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 07:31 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Mazda to nie premium i jeśli teraz jeździsz BMW to szybko to zauważysz. Porównanie M6 do BMW 1 nie ma sensu. No chyba ze porównujesz cenę ;). Porównuj M6 do serii 5, a to jest przepaść. Do 4 zresztą też. Kup żonie coś z BMW, Audi lub Volvo bo schodząc o klasę w dół ciężko się przyzwyczaić :)

moderator
PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 09:19 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Wg mnie Mikke, w tej samej cenie przepasci nie ma...

Przepasc jest gdy mozesz wydac te 30-40% wiecej na premium... miast 140tys. na M6, wydac ponad 200tys. na klase srednia od BMW, Audi, Merca...

Mowimy o autach nowych...

Volvo to w ogole odrebna kategoria, bo jednak (nie widzialem nowego XC90) to pod wzgledem wielu rzeczy cos pomiedzy Mazda a prawdziwym premium...
Zreszta mialem dobra oferte na V70 i jednak M6 wygrala bezposrednie porownanie... jedynie w wyciszeniu V70 bylo nieco lepszy...

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 09:20 
Amator
Od: 13.01.2015
Jak można porównywać BMW 5 z M6, skoro za dobrze wyposażone BMW 5 można kupić 2 dobrze wyposażone M6. Przecież to oczywiste, że musi być różnica. Z BMW wcale nie jest tak kolorowo. BMW3 jest głośna i awaryjna, im wyżej tym gorzej, gdyż w X5 i X6 silniki padają po 100 tyś km. W jednym z dużych serwisów w Warszawie wymieniają po kilka silników w tygodniu. Jak komuś silnik się rozpada zaraz po gwarancji, boli jeszcze bardziej. Samochody trzeba jednak porównywać cenowo i X1 jest najbardziej do porównywania z M6. Mój znajomy, który jest/był fanatykiem BMW stanowczo odradzał zakup czegokolwiek spod znaku BMW.

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 10:06 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Śmieszy mnie trochę to wydzielenie aut klasy premium z niemal każdego już segmentu. Z założenia mają to być auta droższe i lepiej wyposażone, np. Audi, BMW, Mercedes. Śmiem twierdzić, że te auta z podstawowym lub średnim wyposażeniem, nie dorównują takim autom jak np. Mazda, Toyota, VW lub Opel, maksymalnie wyposażonym. To znaczy, że co - bardziej premium w przedmiotowym BMW czy Audi jest lakier, hamulce, skórzane siedzenia, klimatyzacja :?: Wyznacznikiem w tym względzie będzie dla mnie wyposażenie danego auta. W dobie powszechnej globalizacji, obecnie płaci się sporo więcej jedynie za "logo" jakie dane auto na sobie posiada.

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 10:28 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Mazop napisał(a):
To znaczy, że co - bardziej premium w przedmiotowym BMW czy Audi jest lakier, hamulce, skórzane siedzenia, klimatyzacja :?:

Tak właśnie. Np. skóra w Maździe nie jest najwyższych lotów. Poszukaj sobie postów irysa, który przesiadł się z Mazdy GJ do Audi...

moderator
PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 10:55 
Fanatyk
chmooreck tak jest... w Volvo tez masz lepsza skore ale doplacasz za to nascie tysiecy... byla tansza w pakiecie dynamic, ale ta juz byla na poziomie tej mazdowej...(niewiele lepsza)

Wlasnie o to chodzi, premium jest premium, ale tylko wtedy gdy Cie na nie stac... bo za 140tys PLN to masz moze kompakt premium i to nie w maksie...

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 12:31 
Bywalec
Poza tym warto czasem odwiedzić fora np. BMW lub innych marek "premium", a rozum szybko wraca na miejsce :wink:

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 13:47 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Mazop napisał(a):
Śmieszy mnie trochę to wydzielenie aut klasy premium z niemal każdego już segmentu. Z założenia mają to być auta droższe i lepiej wyposażone, np. Audi, BMW, Mercedes. Śmiem twierdzić, że te auta z podstawowym lub średnim wyposażeniem, nie dorównują takim autom jak np. Mazda, Toyota, VW lub Opel, maksymalnie wyposażonym. To znaczy, że co - bardziej premium w przedmiotowym BMW czy Audi jest lakier, hamulce, skórzane siedzenia, klimatyzacja :?: Wyznacznikiem w tym względzie będzie dla mnie wyposażenie danego auta. W dobie powszechnej globalizacji, obecnie płaci się sporo więcej jedynie za "logo" jakie dane auto na sobie posiada.

Zgadza się, u mnie też to budzi uśmiech politowania, ale producent nie wnika w przyczyny aż tak. Skoro są ludzie którzy guzik wiedzą co kupują w sensie techniczno mechanicznym czy prowadzenia tegoż (czyli motoryzacyjnym ogólnie mówiąc) , ale ważne jest dla nich żeby dużo wydać i żeby to było widać (to ostatnie przede wszysatkim, podobnie jak rzeźbę skrzata czy tam lwa na ogrodzeniu) - to im sprzeda w cenie 'premium' nawet rower czy hulajnogę, dlaczegóż by nie? próżność to ogromna siła - nabywcza :)

Trochę się tu mieszają pojęcia - jedna sprawa to klasy rozmiarowe (BMW 5 jak najbardziej z GJ w tym aspekcie można porównywać), a inna to klasy cenowe (będzie kompakt nieraz sporo droższy niż GJ).

GJ to wg mnie taki wół roboczy,narzędzie, przy czym bardzo wdzięczne i przyjemne i nie wyglądające wcale jak wół (vide jakieś insignie czy paski) - co jest gratisem fajnym od Mazdy ;)

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 13:54 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
chmooreck napisał(a):
Mazop napisał(a):
To znaczy, że co - bardziej premium w przedmiotowym BMW czy Audi jest lakier, hamulce, skórzane siedzenia, klimatyzacja :?:

Tak właśnie. Np. skóra w Maździe nie jest najwyższych lotów. Poszukaj sobie postów irysa, który przesiadł się z Mazdy GJ do Audi...

Właśnie, mylne założenie, jeździłem audi na dniach otwartych (może lepsze te wypasione) ale jazda, blachy, zamykanie, cisza itd to jednak różnica i mazda to marketingowo prawie premium, ale prawie zawsze robi wielką różnicę, wiadomo, że premium to zawsze tam gdzie w maździe wypas to w tej cenie golas plus mega kosztujące dodatki ale sobie pojeździłem różnymi audi i jest różnica, może nie warta za nowy 50 tyś zł i więcej, ale jest, jak wsiądzie się z powrotem do mazdy. Jazda jak jazda, mazda jest lekka i dynamiczna, ale cisza i poczucie jakości to nie ma co mówić i na siłę czym się podniecać. Ale 2 mazdy za 1 audi. Wolę mazdę i święty spokój i kasę na następną mazdę. <urodziny>

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 14:12 
Wtajemniczony
Mikke napisał(a):
Mazda to nie premium i jeśli teraz jeździsz BMW to szybko to zauważysz. Porównanie M6 do BMW 1 nie ma sensu.

Znam BMW5, jeździłem nim - porównanie z M6 nie ma sensu. Ale cena BMW też jest x 2

Na co dzień jeżdżę BMW 320D (obecny model) i to auto chciałbym porównać z M6. Uważasz, że tu tez różnica będzie na niekorzyść M6?

Właśnie nie mogę zrozumieć dlaczego. Jakość materiałów w Maździe była niezła. W czym odczuję ową "gorszość" Mazdy?

Żona na Mazdę 6 przesiądzie się z Hondy Accord.

administrator
PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 14:14 
Weteran
Od: 20.05.2013
Ja mogę porównać z tym co mam do czynienia czyli 318d '07 i X3 320d '13.
Materiały w Madzie niczym nie ustępują BMW. Jest trochę ciszej przy dużych prędkościach i system multimedialny jest bardziej dopracowany. Osobiście nie zamieniłbym się, dla mnie BMW są bez duszy. Takie sportowe taczki. ;)

moderator
PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 14:43 
Fanatyk
Chopper napisał(a):
Żona na Mazdę 6 przesiądzie się z Hondy Accord.

Ja dosc dokladnie porownywalem M6 z Accordem VIII, 2.5 vs 2.4...
Mazda troszke obszerniejsza... Honda nieco nizej zawieszona... ale generalnie w tej samej klasie wyposazeniowo/cenowej (choc bez rabatow Accord byla znacznie drozsza) sa to auta porownywalne... przynajmniej wg mnie...
Mazda ma oszczedniejsze nieco silniki benzynowe i znacznie lepsze automaty...
No i przy blizszym przyjrzeniu sie, juz nieco czuc, ze jest roznica paru lat miedzy wprowadzeniem generacji Accorda a M6...
Niby nic, bo sa tacy co sobie cenia design z tamtych lat i wola wnetrze GH od GJ... Ale jak dla mnie Accord juz traci nieco myszka...
Zwlaszcza przy M6 FL...

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 16:30 
Bywalec
No i się rozdmuchało :-P . To lubię i żeby było jasne - nic do Audi i innych aut klasy "premium" nie mam. Mnie osobiście szczególnie Audi bardzo się podoba, ale dopiero od A4 w górę, a te nawet nie wyposażone jakoś szczególnie super, są poza moim zasięgiem. Tak naprawdę Mazda 6 GJ jest pięknym samochodem i niewiele aut tej klasy może się z nią równać pod względem wyglądu. Być może niektórym z Was już się troszkę opatrzyła <oczy> , co nie znaczy, że inni nie robią tego z zazdrością <3

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 17:38 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
<oczy> pogubiłem się w tym wątku :facepalm: kupujemy nie kupujemy, czyli stereotypy i doświadczenia z innymi na drodze tak wpływają na wybór auta?
To mazda wygrywa cykl: największa zazdrość innych za najniższą wydaną kasę :cygaro: :hahahaha: masakra

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 18:39 
Wtajemniczony
crow napisał(a):
<oczy> :hahahaha: masakra

O wyborze auta decyduje szereg czynników. Poza ekonomiczno-zdroworozsądkowym są również emocje. Wątek się nazywa: Kupujemy GJ - dyskusja dlatego pozwoliłem sobie na taki wpis.

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 18:59 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Czytam i nie wierzę w to co widzę ;). Mazda 6 jest naprawdę ok - szczególnie jak za te pieniądze. Ale jakość materiałów, blach, dostępnych wersji, możliwości konfiguracji etc. jest mocno przeciętna. Porównywanie np. wnętrza M6 z A6, BMW5 czy klasy E nie ma sensu. Zresztą widać kto od kogo kopiuje rozwiązania. Raczej nie np. Audi od Mazdy tylko odwrotnie. Jasne że to całkiem inne pieniądze i coś za coś. Ale abstrahując od cen różnica jest duża. I nie piszę tu o tym że jakiś silnik w którymś modelu jest awaryjny. Możliwe że jest. W niektórych autach sportowych silniki padają po 50kkm a mimo to ludzie je kupują. Idioci ?

I nie piszę tego po to żeby zdyskredytować M6 bo sam ją mam i kocham ten model. Ale w całym tym zauroczeniu trzeba zachować choć odrobinę obiektywizmu.

P.s. Pewnie zaraz ktoś zacznie mi udowadnać że premium to kit i co to właściwie jest to premium i że drogie i bez sensu i że M6 jest 2x tańsza a do tego ładniejsza i się bardziej opłaca.

Ostatnio edytowano Wt, 15 wrz 2015, 22:46 przez Mikke, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 20:43 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Mikke masz ode mnie <spoko> .

PostNapisane: Śr, 16 wrz 2015, 08:05 
Adept
Od: 08.07.2015
nie widzialem gdzie to wrzucic ku przestrodze, potem do takich aut pewnei trafia czesci z kradzionych 6, trzeba uwazac zeby takiej miny nie kupic

http://otomoto.pl/oferta/mazda-6-zareje ... 81437c65e2

auto super nowka pelen wypas a w rzeczywistosci...

https://www.facebook.com/motodetektyw/p ... 5294404874

nie fajnie co?

PostNapisane: Śr, 16 wrz 2015, 08:10 
Wstydliwy
Od: 20.05.2015
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Czy zmieniła się polityka Mazdy odnośnie kradzieży i zabezpieczeń? Widzę że jedynie w skypassion dają alarm w cenie ale i tak GAP będzie najlepszym rozwiązaniem...

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 16 wrz 2015, 08:12 
Bart80 patrz jakich mamy zdolnych speców od blacharki..
Wyciągnąć te obłości to trzeba mieć autentyczny talent.
Mechanik z tym samochodem powinni trafić do Mam talent.. <hahaha>

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1