Teraz jest So, 7 lut 2026, 10:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 6 wrz 2015, 15:12 
strami żeby nie był droższy weź SkyMotion.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 6 wrz 2015, 16:01 
Nowicjusz
Od: 04.09.2015
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: kujawsko-pomorski
rkarcz i tu jest pies pogrzebany bo myślę że jak się przesiądę z Insigni 1,6 T ( 180 KM ) do Motion to mimo nazwy ruch nie będzie ten sam...Zależy mi na tym 2,5

PostNapisane: N, 6 wrz 2015, 16:45 
Adept
Od: 02.08.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
strami napisał(a):
rkarcz i tu jest pies pogrzebany bo myślę że jak się przesiądę z Insigni 1,6 T ( 180 KM ) do Motion to mimo nazwy ruch nie będzie ten sam...Zależy mi na tym 2,5
jak porównujesz m6 do insigni 180km to w silniku 2.0 juz zobaczysz duża różnice. Insignie jest bardzo ciężka i ta różnica w mocy idzie na korzyść m6 ktora jest lżejsza i lepiej sie zbiera. Jedyne co odczujesz to brak turbo czyli nie zbieranie sie od dolu

PostNapisane: N, 6 wrz 2015, 23:01 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Strami - to jeśli jedyną obawą jest żeby nie był gorszy, i idealnie odpowiada Ci aktualny to go nie zmieniaj.
Na pewno będą różnice i Twoje jakieśtam przyzwyczajenia, sprawy które uznawałeś za normę motoryzacyjną Cię zaskoczą przy zmianie auta (ale czy na Mazdę czy cokolwiek tak będzie).
U mnie np. niepokój wzbudza brak wskaźnika temp. silnika. Jest kontrolka. Ok, ciężko mi bo w Alfach wsk temp działa bardzo dynamicznie i mówi o tym co się dzieje z silnikiem z grubsza i czy nie zmierza do niebezpiecznej granicy. Ale Mazdy tak się nie użytkuje i chyba już przywykam do tego że nie szukam go na desce z niepokojem nie znajdując :)
To tylko przykład, po Oplu pewnie coś tam Ci będzie nie pasować - w sensie będzie inne. Czy gorsze ? nie sądzę (po mojej kilkutygodniowej przygodzie z Astrą - samochód za karę :) )
Co do awaryjności to bym się nie obawiał, choć to skomplikowana i wieloelemementowa maszyna , ale to każdy wóz. Wiele może pójść nie tak, nie będzie gwarancji nigdy że tak nie będzie.

Ale w tej wielkości nie ma piękniejszego samochodu z bryłą kombi! i jeździ bardzo przyjemnie - to b. dobre określenie, po prostu przyjemnie. Robi swoje, do tego wyglądając i nie mając niemieckiego pochodzenia. Czego chcieć więcej? Można by większej oferty indywidualnej konfiguracji opcji a nie zebrania ich w pakiety - właśnie np. Motion 2,5 z automatem - brak.

I jak rkarcz napisał - kupując Motion 2.0 z automatem wydasz mniej o ok 30-40tys (weźmy też pod uwagę leasing/kredyt - od wyższej ceny wyższa łączna cena tegoż) . Ale czy jego wyposażenie Ci wystarcza to już musisz sam przestudiować listę.

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 07:17 
Nowicjusz
Andrzejsr,nie mów że jak Ty kupujesz nowy samochód to nie chcesz żeby on nie był gorszy od poprzedniego....Jakbym chciał gorszy to siedziałbym na forum Chevroleta albo Hyundaya ( nie obrażając właścicieli tych aut ). Zdaję sobie też sprawę, że każdy samochód jest inny i całkowicie to akceptuję. Ta inność właśnie skłania nas do zmian marek samochodów i dzięki temu motoryzacja się rozwija. Ale wolałbym aby był inny nie dlatego że jest słabo wyciszony, zabezpieczony, że mu faluje maska (!) a lusterka elektryczne sa ale jakby ich nie było. Zanim się odezwałem na tym forum to przeczytałem chyba wszystkie tematy i posty; siedzę w tym już parę dni i naprawdę jestem trochę rozczarowany. Fajnie by było po zakupie móc powiedzieć kolegom, że nowy samochód nie jest gorszy od starego a na pewno jest ładniejszy i przyjemniejszy w jeździe.
A teraz wisienka na torcie:w piątek żona była na spotkaniu i koleżanka mówi,że jej córka zastanawia się na nowym samochodem. Na to druga: tylko niech nie kupuje Mazdy bo strasznie kradną.. Nie mieszkam w Wawie ale małym mieście i juz tutaj ludzie wiedzą o tym problemie

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 08:02 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
A ja powtórzę swoją opinię - życzenie sprzed kilku miesięcy.
Im więcej naszych narzekań na forum tym więcej sceptyków i mniej kupujących mazdy, zwłaszcza GJ-ki. To zaś skutkuje tym, że to właśnie MY użytkujemy auta wyjątkowe o cudnym designie, rzucające się w oczy i wyróżniające pośród olbrzymiej masy jeżdżących po naszych drogach aut niemiecko-czeskich, francuskich i koreańskich.
I tylko MY użytkownicy 6-tek wiemy, że dokonaliśmy dobrego wyboru i tak naprawdę nie musimy o tym nikogo przekonywać. Bo i po co!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 08:23 
Nałogowiec
Od: 10.08.2014
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
zagryziak dobrze gadasz. Madzie wyróżniają się z tłumu innych nudnych samochodów. <metal>

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 08:40 
Prawie fanatyk
Ja ? ja to już mam trochę lat i wiem że w jednym aucie wszystkiego się nie pogodzi. I że jeśli znalazłem coś dobrego to tego nie zmieniam.
I że opinie forumowe oraz mity i stereotypy przeróżne nie powinny nami kierować (mówię to jako użytkownik kilku Alf, a jakie mity o nich są wszyscy wiedzą) .
Jaki problem, abyś się przejechał i sam sprawdził czy maska faluje, czy jest głośno itp.? Kradzieże - tu nikt Ci nie zagwarantuje że jej nie zwiną. Mi też się ta statystyka nie podoba, trudno.
A swoją drogą nie rozumiem po co zmieniasz tego opla skoro jest idealny.

moderator
PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 08:48 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
strami, to ze sie obawiasz jak bedzie z kolejnym autem skoro poprzednie sie sprawdzilo to normalne...
Tak mialem przesiadajac sie z Civica (prawie 300k km w 18lat bezproblemowo w rodzince, w tym 130tys km w 7lat moje) na Lancera...
Tak teraz przesiadajac sie z Lancera (6,5 roku i 130tys km bez najmniejszego problemu) na M6...
Choc u mnie zawsze to jednak byla przesiadka do auta wiekszego i lepiej wyposazonego...
A bezawaryjnosc jak na razie nie okazywala sie gorsza...

Zreszta sam sie musisz przejechac jak najwieksza iloscia aut i wybrac to co Ci pasuje...
A co do zapisow na forach, to jakbym mial sie kierowac nimi to wybralbym staruszke Honde Accord... a jednym z ostatnich wyborow byla by Insignia ktora dla Ciebie okazala sie idealna... a na forach takie rzeczy mozna wyczytac, ze sie oczy duze robia...

Przyzwyczajenie do turbo moze dac Ci w kosc... wiec bez kilku jazd probnych bym sie w wolnossaka nie pchal... Inna jazda, co zreszta mozna wyczytac takze tutaj na forum... 2.5 ktory jest calkiem dynamicznym silnikiem, przez niektorych jest krytykowany za mulowatosc... bo nie ma zupelnie kopa niutonometrow przy nizszych obrotach...

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 09:32 
Nowicjusz
No OK. Zamykam ten temat. Wygląda na to, że gdyby GJ rozkraczała Wam się na każdym skrzyżowaniu, w środku byłby przeciąg jak w wagonach naszej kolei ( oczywiście wszystko to wyolbrzymiam i wiem że tak nie jest ) to nic to, bo najważniejsze, że jest piękna, zgrabna i ślicznie się prezentuje stojąc na środku tego skrzyżowania. GAME OVER.

moderator
PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 09:54 
Fanatyk
A tu jedziesz juz po bandzie... jakby sie dzialo tak jak piszesz to nikt by M6 nie chwalil i nia nie jezdzil... Nie rob z nas masochistow... Wybacz, ale z tego posta bije wrecz niechec do kupna M6 i troszke do nas, ze Cie w tej niecheci nie utwierdzamy...
Jak nie chcesz kupic - nie kupuj, ale nie rob wokol tego historii i histerii...
Albo moze jednak zaakceptuj, ze nic powaznego sie z M6 nie dzieje, auta sie nam nie rozkraczaja (bo i nie znam przypadkow poza dieslowych, aby komukolwiek GJ sie rozkraczyla), a design M6 to po prostu bonus do calkiem dobrego auta klasy sredniej, ktory wyroznia ja na tle konkurencji, ale nie stanowi jedynej pozytywnej cechy...

Zrozum: to ze generalnie jestesmy zadowoleni z M6 wcale nie znaczy, ze nie ma drobiazgow ktore czasem sa upierdliwe (i jednym przeszkadzaja, a innym nie...) o ktorych warto podyskutowac z innymi uzytkownikami... Ale doputy sa to tylko drobiazgi i to u wiekszosci nie wystepujace lub im nie przeszkadzajace, to nie wplywaja one na nasze zadowolenie z auta...
<pucu>

Ostatnio edytowano Pn, 7 wrz 2015, 10:32 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 10:31 
Nowicjusz
grzesiolek akurat mój ostatni post nie odnosił się do Ciebie, bo twoja odpowiedż akurat była jak to się mówi konstruktywna. Dlaczego jednak niektórzy czują się "atakowani" gdy ktoś z zewnątrz ma wątpliwości,
które wynikają tylko i wyłącznie z lektury TEGO FORUM. Nie czytają innych tematów ? Czy im się wydaje,że jak powiedzą że moja Insignia też jest do kitu to obronią Mazdę? Jak ktoś odpowiada, że jak jestem zadowolony z Opla to żebym przy nim został ( nawet jeśli mówi to złośliwie ) stawia Mazdę w dobrym świetle? A może fakt,że Opel może być bezproblemowym autem jak o niego dbasz i serwisujesz w ASO trochę kłuje w oczy? Jak przejrzysz dokładnie wszystkie tematy, tak jak ja to zrobiłem, to uwierz znajdziesz jeszcze paru, którzy też mają wątpliwości. Czy takich należy od razu wyrzucać za burtę ? Wątpliwości są jedną z dróg rozwoju i jak mówią: kto - pyta nie błądzi. I teraz dopiero pójdę po bandzie: chyba zbłądziłem wchodząc na to forum. Sorry, wylałem te pomyje na Ciebie choć nie zasłużyłeś ale pewnie inni też to przeczytają....

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 10:44 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Jako posiadacz w przeszłości między innymi pięciu aut Opla (wprawdzie Astr I-IV) i uczestnik na forum tychże aut mogę stwierdzić, że w większości przypadków osoby tam się "wpisujące" mają jakieś problemy (słuszne bądź też wyimaginowane). Niezależnie oczywiście od marki danego forum. Na każdych forach dotyczących konkretnych marek pojazdów, przedstawionych jest mnóstwo problemów dotyczących samochodów, bo między innymi od tego one są. Prawdopodobnie strami także odwiedzał forum/fora dotyczące swojego Opla i wie o tym doskonale, a jeśli nie ... to proponuję aby to zrobił. Piszę o tym jako były forumowicz jednego z klubów Opla, który notabene jako marka też nigdy mnie nie zawiódł. Także miałem ciężki orzech do zgryzienia, czy dalej pozostać przy Oplu, czy zmienić na Mazdę :idea: . Ja nie żałuję. Oczywiście także starałem się między innymi, aby nowy samochód nie był "gorszy" od poprzednika i miał trochę więcej różnorakich systemów. Tym także nowe auto mnie nie zawiodło, choć brak mi kilku tzw. oczywistych elementów, które w mojej opinii auto winno posiadać (między innymi otwieranie i zamykanie szyb z kluczyka) :arrow: . Nic odkrywczego, ale nie ma i nie będzie aut bezawaryjnych. Wystarczy czasem wejść sobie np. na forum tzw. marek premium <oczy> <offtopic> , a ... rozum szybko wraca na miejsce :)

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 10:52 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
PEPEN napisał(a):
zagryziak dobrze gadasz. Madzie wyróżniają się z tłumu innych nudnych samochodów. <metal>

Oj wyróżnia się , wyróżnia :alcapone:
Gapią jak bym był wysoką cycatą blondynką w 20-centymetrowej mini :hahahaha: :hahahaha: :zona:

Insignia nie ma startu do Mazda 6 FL ( de la ) PASSION.
Psują się bzdety od nowości. Problemy z czujnikami itp itd.Bywa.
Jest też problem z wykrzywiającymi się tarczami - słabe hamulce. Cholernie słaby lakier - mikrorysy od pędu powietrza!?.
Jest odrobineczkę lepiej wyciszona jednak u mnie występował świst od okna.
Wysokie spalanie w mieście dochodzące nawet do 12l/100 - silnik 1.8.
Moja 3 letnia Isia miała już dość bogatą historię napraw. Nawet tydzień przed sprzedaniem nie obyło się bez wizyt w ASO i problemami.
Klimatyzacja, która dodatkowo odczuwalnie osłabia silnik. Mikroskopijne lusterka boczne ,....
Jeśli przymkniemy na to oko, to dobry samochód.
Na plus - ASO Opla działa bardzo sprawnie i dość szybko. Na części czekałem max do 5 dni.

ps : jaka falująca maska ?

Ostatnio edytowano Pn, 7 wrz 2015, 11:04 przez SEBOO, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 10:53 
Prawie fanatyk
Nie wiem gdzie dostrzegłeś złośliwość w moich słowach abyś został przy Oplu jeśli jesteś zadowolony z niego? (uroki słowa pisanego na forum) . To że dla mnie jazda Oplem była karą to nie złośliwość tylko moja ocena tegoż.
Ja to całkiem poważnie powiedziałem i bez cienia złośliwości, sam tak robię, poprzednie auto rodzinne zmieniliśmy na GJ tylko i wyłącznie z powodu rozmiarów - dzieci urosły po prostu, bagaży więcej, inaczej ani bym myślał jej zmieniać (Alfa 156SW 1,6) , 10 lat nas woziła koło 200tys km, wciąż ogłoszenia nie dałem.
A swoje (te całkiem moje, nie rodzinne) auta ani myślę zmieniać i nie zmieniam od lat, najwyżej dokupuję kolejne - idealne silniki, design, prowadzenie wszystko na czym mi zależy. I nie kradną ich ;)
W żadnym razie złośliwości nie ma w moich słowach "nie zmieniaj tego co masz dobre" .
Insignia ma rozmiary GJ przecież, moc silnika planujesz taką samą, nie napisałeś jakie powody kierują Tobą przy zmianie auta, a oczekujesz rozwiania wątpliwości.
Oczywiście że każdy je ma, ale zbiera informacja, sprawdza samemu i decyduje tak czy tak. Przecież kilka osób Ci napisało że te "problemy" to głównie pierdółki i że op tym się na forach pisze , a nie : przejechałem kolejne 100km i lusterka wciąż działają. A Ty nie jesteś przekonany, no to nikt na siłę tego nie będzie robił przecież.
Jeśli takie coś jak drgająca maska przy 160+ ma psuć przyjemność zakupu i jazdy ? to nie ma co, a nawet niebezpiecznie się robi bo przy tej prędkości nie powinno się tak blisko jak maska patrzeć tylko duuuużo dalej.

moderator
PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 11:04 
Fanatyk
strami zle to odbierasz...

Jak ktos Ci pisze, zebys zostal przy Oplu skoro jestes zadowolony, to nie po to, zebys sie zloscil ;)
Ot w przypadku zadowolenia z jednej marki, namawianie do zmiany na inna, to takie chodzenie po polu minowym... Nikt nie chce, zebys mial pretensje, ze w Insigni miales to i to, a w Mazdzie tego nie ma... A wy zescie mnie namawiali...

Zreszta nie wiem, gdzie Ty wyczytales ten atak na Opla... Ja np. tylko napisalem, ze jakby kierowac sie opiniami na forach i stronach to nikt nigdy nie kupilby Insigni... a przeciez jak widac na Twoim przykladzie to solidne i dosc dobre auto klasy sredniej... I to co jednym sie zapsuje, albo dokucza wcale nie oznacza, ze dane auto nalezy zdyskwalifikowac...
Chcialem przez to przekazac Ci, zebys posty na forum traktowal jako jedna z informacji, a nie jako rzecz determinujaca wybor...

Tak naprawde nadal nie wiem, czego oczekiwales od nas...
Zapewnien, ze Mazda 6 jest lepsza od Opla Insigni? Wg nas jest, bo wybralismy M6, po jazdach probnych i testach (ja wybieralem 2lata ;) ), a jest kilka osob ktore sie nawet przesiadly...
Ale czy uwazamy, ze dla kazdego bedzie? Nie... bo nie wiemy czego po aucie dokladnie oczekujesz...
Napisales "zeby nie bylo gorsze od poprzedniego...", ale wg jakich kryteriow?
Przeciez nikt nie zna Twoich gustow, ani wymagan...
Wady chyba wszystkie prawdziwe i urojone masz tutaj na forum dokladnie wymienione... Kilka osob Ci je nawet wypunktowalo...
Jesli chodzi o zalety to poza designem i dosc oszczednymi silnikami wolnossacymi (dla mnie brak doladowania to zaleta, dla innych wada), masz bogate wyposazenie... Po za tym auto jest wysrodkowane... Niezle sie prowadzi, ale nie rewelacyjnie (choc wg mnie powinno byc in plus do Insigni), jest komfortowe, ale nie jest to premium (zwlaszcza jesli chodzi o wyciszenie), jest dynamiczne (2.5) ale nie ma kopa doladowania na dole i od najmocniejszych doaldowanych dwulitrowek u konkurencji nieco odstaje...
Akurat jesli chodzi o dynamike i prowadzenie to wg mnie M6 bije na glowe Insginie, ale to moja subiektywna opinia... Wiec nawet nie probowalem Cie przekonywac... ;)

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 11:40 
Nowicjusz
Musiałem sobie robić wrogów,żeby takie opinie przeczytać? Ale skutek jakiś jest...Nie zawsze atak jest najlepszą obroną, czasem dobrze jest przedstawić argumenty obronne. Słuchajcie ludziska to jest miejsce na każdą dyskusję i opinię ( na szczęście ) i jak mnie tylko moderator nie wyciepnie na zbity pysk za fetyszyzm to mogę wam jeszcze trochę nerwów napsuć, choć broń Boże, nie to jest moim celem. Forum jest zarąbiste ale mówiąc już żartem, może nie być dobrą lekturą dla niezdecydowanych. A może to Wasze celowe działanie mające na celu ograniczenie ilości GJoteek na ulicy aby ciągle się za Wami oglądano? Mimo wszystko wygląda na to, że jeszcze jedna GJ 2,5 AT na ulicy się pojawi. Może na dłuższy czas bo nie mieszkam w Wawie...

-- Dodano: Pn, 7 wrz 2015, 11:40 --

Świnia ze mnie bo żartuję z czyjegoś nieszczęścia. Sorki. Naprawdę współczuję

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 12:56 
Bywalec
Od: 01.07.2015
strami napisał(a):
A może to Wasze celowe działanie mające na celu ograniczenie ilości GJoteek na ulicy aby ciągle się za Wami oglądano?

Coś w tym jest, bo coraz więcej na ulicach Warszawy widać jest najnowsze dzieła Mazdy (6-tki, 3-ki i CX5 -tki). Jeżdżą już niemal stadami :arrow:

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 22:45 
Świeżak
Od: 31.05.2015
strami napisał(a):
No OK. Zamykam ten temat. Wygląda na to, że gdyby GJ rozkraczała Wam się na każdym skrzyżowaniu, w środku byłby przeciąg jak w wagonach naszej kolei ( oczywiście wszystko to wyolbrzymiam i wiem że tak nie jest ) to nic to, bo najważniejsze, że jest piękna, zgrabna i ślicznie się prezentuje stojąc na środku tego skrzyżowania. GAME OVER.

Strami Przez rok z kawałkiem wybierałem samochód padło na M6 2,5. Do tej pory przejechałem 2500 km głównie miasto oraz trzy trasy z czego raz autostrada w DE. Nie był to łatwy wybór ponieważ miał być wyborem pozytywnym, a wyszło że był negatywny przez wykluczenie. Cała klasa tzw. średnia byłą przeze mnie oceniana, to czym można było jeździć było jeżdżone reszta to zbiór informacji prasowych i filmy z targów motoryzacyjnych. Wybierałem między VW Passat - nowy, Ford Mondeo - nowy, Opel Insignia FL, Peugeot 408, Citroen C5 i DS5, Skoda Superb III, Honda Accord, Toyota Avensis FL, Lancia Thema (cena), Renault Espace (cena+rozmiar), Renault Laguna, Renault Latitude, Hyundai Genesis (cena), Seat Leon, Volvo S60 (cena), Subaru Legacy. Czekałem na nową Alfę Giulię i nowego Citroena C5 ale się nie doczekałem. Teraz krótko czego szukałem: benzyna, automat, aktywny tempomat, combi, fajny wygląd, świeżość oraz wbudowana nawigacja. Z całej listy została Mazda 6 ze względu na silnik (bez turbo) moim zdaniem ostatni na rynku z wymienionych powyżej aut oraz cenę (ograniczony budżet). Można pomyśleć ideał ale dla mnie ma trzy wady na które musiałem się zgodzić chcą mieć ten samochód i w tej wersji. Po pierwsze felgi za duże na polskie dziury (wiem można zmienić i za jakiś czas to zrobię) po drugie skórzana tapicerka plus cała masa wstawek z ekoskóry (wiem można zmienić i dlatego będę wymieniał siedzisko plus plecy w przednich fotelach na alcantarę) po trzecie kolor chciałem niebieski tak jak w CX-3 Dynamic Blue ale nie występuje w M6 więc wziąłem najbardziej zbliżony i jest gitara. Teraz nie żałuję i jestem zadowolony. Podłokietnik OK, środkowy tunel OK, wiatr w uszczelkach OK (radio głośniej), hamulce - na razie nie wiem co to hamulce, system Bose dla mnie super, cienki lakier - trudno ten typ tak ma za 5 lat będzie nowy właściciel ocierał mi łzy że cały w rysach. Cała reszta być może wyjdzie w praniu ale dlaczego teraz mam nad tym płakać. Leję paliwo i gaz do odcięcia aż miło słuchać w trybie sport jak to się zbiera i mruczy. Jasne - jak przeczytałem całe forum od dech do dechy to pomyślałem ale wtopa teraz 5 lat będą same kłopoty ale ślubu z nią nie brałem i pogonię staruchę jak będzie marudzić. Znam pierwsze pytanie: to czym do tej pory jeździłeś?? Przez ostatnie 10 lat nową kurą. 5 lat Superb I 2,5 TDI, 5 lat Superb II 2,0 TDI 170 km (obie świetne ale nudne). Wcześniej różnie było dwa nowe auta (Uno + Octavia), dwa używane (126p i Golf), po drodze różne auta znajomych plus wypożyczalnie. Być może moje doświadczenie życiowe jest skromne ale moje. Pozdrawiam i życzę rozsądnego wyboru. :)

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 23:16 
Adept
Od: 13.02.2015
Region: zachodniopomorski
strami nie wiem gdzie tak wyczytujesz o tych dramatycznych problemach z M6. Z tego co się orientuję to posiadacze diesli mają kilka poważniejszych problemów ale benzyniaki hulają. Do tego po FL nie ma żadnych falujących masek, drgających, niedziałających lusterek, a świst z uszczelek lekko poprawiono i nie jest tak upierdliwy. Zresztą czy to są wady, które Cie zniechęcają? Życzyłbym sobie tego typu "problemów" do końca mojej eksploatacji tego auta, zamiast silników pijących olej czy innych podobnych historii.
Nasze opinie poznałeś. Ktoś tu Cie odwodzi od zakupu? Ktoś z rzekomymi problemami namawia Cie na zakup auta innej marki? Jesteś w gronie zadowolonych posiadaczy, a wyboru dokonaj sam. Chyba powinieneś wiedzieć czego oczekujesz mając tyle pieniędzy do wydania :wink: W ostateczności zrób sobie tabelkę z plusami i minusami kilku wybranych modeli, a wątpliwości się rozwieją. Tak było przynajmniej w moim przypadku <spoko>

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 00:39 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Ja po zobaczeniu GJ z miejsca uznałem, że to będzie moje następne auto. Mimo , że akurat przymierzałem się do CLA i C-klasse.
Po jeździe testowej od razu złożyłem zamówienie...akurat taki egzemplarz jak chciałem był na placu. Zgoda, nie wszystko mi pasuje ale z pewnością nie żałuję.
Wiec albo wiesz od razu, że chcesz albo daj sobie spokój. GJ jest perłą dizajnu lub , powiedzmy- sztuki użytkowej , a nie zwykłym wózkiem dla taryfiarza.
Podpowiem argumenty przeciw:
-trzeba płacić za przeglady a za BMW nie,
-kurzy się bardziej niż volvo moich znajomych z Oslo
-jak pada deszcz to krople są na tylnej szybie a nie ma wycieraczki, muszę wtedy korzystać z innego auta
-trzeba lać benzynę a są przecież już auta na prąd
-stresujace i uzależniające forum a szczególnie wątki o jakiś powłokach ceramicznych
Więcej powodów na nieposiadanie GJ nie przychodzi mi do głowy.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 07:21 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Rok produkcji: 2017
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Smook, na prawdę mocne argumenty przeciw ;)
Można by jeszcze dodać, że przez nietypowo wąskie opony 19" nie ma zbyt dużego wyboru oraz nie ma turbiny a przecież zdecydowana większość już ma ;)

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 08:14 
Adept
Od: 13.02.2015
Region: zachodniopomorski
Faktycznie jeśli zajebiście prezentujące się 19tki są wadą to nie ma co się zastanawiać :powalajacy: Zawsze można je sprzedać na starcie i wyposażyć się w stalówki z eleganckimi kołpaczkami <spoko>

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 09:36 
Świeżak
Od: 31.05.2015
Można.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 09:47 
Adept
Od: 08.07.2015
a najgorsze w M6 jest to ze trzeba na nią tyle czekać :mur: moja własnie jest na morzu czerwonym i żeby być bliżej jej może się karne do Hurghady bo jutro rano ma przepływać obok :D chociaz jej pokiwam ;)

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 13:38 
Prawie fanatyk
Bart80 napisał(a):
a najgorsze w M6 jest to ze trzeba na nią tyle czekać

I to zamieszanie z wersjami: jedne mają światła jak w latarce inne zezuja w zakretach jak jakiś Citroen sprzed 40 lat a te normalne halo mieszają cenami. Jak źyć?
Kolejny świetny powód na NIE!

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 16:06 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
peka87 napisał(a):
strami napisał(a):
jak porównujesz m6 do insigni 180km to w silniku 2.0 juz zobaczysz duża różnice. Insignie jest bardzo ciężka i ta różnica w mocy idzie na korzyść m6 ktora jest lżejsza i lepiej sie zbiera. Jedyne co odczujesz to brak turbo czyli nie zbieranie sie od dolu

zaden turbo silnik szczegolnie benzynowy nie zbiera sie od dolu,to przeczy zasadzie dzialania turbiny ;)

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 16:11 
Prawie fanatyk
Chyba że doladowanie jest mechaniczne przez kompresor napędzany z wału a nie przez turbinę na wylocie spalin.

moderator
PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 16:18 
Fanatyk
Czepiacie sie... a koledze chodzilo tylko o to, ze znaczny moment jest dostepny juz w okolicach gdzie sprezarka zaczyna robic robote czyli czesto gesto juz od ok 1500-2000rpm (w benzynie, bo w dieslu to nawet 1000-1500rpm) a nie przy 4000 rpm jak to jest w wolnossaku...

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 17:35 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
pokaz mi auto ktore rozpedza sprezarke przy 1500-2000obr w dieslu to moze i tak bo napewno nie w benzynie . To nie kompresor ,tu cos musi ta sprezarke obrocic zeby bylo doladowanie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1