Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 14:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 28 lip 2015, 00:41 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Jeśli przez dwa lata eksploatacji i 40tysi przejechane zawsze bylom powyżej 7,3 nagle trzy czy cztery tankowania są litr mniej to się qrde zepsuł się chyba albo nowy wałek rozrządu się dotarl (potrzebowal na to 5000km )
Ale Nie mam nic przeciwko niech zejdzie poniżej 6 będę zadowolony
Styl jazdy się nie zmienil a nawet auto było bardziej obciążone ale o tym w innym wątku :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: Cz, 6 sie 2015, 10:05 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
slawek, a tam... starosc nie radosc... z wiekiem stateczniejesz ;)

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 09:25 
Nowicjusz
Od: 13.08.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ja jestem na zakupie 2.2D MT kombi więc z zaciekawiwniem przyczytałem wątek. Teraz mam A4 Avant B8 MT 2.0 TDI 143KM i zrobiłem 134,000 km więc umówmy się że miałem trochę czasu na testy.
Najniższe jakie kiedykolwiek udało mi się osiągnąć to 4,1 l/100 przy 90 km/h na 6 biegu autostrada (bezwietrznie i na letnich oczywiście). Nigdy nie zeruję średniego spalania w trakcie jazdy, generalnie wyniki mam 5,9-6,5l (cykl mieszany). Robię 80% trasa i 20% miasto. Generalnie nie cisnę (zmiana biegu 2000-2200 obrotów), autostrada 140-150 km/h ale zdarza się 2 paczki jak gula skoczy :wink: Patrząc na wpisy muszę się chyba przygotować się na więcej aczkolwiek więcej was z AT niż z MT. O 1000 km na baku chyba trzeba zapomnieć bo pojemność o 3 litry mniejsza niż w A4 :sad:
Ale to odcięcie mocy przy zasięgu 0km, wow co za koncepcja!
Rozumiem ideę ale z waszych wpisów wynika że trochę za cześnie chyba? W moim A4 rekord przy pompie to 63l (oficjalna pojemność 65l) i próżni jeszcze nie zassał. Jestem gotów zrozumieć odcięcie powiedzmy na 3 litry przed dnem baku ale 6l??? Toż jeszcze z 30-60 km (miasto/trasa) można przejchać bez żadnego problemu...
W każym razie dobrze wiedzieć, pewnie bym zrobił w gacie myśląc że filtr DPF się zapchał :-P

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 12:03 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Na AT bierze pół litra więcej i pół sekundy bardziej zamula. Silnik w dieslu kręci się jak benzynka. naprawdę jest kulturalny i sprawny.
Jak się korzysta się z tych możliwości to spalić musi jak ciężarowiec czy biegacz, który swoich witamin łyknie by była moc, za powietrze nie chodzi. Ale diesel daje spore możliwości. Pod góreczkę się nie męczy, nie trzeba piłować. Gładko przyspiesza.
Pierdołami nie ma co się zajmować, bo jak człowiek szuka pierdołkami się przejmuje i zajmuje mózg, a potem na to nawet nie zwraca uwagi. Trudno kupować taki wóz a odsuwać moment tankowania do ostatniej chwili i jeździć o kropelce.
W maździe 150PS przy spokojnej jeździe takie wyniki są do osiągnięcia, nawet te 4, co przy 2.2. i 2 turbo jest dobrym rezultatem, ale ciężko przy tych 2 turniach się utrzymać w ryzach a przy dynamicznej wciągnie i 8, a 175PS i na AT 9 i tak spali na full cegła mniej od 2.5PB.
Średnia z dynamicznych wakacji utrzymuje się 6.5 l/100. Często nie jestem ostatni. <oczy> jeszcze od miesiąca żadna GJ mnie nie wyprzedziła a wiele ich spotkałem :-P

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 12:46 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
No ja sobie kompa resetuje co miesiąc i średnio w zależności od tego czy wiecej miasta, trasy czy autostrady oscyluje w granicach 6,5 - 7l. - cykl miesieczny mocno mieszany.

PostNapisane: Pt, 28 sie 2015, 10:20 
Amator
Od: 23.12.2014
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: kujawsko-pomorski
WITAM

Moja Magdalena średnio pali 8,8 litra.
W wakacje przejechałem 2500 km (Góry Stołowe - Sowie) + Czechy Pardubice, Praga itp i średnie spalanie wyszło na poziomie 7,5 litra.

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 16:29 
Bywalec
500km - średnia prędkość wg kompa 125 km/h czyli jazda w okolicach 140-150 średnia 6,5 litra

Autostrada i ekspresówka

PostNapisane: N, 20 wrz 2015, 14:34 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
mi wychodzi bardzo podobnie. Nie najgorzej ani tez nie rewelacyjnie

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 07:22 
Adept
Od: 05.05.2015
Wczoraj zrobiłem trasę ok 1000 km. Kielce - Warszawa (1/2 na ekspresówce S7 - ok. 150 - 160 km/h , reszta raczej przepisowo) i potem Warszawa - Bydgoszcz (autostradą A2 do Łodzi i potem A1 do Torunia i S10 do Bydgoszczy - na autostradzie było naprawdę grubo ....- poniżej 170 km/h nie schodziło a bywało i 220 km/h). Potem powrót identyczną drogą.

Przed wyjazdem z Kielce skasowałem licznik. Po przyjeździe wyszło średnie według kompa 7.8 L/100 km. Wydaje się całkiem rozsądne przy takim grzaniu.

Pewnie kolegom z 2.5 benzyna wyszłoby ze 4,2 <suicide>

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 13:51 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
4,2 to juz chyba zaduzo na 2,5l , tyle pali 3.0l :-)

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 17:51 
Loyd ja tym waszym cudem 2.2 przy stałej prędkości 200 miałem 12.2. Trochę ponad litr mniej niż 2.5. Ale tu same wpisy po 6-8. Widać nie umiem jeździć.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 paź 2015, 18:07 
Adept
No ale ja nie jechałem non - stop 200 ... :-P (po Warszawie i po Bydgoszczy jak to po mieście - S10 z Torunia do Bydgoszczy też raczej przepisowo).

Ojciec mojego kolegi ma z kolej to Wasze cudo 2.5 i po mieście (Kielce) nie może zejść poniżej 11 l/100.

Jak mu pokazałem Wasze historyjki jak to spala Mazda 2,5 benzyna po 4 litry to uznał to za historyjki przechwalających się małolatów.

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 18:15 
Loyd wyluzuj. Jakie wasze? Mi spala w mieście od 10 do 12. W zależności od fantazji. A trasa to samo. Dzisiaj dość mocno się spieszyłem do Lublina i miałem 13.5. A wracając nie przekraczałem 170 i miałem 10. Co do pisania o czyimś samochodzie jakiegoś kolegi ojca szwagra babci syna lepiej piszmy o własnych doświadczeniach. A dla mnie który jeździł wiele lat dieslem, obecnie 2.5 Pb i okazjonalnie 2.2 dieslem Mazdy stwierdzam że oszczędność diesla to mit. Dlatego wlaśnie kupiłem benzynę. Najlepiej weź sobie 2.5, pojeździj i dopiero komentuj. Zdziwisz się.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 paź 2015, 18:30 
Adept
rkarcz napisał(a):
Dzisiaj dość mocno się spieszyłem do Lublina i miałem 13.5.

No i to jest właśnie real a nie baje patataje o spalaniu 5 l/100.

Ja się mocno spieszyłem w piątek i mi wyszło 7,8. Jest chyba różnica do 13,5.

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 18:50 
Loyd różnica to jest taka, że biorę twoje auto, spieszę się i robię 12,5. Spieszyć się, a spieszyć się to jest różnica.. :lol: Spieszyłem się słabszą wersją 2.2 i nie przekraczałem 200 robiąc 12,2. Dlatego zakładam że spokojnie byłoby 12,5 w twoim dieslu jakbym jechał tak jak jechałem dzisiaj do Lublina. :lol:
Ale ok. kończmy ten offtop bo wątki o spalaniu to takie udowadnianie wyższości świąt z grudnia nad tymi z marca/kwietnia.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 paź 2015, 18:55 
Adept
No ok - ale nie wiem jakbym mógł się jeszcze bardziej spieszyć niż 220 km/h na autostradzie Mazdą 6 <hahaha> <hahaha> <hahaha>

Raz mi poszła licznikowo 240 - ale jakbym się tak spieszył przez dłuższy czas to chyba by się Mazda rozpadła

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 19:00 
Loyd nie rozpadła by się. Spokojnie. Ja nawet hamulców nie wykończyłem poza zmianą klocków więc chyba ten samochód to lubi. Innym jeżdżącym mniej dynamicznie gna się tarcze... Także lać wachę, używać jak Najwyższy przykazał i będzie służyć... <hahaha>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 paź 2015, 19:04 
Adept
No nie wiem - patrząc na pokrywę przedniej maski miałem poważne wątpliwości czy zaraz nie odfrunie (i to już podobno z nową uszczelką).

Co do reszty przykazania to tak właśnie robię. Mazdę mam jakoś od czerwca i na liczniku 19.300 km. We wtorek pierwszy przegląd.

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 19:47 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
chlopaki, zainstalujce apku my track a potem zrobce swoja szybka trasa i potem mozna porownac. Bo oba jedzece 220, ale jeden moze tylko 20% a drugy 80% trasy.
ja osotatnio jechalem wedlug mnie 100-120 a inny by napisal, ze jechal do 140 , bo moze 5km jechalem prawie 140 na 130km trasie :wink:

PostNapisane: So, 3 paź 2015, 20:47 
mirecsk38 niestety na mój system w telefonie nie ma tej apki. Mam WinPhone. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 paź 2015, 23:52 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
niestety musze potwierdzić mit -
wawa Bydgoszcz wawa ,wawa łódz wawa 170 prawie non stop auto azpakowane ze nie da się włozyc palca midzi opone a nadkole z tyłu

wynik 6,8 sam byłem zdziwiony :)

PostNapisane: N, 4 paź 2015, 07:46 
Prawie fanatyk
Nie da się często jechać o kropelce na 2 turbinach i nawet się nie da przy tej liczbie Nm jechać spokojnie. Tzn. z czasem da, ale tak z głodu i po dniu wstrzemięźliwości czy nawet w testówce (co nie zrobi u siebie) człowiek ciśnie aż miło, bo to się fanie odpycha i nie trzeba kręcić jak w mikserze.
Można sobie coś udowadniać, to znaczy każdy i tak udowadnia, że nie dał się oszukać, nie pomylił się i trafił na najlepszą opcję i kupił najlepszy silnik. I jest the best a inni się łudzą i oszukują. To tak po kilku tu wątkach.
Wszelkie testy i tak mogą być przeprowadzone w taki sposób, żeby udowodnić, że coś jest oszczędne albo paliwożerne. I te wątki o spalaniu to wojenki między opcjami, lepiej 2.5 niż 2.0 bo to samo, albo lepiej 2.5 niż 2.2 bo to samo.
Diesel jest oszczędniejszy na trasie a szczególnie pod obciążaniem, z równowagi i oszczędności (te silniki diesla tak mają) wytrącają częste mocne starty i krótkie niedogrzane odcinki. Ale nie zapewne tak oszczędny jak hybryda na pierwszych 5 kilometrach.
Moja średnia z tym silnikiem 2.2 w SUV (opory) i automacie (coś tam więcej zapewne ) 6.8 z miasta i czasem tylko 5 km do pracy i obwodnicy i ekspresówki, za pól roku, gdzie nie jestem ostatni. A z mazd kodo pierwszy. Trochę się wygłupiłem. Wiem, to takie szczenięce, ale chce tylko powiedzieć, że tak źle jak piszą i zaklinają rzeczywistość to nie jest. Zapewne chciałoby się więcej mieć różnicy co do benzynki, bo one bez turbo są jak czytamy dość oszczędne i są, choć jak czyta się tu i ówdzie, to przy jeździe "normalnej" ciężko mieć te 5 czy 4 litry a różnica w cenie paliw już właściwie żadna by mieć wielkie oszczędności. Diesel masuje Nm. I to dla wielu jest piękne. Czasem 2 litry czy 3 mniej na 100 to duża różnica.
Na razie w ostatnich 5 miesiącach nie minęła mnie jeszcze żadna majestatycznie przemieszczająca się GJ. GH jakaś dieslowata i wzmocniona tak, ale przy 200 SUV ma już problem i mój więcej nie chciał. A co do GJ to zapewne były to same 2.0 i jechały o kropelce i pobijały rekord przy okazji się wyciszając. :-P :hihi:
papa <hahaha>

PostNapisane: N, 4 paź 2015, 08:15 
Adept
crow - my mamy biturbo ? :idea: :idea: :idea:

PostNapisane: N, 4 paź 2015, 08:24 
Amator
Od: 23.12.2014
Region: kujawsko-pomorski
Tak a nie wiedziales o tym

PostNapisane: N, 4 paź 2015, 08:31 
Adept
Coś tam wiedziałem, ze jest jakieś wspomaganie turbiny - ale ze to klasyczne biturbo to nie przypuszczałem.

PostNapisane: N, 4 paź 2015, 09:49 
crow wszystko pięknie. Ale to zawsze czyjaś interpretacja. Jechałem stale 200, stale 160, no non stop dynamicznie.. I mam spalanie 7. Miałem diesla doładowanego i z jakiegoś powodu kupiłem benzynę. Ano z takiego że przy podobnych prędkościach różnice wcale nie są takie wielkie jak wszyscy sugerują. Nie chodzi mi o udowadnianie wyższości jednego silnika nad drugim bo każdy ma swoje wady i zalety. I każdego decyzją jest to co sobie kupi. Ale silnik 2.2 AT 200 na blacie i 9/100? Czy to się trzyma kupy? Nie. Jechałem 200. I pali ponad 12. Oczywiście idąc w drugą stronę są użytkownicy którzy mają 2.5 i w Wwie pali im 6, co ja gadam, 5.8... :oops: W mieście. Ja spróbowałem ostatnio jeździć do 60. Delikatnie. Fakt że mam krótkie odcinki. Wynik to 10. Ale ktoś tam ma 6. I co można napisać? Pozostaje się tylko uśmiechnąć i nie ciągnąć dyskusji bo po co? Ja nie podważam tego co piszecie. Podejrzewam że różnica polega na trzymaniu tej prędkości i ilości dynamicznych przyśpieszeń. I na samych inaczej wykonanych przyspieszeniach można zgubić 1-2l/100. Ostatnio jechałem do pary z kolegą. Ściągaliśmy Mesia B 1.6 MT z Niemiec. Odcinek ponad 400 km. Podobne przyspieszenia, te same prędkości. Ja 39l do baku. Kolega 37,5. Prędkość maks. 170. Dlatego jak coś porównywać to w tych samych warunkach. Bo przekaz idzie w świat i później ktoś kupuje auto i zonk. Qrwa nie pali tych 6. Co robię nie tak? Jeździsz jak lubisz, a to nie jest dobra metoda na ograniczanie spalania. I tego mi brakuje w tych wątkach. Ludzi którzy jeżdżą dynamicznie i podają realne wartości spalania. Ja mam 10,9. I to jest jasny przekaz dla innych - tyle może palić. Bo te watki zrobiły się wyścigami na minimalne wartości. 2.5 może palić 6,5 jadąc przepisowo. Super. Tylko po co mi 2.5 do takiej jazdy? Wystarczyłby 2.0 i to z nawiązką. Szkoda że 1.5 nie robią.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 4 paź 2015, 10:04 
Prawie fanatyk
rkarcz masz rację. <spoko> :drunk:
Ja przy dynamicznej jeździe 6.8. Zima 7.2. Przy ciśnięciu cegła średnia max. 7.7.

PostNapisane: N, 4 paź 2015, 12:35 
crow kurde. Innym razem miałem przedlifta 2.2 150 MT i przejechałem dość dynamicznie ale z max. prędkością może 150, bo nie było 2pasmówek, odcinek ok. 250 km. Spalanie z kompa 10,5.. W tych samych warunkach 2.5 miałem 11,8. Trasa Kielce - Stalowa Wola.
Droga ta zwykle po 16 jest zajeb..na, więc nie ważny dzień. Jedzie się tak samo huj..wo. :lol: I różnica 1-1,5 litra.
I zgodzę się z tym że jadąc to przepisowo + 20 wyjdzie 6, może 5,5. Ok. A w 2.5 6,5-7. Dlatego nie wiem gdzie te oszczędności i koszt auta prawie 20 kPLN wyższy z całym bajzlem pod maską, którego 2.5 nie ma.
Ale żeby nie było tak źle z tym 2.2 to fajnie mi się jechało na 6ce od 100'km/h. Diesel jest elastyczny i nic mu tego nie odbierze... :lol:
No i kolejna sprawa to normy spalin. Z tego co gdzieś wyczytałem to poza VW także Mazda jest do odstrzału w kwestii oszustw ze spełnianiem norm. Sam jestem ciekaw jak będzie konieczność zmiany sterowania dawkowaniem paliwa do silnika i jednocześnie utrzymanie sprzedanej mocy.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 4 paź 2015, 17:15 
Prawie fanatyk
rkarcz masz rację w tym co napisałeś. Ja nie wchodzę na siłę w polemikę i nie bronię decyzji, choć mogłem to jednak zostałem przy dieslu. Sam nie wiem jaki to był u ciebie diesel. Może jakiś zmęczony. Może przed wymianą wałków, może po, z doświadczenia wiem, że w jednym i drugim przypadku spalał więcej. Właśnie wartości nawet mnie zdziwiły. Bo te 8 szło. Może coś zostało spieprzone, nie wiem, stare dzieje.
Dziś wiem, że właśnie dynamiczna jazda jaką uskuteczniam SUVem w automacie nie przekracza w trasach 7 litrów średnio, z wakacji, gdzie autostrady i miasteczka wyszło mi 6.2.
Nie wiem, czy to dużo czy mało, ale może przy 2.5 wyszłoby mi jakieś może 8. 2.5 niestety więcej na moje max kopyto ok 11. I to mnie przestraszyło znając swój styl jazdy i temperament. Wiem, że kiedy miałem zastępczy przez miesiąc taka moja średnia z 2.0 w nim wyszła 9. Może nie oszczędzałem, ale też boję się mandatów.
rkarcz powiem ci, że zgadzam się z tobą, bo czy te 2 litry przy tych cenach jest warte tych 20tyś zł i nerwów z turbo itd. Zapewne nie. Jak się oszczędza i nie ma gwarancji że nie pójdzie tym bardziej. Ale właśnie ta niemęcząca elastyczność. Wciskasz i jedzie. I to jest piękne.
Mam wrażenie, że ciężkie czasy idą na diesla. Nie powiedziałem, że kocham na zabój diesla i dam się jemu poćwiartować. Normy spali widząc nasze kominy czy inne sprzęta nie wywołują takich wyrzutów sumienia. Ale coś w rynku się zmienia.
A co do turbo, może mazda przełamie konwencje. Na razie w 2.3 turbo w mps6 czy cx7 też jadł olej i sprawiał on kłopoty i jadł jak smok, więc ta technologia wszystkim może odbić się czkawką.
Ja chce czuć masaż placów i tyle. W miarę oszczędnie. A przy lekkiej maździe fajnie się od odpycha. Testowałem Q5 190PS i to tak dla mnie to nie szło. Kg robią swoje.
Bo ostatnio poczułem mocne kopnięcie 313 PS w SQ5 ale średnie 14,5 litra z testów diesla mnie szybko ostudziło jak i cena. <oczy> <suicide>

PostNapisane: N, 4 paź 2015, 21:36 
Bywalec
Rkarcz moje 6.8 litra wyszło ostatnio przy trasie 900km ze średnia 135 wg kompa. Jechałem z Międzyzdrojów do Belgii jedynym ciągiem z przerwa na tankowanie. Były momenty ze przycisnąłem były momenty ze stałem w korku. Generalnie przekonywać nikogo nie mam zamiaru - dobrze mi sie jeździ pasuje mi tez charakterystyka silnika - moment. Chociaż chetnie bym sobie wziął na 2 tyg do zabawy 2.5 :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1