Teraz jest So, 7 lut 2026, 08:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 09:38 
Nowicjusz
Od: 13.08.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
tombien napisał(a):
Akurat jestem świeżo po rozmowie ze sprzedawcą i potwierdził terminy dostaw, chociaż wspominał o listopadzie też. Ale Mazda ciśnie, żeby wpisywać grudzień/styczeń w tej chwili.

Co do tych terminów to po prostu brakuje mocy przerobowych, dlatego się teraz tyle czeka.

tombien nie do końca się zgadzam z twoją oceną. Musimy sobie przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie czy 5 miesięcy z produkcji to standardowy termin czy nie. Patrząc na terminy realizacji Europejskich producentów i biorąc poprawkę na to że Mazda jest produkowana na drugim końcu świata uważam, że 5 miesięcy to standard. Po prostu nie są w stanie zagwarantować wcześniejszych terminów. Więc nie tu leży sedno sprawy. No chyba że mi potwierdzicie że wcześniej czekaliście na auta z produkcji 4-6 tygodni krócej i teraz jest taka sytuacja...
Dla mnie to jest problem importera, jego braku analizy i wyczucia rynku a być może również polityki. W moim mniemaniu podstawowym zadaniem importera jest zapewnienie odpowiedniej dostępności na rynku. To oznacza że importer powinien zamawiać odpowiednią ilość samochodów na własne ryzyko aby umożliwić zakup tym klientom którzy nie mogą czekać na produkcję. Jeżeli nie mogę dostać flagowego modelu kombi z silnikiem diesela z manualną skrzynią biegów inaczej niż z produkcji to są tylko 3 przyczyny tej sytuacji, albo
a) wymagam specyfikacji która się kompletnie nie sprzedaje na rynku
b) importer nie potrafi zapewnić dostępności dla modelu/specyfikacji która rotuje
c) ten punkt wynika z (a) tzn model/specyfikacja nie rotuje ponieważ nie ma innej dostępności niż z produkcji a klienci nie mogą czekać i kupują co innego = kółko się zamyka

Czekam na konlkuzje który punkt najlepiej pasuje do sytuacji :wink:

Aha i jeszcze polityka importera. Otóż okazuje się że co po niektórzy importerzy wpadli na genialny pomysł - zwalmy ryzyko zamawiania samochodów "nie pod klienta" na dilerów. Zaiste świetne rozwiązanie powodujące że klienci obdzwaniają wszystkich dilerów w kraju nie mogąc otrzymać specyfikacji którą chcą u swojego lokalnego. Nie wiem czy tak jest w Mazdzie jest to do sprawdzenia w prosty sposób.

-- Dodano: Pt, 14 sie 2015, 09:38 --

gzesiolek napisał(a):
W Krakowie jeszcze miesiac temu bez problemu mieli dieselka do jazd probnych... Szczerze mowiac jestem zdziwiony tym, ze jest jakikolwiek klopot z jazda diselkiem w Mazdzie...

gzesiolek - musieli sprzedać tego diesela! W tym tygodniu byłem i albo CX-5 w dieselu z automatem albo 6 w benzynie w manualu. No chyba że w Krakowie jest coś jeszcze niż Anndora?

O widze, ze kolega Klucznik co swoim postem podpadl... bo byl i byl znikl...

Post mi się wykasował z przyczyn nieznanych :|

administrator
PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 10:04 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Klucznik napisał(a):
Dla mnie to jest problem importera, jego braku analizy i wyczucia rynku a być może również polityki.

A co w przypadku jak importer chce więcej a fabryka mu nie da?
Polska to niejedyny kraj, który sprzedaje Mazdy a producent do największych raczej nie należy.

PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 10:14 
Adept
Od: 08.07.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
nie robia aut w "ciemno" bo nie nadazaja z produkcja pod klienta ;) widze ze 3,5 miesiaca ktore musze odczekac to mało i powiniem sie cieszyc :D

moderator
PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 11:20 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
wg mnie Klucznik, problemem Mazdy jest w tym, ze ich przerosl ich wlasny sukces sprzedazowy na swiecie... a jak dodasz do tego, ze rynek Polski byl dla nich w priorytetach na poziomie krajow afrykanskich... to masz odpowiedz...

Generalnie jest z tego co wiem jakies 10% zamawianych nie pod zamowienie i praktycznie juz w chwili zamowienia dzielonych miedzy dealerow... wrecz sa walki o niektore auta...
Z tych zamowionych czasem cos odpadnie, bo zaliczki zwykle nie sa duze (2-3tys PLN), a byly ASO ktore w ogole przy zamowieniu nie braly... Ale generalnie popyt przewyzsza podaz... Wiec jak trafisz pechowo to czekasz i czekasz...

To juz 6stki 2.5 AT w kombi ktora im przyszla na demo w maju juz nie maja? Cos podejrzane...
A moze w dany dzien nie bylo? Wyslij mi na PW z kim tam gadales, sprobuje cos sie dowiedziec mniej formalnie...

No i dobrze jakby byl ktos kolejny z M6 z Krakowa... bo cos nas malo na forum...

Jeszcze na poczatku czerwca mozna bylo takie demo dosiasc, jak dobrze pamietam:
CX-5 2.2 AT
CX-5 2.0 MT
M6 2.5 AT
M6 2.2 MT
M6 2.0 MT
i jeszcze byla 2.0 AT ale nie pamietam czy CX-5 czy M6

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 13:46 
Nowicjusz
tombien zgadzam się, że jak fabryka ma budżet ilościowy na dany kraj/rynek niewspółmiernie niski do zapotrzebowania to kończy się taka sytuacją jaką mam, bo i Salomon z pustego nie naleje. Więc jak rozumiem nie jestem wyjątkiem i generalnie z dostępnością Mazdy były/są "jaja"? Trzeba było od razu tak mówić, już mi ulżyło :)
Ale drążę tamat dalej bo w dalszym ciągu uważam, że specyfikacja którą chcę zamówić (zwłasza silnik diesela z manualną skrzynią) jest chyba na Boga podstawą naszego rynku.
I tu ciekawa rzecz, zadzwoniłem do dilera w Warszawie i oczywiście nie mają, nie jest zamówione i tylko z produkcji. Dostaję informację że 80% ich sprzedaży to Pb a tylko 20% to ON dlatego taka słaba dostępność!!! Dobra pomyślałem, no to was przetestuję - więc pytam o dostępność 2,5l 192 KM benzyna kombi SkyPassion. Okazuje się że mają 2 sztuki od ręki i ca 2 lub 3 w drodze z terminami dostaw Październik/Listopad, więc coś w tym jest.
Więc OK, importer (częściowo) rozgrzeszony, zamawia to co się najlepiej sprzedaje, bo jak mnie poinformował diler te w drodze są na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy".
Ale myślę sobie, kurde co jest, wszędzie pełno diesli, a Mazda sprzedaje benzynę w proporcji 5:1? :idea:
No więc spojrzałem uważnie w cennik i chyba tu mamy odpowiedź

2,0l 165KM AT SkyEnergy 117,900zł
2,2l 150KM AT SkyEnergy 138,900zł

2,5l 192KM AT SkyPassion 140,900zł
2,2l 175KM AT SkyPassion 154,900zł

Dla bardziej dociekliwych większa różnica w cenie w SkyEnergy wynika prawdopodobnie z większej akcyzy na silniki pow. 2 litrów pojemności, ale to nie zmienia faktu że 14 tysi pomiędzy Pb a ON to "niezły wynik" :wink:
Trochę jak z tą dojazdówką, wszyscy za 400-500zł a Mazda za 2 tysie

PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 14:13 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Diesel mazdy podpada w wyższą akcyzę. Zawsze był drogi i wpadał w inny pułap cenowy.
Gdzieś już kiedyś o tym było, że diesel to tylko 15-20 % zamówień, a teraz zapewne po aferach z dieslem i nadwyrężonej opinii egzemplarzy z 2013 roku jeszcze mniej. Jak ktoś chce diesla 2 razy się zastanawia. Bo niewiele oszczędniejsze od benzyny a awaryjność zapewne bardziej prawdopodobna. I koszty większe i nerwy.
Na początku w 2012/13 roku wersja 2.5 Pb była o ile pamiętam sprzedawana w ceną prawie dumpingową za 134 700 tyś zł. Bo wtedy były czasy diesla. Więc żeby ktoś machnął taki wielki silnik w tamtym czasie cena kusiła. Szybko pięła się drobniutko w górę. Bo diesel 175 full wypas kosztował 155 000 zł... w 2013 roku.
Różnica w podobnej skali mocy aż 20 tyś zł. Oba wozy w automacie. Słabszy diesel też swoje kosztował, więc matematyka i kalkulacja: diesel czy wyposażenie. Często wygrywało wyposażenie. I jak się okazuje święty spokój.
Jak ktoś miał kasę na premium, chciał turbo, lubił diesla a nie liczył się tak mocno z kasą na starcie kupował full diesla. Ta różnica 20 tyś pomiędzy dieslem a benzynką też była kiedy porównywano benzynkę manual i diesla. Te porównania powodowały, że wydawało się wydać za diesla zawsze za dużo. Ale też w dieslu kupowano piękną i wyposażoną mazdę 6 zamiast golasa audi a4 czy bmw 3 i wielu próbowało mieć z różnym skutkiem romans z full wyposażoną mazdą.
Więc w pewnym momencie średnio albo szła podstawa albo w tłumie chętnych full wersja skypassion bez turbo benzyna albo często jak na całość z odliczeniem na firmę full diesel. Ale to mniejszość. Floty wtedy nie było, by ktoś chętnie brał słabo bądź średnio wyposażonego diesla. Ja autko miałem wtedy w.... 7 dni od zamówienia z placu. :champion: Chciałem turbo to miałem. :/
Teraz wiem, dlaczego go nikt nie chciał. :-P Ale nowy diesel jest ok. <pucu>

moderator
PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 14:19 
Fanatyk
Klucznik, pamietaj o kilku rzeczach:
1) Mazda nigdy nie celowala w Polsce w bycie autem flotowym... stawiam, ze w Mazdzie zadziwiajaco duzo jest nowych wlascicieli wsrod freelancerow, wlascicieli malych firm, ew. kupowana jesy jako prywatne auto dla tych lepiej zarabiajacych.
2) przy diselku 2.2 doplacasz kilkanascie tysi do budzetu naszego drogiego Panstwa w stosunku do diselka 2.0... Dlatego, jak chcesz kupic diesla to Mazda jest srednio konkurencyjna... Wtedy juz lepiej trzymac sie europejczykow (w to wliczam tez Forda)...
3) benzynki Mazdy sa zadziwiajaco oszczedne... to nie mit... Moja 2.5 jak na razie przez pierwszy blisko 1000km spala mi srednio 7,5-7,6l/100km... Moze nie zyluje jak bardzo, ale lubie skorzystac z kickdown w trybie sport, bo wtedy czuje dlaczego mam 2.5 a nie 2.0...

No a 2.5 to jest auto na ktorym Mazda ma chyba najmniejsza marze(uwzgledniajac akcyze, automat i wersje wyposazenia) i chyba najwiekszy popyt...
No i biorac pod uwage konkurencje to nie doposazysz tak zadnego auta na rynku, zeby mial wszystko to co ma M6, mial silnik ktory pozwala osiagnac setke w mniej niz 8sek. i kosztowal 140k PLN...
Najblizej bylem z Fordem...
No ale gdzie indziej jest inna zaleta, mozesz wyrzucic to co Cie nie interesuje, albo na co Ci szkoda kasy i zejsc z cena nizej, ale miec to co dla Ciebie najwazniejsze...

A wlasnie, tak sobie przypomnialem...w kwietniu mieli swietne oferty w Volvo na V70 przy leasingu... jak skonfigurowales auto za ponad 200tys. dostawales lacznie dealerskim ok. 30% rabatu... Radzilbym Ci sie przejechac do Wadowskich i zapytac co ciekawego maja teraz...
Naprawde mialem przez chwile dylemat czy M6 2.5 czy V70 T4 AT... Wygrala milosc do wolnossakow ;)

A co do Superb, to tez chyba duzo zalezy czy czuja interes na cos wiecej (jak duza firma itd.), bo u mnie przy jednoosobowej to zlali mnie nieco cieplym moczem... na zasadzie bierz co jest (czyli poprzednia Superb z TDI), albo przyjdz Pan w czerwcu, a jak kombi to w sierpniu, to zamowimy tego TSI z odbiorem na przyszly rok... a jazda? jaka jazda? Bedzie TDI do jazd i nie sie Pan cieszy, ze bedzie tez z DSG, jak juz tak bardzo chce Pan automata... (takie bylo odczucie)
A jak Pan mnie usilnie zaczal przekonywac ze w Superb nie bedzie liftbacka, tylko sedan i kombi to juz podziekowalem, z ignorantem nie bede dyskutowac...

Tutaj jest odwrotna sytuacja... Skoda sprzedaje w Polsce jakies 80% Superb z dieslem, a benzyniaki to ulamek sprzedazy, a jeszcze najmocniejsze benzyniaki to juz w ogole moze 1%...

PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 18:51 
Adept
Od: 26.07.2014
Skrzynia: MT
Zadam infantylne i naiwne pytanie- po co w dzisiejszych czasach w ogóle kupować diesla? Droższa cena zakupu, droższe naprawy, większe ryzyko awarii, ON w tak samej cenie jak Pb (kiedyś była duża różnica), różnica w spalaniu i płaceniu za paliwo mała i widoczna tylko przy dużych przebiegach, z plusów to może jak ktoś jest przyzwyczajony do innego momentu obrotowego/kultury pracy silnika. Tak czy siak, wychodzi pełno minusów i może 1-2 plusy. Dla mnie wybór jest zerojedynkowy, zero zawahania.

Osobiście uderzam w 2.0 Pb manual. Szczerze nie wiem po co dopłacać kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy żeby robić 100 km w 8 sekund, zamiast 12 cz 13 sekund. Mazda to nie jest samochód sportowy. Ściganie się na torach? W sumie fajnie mieć zapas mocy, może uratować nawet życie w skrajnych przypadkach. Poprzednio miałem Golf 1.9 diesel 105 koni, teraz firmowy samochód diesel 2.0 90 koni, rzadko jeżdżę w trasy, ale 140-150 po autostradach, przy wyprzedzaniu w razie braku mocy, redukcja do 4 biegu i nigdy nie miałem chęci na większą moc. Może robię błąd, uważam wersję 2.0 benzynę Skypassion za najlepszy wybór osiągi/wersja/cena. Może za mało jeździłem mocniejszymi samochodami.

Każdy ma inny gust, inna wymagania, inny budżet. Przekonajcie mnie proszę, że diesel czy wersje z silnikiem 2.2, 2.5 są lepszym wyborem biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości/osiągów. Może zmienię zdanie, bo jeszcze nie składałem zamówienia.

PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 20:10 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
2.0 Pb jest w mojej opinii jest kompromisem pomiędzy ceną, wyposażeniem i osiągami. Ten silnik ma katalogowo 9s do 100km/h, więc ogólnie nie jest mułem. Nawet rkarcz, który ma 2.5 AT, pisał w jednym wątku jak się ganialiśmy po obwodnicy Warszawy, że był zaskoczony, że to moje 2.0 tak ładnie go goniło :wink:. Mi osobiście było szkoda dopłacać 20k do 2.5 i AT, aczkolwiek jak się przejechałem tą wersją silnikową już po zakupie mojej 6tki to gdzieś tam lekko zakuło, że w sumie mogłem podejść do 2.5 bardziej poważnie przy zakupie, a nie skreśliłem ten silnik automatycznie ze względu na nierozsądną w moim mniemaniu różnicę w cenie. Podsumowując 2.0 nie jest złym silnikiem, tym bardziej jeśli nie masz parcia na AT i chcesz kupić SkyPassion. Na co dzień auto sprawdza się znakomicie, niższe spalanie też rekompensuje mniejszą moc :-P.

Edit: Szkoda, że nie ma też 2.5 w MT do wyboru, byłaby mniejsza różnica w cenie i już bardzo żwawy silnik.

administrator
PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 20:55 
Weteran
garry2012 napisał(a):
uważam wersję 2.0 benzynę Skypassion za najlepszy wybór osiągi/wersja/cena

Zgadzam się w 100%, najpopularniejszy silnik i wyposażenie GJ w sprzedaży - ok 60%. Dodałbym jeszcze niskie spalanie. Mi AT nie jest potrzebne, więc nawet innej wersji nie brałem pod uwagę. Jestem zadowolony. Niespełna 2 lata, 41 tys, niezmiennie jeździ się mega. :)

PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 21:39 
Uważam podobnie jak koledzy wyżej - radość z jazdy ciągle jest :pilot: :wink: Chciałem 2,5 w Pb ale nie chciałem skrzyni AT - może zrobiłem błąd ? Może tak, może nie - nie wiem...Spalanie tego silnika ciągle mnie zaskakuje - pozytywnie rzecz jasna :wink: Na brak mocy nie narzekam :) Owszem - apetyt rośnie w miarę jeżdżenia, może następna M 6 będzie 2,5 albo 3,0 :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 22:07 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: opolski
tombien napisał(a):
garry2012 napisał(a):
uważam wersję 2.0 benzynę Skypassion za najlepszy wybór osiągi/wersja/cena

Zgadzam się w 100%, najpopularniejszy silnik i wyposażenie GJ w sprzedaży - ok 60%. Dodałbym jeszcze niskie spalanie. Mi AT nie jest potrzebne, więc nawet innej wersji nie brałem pod uwagę. Jestem zadowolony. Niespełna 2 lata, 41 tys, niezmiennie jeździ się mega. :)

N,o a teraz sobie wyobraźcie jakby ta wersja była dostępna z automatem, powiedzmy 5k droższa. Konkurencja leży i kwiczy. Nie wiem czym mazda się kierowała ucinając w tej wersji automatyczną skrzynię. Tym bardziej, że jest dostępna w wyposażeniu niżej.

PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 22:39 
Bywalec
Od: 17.01.2014
A dla mnie 2,5 to mało i jeździ średnio. Gorzej od diesla 2,2 który jednak jest za drogi i ryzyko kosztownych awarii jest za duże.
Automat w GJ jest naprawdę udany. Od kilku tygodni jeżdzę po mieście Mazdą 2 żony i automat w niej już taki fajny nie jest.
Co do dostępności - cóż, to mały producent. Mają ładne i dobrze wyposażone auta w sensownych cenach więc ssanie jest i pewnie bardzo się nie przejmą tym że ten czy tamten się obrazi i kupi Volvo.

Btw. Jak zamawiałem ok 5 mies. temu Mazdę 2 do produkcji to zamówiłem ją bez żadnego zadatku czy umowy. Tak na gębę. Sprzedawca był pewien że jakby co to sprzeda ją bez najmniejszego problemu.

Ostatnio edytowano Pt, 14 sie 2015, 23:02 przez Mikke, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pt, 14 sie 2015, 22:53 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
@ Klucznik : tak, od hoho w Polsce tak jest z 6-tką GJ- gdy pytałem pierwszy raz jakoś na początku 2014go (końcu 2013?) to były 6cio miesięczne terminy (z grubsza ) na auto do produkcji.
Sam odebrałem w maju b.r - widzisz ile czekałem ? ;) i nie marudzę :) - czekałem najpierw na opinie , później na lifting, później na jasne info co ten lifting tak naprawdę oznacza .
Lifting- Tu byś dopiero kpił i się oburzał na politykę i "dbanie o klienta", żadnych folderów, ba informacji co jest co. Co tam brak demo. Słynny tu wielki niewiadomy "pakiet stylistyczny premium", lub szeroko dyskutowana tutaj obecność lub nie światełek choinkowych na grillu :)
Ale wracając do terminów - dla aut do produkcji takie były i widać są. U mnie się okazał coś ponad 3 miesięczny - krótszy o prawie miesiąc niż planowany w umowie. Komuś tu się 2 tyg przedłużył. Ale co to za problem w ogóle jeśli wiesz że to ma być to auto i kropka ?

Krótsze terminy były i chyba są na typowe 2,5 redsoul/biale .
Niszowy dla Mazdy rynek, flotom nie sprzedają, a cywil sobie poczeka lub weźmie typową konfigurację jak się bardzo śpieszy. W każdym wypadku będzie miał piękne auto, wyposażone nawet w wersji prawie podstawowej baaaardzo przyzwoicie. Przy tej ubogiej ofercie wersji zaletą jest to, że ciężko źle wybraćGJtkę :)

Choć... :-P : Nie wiem czemu się na tego diesla uparłeś i to jeszcze o zgrozo z manualną skrzynią? to gwarancja udręki w mieście od machania lewarkiem przy marnym zakresie obrotów diesla. Z automatem całkiem fajnie jedzie, owszem ( i nawet nie klekocze tak ordynarnie jak większość diesli), ale nie jedzie lepiej niż benz 2,5 i w żaden sposób nie uzasadnia swojej ceny.

PostNapisane: So, 15 sie 2015, 06:27 
Prawie fanatyk
Klucznik ja rozumiem twoje obiekcje.
Wszystko zależy od tego czym się jeździło. I co lubi oraz... ile ma kasy na auto. Będę trochę w opozycji jako użytkownik diesla. Z przejściami nawet. Który ma znów diesla jak samobójca i sadysta. Diesla warto rozważyć, bo to fajny silnik. Pierwsze zapewne były problemowe, teraz mam nadzieję, że poprawiono.
Jak ktoś lubi diesla i turbinę w silniku to wolnossący silnik go nie przekona, nawet ten w maździe 2.5Pb. Drugi raz wybrałem sam jednak diesla. Mimo doświadczeń i przykrych przejść. I nie żałuję. Choć przed mazdą ujeżdżałem TFSI. Ale spalanie i dolewki oleju mnie dobijały. Niepotrzebnie może dłubałem.
Miałem możliwość zamiany na 2.5, ale dla mnie nie było tam wrażeń nie wiadomo jakich w tym silniku. Jak chciałem mieć wrażenia w swoim stylu jazdy wskazówka szybko wędrowała ponad 11 l/100 w testowanym GJ.
Wolnossak trzeba kręcić, a nie każdy tak lubi. Diesel rozleniwia. Ale jak koledzy mówią, tylko w AT. Mimo, że jest aksmaitny jak benzyna, cichy i w ogóle taki niedieslowaty. Poza tym wrażenie dynamiki w normalnych warunkach jest na korzyść diesla. Nm robią swoje w zakresie normalnych obrotów.
Tak z ciekawości wszedłem na stronę katalogów i porównałem dane dla wielbicieli świateł czerwone zielone, to diesel MT 2.2. d 150 zbiera się w danych 0-100 lepiej o 0.1s od 2.0 Pb 165 MT a mocniejszy 2.2 d 175 MT jest tylko o 0.1 s gorszy od 2.5 Pb w AT (tu nie ma wyboru, szkoda), więc się bierze co jest.
I w praktyce trzeba by było zrobić kiedyś uczciwe porównanie, jak to jest naprawdę 0-100, 50-100, 60-120.
Wiadomo, że w dieslu ryzyko i koszta potencjalne wyższe. Nadwyrężona opinia. Mikke wg mnie ma rację. Człowiek się przyzwyczaja szybko, ale w bezpośrednim porównaniu i właśnie w praktyczności o której wspomniał garry2012, że nie o mikrosekundy tu chodzi wygodniejszą, choć kosztowniejszą i bardziej narażoną na awarię wersją jest diesel. A w AT nie trzeba być pierwszym na światłach, choć ładnie ciągnie i tak. A spalanie nie oszczędzając wychodzi mi na dziś 6.5/100.
To tylko tak jakby się ktoś wahał przy kupnie. Mój głos. Ale klient nie zaoszczędzi zapewne tak jak myśli.

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 12:39 
Nowicjusz
Andrzejsr napisał(a):

Choć... :-P : Nie wiem czemu się na tego diesla uparłeś i to jeszcze o zgrozo z manualną skrzynią? to gwarancja udręki w mieście od machania lewarkiem przy marnym zakresie obrotów diesla. Z automatem całkiem fajnie jedzie, owszem ( i nawet nie klekocze tak ordynarnie jak większość diesli), ale nie jedzie lepiej niż benz 2,5 i w żaden sposób nie uzasadnia swojej ceny.

Moje decyzje zakupowe są spowodowane paroma ograniczeniami (jak u każdego chyba). Po pierwsze kwestia dielsa wynika z polityki flotowej pracodawcy - po prostu takie mam odgórne zalecenie. Dlaczego nie w automacie? Bo po prostu nie mieszczę się w budżecie. Gdyby Mazda była bardziej elastyczna w doborze wyposażenia i wersji silnika/skrzyni to w ogóle bym nie rozpoczynał tego tematu. Nie zależy mi np. na HUD ani kamerze cofania, wg mnie to zbędne pierdoły. Brak skóry też jestem w stanie przeżyć (w obencym nie mam). Ale zależy mi na tym 2,2l dieslu bo teraz jeżdżę Audi A4 Avant 2,0TDI 143KM i po prostu brakuje mu trochę mocy. Jak zobaczyłem te 420Nm momentu w specyfikacji i zestawiłem z nieprawdopodobnie niską masą własną kombi (1420kg) to pomyślałem, kurde to jest to! A jeszcze nie zaliczyłem jazdy testowej...

administrator
PostNapisane: N, 16 sie 2015, 12:49 
Weteran
Klucznik - przejedź się najpierw, potem będziemy rozważać, w tej chwili nie ma to najmniejszego sensu. A jeszcze jak napisałeś, że teraz poruszasz się Audi to już w ogóle, możesz mieć problem z adaptacją, szumami, wykończeniem itd. :)

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 12:54 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Klucznik napisał(a):
to gwarancja udręki w mieście od machania

To nie prawda .Diesel Mazdy kręci się bez wysiłku do 5500 obrotów więc zakres jak w benzynie i zupełnie inaczej jeździ jak diesle z obrotami max 3500.
Jeździłem i tak zaobserwowałem - chociaż nie mam M 6

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 15:46 
Adept
Od: 13.02.2015
Region: zachodniopomorski
tombien napisał(a):
Klucznik - przejedź się najpierw, potem będziemy rozważać, w tej chwili nie ma to najmniejszego sensu. A jeszcze jak napisałeś, że teraz poruszasz się Audi to już w ogóle, możesz mieć problem z adaptacją, szumami, wykończeniem itd. :)

Potwierdzam. Ciężko się przestawić ale można. Coś za coś :wink:

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 17:44 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
popeye masz racje M6 się dobrze jezdżi ,ale miała pecha ja przed mazdą miałem premium BMW z turbo . Kupując M6 byłem jednym z pierwszych posiadaczy M6 kupiłem w marcu 2013. Myślałem ze M6 to prawie premium ,ale dużo jej brakuje do premium. Więc sprzedałem M6 i wróciłem do premium. Cieżko było się przestawić.
Swoją drogą M6 za te pieniądze do dobry samochód, dobrze wyposażony. Tam gdzie się kończy cennik mazdy zaczyna się dopiero cennik premium. Dobrze wyposażony premium ,to są dwie mazdy :idea:
A kupowanie golasa premium , to bez sensu :wink:
Takie jest moje zdanie :)

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 18:28 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
W przeszłości jezdzilem tylko dwoma dieslami: Oplem Vectra bez turbo (straszny wół) oraz Nissanem Primera P12 z turbodoladowaniem 120KM i 320 NM po czipowaniu 360 NM. Nissan zbierał się nieźle i niewiele palił, ale dramatem była ta francuska (Renault) elektronika. Potem były już tylko benzynki. I tak będę trzymał.

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 19:38 
Świeżak
Od: 03.08.2015
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: S
Miałem wcześniej diesla i to był mój pierwszy i jedyny. Tylko benzyna. Jazda dieslem poza trasa to tragedia. Krótkie biegi dzwiek zero frajdy z jazdy. A diesla miałem mocnego.

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 20:01 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Też zawsze byłem i jestem za silnikami benzynowymi, ale to jest trochę tak, jak dyskutowanie nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy <modlisie>

PostNapisane: N, 16 sie 2015, 21:50 
Nowicjusz
tombien zasiałeś we mnie ziarnko niepokoju. Nie testowałem ale siedziałem w nim (M6 Skypassion kombi 2.2D AT). Uważam że siedzi się całkiem OK, fotel wyprofilowany na tyle dobrze że nie czuję znaczącej różnicy do mojej A4. Siedzi się w miarę nisko, a jako użytkownik A4 to dla mnie bardzo ważne. Wszystkie przełączniki wydają się być tam gdzie być powinny. Lewarek na dobrej wysokości, prawa ręka swobodnie opiera się na podłokietniku (pomimo że się nie przesuwa). Byłem miło zaskoczony jakością materiałów deski i przełączników oraz spasowania. No może zegary trochę przedpotopowe (jak na model 2015) a pokrętło regulacji podświetlenia to jakby ktoś na chama wbił patyk przez tą szybkę zegarów :-P , ale moja reakcja to bardziej uśmiech politowania niż uczucie dyskwalifikacji. Najbardziej zdumiała mnie lampka oświetlenia bagażnika w tylnej klapie??? Przecież klapa UNOSI SIĘ DO GÓRY. Ten co to wymyślił był albo nawalony <%> albo pod silnym działaniem narkotyków. Na moje pytanie jak to działa po zachodzie słońca sprzedawca zasugerował wożenie latarki w bagażniku :D
Generalnie absolutnie nie odrzuciło mnie na tyle żebym stwierdził że nie ma sensu zrobić jazdy testowej. Więc zrobię, jeżeli oczywiście będę miał taką możliwość, bo coś kojarzę że mi w Krakowie powiedzieli że mają tylko Pb, ale się upewnię i jak będę po to opiszę odczucia.

moderator
PostNapisane: Pn, 17 sie 2015, 08:15 
Fanatyk
Klucznik, nie bardzo rozumiem problem z lampka...
Jako posiadacz wczesniej sedana od Mitsu gdzie swiecilo mi gdzies w glebi bagaznika, czyli po zaladowaniu po brzegi robilo sie ciemno, jestem zachwycony obecnym rozwiazaniem...
Zwlaszcza, ze bardzo czesto po zmroku wracamy z wyjazdow i wtedy wypakowywanie jest znacznie latwiejsze, gdy mam oswietlenie bagazy z gory... przeciez czytac w glebi bagaznika nie bede, a swiatlo z gory wystarcza, zeby widziec dokladnie, co mam gdzie w bagazniku...

PostNapisane: Pn, 17 sie 2015, 09:54 
Nowicjusz
gzesiolek Pierwszy raz spotykam się z tym, że lampka oświetlenia nie znajduje się w bagażniku, rozwiązanie jest umówmy się nieszablonowe. Jeżeli lampka umiesczona w klapie, która unosi się 2m od ziemi (kombi) jest w stanie doświetlić przestrzeń bagażową o głębokości ca. 1,5m to ja nie mam z tym żadnego probelmu :) Przypominam że sprzedawca zasugerował wożenie latarki...

PS Zadzwoniłem do Andorry ii jest jak mówiłem

CX-5 2.2D AT
M6 2.0 Pb MT
M6 2.5 Pb AT

Coż zaliczę 2 jazdy testowe.

PostNapisane: Pn, 17 sie 2015, 10:31 
Prawie fanatyk
Jak się przejedziesz cx5 2.2 diesel będziesz wiedział jaki jest to silnik, jak pracuje, jak się jedzie. A potem wsiądź w 2.5Pb i poznasz resztę samochodu. W cx5 poza wyższym siedzeniem jakiś większych różnic brak. Podejdzie ci silnik w cx5 to znaczy że w m6 GJ będzie tylko szybciej. Jedynie co w dieslu to ten przód w GJ jest cięższy niż w benzynie i gdy ja jeździłem na zamianę miałem wrażenie innego resorowania i ten przód inaczej się sprawował. :wink: Może subiektywne to wrażenie :idea: choć zapewne silnik diesla waży swoje. Chcesz diesla to kup diesla, po poprawkach rocznik 2015 to naprawdę jedzie. I nie trzeba kręcić pod górkę by to jechało. :wink:

PostNapisane: Pn, 17 sie 2015, 22:55 
Adept
Od: 13.02.2015
Region: zachodniopomorski
Klucznik też przesiadłem się z a4 b8 i jeśli chodzi o komfort to jest o niebo lepiej. Fotel kierowcy mega wygodny, nie męczy mi tak pleców na trasie. Łatwiej wysiąść z auta bo audi bardzo niska i niewygodna. Miałem podobne odczucia co Ty. Zegary kiepskie i mało czytelne w porównaniu z a4. Nawet myślałem ,żeby to jakoś pokolorować ale w sumie korzysta się z Huda i na zegary nie zwracam uwagi. Niestety jakość wykonania rzuca się w oczy ale jak pisał irys, nie ta półka, nie te ceny. I to akurat w M6 na plus. Żeby mieć te bajery i wodotryski w klasie premium trzeba by 2 razy tyle zapłacić. Jako auto rodzinne na pewno mazda sprawdzi się lepiej od audi. Ma wygląd, jest pojemna, dobrze się prowadzi i jest znacznie tańsza. Do audi się wróci jak dzieci podrosną i będzie można zainwestować w coś z ponad 200km pod maską :wink:

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 23:40 
Nowicjusz
No i w końcu zaliczyłem jazdę testową, tzn dwie bo pierwsza w CX5 2.2D AT a druga w M6 2,5 Pb AT. Oczywiście uczucia mieszane i na nie wszystkie pytania mam odpowiedź. Ale po kolei.

Silnik - było jak przwidywałem czyli słabo, ale jak mogło być inaczej skoro jechałem autem przynajmniej 200kg cięższym z zupełnie innym współczynnikiem oporu i w automacie. Pozostaje mi wierzyć że ten diesel w M6 MT jest lepszy od obecnego 2,0 TDI w A4 B8 inaczej po co przepłacać? I wcale nie jest to takie pewne że będzie lepszy czyli zrywniejszy. To jest chyba mój największy dylemat bo dalej niewiele wiem.

Skrzynia - W sumie na marginesie ale podzielić wrażeniami się muszę bo całe życie jeżdżę na manualnej. Ponieważ mam z tego tytułu skrzywienie, dlatego dla mnie tylko minusy :wink: więc nie mówmy o oczywistym i niezaprzeczalnym plusie. Przy starcie od zera jest moment zawahania, w sumie nie wiem czy to skrzynia czy silnik czy jedno i drugie ale chyba skrzynia bo jak się ma 2 turbiny to tego być nie powinno chyba? To samo przy zmianie w dół. Jak chciałem depnąć żeby przyspieszyć (np 70 km/h 1700 obrotów), tak jakby się przez moment zastanawiała który bieg wrzucić. NIe za każdym razem ale częściej niż rzadziej. Natomiast przy zmianie w górę było lepiej, szybciej. Czas zmiany też dało się odczuć - słychać przez moment wolne obroty silnika. Nadmienię że jeździłem Fordem Kuga z Powershift, Passatem/Skodą Superb z DSG i Volvo V60 D4 AT i muszę przyznać że jak dla mnie w V60 skrzynia jest wzorem na tle reszty, gdybym miał podejmować wybór tylko na tej podstawie to bez wahania wybrałbym V60kę. Może dlatego że ośmiostopniowa i z podwójnym sprzęgłem...

Szumy i hałas - Z silnika powyżej ca 2700 obrotów jest głośniej niż w moim A4 B8. Ale co mnie mocno zdumiało to przy prędkości 50-60 km/h na dość nierównej nawierzchni (asfaltowej) jakieś stuki z zewnątrz, nie wiem czy zawieszenie, w każym razie jakieś dzwięki mnie dochodziły, a nie powinny. Niepokojące. Natomiast przy równej nawierzchni do prędkości ca 110-115 km/h było OK. Ciekawe jak sprawa się ma przy powiedzmy 140-160 km/h bo nie rozbujałem go do takiej.

Układ kierowniczy - zostałem poinformowany że auto jest wyposażone w progresywny układ wspomagania. Mam w swoim A4 servotronic i muszę przyznać że w M6 przy powiedzmy 20 km/h i powyżej 50 km/h nie widzę żadnej różnicy. Jakby nie było systemu! Niestety nie usztywnia w połowie tak jak Audi przez co "nie czuć kół" i układ wydaje się mniej precyzyjny.

Podsumowanie - czy M6 jest w jakimkolwiek aspekcie lepsza od A4? Moim zdaniem nie, ale to wcale nie oznacza dyskwalifikacji. Jeżeli
a) nie będę kręcił powyżej 3 tys obrotów
b) nawierzchnia w miarę równa
to uważam że wcale nie jest gorzej.

Podstawowe 3 pytania to
- co to za hałasy z zewnątrz na nierównościach?
- jaki poziom szumów przy większych prędkościach (pow 120 km/h)?
- jak ten diesel będzie ciągnął w M6 z MT?

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 23:53 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Tata mi mówił - jesli po pierwszej randce masz wątpliwości - odpuść bo bedziesz żałował

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1