Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 05:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 15:51 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Pytanie czy tylko akurat MY mamy takie problemy? Może i testują też z klientami gdzie indziej? Czy tylko my narzekamy?
Tak nas doceniają, że będą jeździć i porównywać? Mają taki wpływ na centralę, że przyjeżdżają i testują właśnie tu?
Oby tylko to coś pomogło maździe być lepszą i cichszą i MNIEJ ŚWISZCZĄCĄ <spoko> :idea:

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 15:55 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
no własnie chodzi mi o takie nie szumiące np Zyrafala - poza tym to jest skladowa całego szumu w tym aucie.
A sorry 158 000 to jest przepraszam jaka cena ?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 16:07 
Prawie fanatyk
slawek to już było nie raz przy naszych uwagach, co do auta i jego jakiś mankamentów i fuszerek, że część z nas kupując m6 GJ było bliżej poziomu popularnej klasy wypasionej octavii za ok. 120tyś a część zwłaszcza full dieslowców bliżej cen gołych lub lekko doposażonych premium bądź rocznych wypasionych i w zależności czy bliżej 110tyś czy 160 tyś inaczej się patrzy na mazdę i inne są odczucia. I albo się cieszy, że najlepszy stosunek jakość cena, bądź wkurza, że miało być lepiej jak obiecano. Jeszcze ważne jakie auto nas przyzwyczaiło i do czego poprzednio. I ile się wydało a co można byłoby za to kupić w audi, bmw, lexusie czy volvo po rabacie itd. To nie raz widać, czy 120 czy 160 i boli w miarę zwyżki tej kwoty. Oczekiwania też są inne.
Mazdy są delikatne i cieniutkie bo ma być lekko i ekonomicznie więc kwestia może niedopracowanych pierdołków, uszczelek, wycieszeń w kluczowych miejscach, by nie było takiego drastycznego odczucia gołej blachy.
rkarcz, działaj, jestem ciekaw efektów.

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 16:15 
Prawie fanatyk
wiem że już było bo sam to między innymi zaczynałem dwa lata temu :)

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 17:04 
slawek ja od samego początku opisywałem MMPol problem ze świstem od ramy okna. Od samego początku też wiedziałem że wyciszyć muszę całe auto jesli chcę mieć mega ciszę. W tej cenie jaką zapłaciłem dostałem o wiele więcej niż miałbym u konkurencji. A dokładając 10000 co opisałem w innym wątku można wymienić to co nas irytuje. I ja to sobie wkalkulowałem. Dlatego podnoszę coś na co jeszcze 1-2 miesiące temu nie było żadnego rozwiązania - SEBOO i zyrafal. Bo to jest wada. Ewidentna. Całość tego elementu jest zupełnie inna niż w każdym samochodzie z tego samego okresu produkcji. I dla Mazdy znaleźć rozwiązanie i niezadowolonych klientów obdarować tum rozwiązaniem to koszt zerowy. A to co podnosisz ty jest nie do zrealizowania. Z powodu kosztów jakie Mazda musiałaby ponieść w celu wyeliminowania szumów od połaci blach jak i wprowadzenia tego do seryjnej produkcji. Koszt bagatela ok. 1000 euro. W każdym samochodzie. Plus koszt robocizny, większe spalanie a więc problem z normami itp.
Ja się nie pchałem na żadne testy do MMPol. Tylko mimo wyszczekanej buzi znajduję w tym rozsądek i nie przesadzam z oczekiwaniami. Powiem inaczej. Przecież każdy może użyć FB i zrobić to samo. I zobaczyć jaki będzie efekt. W czym rzecz?
Oczywiście nie musisz się ze mną zgadzać.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 17:11 
Prawie fanatyk
ale ja nie krytykuję i się w 100 % z Tobą zgadzam

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 17:28 
slawek :lol: Oka. Widać czegoś nie skumałem..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 18:21 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Rok produkcji: 2016
rkarcz napisał(a):
Ale zastanawiam się teraz czy jednak to auto udostępnić. Bo skoro już raz mi odpisano że w FL nie ma z tym problemu to chyba oni jednak nie mają chęci rozwiązania. I żadne pokazywanie uszczelek z flockiem ani patenty na taśmę P tego raczej nie zmienią.

Robert, a czy właśnie nie byłoby tak, że jak im pokażemy palcem "tutaj gwiżdże" i pokażemy dwa rozwiązania: a) domowe i działące (P + taśma) i b) takie jak powinno być fabrycznie (flock), to czy nie osiągniemy pożądanego skutku? Wydaje mi się, że właśnie wskazując drogę Kodo coś uzyskamy :wink:. Poza tym, faktycznie, aż dziw bierze, że chcą to testować akurat u nas. Odnoszę wrażenie, że problem jest na większą skalę i chcą to zbadać szerzej. No chyba, że inżynier Mazdy będzie akurat w PL w delegacji i przy okazji chce sobie popatrzeć i posłuchać o co nam chodzi.

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 19:12 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Dla mnie to jest szok i niedowierzanie !!! Jeśli dobrze zrozumiałem: delegat producenta przyjeżdża do użytkownika końcowego sprawdzić jego auto bo ten twierdzi, że jest wada fabryczna??? Ja pierd....le. Jeśli rzeczywiście takie są intencje i ten delegat (ciekawe kto to?) rzeczywiście ma to auto sprawdzić, żeby firma mogła usunąć wadę fabryczną, to jest to dla mnie niepojęte !!! Już widzę jak helmut przyjeżdża przejechać się audi TFSi, żeby sprawdzić, że rzeczywiście bierze olej <hahaha> .
rkacz proszę informuj na bieżąco jak ta sprawa się będzie toczyć i jak się zakończy. Fajnie byłoby jak byś się z nimi przejechał zanim udostępnisz im auto i zwrócił uwagę na szumy, bo oni wszyscy mają problem ze słuchem ;). Bardzo ciekaw jestem co z tego wyniknie, czy są poważni czy to będzie kpina z użytkowników.

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 19:13 
zyrafal w poniedziałek oddzwaniam do MMPol i zaproponuję im uczestniczenie użytkowników naszego forum ze swoimi rozwiązaniami w spotkaniu wyjaśniającym te usterki. I że nam zależy na wyjaśnieniu i wyprodukowaniu czegoś przez Mazdę, a nie na zadymie. I liczymy na zrozumienie. Ale tak jak mówiłem. Nie będę napierał na żądania wygłuszania całego samochodu. Bo za chwilę pojawi się akcja społeczna rozczarowanych brakiem turbin w silnikach benzynowych... :lol:

Zresztą pewnie i tak to czytają to nie będą zaskoczeni.. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 20:17 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Ja właśnie wyciszyłem drzwi i słupek b. Szału nie ma, audio gra troszkę lepiej, można słuchać nawet na pełnym basie. Mam wrażenie, że szyba trochę mniej szumi ale jeszcze nie jechałem powyżej 80 więc nie wiem jak będzie.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 20:44 
malagb to chyba nie tak do końca. Mazda obiecała coś poprawić w kwestii wyciszenia M6 po liftingu. Taki był dość jasny sygnał dość mocno nagłośnionych marketingowo. I nie wiem. Może jestem jedynym narzekającym na znane świsty w tej wersji M6 stąd pytanie do mnie o udostępnienie auta? HGW. Ale faktycznie spróbujmy zrobić z tego jakieś warsztaty albo przynajmniej niech dadzą nam szansę pokazania o co nam chodzi.. Bo może my swoje a oni szukają czegoś innego i to co zgłaszamy dla nich jest nieistotne?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 21:21 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
rkarcz napisał(a):
Pokażą im auto po FL i że użytkownik narzeka na efekt uchylonej szyby.. I co producent na to?

Moim zdaniem powinni także (a może przede wszystkim) przetestować GJ-kę przed FL.

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 21:23 
zagryziak tylko jak ich do tego przekonać? :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 21:52 
Prawie fanatyk
Wg mnie jeździłem jednym i drugim nie było różnicy w wyciszeniu, jedynie po zrobieniu U11 moja GJ kombi przedLF po roku pozbyła się tego problemu świstu niedomkniętego okna.
Natomiast co do świstu uchylonej szyby, to jestem zdziwiony, że nie poprawili w GJFL, chyba, że w procesie produkcji coś czasem zawodzi i niewiele zmienili boczne poszycia, co wychodzi przy błędach w montażu ze względu na wrażliwość konstrukcji itd.
Ale w wersji którą jechałem GJFL na teście porównawczym nic takiego nie było.
Rkarcz wydaje mi się, że nie za bardzo wychwycili ten montaż uszczelek, jadą z produkcją tak samo, co niestety potrafi świszczeć z boku jak mały konik polny i w wersjach po FL nie tylko w GJ. Do końca wg mnie nie pozbyli się kłopotliwego zachowania wiatru wokół drzwi, ale to chyba przypadłość mazdy w ogóle w wersjach KODO nic lepiej niemogo.

PostNapisane: So, 1 sie 2015, 01:28 
Bywalec
Ja dołożyłem materiału do drzwi dodatkowo we własnym zakresie i jest lepiej, bas jest pełniejszy, i ogólnie jest jeszcze bardziej przytulnie. Nie mniej, rkarcz, nie chodzi o wyciszenie całego auta, ale o świsty przy słupku B, bo jezeli domowe patenty mogę mieć rozwiązane przez mmpol poprzez akcję serwisową to chętnie skorzystam i myślę, że każdy zainteresowany się pod tym podpisze.

PostNapisane: So, 1 sie 2015, 06:47 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Ostatnio podróżując po Jeuropie pozwoliłem sobie w Niemczech znacznie przekraczać niedozwolone w Polsce prędkości. Ciekawa była reakcja żony, gdy przekroczyłem ok. 160 km/h. "Czyś Ty Roman zwariował, nie dość że tak szybko jedziesz to jeszcze okna otwierasz" Rozbawiła mnie do łez.

PostNapisane: So, 1 sie 2015, 07:25 
Prawie fanatyk
Znana reakcja :idea: <brawo> stąd trzeba walczyć z tą dolegliwością <baseball>

PostNapisane: So, 1 sie 2015, 15:13 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
zagryziak napisał(a):
"Czyś Ty Roman zwariował, nie dość że tak szybko jedziesz to jeszcze okna otwierasz

Ja miałem odwrotnie jechałem tak jak zawsze z tymi samymi szybkościami na autostradzie A5, a żona mi mówi czemu tak powoli jadę , a jechałem około 150 km/na godz. W moim aucie nie czuć szybkości, i jest cicho, i plusem jest to że szybkościomierz jest głęboko w tubie schowany ,i nie widzi ile jadę <spoko> :wink:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: So, 1 sie 2015, 15:26 
irys mając Premium można mieć oczekiwania.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: N, 2 sie 2015, 22:45 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
ok, mam, dzisiaj zrobilem sobie specjalnie inna trase (z wakacji w Bialce do tesciow w Ostrowcu) zeby miec te 80km jazdy A4 z predkosciami nieco-ponad-autostradowymi... i jak rzeczywiscie przy 130km/h efektu niedomknietej szyby nie mam, przy 140km/h jest lekko slyszalny przy radiu na off lub ciszej niz 5... tak przy ponad 150km/h narasta drastycznie i w pewny momencie rzeczywiscie czlowiek odruchowo domyka szyby... ;)

Jako, ze spokojny ze mnie kierowca to i narzekac zbytnio nie bede (Bialka - Ostrowiec, nieco z gorki ;). srednia wg kompa 7.4l/100km, a na A4 nie oszczedzalem), ale potwierdzam ze w autach po FL problem wystepuje... takze w kombi...

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 13:09 
W odpowiedzi od MMPol otrzymałem info, że zapoznali się z doświadczeniami użytkowników naszego forum.
Do testów postawią 3 sztuki - moją, jeszcze kogoś z naszego forum (pytanie kogo :wink: ) i jeszcze jedną.
Zyrafal ma się skontaktować z nimi odnośnie wyciszenia pionowej części łączenia szyby z ramą drzwi.
Uszczelka szyby ma już floka, którego podobno nie widać, ale jest..
Panel dyskusyjny nie przeszedł niestety. Nic, pozostaje mieć nadzieję, że coś rzeczywiście ustalą i wprowadzą jako opcję serwisową.
Poczekamy, zobaczymy. Nie ma się co negatywnie nastawiać. Jakby mieli to tak totalnie w d.. to byłaby informacja zwrotna, że ten typ tak ma i tyle.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 13:37 
Bywalec
Rkarcz, pisałem Ci już na PW, ale się powtórzę na ogólnym, że z tym flockiem fabrycznym to jakaś ściema. Przy okazji prywatnych zabiegów wyciszających obejrzałem dokładnie uszczelkę i nie ma tam nic takiego. Jedyne co jest to miejscami wypełnienie przypominające gąbkę. No chyba, że to jest wg nich flock :). I tak jak pisałem wcześniej - uszczelka flockowana w całości rozwiązywała problem, ale była mało estetyczna ze względu na złe wykonanie lub problem przylegania czegokolwiek do tej uszczelki. Domniemam, że fabryczna byłaby idealna.

Co do kontaktu z MMPol to będę faktycznie dzwonić, dam znać co ustaliłem :) .

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 20:35 
Że się tak nieśmiało zapytam - i co dalej w sprawie spotkania z tajemniczym przedstawicielem Mazdy ? Jakieś wnioski ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 20:48 
Matarez Rafał ma się do nich odezwać. Nie zgodzili się na spotkanie bo ten spec ma szukać przyczyn, a wiedzę z forum stale zgłębiają. Mają być 3 samochody. Mój, jeszcze jeden i kolejny kogoś z forum. Ciekawe kogo..? :) Zobaczymy co wymyślą. Przyznali, że jest problem i próbowali wprowadzić rozwiązanie SEBOO i zyrafala ale bez efektu. Dlatego chcą pogadać z Rafałem bo może diabeł tkwi w szczegółach. :) Ważne, że widzą problem, a nie, że jest to jednorazowy zły montaż albo jakieś zmiany w psychice użytkowników... :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 21:12 
Bywalec
Już uzgodnione i mam podstawić auto ma dwa dni. Także Robert, widzimy się na miejscu :). Już wiem gdzie niby jest flock, przy okazji zajrzę i sprawdzę czy nas nie wkręcają :cool:

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 21:12 
Wy tak poważnie ? Ja wiem, że jest lato i sezon ogórkowy ale miejcie litość... :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 21:20 
Bywalec
Seriously :). Biorą auta na testy, a jak się uda to może i jakieś rozmowy uskutecznimy, zależy ile czasu będą mogli nam bezpośrednio poświęcić poza objeżdżaniem naszych 6.

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 21:57 
Prawie fanatyk
Od razu jeździe jako testerzy do Japonii, pozwiedzacie i te sprawy... <spoko> jak im takie sprawy nie wychodzą i nas w PL się pytają, to niech tu przeniosą fabrykę. Z TATĄ nie wyszło, może mazda chce poprawić jakość produkcji i szuka inżynierów od jakości :-P

PostNapisane: Śr, 12 sie 2015, 06:22 
crow bo Japonii tak szybko nie jeżdżą. :) A jak już to drifrują z otwartymi szybami i nie przeszkadzają im szumy zefirkowate od szyb. Tak, tak - takie określenie ma nasz problem w Maździe. Szum zefirkowaty. :) Panowie nie ma się co śmiać tylko cieszyć i liczyć że w końcu temat raz na zawsze się skończy. Przecież nie robią tego żeby nam udowodnić że nie ma problemu. Przyznali sami że problem jest. Skoro w mojej wersji FL jest to co mają powiedzieć? Pozostaje znaleźć w końcu przyczynę i przestać ściemniać. Ściemniać przestali. Pozostaje znaleźć przyczynę. Zresztą czego tu szukać. Wystarczy z jakiegoś szrotu zabrać drzwi kompletne od jakiegokolwiek europejskiego samochodu i stworzyć uszczelki okien i drzwi jak wszyscy to robią. :)

PS. Z hamulcami też słyszałem taką opowieść na przeglądzie.. :)

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1