Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 20:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 6 sie 2015, 15:38 
Koniecznie Multiplę. Zaraz schodzę na parking i jak jeszcze N6 stoi to postaram się dodać fotę Tapatalkiem. Jak mi się nie uda to dopiero wieczorem będę mógł to puścić przez jakiś serwer zdjęciowy..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 6 sie 2015, 15:59 
Niestety tapatalk nie zmniejsza mi zdjęć z automatu. Sorry. Będę przy kompie to zamieszczę.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 6 sie 2015, 17:45 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
o kradzieżach Mazd 6 pisze dziś Wirtualna Polska :sad:

PostNapisane: Cz, 6 sie 2015, 21:44 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Kurcze, jak prawisz, słynny problem na skalę światową http://moto.money.pl/wiadomosci/aktualn ... 74669.html

PostNapisane: Cz, 6 sie 2015, 22:10 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Cytuj:
Znaczny wzrost kradzieży „szóstki" prawdopodobnie spowodowany jest złamaniem fabrycznych zabezpieczeń. Złodziej po dostaniu się do wnętrza samochodu podpina się do gniazda diagnostycznego OBDII, przez które ma dostęp do komputera. Odpowiednie urządzenie pozwala na obejście zabezpieczeń, a co za tym idzie odpalenie silnika i odjechanie w siną dal.

Skoro złamano fabryczne zabezpieczenie to są one do dupy i zupełnie nie rozumiem dlaczego teraz ja mam płacić za jakieś dodatkowe i to jeszcze robione w ASO. Jak dali ciała to niech biorą to na klatę.
Jakby to było w niemcowni czy GB to by tak pewnie było bo tam prasa branżowa by ich zjadła, a u nas jeszcze przyrobią na tym.

moderator
PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 09:23 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
tatahani, ale zlamanie fabrycznych zabezpieczen to nic nowego... uwierz mi sa zlodzieje ktorzy maja rozpracowane znacznie drozsze marki, jesli chodzi o standardowe immo, alarmy itp.
Problem jest w fali kradziezy Mazdy 6... nie wynika on tylko z tego, ze zlamano zabezpieczenia (latwosc kradziezy tylko albo az zmniejsza ryzyko wpadki), ale z jakiegos zamowienia/popytu i to prawdopodobnie u konkretnej szajki dzialajacej w Wa-wie i okolicach...
Tak naprawde w interesie ubezpieczalni jest aby Mazda wprowadzila dodatkowe zabezpieczenia i zeby ludzie z nich korzystali...

No i nie zapominajmy kto tu jest winowajca... nie Mazda, nie ten co zostawil auto na ulicy, nie ten co nie kupil dodatkowego zabezpieczenia... nie robmy z ofiar winnych...
Winowajca jest p...y zlodziej, ktoremu nalezy lapy poucinac w okolicach szyi... <baseball>

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 09:40 
gzesiolek amen.. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 10:31 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Jeśli ci wspomniani p...i złodzieje faktycznie na części te 6ki kradną, a nie na eksport, to chyba nie na aktualne zapotrzebowanie tylko przewidują (słusznie) że będą te części potrzebne całej fali nabywców 6tek w przyszłości (wszyscy mają stłuczki, to pewne jak to że wszyscy chorują, pewne zapotrzebowanie). A skoro to nie są auta flotowe, przewidują (też słusznie) że znaczna część posiadaczy ich będzie korzystać z części z "rynku wtórnego" gdy już się z serwisowania w ASO wypisze. A przy braku zamienników niestety mają rację.
Tylko że jak to na zapas tak kradną, to przecież muszą gdzieś to wszystko trzymać. 70 takich samych samochodów to nie igła w stogu siana, naprawdę policji tak trudno dotrzeć do tej grupy??? , zwłaszcza że na tak ograniczonym obszarze działa i tak typowo ? Najwyraźniej komuś się nie chce po prostu.

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 11:43 
Świeżak
Od: 05.08.2015
tatahani napisał(a):
Cytuj:
Znaczny wzrost kradzieży „szóstki" prawdopodobnie spowodowany jest złamaniem fabrycznych zabezpieczeń. Złodziej po dostaniu się do wnętrza samochodu podpina się do gniazda diagnostycznego OBDII, przez które ma dostęp do komputera. Odpowiednie urządzenie pozwala na obejście zabezpieczeń, a co za tym idzie odpalenie silnika i odjechanie w siną dal.

Skoro złamano fabryczne zabezpieczenie to są one do dupy i zupełnie nie rozumiem dlaczego teraz ja mam płacić za jakieś dodatkowe i to jeszcze robione w ASO. Jak dali ciała to niech biorą to na klatę.
Jakby to było w niemcowni czy GB to by tak pewnie było bo tam prasa branżowa by ich zjadła, a u nas jeszcze przyrobią na tym.

A czy ktoś może próbował już nie poprzez listy lub facebooka, a poprzez kancelarię adwokacką napisać do Mazdy aby bardziej się ugieła nad NIEWYSTARCZAJĄCYM zabezpieczeniem pojazdów, które narzuca na kliencie podczas zakupu auta ? Ugieła tzn. zwołała akcję serwisową lub wszystkim właścicielom zaproponowała 50 % rabatu na dodatkowe zabezpieczenia, nie koniecznie z ASO ?

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 12:31 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
Będąc ostatnio w Warszawie miałem wrażenie, że te wszystkie skradzione M6 dalej jeżdżą po stolicy. w żadnym mieście nie widziałem tak dużo m6.

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 19:59 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Mnie się wydaje, że ta sytuacja przerosła MPL bo nastała kompletna cisza.
Salony nic nie wiedzą o nowych zabezpieczeniach. Nie mówiąc już o ich instalacji.
Mija tydzień i zero kontaktu dealera....

-- Dodano: Pt, 7 sie 2015, 20:59 --

Andrzejsr napisał(a):
Tylko że jak to na zapas tak kradną, to przecież muszą gdzieś to wszystko trzymać. 70 takich samych samochodów to nie igła w stogu siana, naprawdę policji tak trudno dotrzeć do tej grupy??? , zwłaszcza że na tak ograniczonym obszarze działa i tak typowo ? Najwyraźniej komuś się nie chce po prostu.

No właśnie.

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 20:12 
Świeżak
SEBOO napisał(a):
Mnie się wydaje, że ta sytuacja przerosła MPL bo nastała kompletna cisza.
Salony nic nie wiedzą o nowych zabezpieczeniach. Nie mówiąc już o ich instalacji.
Mija tydzień i zero kontaktu dealera....

-- Dodano: Pt, 7 sie 2015, 20:59 --

Andrzejsr napisał(a):

No właśnie.

ja już dostałem , tzn sam zapytałem o ofertę jednego z ASO...oferują 2 opcje, kolejne systemy alarmowe, montowane szablonowo przez tych samych ludzi...tylko Zeder pozostaje, pytanie czy ktoś już ma założone i czy faktycznie przeszkadza w operowaniu pedałami ???

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 20:13 
Nowicjusz
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
gzesiolek napisał(a):
No i nie zapominajmy kto tu jest winowajca... nie Mazda, nie ten co zostawil auto na ulicy, nie ten co nie kupil dodatkowego zabezpieczenia... nie robmy z ofiar winnych...
Winowajca jest p...y zlodziej, ktoremu nalezy lapy poucinac w okolicach szyi...

Pełna zgoda, z jednym małym wyjątkiem - winowajcą jest nie złodziej, tylko Ci, którzy kupują części niewiadomego pochodzenia. Przecież gdyby ludzie nie chcieli kupować kradzionego, to złodziej by nie kradł.
Smutne to.

administrator
PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 20:25 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Myślę, że w naszych rozważaniach przeoczyliśmy jeden z głównych powodów, przez który znikają Mazdy. Wiemy, że ich ciągle przybywa, w stopniu nieporównywalnym do przeszłości. W związku z tym są narażone w większym stopniu na kolizje drogowe (ze względu na ilość). Ceny części i napraw w ASO są bardzo wysokie i szkoda całkowita zdarza się często - wbrew pozorom dużo uszkodzeń do odrzucenia naprawy ze względu na przekroczenie progu opłacalności naprawy nie trzeba. Taki "wrak" zostaje sprzedany przez ubezpieczyciela na aukcji. Kupuje go przysłowiowy Janusz i potrzebuje części do naprawy, skąd je bierze? No przecież nie z ASO a od handlarzy. Skąd handlarze mają? Z rozbiórki, koło się zamyka.

Dopóki w naszym kraju nie wprowadzą przepisów, które zakazują użytku pojazdu po szkodzie całkowitej (jak np. w Niemczech), samochody będą ginąć. U nas "wraka" można naprawić, ubezpieczyć ponownie i dalej użytkować. Natomiast zmiana przepisów spowoduje wzrost składek ubezpieczeniowych - ubezpieczycielom skończy się kasa z aukcji uszkodzonych samochodów, ale jednocześnie spadnie popyt na części.

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 21:00 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
ja nie rozumiem dlaczego urzędy skarbowe nie mogą tego ogarnąć, a przecież to takie proste - faktury zakupu wystawianych na allegro części i rynek znika

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 21:03 
Stały bywalec
tombien to co napisałeś może tyczyć sie wszystkich marek, a mu tu mamy w warszawie 10 razy więcej skradzionych niż VW czy innych marek. Mi sie wydaje że to co jest tu rozebrane jedzie na wschód bo u ruskich to bardzo popularne auto i ktoś u nas zwietrzył taki biznes i jak widać dobrze mu hula.

administrator
PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 21:08 
Weteran
Chodzi o to, że się zbyt pojawił i będzie trwał dopóki będą chętni na części. Dlaczego Warszawa? Największe miasto w Polsce i specjalizacja na Japońskie fury, których w Stolicy jest najwięcej.

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 21:18 
Stały bywalec
Nie wiem dlaczego sądzisz że Wawa japońską marką słynie. :) Pewnie nie odbiega od średniej.

Moim zdaniem "firma" po prostu z Warszawy i jak widać roboty mają tyle, że nie obrabiają bo robota łatwa, wsiadasz i odjeżdżasz... to po co szukać po całej Polsce jak po nosem towaru pod dostatkiem, a może i odbiorca pod nosem.

administrator
PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 21:21 
Weteran
Może i w całej, ale w tym jednym mieście najwięcej, tak jak piszesz, logistyka tu ma znaczenie.

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 21:25 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
a jak to przekracza granicę unijną? wszyscy po drodze biorą w łapę ??

PostNapisane: Pt, 7 sie 2015, 21:51 
Świeżak
problem nie tylko w Warszawie, nie tylko w Polsce ale nawet i w USA .
Are You About to Buy the New Car Thieves Love Most? Read This First to Find Out . Proszę problem globalny, co na to MAZDA ??? Second most-stolen new car: Mazda 6, 6.84 thefts per 1,000 vehicles !!!

http://www.fool.com/investing/general/2 ... -most.aspx

PostNapisane: So, 8 sie 2015, 10:00 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Byłem wczoraj w Poznaniu i tam też trochę jeździ i po trasie też widać,ale i M3 oraz CX-5.
a że w Warszawie.... :idea: bo pewnie jakaś szajka pi..ych bandytów,która ma zbyt i miejsce gdzie chować :x
Policja mogłaby się trochę postarać :)

PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 08:01 
Świeżak
Od: 17.07.2015
Wersja: S
rkarcz napisał(a):
Koniecznie Multiplę. Zaraz schodzę na parking i jak jeszcze N6 stoi to postaram się dodać fotę Tapatalkiem. Jak mi się nie uda to dopiero wieczorem będę mógł to puścić przez jakiś serwer zdjęciowy..

a gdzie mógłbym zakupić nową multiplę, może ktoś podpowiedzieć :idea:
czyli niniejszym chciałbym się przypomnieć z fotką

PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 08:03 
TommiGun właśnie odpaliłem kompa i przeszukam foruma jak zamieszczać fotki bo mnie fotosik.pl strasznie wku..wia.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 08:05 
Świeżak
Od: 17.07.2015
Wersja: S
swoją drogą ciekawe, czy jest różnica w ssaniu na SD i KB?

PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 08:20 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
tombien napisał(a):
...
Dopóki w naszym kraju nie wprowadzą przepisów, które zakazują użytku pojazdu po szkodzie całkowitej (jak np. w Niemczech)...

Albo trzeba żebyśmy więcej swoich GJ rozbijali, wtedy będą spawacze z części mieli naturalne części a nie z kradzieży dostępne :)
A poważnie to trzeba lat tego modelu na rynku i tak będzie (jak z Alfami 156 - nikt nie kradnie, a części masa (nie , nie dlatego że się psują :-P ).

Natomiast co do tego zakazu wraków to byłbym ostrożny, bo wrak to pojęcie wg firm ubezpieczeniowych (przy AC) gdy cena przekracza 70% wartości. Ale tą wartość to sobie biorą z sufitu (podłogi raczej). Ja ostatnio miałem przygodę ze zniszczeniem reflektora ksenon (5 tys zł, a zamienników brak) + zderzak + błotnik i jakieś drobiazgi, to musiałem kombinować żeby za dużo nie wypłacili! oni wyceniają wóz na 10-15 tys a za 20-25 niczego podobnego nie znajdę, o ile w ogóle. Już nie wspomnę o jeszcze rzadszych wersjach.
No, to jak w takiej GJ z LEDami powiedzmy 4-5cio letniej, (no może 6cio) pójdzie niekoniecznie duże uderzenie w przód, oba LED'y (12tys zł sztuka) + kondensator od i-loop'a ( bo zamontowany zadaje się zaraz za zderzakiem) - pojęcia nie mam ale 10-20 tys?, jakaś chłodnica, zderzak , pierdółki, robocizna - sprawa do naprawy, w żaden sposób bezpieczeństwu później nie zagrażająca, a wycena może zaskoczyć i wrak.

PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 09:10 
Fotki Zedera dla wersji AT z odchyleniem w lewo:

Obrazek

Obrazek

Na 1szym widać, że to jest nieźle schowane i praktycznie tego z zewnątrz nie widać.
Na 2gim widać, że jest to umocowane bardzo nisko. Ok. 1 cm nad pedałami w osi kolumny kierowniczej.
Dlatego jest to odchylenie w lewo. Ja nie jeżdżę hamując palcami i przy odchyleniu w prawo miałem naprawdę problemy.
Widać, nawet przy takim ułożeniu na lewo, zostaje miejsca na stopę dla ewentualnego sprzęgła.
Zeder musi być zamontowany tak nisko bo montuję się go na części gładkiej rurki.
A wyżej jest już przejście na dużo grubszy przekrój kolumny i dupa, lampa, krzaczek.
Albo tak, albo niestety wcale.. :(

PS. Sorry za chlew, ale ja z tą czarną tapicerką nie wyrabiam.
Samochód po 1 trasie od kompleksowego sprzątania.. <slabo>

A i podziękowania dla Areckiego za tutorial i namiar na hosting bez dodawania konta - rewelacja.. <spoko>

viewtopic.php?p=83488#p83488

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 10:12 
Świeżak
W końcu pierwsze fotki, dzięki wielkie. Możesz podać w jakim mieście odbył się montaż ?
Widać , że ze skrzynią manulną może być problem przy wciskaniu pedałów :-(

PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 10:22 
mazdaman w garażu/centralnym punkcie montażu na Katarynki w Warszawie.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 10:41 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Z moim butem w rozmiarze 46 kompletnie odpada takie coś <suicide>
Nie wspominając już o zimowym obuwiu .............

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1