Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 15:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 3 sie 2015, 13:03 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Będziesz mieć inne auto i też nie będziesz miał gwarancji na spokojny sen :wink: .
Ludzie tu nie chodzi tylko o Mazde :> .Passka dźwiga się w równie rekordowym czasie i z równą finezją co na filmiku Zachara .

PostNapisane: Pn, 3 sie 2015, 13:23 
Stały bywalec
Od: 14.09.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: śląski
Andrzejsr wybacz czarny humor...
Kupisz wobec tego następnym razem Fiata Multiplę lub Citroena Picasso? :cool:

"Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele"

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 3 sie 2015, 16:12 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Nie mam pojęcia co (multipli chyba już nie ma? zresztą i ona i Picasso to nie kombi). Będę się wówczas zastanawiał, szkoda by było bo ją lubię (nie kocham bo do tego jej "tego czegoś" brakuje) .
Coś tam by do rozważania było (DS5 ? Pug 508, Laguna jeśli już by automat był, Volvo ?, coś z używanych? , może Włosi w końcu coś tam posklejają choć Giulia już przekładana data sprzedaży, a i strach byłoby ją w PL serwisować) .
Na razie minimalizuję prawdopodobieństwo i tyle.
Ale np. z powodu tych statystyk kradzieży nie inwestują w nią nic poza konserwacją. Np tapicerki nie robię , na którą byłem umówiony, bo nie dam prezentu jakimś ruskim czy tępemu karkowi, a ubezp. nie zwróci przecież tego (ok 6 tys ).

PostNapisane: Pn, 3 sie 2015, 16:16 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Ja zabezpieczyłem dodatkowo powłokę lakierniczą i podwozie. Mam faktury i dwa aneksy do ubezpieczenia, więc jakby co, zwrócą.

PostNapisane: Pn, 3 sie 2015, 17:21 
Świeżak
Od: 05.10.2014
Rok produkcji: 2014
OMEGA CAN ULTRA + OMEGA CAN Blok (x2)
Cena – 1420 zł brutto wraz z montażem

W Bemo w Warszawie na Krakowskiej jest drożej. Sam alarm kosztuje 1420, ale trzeba dokupić te 2 CAN block-i po 45 zł, czyli za całość 1510 (mam 50% upustu z Mazda Polska, 750 do zapłaty).
Ten alarm podobno polega na odcięciu prądu z szyby CAN, więc nawet ja wejdą do samochodu i podepną się od gniazda ODB to komputer nie odpowie. Nawet serwis Mazdy nie będzie się mogł podpiać. Tak mi tłumaczyli. Jednocześnie znów wyszła amatorka. Zabezpieczenie mają od piątku. Producent Expero. Miałem mieć dziś gotowe auto na 15, ale niestety technik z Expero nie przyjechał, a oni nie wiedzą jak to założyć. Nieźle się zapowiada. Auto ma być na jutro.

PostNapisane: Pn, 3 sie 2015, 17:38 
Świeżak
Od: 03.08.2015
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: S
Panowie czyli przy zakupie samochodu o jakie dodatkowe zabezpieczenie pytać żeby zamontowali przed zakupem blokadę skrzyni i to opcje druga co kolega napisał?

PostNapisane: Pn, 3 sie 2015, 17:46 
Wtajemniczony
Ja przymierzałem się do Niedźwiedź-Locka, ale jak odbierałem w kwietniu, to jeszcze nie mieli modelu do GJ po lifcie i musiałbym czekać miesiąc.

PostNapisane: Wt, 4 sie 2015, 14:37 
Świeżak
MoNoKrystian

I jak druga opcja chyba najlepsza?

PostNapisane: Wt, 4 sie 2015, 21:11 
Nowicjusz
Od: 10.06.2015
Samochód odbieram za kilka dni. Dostałem możliwość wymiany zamówionego alarmu na nowy (omega can) bez dopłaty.

PostNapisane: Wt, 4 sie 2015, 21:22 
Świeżak
powinieneś dostać nie w zamian tylko dodatkowo, bo w skay passion masz zwykły w pakiecie, a ten dodatkowo montują.
omega can ultra?

administrator
PostNapisane: Wt, 4 sie 2015, 22:17 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Alarm fabrycznie jest tylko w najwyższej wersji SkyPassion a kolega gogiel ma SkyMotion.

PostNapisane: Wt, 4 sie 2015, 23:19 
Adept
Od: 07.10.2013
Region: warmińsko-mazurski
Ja nie do końca rozumiem te emocje. Chyba nikt z Was nie jeździ autem bez ubezpieczenia AC? Te statystyki mogę ew. jakoś tam wpłynąć na ceny w ubezpieczalni no ale też bez przesady, żeby to nie wiem jaki problem był.
Ukradną - trudno. Wtedy tylko modlić się żeby się nie odnalazło. Chwila czasu zejdzie na ogarnięcie sprawy - no i to tyle.

Ukradziono mi kiedyś auto z parkingu przed blokiem - miało niecały rok i miało dodatkowo mechaniczną blokadę skrzyni (zapiętą oczywiście).
Po dobrym miesiącu zadzwonił pan z policji i mówi, że ma dla mnie przykrą wiadomość. Mianowicie, że się auto znalazło. Czemu przykra pytam - a on, że znaleźli je grzybiarze w lesie pod Pułtuskiem ale niestety jest niekompletne. I tu już było bujanie z ubezpieczalnią - zanim magik fachowiec spisał wszystko czego brakowało to chyba ze 3 tygodnie minęły, no a potem, że zapłacą różnicę między tym rozbabranym a wartością rynkową. I tu nagle zgłosił się okoliczny handlarz, który odkupił ode mnie te pozostałości.

Więc - jeśli ukradną i się nie znajdzie to kłopot w sumie nie taki wielki.

PostNapisane: Wt, 4 sie 2015, 23:31 
Wtajemniczony
Poczytaj wątek od początku. Kradzież to zawsze problem, nawet z GAP-em. Ja mam auto dobrze ubezpieczone i zabezpieczone, ale co z tego, jak musiałbym stracić dużo czasu i nerwów.

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 00:02 
Prawie fanatyk
Alezuch : i co z tego że AC ? przeważnie zawsze coś tam w aucie mamy pozostawionego "na jutro" , różnej wartości, niekoniecznie materialnej, po drugie coś tam w autach które lubimy dokładamy, często niemałymi kosztami pracy/czasu/pieniążków. Po trzecie AC pierwszy rok, może drugi a później jakiś ułamek. Po czwarte Ty czekałeś 3 tyg i uważasz, że to dużo. To przy kradzieży bez znalezienia, to chyba pikuś z tego co widzę (odczekanie na umorzenie ile 3-6 miesięcy ? , później ubezpieczalnia, jak ktoś ma leasing płaci cały czas a auta nie ma, więc jednocześnie w jakiś sposób płaci za drugie - wynajem, kupno na szybko itd ). Później dla upartego ma mazdę - 4-6 miesięcy czekania na kolejną .
I co z tego AC zwróci ? pieniądze tylko i to część.
A nie daj Boże zostawić w aucie dowód rejestracyjny czy kluczyk. Uuu, znam taki przypadek, sąd z ubezpieczalnią i to z bardzo marnymi szansami.
Więc AC to tylko drobną część problemu załatwia. I jeszcze my wszyscy w składkach tych złodziei niejako opłacamy, przecież znikąd wypłat TU nie robią.

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 00:22 
Świeżak
Pytanie, a 100 punktów czy zeder mogą zamontować przy odbiorze auta czy w aso Mazdy tego nie robią.? I jak to jest jeśli chciało by się to zamontować w serwisie do tego przeznaczonym. Tracimy gwarancję?

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 00:34 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Rok produkcji: 2016
Zeder tylko w ich stacjach. ASO Mazdy tego nie założy. Gwarancja, jeśli zabiorą, to na kolumnę kierownicy czyli kawałek rurki - raczej nie popsujesz :wink:. Z drugiej strony, u mnie ASO widziało, że Zeder jest i nie dostałem żadnej informacji, że to wpłynie na gwarancję.

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 00:42 
Wtajemniczony
Zeder to obecnie chyba najlepsze zabezpieczenie mechaniczne. Tani nie jest, ale już podobno sama naklejka na szybie odstrasza.

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 01:05 
Adept
Od: 07.10.2013
Region: warmińsko-mazurski
Andrzejsr napisał(a):
Alezuch : i co z tego że AC ? przeważnie zawsze coś tam w aucie mamy pozostawionego "na jutro" , różnej wartości, niekoniecznie materialnej, po drugie coś tam w autach które lubimy dokładamy, często niemałymi kosztami pracy/czasu/pieniążków. Po trzecie AC pierwszy rok, może drugi a później jakiś ułamek. Po czwarte Ty czekałeś 3 tyg i uważasz, że to dużo. To przy kradzieży bez znalezienia, to chyba pikuś z tego co widzę (odczekanie na umorzenie ile 3-6 miesięcy ? , później ubezpieczalnia, jak ktoś ma leasing płaci cały czas a auta nie ma, więc jednocześnie w jakiś sposób płaci za drugie - wynajem, kupno na szybko itd ). Później dla upartego ma mazdę - 4-6 miesięcy czekania na kolejną .
I co z tego AC zwróci ? pieniądze tylko i to część.
A nie daj Boże zostawić w aucie dowód rejestracyjny czy kluczyk. Uuu, znam taki przypadek, sąd z ubezpieczalnią i to z bardzo marnymi szansami.
Więc AC to tylko drobną część problemu załatwia. I jeszcze my wszyscy w składkach tych złodziei niejako opłacamy, przecież znikąd wypłat TU nie robią.

Oczywiście jak ktoś np. robi cuda powłoki itd to z odzyskaniem tego większy kłopot. Powstaje naturalne pytanie czy warto.
Ja w aucie nic nie zostawiam oprócz okularów i paru płyt . No ale tu każdy postępuje jak uważa. Jak strach przed utratą niematerialnej wartości - no to trzeba pilnować.
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc, że AC w trzecim roku to jakiś ułamek? W każdym roku (oprócz pierwszego gdzie kwota z faktury) to wartość rynkowa z dnia kradzieży, ale nie przewyższająca kwoty na jaką zawarłeś ubezpieczenie. Tyle.
No ile się czeka na umorzenie?
Dodatkowo są dostępne opcje samochodu zastępczego w przypadku kradzieży leasingowanego - kwestia kalkulacji ceny i ryzyka.
No sorry - jak zostawiasz w aucie dowód czy kluczyk to faktycznie mogą być z tego problemy. Nie bardzo rozumiem po co ktoś miałby tak robić. A oceniać rozsądności takiego postępowania to chyba nie warto nawet.

A złodziejstwo mnie wkurza dokładnie tak jak wszystkich - tylko próbuje powiedzieć, że to nie jest jakaś ostateczna tragedia.
A pomysły ze zgłaszaniem sprawy do UOKiK itd to najwyżej mogą śmieszyć.

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 07:43 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
spojrzałem na allegro :mad:
do kupienia wszystko do Mazdy 6 GJ klapy, błotniki, drzwi, zderzaki, pół smochodu np.tył, ćwiartka samochodu, całe zawieszenia, części mechaniki - q..rwa wszystko
:mad: :mad: :mad:

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 07:51 
Bywalec
Od: 01.07.2015
alezuch napisał(a):
W każdym roku (oprócz pierwszego gdzie kwota z faktury) to wartość rynkowa z dnia kradzieży, ale nie przewyższająca kwoty na jaką zawarłeś ubezpieczenie. Tyle.

Nie koniecznie. Są ubezpieczalnie, że przez 5 pierwszych lat, przez cały rok jest wartość auta z dnia jego ubezpieczenia, a nie wartość rynkowa z dnia kradzieży.

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 08:11 
Świeżak
Panowie ma ktoś tego zedera w swojej 6?chyba pozostanie montaż tego nawet dla wewnętrznego spokoju :)

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 08:19 
Czapel Kilku użytkowników ma to urządzenie. Problem na pewno jest dla dużego rozmiaru buta.
Jak masz rozmiar 44, 45 i więcej możesz zahaczać stopą o to urządzenie i nie jest to bezpieczne.
Jak mi zamontowali standardowo odchylone na prawo i jechałem do bankomatu po kasę, to mało nie wjechałem w dupsko montażysty.. <slabo>
Ja przy automacie mam to urządzenie odchylone w lewo - poprawka wykonana następnego dnia. Ale nawet mając skrzynię manualną musisz używać sprzęgła.
I nawet montaż na lewo nie wystarczy. W bastionie mazowieckim M6 są obie wersje montażu, można się przymierzyć. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 08:27 
Świeżak
Numer buta 43 hehe. Także spoko ale chyba wole zamontować to i przynajmniej troszkę lepiej spać. Jaka cena Ci wyszła plus minus?

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 08:52 
Oj ci powiem, zapytaj zyrafala jaki on ms rozmiar i czy haczy mu but czy nie. Bo to dość nieprzyjemne nie móc zahamować.. <slabo>
1300-1400 PLN brutto. Nie pamiętam dokładnie. Można zamontować w ASO. Przyjeżdża gość z Zedera. Ale to już dopłata kolejnych 200-300 PLN.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 09:10 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Rok produkcji: 2016
Ja mam małą stopę, 41, i mi nie przeszkadza. Blokada jest na prawo wyciągnięta i na maxa do góry, abym właśnie nie zahaczał nogą. Ale faktycznie, jak wsiadł chyba rkarcz kiedyś i przymierzył to jemu już przeszkadzał zeder z tej strony. Możliwe jednak, że mają już jakąś krótszą wersję do 6tki. Trzeba zapytać. Koszt 1400 brutto jakoś.

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 09:48 
Świeżak
Od: 05.08.2015
a co na tego typu blokade mówi Mazda Polska ? Gwarancja nie jest zagrożona po montażu tego typu urządzenia - Zeder ?

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 10:09 
Wstydliwy
Od: 24.06.2015
Region: wielkopolski
Panowie, jeżeli ten zeder przeszkadza nawet podczas normalnego użytkowania to pomyślcie co może Wam zrobić podczas ewentualnego wypadku...? (zderzenie czołowe lub boczne)

Swoją GJ-tkę odbieram w tym miesiącu (2.5 AT snowflake white) i temat na forum śledzę od wielu tygodni, mimo że nie jestem z Warszawy :) Póki co, w moim prywatnym rankingu w mechanicznych zabezpieczeniach prowadzi Niedźwiedź - mam teraz w GY i jest najmniej uciążliwy przy użytkowaniu (mam nadzieję, że jest już wersja dla automatu po FL). Jeżeli natomiast chodzi o zabezpieczenia elektroniczne, to podmiana standardowego gniazda OBD i zabieranie ze sobą przelotki podczas wizyty w serwisie wydaje się chyba najsensowniejsze.

Pozostaje jeszcze kwestia fizycznego zabezpieczenia dostępu do komputera pod maską, ale ten temat rozeznam dopiero jak będę miał samochód w garażu :)

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 10:11 
Prawie fanatyk
koliber1960 napisał(a):
spojrzałem na allegro :mad:
do kupienia wszystko do Mazdy 6 GJ klapy, błotniki, drzwi, zderzaki, pół smochodu np.tył, ćwiartka samochodu, całe zawieszenia, części mechaniki - q..rwa wszystko
:mad: :mad: :mad:

Jak do każdego, i tak dużo aż to ich nie ma - niedawno szukałem felg 19 i na allegro 1 czy 2 oferty (kupiłem z Forum w końcu). Alf nie kradną a jaka podaż! :)

PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 10:12 
ADi3ek a co ma niby zrobić jak kolumna jako całość jest na krzyżakach i skraca się sama w sobie przy kolizji. To samo możesz powiedzieć o maglownicy i mocowaniu koła kierownicy. Też może ci coś zrobić.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 5 sie 2015, 10:40 
Wstydliwy
Od: 05.08.2015
Region: małopolski
W zeszłym miesiącu dzwoniłem do Niedźwiedź lock i nie mieli blokady do wersji FL 2.5 AT. Ale powiedzieli, że jeżeli przyjadę i zostawię im auto na dwa dni to zrobią i zamontują blokadę gratis :) Następnie tą blokadę wprowadzą do sprzedaży.

Ja do Poznania mam trochę daleko, ale może ktoś z okolic się poświęci i w ten sposób wszyscy w Polsce będą mogli skorzystać?

N i e d ź w i e d ź – L o c k S p. J.
Tel: +48 61 8 933 911

Tomek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1