Teraz jest So, 7 lut 2026, 07:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 09:59 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Oj, zweryfikuj czy ją w ogóle kupować (GJ) bo później tak bez przekonania do swojego wozu podchodzić co dzień, lub z zamkniętymi oczami jak do skody to nie bardzo ;)
A co do kolorów to trochę trzeba zaufać projektantom, wiedzą co do danej bryły pasuje, jak się światło układa itp. Ja bym inaczej określił wybór koloru w GJ- nie jako mniejszego zła, a jako najlepszego dla siebie z i tak fajnych :)

moderator
PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 10:41 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Lisciu, dosc drastycznie przedstawiasz ten wybor kolorow... Rozumiem, ze ktos nie moze znalezc swojego ulubionego, ale zeby od razu wszystkie be... To tak chyba 99% kolorow w 99% marek jest dla Ciebie "zlem"...
Mi osobiscie brakowalo tylko wyrazistego niebieskiego lub ciemnego brazu... a tak to juz jest praktycznie wszystko co mozna chciec...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 19:27 
Adept
Od: 13.02.2015
Skrzynia: MT
Region: zachodniopomorski
Lisciu rozważ Blue Reflex. Jak dla mnie najlepszy i żałuję, że nie było gdy wybierałem dostępnych chociaż zdjęć. Dziś w Szczecinie widziałem i kozacko z felami FL się prezentuje.

PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 20:05 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Region: opolski
Jak nie wiesz jaki to bierz flagowy czyli soul red.

PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 20:29 
Lisciu napisał(a):
Dobrze z mojej strony tak, ze wybralem Titanium i czarna skore. Bedzie dopiero kolo 1/16 :) coz okolice 5 miesiecy czekania. Moze wczesniej.

Lisciu już wybrał kolorki szanowni koledzy.. :lol:
Teraz pozostał płacz i zgrzytanie zębów.. <hahaha>
Lisciu nie łam się.. Titanium to nowy, piękny kolor. <spoko>

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 20:54 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
rkarcz, zaraz Ci na piwie/drinku/liskaczu wytlumacze, ze ten Titanium to b.dobry wybor i zgrzytania zebow nie ma prawa byc :P

PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 20:57 
Ok. Idę się spłukać z chloru i złażę do baru. Wpadniemy pi drodze na tatara bo nie jadlem kolacji. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 21:02 
Prawie fanatyk
A jak w salonach gdzie zamawialiście autka wyglądają próbniki kolorów? W Rzeszowie kwadraciki kilkanaście na kilkanaście cm. W sumie lepsze niż nic.
Kiedyś w salonie pewnej marki pytając o konkretny kolor, sprzedawca pokazał mi wydruk z drukarki i pokazał palcem auto innej marki mówić "o taki trochę jaśniejszy". No po prostu...

A co do Blue Reflex - w reklamach pierwszych Mazd 6 gdy były dwie GJ to zawsze Soul Red i Blue Reflex właśnie. To kolor konceptu Shinari (wpisując w google Mazda Shinari choćby w grafice wyskoczą nam same blureflexy). Ja przynajmniej zapamiętałem tak przyszłą 6tkę gdy jeszcze jej nie było tylko te zdj krążyły i wtedy wiedziałem, że jeśli Alfa dalej będzie nicość tworzyć, to chyba japoniec zawita u nas. Swoją drogą całkiem dobrze Maździe wyszła przyziemna wersja tego świetnego konceptu (wiedząc ile taka wersja musi mieć wyrzeczeń jednak).

PostNapisane: Pn, 27 lip 2015, 22:27 
Adept
Od: 08.07.2015
Lisciu napisał(a):
Bedzie dopiero kolo 1/16 coz okolice 5 miesiecy czekania. Moze wczesniej

przeginka z tymi terminami, ja mam na pazdziernik a ponad miesiac temu zamówiłem ale 5 to juz lekka przesada, bym osiwiał :D

PostNapisane: Wt, 28 lip 2015, 09:20 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Lisciu napisał(a):
Nie wiem czy wam nie chodzi o blue reflex.

Zaczalem juz myslec o Titanium i Meteor Gray only ;)

Jeżeli myślisz o tych kolorach, to biała tapicerka do nich nie pasuje, według mnie. Oczywiście rozmowa o kolorach jest trochę bez sensu, bo każdy będzie miał inne zdanie. Ale rozumiem, że wtedy łatwiej będzie Ci wybrać opcję, jeśli samemu jest to trudne. Biała skóra na pewno pasuje do Soul Reda (jak pisał jorzel) i do białego też, mimo Twoich obaw. Ja Soul Reda wybrałbym ponownie, chociaż teraz pewnie właśnie z białą skórą.
Życzę owocnego wyboru :)

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 10:20 
Wstydliwy
Od: 27.04.2014
A ja mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów miał taką sytuację, w której diler nie wywiązał się z terminu odbioru samochodu?
Dzisiaj dostałem info, że samochód będzie dopiero dwa tygodnie po terminie.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 10:30 
No dość dziwne. Nie masz chyba wyjścia i załatw sobie czujnik grubości lakieru.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 10:51 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
I się upomnij o rekompensatę, jakieś akcesoria lub upust.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 10:53 
Adept
Od: 08.07.2015
a mam takie pytanko czy jak się odbiera M6 serwis Mazdy nie pożyczy takiego miernika tylko trzeba mieć swój?

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 11:17 
Wstydliwy
Od: 27.04.2014
rkarcz napisał(a):
No dość dziwne. Nie masz chyba wyjścia i załatw sobie czujnik grubości lakieru.. :)

rkacz nie kracz i nie strasz nawet :)

A o rekompensacie od razu z góry wspomnieli.

Nie daje mi spokoju to co rkacz napisał...

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 11:23 
Prawie fanatyk
I dobrze, zapytaj bo oni mają to w swoich komputerach, gdzie jest teraz dokładnie Twoja mazda, jej VIN, może w innym salonie sprawdzą - bo jeśli przyjechała i jest opóźnienie to na bank coś przy niej robią. Chyba że mają tyle odbiorów, że nie wyrabiają z wydawaniem. Ale może cały transport się opóźnił ?

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 14:26 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Ostatnio padał grad i pogoda marna... :zimno: a może faktycznie przestrzelono termin, jak mówią koledzy wyżej sprawdź gdzie jest <niewiem>

administrator
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 14:49 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Krasti napisał(a):
Czy ktoś z forumowiczów miał taką sytuację, w której diler nie wywiązał się z terminu odbioru samochodu?

Mój był miesiąc po terminie (zmiana egzemplarza po wypadku w transporcie) - dostałem gratis hak i progi podświetlane a miałem za to płacić.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 20:31 
Wstydliwy
Od: 29.07.2015
Na wstępie chciałem wszystkich przywitać i od razu prosić o radę. To mój pierwszy post na forum i od razu z tych gatunkowo ciężkich (na pewno dla mnie). Stoję przed wyborem Mazda 6, 2.0 skyactiv-g, 165km, MT, kombi a nowa Toyota Avensis 1.8 Valvematic, 147km, MT, kombi. Wersja wyposażenia SkyPassion vs Premium z pakietem Style. Tak naprawdę nie powinno się porównywać najwyższej wersji Mazdy do średniej Toyoty, ponieważ różnica w cenie jest dosyć pokaźna, jednakże takie mi/nam najbardziej pasują.
Po weekendowych próbach stwierdzam, iż Mazda na pewno daje więcej frajdy z jazdy, jest dynamiczniejsza i na pewno lepiej wyciszona (o zgrozo, po tym co naczytałem się na forum). Wnętrze subiektywnie też mi bardziej odpowiada. Mimo reklamowania Toyoty jako "coś pięknego" zwycięstwo w kwestii stylistyki jest bezapelacyjne.
Za Toyotą przemawia bagażnik, ponieważ główną przyczyną zmiany samochodu jest problem ze zmieszczeniem się do mojej wysłużonej Corolli. No i cena - w salonie mogę liczyć na "ukryty upust" :wink: , niby kilkanaście procent w wyposażeniu, pozostawienie starego auta w rozliczeniu oraz znaczy rabat w przypadku zakupu drugiego wozu (od czego ma się rodzinę).
Robię około 15000km rocznie, połowę z tego w trasie, dwa razy do roku dalsze wypady z rodziną (dwie dziewczynki w wieku 4 i 1.

Ostatnio edytowano Śr, 29 lip 2015, 21:05 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 20:41 
Ja tam ci powiem że mimo tego co wypisujemy o wadach Mazdy to jest naprawdę zajebisty samochód. Zastanów się co jest ważniejsze: większy bagażnik użyty 2 razy w roku, czy twoje uśmiechnięte oblicze przy każdorazowym wsiadaniu?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 20:51 
Fanatyk
Od: 08.04.2013
Rok produkcji: 2017
Każdorazowe wsiadanie moze być w Toyocie, a w Maździe loteria. Dzisiaj wsiadasz, a jutro nie wiadomo
Ja bym wybrał Toyotę, przynajmniej po zakupie patrzą na Ciebie jak na klienta, w serwisie można cenę negocjować, a w Maździe? Kupiłeś Pan to jedź i nie zawracaj du....y

klepnięte z es trzy...

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 21:01 
Wtajemniczony
Od: 23.03.2015
Rok produkcji: 2016
w dobie aktualnych doniesień duży wpływ na wybór ma Twoje miejsce zamieszkania
jesli stolica bierz toyote :D

administrator
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 21:14 
Weteran
TOMASZ napisał(a):
Ja bym wybrał Toyotę

A to nie jest tak, że Ci się GJ nie podoba?

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 21:27 
Fanatyk
Od: 08.04.2013
Rok produkcji: 2017
Wizualnie GJ jest ładniejsza , więc to nie to, a to co napisałem wyżej. Ale to jest moje zdanie i nikt z nim nie musi się zgadzać

klepnięte z es trzy...

administrator
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 21:31 
Weteran
Jeżeli względy kradzieżowe jedynie wchodzą w grę to można się zastanowić, gdy samochód ma jeździć po Stolicy, w innym wypadku nie ma się nad czym zastanawiać.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 21:42 
Prawie fanatyk
Toyota : Mazda (FL) 0 : 1
Mazda to nowsza konstrukcja. Według mnie jest większa. Ma oszczędniejsze silniki benzynowe. I ładniejszy i szerszy środek.
Zwłaszcza siedzenie za kierownicą o większym stopniu regulacji. Dla mnie w avensisie było ciasno i przy moim ustawieniu fotela nie sięgałem do kierownicy z bardzo małą regulacją (że też Zacharowi nie za mocno to przeszkadzało). Środek mazdy ciekawszy.
Toyota przeżywa 2 lifting, według mnie wygląda koślawiej a zapewne prowadzi się mniej dynamicznie i silnik jest słabszym punktem. Pewniejsze za to chyba multimedia. Środek nowocześniejszy niż był, ale wg mnie mazda wygląda ciekawiej.
Zapewne toyota jest dopracowana do bólu.
W Toyocie też czasem nie jest tak wesoło... z serwisem, tzn. też auta mają wady i braki, ale serwis cichcem to poprawia, jak mechanikowi wyskakuje VIN i problem, że nawet klient nie wie, że coś więcej dłubali, ale przynajmniej głowa kierowcy nie boli, bo nie wie.
Serwis też drogi jak i części po gwarancji.
Siedziałem ostatnio w nowej avensis i powiem jedno, że mazda górą. I na zewnątrz i w środku.
W toyocie uważają mazdy za coś lepszego (sam słyszałem w ASO Toyota).
Nasze krytyczne uwagi, powiem tak, moje i zapewne wielu użytkowników, co do mazdy biorą się z perfekcji i tego, że na początku ten nowy model był w pierdołach mniejszych i większych niedopracowany, a mazda kleiła głupa, że to nie może się popsuć.
Spodziewaliśmy się czegoś więcej: jakości, niezawodności, japońskiej perfekcji i spokoju, a tego w modelach przed liftem niektórym brakowało. Jeździły, ale zawsze coś wisiało. ASO i MMPOL też w pewnym momencie zaogniły emocje. A ten wóz też kupowało się i kupuje emocjami.
Czasem niezadowoleni nie tyle z wozu, ale rozczarowani co obietnic, że to prawie premium więc okazja w tej cenie (2.5Pb i 2.2 diesel to inny pułap cenowy, co bardziej bolało), a wiało, szumiało, falowało, drżało a miało być tak fajnie. Choroby wieku dziecięcego i japońska filozofia produkcji i obsługi posprzedażnej w wykonaniu "polaków" przelewały czarę.
Nauczyliśmy się z tym żyć, część wszystko ponaprawiała na gwarancji, część jeszcze poprawiła fabrykę, część się poddała i upłynniła sprzęt znikając z forum, bo ledwo sprzedała przed falą fsunami złych opinii, część jak widać straciła na siłę, bo wyparowują, a lift starał się zaleczyć to wszystko i zapomnieć to co było.
A ASO czasem się rozkręciło a MMPOL czasem zobaczył problem, niektórzy do dziś się męczą...
Avensis na pewno jak ktoś ceni kasę to okazja, bo toyota wie, że to jednak stary model, więc da więcej za mniej. I może większy spokój i mniej zawistnych spojrzeń od przechodniów i kuszenia potencjalnego złodzieja.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 05:22 
Wstydliwy
Od: 15.06.2015
Za rok Twoje potrzeby względem bagażnika mogą się zredukować. Dwulatka na wakacje można zabrać bez wózka.
Chyba, że nastawiasz się na trzeciego potomka, to wtedy zapomnij o kombi i celuj w minivana.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 10:10 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Używałem poprzedniej Avensis z 2011 roku przez 2 lata i przejechałem 45000 km, po niej przesiadłem się na starą GH i teraz jestem bardziej zadowolony. Toyota jest nudna do bólu, nie jeździ, tylko się toczy. Siedzenia -słaby punkt, szósty bieg to nieporozumienie. Jedyny plus to to, że była służbowa :-).

TOMASZ napisał(a):
Ja bym wybrał Toyotę, przynajmniej po zakupie patrzą na Ciebie jak na klienta, w serwisie można cenę negocjować, a w Maździe? Kupiłeś Pan to jedź i nie zawracaj du....y (...)

Tam też nie jest kolorowo, ja po drugim serwisie - wymianie opon na Żeraniu troszkę się zdenerwowałem i aż zerwałem boczne naklejki z ich logiem i oczywiście więcej tam nie pojechałem.

Serwisowałem się na Woli i tak:
- pierwszy serwis z wymianą oleju - wszystko spoko, wymiana gwarancyjna chromowanych nakładek po zimie - nie ma problemu
- wyskoczył błąd poduszki - dzwonię mówię co i jak - przyjedź pan sprawdzimy - przyjechałem i po sprawdzeniu to odesłali mnie ponownie abym, wrócił za 2 czy 3 tygodnie bo coś tam, a wiedzieli, że mają z tym problem - akcja globalna
- druga zima - kolejny raz zgłaszam nakładki do wymiany - wymienili, ale kręcili nosem, że to akcesorium, i w przyszłym roku już nie wymienią
- woda w kierunkowskazie w lusterku i ten przestaje działać - zgłaszam to i pierwsza reakcja - pewnie pan gdzie uderzył, dużo mamy takich przypadków - sprawdzali chyba z godzinę i w końcu przyznali, że było ingerencji z zewnątrz. Wymienili, ale niesmak pozostał :)

Do tego jeszcze jak auto zamawiałem - wybrałem kamerę cofania - okazało się, że była to dokładka z serwisu z zewnętrznym monitorem - trochę porażka bo nikt o tym wcześniej nie wspominał.

crow napisał(a):
(...) Serwis też drogi jak i części po gwarancji.

jedynie z tym się nie zgodzę bo ceny mają porównywalne

Inny przypadek z Toyotą jak sprzedawałem IQ - klientka zażyczyła sobie serwis przed zakupowy. Auto serwisowane tylko w ASO więc jak usłyszałem, że może być problem z silnikiem bo najpierw był zalany olej gęściejszy a później wlano rzadszy (auto z przebiegiem 65 tkm) + jeszcze parę innych dziwnych tekstów to ręce opadły i to akurat był "spec" z ASO Chodzeń.

Ze względu na wygląd i silnik zdecydowanie wybrałbym Mazdę

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 12:00 
Prawie fanatyk
Może coś się zmieniło, może zamienniki czy teraz jakaś promocja dla pogwarancyjnych, bo kiedyś po dzwonku w domu reperowano w ASO ToyToykę Corollkę i ile sobie za pewne rzeczy życzyli to była jakaś masakra, ale nie jestem przyznam na czasie, w maździe wtedy jak tak mówisz po gwarancji może być troszkę gorzej (drożej)...

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 12:30 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Bo to jest tak, że inaczej liczą szkody i naprawy dla ubezpieczycieli a inaczej klientów indywidualnych. Z cenami części w ASO mazdy też jest ciekawie - najlepiej podzwonić i porównać bo można się miło zaskoczyć

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1