Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 61  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 9 lip 2015, 11:03 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
oficjalnie nie

PostNapisane: Wt, 14 lip 2015, 08:31 
Adept
Od: 13.02.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Ostatnio na jakieś pół godziny przestał mi działać wyświetlacz. Muza grała, przy gaszeniu silnika wyświetlał się ekran podsumowania monitora paliwa ale po starcie czarno i brak reakcji na dotyk. Włączanie/wyłączanie nie pomagało. Nie było słońca, żeby nagrzało wyświetlacz. Strzeliłem kawę na parkingu i po uruchomieniu yakie cuś. Komuś się już przydarzyło? Czy w przypadku podobnej usterki mamy jakąś infolinię bo assistance nie pomoże :wink: Zastanawiam się bo jak coś padnie np. na wyjeździe za granicą to bez nawi kiepsko zostać.
Przekopałem instrukcję. W necie też nic nie było, więc ruszyłem dalej. Ekran zaczął działać sam po jakimś czasie.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 14 lip 2015, 08:47 
Bywalec
Wyłaczenie właczenie auta od razu nie pomoze - trzeba by odczekac kilka (kilkanascie minut) zeby zrobic
pelny reset, to wyglada tak ze on przez te pare minut robi jakis sleep i dopiero pozniej sie wylacza.
Zeby wymusic restart oprogramowania MZ-D trzeba wcisnac i przytrzymac przez 10 sekund kombinacje
klawiszy

WSTECZ + NAV + MUTE (czyli wcisniety przycisk od glosnosci)

Ale uwaga - restart MZ-D w moim przekonaniu nie do konca wymusza jakby to ujac restart nawigacji.

Otóż mialem taka sytuacje, ze navi zaczeła mi totalnie zamulać - wolno odswiezala grafika, opoznione
reakcje na przyciski sterujace - i wybor czegokolwiek z menu - i tu ciekawostka - zamulał tylko ekran
nawigacji - cala reszta MZD chodzila bezproblemowo i bez najmniejszych opóźniej. Natomiast po przejsciu
na ekran nawigacji robił sie dramat i temat był nieuzywalny. I teraz najciekawsze:

- nie pomogl restart auta - nawet po przerwie na kawe,
- nie pomagalo wymuszone restartowanie MZD - kombinacjami przyciskow jak wyzej,
- nie pomagalo rowneiz wkladania i wyjmowanie karty SD z navi po odpaleniu nawi i minutce
znowu zamuła

Pomogła jedynie zmiana jezyka (np. z PL na ENG), która jakby wymusiła przeładowanie całego
oprogramowania od zera. Dwa razy zdarzyła mi sie ta zamuła - co ciekawe dwa razy w bardzo
podobnej sytuacji - chwilke po przekroczeniu granicy w swiecku. I za pierwszym razem probowalem
wszystkiego jak wyzej czyli karty restarty etc i nic, za drugim razem tylko zmienilem jezyk z PL na ENG
- wymuszajac jakby to ujac przeladowanie calej NAVI i wszystko juz chodziło dobrze.

Takze moim zdaniem warto zapamietac ze jakby swirował MZD to mozna wymusic reset w kazdej chwili
a jakby swirowała navi to warto wymusic przeladowanie zmiana jezyka.

PostNapisane: Wt, 14 lip 2015, 09:01 
Adept
Dzięki kichu. Przyda się znajomość kombinacji bo też jej próbowałem na czuja ale dwoma przyciskami. Dobrze wiedzieć <spoko>

PostNapisane: Wt, 14 lip 2015, 09:20 
Bywalec
Swoją drogą jak poużywałem po tej zmianie jezyka troche Navi i całego MZD po angielsku to jednak polskie tłumaczenie w wielu momentach nieco kuleje, szczególnie widać to w tłumaczeniach niektorych opcji w nawigacji, ustawieniach i na ekranie i-stopa, zuzycia paliwa etc. W angielskiej wersji jest ladnie opisane, bo np. srednie zuzycie na wykresikach ma ladny dopisek po angielsku (This Drive), ktore ktos w polskiej wersji całkowicie pominął etc.

Wiem pierdoły, ale jednak... no i sterowanie głosowe czasem sie przydaje (mimo ze po angielsku)... jak na przykład chce sobie puscic muze z telefonu to zamiast klikania mowie po prostu 'play usb one' albo jak chce jechac do domu to 'take me home' i juz :)

I jak ktoś nie ma problemu z angielskim, to lektor nawigacyjny w ang wersji zdecydowanie mniej gada niz po ten po polsku - krotkie zwiezle i rzeczowe komunikaty :)

Mozna sobie zostawic tez tekst po polsku (menu etc.) a glos angielski - dziala wowczas tez sterowanie glosowe.

PostNapisane: Cz, 16 lip 2015, 23:53 
Świeżak
Od: 12.11.2014
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Ciekawostka iPhone 5S po aktualizacji do 8.4 - MZD connect zaczął po BT informować o mailach i je czytać jak SMSy

PostNapisane: Pt, 17 lip 2015, 16:30 
Wstydliwy
Od: 07.05.2015
Wersja: SkyEnergy
iPhone 6 tez mi zaczął czytać SMS ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pt, 17 lip 2015, 22:17 
Adept
Nie mogę zmienić języka na angielski. Wyskakuje jakiś błąd :idea:
Btw jaka jest najnowsza wersja softu?

PostNapisane: N, 19 lip 2015, 15:14 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
Popeye trzeba zmienić wtedy na inny i dopiero na angielskim.
Ogólnie do tej stacji zamontowali jakiesś 386, co tam jest takiego, że coraz wolnej wczytuje ekrany.

Sterowanie głosowe padaka niestety :(

PostNapisane: Wt, 21 lip 2015, 19:32 
Nowicjusz
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
kichu napisał(a):
4mel - listowanie po bluetooth dziala pod warunkiem ze mielismy wczesniej wlaczona aplikajce muzyka i puszczona jakas playliste, w przeciwnym razie podglad ajfona po BT jest niedsotepny.

Bez względu na to jaką mam włączoną aplikację i czy aplikacja muzyka działa w tle, czy nie działa wcale, to jeśli jestem podłączony po BT do iphone'a to mam dostęp zarówno do albumów jak i do playlist.

-- Dodano: Wt, 21 lip 2015, 19:32 --

Nenkin napisał(a):
Ciekawostka iPhone 5S po aktualizacji do 8.4 - MZD connect zaczął po BT informować o mailach i je czytać jak SMSy

Hm, a co trzeba zrobić, żeby mieć chociaż podgląd SMS'ów czy emaili z iPhone'a?
U mnie ta opcja jest niedostępna/wyszarzona.

PostNapisane: Śr, 22 lip 2015, 05:42 
Bywalec
Opisywałem w tym wątku kilka stron wyżej.

PostNapisane: Śr, 22 lip 2015, 13:24 
Nowicjusz
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Doczytałem :)
Próbowałem już tego, bo sam na to wpadłem (ustawienia BT w iP), ale nie pomyślałem o powtórnym połączeniu iP<->M6, co w sumie wydaje się logiczne :))
Thx!

-- Dodano: Śr, 22 lip 2015, 13:24 --

Swoją drogą, marzy mi się Carplay w M6.
https://www.apple.com/ios/carplay/

1 lipca 2015r. Mazda oficjalnie została producentem, który kiedyś ma oferować ten feature.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 09:46 
Wstydliwy
Od: 08.06.2015
Region: kujawsko-pomorski
Witam Forumowiczów !

Kupiłem polecany tutaj router Huawei na USB i podłączyłem do niego MZD. Zaraz po skonfigurowaniu nie było problemu samochód każdorazowo łączył się z Wifi , po czasie przestał. Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych w MZD, jednak po czasie sytuacja się powtarza. Kiedy usiłuje wymusić połączenie otrzymuje błąd sieci. Czasami (sporadycznie) sam się łączy. Dziś zrobiłem test i nie byłem w stanie połączyć się również z inną siecią Wifi.

Miał ktoś może podobny przypadek albo jakiś pomysł ?

pozdrawiam

Ostatnio edytowano Śr, 29 lip 2015, 14:41 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 10:56 
Adept
makaronek napisał(a):
Mnie wczoraj padło navi jeszcze na starej wersji (czarny ekran i okazjonalnie "ładowanie nawigacji") i załadowałem dzisiaj do auta już tę kartę po updacie i nadal było czarne.... Zrobiłem przywrócenie fabrycznych, kasując wszystkie ustawienia, ulubione etc. Ciekaw jestem, czy jest jakiś delikatniejszy reset tego MZD connect?

fabryczne pomogły, więc jest szansa, że samo przestawienie języka np na inny i z powrotem na polski by rozwiązała sprawę (ale za późno pomyślałem o tym ;) .

Nową navi odpaliłem - nie wiem, czy coś się zmieniło. Jutro sprawdzę, czy w usługach połączonych w końcu pamięta ustawienie i czy może przestało mnie siłowo wszędzie prowadzić spalonym Łazienkowskim ;))

Padła mi nawi wczoraj. To samo co u makaronka. Czarny ekran i ładowanie nawigacji. Przeładowanie języka, kombinacja 3 przycisków nie działa. Auto stało noc i też nie pomogło. Przywracam teraz fabryczne. Mam nadzieję, że pomoże bo jutro wylot do Włoch...

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 11:06 
Bywalec
a ktos sie dowiadywal w aso jaka jest najnowsza wersja naszego cudonego oprogramowania ? :)

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 14:42 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
thorn75 napisał(a):

Czasem to się działo... nie wiem, z czego wynika, teraz się łączy, ale na początku połączyło się z 2 razy a potem pokazywało błąd i nie można było się połączyć z siecią. Ja zresetowałem ustawienia, wykasowałem zapamiętane sieci, zmieniłem hasło na źródle dostępu i na nowo spreparowałem, zrobiłem skan sieci dostępnych i do dziś chodzi :idea: zarówno z Samsung TabPro jak i Sony XperiaZ3. Problemów brak. Na mobile Sony bez problemów, na Samsungu się wieszało właśnie na początku.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 15:16 
Adept
Byłem w ASO w Berlinie. Powiedzieli, że nic nie mogą zrobić i trzeba czekać na update softu, który powinien naprawić problem z nawigacją. Dobrze, że się zesrało dzień przed wyjazdem, a nie w trakcie :pech:

PostNapisane: N, 2 sie 2015, 06:21 
Prawie fanatyk
<baseball> ech ta elektronika w maździe a przecież niby japończycy tacy do przodu w pierdołkach electro :-P

-- Dodano: N, 2 sie 2015, 07:21 --

Będzie lepiej czy gorzej? :idea: http://www.worldcarfans.com/11508019737 ... s-here-for

PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 17:05 
Amator
Od: 11.10.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Mam problem, przestala mi dzialac nawigacja ( pisze ze nie mam nawigacji w tej wersji samochodu i zamiast navi pokazuje sie kompas ), nie dzialaja tez muzyka z usb. Macie jakies rozwiazanie tego problemu?

PostNapisane: Pn, 10 sie 2015, 18:43 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Próbowałeś wyjąć kartę i włożyć ją z powrotem :?: Miałem kiedyś tak i mnie to pomogło.

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 08:40 
BoBi u ciebie ewidentnie pier..li się cały interfejs złączy. A wyjmij flash'e USB.
Miałem takie coś raz i odłączenie zasilania nawigacji pomogło (mogę ci powiedzieć na PW.. :) ).
Innym razem pomógł reset do ustawień fabrycznych, ale wtedy oprócz ustawień kasujesz ulubione.
Jest z tym kibel i kiedy zgłosiłem to w ASO to jedyna porada to reset ustawień..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 10:57 
Wstydliwy
Od: 11.08.2015
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Mam pytanie, może trochę nie na miejscu, ale czy ktoś z was mógłby udostępnić mi obraz karty SD z fabryczną navi mazdy?

PostNapisane: Wt, 11 sie 2015, 14:34 
Amator
Od: 11.10.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
rkarcz napisał(a):
BoBi u ciebie ewidentnie pier..li się cały interfejs złączy. A wyjmij flash'e USB.
Miałem takie coś raz i odłączenie zasilania nawigacji pomogło (mogę ci powiedzieć na PW.. :) ).
Innym razem pomógł reset do ustawień fabrycznych, ale wtedy oprócz ustawień kasujesz ulubione.
Jest z tym kibel i kiedy zgłosiłem to w ASO to jedyna porada to reset ustawień..
Jakbys mogl dokladnie opisac, nie chce mi sie jechac do aso, wolalbym sam to zrobic jesli sie da

PostNapisane: Cz, 13 sie 2015, 09:00 
Adept
System już całkiem zaczął świrować. Wiesza się i restartuje czasami co parę minut. Idę na dniach do Aso pytać o upgrade softu.

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 14:27 
Prawie fanatyk
Kurcze a miało być tak pięknie, daj znać co wymyślili, bo raz mi się też zawiesił i jestem ciekaw co to może być :/

-- Dodano: Wt, 18 sie 2015, 15:27 --

Ktoś wie, kiedy jakaś aktualizacja tych Here w maździe?

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 14:59 
Bywalec
Od momentu kiedy odbierałem auto były już dwie - przy czym mowie o aktualizacji samej mapy -
generalnie jakos raz na kwartał. Na upgrade softu trzeba chyba poczekać.

PostNapisane: Wt, 18 sie 2015, 15:37 
Adept
Póki co szef aso ze Szczecina ma ogarnąć jakiś 3gb plik, którym ma naprawić moduł powodujący zwiechę. W piątek do nich podjadę i jak załatwią sprawę to podam więcej szczegółów. Niemiaszki po prostu nie wiedzieli jak ugryźć temat, więc poszli po najlżejszej linii oporu <slabo>

PostNapisane: Pt, 21 sie 2015, 09:13 
Amator
Od: 28.09.2013
thorn75 napisał(a):
Witam Forumowiczów !

Kupiłem polecany tutaj router Huawei na USB i podłączyłem do niego MZD. Zaraz po skonfigurowaniu nie było problemu samochód każdorazowo łączył się z Wifi , po czasie przestał. Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych w MZD, jednak po czasie sytuacja się powtarza. Kiedy usiłuje wymusić połączenie otrzymuje błąd sieci. Czasami (sporadycznie) sam się łączy. Dziś zrobiłem test i nie byłem w stanie połączyć się również z inną siecią Wifi.

pozdrawiam

U mnie jest podobnie. Również modem Hua. Na poczatku łączył się w miarę bezproblemowo, chociaż po restarcie silnika musiałem wymuszać podłączenie do wifi. Czasami wyłączyć/włączyć wifi w mzd. Od kilku dni, system często nie widzi sieci (hotspotow) wifi. Tak wiec nawet nie mogę wymusić. Pomaga restart przyciskami back navi mute. Przywraca to mzd możliwość wykrycia sieci i można wymusić połączenie do wybranej sieci. Thorn jaką wersje softu masz w mzd?

PostNapisane: Pt, 21 sie 2015, 10:26 
Amator
Od: 28.09.2013
pszyman napisał(a):
thorn75 napisał(a):
Witam Forumowiczów !

pozdrawiam

U mnie jest podobnie. Również modem Hua. Na poczatku łączył się w miarę bezproblemowo, chociaż po restarcie silnika musiałem wymuszać podłączenie do wifi. Czasami wyłączyć/włączyć wifi w mzd. Od kilku dni, system często nie widzi sieci (hotspotow) wifi. Tak wiec nawet nie mogę wymusić. Pomaga restart przyciskami back navi mute. Przywraca to mzd możliwość wykrycia sieci i można wymusić połączenie do wybranej sieci. Thorn jaką wersje softu masz w mzd?

Pogooglowalem. Ustawiłem kanał hotspota na 11 i póki co, odpukać, działa jak marzenie. Nie tylko ładnie wykrywa sieć ale i łączy sie automatycznie po restarcie silnika.

PostNapisane: Pt, 21 sie 2015, 10:29 
Bywalec
Ja nie mam żadnych problemów tego typu, ale sprawdzę dziś z ciekawości na ktorym kanale śmiga
router.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1