Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 176  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 09:18 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Istnieje cień szansy, że można to włączyć w serwisie przez komputer ale niestety bez możliwości zmiany przez nas. Może ktoś ma na tyle zaprzyjaźniony serwis, że spróbuje.

1. Connect the M-MDS to DLC-2.

2. After the vehicle is identified, select the following items from the initial screen of the M-MDS.

Select the “Module Programming”.

Select “Programmable Parameters”.

Select menu in the R_BCM.

3. Select an item name, and then select option.

Security And Locks
Power door lock system

Lock: Driving, Unlock: IGN Off.
Not Adopted./OFF/Lock When Driving./Lock: Driving, Unlock: IGN Off./Lock When Shifting Out Of P./Lock: Shift From P, Unlock: In P.
http://madstyle1972.com/MAZDA6_2014/workshop%20manual/n6w09/html/id094000439800.html

administrator
PostNapisane: Pt, 19 cze 2015, 15:50 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Przypominam do czego służy ten temat, proszę się jego trzymać. Offtop został usunięty.

PostNapisane: So, 20 cze 2015, 07:03 
Świeżak
Od: 23.04.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zagranica
Dziwna rzecz mnie ostatnio spotkala. Jehcalem autostrada kolo 80 (ograniczenia) i na ekranie i-ELOOP pokazywal ze ladowalo a nie ladowalo. Zepewne wtedy wypalalo pdf. Po kilku minutach zjechalem z autostrady w miasto przy wciaz nie aktywnym i-ELOOP. Po okolo 10 minutach od rozpoczeciu procedury wypalania proces sie skonczyl, gdyz i-ELOOP zaczal normalnie funkcjonowac. Dojechalem do mieszkania jeszcze 5 km i zaparkowalem auto. Przy nastepnym odpaleniu auta ku mojemu zdziwieniu znowu i-ELOOP nieaktywny tak jakby znowu wypalalo pdf. Po 5 minutach bylo po wszystkim. Moze mi ktos powiedziec czemu wypalalo mi pdf dwa razy pod rzad? Mial ktos taka sytuacje??

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 cze 2015, 09:11 
Wstydliwy
Od: 18.06.2015
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Dzien dobry Wszystkim Forumowiczom - to moj 1szy post i z gory przepraszam jesli jest on w zlym miejscu.

Mam od kilkunastu miesiecy Mazda GJ i w sumie do tej pory nie brakowalo mi kamery cofania. Na jej brak zwrocila mi uwage malzonka, ktora takowa posiada w swojej hondzie i po kilku dniach jazdy honda stwierdzilem ze jest to nie tylko gadzet ale przydatna funkcaj.

Czy mozecie mi cos poradzic? Czy da sie do standadowego radia Mazdy podpiac kamere? Czy polecicie w Polsce (bede w lipcu w kraju) jakis warsztat, ktory moze dokanac takie uslugi? Moj servis w Dublinie nie ma pojecia czy da sie dolozyc kamere, kontaktowalem sie z servisem w Rzeszowie - Czach ale na moj e-mail nie byl laskaw nikt konkretnie odpowiedziec...

Z gory bardzo serdecznie dziekuje za pomoc.

administrator
PostNapisane: Pn, 22 cze 2015, 09:18 
Weteran
bielowm - witaj na Forum :)

Kamera jest elementem akcesoryjnym, można ją dołożyć w każdej niższej wersji od SkyPassion (najwyższa wersja). Instalacja jest przygotowana w każdym egzemplarzu, kwestia podpięcia jej w klapie i przy radiu.

Z odpisywaniem ASO na emaila jest różnie, najlepiej zadzwoń i się zapytaj. :)

PostNapisane: Pn, 22 cze 2015, 10:31 
Wstydliwy
A czy mozesz polecic jakies dobre ASO - nie mieszkam w Polsce i bede tylko kilka dni i chcialbym sie umowic z rozsadnymi konkretnymi ludzmi :-)

Ostatnio edytowano Pn, 22 cze 2015, 10:31 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

administrator
PostNapisane: Pn, 22 cze 2015, 10:32 
Weteran
Nalepsze doświadczenia mam z ASO: Marco Tuning Osiny (k. Opola) i Voyager Club Poznań.

PostNapisane: Wt, 30 cze 2015, 09:36 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: opolski
Czy na postoju przy chodzącym ciepłym silniku odczuwacie lekkie drgania pracującego silnika. Kiedyś nie czułem nic, a teraz da się odczuć że motor pracuje.

PostNapisane: Wt, 30 cze 2015, 10:38 
Stały bywalec
Tak, troszkę tak

PostNapisane: Wt, 30 cze 2015, 19:41 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Ja nic nie czuję, zupełnie jakby silnika nie było.

PostNapisane: Wt, 30 cze 2015, 19:57 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
U mnie nie raz tam coś drgnie delikatnie jakby jakaś przerwa,ale nie bo obroty cały czas takie same :)

PostNapisane: Śr, 1 lip 2015, 15:39 
Wstydliwy
W ciagu ostatnich kilku dni mialem bardzo krotkie przebiegi i zaobserwowalem ze rano po calonocnym postoju silnik odpala sie na okolo 30-40s tak jak by byl na ssaniu - czy jest to normalny objaw czy moze warto zaatakowac mojego sprzedawce Mazdzi?

Z gory dziekuje za pomoc.
Ps. Osoby wrazliwe na pisownie przepraszam ale nie mam polskich znakow.

administrator
PostNapisane: Śr, 1 lip 2015, 16:47 
Weteran
bielowm - jest o tym wątek na Forum:
viewtopic.php?f=65&t=1718

PostNapisane: Pt, 3 lip 2015, 21:04 
Nowicjusz
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Qba30 napisał(a):
A ja robię to na dwa sposoby:
- po wyłączeniu silnika wciskam ponownie przycisk zapłonu bez hamulca, wtedy włącza się tylko audio i można śmiało opuścić samochód bez ryglowania zamków
lub
- nie domykam swoich drzwi, zamek łapie na- hmm jak to nazwać, pierwszy zatrzask?

Co do "oszukania" automatycznego zamykania drzwi, kiedy w środku zostaje pasażer, to oprócz ww. sposobów, jest jeszcze trzeci, który stosuję:
1) po wyjściu z auta w ciągu trzech sekund brzęczyk wyda jeden sygnał informujący o opuszczeniu pojazdu
2) po wyjściu ze strefy w której samochód "widzi" kluczyk (wg instrukcji jeśli dobrze pamiętam jest to ok 80cm od przednich drzwi) brzęczyk wyda drugi sygnał i zamknie drzwi.
Ale.... AD1 jest możliwe tylko wtedy, kiedy w ciągu trzech sekund jesteśmy w ww. zasięgu 80cm. Wystarczy więc w ciągu tych trzech sekund opuścić tą strefę w związku z czym system nie zdąży wydać pierwszego kontrolnego sygnału i w konsekwencji drugiego przez co zamknięcie drzwi nie nastąpi.

Nie wiem czy nie zamieszałem :) Po prostu trzeba w miarę szybko, po trzaśnięciu drzwiami zrobić dwa kroki od samochodu. I nie trzeba być Usainem Boltem, żeby osiągnąć w tym zakresie sukces :)

PostNapisane: Pt, 3 lip 2015, 22:09 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
No chyba, że masz dystrybutor paliwa, kosze na odpadki czy co tam jeszcze na stacjach bywa.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 8 lip 2015, 06:29 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Region: podkarpacki
Mam szybkie pytanko .Jak ustawić punkt przelotowy w navi TomTom ,tzn start -Tarnow przez Wiedeń ,do Dubrovnik :)

PostNapisane: Śr, 8 lip 2015, 06:41 
W opcjach navi, w ustawieniach trasy jest ikonka "via" czyli "przez". "Przez" ustawiasz jako Wiedeń i dopóki go nie przyjedziesz to on będzie punktem końcowym...Jak miniesz Wiedeń punktem końcowym będzie Dubrownik.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 8 lip 2015, 09:20 
Amator
Od: 26.04.2014
bielowm napisał(a):
Czy mozecie mi cos poradzic? Czy da sie do standadowego radia Mazdy podpiac kamere? Czy polecicie w Polsce (bede w lipcu w kraju) jakis warsztat, ktory moze dokanac takie uslugi? Moj servis w Dublinie nie ma pojecia czy da sie dolozyc kamere, kontaktowalem sie z servisem w Rzeszowie - Czach ale na moj e-mail nie byl laskaw nikt konkretnie odpowiedziec...

Radio obsługuje kamerę cofania. Żeby zamontować oryginalną kamerę cofania,musisz mieć zamontowane okablowanie.
Nie każdy samochód to ma (w różnych krajach może byc różnie, amerykańska CX-5 nawet nie ma otworu do montażu kamery w klapie - w metalu).
Dodatkowo chyba trzeba wymienić listwę plastikową w klapie.

Tańsze rozwiazanie, to podłączenie kamery, która jest montowana zamiast lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Montaż takiej kamery wymaga sporo czasu i kilku dodatkowych elementów. Trzeba mieć złącze do radia i przekaźnik do właczania kamery
(zasilanie kamery z żarówki cofania źle działa). Radio steruje przekanikiem, przekaźnik ma cewkę 5V. KONIECZNIE trzeba podłączyć diodę
równolegle z cewką. Dodatkową diode należy podłączyć szeregowo między wyjście 6V z radia i cewkę. Styk przekaźnika zasila kamerę z napięcia 12V.
Kamera musi mieć wyjście video NTSC. Do testów kamery trzeba włączyć tryb testowy radia (test 92).

http://www.[inne forum].pl/forum/viewtopi ... 3&t=159772

Po wrzuceniu wstecznego, radio włącza zasilanie kamery tylko na chwilę, jeśli w tym czasie nie odbierze sygnału z kamery, to wyłączy zasilanie
i nie nawet nie wyświetli niebieskiego ekranu. W trybie testowym zasilanie kamery jest włączone ciagle, przy braku sygnału video radio wyświetla niebieski
ekran. Kamera PAL raczej nie zadziała.

PostNapisane: Cz, 9 lip 2015, 13:09 
Świeżak
Od: 02.01.2015
Rok produkcji: 2020
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
panowie,
gdzie sprawdzic profesjonalnie mazde przed zakupem w gdansku ?

PostNapisane: Cz, 9 lip 2015, 22:53 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Jeżeli kupujesz nową, to tu masz listę kontrolną, którą powinieneś sam ogarnąć viewtopic.php?f=48&t=2353
Jeżeli używaną, to masz kilka opcji (ogólnie w całej polsce jest ten sam problem):
1) tani sposób - byle jaki warsztat - sprawdzą zawieszenie, stan ogólny jak na przeglądzie, podłączą komputer, jakiś miernik lakieru i tyle - ogólnie nie warto;
2) sprawdzić w ASO historię i resztę jak wyżej - trochę drożej, troche bardziej wiarygodnie, ale nadal syf;
3) zamówić najlepiej renomowanego rzeczoznawcę - który sprawdzi wszystko dokładnie za ciebie - całkiem dobra opcja;
4) mieć to szczęście, żeby mieć mocno zaufanego znajomego kumatego mechanika, który ogarnie temat - ja mam takiego i nie mam problemu z używanymi autami. Busa zanim kupiłem, to z 15 innych oglądałem. Znalazł wszelkie spawy pod maską i innych dziwnych miejscach, zużyte airbagi po krzywych szwach, wybite szyby po mikrośladach, przebieg prawdziwy zna po rzucie okiem na stan wnętrza, sprzęt pod maską bierze na słuch, a do rozpoznania lakierowania/szpachli nie trzeba mu miernika. Dodam, że trochę handlował autami, więc wie co i jak :wink: - i poza tym, że jest to najtańsza opcja z w/w - każdemu szczerze takiego polecam.

PostNapisane: Pn, 13 lip 2015, 11:36 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Czy ktoś z Was składał reklamację w sprawie skórzanej tapicerki, a konkretnie w sprawie skóry na fotelu? W temacie "tapicerka skórzana" kilka osób zwróciło uwagę, że fotel jest pomarszczony niewspółmiernie do przebiegu - zwłaszcza na bokach... Zastanawiam się, czy można to zgłosić i jaki będzie odzew. Moim zdaniem nie powinno to tak wyglądać nawet po kilkunastu tysiącach kilometrów... Ktoś próbował w legendarnym MMPol to zgłaszać?

PostNapisane: Pn, 13 lip 2015, 12:10 
Stały bywalec
Nie sądzę aby to miało jakikolwiek sens, naturalne w skórze jest to, że się marszczy, może trochę za szybko w Mazdzie. Ale tak to już jest, wystarczy nie uważać, siadać na boczku i skóra praktycznie w każdym aucie Ci się pomarszczy.

PostNapisane: Pn, 13 lip 2015, 13:11 
Wtajemniczony
No właśnie zastanawiam się, czy u mnie nie wygniotła się cokolwiek ZA bardzo i ZA szybko... Ale obawiam się, że takie reklamacje nie mogą odnieść skutku.

PostNapisane: Pn, 13 lip 2015, 14:21 
Świeżak
Od: 18.05.2014
Zgłosiłem po ok. 18000 km przebiegu marszczenie boczków siedzenia kierowcy w ASO Katowice. Serwis po wykonaniu zdjęć i przesłaniu do MMPol uzyskał ich zgodę zgodę na wymianę tapicerki oparcia siedzenia. Wymiana trwała 1/2 godziny.

PostNapisane: Pn, 13 lip 2015, 15:36 
Wtajemniczony
Wow. Czyli jednak jest szansa :) A co w zasadzie wymienili? Cały fotel, jeden element (samo "siedzisko")? Zastanawiam się na czym polegała naprawa...

Aha - jeszcze jedna bardzo ważna kwestia - czy w "nowym" fotelu problem wygniatania skóry powrócił czy "już" było dobrze?

PostNapisane: Pn, 13 lip 2015, 18:59 
Świeżak
Od: 18.05.2014
Jest forma demontowanego, dopasowanego pokrowca na oparciu fotela, spięta od spodu oparcia chyba na rzepy (nie sprawdzałem). Tylko ten element został wymieniony.
Niestety obserwuje na nowo pojawiające się wygniatania skóry w tym samym miejscu co przedtem.

PostNapisane: Wt, 14 lip 2015, 19:53 
Wstydliwy
Od: 14.07.2015
Rok produkcji: inny
Region: lubuski
Witajcie

Czytam od kilku godzin wątek "GJ - opinie użytkowników" w poszukiwaniu przypadłości SkyActiv-G 2.5 + AT w M6 FL.

Wyczytuję w nim niuanse typu:
- czasem pada sterowanie lusterek
- jakieś problemy z wałkiem rozrządu w 2.2 SkyActiv-D
- bicie na tarczach
- niektórym szumi
- falujące obroty przy działaniu klimy (jak załącza się cyklicznie)
itp.

Moje krótkie pytanie/prośba: Skierujcie mnie na odpowiedni wątek, gdzie (zbiorczo?) znajdę przypadłości przed FL i po FL Mazdy 6 w Skyactiv-G 2.5 AT? (oraz "wspólnych" usterek, tzn niezależnych od napędu).

Jeżeli nie ma takiego wątku, to bardzo grzecznie poproszę o umieszczenie tutaj odpowiedzi na ten temat lub (najlepiej) stworzenie takiego postu, gdzie będzie można odsyłać takich "poszukiwaczy przedzakupowych" jak ja :bartek:

PostNapisane: Wt, 14 lip 2015, 19:57 
cra3y ja mam wersję FL i mam takie przypadłości:
- wysypały się ledy - wymiana zatwierdzona - lampy + kamera lub sterownik
- szumi - oczywiście mi, żonie, dziecku, teściom... :lol: Ale widać słoń nadepnął rodzinnie..
- zawiesza się MZD (najpierw znika USB, później radio, na koniec gaśnie ekran i nie mamy nawigacji), czasami mam kompas, zamiast nawigacji po uruchomieniu
- wgnieciony podłokietnik w drzwiach
- falujące wolne obroty silnika
- nie da się 2 dzieci wsadzić przy jednym otwarciu drzwi z dwóch stron samochodu.. :lol:

A ogólnie furmanka rewelacja, brać, nie giąć, nie niszczyć, będzie służyć..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 14 lip 2015, 20:02 
Wstydliwy
Od: 14.07.2015
Rok produkcji: inny
Region: lubuski
rkaczp, dzięki wielkie. Podejrzewam, że co do silnika to za mało nakulane, żeby coś się działo (najlepiej, żeby nic się nie działo!).

Dzięki! :wink:

PS: Może któryś z Kolegów z większym stażem z 2.5 SkyActiv-G się wypowie?

PostNapisane: Śr, 15 lip 2015, 09:52 
Amator
Od: 26.06.2014
Region: śląski
cra3y witaj.

Sam osobiście jestem użytkownikiem 2,5 AT Sky Passion i jest mega zadowolenie, pozostaje tylko <pucu>
Generalnie 22 000 km dopiero zrobione ale silnik i skrzynia bez zarzutu.
Sterowanie lusterka kierowcy padło po zimie kiedy było zmrożone i może przez moją nieuwagę padło, ale wymienione i teraz ok.
Jeżeli chodzi o silnik i skrzynię to rewelka.
Spalanie w normie miasto 9,3 średnia 8,1 trasa zależy od prędkości 120 - 6,5 powyżej zależy od nogi
ciut ponad 7l.
Ogólnie samochód codziennie mnie cieszy i chcę ciągle jechać i jechać oraz cieszyć uszy muzyczką :)

Ogólnie polecam to zestawienie :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 176  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1