Teraz jest So, 7 lut 2026, 05:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 01:18 
Nowicjusz
Od: 11.05.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
popeye napisał(a):
Bym taką kur.. złapał to tego gwoździa zaaplikował doodbytniczo..

Dobrze prawisz <spoko>

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 07:08 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
garry2012 napisał(a):
Byłem napalony przed FL na 2.0 benzyna Sky Passion, ale jeżeli chodzi o FL to nie wiem czy pasują mi LED-y, ta pseudoskóra i wolałem jednak poprzedni grill.

Która wersja wyposażania w benzynie 2.0 jest Waszym zdaniem najsensowniejsza/najbardziej optymalna? Wiadomo- każde ma inne wymagania i gust, ale chciałbym poznać Wasze zdania...

Przy Twoich założeniach i jednocześnie mając jako priorytet automat kupiłem SkyMotion. Brak jest właśnie nowego grilla, LEDów, i systemu ostrzegania o pojazdach z boku przy wyjeździe tyłem. I to najważniejsze różnice w stosunku do Energy.
Cena 2.0 z automatem Motion jest jak 2.0 z manualem - Energy.
Automat to naprawdę gruba różnica, pozostałe to drobnostki - fajne, ale bez porównania w użyteczności codziennej i idealnie pasuje do tego wielkiego i pontonowatego jednak (nie oszukujmy się) wysoko zawieszonego wozu.
Automat na standardowym ustawieniu jedzie sobie rozleniwioająco, ale nawet w wersji Motion ma guziczek 'sport' który przyspiesza reakcję na gaz i pozwala się wyżej kręcić silnikowi. To, plus pokonanie pierwszego oporu pedału gazu całkiem fajnie ożywia to auto. Bardzo fajny smaczek i przydana na różne nastroje odmienność tego samego wozu.

Wersje są tak ustawione, że passion z 2.0 jest tylko z manualem. Więc chcąc passion i automat to już 2,5 trzeba kupować.
Chcąc 2.0 z manualem - możesz passion bo występuje w przyrodzie, ale jeśli nie potrzebujesz/nie chcesz "skóry" i LED to zachęcam do rozważenia automatycznej skrzyni i wersji Motion, a i dycha w kieszeni zostaje.
Tutaj te elementy wnętrza w Motion:
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?p=149410#p149410
Dokupujesz felgi 19, czujniki parkowania (bo Mazda w swej filozofii nie uwzględnia dodatkowej opcji czujników, a ASO woła sobie 3tys, porządne Amervox lakierowane - 1500 (przód i tył oczywiście).
Aha, nie opowiadajcie że "przy cenie zakupu" różnica 10-20-30tys "to już niedużo". To wciąż te same 10-20-30 tys i tyle. A to tylko Mazda jednak i wszelkie felery mniej drażnią gdy się mniej za nie zapłaci.

Tak czy siak, automat polecam zdecydowanie nawet kosztem też fajnych, ale nie aż tak użytecznych gadżetów, a przy okazji masz gratis stary grill (też uważam że lepszy) i czarne a nie brązowe dodatki we wnętrzu (co było zaskoczeniem ale na plus) . I kilkanaście tys w kieszeni na co tam zechcesz, choćby przepalenie paru litrów benzynki bez celu :)

Jeszcze lepiej oczywiście 2,5 z automatem :) ale to już kwestia założeń podstawowych - jaki silnik a wersja do niego a nie odwrotnie.

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 10:32 
Adept
Od: 26.07.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Andrzejsr,
dzięki za obszerną odpowiedź. Tyle tylko, że na pewno kupię 2.0 w manualu (automatyczna skrzynia ma dużo plusów, ale jeżdżę rożnymi samochodami- w tym firmowymi- i wszystkie są w manualu i nie chce tego zmieniać i wątpię żeby ktoś mnie przekonał), tylko zastanawiam się nad wersją. Wziąłbym niższą wersję, bo podoba mi się poprzedni grill i nie zależy mi na ledach i pseudoskórze, poza tym oszczędza się trochę grosza, ale no właśnie, potem może człowiek sobie pluć w brodę, że nie wziął najwyższej wersji. Na dzień dzisiejszy to wybór 2.0 manual Skypassion sedan czy 2.0 manual energy czy 2.0 manual motion lub ostatnia opcja motion/energy + potrzebne dodatki kupione na własną rękę.

Może ktoś jeszcze doradzi?

PS. Wersja Energy też ma grill sprzed FL?

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 10:52 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
garry2012 nie przesadzajmy z tą pseudoskórą. Jest dużo lepiej z nią niż bez niej. Skóra niczym nie odstaje od innym w klasie (poza dopasowanie w niektórych miejscach, ale to widzą tylko tacy psychole jak ja)

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 11:08 
Bywalec
Od: 05.03.2015
ZBANOWANY!
Jest już techniczny test M6 z Autocentrum
http://www.autocentrum.pl/filmy/nasze-nagrania/wideotesty/mazda-6-2.2-skyactiv-d-i-eloop-175-km-4x4-2015-techniczna-czesc-testu/

Co ciekawe, nie miałem pojęcia, że można ustawiać parametry kamery cofania :DDD

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 11:54 
Adept
Od: 13.02.2015
Region: zachodniopomorski
TheBestia, opcja "moja6" pojawia się/dodają moderatorzy, gdy masz założony wątek z opisem i zdjęciami własnego samochodu.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 13:36 
Prawie fanatyk
garry2012 - to nie automat z czasów 3-biegowych. Też się wahałem, jeżdżę poza Mazdą 3ma wozami z manualem w tym jednym tylko na zabawy na tor przeznaczonym, po pierwszych wahaniach i niewykształconych odruchach (lewa noga na hamulec w AT czy brak sprzęgła przy dojeździe do czerwonego światła na przykład w manualu z kolei) - automatycznie się przestawia .
Aha i w razie gdy np. teoretycznie hipotetycznie skręcisz sobie kiedyś (odpukać) czy inaczej uszkodzisz lewą nogę (na co jest 50% szans mając je dwie) , to - dalej możesz prowadzić :)

Ale poważnie - odrzuć stereotypy. A korki itd. - bajka po prostu (a tylko więcej ich będzie, nie mniej) .

Energy ma grill poliftowy. Przed tylko Go i MOtion.

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 14:10 
Bywalec
ZBANOWANY!
Chciałbym tutaj odnieść się do 50% na uszkodzenie lewej nogi. Aby być precyzyjnym, musimy zauważyć, iż 50% szans dotyczy lewej nogi w sytuacji, kiedy już którąś uszkodzimy. Szansa na uszkodzenie którejkolwiek z nóg jest tak mała, że pomijalna ;) Polemizowałbym też z tym, iż na 50% szans uszkodzisz z obojga nóg akurat lewą. Większość osób jest prawonożna i na tej też nodze raczej ląduje (skręcając staw). Tak samo kopnięcie w cokolwiek raczej ma miejsce prawą nogą (gdyż jest silniejsza i to raczej nią kopiemy). Natomiast może być też tak, że mamy nad nią większą kontrolę i nie uszkadzamy jej w sposób głupi, np prawą szybciej zdążymy zabrać z torów przed nadjeżdżającym pociągiem.
Odnosząc to do tematu - gdybyś kupował skrzynię AT z uwagi na rady Andrzeja w temacie lewej nogi, weź pod uwagę wszystkie te czynniki - jak często grasz w siatkę, jak często kopiesz ze złości w beton oraz jak często np jesteś na dworcu. Wtedy wyjdzie Ci % szansa na uszkodzenie lewej nogi i wtedy już od Ciebie zależy czy ten współczynnik będzie wystarczający na dopłatę do automatu.

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 14:32 
Stały bywalec
No to nieźle zboczyliście z tematu. Ale reasumując wasze wywody już wiem dlaczego kupiłem automat. Trenuje siatkówkę i w razie w mam trochę szans, żę sam swoim autem wrócę do domu :arrow:

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 14:34 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Ja również zawsze wzbraniałem się przed automatem, bo po pierwsze auto zawsze więcej pali i zazwyczaj wolniej jeździ, a po drugie jak dla mnie kierujacy ma mniejszą kontrolę przy wyprzedzaniu (co ma znaczenie w Polsce szczególnie) w automacie. Dochodzi do tego również większa potencjalna awaryjność, szybsze zużycie klocków.

Ale szczerze to przy zakupie Mazdy brałbym automat gdyby nie limity kwotowe (a nie chciałem go brać z 2.0) ;). Ciągłe korki, surowe kary za szybką jazdę - aktualnie to wszystko przeważa zdecydowanie na korzyść automatu tym bardziej, że w M6 działa on bardzo fajnie <spoko> .

moderator
PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 14:42 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
M6 to tez bedzie moje pierwsze auto w PL z automatem (nie wspominam wypadow za ocean z czasow studenckich... bo do dzis wspominam Buicka Regala rocznik 81, oczywiscie w automacie, ktorym troche stanow zjezdzilem...)

U mnie poza ewentualna wygoda zdecydowala jedna rzecz... chcialem miec 2.5 bo to chyba ostatni moment by kupic sobie w miare sprawnego wolnossaka, a jak wiadomo z MT go u nas nie uswiadczysz...

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 14:53 
Prawie fanatyk
Makaronek - założenie było na początku zdania "_zakładając_ że hipotetycznie uszkodzisz nogę..." i dalej dopiero 50:50 :)
A co do prawonożności i lewo to nie wiem. Ale pozostaje i tak duża szansa.
Aha, zapomniałbym oczywiście - podobnie rzecz się ma z prawą ręką, którą nawet w gipsie przy pewnych rodzajach uszkodzeń wajchę automatu obsłużymy jakoś, a machanie biegami w jeździe miejskiej itp. już nie! :)
Coś tam jeszcze z ułomności przeróżnych by się znalazło aby uzasadnić automat :)

Natomiast tak poważnie, to okazuje się, że redukcja automatu z kickdownem jest całkiem szybka, tylko trzeba być zdecydowanym i walnąć tą nogą w podłogę, bo domyślnie to on chyba zakłada że drgnięcie nogi na gazie to jakiś parkinsonowski objaw którego nie należy odbierać i przekładać na obroty silnika, a nie prawdziwa chęć zmiany położenia tego pedału przez kierowcę:)

Poza tym w AT mamy cały czas obie ręce na kierownicy, jedziemy jak gokartem (w tym sensie tylko oczywiście).

No i jak BigCactus zauważył - normalnie się coraz mniej daje jeździć. Nie tylko z powodu kar ale i natężenia ruchu.

Ale już więcej nie namawiam.

Dodam tylko, że moich przejażdżek próbnych pamiętam, że skrzynia w manualnych wersjach bardzo, bardzo fajnie i precyzyjnie chodzi i kupujący MT też będzie całkowicie zadowolony ( oczywiście - do czasu urazu lewek nogi lub prawej ręki ;) ) .

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 14:59 
Stały bywalec
Ja chciałem mieć automat, ale bardziej od niego chciłem mieć jak najszybszą Mazde 6 i pewnie jakby 2,5 było w Polsce dostępne w manulau to pewnie bym wziął manual i cieszył się przyśpieszeniem do serki tak. Ok 7,5s.

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 15:11 
Bywalec
ZBANOWANY!
Można jeszcze od biedy posadzić pasażera doświadczonego w jeździe po wyspach żeby zmieniał biegi jak naciśniemy sprzęgło ;))
Mam teraz MT i jestem zadowolony, choć żałuję, że nie kupiłem ostatniego fajnego wolnossaka 2.5 (w AT bo tylko takie są). W MT mnie wkurza że często jest problem z wrzuceniem jedynki, aż cud, że nikt mnie nie obtrąbił jeszcze że stoję jak sierota po zmianie świateł na zielone.
Następne raczej kupie w automacie (chyba, że MT będzie np o 20 tys tańszy z tym samym silnikiem)

PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 15:35 
Wtajemniczony
Od: 07.01.2014
Region: lubelski
Bardzo rozsadna wersja M6 jest SkyEnergy. Ma duzo gadżetów, wyglad juz po FL, dosc dobra cena. Sam prawie ja kupilem. W ostatniej chwili jednak zmienilem na SkyPassion.

administrator
PostNapisane: Śr, 10 cze 2015, 17:11 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
TheBesTia napisał(a):
Powiedzcie mi proszę bo ciemny jestem, może już zmęczony, szukam i szukam i nie wiem jak ustawić ikone "Moja6" ?

Przycisk Moja6 pojawia się automatycznie do 24h po założeniu przez użytkownika wątku w Pokaż Swoją 6.
Zagiąłem czasoprzestrzeń i przycisk się pojawił. :)

PostNapisane: Cz, 11 cze 2015, 20:49 
Bywalec
Od: 02.03.2015
Rok produkcji: 2017
Pingu napisał(a):
Ja chciałem mieć automat, ale bardziej od niego chciłem mieć jak najszybszą Mazde 6 i pewnie jakby 2,5 było w Polsce dostępne w manulau to pewnie bym wziął manual i cieszył się przyśpieszeniem do serki tak. Ok 7,5s.
... a teraz się nie cieszysz ? Ja ostatnio mierzyłem 0-100 przy pomocy aplikacji wspomaganej GPSem i wyszło mi 7,6 ...czy jest dokładna nie wiem ale wynik mnie bardzo zadowala :)

PostNapisane: Pn, 15 cze 2015, 09:39 
Stały bywalec
Bonifacy ciesze się, Automat jest świetny, przyśpieszeń jeszcze odpowiednio nie testuje. Ja jestem z tych co za młodu walczyli o każdą część sekundy i dla niej jestem w stanie zrobić dużo <oczy> Wyniku gratuluje <spoko>

PostNapisane: Pn, 15 cze 2015, 18:51 
Wstydliwy
Od: 30.05.2013
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/88a ... 4f79c.html

PostNapisane: Pn, 15 cze 2015, 21:25 
Bywalec
ZBANOWANY!
Piekności :)

PostNapisane: Wt, 16 cze 2015, 14:17 
Obrazek

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 08:00 
Wstydliwy
Od: 15.06.2015
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

To chyba najlepszy wątek, by się przywitać. Z początkiem lata spodziewam się odebrać moją pierwszą M6. Zamówiłem wersję 2.5L SKYACTIVE-G AT, kombi, SnowFlake White. Wybierałem w/g priorytetów: Skrzynia automatyczna, adekwatna moc silnika, wygodny bagażnik, wygląd. Automat, bo po ostatnich 220km manualnym turbodizlem już mam dość, a bardzo miło wspominam 3L Camry w automacie, którą dość krótko się woziłem.
I na koniec małe pytanko. Czy funkcja Zoom-Zoom w SkyPassion jest dostępna tylko dla kierowcy, czy też dla pasażerów oraz od jakiej prędkości się u Was włącza :wink: ?

moderator
PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 08:43 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Jupi to odbieramy blizniaczki w podobnym momencie...
Moja miala byc na 19.07. ale juz mam info ze bedzie na 29.06.

A funkcja zoom-zoom jest dla kierowcy i jego partnerki niezaleznie od miejsca zasiadania :P

PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 10:17 
Bywalec
ZBANOWANY!
Byłem wczoraj u chłopaków z detailershopu (swoją drogą kolejny raz muszę stwierdzić, że wymiatają) i jak zobaczyłem M3 e92 kilkuletnie w podobnej wartości, co mazda, to trochę w sumie pożałowałem tej Mazdy.

Jak będę dziewczynie kupował auto to chyba właśnie będzie M3ka

Co nie zmienia faktu, że z Mazdy też jestem bardzo zadowolony :) a Wy chłopaki będziecie pewnie jeszcze bardziej, bo wzięliście w silniejszej wersji silnikowej :) także fajnie, że nam przybywa "kolegów" :) ostatnie 10 dni czekania - najgorsze przed Wami ;) choć z perspektywy czasu stwierdzam, że ilość filmów na YT, postów na forum i ulotek, które przeczytałem w tym czasie też daje sporo przyjemności, czasem podróż jest lepsza niż przybycie ;))

PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 13:49 
Stały bywalec
Najbardziej nieudany silnik naszej Mazdy 6 dostał właśnie nagrodę jako drugi najlepszy silnik w przedziale 2-2,5 litra <brawo>
http://www.ukipme.com/engineoftheyear/results.php?id=18

PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 14:15 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
I pytanie jaka jest wartość takich plebiscytów i co się bierze pod uwagę - kilka lat temu 2 razy z rzędu wybierano 1.8 TSI najlepszym silnikiem benzynowym do 2 litrów a po 2-3 latach musiano całkowicie zmienić konstrukcję z racji wad.

PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 15:31 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
Oni patrzą na parametry, wydajność, osiągi, średnio chyba na psucie, tym bardziej że PR mazda wokół diesla też robiła spory patrz http://www.hybridcars.com/mazda6-diesel ... d-records/

PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 21:28 
Wstydliwy
Od: 13.05.2015
Witam wszystkich.
Od pewnego czasu uważnie przeglądałem to forum jako poważnie zainteresowany zakupem nowej GJFL. Niestety, pomimo że auto bardzo mi się podoba (nie tylko z zewnątrz) oraz ma sporo niewątpliwych zalet, to lektura wątków dotyczących wielu - niejednokrotnie drobnych aczkolwiek nieprzystojących autu tej klasy - usterek i niedoróbek a także skandalicznego podejścia serwisu i centrali Mazdy, skutecznie zachwiała moim zamiarem zakupu samochodu tej marki. Podam tylko, że decydującym akurat w moim przypadku był - stwierdzony również organoleptycznie podczas jazdy testowej GJFL - syndrom uchylonej szyby przy prędkości powyżej 120 km/h albowiem jeżdżę głównie z prędkościami autostradowymi. Również wiele innych sygnalizowanych na forum ułomności auta dało się zauważyć już podczas jazdy testowej. Suma sumarum, pomimo iż w przypływie emocji po kolejnej jeździe testowej już nieomal nie zamówiłem M6, która wydaje się bezkonkurencyjna w wielu kategoriach, to ostatecznie jednak rezygnuję z jej zakupu. Chciałbym niniejszym podziękować zatem zwłaszcza tym Użytkownikom, którzy swoimi autentycznymi i krytycznymi wpisami na forum pomogli mi w podjęciu decyzji (mimo, że negatywnej) i życzyć wszystkim udanej eksploatacji.

PostNapisane: Cz, 18 cze 2015, 21:46 
Bywalec
ZBANOWANY!
Eh... i to jest właśnie problem wg mnie po wejściu na forum i czytaniu tych wypocin niektórych ludzi, którym wszystko przeszkadza w samochodzie. Nie ma aut idealnych, a dzięki temu ciągłemu narzekaniu po prostu jest ciężej wybrać. Dlatego miażdży mnie atak na Zachara, że on nie marudzi na wszystko jak leci, tylko w sensownych autach (a takim jest M6) po prostu skupia się raczej na zaletach. Zauważa wady, ale ich nie eksponuje żeby nie wywoływać właśnie takiej paranoi, że M6 jest super-głośna, zła i do dupy. Problem w tym, że jak ktoś chce dobrze wyposażone auto podchodzące pod semi-premium za 120 tys to zawiedzie się na każdym samochodzie. To trochę jak z kobietami - jak już się zawodzimy, to przynajmniej róbmy to na pięknej - po takiej nieudanej przygodzie zawsze możemy sobie powiedzieć "może i nie wyszło, ale przynajmniej wiem jak to jest z księżniczką" ;))

Moje postrzeganie motoryzacji zmienił wczoraj detailerworkshop, którego M3 jest warte tyle co moja M6, i szczerze mówiąc w dupie mam, że ma 8 lat ;) Następne auto jakie kupie nie będzie już na pewno nowe (to też dla tych wskazówka, co chcą leasing z wielkim wykupem i deklaracją zakupu auta) - jesteście pewni, że po 3 latach będziecie chcieli nowe auto tego samego producenta, a nie np ostatnią wolnossącą jednostkę w BMW M-power, albo że nie wolicie używanej zadbanej X6ki niż nowej Mazdy 6? do przemyślenia ;) Natomiast być zdecydowanym na nową Mazdę i wybrać zamiast tego nowe paskudne Mondeo udające z mizernym skutkiem Astona, bo "jest o decybel cichsze przy 160ciu" - słabo.

YKS74 - możesz powiedzieć chociaż, na co się zdecydowałeś? Naprawdę była taka strasznie głośna powyżej 120kmh? Nie wiem, może ja do laryngologa powinieniem się udać bo do cholery ja żadnego niepokojącego hałasu nie słyszę powyżej 120. Hałas jak w każdym aucie - szum autostrady. Jak będziesz mijał zadowolonych (jak ja np) użytkowników M6 w ich pięknych autach gapiąc się w kurę na kierownicy albo plastikową tandetę w fordzie, to pomyśl, czy warto było malkontentom dziękować ;)) Chyba, że kupisz infiniti, c-klase, touarega, jakieś bmw albo RSa w dobrym stanie, to uderzę się w pierś, że masz auto może o 2-3 lata starsze, ale za to o 2-3 sekundy szybsze do setki ;)

To pisałem ja, który generalnie na wszystko w życiu narzeka, a nie narzeka zbyt na GJFL ;)

PostNapisane: Pt, 19 cze 2015, 00:42 
Amator
Od: 05.11.2014
Region: śląski
makaronek napisał(a):
To pisałem ja, który generalnie na wszystko w życiu narzeka, a nie narzeka zbyt na GJFL

makaronek - przybijam piątkę! :) Sam bym tego lepiej nie wyraził. Uchodzę za trudnego i wymagającego klienta, ale muszę przyznać, że moja szóstka sprawia mi sporą frajdę - pomimo swoich jakichśtam drobnych wad. Jak na razie z zadowoleniem stwierdzam, że strach po przeczytaniu na forum o niektórych problemach GJ, miał wielkie oczy (do niektórych opinii warto podejść z odrobiną rezerwy), a w gruncie rzeczy to fajny samochód. Obyśmy się swoimi egzemplarzami nagle nie rozczarowali. :)

YKS74 napisał(a):
Chyba, że kupisz infiniti

Ta marka podoba mi się jako typ na kolejny samochód. Chyba, że GK okaże się tak epickim wozem, że ponownie nie zdecyduję się na markę premium. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1