Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 07:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 10:09 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja też jestem chętny

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 10:46 
Świeżak
Od: 03.02.2015
Rok produkcji: 2015
Region: wielkopolski
Nie mam jeszcze Mazdy, czekam na odbiór w lipcu, ale śledzę to interesujące forum.
Przyglądam się pilnie wątkowi o wyciszaniu.
Sprawdziłem, że materiały wymagane do wyciszania wg pomysłu zyrafala są do nabycia w Leroy-Merlin jak i w sklepie internetowym producenta ( TESA ) http://www.tasmuj.pl

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 10:47 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: pomorski
rkarcz napisał(a):
bespartyjny nie pouczasz.... :wink:

nie mrugaj do mnie raczej ...

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 11:43 
szymek1604, zyrafal, zagryziak a może jakiś spocik wyciszeniowy w weekend ten lub następny w Łomiankach...?

bespartyjny sam napisałeś:
"Mam nadzieję , że nie uraziłem nikogo swoją ewentualną wiedzą."
"No i jak mam teraz odpisać , żeby nie wyszło , że pouczam?"

I do kogo to napisałeś? No sam powiedz?
Więc ja ci bardzo miło odpisałem, że nie pouczasz.
Więc o co ci znowu chodzi? Nie rób chlewu w kolejnym wątku...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 13:08 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
Po prostu cię nie lubię i proszę , żebyś mruganiem do mnie się nie spoufalał. Pisałem do wszystkich , nie do ciebie.

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 14:11 
Amator
Od: 26.04.2014
Po zaklejeniu otworow odplywowych halas (slyszany jako przedmuchy) zmniejszyl sie tylko troche.
"Podparcie" uszczelki zewnetrznej na zalamaniu obrysu drzwi dalo duzo lepszy efekt, choc nie
az taki jak zatykanie otworow od gory. Przynajmniej w mojej sztuce.

Jesli oklejacie uszczelki tasma parciana, to zwroccie za jakis czas uwage czy ona nie przyklejaja
sie do szyb. W tych tasmach jest duzo lepszy klej niz mogloby sie wydawac. Moze bedzie
przenikal przez tasme.

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 15:44 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
mazda62015 to nie mój pomysł, a kolegi Seboo. Ja tylko jestem skromnym testerem ;)

Mały upgrade uszczelki.
Użyłem taśmy materiałowej, ale gładkiej. Wygląda to teraz bardzo ładnie na żywo i w zasadzie dla kogoś kto nie ma pojęcia co to i na co, to raczej nie pozna, że dorabiane. Tym razem jednak uszczelkę odwróciłem brzuszkiem P do krawędzi. Wynikło to z tego, że gładka taśma gorzej przylega do plastiku na drzwiach, a dzięki odwróceniu ładnie się chowa pod szybą i nie szpeci całości. Przesuwałem uszczelkę maksymalnie do tyłu, aby jak najlepiej przylegała do zamkniętej szyby. Do tego dorobiłem zatyczki do pozostającej szczeliny na dole z 1-2cm kawałków P. Składałem ją na pół i oklejałem tą samą taśmą. Trzeba było to już mocno upychać, ale ładnie się schowało i też nic nie widać. No i sama taśma też gorzej łapała na początku na uszczelce P niż wersja mechowata, ale póki co się trzyma, zobaczymy za kilka dni czy efekt pozostaje czy jednak coś zaczyna odchodzić. Kleiłem bez dodatkowej taśmy dwustronnej, słabo chwytała, a ten klej na P jest dosyć mocny i ładnie łapie na plastiku drzwi.

Efekt - nie ma gwizdania, słyszę szum opływający auto. Jednak w stosunku do oklejenia całej szyby dookoła wydaje mi się, że jest gorzej i można to jeszcze właśnie w ten sposób poprawić. Jedyne co wg mnie nie zmienia nic to dodanie uszczelki na dolnej krawędzi. Dzisiaj jak jeździłem na poprzedniej wersji mechowatej to dolną zdjąłem i właśnie nic się nie zmieniło wewnątrz kabiny. Póki co zostawiam tak jak jest, niedługo czeka mnie dłuższa trasa to wtedy się wypowiem czy jechało mi się bardziej komfortowo.

A, i co do spotu to nie widzę problemu. Kwestia ustalenia czasu i miejsca. Poza tym jestem ciekaw również Waszej opinii czy to faktycznie coś dało czy może ja już ogłuchłem od tych ciągłych testów i mam permanentne placebo ;)

Zdjęcia poniżej.
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 17:13 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
rkarcz napisał(a):
szymek1604, zyrafal, zagryziak a może jakiś spocik wyciszeniowy w weekend ten lub następny w Łomiankach...?

Jestem gotowy i dostosuję się ale o terminie chyba powinien zdecydować zyrafal.
Naprawdę chętnie obejrzę i wysłucham jego relacji nt. montażu (szkoda, że i nie SEBOO), bo prawdę mówiąc trochę głupieję. Dlaczego np. zastosowano uszczelkę o profilu "P" a nie np. taką: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=51 ... source=ars
Ponadto jak nakleic taśmę szmacianą na "brzuszek" uszczelki aby się trzymała podczas częstego otwierania szyby? Chętnie wymienię się przemyśleniami.

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 17:14 
Stary wyjadacz
Dla mnie ten weekend odpada, następny jest ok. Dobrze by było, żeby każdy chętny zaopatrzył się w odpowiednie uszczelki i taśmy. Dajcie znać co i gdzie należy kupić.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 17:24 
szymek1604 Jakbyś kupował to kup dla mnie.. Rozliczymy się.
Ja jestem tak zawalony robotą, że chętnie kimś się wyręczę... :lol:
Tak jak mówiłem, ja mogę tylko w weekendy.
Ale przecież spotkajcie się beze mnie, ja zobaczę to u ciebie na zlocie.
I tam sobie najwyżej zrobię. No problem...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 17:34 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
rkaczu !przerąbane masz jak możesz tylko w weekendy :lol: <hahaha>
my możemy codziennie :D :lol: <hahaha>

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 18:24 
koliber1960 żartowniś kawalarz figlarz psotnik z ciebie. W weekendy mogę w domu. A w tygodniu poza domem. Masz tak? :lol:
Ale kolegom kibicuję, bo naprawdę ludzie z tego forum nieźle poprawiają fabrykę. <spoko> Są testerzy/analizatorzy. Jest komórka inżynieryjna opracowująca modernizacje. Super... <spoko>

PS. Pamiętaj, że dyskusje ze mną kończą się znielubieniem mnie... :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 21:13 
Bywalec
zagryziak uszczelkę P zasugerował Seboo. Czemu nie D trzeba zapytać jego o ile ją testował i z jakiegoś powodu odrzucił. Też myślałem nad D jako opcją nr 2, ale skoro P spełnia funkcję to po co kombinować? Podejrzewam, że D zadziała tak samo.

Taśma szmaciana naklejana jest na całą szerokość uszczelki i ładnie się do niej przykleja. No i tak jak napisałem wcześniej, wersja mechowata lepiej się klei, ale wersja gładka znacznie lepiej wygląda i nie razi w oczy, w zasadzie po kilku godzinach na uszczelce póki co się trzyma, podejrzewam, że pod wpływem docisku przez szybę będzie się trzymać na stałe i nie odpadnie, ale dajmy jej kilka dni i się okaże :)

szymek1604 Seboo już podawał linki. Uszczelka typu P 9mm + taśma mechowata lub gładka (może być firmy TESA) + taśma dwustronna piankowa (tutaj wg uznania, bo u mnie klej fabryczny na P bardzo dobrze trzyma, a ja dodatkowo nabyłem piankę ze słabym klejem i musiałem ją finalnie pominąć). Uszczelka i taśma do kupienia w Leroy Merlin lub innym molochu lub na Wolumenie lub Allegro. Ewentualnie mam sporo tego materiału w zapasie do dalszych testów na uszczelkę górną, więc mogę Wam w wolnej chwili przygotować kilka sztuk razem z zatyczkami do dziur na słupki albo jak się zbierzemy to jest na czym ćwiczyć ;). Na przednią szybę zużywamy 35-40cm uszczelki i taśmy, na tył 2cm mniej.

Co do samego spotu to ja nie mogę w weekendy aż do lipca. Ten weekend mam już zawalony, w następny mam szkołę, potem rocznicę ślubu i wyjeżdżam, potem egzaminy w sesji i czerwiec mija. Najchętniej spotkam się w tygodniu po pracy, po korkach, tj. od 19, np. środa lub piątek. Miejsce dowolne.

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 23:12 
Prawie fanatyk
Muszę Wam się przyznać, że dzisiaj próbowałem zidentyfikować podane materiały (uszczelka i taśma) w Castoramie i OBI.
Ta uszczelka o profilu "P" nawet w największym rozmiarze "X Large" okazała się taka mikroskopijna w porównaniu z moim wyobrażeniem o niej po obejrzeniu fotek. Więc zacząłem zastanawiać się, jak takie maleństwo uszczelni i zapewni wyciszenie, no ale zyrafal odczuł jednak wyraźną poprawę.
Nie będąc pewny czy to taka sama uszczelka na razie odstąpiłem od jej zakupu.
Również dzisiaj zatkałem prowizorycznie tę szparę istniejącą po wewnętrznej stronie słupka między szybą a oryginalną uszczelką i stwierdzam, że rzeczywiście odczułem leciutką poprawę wyciszenia.
Mam pytanie do zyrafal i SEBOO, jako doświadczonych już "wyciszaczy" czy wg Was zastosowanie poniższych uszczelek + taśma poślizgowa może także spełnić swoją rolę i ew. na ile mogłyby one być lepsze (gorsze)? Bo na oko one bardziej zapełnią tę pustą przestrzeń pomiędzy szybą a drzwiami.

http://allegro.pl/uszczelka-gumowa-poro ... 80243.html
albo ta: http://allegro.pl/tasma-piankowa-20x9x8 ... 43563.html
http://www.tasmytesa.pl/tasmy-funkcjona ... tesa-51608

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 23:29 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Kurczę, dzisiaj zrobiłem małą traskę i potwierdzam, że włożenie czegokolwiek (choćby ręki) między uszczelkę a szybę w dolnej części drzwi zdecydowanie poprawia komfort jazdy. Zwłaszcza przy odrobinę wyższych prędkościach. Tym samym odszczekuję to co kiedyś napisałem, że ja tego nie słyszę :) Jednak słyszę, a już na 100% słyszę brak tego świstania po włożeniu czegoś w drzwi :) Niezłe jaja :)

Dziś będę w ASO to się zapytam czy może czegoś o tym nie słyszeli ;)

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 23:59 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Ja testowałem 3 uszczelki typu D. Najmniejsza jaką dostałem jest o połowę większa od tej P.
Głównie chodziło o rozmiar.
Mnie zależało by zrobić to możliwie dyskretnie. Zwykła D, którą kupiłem ( mam 3 rozmiary ) jest zbyt wypukła i nie da się jej schować tak głęboko jak P. Mimo, że to ten sam materiał piankowy to D jest minimalnie sztywniejsza. Nie tędy droga żeby tam takie kulfony pakować, ale jak kto woli.
Granica bliska obciachu...wstyd szybę opuszczać :hahahaha:

Moim celem nie było zrobienie kabiny dźwiękoszczelnej a wyelminowanie świstu,który pochodzi z tej szczeliny w rogu. To się udało w 100%.Teraz wiem ,że ta P potrafi dodatkowo ładnie wyciszyć boki i górę.
Dołu nie ruszam bo nie będzie efektu.

Co do tej taśmy piankowej. Ja wykonałem identyczne pasy z gąbki akustycznej + taśma na górze. Po przypasowaniu dałem PASS. Równie dobrze można by tam skarpet napchać :rozejm: 10mmx20mm to dużo za dużo moim zdaniem + może być problem z pracą szyby.
Taśma parciana również odpowiada za wygłuszenie hałasu.
Wcześniej dałem linki do moich uszczelek. Tam jest podany rozmiar.
Jak długo to będzie trzymało to zobaczymy. Mam teraz 6mm taśmy dwustronnej 3M.
Nic nie odpadnie :alcapone: Klej z parciówki nie powinien wyciekać przodem. To nie te taśmy parciane, które używałem 20 lat temu.....czasem się " zlewały " w całość, co mogło być przydatne w pewnych okolicznościach - kable/linki itp.

Jeśli ktoś nie ma czasu na zabawy w uszczelki to zatyka tylko tą szczelinę i tyle.

PostNapisane: So, 23 maja 2015, 20:31 
Wstydliwy
Od: 05.06.2014
Dzięki Seboo. Efekt super.

PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 07:41 
Wstydliwy
Od: 22.05.2015
Rok produkcji: 2014
Region: lubuski
Witam, rzeczywiście wypchanie tego miejsca daje efekt, może u mnie nie jest on tak spektakularny ze względu na moje wcześniejsze zabawy z wyciszaniem, ale ten patent daje radę.
Poniżej zdjęcie obrazujące jak "Madzie" potraktowałem w ramach testów. Teraz czas zrobić to bardziej profesjonalnie.
Poniżej są jeszcze zdjęcia, które przedstawiają wykorzystanie uniwersalnych gum do wycieraczek szyb, może komuś się przyda ten pomysł w CX5 miedzy drzwiami a tymi plastikami była szpara wypełniona minimalna ilością fabrycznej gąbki teraz wygląda to tak.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12a ... 33d8f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/257 ... cd153.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63c ... eb430.html

PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 10:04 
Bywalec
Kret napisał(a):
Dzięki Seboo. Efekt super.

Nie ma sprawy.

Ja dzisiaj zamieniłem taśmy na gładką. Wygląda nieco lepiej a efekt ten sam.
Jednak bez 3M się nie obeszło. Klej na moich uszczelkach był za słaby.
Teraz trzyma lepiej.

Powodzenia !

PostNapisane: Wt, 26 maja 2015, 08:23 
Prawie fanatyk
Zamówiłem taką uszczelkę: http://www.aliexpress.com/snapshot/6686 ... 9933972952
Jakie jest Wasze zdanie?

Po dostawie spróbuję zamontować, oczywiście wraz z taśmą parcianą - gładką lub z meszkiem i dam znać co i jak.

PostNapisane: Wt, 26 maja 2015, 09:50 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Rok produkcji: 2017
Region: dolnośląski
Ostatnio chciałem sprawdzić ową dziurę ale wydaje mi się, że temat mnie już nie dotyczy. Nie mam żadnych świstów, szumów. Jedynie ogólny szum powyżej 140. Zatykanie tej dziury u mnie nic kompletnie nie zmienia.

Może przez to, że mam mocno wyciszone drzwi, słupek B i jeszcze była akcja wymiany uszczelek....

PostNapisane: So, 30 maja 2015, 13:02 
Fanatyk
Wyciszyłem sobie dzisiaj maskę :)
samochodu oczywizda :wink: :lol:

PostNapisane: So, 30 maja 2015, 13:37 
Bywalec
Aktualnie jestem w trasie po Europie. Uszczelki sie sprawdziły w 100%. Przez 1000km jechałem ze średnia prędkością 160km/h . Nikt nie wspominał ze jest uciazliwie głośno .
Córka spała przez większość czasu

PostNapisane: So, 30 maja 2015, 15:15 
Stary wyjadacz
Fajnie Seboo, idziemy Twoją drogą. Zwrócę tylko uwagę, że dzieci nie są dobrym testerem. Najczęściej im bardziej szumi tym lepiej śpią.

Obrazek

PostNapisane: N, 31 maja 2015, 20:06 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Rok produkcji: 2014
Region: łódzki
koliber1960 dało coś to wyciszenie? Ciszej na zewnątrz silnik słychać?

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: N, 31 maja 2015, 21:48 
Bywalec
SEBOO - zrobiłeś szybę dookoła czy na razie tylko słupki? My ostatnio zrobiliśmy mini spot i zagryziak i szymek1604 potwierdzili, że jest lepiej, ogólny szum wiatru nadal słyszalny, ale bardziej jednostajny, mniej męczący :). Zrobiłem na szybko dwa poglądowe zdjęcia z gładką taśmą wczoraj pod szkołą w słońcu.

Pomyślałem też nad czymś innym. Spróbuję znaleźć w okolicy firmę robiącą uszczelki na zamówienie i jeśli mieliby technologiczną możliwość wykonania uszczelki pokrytej mechatą warstwą to spróbuję u nich zamówić jeden testowy komplet, o ile koszt nie będzie jakiś porażający. Gdyby pomierzyli wszystko dokładnie to może udałoby się wtedy stworzyć jedną ładną uszczelkę na całe okno, od słupka, aż po trójkąt tombiena.

Update:
Znalazłem firmę w Warszawie nakładającą strzyż tekstylną, http://www.flokowanie.com.pl/faq.htm
I poniżej cytat z ich www:

Właściwie prawie każde nowe auto wychodzące z fabryki ma już w sobie jakieś poflokowane elementy. (...) Są nieświadomi tego jak często stykają się z elementami, które zostały pokryte strzyżą, np. w prawie każdym aucie są seryjnie flokowane uszczelki od szyb, a w tych lepiej wyposażonych - schowki czy wnętrza podłokietników.

Koncerny motoryzacyjne wykorzystują flock w ogromnych ilościach (na tony) do flokowania uszczelek, dzięki temu nie świszczy nam wiatr i uszczelki są jeszcze bardziej odporne na wodę.

No i teraz zagadka czy jakby pokryć nasze fabryczne uszczelki flockiem + zatkanie dziury to jaki osiągniemy efekt. Jak mi się uda to spróbuję do nich podjechać i dowiedzieć się paru rzeczy i aby sami ocenili możliwości.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: N, 31 maja 2015, 22:40 
Prawie fanatyk
zyrafal napisał(a):
Znalazłem firmę w Warszawie nakładającą strzyż tekstylną

zyrafal napisał(a):
Jak mi się uda to spróbuję do nich podjechać i dowiedzieć się paru rzeczy i aby sami ocenili możliwości.

zyrafal jakby co daj znać kiedy się wybierasz, może się przyłączę. W grupie będzie raźniej.

PostNapisane: Pn, 1 cze 2015, 09:16 
Bywalec
Zadzwoniłem do tej firmy od flockowania. Czas pracy to 1-2 dni i nie ma problemu, aby pokryć uszczelki, robią to regularnie. Koszt orientacyjny to 50zł za uszczelkę, może się zmienić jak się okaże że jest większa niż zakładali przez telefon, ale ogólnie cena wg mnie dobra. Trzeba tylko zdemontować uszczelki i im podrzucić. Nie bardzo chcą sami ściągać, bo nie mają na to czasu. I tutaj pytanie czy ma ktoś z Was dostęp lub wiedzę jak wyjąć uszczelki z ramy drzwi?

PostNapisane: Pn, 1 cze 2015, 09:34 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Poleciało PW.

PostNapisane: Pn, 1 cze 2015, 11:06 
Fanatyk
Wyciszyłem maskę i dodałem trochę maty na błotniki oraz do wnętrza w komorze silnika.Robiłem już kiedyś kolumny McPersona i teraz jeszcze dołożyłem. Ogólnie chyba lepiej,na tyle,że synowi się nie podoba bo nie słychać silnika a podobało mu się jak depnął w Lancerze i silnik ryczał.
Też chyba trochę mniej słychać opony....na tyle,że radia można słuchać na 8 - 10 tce w czasie jazdy. Ogólnie szum opon podobnie jak się jedzie 50 czy 120 km/godz. jest b.podobnie. No chyba, że to tylko moje wrażenie i autosugestia bo chciałoby się. :) <pucu>

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1