Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 23:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 20:42 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Loyd napisał(a):
koliber1960 napisał(a):
Za 148 tys. to już można coś wybrać nawet niekoniecznie z Mazdy
]

No to doradź coś - diesel, automat, podobna wielkość i wyposażenie. I pliss nic niemieckiego (tzn. nic z VW i OPLA) <baseball>

Jeśli szukać i jeśli koniecznie niestey ( :) ) musi być diesel i wielkość/wyposażenie/cena podobne, to najbliższy chyba jest Peugeot 508 (silniki HDi mają b. dobre opinie, wyposażenia więcej i więcej opcji indywidualnej konfiguracji niż w Maździe), lub Laguna, lub Citroen C5, lub jeśli coś mniejszego ciut - DS5 (cytryny też HDi nie wiem jak laguna?).
Aha. I Volvo przecież (S60/V60 - trochę mniejsze, droższe, ale to już prawdziwe, a nie aspirujące do premium)

Albo po prostu - 6tka, ale z _benzyną_ :)

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 20:58 
Adept
Od: 05.05.2015
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Andrzejsr napisał(a):
Peugeot 508 (silniki HDi mają b. dobre opinie, wyposażenia więcej i więcej opcji indywidualnej konfiguracji niż w Maździe), lub Laguna, lub Citroen C5

Kolego - jako prawdziwy Polak katolik nigdy nie kupię samochodów na F <hahaha> <hahaha>

Pozatym jak robię 50-55 kkm rocznie no to chyba jednak traktor jest oczywistością :-P Więc co proponujesz ?

Volvo V60 w podobnej opcji ok. 160.000 pln i jak nim jeździłem to wrażenia jakbym jeździł kompaktem (i w Pasacie nowym też) - jakoś jest to miejsce w środku ale auto jakieś takie .... hm.... mało obudowane w środku ? (dokładnie jak moja Octavia II). Przy hamowaniu myszkuje - sprzedawca mówi, że to dlatego bo mało waży i koła małe ....

Więc jakie dalsze rady w tej cenie ? (diesel mocny, wyposażenie, wielkość, automat no i bez mocznika jeszcze zapomniałem dodać).

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 22:08 
Amator
Od: 04.04.2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
No to zostaje Ci Kia Optima ze słabiutkim dieslem 1.7, Hyundai z tym samym lub "piękna" nowa Avensis. Ford Mondeo 180PS TDCI w automacie, Titanium za ok 120 k PLN odpada bo jest na F :D

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 22:16 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Skrzynia: MT
Region: opolski
Pamiętaj, że jak Pan Sebastian nie znajdzie to nie ma roboty. Powłoka jak najbardziej się przyda ale jak słyszę o jakiś mikrorysach to śmierdzi naciąganiem. Mi tez takie pokazywali jak pojechałem nowym. Jakoś mnie nie przekonali, a w domu machnąłem gąbką w drugą stronę i ta ich mikrorysa zmieniła kierunek, a potem znikła. Także z dystansem lepiej.

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 22:35 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
U mnie też sprawdzali i nie było mikrorys.
Potwierdzili też, że wcześniej trafiały się nówki M6 z salonu w opłakanym stanie.
Różnie bywa.

administrator
PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 22:39 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Jak stoi w salonie, to już jest cała porysowana. :)

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 07:11 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Ta nowa Skoda Superb nie jest zła. Tylko że ta kura na kierownicy i na masce ,gdybym dzisiaj kupował auto to bym się nad tym zastanawiał :idea:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 08:38 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Loyd :) :idea: Oprócz tego,że niekoniecznie Mazda to przede wszystkim niekoniecznie diesel :) .

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 09:17 
Prawie fanatyk
Loyd napisał(a):
Andrzejsr napisał(a):
Peugeot 508 (silniki HDi mają b. dobre opinie, wyposażenia więcej i więcej opcji indywidualnej konfiguracji niż w Maździe), lub Laguna, lub Citroen C5

Kolego - jako prawdziwy Polak katolik nigdy nie kupię samochodów na F <hahaha> <hahaha>

...

A jak tak, to wybór jest tylko jeden - passat w tedeiku.
;)

(odrzuć stereotypy, co prawda Francuzów nie używałem, ale przez lata inne na F czyli Alfy i powtarzam, odrzuć stereotypy)

moderator
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 11:20 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
irys, ale nowa SuperB to do odbioru bedzie gdzies na przelomie roku... a i zamawiac jak do tej pory nie mozna bylo, a jedynie "sie zapisac"

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 17:52 
Prawie fanatyk
tombien napisał(a):
...Pytanie, czy po środku i bokach jest też kolor brązowy czy wszystko jest ciemne?
Przydały by się fotki. :)

Wnętrza jeszcze nie fotografowałem, ale tak to jest w SkyMotion:
- boczki ta wystająca cześć od przycisków ster. szybami z (podobno) zagłębiającym się podłokietnikiem drzwi - z tego samego skaju/eko/pseudoskórzanego materiału co pas przedni i boczki tunelu środkowego i podłokietnik centralny - ciemnobrązowy EDYCJA : raczej czarny jednak - jak daszek nad zegarami, o ciepłym odcieniu ale to nie brąz, dziś w dziennym świetle wyraźnie to widać. Więc w kolorze tych elementów jest różnica w porównaniu z wyższymi wersjami.
- Kierownica - bez "sreberek" wokół przycisków , ze srebrnym dolnym-trzecim ramieniem (czyli wygląda że to kierownica przed FL-owa?)
- reszta wnętrza z tego co widzę bez różnic z Energy wizualnych, materiały te same
- z różnic ewidentnych oczywiście przód (poniżej) - jak przed FL niby, ale z jednym z pasków grilla nie matowym jak reszta, ale błyszczącym-czarnym co na foto na srebrny może wyglądać, ale nim nie jest,
- z różnic zewn jeszcze - słupki boczne drzwi są matowo czarne , a nie błyszcząco-czarne (piano black to się nazywa ten błyszczący zdaje się) jak w wyższych wersjach
- no i reszta różnic - w tabelce wyposażenia. Te powyższe, o ile wiem nie są opisywane i sprzedawcy (przyjamniej u nas ) nie wiedzieli wcześniej o różnicach, może komuś się przyda.

O dynamice się nie wypowiem bo odbierałem z takim przebiegiem:
Obrazek
4tys obrotów nie przekroczyłem, jednak demonem to ona (2.0benz + AT) nie jest, ot spokojnie, dostojne sobie jedzie po prostu. W trybie 'sport' skrzynia później przełącza na wyższy bieg i chyba ciut szybsza reakcja na gaz, ale najbardziej zauważalna jest reakcja skrzyni. Bez sport - tryb eko wyraźnie preferujący niskie obroty, ze sport - tak jak powinno chyba być normalnie w wolnossącym benzyniaku - kręci wyżej.
No nic, muszę na razie pojeździć do tego magicznego 1tys km docierania to będę mocniej ją męczył.

Ale "grupa docelowa" czyli 6cio i 12to latek nasi, przylecieli po wstępnym pooglądaniu krzycząc "tato to auto jest super! ma tablet! i z przodu i z tyłu uchwyty na kubki!!!" No i w zasadzie to by im wystarczyło :) Plus trochę guziczków do naciskania i są happy.
Swoją drogą, biedne dzieci, dotąd nie zaznały uchwytów na kubki - w Alfach są dość rzadko występującym elementem wnętrza :) )

O taka jest w migawce:
Obrazek

Aha, nie oglądałem/mierzyłem lakieru ale "rzucony okiem" nawet jakoś poswirlowany specjalnie to nie był, aż dziwne . A z gadżetów otrzymałem całe _dwa_ breloczki dealera. Łał :) Ale sprzedawca bardzo ok ogólnie.

Edycja kolejna (kurcze, najdłuższy post chyba będzie :) ) - zdjęcia wykończeni pseudoskóry w Motion:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobra, pojeżdżę to jakieś wrażenia w odpowiednim dziale spiszę. Na razie sporo instrukcji do poczytania.

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 17:59 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Ładne wnętrze :) ,nawet ładniejsze niże to wiśniowobrązowe wszechobecne :mad: ale to moje skromne zdanie :*

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 19:04 
Prawie fanatyk
Fajnie by wyglądała z szarą nicią przeszyć. Choć może i za bardzo rokokoko by było hmm.
Szkoda że Mazda nie daje wyboru wersji tych wykończeń, tylko są przypisane do wersji całego auta.
Ale pierwszy raz mam całkowicie czarną wykładzinę podłogową (inne to szary i jasnobeżowy) i już po jednym dniu widać, że to niezbyt dobre rozwiązanie. Na tych jasnych nie widać zupełnie piachu, a tu - wygląda po 1 dniu, jak po miesiącu nad morzem :) Oj będzie odkurzania :-/

administrator
PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 21:02 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
koliber1960 napisał(a):
Ładne wnętrze ,nawet ładniejsze niże to wiśniowobrązowe wszechobecne

To samo pomyślałem. O wiele ładniejsze niż te brąze. :/

Andrzejsr - dzienne jak świecą? Bo ledów chyba nie ma?

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 22:36 
Wstydliwy
Od: 27.04.2014
Witam wszystkich forumowiczów :)

Jestem z Wami już od ponad roku jako wierny czytelnik sporej części tematów/postów na tym forum. Dotychczas skupiałem się tylko na tym co piszecie. Dzisiaj pragnę zabrać głos a tym samym wyrazić chęć zakupu Mazdy 6 :)

Oczywiście, jak przy kupnie bywa, pojawiają się dylematy :) Otóż chciałbym doposażyć Mazdę w kilka akcesoriów z katalogu. M. in. chciałbym dokupić spojlery (przód, tył oraz boki) wraz z tłumikiem Sebringa ale nie chciałbym obniżać profilu samochodu - stąd pytanie, czy taka nieobniżona a ospojlerowana Mazda nie będzie dziwnie wyglądała? - pytam bo nie potrafię sobie jej wyobrazić. Może ktoś taką widział? - proszę o opinię.

Kolejna rzecz to folia ochronna progów oraz tylnego zderzaka a listwa ochronna tylnego zderzaka i listwy ozdobne progów z podświetleniem. Czy nie jest tak, że jedno wyklucza drugie? - tzn. albo folie ochronne albo listwy?

Dodam, iż chcę zakupić wersję SkyPassion 2.0 SKYACTIV-G (Pb) SoulRed. Tu rodzi się kolejne pytanie, czy wersja ta posiada już nakładki na słupki? Z katalogu można wydedukować, że tak, ale z tym katalogiem to widzę, że jest różnie ponieważ piszą, że spojler przedni pod zderzak występuje tylko dla wersji SkyGo oraz SkyMotion - co jest oczywistym błędem w katalogu.

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 23:06 
Prawie fanatyk
tombien napisał(a):

Andrzejsr - dzienne jak świecą? Bo ledów chyba nie ma?

Nie ma LED, dzienne są, jest tryb AUTO, ale te te dzienne są na żarówkach halogenowych, z odbłyśnikiem - w części światła przy grillu. Odejmuje to jej zadziorności. Ten paseczek skośny LED dziennych w Energy i Passion jest super. No niestety tu go nie ma :|

@ Krasti - nie wiem jak ze spojlerami, ale jeśli nie zależy Ci na praktyczności (prześwit) to w pierwszej kolejności zafunduj jej jakiś zestaw obniżających sprężyn, tak ze 3cm (do 3cm zdaje się na fabrycznych amortyzatorach tak bardzo to się nie odbije, więcej to pewnie trzeba zmienić i amortyzatory). Dlaczego - Bo 6tka jest, no nie ma co ukrywać jak na szczudłach wozem. Ma to swoje zalety w postaci atakowania krawężników i spokojnej głowy jadąć w głębokich koleinach, ale na przyklejoną do drogi i mocno na niej siedzącą to nie wygląda przez to.

PostNapisane: So, 23 maja 2015, 10:46 
Wstydliwy
Andrzejsr, masz rację, ale problem w tym, że mi zależy i na praktyczności (stąd nie chce obniżać Mazdy) i na ciekawym jej wyglądzie (stąd myśl o spojlerach). Tylko nie wiem czy Mazda nie będzie wyglądać cudacznie jak będzie ospojlerowana ale nie obniżona. Widziałem zdjęcia Mazd forumowiczów z przednim i tylnym spojlerem i prezentują się moim zdaniem świetnie tylko nie mogę znaleźć informacji czy te Mazdy są obniżone. Natomiast co do bocznych spojlerów, to niestety nie znalazłem takich fotek, na których owe spojlery byłyby wyraźnie widoczne. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - proszę o info :)

Pytanie, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć jak to jest z tymi listwami ochronnymi a foliami zabezpieczającymi? - czy faktycznie użycie jednych wyklucza użycie drugich?

Z góry dziękuję za informacje.

PostNapisane: So, 23 maja 2015, 14:07 
Amator
Od: 05.11.2014
Krasti napisał(a):
Pytanie, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć jak to jest z tymi listwami ochronnymi a foliami zabezpieczającymi? - czy faktycznie użycie jednych wyklucza użycie drugich?

Czy wyklucza? Hm, pewnie da się przykleić jedno na drugie (choć pozostaje pytanie czy nie będzie problemu z trwałością takiego klejenia), tylko czy to nie przerost formy nad treścią?

Folia chroni minimalnie większą powierzchnię, niż listwy - różnica jest symboliczna i moim zdaniem nie warto brać obu. Jeżeli wolisz ozdobniki, wybierz listwy; jeżeli nie - wybierz folie.

PostNapisane: So, 23 maja 2015, 19:23 
Wstydliwy
Też miałem takie obawy, że będzie to przerost formy nad treścią - a tego chcę uniknąć. Dzięki.

PostNapisane: N, 24 maja 2015, 14:36 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Region: mazowiecki
Ja mam folię i listwy. Tylko, że folię kupowałem w warsztacie specjalistycznym i została tak wymierzona, by chronić jak najwięcej progi. Na tylny zderzak wystarczy listwa lub folia. Ta ostatnia lepsza jest z akcesoriów Mazdy, bo jest wycięta pod łuk zderzaka.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 26 maja 2015, 13:19 
Świeżak
Od: 03.02.2015
makaronek napisał(a):
Nie wiem czy czytaliście w nowym auto motor i sport jest test mazda 6 (2.2) vs mundek vs insignia.
Mazda zajela 2 miejsce (1 ford) w zasadzie przez hamulce, które ponoc tam gdzie ford juz stanal pchaly mazde jeszcze z predkoscia ponad 30 kmh. Gdyby nie hamulce to by zdeklasowała rywali)

A w 6-tym numerze Auto-Moto jest test i porównanie tych samych samochodów i kolejność jest następująca:
1. MAZDA - 329 pkt
2. FORD - 322 pkt
3. OPEL - 316 pkt
Jakoś hamulców się nie czepiają. Wszystkie samochody za hamulce ocenili jednakowo.

moderator
PostNapisane: Wt, 26 maja 2015, 13:47 
Fanatyk
Sie testami w prasie raczej nie kierujcie... oczywiscie przeczytac warto, ale juz punktacja jest tak dobierana, ze widac kto mial wygrac dane porownanie ;)
Wg mnie jedynie objezdzenie samemu (i to najlepiej nie raz) roznych aut pozwala zdecydowac co nam lepiej pasuje...

PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 14:58 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
Informuję, że Mazdy nagle przychodzą dużo szybciej i wcale aż takiego zatrzęsienia kupujących nie mają.

Odbiór miałem na 30.06.2015 a Mazda już jest. Powinienem się cieszyć, lecz miałem na spokojnie dopiero za tydzień wybrać leasing, ubezpieczenie, umówić się do car-spa, wskazać wytyczne. Teraz trzeba to robić na szybko bo nie pozwolę aby Mazda stała długo pod chmurką . <baseball> No to mi podpadli.

moderator
PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 15:12 
Fanatyk
Pingu, ot nie podali Ci kiedy rzeczywiscie ma przyjsc... ja na zamowieniu mam poczatek sierpnia, ale w Polsce ma byc ok. 12 lipca... W umowach sie zabezpieczaja jakby warunki atmosferyczne cos transport opoznily...

PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 17:13 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Koledzy, kiedy zamawialiście w takim razie?

Ja zamawiałem pod koniec kwietnia, i ma być w sierpniu. Zamówienie było do produkcji, gdyż żadne auto o mojej specyfikacji nie było dostępne wedłóg systemu MMPol, nawet w transporcie.

PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 17:55 
Prawie fanatyk
Ja zamawiałem 22.01.2015, przyszła 20/21 maj. Była do produkcji, produkowana w marcu jakoś końcem podobno.

PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 18:03 
Świeżak
Od: 03.02.2015
Zamówienie 30.03 - odbiór do 20.07

PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 19:54 
Świeżak
Od: 09.05.2015
Region: zachodniopomorski
Zamówiona 26.04.2015 - dziś już w garażu :D :bartek:

PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 20:17 
Amator
Od: 23.01.2015
Region: zagranica
Zamówiona jakoś 07,02 i jeszcze czekam pierwszy termin koniec czerwca ale powinna być 08 czerwiec :)

-- Dodano: Śr, 27 maja 2015, 21:17 --

moderator
PostNapisane: Śr, 27 maja 2015, 20:26 
Fanatyk
U mnie zamowienie 11.05.
Termin z umowy 7.08.
Wg systemu MMPol ma byc przed 18.07. w Polsce

Ale ja bralem z dostepnych/juz zamowionych 2.5 kombi...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1