Teraz jest So, 7 lut 2026, 17:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 17 maja 2015, 17:51 
crow ja jebię.. Wziąłeś znowu "oszczędny i tani w utrzymaniu" ciągnik? :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 17 maja 2015, 20:50 
Nowicjusz
Od: 29.03.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
tylko ilu musi się nacierpieć by jeden się cieszył
no ale zycze powodzeia <disco> <spoko>

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 21:15 
Świeżak
Od: 18.01.2014
Rok produkcji: 2013
46 tys i tez problem z ciśnieniem oleju. Dzięki Bogu kilkaset metrów od domu. Auto stoi w serwisie. Jutro diagnoza.

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 08:09 
Nowicjusz
Moja GJ w aso, nic się nie odzywaja od tygodnia, widocznie gruba sprawa po raz kolejny <baseball>

https://www.youtube.com/watch?v=Th58DpEIX98

Jak ktos nie widział, warto zalukać.

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 08:40 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
wilkucypr napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że tak wygląda robota słynnych opiłków z wałka? :arrow:
Że u ciebie mimo robienia i płukania silnika i tak opiłki zrobiły swoje... czyli nie jest dobrze :mad:
Miałem nadzieję, że akcja naprawcza będzie robiona z głową, ale widać, że te silniki robią po najłatwiejszej linii oporu <baseball>
Mielenie oleju i zła jego jakość to widać sygnał do kłopotu i armagedonu, który nadejdzie. :mur:
teraz się nie dziwię, że komp wyrzucał szybszą zmianę oleju, bo coś już w silniku nie gra z racji tych opiłków... można jeździć i jeździć na po gwarancji, ale jak ktoś tego diesla ciśnie to szybciej na tym popsutym oleju puchnie i włącza lampkę. Myślę, że dlatego i ja wtedy cisnąć diesla mocno nie dojechałem do 20tyś. ale komp kazał zmienić olej mimo szoku ASO już po 15 tys km. A potem 3 miesiące następne i awaria... kurcze... ;((
Czyli albo naprawa była do dupy, albo procedury naprawy, albo niewiele to daje i powinni tak naprawdę wymieniać cały silnik... a nie po łebkach...
Cieszę się, że uciekłem z moim dieslem... spać bym nie mógł, ale firma naprawdę z tym silnikiem i wadą wałka daje ciała <baseball> robi w wała a powinni uciec od niewygodnego tematu i wymienić silnik na nowy i byłby spokój <baseball> A teraz jest lęk u tych z nieszczęsnym VIN przed i po naprawie. :facepalm:

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 08:42 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: wielkopolski
Czemu się tak napieracie na diesla?
jeszcze tego mazdowskiego,który chyba zbyt udany nie jest :sad:
Za 148 tys. to już można coś wybrać nawet niekoniecznie z Mazdy.
np.?
proszę bardzo Ford Mustang :)

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 08:58 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Na tym filmiku wilkucypr wrzucił, koleś wini uszczelkę pod wtryskami jako powód uszkodzenia wału korbowego wiec to jeszcze inna/następna usterka w tym silniku.

Panowie sprzedawać te Mazdy z dieslami i to szybko.

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 11:54 
Prawie fanatyk
Jest gwarancja <spoko> ale fakt opinia nie kupuj, nie dotykaj, nie używaj już nie odrobienia jak to pójdzie w świat. A na tej siatce na filmie co tam taki syf powoduje? Co to jest i skąd?

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 11:57 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
Technologia Skayactiv się nie sprawdza.w Dieslu Mazdy,tykająca bomba <slabo> . Mam nadzieje ze silniki benzynowe np po 100 tyś, km. im coś nie wyskoczy? . W końcu mają taki sam stopień sprężania co diesel :idea: Mam nadzieje ze nie , nikt chyba jeszcze nie ma 100 tyś przejechane, :idea:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 12:02 
Bywalec
Koleś mówi ze te opłki to z wału korbowego poszły czyli z dolnej części silnika, zebrały się na filtrze/sitku pompy olejowej a to spowodowało słabe ciśnienie oleju a co za tym idzie smarowanie całego silnika i zatarł silnik

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 12:51 
Prawie fanatyk
Wg mnie może być i jeszcze coś podobnego co z wałkiem w innej części silnika, a może to być konsekwencja owego stanu sprzed remontu naszego wałka. :idea:
Gość wcale nie musiał wiedzieć dokładnie o specyfice wcześniejszej awarii, czy przerabianym remoncie silnika i co tam wcześniej przy 20 tyś km się powaliło. Nie wiadomo, co w samym ASO zrobili. Zapewne są papiery, ale jak to ASO. Musiało coś w info być upłynnione, skoro takie auto sprzedano i ktoś kupił.
Kiedy sypał się wałek opiłki hulały po silniku. To nie są kilometry, są to tysiące kilometrów. Jeśli olej mi wywalił na 5 tyś przed zmianą roczną, że jest do dupy, a wiem jak i gdzie jeździłem to znaczy, że bajzel robił się wcześniej. Dużo wcześniej. Nikt mi nie powie, że to nie było bez wpływu na silnik w środku. Na inne elementy. Skoro turbo się zajedzie, to dlaczego innych rzeczy nie pouszkadza? Niby coś wymieniają, ale połowicznie, niektóre elementy. Jak najtaniej i najmniej kosztowo dla producenta.
Najgorsze, że nic na kompie i kontrolkach z tego powodu nie wyskakuje. Najpierw tylko pokazuje się, że olej do wymiany. A potem człowiek nieraz nieświadomie ma słabsze auto. Dopiero wyraźne złe działanie silnika, wibracje, chropowatość, złe zapalanie, dygotanie świadczy, że coś się dzieje. Ale już dawno wszystko w silniku jest już trupem. Jeśli opiłki potrafią zajechać łożyskowanie turbiny to o czym tu mówimy. Jedno czy dwa płukania załatwiają sprawę? Wątpię. Najgorsze jest to, że to nie daje sygnałów od razu, ale z czasem zwłaszcza, gdy silnik już traci moc przez zajechaną turbinę czy źle pracuje przez wytarty wałek to jest pozamiatane. Może się okazać, że jeszcze coś wyjdzie, ale jedynie wyjdzie bokiem eksperymentowanie z masą i lżejszymi i cieńszymi materiałami. <slabo>

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 16:04 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
irys napisał(a):
nikt chyba jeszcze nie ma 100 tyś przejechane,

Ja znam człowieka , ma mazdę 2,0 i przejechane 160000km ... chwali sobie...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 16:47 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Słuchajcie, a czasami to nie jest silnik z GH?

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 16:51 
Bywalec
Nie wiem dokładnie na samym początku powiedział " 2.2 diesel" ale nie podał rocznika a na samym końcu powiedział "2 litrowy diesel Mazdy "

administrator
PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 16:53 
Weteran
A na youtubie na liście obok jest drugi filmik z 2.2 MZR-CD w tytule i części wyglądają tak samo.

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 17:41 
Świeżak
Od: 18.01.2014
Moje auto po diagnozie. Wymiana pompy wysokiego ciśnienia+płukanie silnika. Jak wspomniałem o wadliwych wałkach to koleś spojrzał na mnie jak na debila. Nie wiadomo ile potrwa to wszystko. Bieda bo auto zastępcze na 5 dni. I kolejna bieda to wnioskuje z waszych postów, że ww naprawa pomoże tylko na jakiś czas. Czuje, że auta będę musiał się pozbyć bo jazda na tykającej bombie to nie jazda.

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 18:16 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Oczywiscie ze to nie nie jest silnik Skyactiv ...
Ja juz po akcji ... oczywiscie wszystko ok i tylko lac i jezdzic. Nie wiem czy oni tak sami w zaparte ida czy rzeczywiscie u mnie narazie wszystko ok??

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 18:20 
Prawie fanatyk
To dobrze nie nie sky... zawsze choć trochę lżej :/
Tak czy siak klimat nieszczególny wokół diesla mazdy... dobrze nie nie skydiesel... ale ciśnienie i tak jest wokół tego silnika zwłaszcza po remoncie :?

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 23:36 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Czy mi sie gdzies obilo o uszy ze ASO dostaly informacje (juz jakis czas temu) zeby uzywac oleju tylko 0W20 do diesli? Zapomnialem ich zapytac podczas tej ostatniej akcji serwisowej co za olej mi wlali. Mam nadzieje ze nie 5W30 <oczy>

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 08:54 
Nowicjusz
witam wlasnie wczoraj mialem telefon z aso
zrobili standardowa procedure
wyczyscili silnik
wtryski wymienili podkladki od wtryskow
to one siadaja i opilki lataja po silniku
i auto klekocze jak stare tdi
jak pojezdze dam znac jak to oni zrobili
a jak znow padnie to bedzie <baseball>
chodz wiem ze to nie pomoze na dlugo
trzeba myslec o wymianie na cos innego :idea:

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 09:38 
Prawie fanatyk
wilkucypr napisał(a):
witam wlasnie wczoraj mialem telefon z aso
zrobili standardowa procedure
wyczyscili silnik
wtryski wymienili podkladki od wtryskow
to one siadaja i opilki lataja po silniku

Może się okazać, że opiłki przed wymianą wałka i remontem silnika robią większe spustoszenie, niż uważa to ASO. Jak pisałem wyżej trochę się na tym padliwym oleju jeździ. Niby ktoś raz sprawdzał gładzie cylindrów, a właściwie jeden cylinder i nic nie znalazł. W innych przypadkach wskazywane była wymiana intercoolera, więc jak i to trzeba by było wymienić to i wszystko. Jeżeli opiłki potrafią zajechać łożyskowanie turbiny i pompy hamulcowej to wszystko dobiją. <slabo>
Może się okazać, że te podkładki od wtrysków jak dobrze zrozumiałem też mają problem materiałowy, ale wtedy byłoby więcej przypadków. Może tak być, że w tym silniku czy w danej serii jest jeszcze jeden słaby punkt. Ale jeden znany od teraz przypadek to za mało. Atmosfery wokół tego silnika nie poprawi a raczej pogorszy.
Najgorsze jest to, że chyba przedłużona z ubezpieczeniem gwarancja nie obejmuje chyba bardzo drogich wtrysków w dieslu. Ogólnie widać, że powinni wymienić od razu cały silnik i tyle.wilkucypr oby już tylko było lepiej. <spoko>

PostNapisane: Pt, 22 maja 2015, 21:17 
Wstydliwy
Od: 22.05.2015
Cześć, ja już mam dosyć tej M6.... W ciągu 16 miesięcy 9 razy w serwisie: 4xhamulce, problem z wałkiem, kilka razy problem z elektroniką. Po wymianie wałków 2x check engine... Laweta już 4 razy... Obecnie auto znowu w serwisie (check engine) +problem z nawigacją + najprawdopodobniej 3 komplet tarcz hamulcowych do założenia. Przy przebiegu 55 000 to już chyba przegięcie. Czy jest jakiś przepis mówiący kiedy samochód można zwrócić jako wadliwy/nienaprawialny? Może jakaś maksymalna liczba interwencji serwisu? Desperacko szukam sposobu na pozbycie się tego auta (jestem użytkownikiem, właścicielem jest flota),bo jeszcze 3 lata lub 100 000 nierównej walki z tym g...wnem przede mną. Będę wdzięczny za wszelkie legalne :wink: pomysły!

PostNapisane: N, 24 maja 2015, 16:57 
Amator
Od: 23.12.2014
Region: kujawsko-pomorski
WITAM

Koledzy jak na razie nie mogę złego słowa napisać na temat mojej MAZDY 6 GJ 2.2 150KM.
Maj obecnie przejechane 50 000 km i z wyjątkiem akcji serwisowych nic się nie dzieje z autem.
Jest to moja już 3 Mazda6 i nie wyobrażam sobie, że przy kolejnej wymianie samochodu kupię jakiś inny model.

PostNapisane: N, 24 maja 2015, 17:50 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Region: mazowiecki
Jest i taka opinia <witam> . Oby takich więcej zadowolonych było z 2.2 <disco> .

PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 08:02 
Świeżak
Od: 10.11.2014
Witam Szanownych Kolegów,
Moja przygoda z silnikiem 2,2 nie dobiegła końca.
Przy 15 tyś. - kontrolka niskiego ciśnienia oleju - ASO wymieniło olej i filtr
przy 21 tyś. - problemy z hamulcami - ASO wymieniło wałek rozrządu, zespół turbin, etc.
Przy 36 tyś. - znowu problem niskiego ciśnienia oleju (po 5 miesiącach od naprawy)- auto czeka na diagnozę w ASO
Macie może pomysł, dlaczego znowu wyskoczyła kontrolka niskiego ciśnienia oleju?
Pilnuję dopalania DPF-u, także nie rozumiem, skąd znowu ten sam problem co na początku.
Nadmienię, iż trasy, które pokonuję to 90% autostrady i ekspresówki.
Myślicie, że teraz mam prawo żądać wymiany całego silnika na wolny od wad?
Z góry dzięki za odpowiedź.

PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 08:59 
Prawie fanatyk
Nie mam przyznam pomysłu dlaczego.... Wszystko zostało już napisane wyżej. Można przelecieć cały wątek.
Mam wrażenie, że po remoncie wałka ten silnik jednak nie wraca do 100% pierwotnej charakterystyki.
Mi też w poprzedniej GJ po "szybkiej" eksploatacji olej wytrzymał 15-16tyś km i zmiana... pytanie czy opiłki i przepalony przez DPF olej, ale wtedy zaznaczono, że niby olej szybciej wymaga wymiany w dieslu niż 20 tyś km. Co mnie zaskoczyło. Ale silnik miał ciężko. Ci zleciało następne 15 tyś km...
Kiedyś obiło mi się o uczy, że nowe ustawienia w silniku same mają analizować olej i sygnalizować wymianę, może okazać się, że po ekspresówkach czy autostradach masz usmażony olej po kolejnych 15 tyś km i tak ustawiony przez ASO komp. Bo mieli wtedy takie wytyczne i zmieniali coś w oprogramowaniu. Może wiedzieli, że wali się wałek, a może wtedy jeszcze nie wiedzieli do końca, w co wątpię, jakie będą tego skutki i winowajcą obarczali niby DPF. A może z biegiem kilometrów to kolejny słaby punkt.
Może okazać się jak już to było w wielu przypadkach jakaś pierdoła, gumowe uszczelki od intercoolera czy coś, bo ta guma w mazdach jakaś ogólnie słaba wszędzie, a może konsekwencja opiłków lub coś jeszcze innego.
Daj znać co i jak wyszło.
Bo na razie tu opisane są 2 przypadki remontowanych już silników, więc pytanie czy konsekwencja czy coś nowego?
Myślę, że trudno będzie ci żądać silnika, znając logikę czy procedury, choć znam przypadek wymiany całej skrzyni AUT, co może i oznaczać, że jak nie znajdą przyczyny, wymiana plug&play jest możliwa, bo auto musi jeździć, ale na razie ciężko cokolwiek myśleć, wiele zależy od ASO, od diagnozy i tego na ile załatwić będzie chciało problem MMPOL, jaka naprawdę będzie przyczyna, bo na dziś nie wiadomo, co jest tego przyczyną, czy usuną usterkę. A co zostanie jako wada.
Można zawsze naciskać i walczyć potencjalną złą opinią, bo samo prawo konsumenckie do 2 razy sztuka obowiązuje tych co kupili po 25 grudnia 2015. A terminy napraw okazują się i ilość napraw umowne. Ale walczyć warto. Bo to są emocje i nerwy i bicie się z myślami.

PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 09:14 
Bywalec
Podobno prędkości autostradowe nie są sprzyjające do wypalania filtra dpf. Dlatego występuje duże rozcieńczenie oleju z ropa. To znów powoduje komunikaty z ciśnieniem oleju.

Na samym początku kiedy miałem ta mazde, zrobiłem test, sprawdziłem olej i na następny dzień miałem długa trasę na autostradzie. Dwa dni później sprawdzilem olej i ku mojemu zaskoczeniu poziom się podniósł. Moje doświadczenia z mazda mówią mi ze wypalanie dpf najlepiej się sprawdza przy predkosciach 50 do 90 km/h.

administrator
PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 09:27 
Weteran
damtom85 napisał(a):
Moje doświadczenia z mazda mówią mi ze wypalanie dpf najlepiej się sprawdza przy predkosciach 50 do 90 km/h

W GH było tak samo, na autostradzie wypalał się szybiej o 30% a samo wypalanie trwało dłużej o 50%.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 09:28 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
crow napisał(a):
iedyś obiło mi się o uczy, że nowe ustawienia w silniku same mają analizować olej i sygnalizować wymianę

Mazdy tego nie potrafią ;)

crow napisał(a):
Mi też w poprzedniej GJ po "szybkiej" eksploatacji olej wytrzymał 15-16tyś km i zmiana...

0w30 DPF po takim przebiegu nadaje się co najwyżej do smarowania zawiasów w drzwiach od szopy :/

Obrazek

Widzicie po jakim interwale Japończycy zalecają zmianę oleju w Sky 2.2?

administrator
PostNapisane: Pn, 25 maja 2015, 09:31 
Weteran
Z tabelki wynika, że zmiana co 10 tys km, czy to diesel czy benzyna jest w pełni uzasadniona. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1