Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 22:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:52 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
A teraz wszędzie czytasz http://autokult.pl/25546,toyota-i-mazda ... wspolpracy, że nawet maździe za skydiesla toyota daje hybrydę. Za chwilę mazda będzie jak lexus/infiniti i nie będzie problemu. :-P

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 07:28 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
crow napisał(a):
Za chwilę mazda będzie jak lexus/infiniti i nie będzie problemu

To nie takie proste. Audi od 30 lat wskakuje w "premium" i nie wątpliwie jest <spoko> . Ale jak zapytasz rodowitego Niemca ,to Ci powie ze premium to jest BMW i Mercedes .A Audi ?Dwa kroki z tyłu.
Audi wykonało potężną prace żeby być premium, nie wydaje mi się żeby Mazda była w stanie wykonać taką pracę-jedynie marketingowo. :wink:

Ostatnio edytowano Wt, 19 maja 2015, 08:03 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Poprawa cytowania.

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 08:03 
Prawie fanatyk
Mnie chodzi o technologię a nie skojarzenie. :idea:
Cieszę się, że hybrydy dołączą do mazd i będzie ok. Nie będzie dylematu. Będzie eco i szybko. <spoko>
Dla ori Niemca tylko BMW i Merc. W Bawarii o dziwo uświadczysz jeszcze skodę RS na autobahnie. Oni są wierni i tradycyjni. Japonii jak na lekarstwo, tym to jeżdżą inni. Taki klimat. Audi jak audi, jakoś średnio przepadam za Skodą/VW w lepszej skórze, bo wkurza mnie jak otwierasz maskę w octavii a tam na części audi za które za chwilę przepłacasz 3 razy, ale widać po testach a3 etron że hybryda to nie taka łatwa sprawa. Ja się cieszę, że będzie za jakiś czas mazda hybryda, to zamiast diesla taką bym sobie kupił zamiast infiniti Q50h i tyle. Bo na razie lexus mi nie podchodzi. A mazda też zwiększa sprzedaż w DE i może marka wróci do nadwyrężonej dobrej i tam opinii. :-P

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 08:48 
Świeżak
Od: 12.05.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
mam w rodzinnym garażu aurisa HSD (totalna porażka) oraz IS300h - jest lepiej, ale "nie jedzie" i wcale tak mało nie pali. Auris jadąc 90km/h na tempomacie w trasie pali 4,2 litra, w miesice ok 5,5. Lexus średnio 7l / 100km. Jadąc oboma autami agresywnie, aurisem w trasie osiągam spalanie na poziomie 6,5 litra, lexusem na poziomie 9l. Przy takiej samej jeździe dizlem o lepszych osiagach od lexusa miałem spalanie na poizomie 7,5l

Hybrydy są oszczędne - jak jezdzisz wolno

jedyna hybryda z jaką mialem do czynienia i ma dobry stosunek osiągi / spalanie - GS450h

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 12:42 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Jako betonowy zwolennik benzyn wolnossących, muszę przyznać, że diesel w M6 cłakiem ładnie jedzie, to nie tylko kwestia silnika ale i _automatu_.
Najgorsze w dieslu (poza klekotem, i wąskim zakresem użytecznych obrotów) jest to że się namachać trzeba biegami - jedynka na 2 metry raptem wystarcza, coś makabrycznego! Ale automat ładnie działający całkiem dobrze ten problem rozwiązuje.
Natomiast nie opowiadajcie o wrażeniach emocjonujących czy "wysokim" kręceniu diesla - 5500 to wysko? wolne żarty. I zaraz na szczycie wielki spadek/opad wszystkiego. Za to na długiej jednostajnej trasie burczy sobie na niskich obrotach i ok.
Aha, i padło porównanie z 1,9jtd Alfy/fiata - o ile to świetne wytrzymałosciowo i jeśli chodzi o kulturę pracy (podkreślmy jak na diesla) silniki, to jednak w maździe diesel brzmi znacznie lepiej. Ten 1,9 jtd to traktor niesamowity, no nie jak TDi może, ale blisko niestety.
Ale jednak w przypadku wyboru 2,5benz czy 2,2 diesel i to do tego ta benz nowsza - wybrałbym benzynkę. Odczucia a osiągi to inne sprawy, odczucie jednorazowego kopniaka w plecy turbiną - zwodnicze versus jednostajnie narastające przyspieszenie - efektywne.
A najfajniej to duża pojemność wolnossąca, mam przyjemność z 3,2V6 i to dopiero można powiedzieć początek dużych pojemności, ale już jest jakby namiastka dużego wolnossaka. Nie wspominając o dźwięku . Niestety niedługo to tylko w muzeach takie i większe motory :-/

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 13:02 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Moment obrotowy, odczucie mocy, etc. w 2.2 - to wszystko prawda, ale 2.5 w benzynie to już w zasadzie mamut wśród silników i ostatnia szansa zakupu wolnossącej benzyny z wizją długiej (kilkaset tys. km) i bezproblemowej jazdy. Tym bardziej widząc, że trwałość diesli w Maździe nie jest powalająca (GH/GJ).

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 13:32 
Andrzejsr napisał(a):
Najgorsze w dieslu (poza klekotem, i wąskim zakresem użytecznych obrotów) jest to że się namachać trzeba biegami - jedynka na 2 metry raptem wystarcza, coś makabrycznego!

Nie ma niestety złotego środka. Dla mnie 2.5 AT też baardzo szybko zmienia bieg z 1 na 2. Często mam tak, że wykrywa jakieś moje wyimaginowane wahanie i nie ciągnie do 6500 obrotów, tylko 4500 i zmiana. Teraz już się nauczyłem, że pedał w podłogę i tyle. Ale co mi parę razy serce podeszło do gardła, przy włączaniu się z podporządkowanej, to moje. Diesel kładzie nawet 2.5 w trasie pod względem elastyczności. Kładzie, kładzie... :lol: Elastyczności przy akceptowalnym wyciu silnika. :lol: Bieg 6sty w 2.5AT to tak naprawdę nadbieg i delikatne dodanie gazu przy 140-180 włącza 5kę. Nie żaden kick, ot zwykłe, troszkę mocniejsze przyspieszanie. Ciekawe, czy każdy tak ma, czy tylko ja... No i 4ka wyciągająca prawie 200 km/h... Ta skrzynia ma dłuższe przełożenia i niestety ma pewne wady dla tych, którzy jeździli tdi, cdti itp.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 15:22 
Prawie fanatyk
Mazda zrobiła niespodziankę i wczoraj wieczorem podobno przyjechała do salonu :)
Ale gdybym nie rozmawiał akurat z Panią w salonie w sprawie finansowania, to nie wiem czy bym o tym wiedział. Bardzo na luzie sobie tam działają, nie to żebym przebierał nogami z niecierpliwości... hmm... :), ale kurcze jednak całkiem na zimno nie potrafię, w końcu to Macchina jednak :)
Ale będę twardy, dziś nie jadę oglądać :)

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 15:26 
Andrzejsr jedź oglądaj, przynajmniej będziesz widział w jakim stanie zjechała z lawety.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 15:32 
Adept
Od: 05.05.2015
Jezuuuu - powiedzcie Panowie, że w 6 przed liftingiem jest miejsce na kawę w tunelu środkowym <modlisie> <modlisie>

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 15:40 
Prawie fanatyk
rkarcz napisał(a):
Andrzejsr jedź oglądaj, przynajmniej będziesz widział w jakim stanie zjechała z lawety.

Pani powiedziała, że jeśli coś się im nie podoba w aucie to informują (hahaha... a może faktycznie ? hmm ) :)
Ale mam już foto - żona była :) określiła jako "cudna", łącznie z Blue Reflex'em (a chyba nawet głównie dzięki niemu) , no to już wszystko w zasadzie :)

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 15:54 
Prawie fanatyk
Loyd napisał(a):
Jezuuuu - powiedzcie Panowie, że w 6 przed liftingiem jest miejsce na kawę w tunelu środkowym <modlisie> <modlisie>

Są nawet dwa miejsca na kubki z ciepłą kawą - przetestowane <%> nawet te termo :wink: Amennnn.... :inkwizycja:

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 15:58 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
rkarcz, ale powiem Ci ze w dieslu z biegami jest podobnie, automat tez szybciutko odpala dwojke, podobnież jest niewielka roznica obrotów miedzy 5 a 6, za to dluuga jest trojka jak i czwórka, w dieslu przy delikatny operowaniu gazem jesli jade rowno to szostke mam zapietą bardzo szybko juz jakos w okolicach 60-70 km/h :)

podobnie z tym wahaniem jak piszesz jesli bede przyspieszal na "srednim gazie" to bedzie zmienial obroty jakos powyzej 3 tys, jesli bede operowal gazem zdecydowanie do podkreci tego diesla na danym biegu pod 5 tys obrotow

ja sie jakos generalnie nauczylem, ze jesli zalezy mi na ekpspresowym wyprzedzeniu w trasie to zamiast kickdown gazem
pykam dwa razy minus lopatka i zapinam czworke

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 16:01 
Prawie fanatyk
Ogólnie diesel i automat w maździe fajnie to działa. Póki nieremontowane. Mam teraz na nowo ten układ i koledzy z innych furek są pod wrażeniem. Mimo, że to niby słabsza wersja. <3

PostNapisane: Wt, 19 maja 2015, 16:10 
kichu Ja wciskam pedał do kicka, a i tak coś mi wyczynia.
Dlatego teraz wciskam nie do, ale poprostu kicka i jedzie jak marzenie... <spoko>
Z tą szóstką bardziej chodziło mi przy wyższych prędkościach.
Nauczyłem się w Vectrze, że od 2500-3000 obr dopiero kick redukował bieg.
A tu piórkiem dotkniesz i redukcja. Niby ok, ale jak jadę w trasie to przełączam skrzynię lewarkiem na manual.
I mam szóstkę stale... :lol: I nawet działa kick..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 09:11 
Prawie fanatyk
No byłem , widziałem naszą oczekującą GJ :) ale dziś dopiero!
I co - faktycznie Blue Reflex jest git!
Ale to wiedziałem.
Natomiast było kilka wątpliwości jak i co jest w skyMOtion, bo nikt prawie tego nie zamawiał.
Więc drobna ale miła ciekawostka - SkyMotion z automatem (2.0 benz) również ma przycisk 'sport'.
Co on tam daje nie wiem, ale jest :) Pewnie szybsza reakcja na gaz, mocy dodatkowej nie oczekuję raczej. Inn sprawa że taki plastikowaty conieco ten przełącznik :-/
Przyciski na kierownicy są czarne (tu nie zwracałem uwagi, ale chyba w Energy i Passion - sreberkowe?)
No łapatek się nie spodziewałem i ich nie ma. Muszę sobie chyba Maserati cambiocorsa sprawić aby je mieć należyte :)
Aha, i jednak ekranik tabletu mimo braku navi i czujników park. fabrycznych jest pełnowymiarowy, nie wąski jak tu był kiedyś na prezentacji z jakiegoś arabskiego kraju dostrzeżony.
Pas w poprzek na desce - jak w pozostałych wersjach ta pseudoskórka ciemna. Boczki drzwi - materiał jak siedzeń boczki. Boczki tunelu środkowego ta sama pseudoskóra co na pasie.
Nie przepadam za czarnymi wnętrzami, jest ok, nie porywa, ale jest przyjemnie.
A pasek na grillu w poprzek , połyskujący to czerń mocno błyszcząca, nie srebrny. Poza tym przód jak przed FL z halogenami soczewkowymi i dziennymi halogenowymi.
Przeciwmgłowe - tradycyjnej wielkości, nie punkcikowe.
Na razie na 17tkach, ale 19 już czekają . 17tki opony widziałem ze Toyo (przed Fl chyba Bridgestone były), będą na sprzedaż - jakby ktoś, coś...

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 09:22 
Świeżak
Od: 12.05.2015
dziwie Ci sie ze kupiles takiego golasa,

wolalbym mazde 3, inna tanszą markę albo używańca

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 09:37 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Mimo,że może uboższa wersja ale jeździć będzie tak samo jak SkyPasion popi2009-ego :-P

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 10:11 
Prawie fanatyk
popi2009 napisał(a):

No chyba żartujesz ? :) w celu jakim kupować rzeczy niepotrzebne ? (navi prakt nie używamy, a jeśli to aktualne zawsze z korkami itp. jet w tel, ksenon - tego szkoda, ale nie było takiej opcji a led jakoś nie ufam, czujnika nadjeżdżającego pojazdu z boku przy cofaniu też szkoda, ale nie było jako poj. opcja więc?)
Miała być ta wielkość + automat + klima . Co tam gołego ?
(używańców-już mam 4 inne, każdy do innego celu, w jednym się wszystkiego nie upcha kolego, albo użytkowe, albo premium, albo sport. 6tka to auto użytkowe przyjemnie wyglądające i się prowadzące. )

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 10:17 
Bywalec
Od: 17.01.2014
popi2009 napisał(a):

Każdy ma swoje zdanie i preferencje. Mnie akurat takie stwierdzenie dziwi. Że nie ma navi, ledów i innych paru pierdół to golas ? Temat używańca przemilczę.

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 11:04 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
Andrzejsr - gratulacje, aby dobrze :pilot: dobry ruch z tymi felgami 19 odmieni te auto <spoko> na plus <pucu>

BMW 4 Grand Coupé. G26

administrator
PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 11:25 
Weteran
Od: 20.05.2013
popi2009 - tak, tak, używka to strzał w 10. ;)

Andrzejsr - jak dla mnie to zdrowe podejście to tematu, jeżeli nie są Ci potrzebne pewne rzeczy, to dlaczego nie kupić tańszej wersji? Nówka jest, nie jeżdżony, gwarancja itd. <spoko>

A z 3 nie zrobi się 6! <nie>

Pytanie, czy po środku i bokach jest też kolor brązowy czy wszystko jest ciemne?
Przydały by się fotki. :)

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 11:28 
Bywalec
Od: 09.08.2014
popi2009 napisał(a):

Jakiego golasa? Nawet wersja SkyMotion jest doposażona na poziomie średnim w stosunku do innych marek (aut. klima, systemy bezpieczeństwa, etc).

Poza tym popatrz na to z innej strony - gdyby wydał tyle samo na super doposażoną Mazdę 3 jak napisałeś, 100 osób na forum spytałoby się, dlaczego nie kupił w tej samej cenie Mazdy 6 o nieeebo lepszej ;).

Ja traktuję zakup takiego samochodu jak M6 w cenie 100k jako super ruch, bo w tej cenie nie ma w zasadzie żadnej konkurencji (chyba, że za takową potraktujemy Octavię, etc) - przy poziomie 130-140k, pojawiają się już alternatywy ;).

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 12:17 
Wstydliwy
Od: 07.05.2015
3200 PZU

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 18:07 
Prawie fanatyk
Dzięki koledzy :)
Też mi się to określenie golas do Motion nie widzi, ale niech i tak będzie nazywane, właściwie _nazywana_, bo to Ona, więc golas w tym kobiecym kontekście to całkiem sympatyczny epitet :)

Po kilkudziesięciu (oj zebrało się kurcze jak to brzmi, ale to niskie-dziesiąt, właściwie -dzieścia ;) ) latach za kółkiem, wiem po prostu co jest potrzebne, a co nie, co wykorzystuję, a co nie, co daje przyjemność, a co jest tylko na pokaz, z czego wyrosłem itd. itp.
Niestety Mazda ma swoją politykę braku listy opcji indywidualnie dopisywanych, tylko wersje (nawet nie pakiety opcji)
Ale mamy dzięki temu systemowi produkcji chyba naprawdę jak na tą wielkość i wyposażenie - stosunkowo niskie ceny i fajne całkiem auto. Jak to nazwyaam "wystarczające i ponad to". Byle tylko nie rdzewiało ;)
Tu rozumiem w pewnym sensie politykę BMW na przykład - kosztuje to wyraźnie więcej, ale można dopasować sobie bardzo indywidualnie wóz - kto ma taką potrzebę ma taką możliwość, płacąc odpowiednio więcej, ale i niestety - Niemcem jeżdżąc.

Co do wnętrza to mając ją jakoś pojutrze chyba zrobię foto, z pamięci tak jak napisałem - pseudoskóra ciemnobrązowa (jak i w energy i passion) na pasie środkowym deski i boczkach tunelu środkowego, na drzwiach na pewno ten płaski boczek jest materiałowy, a ten z uchwytem - kurcze no nie pamiętam.
Ogólnie wrażenie jak na ciemne wnętrze, nie włoskie :wink: - ok, przyjemnie, na pewni nie odrzuca jak w szkopach.

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 21:11 
Świeżak
Od: 09.05.2015
Region: zachodniopomorski
Cześć Koledzy!
Już jest :D. Dziś odebrałem swoją czarną strzałę. :bartek:
Od razu poszła na zabezpieczenie powłoki lakierniczej - Ceramic Pro STRONG 9H <pucu> a za kilka dni będzie na swoim miejscu czyli w domu! :D Ale będzie :bartek:
"Zajefajnie" wygląda <zauroczony> a po Ceramic- to będzie :champion:
Szerokości na drogach :)

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 21:28 
Bywalec
Od: 13.12.2014
No to gratulacje Panowie tych nowych furek <spoko>

PostNapisane: Śr, 20 maja 2015, 21:38 
Amator
Od: 05.11.2014
Gratulacje!

JACO - po odebraniu samochodu pochwal się zdjęciami w wątku dot. detailingu. :)

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 17:00 
Świeżak
Od: 09.05.2015
Region: zachodniopomorski
kaizen napisał(a):
Gratulacje!

JACO - po odebraniu samochodu pochwal się zdjęciami w wątku dot. detailingu. :)

Pewnie że wrzucę foty w odpowiednim dziale. <spoko>
Dziś właśnie dostałem info od Pana Sebastiana o stanie lakieru.
Jest co do roboty. Przy odbiorze auta niewyłapałem. :|
Wczoraj jak podjechałem do firmy detailingowej, tak na szybko Pan Sebastian specjalną lampą pokazywał mi "skazy" microrysy.
Według mojej oceny Pan Sebastian rzeczowo podchodzi do sprawy. Widziałem efekty ich pracy. :champion:
Właśnie dziś jak wspomniałem poinformował mnie o stanie prac i o tych rysach, wszystko wyszło po dokładnym umyciu auta.
Z jednej strony dobrze świadczy o firmie detailingowej, że tak skrupulatnie podchodzą do sprawy, druga strona medalu to stan naszych samochodów przy odbiorze....
Powiem tyle jakbyście nie sprawdzali to i tak nie wynajdziecie wszystkiego. :/
Póki co auto pierwsza jazda nowym autem trochę krótka. Takie pomieszanie: eufori, strachu ....... itd. :D <zauroczony> <3 :alcapone: :apple: :bartek: :oops: <modlisie>
Szerokości na drogach! :)

PostNapisane: Cz, 21 maja 2015, 20:16 
Adept
Od: 05.05.2015
koliber1960 napisał(a):
Za 148 tys. to już można coś wybrać nawet niekoniecznie z Mazdy
]

No to doradź coś - diesel, automat, podobna wielkość i wyposażenie. I pliss nic niemieckiego (tzn. nic z VW i OPLA) <baseball>

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1