Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2015, 19:32 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
matist napisał(a):
Chodziło mi o porównanie (do czasu jak sam nie pojadę) silnika hondy 2.4 a mazdy 2.5

Hej, tak się składa, że jeździłem tym 2.4 chwilę przed kupnem 2.5 w Maździe. W mojej opinii Mazda jeździ lepiej z silnikiem 2.5 niż Accord z 2.4, przy tym silnik jest dużo cichszy i przyjemniejszy dla ucha. A na deser mniej pali ...i jest w całkiem sprawnym automacie. Jeśli chcesz porównywać silniki to Accord jak dla mnie przegrał to starcie.

PostNapisane: Wt, 21 kwi 2015, 21:00 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
J.w. - potwierdzam, a jeśli chodzi o to pytanie i wybór... mazda6 2.5FL to lepszy wybór ze względu na nowoczesność oraz okoliczności i to co dzieje się z accordem jako modelem mimo całej magii hondy

PostNapisane: Wt, 21 kwi 2015, 22:48 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
ZBANOWANY!
Accord jest modelem starszym, przez co wizualnie może nie jest już tak świezy jak Mazda. Silnik 2.4 pali więcej i na obecne standardy jest paliwożerny ale za to jest sprawdzony przez 10 lat i gwarantuje bezawaryjność. Accord nie ma problemu z krzwiącymi się tarczami, jest o wiele lepiej wyciszony i generalnie nie jest tak delikatny jak M6. Mialem Accorda VII gen i troche o tych autach wiem, generalnie sa to bardzo wytrzymałe i sprawdzone auta, które trzymaja cene i o ile jest to pewna sztuka sprzedaje sie z marszu. Ja swojego sprzedałem w 3 dni :)

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 08:04 
Prawie fanatyk
Trzeba było nie sprzedawać i miałbyś spokojniejszy sen :-P

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:09 
Wstydliwy
Od: 21.04.2015
I po co człowiekowi taki dylemat. Od początku myślę o GJ, ale kradzieże, choroby wieku młodzieńczego i brak doświadczenia tak 5 letniego powoduje że szukam innych rozwiązań. Accord, O3 RS, Superb 3 i inne powoduja mętlik w głowie. Gdybym nie myślał o rodzinie :-P to wybrałbym lexusa is250 i nie miałbym dylematów, ale on jest taki mały <hahaha>

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:29 
Prawie fanatyk
Honda Accord stary, ale jary... w rodzinie mamy miłość do hondy <3 do japońców, ale przy maździe wygląda staro.
Skoda O3... przy maździe jak ciosana z drewna... stoi obok mnie w garażu kumpla, ciaśniejsza na szerokość i... awaryjna też... RS fajna, ale twarda i niska, diesel upudrowany sport i droga też, a benzyna paliwożerna z turbo... magia RS i czeskiego GTI :wink:
Superb3 może być fajny, ale wiek dziecięcy też zapewne będzie. Jeśli jeździ jak vw passat jaj nie urywa, nie ma tego wow, porządny do bólu, a pod skórą ma być dużo z passata, czyli golf XXL, miałem takie wrażenie z jazdy, zza kierownicy w maździe jest lepsze wrażenie, więc wg. mnie mazdą jeździ się przyjemniej. Chciałem obrazić się na mazdę, ale zrobiłem jazdę próbną passatem i nic tam mi poza wykonaniem serca nie skusiło.
Ceny Superba3 kuszące. I może to być mocno kusząca i pragmatyczna konstrukcja... narzekałem na awaryjność mazdy, ale w skodzie jest jeszcze gorzej, bo mam ludzi w tej firmie i wiem, jak tam jest od spodu. I nie tęsknię za tą marką.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 10:30 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Accorda i skody nie kradną ? Jak pierwszą brałeś pod uwagę GJ to się trzymaj tego, będziesz później sobie pluł w brodę, lub racjonalizował wybór i uzasadniał sam przed sobą że był dobry (choć nie wiem jak można zracjonalizować wybór skody błee... )

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 10:36 
Bywalec
Od: 22.08.2014
Rok produkcji: 2013
z tym kradną to chyba nie jest tak strasznie,
no i od czego jest AC

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 11:21 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Silnikiem hondy 2,4l w automacie jeździłem przez blisko 6 lat, tyle że nie Accord lecz CRV. Żadnych technicznych problemów, auto bezawaryjne, lać benzynę i jeździć. Za to w mieście spalał co najmniej 15l/100 przy bardzo spokojnej jeździe.
Z wyciszeniem natomiast było tak, że powyżej 130km/h wiatr wewnątrz auta "zrywał czapkę z głowy".

Ostatnio edytowano Śr, 22 kwi 2015, 19:57 przez zagryziak, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 11:46 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Silnik 2.4 Hondy ma ten plus, że na rynku jest sporo gotowych "kitów" (układ dolotowy, etc) podwyższających delikatnie moc. Na gwarancji jednak i tak nic nie wolno zrobić - poza tym zdecydowana większość osób nigdy nie będzie ingerować w silnik - pamiętam jednak, że możliwości modyfikacji silnika 2.4 były dużo większe w Hondzie niż 2.0.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 12:07 
Wstydliwy
Od: 21.04.2015
2.5 skypassion to jest chyba to
Muszę jeszcze z żoną kopsnąć się do lexusa - v6 to argument :-)

Tak poza protokołem to zastanawiam się czasami nad tymi wszystkimi nowinkami - światła zawsze sam przełączełm kiedy chciałem, a nie kiedy coś za mnie to wykonuje - czy te wszystkie nowoczesne bajery używacie - tak jak milion funkcji w smartphonie? (najlepszy golas z zaje.... silnikiem i trakcją :wink: )

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 12:17 
matist niestety nie ma świateł doświetlających pobocza kiedy chcemy.
Musiałbyś mieć kilka żarników ksenonowych. Masz tylko opcję dużo światła/mało światła.
A tu masz parę wiązek światła, które adekwatnie do okoliczności są zapalane lub nie.
Musiałbyś mieć minimum 3 przełączniki - pobocze lewe, drogowe, pobocze prawe.
I też mi się wydaje, że pobocze prawe doświetlane jest niżej i wyżej.
Bo nie zawsze mam oświetlone znaki, a np. na autostradzie już tak.
Mi po ostatniej wizycie w ASO i niby nic nie robieniu przez serwisanta uspokoiło się.
A może nie jeździłem tyle w nocy? Jakkolwiek jak to działa to naprawdę robi wrażenie.
Reszta nowinek - LaneAssist, istop to tak jak mówisz. Może w trasie ma to sens.
Mnie i jedno i drugie wqr...ia. Lane Assist mam stale wyłączone, a istop wyłączam po pierwszym zadziałaniu.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 12:56 
Nowicjusz
Od: 09.12.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Ja również rozważałem między innymi zakup Hondy Accord tym bardziej, że mam kilku kolegów wielbicieli Hondy. Na plus Hondy na pewno należy zaliczyć niezawodność i bardzo dobre zawieszenie (nie będę dyskutował czy lepsze od Mazdy czy nie). Z pewnością Honda nie miała problemów z korozją która to trapiła poprzednie generacje Mazdy (nie wiem jak będzie teraz). Niestety Accord jest nie tylko niezbyt atrakcyjny wizualnie ale również zaskakująco ciasny wewnątrz. O ile przednie siedzenia są całkiem wygodne a pozycja za kierownicą dosyć niska (mi to bardzo odpowiada) to na tylnych siedzeniach jest już naprawdę ciasno i twardo. Wydaje się również, że Accord nie ma wielu modnych elektronicznych gadżetów co dla jednych jest zaletą a dla innych wadą. Na koniec, Honda zapowiedziała, że nie będzie więcej oferowała Accorda w Europie co oznacza problemy z serwisowaniem.
M6 w porównaniu z Accordem jest niemal ogromna ale też ma zupełnie inny charakter, Accord jest zdecydowanie bardziej "surowy" i sportowy. Jednym to odpowiada innym nie. Accord wydaje się być bardzo ubogi jeśli chodzi o systemy elektroniczne. Z kolei ilość elektronicznych systemów w M6 mnie osobiście trochę przeraża ale z drugiej strony każdy system zwiększający bezpieczeństwo (również pośrednio) może nam uratować zdrowie. Dla mnie osobiście najbardziej przydatne wydają się być: monitorowanie martwego pola, oświetlenie LED, system głośnomówiący (bluetooth), HUD, aktywny tempomat, czujniki kontrolujące odległość do poprzedzającego pojazdu. Sam nie sprawdzałem ale obiecująco wyglądają systemy zabezpieczające przed zderzeniem (automatycznie hamowanie). Natomiast mało przydatny wydaje mi się Lane Asistant.
W moim środowisku zwolennicy "Japońców" dzielą się mniej więcej po równo między Mazdą a Hondą przy czym ostatnio zaczyna przeważać obóz Mazdy.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 19:44 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
ZBANOWANY!
crow napisał(a):
Trzeba było nie sprzedawać i miałbyś spokojniejszy sen :-P

Jakbym tylko wiedział, że Mazda to takie "dopracowane" cudo to napewno bym nie sprzedał Hondy ;)

Zagryziak, CRV to inna bryła nadwozia no i opony też sa odpowiednich rozmiarów więc nie ma sie co dziwić, że ciszy w środku nie bylo. Wyciszenie Accorda jest na bardzo dobrym poziomie. Spalaniu też nie ma sie co dzwić, silnik starej daty, automat dodatkowo go zamula i zwiększa spalanie, do tego jeszcze masa auta.

W CRV silnik 2.4 mial 170km i nie wiem jakie miał oznaczenie serii. Bo w Accordzie VIIIgen 2.0 była serii R czyli kolejna ewolucja K20 z VII, spalanie bylo min. o litr mniejsze niż w poprzedniej generacji. Za to 2.4 była to jednostka z poprzedniej generacji o nr. K24 i delikatnie zwiększonej mocy do 201km. Mojemu kumplowi Accord 2.4 pali 13-14 litrów gazu w miescie.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 21:40 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
matist napisał(a):
... v6 to argument :-)...

Noo, jeśli w rachubę wchodzi V6 to żadne tam ledy sredy i inne duperele elektroniczne nie są już ważne. Auto w pierwszej kolejności napęd i zawieszenie/ukła kierowniczy no i masa. Reszta to dodatki, choć w dzisiejszych czasach bardziej brane pod uwagę (czy nawvi cośtam wytyczy czy nie) niż te podstawowe rzeczy. W sumie w dobie korków i ograniczeń wszędobylskich co się dziwić.
Lexusowym nie jeździłem, ale nic nie zastąpi Vki i dużej pojemności. Choć w lexusie pewnie będzie wyciszone i ugładzone hmm.

administrator
PostNapisane: N, 20 sty 2019, 16:17 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Wątek został zamknięty, dalszą dyskusję proszę prowadzić ---> viewtopic.php?f=19&t=2982

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1