Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 11:13 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Ja mam z MMPOL oficjalne pismo pewnej Pani, które uważam za uczciwe i poważne. Myślę teraz ja jak na nie mam odpowiedzieć. Nie załatwiam tego na poziomie dealera. Dealer siedzi cicho i klei głupa, a piszę to, bo ktoś ważny w pewnym momencie wyraźnie mówił, że będzie c.d. bo zawalono to i tamto i źle wyszło i nie było. Pozamiatane. Natomiast po interwencji w innym dziale MazdyPL niż mm-cac ktoś się "przejął" miło i "odpowiedział" na poziomie, co było przyznam budujące.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2015, 08:46 
crow Już to forum pokazało, że w grupie siła. Pozostaje zbierać do kupy usterki i wysyłać oficjalne pisma jako społeczność.
Do MMPol, Mazda Europe i Japan. Tak to chyba było robione w kwestii uszczelek i trójkąta "tombiena"?
Zakładaj wątek z daną usterką, zbieraj tych co mają podobnie i ogień na tłoki. Już kilka osób miało przypadek z dieslem jak twój.
Już można ich kopnąć w dupę czemu nie ma akcji serwisowej.
Jest jeszcze UOKiK i jak kilka osób zagrożonych taką awarią jak twoja napisze oficjalne pismo, to przecież muszą zająć stanowisko.
Skan pisma grupowego wrzucajcie na oficjalny profil Mazdy na FB (nie używam tego badziewia za wiele, więc nie wiem, czy moga usuwać nieprzychylne posty :) ).
Zresztą tak jak piszesz można założyć też profil BrokenM6. :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 4 mar 2015, 09:00 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
W związku z tym, że sprawa moich hamulców jest wciąż w zawieszeniu, zastanawiam się nad zgłoszeniem, ze swymi i być może innych problemami do mediów, nie wykluczając interwencji prawniczej. Gdy się zdecyduję założę na to osobny wątek. Na ten moment ze strony mmpolu jest totalna zlewka. Po kolejnym mailu z przypomnieniem mojej sprawy nadal nie dostałem ani jednej odpowiedzi. Tak postępuje oficjalny przedstawiciel producenta w Polsce.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 4 mar 2015, 09:33 
Prawie fanatyk
Ja napisałem jeszcze "gdzieś" dalej. Wykorzystałem drogę przez facebooka (komentarz pod mazda6) i zaraz dostałem odpowiedź!!! że to nie jest tak, poprawimy się itd, oraz dział PR mazdy i złapałem kontakt tzw. prasowy z netu. Z moim drżeniem kół też była (jest) zlewka przez 4 miesiące, właściwie to problemem była bezradna naprawa i skutki po naprawie, ale ostatnio dostałem przeprosiny i prośbę o polubowne zakończenie tej sytuacji. Czekam 3 dzień na maila, (choć miało być lepiej i szybciej rozumiem, że przymierzają się do mojej propozycji) jaką podejmą decyzję i czy przystać na "oczywiste warunki". Ale myślę, że tzw. działania medialne działają na korporację i troska o opinię jest naszym orężem. Tylko człowiek czuje się "jak idiota" szukając takich sposobów na załatwienie problemów. Ale takie czasy.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2015, 09:34 
crow Taki to świat taniości.. <slabo>
A powiedz w końcu z tym drżeniem to koła, czy jednak zestaw napędowy?

Zobacz moją 6tkę  

zasłużony
PostNapisane: Śr, 4 mar 2015, 09:41 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Panowie nagrajcie taki filmik reklamujący wady i problemy waszych aut. I zanim wrzucicie go na YouTube. Wyślijcie go do PR Mazdy w celu zaopiniowania i z pytaniem, czy aby na pewno żadnych wad żeście nie pomineli.
Na pewno dostaniecie odpowiedz proszacą o nie publikowanie tego wraz z ofertą polubownego załatwienia sprawy.

Sent from my GT-I9505

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: Pt, 20 mar 2015, 15:35 
Prawie fanatyk
rkarcz napisał(a):
crow
A powiedz w końcu z tym drżeniem to koła, czy jednak zestaw napędowy?

Wg ASO po piśmie reklamacyjnym z XI 2014 (dla dopingu myślenia i działania) po miesiącu szukania!!! mówią: koła i nastąpiło wyważenie (choć w odpowiedzi reklamacyjnej stwierdzono, że nic nie dotykano i sobie wymyślam - co mnie owo kłamstwo oburzyło), ale nie są w stanie na 100% wyważyć, by nie drżało w ogóle... dlatego wystąpiłem do MMPOL o nowe koła w promocji, które wyważy ASO jako arbiter obu stron i zrobi to dokładnie, jeśli auto jest tak wrażliwe na wyważenie i nie "nie znosi warsztatowego" zwykłego i "taniego" wyważenia. Co wykluczy ewentualne szukanie innego źródła.
Czekam na odpowiedź na temat przyznanych nowych alufelg w ramach polubownego załatwienia sprawy.
Na dziś ta nadwrażliwość wyważenia koła może się okazać "cechą produktu". Nowe koła załatwiałyby ten problem i niedogodność. Czekam na odpowiedź 3 dzień. Zobaczę, czy słowo u Mazdy coś znaczy.

Ale wbrew wypowiedzi MAZDY POLSKA na pytanie od Zachara w "zapytaj markę" czy wymieniano skrzynię automatyczną w maździe6: MMPOL: że NIE, znam kolegę, co mu (w tym czasie) automat w maździe6 diesel w 3 dni wymienili, bo nie byli w stanie naprawić i dojść usterki, więc automaty nie są nieawaryjne. Może to przypadek, a może trzeba uważać jednak i na to.

-- Dodano: Śr, 4 mar 2015, 10:12 --

szczypik napisał(a):
Panowie nagrajcie taki filmik reklamujący wady i problemy waszych aut. I zanim wrzucicie go na YouTube. Wyślijcie go do PR Mazdy w celu zaopiniowania i z pytaniem, czy aby na pewno żadnych wad żeście nie pomineli.
Na pewno dostaniecie odpowiedz proszacą o nie publikowanie tego wraz z ofertą polubownego załatwienia sprawy.

Sent from my GT-I9505

Akurat drżenie mam nagrane, bo jeżdżę z kamerką MIO388, więc jak coś się dzieje, zaraz dokładna archiwizacja. Ale czekam na odpowiedź, co zrobi MMPOL, więc nie będę się pastwił nad nimi jak oni nad nami. <nie>

-- Dodano: Pt, 20 mar 2015, 15:35 --

A więc sprawa została załatwiona wg mnie pozytywnie i na poziomie. <spoko> Nie taki MMPOL straszny jak go malują. Zależy im jednak na kliencie. Zamykam ze swojej strony sprawę. Choć na ostateczne wnioski i wyniki uzgodnień muszę poczekać. <brawo> Ale jestem zbudowany podejściem do sprawy.

PostNapisane: Pt, 20 mar 2015, 18:43 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
crow Rozumiemy, że do chwili ostatecznego zamknięcia sprawy nie możesz (nie chcesz) więcej na ten temat pisać aby nie drażnić zwierza. Piszesz cyt:
crow napisał(a):
Choć na ostateczne wnioski i wyniki uzgodnień muszę poczekać.
a to oznacza, że jeszcze nie zakończyłeś polubownego sporu i dręczą Cię pewne obawy.
Ja Ci się nie dziwię, aczkolwiek przez wzgląd na to, że w rozwiązanie swojego problemu włożyłeś dotychczas tyle wysiłku, nerwów i poświęciłeś wiele czasu, że nie wyobrażam sobie abyś nie poinformował kolegów o ostatecznym rezultacie. Zwłaszcza, że w ostatniej wypowiedzi w sprawie, Twoja dotychczasowa opinia o MMPol uległa diametralnej zmianie. Jest to niezmiernie intrygujące. <zgłupiał> :?:

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 12:20 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Skrzynia: MT
Region: wielkopolski
Wow jestem zdziwiony ja czekam na polubowne załatwienie spray drżeń , czyli obiecane felgi od września ubiegłego roku i cisza.

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 16:13 
Stary wyjadacz
Koliber1960, a może powinno się przypominać o sprawie?

Obrazek

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 17:38 
Fanatyk
Raz dzwoniłem w ubiegłym roku jeszcze ale bez odzewu :sad: .
Będę w przyszłym lub następnym tygodniu,na II-gim przeglądzie po 40 tys. to może sobie przypomną :)

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 19:06 
Stary wyjadacz
Koliber1960, jak Ty się nie odezwiesz to nikt nie będzie starał się pamiętać. To Ty musisz "zawalczyć" o swoje. Oni myślą, że Ty w końcu odpuściłeś i wszyscy uważają, że jest cacy.

Obrazek

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 21:12 
Fanatyk
Po prostu dobrze mi się jeździ i nie chce mi się myśleć i przypominać co się działo krótko po zakupie auta :) .
Tylko niestety przegląd,a jeden ciul czy w Bydgoszczy czy w Poznaniu.

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 22:39 
Prawie fanatyk
koliber1960 napisał(a):
Wow jestem zdziwiony ja czekam na polubowne załatwienie spray drżeń , czyli obiecane felgi od września ubiegłego roku i cisza.

Moje poszło ponad głowami dealera, co z tego wyjdzie będę wiedział za miesiąc.

PostNapisane: N, 22 mar 2015, 07:41 
Fanatyk
Szymek1604 !!!! tzn. mam się płaszczyć i błagać?
Już zrobiłem czyli kupiłem inne opony. Jeśli byłaby dobra wola ze strony sprzedawcy to by była a cacy nie jest z ASO czy MMPol-em o czym przekonało się wielu użytkowników aż żal bo auto nie tylko świetnie wygląda ale jest świetne :D :D :D <pucu> <pucu> <pucu>

PostNapisane: N, 22 mar 2015, 12:18 
Stary wyjadacz
Nie płaszczyć i błagać, tylko upominać się o swoje, być po prostu upierdliwym klientem. Jeśli tak podchodzą do sprawy, to Twoja postawa bardzo im to ułatwia.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 08:26 
Prawie fanatyk
Temat z mojej strony zostaje zakończony. :champion:
Kazaliście walczyć... walczyłem. <baseball>
Naprawa "na gwarancji okazała się jednak skuteczna". <metal> Skuteczna jest także walka Mazdy o dobre imię i szacunek do klienta.
Skuteczna naprawa oczywiście poza ASO, co w innych wątkach już było, bo to było banalne. Błąd wynikał z niekompetencji ASO i zatkanych chorych procedur firmy.
Także nieumiejętności dostrzeżenia pewnych uroków konstrukcyjnych, które nałożone na błędy mechaników potęgowały odczucie wady i dyskomfotu. Nie było pana do słowa przepraszam. ASO wtedy leciało w kulki. Wydawało się że MMPOL też.
Wkurzające jest to, że gdyby nie upierdliwość i upartość czasem oraz jakieś tam własne poszukiwanie tematu i konkretnych działań do tego sukcesu by nie doszło. Pół roku męki, nerwów, kołatania się ze znajomymi, internetem i myślami, ale gdybym spuścił głowę i się poddał dałbym się nabić w butelkę. Zmieniło się.
Tu MazdaPL okazała się w porządku. Wybaczcie zobowiązanie do tajemnicy handlowej. Mam wrażenie, że wiele spraw było niedomówionych. Brak wiedzy, kompetencji, przepływu informacji, dobrej woli mało ważnych a chcących być ważnymi ludźmi.
Teraz wiem na czym stoję. Nie mogę złego słowa powiedzieć teraz o Maździe, nie wypada, nie czuję takiej nawet potrzeby, bo potraktowała mnie poważnie. I zależy im jednak na kliencie. Mogłem jak koliber1960, bo to był mój pomysł na załatwienie problemów drżeń itd... ale poszedłem dalej <disco> bo znam teraz trochę mazdę6 więcej... pogadane, poplotkowane... W temacie mazdy jednak zostaję. <pucu> <3

Ostatnio edytowano Śr, 22 kwi 2015, 08:34 przez crow, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 08:26 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
crow, wybacz, ale nie wiem co napisałeś :)

Podaj konkrety co zrobiono, że jesteś zadowolony.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 08:33 
Prawie fanatyk
Ugłaskano mnie pomyślnym załatwieniem problemu :wink: mogę tylko tyle napisać, że związek <pucu> zacznę na nowo na lepszych warunkach. <spoko>

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 08:34 
Stary wyjadacz
To tylko napisz co ostatecznie i skutecznie naprawiono w aucie, bo miałeś problem z silnikiem i z drżeniem kół. Bo teraz to chyba piszesz o jakiejś formie zadośćuczynienia?

Obrazek

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 08:36 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Region: opolski
Musieli nieźle się postawić, że tak łatwo im to wszytko wybaczyłeś i jeszcze tak zachwalasz. Można by tak pisać jakby ci to załatwili od ręki, ładnie przeprosili, ale nie po takich bojach jakie toczyłeś. No chyba, że sprawę załatwiła wymiana na FL :)

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:15 
Prawie fanatyk
Żeby nie było że dynamit... :wink: i elaborat :-P

Silnik diesla chodzi jak bajka... mocny, sprawny, szybki nie mogę dziś subiektywnie narzekać, a po naprawie i pukaniu do MMPOL, otrzymałem przedłużoną o 1 rok i 30 tyś km gwarancję. Czyli 4 lata i 130 tyś km. Sama przedłużona ubezpieczeniowa nie obejmuje np. drogich wtrysków itd.
Kiedy zaczynaliśmy zabawę na jesieni nie było to takie oczywiste. Było wydrapywanie z gardła tej gwarancji, o czym wie wielu naszych kolegów piszących do mnie na PRIV. Zapewne teraz jak ktoś jest kumaty i wie, może otrzymać łatwiej i sprawniej. MMPOL też łatwiej daje. Ale wiem, że nie wszyscy o tym wiedzą i dziś. Wałek jest już słynny.
Zostaje uraz, że tam grzebano. U mnie w głowie jest problem. Że ten silnik naprawiano, ale może będzie ok. Inne rzeczy w dieslach mogą przecież też paść. Uważam, że tu powinna być wymiana silnika.
Wkurzało mnie to, że wiedzieli, że jest wada, a pozwalali z nią jeździć i ryzykować unieruchomienie (turbo, wałek) czy nawet zdrowie (pompa hamulcowa). Czułem się oszukany.

Drżenie... to inna bajka. Spieprzono sprawę w ASO, gdzie wyważono koła niby dobrze a do dup*. Trzymano za długo samochód. Nie wiedziano co zrobić. Ale wobec problemów z tarczami hamulcowymi, krzywymi oponami trudno było przez długi czas dociec, co tam było. Co jest przyczyną. Szło wszystko drogą eliminacji. Upartości i częstych wizyt w ASO. Bez poczucia winy. :arrow:
Samochód jest (jak wiele dziś konstrukcji) wrażliwy bardzo na wyważenie. Dziś to wie i ASO. Czasem ktoś ma szczęście i nie musi tak dokładnie. A czasem ma problem. Teraz to żadna nowość, że komuś drży przy 120km/h, ale i dziś słyszą, że są z tym pierwsi. Sam samochód jest lekki jak na wielkość, co czujemy nie tylko jak wieje boczny wiatr, ale z układu jezdnego przenosi łatwo wibracje na karoserię w danych warunkach i okolicznościach. Z silnika też w dieslu. Złe wyważenie potęguje ten efekt. jechałem w GJFL i dostrzegłem to też, ale w mniejszym stopniu. Jest to podobnie jak z tymi słynnymi szumami i syndromem niedomkniętej szyby. Trzeba wiedzieć o co idzie. Wady zostały wyeliminowane, uroki i ten typ tak ma (co mają wszyscy) pozostały. Szkoda tylko tych nerwów i wizyt w ASO oraz walki o prawdę i komfortowe użytkowanie.

A że przez te 2 lata w mazdach się trochę ruszyło, więc mam możliwość jeżdżenia nie poprawioną przeze mnie fabryką, ale wyprodukowanym czymś na nowo a że 2015 wniósł wiele świeżości w mazdy zostałem skutecznie przekupiony... i podkupiony, ale dżentelmeni... :wink:

-- Dodano: Śr, 22 kwi 2015, 10:14 --

tatahani napisał(a):
Musieli nieźle się postawić, że tak łatwo im to wszytko wybaczyłeś i jeszcze tak zachwalasz. Można by tak pisać jakby ci to załatwili od ręki, ładnie przeprosili, ale nie po takich bojach jakie toczyłeś. No chyba, że sprawę załatwiła wymiana na FL :)

Trzeba wybaczać, nie wolno zapomnieć błędów... uważam, że bolało... ale się postarano wstrzeliwując się w moje oczekiwania i prośbę. :wink: Drugiej szansy nie dam. W maju konkrety. papa

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:30 
crow o ja jebię ale rebus... :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:32 
Prawie fanatyk
Nie mogę teraz konkretniej, inteligentni się domyślą :wink: mało się dzieje to sobie popisałem :-P

Ostatnio edytowano Śr, 22 kwi 2015, 09:33 przez crow, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:33 
crow aaa to przeprasza, ja muszę widocznie poczekać.. <hahaha>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:39 
Prawie fanatyk
Nie myślałem o tobie :-P
Pewne rzeczy są dogrywane i nie chcę zapeszać :inkwizycja:
sam kazałeś walczyć <baseball> i się nie poddawać :lol:
rebus: pozazdrościłem ci koloru <hahaha>

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:45 
crow spoko oko, jaja sobie robię.
Po prostu piszesz ze strasznymi niedomówieniami.
Ale jeśli to działa i sprawę masz prawie załatwioną to pewnie. Poczekamy... :lol:
Czy ci kazałem? Bardziej odezwała się moja "barbarzyńska i oporna" natura.
Nie ma co mówić, że pada deszcz jak plują w twarz, prawda?
Nadal podtrzymuję czyjś pomysł z filmem o usterkach, z pomiarami głośności, z pokazaniem różnić w uszczelkach itp.
Tylko jak już pisałem, Polska to Polska, dla Mazdy jakiś kraj na Uralem, gdzieś koło Niemiec.
I tylko wspólne akcje z innymi forami zagranicznymi, profil na FB załatwią cokolwiek.
Pojedyncze boje trwają długo, czego jesteś najlepszym przykładem.

Co do bicia kół, drżenia nadwozia to dodam tylko, że celowo nie wziąłem 19' felg i jestem zadowolony.
Zaliczyłem sporo dziur i mimo 7kkm nie bije mi nic a nic.
Poprzednio miałem 16, ale 205 i często w dziury wjeżdżałem.
Teraz widzę, że te 2 cm powodują, że na dziury najeżdżam i w nie nie wpadam.
Przynajmniej tam mi się wydaje. :lol: Mam też inne opony niż standard Mazda.
No i w salonie wyważane na Hunter'e przed wydaniem. Może to robi?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 09:49 
Prawie fanatyk
Też żartuję... spoko
Hunter dużo pomaga... właściwie w maździe bez niego się nie obejdzie jak widać. O ile ktoś go umie obsłużyć.
Koła mają do tego średnio. Problem w konstrukcji zawieszenia, jej lekkości i lekkości karoserii podatnej na słabe wyważenie kół, większe oznacza cięższe, więc jak się decentrują to pojawiają się wibracje. Więc z mniejszymi teoretycznie mniejsze wibracje jak są i mniejsze przenoszenie drgań.
Problem większy jest z przenoszeniem większej mocy Nm na koła w dieslach. Słabe wyważenie potęguje efekt drgania karoserii np. na 6biegu od około 110-120km/h zwłaszcza pod górkę. Było minęło. Mleko się rozlało.
Inne opony też robią różnice.
Przeprosiny choć wymuszone i nieoficjalne zawsze miło przyjąć od MMPL z prezentem. :champion:

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 10:24 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Crow : naprawdę straszne rebusy :)

Pozazdrościłeś Rkarczowi koloru, ale czego - auta ? czy felg ? - czyli auto czy felgi dostałeś?
I tak w ogóle reasumując:

Miałeś po prostu niewyważone koła.

Wyważane były tylko w ASO. Wniosek jeden. Jeśli _tego_ ASO nie potrafi zrobić jak należy (chyba nie kupiłeś gadki o "wyjątkowej wrażliwości mazdy 6 na wyważenie ? :) ) to strach tam cokolwiek innego robić, więc przedłużona gwarancja, to raczej nic dobrego w tym kontekście.

Tyle czasu, uwagi i energii z powodu niedokładnego wyważenia kół? zwykłej prozaicznej czynności serwisowej? nie, chyba nowej FLki za to nie dają jednak, stawiam na felgi :)

O, mam pomysł jak Mazda Cię udobruchała - zgodzili się, że będziesz mógł gdzie zechcesz poza ASO z przyzwoleniem i błogosławieństwem MMPol serwisować 6-tkę, bez utraty gwarancji :)

administrator
PostNapisane: Śr, 22 kwi 2015, 10:36 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Przecież to jasne, biorą bieżącą Mazdę a Crow dostaje nową, pytanie tylko ile musi dopłacić no i czy znowu wejdzie w diesla. :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1