Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 10 maja 2014, 18:28 
Adept
Od: 12.06.2013
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: małopolski
tak na marginesie :sprawdzałem na hamowni osiągi na benzynie i LPG
wynik tutaj: https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=12&t=14#p74412

PostNapisane: N, 15 cze 2014, 22:05 
Świeżak
Od: 16.05.2014
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Sport
Region: podkarpacki
Busters
witam, możesz napisać jakiej firmy masz butlę oraz jej wymiary?(muszę coś takiego znaleźć ) Jak dobrze rozumiem to masz kombi tylko czy podłoga w samochodzie jest równa czy butla troszeczkę wystaje, jak tak to ile?

PostNapisane: N, 29 cze 2014, 19:45 
Wstydliwy
Od: 28.06.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Witam, jestem posiadaczem Mazdy 6 II Hatchback 2.0 MZR. 147KM 2009r. od marca i też zastanawiałem się nad instalacją gazową. Założyłem instalację włoską BRC. i jestem bardzo zadowolony, przejechałem na gazie już 3 tys. km i nie widzę żadnej różnicy, spalanie 10-11L przy włączonej klimatyzacji.
Koszt takiej instalacji z lubryfikacją zaworów to 3000zł, ale jeśli chcecie żeby Wasza Magda dobrze chodziła to lepiej nie oszczędzać, no i oczywiście zakładać u sprawdzonych fachowców...

Gorąco polecam tą instalację i w razie pomocy służę pomocą.

PostNapisane: N, 6 lip 2014, 13:18 
Wstydliwy
Od: 14.06.2014
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Witam, macie jakieś zdjęcia założonych instalacji?

PostNapisane: Pn, 28 lip 2014, 23:11 
Wstydliwy
Od: 28.07.2014
Wersja: Comfort
witam ja zamierzam kupic 6 i wstawic lpg z tego co czytam nie nowszą jak z 2009 r aby dobre grała z gazem . silnik 2.0 140km. Interesuje mnie spalanie po trasie nie przekraczając 3 tys obrotów jazda ekonomiczna co tez pozwala 6 bieg. Czy w mazdach 3 montowane są te same silniki ??

PostNapisane: Wt, 29 lip 2014, 06:27 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
rezydent13 napisał(a):
silnik 2.0 140km

140 KM ma diesel.

PostNapisane: Wt, 29 lip 2014, 09:41 
Wstydliwy
Od: 28.07.2014
niech bedzie 147 km . Czy ktoś zna odp na wczesniejsze pyt ??

PostNapisane: Śr, 30 lip 2014, 22:32 
Świeżak
Od: 20.02.2014
1. 6 bieg nie powoduje nizszego spalania, ale ochrone silnika - mniejsze obroty
nie wiem czemu kazdy mysli, ze jak auto ma 6 biegow zamiast 5 to jest bardziej ekonomiczne
(dla przykladu mialem a4 b6 1.9tdi tam byly wersje 5 i 6 biegowe to sam producent podawal wyzsze spalanie dla modelu 6 biegowego)

2. Nie wiem jaka jest predkosc przy 3tys obrotow ale tak przy ~120km/h na autostradzie spalanie powinno ksztaltowac sie na poziomie 10l.

ja mam srednio 11-12l, ale raczej wolno nie jezdze.

PostNapisane: Cz, 31 lip 2014, 08:38 
Wstydliwy
Od: 14.06.2014
Region: dolnośląski
Jazda na emeryta spalanie LPG 8/100L, prędkości autostradowe 130-140km/h spalanie 10-11LPG ,spalanie miasto srednio 10 LPG.
Instalacja LpgTech 224

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 20:24 
Świeżak
Od: 17.03.2015
Wersja: TS
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny no ale...
Mam założony gaz do mojej Mazdy - 2008 2.0 - i jestem naprawdę bardzo zadowolony. Wcześniej w Civicu VIII smigalem na LPG 3 lata i również żadnych problemów. Z doświadczenia wiem że jeśli będzie założona sensowna instalacja przez sensownego mechanika to czeka nas długa, bezproblemowa i co najważniejsze tania jazda. Spalanie to około 10l trasa, 12l w Londynskim piekiełku. Realna pojemność butli to około 54 l.
W razie pytań czekam na kontakt.

PostNapisane: So, 28 mar 2015, 20:15 
Amator
Od: 24.07.2014
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
saaars napisał(a):
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny no ale...
Mam założony gaz do mojej Mazdy - 2008 2.0 - i jestem naprawdę bardzo zadowolony. Wcześniej w Civicu VIII smigalem na LPG 3 lata i również żadnych problemów. Z doświadczenia wiem że jeśli będzie założona sensowna instalacja przez sensownego mechanika to czeka nas długa, bezproblemowa i co najważniejsze tania jazda. Spalanie to około 10l trasa, 12l w Londynskim piekiełku. Realna pojemność butli to około 54 l.
W razie pytań czekam na kontakt.

Mógłbyś zamieścić fotki instalacji tzn jak to wygląda pod maską, no i jeśli można to fotki butli.

PostNapisane: So, 28 mar 2015, 20:17 
Świeżak
Nie ma problemu ale to już jutro bo dziś za ciemno na sesję.

PostNapisane: So, 28 mar 2015, 22:29 
Świeżak
Od: 09.03.2015
Cześć!

Mam pytanie do wszystkich użytkowników Mazdy 6 GH 147ps z instalacją gazową.

A mianowicie: czy jest ktoś, kto z montażu instalacji nie jest zadowolony, miewał przez to jakieś problemy z silnikiem 2.0 MZR 147 koni? Bądź spadek mocy jest na tyle duży, że mocno działa to na komfort jazdy?

Biję się z myślami, gazować czy nie gazować.

"Gazowników" akurat mam zaufanych. Zaproponowali mi instalację opartą na sterowniku Stag Qbox.

Pozdrawiam,
Maciek

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 18:21 
Świeżak
Sorry za poślizg ale dopiero dziś udało mi się pstryknac foty instalacji. Dobrze że tam zajrzalem bo uswiadomilem sobie że muszę to wyczyscic.
Trochę wstyd pokazac silnik w takim stanie ale dopiero w weekend będę miał czas żeby to wyczyścić. Oto zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano Pn, 30 mar 2015, 18:23 przez saaars, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 20:07 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
laik napisał(a):
(...) Bądź spadek mocy jest na tyle duży, że mocno działa to na komfort jazdy?

Tak mnie zastanawia to Twoje pytanie - z czego może wynikać ten spadek mocy aby był odczuwalny? Obecne instalacje są na tyle dopracowane, że już chyba nie występuje takie zjawisko, a jeżeli występuje to raczej jest to kwestia za małej dawki albo za małych wtryskiwaczy. Oczywiście, że gaz jest mniej kaloryczny i dlatego spala się go więcej niż benzyny ale na moc nie powinno mieć to wpływu. U mnie nie widzę żadnej różnicy. Mam trochę inny silnik i instalacje z OBD co oznacza, że komputer gazowy cały czas monitoruje parametry ECU i się dostosowuje. U mnie gaz jest o prawie 40 tkm w tym czasie:
- 1 auto zgasło
- 2 razy byłem na przeglądzie i wymianie filtrów oraz sprawdzeniu ustawień które polegały na podpięciu pod laptopa i tyle - żadnych regulacji nie było
O tym, że mam gaz przypominam sobie pod dystrybutorem po około 400-500 km i gdy płacę około 100 zł cały bak.

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 20:26 
Świeżak
Jak zawsze podstawa to dobrej jakości paliwo.

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 17:35 
Świeżak
Od: 09.03.2015
Marrud napisał(a):
Tak mnie zastanawia to Twoje pytanie - z czego może wynikać ten spadek mocy aby był odczuwalny?

Gdybym się na tym dobrze znał, to bym się nie pytał ;) Wiem, że w Astrze G (silnik Z16XEP) odczuwałem pewien spadek mocy na gazie. A była to instalacja 4 generacji.

Marrud napisał(a):
Mam trochę inny silnik i instalacje z OBD co oznacza, że komputer gazowy cały czas monitoruje parametry ECU i się dostosowuje.

A czy tak nie jest obecnie ze wszystkimi instalacjami (4 generacji)?

Pozdro!

zasłużony
PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 17:44 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Rok produkcji: 2013
Region: zagranica
Saars czy informowałeś DVLA o zamontowaniu instalacji?

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 18:09 
Świeżak
Jeszcze nie. Najpierw miałem małe zawirowania z dowodem rejestracyjnym a później kilka wyjazdów poza UK podczas których wolałem mieć komplet dokumentów. Póki co tylko dzwonilem i jakiś bardzo miły głos poinfirmował mnie ze po wyslaniu dokumentów czeka się na ich zwrot około 4-6 tygodni i to wszystko co trzeba zrobić. Road Tax powinien stanieć około 10 GBP/rok. :-P

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 18:25 
Bywalec
laik napisał(a):
Marrud napisał(a):
Tak mnie zastanawia to Twoje pytanie - z czego może wynikać ten spadek mocy aby był odczuwalny?

Gdybym się na tym dobrze znał, to bym się nie pytał ;) Wiem, że w Astrze G (silnik Z16XEP) odczuwałem pewien spadek mocy na gazie. A była to instalacja 4 generacji.

a czy nie chodziło o to:

Marrud napisał(a):
raczej jest to kwestia za małej dawki albo za małych wtryskiwaczy

a co do tego
Marrud napisał(a):
Mam trochę inny silnik i instalacje z OBD co oznacza, że komputer gazowy cały czas monitoruje parametry ECU i się dostosowuje.

A czy tak nie jest obecnie ze wszystkimi instalacjami (4 generacji)?

Pozdro!

To nie ponieważ większość 4 generacji uczy się ECU przez automatyczną kalibrację i powiedzmy 20-30 minut jazdy o ile gazownikom chce się tyle jeździć. Później na podstawie zapamiętanych parametrów pod różnymi warunkami podaje gaz zgodnie z tym co zapamiętało.

Instalacje z OBD wszystkie parametry z ECU zczytuje na bieżąco i dostosowuje wtrysk gazu w czasie rzeczywistym. W mojej ocenie to raczej na plus, ale niektórzy "fachowcy" mówią, że to zbędny bajer.

Do tego bardzo ważne jest jak instalacje będzie zamontowana, ale jak pisałeś masz zaufanych gazowników więc zakładam, że wiedzą co robią.

Na powyższym zdjęciu wydaje się, że przewody od wtrysków nie są równe a to już może mieć wpływ na zachowanie się instalacji.

I jeszcze jedna wskazówka - w GH pod klapkę wchodzi cała końcówka i nie trzeba jej dokręcać a to cholernie wygodne :wink:

PostNapisane: Wt, 14 kwi 2015, 21:56 
Świeżak
Od: 14.04.2015
Rok produkcji: inny
Panie i panowie, jestem świeży na tym forum. Jestem na etapie rozglądania się za Mazdą 6 benz koniecznie do gazu.
Dla niezdecydowanych na LPG. Do tej pory śmigam Accordem 99 1,8 benz. Chciałbym zapewnić wszystkich, ze jeśli gazownicy dobrze i dobrą instalację zainstalują, to problemów nie ma.
Ja Accorda zagazowałem przy przebiegu 100tkm, teraz mam 350tkm, i jak do tej pory żadnej awarii. Instalacja IV generacji BRC. Na oszczędnościach zwróciła mi się nie instalacja, ale około trzykrotnie cały samochód:))
Z racji że ostatnio jeżdżę służbowo prywatnym samochodem, robię ok 7tkm miesięcznie. W wakacje 2016 stuknie około 450tkm, a takie przebiegi to już chyba dużo. Do tego potrzebuję kombi, bo sporo gratów wożę, a i prywatnie z dwójką dzieci ciężko mi się do sedana spakować.
I teraz moje pierwsze pytania, na które jeśli odpowiecie, będę bardzo wdzięczny.
- silniki 2,0: czy wersji po lifcie są tylko wersje 155KM z wtryskiem bezpośrednim, czy po lifcie występowały obie wersje, czyli wtrysk pośredni i bezpośredni? Po prostu myślałem o wersji poliftowej, ale musi być pod gaz:))
- silniki 2,5: Czy tam jest wtrysk pośredni w wersjach przed i poliftowych, czy również po lifcie pojawił się wtrysk bezpośredni? Gazował to już ktoś z Was?

P.s. Kaczor. Czemu sprzedajesz DL650?? Zmieniasz na DL1000?? Pytam, bo ja też jeżdżę deelem, tyle że K7.

pzdr
Helka

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 07:30 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Wszystkie 2.0 po lifcie: wtrysk bezpośredni, silnik 2,5l przed i po lifcie ten sam.

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 07:47 
Świeżak
Super, dzięki wielkie za odpowiedź.
Pozostaje mi zorientować się, jak działa ten wtrysk gazu w fazie ciekłej.
Gdyby ktoś miał, słyszał jak to się sprawuje, proszę o info.
pzdr
Helka

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 06:28 
Bywalec
Nie wiem, czy ktokolwiek w mazdzie ma taką instalację. Ja w zeszłym roku temat odpuściłem po rozmowach z gazownikami ze względu na:
- głośno działającą pompę gazu
- problemy z pompą - zdarzają się jakieś awarie, ale to raczej choroby wieku dziecięcego
- brak doświadczenia gazowników w tego typu instalacjach, a nie chciałem być królikiem doświadczalnym z moim autem
Wiadomo jednak, że technologia idzie do przodu więc może coś się zmieniło i warto. Zastanów się jednak nad wersją 2,5 ze względu na:
- pięknie działającą instalację IV generacji
- lepsze osiągi
- łatwiej znaleźć egzemplarz z bogatszym wyposażeniem

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 09:44 
Świeżak
Nie no oczywiście wolałbym 2,5. Ale mało ich, a jak zapnę moje ograniczenia:
- manual
- realny przebieg max 150tkm (czyli raczej handlarze odpadają, a na pewno ich większość)
- kombi
...to już się robi naprawdę mało:)

P.s. Marrud, widzę że Ty masz 2,5 z LPG.
Jakie opinie? Dużo już na gazie zrobiłeś? Jak osiągi tego silnika? Bo silniczek raczej nie jest wyżyłowany, 170KM z 2,5litra.
Jakie masz spalanie?
pzdr
MW

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 10:24 
Bywalec
Nie bój się większego przebiegu jeżeli będzie serwisowany. Nasze mazdy mają już elektroniczne książki i przebieg od handlarza też da się zweryfikować o ile auto było serwisowane.

Zerknij na post #45 w tym temacie odnośnie przebiegi różnicy w mocy. Spalanie mam pomiędzy 12,5 a 14. Ja po mieście jeżdżę bardzo rzadko (około 10-15% mojej jazdy) i takie spalanie uzyskuję na trasach W-wa - Gdańsk. Jak jadę "7" połowa trasy to ekspresówki to spalanie mam 12,5 jak jadę autostradą to bliżej 14. Tylko moje prędkości przelotowe są tak około 20 km/h wyższe niż dopuszczalne na danej drodze i posiłkuję się wskazaniami z gps a nie z licznika. Bazując na liczniku to jeżdżę tak 30-35 km/h powyżej normy

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 10:34 
Świeżak
Marrud, ja większych przebiegów się nie boję. Chodzi o to, ze sam robię 80tkm rocznie, więc jeśli kupię samochód z przebiegiem 150tkm, to jeszcze ze trzy lata pośmigam, a jak kupię z przebiegiem 300tkm, to już niekoniecznie:))
W obecnej Hondzie mam 350tkm i śmiga bez marudzenia na lpg. Ale przebieg szybko rośnie, więc już się rozglądam:))

P.s. we wspomnianym poście piszesz o przebiegach rzędu 400-500km na zbiorniku. Jaki masz zbiornik? W kole?
Mazda kombi czy sedan?
Bo ja w Accordzie mam zbiornik w kole 45l, czyli wchodzi około 33l, a to jakieś 250-300km, w zależności od warunków/ciężkości buta...

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 12:49 
Bywalec
Nie wiem jaka butla ale wchodzi mi około 56-58 litrów gazu. Mazda kombi butla pod podłogą bagażnika. Podłoga jest płaska.

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 20:12 
Świeżak
Ja pierdziu.... to super, bo właśnie kombi chcę kupić. Musi być tam niezła wnęka, że taka butelacha wchodzi.
Dzięki za info.
pzdr
Helka

-- Dodano: Cz, 16 kwi 2015, 20:12 --

Kurczę tak się rozglądam szerzej, i wersji po lifcie z silnikiem 2,5 benzyna to prawie wogóle nie ma... Ani w PL, ani na mobile.de.
Bieda, bieda...

PostNapisane: N, 19 kwi 2015, 19:32 
Wstydliwy
Od: 19.04.2015
Witam Wszystkich. Planuję kupić Mazdę 6 II 2.0 MZR 147KM - do 2010. Z racji tego że większość pokonywanych kilometrów jest w mieście, to niezbędne będzie założenie instalacji LPG.
Czy 3tys zł powinno wystarczyć na założenie dobrej instalacji?
Jak często musicie serwisować instalację. Raz w roku wystarczy czy częściej? Czy takie przeglądy to duże koszty?

Pozdrawiam
Paweł- nowy na forum

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1