Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 12:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 13:55 
Świeżak
Od: 14.04.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Proponuje aby ponowić akcje, bo to nie dopuszczalne aby samochód za ponad 120 tys jeszcze dodatkowo wyciszać we własnym zakresie. To nie jest auto do emerytów aby jeździć do 90 km/h tylko ludzi aktywnych i dynamicznych, którzy lubią jeździć szybciej i dłuższe trasy. Tutaj dłuższa trasa na autostradzie przy prędkościach dopuszczalnych prawem to męka. Wstyd, ze tak zostaliśmy nabici w mazdę 6.

Zróbmy coś z tym ! Potrzebne zaanagażowanie i lider przedsięwzięcia .

Ja obecnie na dłuższe trasy zakładam stopery jak idiota.

Rozdrobnicowani jesteśmy słabi. Razem mamy sile. Jeśli Mazda chce nas olać - to zamiast sądów zróbmy film na YouTube jak to jest z tą Mazda naprawdę np. Instrukcja jak się wyciąga stopery do uszu przed przekroczeniem odpowiedniej prędkości ;)) lub inne.

To ich może zaboleć marketingowo. Jeśli tego nie chcą to niech współfinansują wygłuszenie auta. Dlaczego my mamy za to płacić ?

Czekam na feedback

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:02 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
kurcze a mialo byc o 25% lepej

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:16 
peek czym innym jest wyciszenie auta wogóle. Bo to akurat wynika z ceny. Która odbiega od BMW, Audi itp.
I każde porównanie do Mondeo, Insignii spowoduje lakoniczną odpowiedź: trzeba było brać te samochody i tyle.
I nie ma co się droczyć, bo to też prawda. Co wielu może się nie podobać.
Trzeba znaleźć przyczynę słynnego szumu uchylonej szyby. Tu jest problem wady w konstrukcji.
Bo czym innym całościowy brak wyciszenia o wysokiej skuteczności, a co innego świszcząca, wkurwiająca szyba.
I od razu powiem, że grubość szyby miałem podobną w przytaczanych przeze mnie samochodach, więc to raczej nie to.
I nie ma co się skupiać na tym, że szyba nie taka, że ogólnie wyciszenie do dupy, a ten to słyszy opony, a tamten kamienie.
Skupmy się na czymś, bo powiedzmy sobie szczerze, że Mazda nie wykona dodatkowego wyciszenia całego samochodu.
Zejdźmy na ziemie... Ale zmianę uszczelek i listew już tak, bo to koszt zerowy.
I tego należy dowieść. Że można to poprawić. Pytanie jak?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:22 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Spóźniłem się, ale wrzucę... od siebie jako też poszkodowany :idea:
Problem zapewne jest w tym, że każdy ma możliwość odbycia jazdy testowej i wie, że mazda jest wyciszona słabo. I wie, jak jest, bo może pojechać sobie teoretycznie gdzie chce. Nikt auta nie ukrywa pod kocem. Nawet Zachar w teście kiedyś stwierdził, że dość głośno. Czy jakimś podsumowaniu marek. Kiedyś na forum to było.
Ja się nadziałem co do tego tematu, stąd zawód jakiś lekki tylko dlatego, że pojechałem miastem i po kostce i było ok. do 90 km/h, ale nie zaproponowano mi (specjalnie czy przypadkiem :idea: ) pojechania na ekspresówkę. I jazdy przy większych prędkościach niedozwolonych na tych drogach.
Teraz to robię i nikt się nie sprzeciwia, ale wtedy jakoś to umknęło w chwili zaaferowania. <3 Człowiek się przyzwyczaja, jeździ czasem szybciej.
I jak dostałem auto to syczały uszczelki, bo wydawało się, że okno jest niedomknięte. :zawrotglowy: Było głośniej. A sprzedawca <sex> , że ten typ tak ma, to normalne. I to było wkurzające. Jak wiele innych interpretacji. <baseball>
Mazda to nie audi czy bmw dla ubogich, choć czasem chyba tak w mentalności naszej wychodzi :zona: , czy bmw w cenie daci i ma swoje charakterystyczne cechy. Tak dla ciekawości przeglądnąłem sobie w pewnym miejscu w chwili zadumy :-P stare testy z gazet mazd i wszędzie gdzie były minus widniało... głośna, słabe wyciszenie. To już DNA, ta lekkość i głośność. Są i plusy... wiadomo <3
Problemem jest i wkurza mocno pójście firmy w zaparcie, gdy pojawia się ewidentny problem i wada, bo akurat nie da się parametru czy zachowania auta wybronić. A oni bronią. <sex> I trzeba się męczyć pół roku czy rok. :mur:
Akurat choć i ja takim argumentem się posługiwałem, ale mam z 20 tyś więcej wrzucone w cenę, że 120tyś wydaje się dużo, ale dziś jaj nie urywa w cenniki patrząc, w tej klasie lekko spasiony pasek czy mondziak łykają więcej a bmw3 też na forum krytykują, że głośne (lekkie/ekologiczne) a te są jeszcze droższe, a dziś tyle to potrafi kosztować octavia3 i też za cicho tam nie jest. Mazda do 100 km/h jest cichsza. papa
Gdyby nie kłopotliwy silnik i potencjalny rozwód dałbym 5 tyś i po kłopocie. Czasem więcej kosztują inne pierdoły i dodatki do auta. <niewiem>

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:23 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
Dopóki mają dodrą sprzedaż nowych samochodów nic nie zrobią, -cała ta technologią SKAYACTIV się nie sprawdza za dużo niedoróbek i wpadek . :idea:
żeby poprawili swoje wpadki byłoby ok, ale nic nie robią <slabo>

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:26 
Nałogowiec
rkarcz: no ja newiem, ale jak juz i FL olali, to ja newierze ze cosz zrobia.
k tej ciekej szybe. Probowalesz cala szybe czymsz przekryc a sprawdzic, czy to naprawde nie szyba. Mnie juz niezostalo maty, jak bym mial to bym cala szybe przekryl. Pianka nejest idealna, bo ta by do sebie mogla i szum z uszczelek pobierac. Mata by byla do testu idealna

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:28 
Świeżak
RKarcz zadał dobre pytanie jak udowodnić ze to jest wada, która można poprawić. Wygenerujmy w takim razie pomysły, które warto rozważyć

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:40 
Prawie fanatyk
Czy wada, czy taki urok auta... ciężka teza u nas do postawienia i obronienia. Wszystkie tak mają. Można sprawdzić ile w homologacji obiecali dB a ile jest. Nie wiem, czy to realne? Można wziąć przyrząd, że stwierdzi, że... tak myślę, no właśnie co? :?:
Można może zamówić nowe uszczelki, może ktoś wyprodukuje lepsze tuningowo. Są maty, które robią koledzy na forum. Wydaje mi się, że tu trudno byłoby powiedzieć, MAZDA jest głośno, dopłać nam 10 tyś na wyciszenie na poziomie merca klasy S czy audi A8. Zajrzyjcie, w audi jest a8 jest cicho, ale blachy częściowo są z doklejoną sprasowaną pianką. Sam się zdziwiłem kiedyś jak widziałem tylne nadkole.

Wydaje się, że są w maździe zbyt cieńcy (to nie potentaci VW czy Toyota), żeby technologicznie coś poprawiać w trakcie produkcji. Czy oni nie wiedzą jak jest. Przecież testują. Udostępniają egzemplarze dziennikarzom. Może wyciszone? <zgłupiał>

Mazda się ledwo co wywinęła po rozwodzie z Fordem od bankructwa. Udało się jej wstrzelić w rynek z designem i ludziska to kupują (my przecież ciągle oh jaka ładna <pucu> ) więc idzie. Nikt poza Niemcami i nami nie jeździ 160km/h <hahaha> . A oni zbierają kaskę na technologię. Jest cienko, jest lekko, z czasem krojąc ciasto można ukroić za cienko, i kawałek się rozpada i tak jest w wypadku mazdy, po prostu czasem przesadzili i to nie wytrzymuje eksploatacji czy czasu. <niewiem> Różne warunki, różne temperatury, różni poddostawcy. Nie ma jak kiedyś takiej granicy tolerancji, że coś jest z zapasem. To tylko samochody. :grill: A dla nas to aż samochody. <3

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:49 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
Pytanie do kolegow, ktorzy walkowali temat wyciszenia, w co warto zainwestowac zeby w miare poprawic komfort wyciszenia, zakladajac ze nie mam czasu sie sam bawic, a chcialbym komus to zlecic? Słupki B? Drzwi, cos jeszcze ?

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 14:59 
Nałogowiec
kichu:
na halas od kol - podloga + progi + nadkola ( zale tylne tylko wagon) + drzwi ( wagon + bagaznikowe) + podloga bagaznika ( tylko wagon)
aerodynamiczny halas - dach, slupky B, C a moze i A

nierobylbym juz pod tylnym siedzeniem :wink:

dla zawodnikow wystarcza toto :wink:
http://www.insportline.sk/p2032/Moto-pr ... terkom.jpg

Ostatnio edytowano Śr, 15 kwi 2015, 15:19 przez mirecsk38, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 15:00 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
Kichu wszystko masz napisane we wczesniejszych wątkach poczytaj będziesz wiedział

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 17:09 
Świeżak
ktoś z Was będzie może przejeżdżał wyciszoną m6 przez Łódź ? Chętnie sprawdziłbym organoleptycznie ;)

PostNapisane: Śr, 15 kwi 2015, 21:14 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Ja będę ,ale w maju dokładnie 08.05.,może też wcześniej ,ale 08. to już dzisiaj wiem że na pewno. :wink:

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 08:29 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
peek napisał(a):
Proponuje aby ponowić akcje, bo to nie dopuszczalne aby samochód za ponad 120 tys jeszcze dodatkowo wyciszać we własnym zakresie.

No właśnie 120 za duże auto, a nie 220... Na prawdę w tej cenie oczekujecie premium ? Ciszy w kabinie przy 160km/h ? I jeszcze najlepiej sportowych osiągów...

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 08:32 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
chmooreck, bardzo dobrze napisane <spoko>

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 09:18 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Region: dolnośląski
Tak. Oczekujemy względnej ciszy w kabinie. Co w tym dziwnego? Auto musi kosztować co najmniej 220k aby komfort w środku był większy niż na skuterze ?

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 10:15 
chmooreckZibiX pełna zgoda, ale... Huk ogólny to jedno i wiadomo że hujnia wynika z ceny. Ale szum uchylonej szyby to wada a nie problem ceny. Powietrze gdzieś penetruje przy szybie i powinni to wyjaśnić. A wyciszenie ogólne? Chcesz mieć ciszej to dopłać sobie 4kPLN i tyle. Ale te 4k nie załatwiają szumu szyby i o to należy się bić o przede wszystkim.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 10:27 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Co do "uchylonej szyby" się z Wami zgadzam. Tym bardziej, że udało się poprawić (przynajmniej w niektórych przypadkach). Myślałem, że nowe przychodzą już bez tego problemu.

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 11:05 
chmooreck napisał(a):
No właśnie 120 za duże auto, a nie 220... Na prawdę w tej cenie oczekujecie premium ? Ciszy w kabinie przy 160km/h ? I jeszcze najlepiej sportowych osiągów...

Tak - oczekujemy <baseball> i powiem Ci, że w Civiku do 170 mam spokój...Jak chcesz przyjadę nim na najbliższe spotkanie i możemy pojeździć na A1...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 11:27 
chmooreck komu poprawili? Pierwsze słyszę

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 11:29 
Weteran
Od: 20.05.2013
Region: dolnośląski
To znaczy, że Honda się poprawiła a Mazda pogorszyła. Ja myślę, że poprawią to dopiero w GK.

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 13:03 
Adept
Od: 13.06.2014
Rok produkcji: 2014
Region: lubuski
Matarez napisał(a):
Tak - oczekujemy <baseball> i powiem Ci, że w Civiku do 170 mam spokój...Jak chcesz przyjadę nim na najbliższe spotkanie i możemy pojeździć na A1...

Powiem Ci że u mnie wybór był własnie pomiędzy GJ a Civic Tourer i po jazdach, które odbyłem Civikiem nie powiedziałbym, że jakoś specjalnie ciszej było niż w GJ. Dodatkowo miałem wrażenie, że głośniej było słychać silnik przy wyższych prędkościach. Ty masz hatchbacka z tego co pamiętam i może dlatego jest inaczej. Wiadomo że w kombi akustyka inna. Takie moje odczucia po jazdach testowych ale Ty masz Civika w garażu więc masz więcej do powiedzenia w tej kwestii.

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 14:21 
A ja twierdzę, że jest ciszej :) Oczywiście chodzi o szum "niedomknietej" szyby, świst wiatru, odgłosy "ulicy" nie ma tego...Silnik chodzi głośniej to fakt, ale to wynika chyba bardziej z jego charakterystyki ( konstrukcji) niż z braku wyciszenia. Samo otwieranie i zamykanie drzwi to potwierdza - nie słychać trzasku "gołej" blachy jak w M6 :|

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 15:01 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Sam teraz nie wiem czy umawiać się na wymianę tego zestawu 11 elementów "świstu uszczelek" czy dać sobie spokój skoro uzysk na plus jest marny :| .

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 15:13 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
rkarcz napisał(a):
chmooreck komu poprawili? Pierwsze słyszę

Mnie poprawili. 99% satysfakcji a byłem jednym z pierwszych wieszających psy w tym temacie. Próbowałem nawet maździchę sprzedać lub zamienić a w końcu po 2 próbie z uszczelkami jestem na etapie satysfakcji. Tzn lubię to auto na tyle, że już nie chcę sprzedawać
Warto spróbować tych 11 U, tyle że w kompetentnym ASO.
Mnie robiono w Gdańsku potem w Gdyni.

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 15:26 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
CzerwonaStrzala napisał(a):
uzysk na plus jest marny

Przecież kilka osób, które to miało zmieniane (w tym ja) pisały na forum, że jest znaczna poprawa. Jeżeli coś mają poprawić to niech to robią. Po to mamy gwarancję.

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 15:29 
Nałogowiec
tylko dla mne jest dziwne, ze mace poprawione a tu sie pisze, ze FL ma problem, to jak mozliwe ?

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 15:47 
Prawie fanatyk
Zależy kto czego oczekuje i co czym nazywa, szumu niedomkniętego okna nie ma w GJFL i w poprawionych mazdach GJ, jak dobrze zrobią, a ja piszę za siebie, że warto, bo u mnie jest poprawa, to znaczy tylko szum, ale wynikający z mizernego wyciszenia i ewentualnej takiej a nie innej konstrukcji i warto te U11 wymienić. Syndromu typowego dla mazdy GJ 2013 niedomkniętego okna już nie ma.

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 15:50 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
CzerwonaStrzala napisał(a):
Sam teraz nie wiem czy umawiać się na wymianę tego zestawu 11 elementów "świstu uszczelek" czy dać sobie spokój skoro uzysk na plus jest marny

W moim odczuciu, u mnie po wymianie jest głośniej niż przed. Żałuję, że to zrobiłem. Nawet tego samego dnia złożyłem reklamacją i przy ponownie umówionej wizycie podobno coś "poprawiali", chociaż nie jestem o tym do końca przekonany bo brak pozytywnego skutku. Poprawkę wykonywał ten sam pracownik, więc może poczuł się urażony?

Smook napisał(a):
Próbowałem nawet maździchę sprzedać lub zamienić a w końcu po 2 próbie z uszczelkami jestem na etapie satysfakcji.

Czy to oznacza, że wymieniali Ci uszczelki dwukrotnie, bo jeśli tak, może powinienem spróbować ponownie.
Jaki miałeś efekt po pierwszym razie?

PostNapisane: Cz, 16 kwi 2015, 15:55 
crow jakby po FL nie było tego efektu to uwierz mi nie strzępiłbym sobie języka w tym dziale.
A jest, co może potwierdzić Szymek1604. Testowaliśmy na DK77 z Łomianek na Gdańsk przy marnej prędkości 120 km/h.
Jeździł ze mną także zyrafal na POW. I też może potwierdzić, że piździ w tylnej części drzwi przednich.
Pytanie czy wymiana 11 elementów dotyczyła tylko uszczelek między drzwiami a samochodem, czy także uszczelek pod listwami wokół szyby?

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1