| Teraz jest So, 31 sty 2026, 22:01 |
|
Strefa czasowa: UTC + 1 |
Dziwne klekotanie w górnej części silnika
Moderator: fabek
|
Strona 1 z 1 |
[ Posty: 6 ] |
| Drukuj | Poprzedni | Następny | ||||||
| Autor | Wiadomość | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| jarekm0180 |
|
||||
Posty: 33 Rok produkcji: 2011 Generacja: II Silnik: 2.2 MZR-CD (ON) Skrzynia: MT Wersja: TS2 Region: zagranica |
|
||||
| jarekm0180 |
|
||||
Posty: 33 Rok produkcji: 2011 Generacja: II Silnik: 2.2 MZR-CD (ON) Skrzynia: MT Wersja: TS2 Region: zagranica |
|
||||
| KOVAL |
|
|||||
Posty: 1913 Rok produkcji: 2008 Generacja: II Silnik: 2.0 MZR-CD (ON) Skrzynia: MT Wersja: TS2 Region: zagranica |
|
|||||
| jarekm0180 |
|
||||
|
||||
| Wojtas14 |
|
||||
Posty: 20 Rok produkcji: 2009 Generacja: II Silnik: 2.2 MZR-CD (ON) Skrzynia: MT Wersja: Sport Region: mazowiecki |
|
||||
|
Strona 1 z 1 |
[ Posty: 6 ] |
|
Strefa czasowa: UTC + 1 |
Kto przegląda forum |
||||
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości |
| Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników |

posiadaczem owej Mazdy 6 2.2TD 163KM z 2009 roku. Pare dni po zakupie tego auta zaniepokoiły mnie dziwne odgłosy z dobiegajce z pod maski najbardziej słyszalne są one w trakcie pracy silnika na biegu jałowym oraz przy gaszeniu silnika. Trudno ten dzwięk opisać gdyż słychac go w jednym rytmie który wogóle się nie zmienia nie towarzyszą mu żadne piski zgrzyty czy metaliczne dzwięki. Coś po prostu klekocze ale nie jest to dzwiek ciągły tylko rytmiczne stukanie czy jak to nazwać. Dzwięk bez zdejmowania górnej osłony silnika zlokalizowałem w tylnej górnej części silnika po prawej stronie w okolicach podszybia. Przysłuchiwałem sie pracy alternatora w może i śmieszny sposób ale sprawdzony przyłożłem drewniany długi cieńki trzonek do alternatora a do trzonka szklankę i nasłuchiwałem pracę łożysk nic podejżanego nie usłyszałem wszystko płynnie pracuje. Nie znam tych silników wiec cięzko mi narazie to ogarnąć to moja pierwsza Madzia poprzednie auto miałem Volvo S80 D5 AWD 185 KM z 2008. Więc panowie jesli ktos wie o co chodzi z tym stukaniem to prosze o pomoc, co moge sam sprawdzić by nie jechac odrazu do mechanika.