Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 16:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 19:04 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Dzięki. Przejechałem "bardzo dużo", bo całe 9 kilometrów z salonu do ochrony lakieru. Teraz będę cierpliwie czekał do wtorku, a może i środy.

Nawigacja po tej przejażdżce nie powala, wolę Here na telefonie: przede wszystkim słaba grafika i do tego źle mnie chciała prowadzić.

iStop też chyba będę wyłączał.

A Bemo? Bez fajerwerków, jakbym kupował rower. To znaczy sprzedawca bardzo w porządku, starał się, ale generalnie zabrakło choćby symbolicznej oprawy. Nawet nie dostałem okładki na dowód rejestracyjny, a to coś łączącego kluczyki trudno nazwać brelokiem. Pod tym względem Honda zdecydowanie górą.

Ostatnio edytowano Cz, 2 kwi 2015, 19:21 przez escorpion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 19:15 
Wstydliwy
Od: 12.01.2015
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Cena używanych ładnie spada, może sobie za jakiś czas taką GJ ke sprawię :-)
Za 12tys funtów już są w UK.
Niedawno kolegę namówiłem na GH takuya, bardzo zadowolony.

PostNapisane: Pt, 3 kwi 2015, 07:36 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
escorpion napisał(a):
...a to coś łączącego kluczyki trudno nazwać brelokiem. ...

Lepszy przyjdzie pocztą z laleczką po 2-3 tygodniach ;).

PostNapisane: Pt, 3 kwi 2015, 12:34 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
Ja przy odbiorze swojej dostałem przynajmniej wino choya. Ale to bylo pro moto w Katowicach. Etui na klucze dostałem od żony Obrazek

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 11:18 
Wstydliwy
Od: 28.10.2013
Czy w nowej poliftowej maździe 6 menu jest w języku polskim, chodzi o wyświetlacz na desce rozdzielczej? Drugie pytanie czy światła do jazdy dziennej przełączą się automatycznie na mijania jeżeli zostaną uruchomione wycieraczki szyby przedniej, przy pracy przez określony minimalny czas. Chodzi mi o to że jedziemy w czasie deszczu i czy wtedy światła przełączą się na mijania w momencie włączenia wycieraczek plus dodatkowo pogorszenia widoczności. Pytam bo wczoraj wracałem z Krakowa w stronę Radomia, praktycznie cały czas padał deszcz, i tak się złożyło że mijałem się z paroma mazdami 6 GJ w tym przed Radomiem z tą poliftową i wszystkie miały włączone dzienne ledy zamiast mijania. Ta ostatnia poliftowa to jechała (jechaliśmy) w czasie naprawdę dużej ulewy. Zresztą ten sam objaw zauważyłem w cx5. Pytam, bo w skodzie mam tak, że jak spadnie widoczność to dzienne same się przełączą na mijania(ok, to pewnie wszędzie tak powinno działać), ale dodatkowo przełączą sie jeżeli włączę pracę wycieraczek szyby przedniej(lub automat je włączy) w trybie pracy ciągłej przez okres co najmniej 15 sekund. Zbieram informacje bo już czas wreszcie wybrać jakiś samochód, a nie ukrywam ze mazda mi się podoba choć po przejażdżce cx5 byłem nieco rozczarowany nią, no ale to inny temat, teraz idę potestować poliftową.

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 11:53 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Przed fl tego nie na, a z wypowiedzi Kolegów z fl wynika, że nic się nie zmieniło.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 15:50 
Wstydliwy
Od: 06.02.2015
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
fajny brelok :) Masz możliwość otwierania i zamykania pilotem czy guziki są zasłonięte?

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 16:21 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
W temacie etui na pilota:

- silokonowe:http://www.ebay.com/itm/Remote-Smart-Key-Soft-Silicone-Key-Fob-Case-Holder-Cover-For-Mazda-3-6-CX-7-MX-5-/130761872323?hash=item1e7203d3c3&vxp=mtr

- skórzane: http://www.ebay.com/itm/Remote-Smart-Key-Genuine-Leather-Fob-Case-Holder-Cover-For-Mazda-3-6-CX-7-MX-5-/130821951544?hash=item1e75989038&vxp=mtr

- kolorowe silikony z otworami na przyciski: http://www.ebay.com/itm/2009-2014-2015-Mazda6-Remote-Key-Chain-Cover-/400895794568?var=&hash=item5d57405d88&vxp=mtr

Te kolorowe najbardziej mnie przekonują. Chyba najlepiej w jakimś jaskrawym kolorze, żeby łatwo było znaleźć.

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 17:16 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
rafik11 napisał(a):
Zbieram informacje bo już czas wreszcie wybrać jakiś samochód, a nie ukrywam ze mazda mi się podoba choć po przejażdżce cx5 byłem nieco rozczarowany nią, no ale to inny temat, teraz idę potestować poliftową.

Jestem ciekaw nawet na priv opinii i wrażeń po jeździe cx5 :idea: a zwłaszcza w porównaniu z mazdą6poFL :zawrotglowy: , jak można to nawet w osobnym wątku, który dla mnie byłby ciekawy :idea: co lepsze i co łatwiej na dziś kupić <niewiem>

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 17:48 
Wstydliwy
Od: 06.02.2015
Od czego zależy ilość przycisków na pilocie? Od wersji nadwozia? Wyposażenia?
Są trzy i cztero-przyciskowe :|
Jeden z nich z wykrzyknikiem !

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 19:43 
Wtajemniczony
Mam bezdotykowe zamykanie więc klucza nie używam. W etui chroniony jest przed zarysowaniami, łatwiej go znaleźć w plecaku lub torbie i... to prezent więc używam;-)

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 22:02 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
W FL przy opcji świateł auto włączają się światła mijania dopiero przy zmierzchu. Czujnik raczej nie reaguje na opady. Musiałoby się mocno ściemnić. Zawsze jest możliwość przełączenia ręcznego na światła mijania. Menu jest po polsku.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 13:56 
Bywalec
Od: 05.03.2015
ZBANOWANY!
Dla wszystkich kupujących - na stronie Mazdy wprowadzili już konfigurator GJ po FL - można więc w prostszy sposób, niż z broszury skonfigurować i zwizualizować swoje przyszłe auto

http://www.mazda.pl/konfigurator-landing/

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 16:58 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Nazwa "konfigurator" jest mocno naciągana

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 17:17 
Wtajemniczony
Kiedyś przeszkadzało mi w Fordzie i VW, że kupując samochód każdą jedną pierdołę trzeba było sobie domawiac. Katalog opcji był ogromny i dodając w moim odczuciu podstawowe dodatki cena znacznie różniła sie od początkowej. Mazda znalazła sie na drugim biegunie. Chcąc tapicerkę skórzaną trzeba brac w zestawie z całą masą zabawek które nie dla każdego są istotne a niewątpliwie wpływają na cenę. Zgadzam sie z Szymkiem1604 że nazwanie wyboru 4 opcji konfiguratorem jest trochę na wyrost. :) Z drugiej strony trzeba przecież szybko wybrac żeby później spokojnie czekac na swoj samochód kilka miesiecy :D

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 17:27 
Bywalec
Od: 05.03.2015
ZBANOWANY!
Eeee a mnie się podoba ten "drugi biegun" - konfigurując VW albo Skodę miałem wrażenie, że pół rzeczy chcą mi wcisnąć siłą (nie mówiąc już o milionach opcji). W Mazdzie sprawa jest prosta, a różnice w wersjach wyposażenia wyraźne - widać też, jak auto mniej więcej będzie wyglądać - dla mnie jest spoko to narzędzie (choć już mam GJ) ;)
poza tym może to skraca czas oczekiwania nieco? Aż się boję ile by trzeba czekać, gdybym zaczął się rozdrabniać na jakieś pojedyńcze moduły.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 20:50 
Wstydliwy
Od: 07.04.2015
Hej,
przymierzam się do kupna nowej Mazdy6, posiadam

* Mondeo kombi 2.0 TDCi 96kW Automat 2008, 150k przebiegu,

nie obserwowałem postępów motoryzacji w ostatnich latach (i nigdy tego nie robię, mam inne zainteresowania), ale z Mondeo jestem zadowolony bardzo,
jazda po mieście 60-70% przebiegu,
nie mam na co narzekać (poza drobiazgami, jak dla mnie) poza tym, że się starzeje.
Auto rodzinne, 2+2,
"sportowa" jazda mnie nie interesuje, przyspieszam do setki w jakieś 10-15 sekund (to ja przyspieszam do setki, a nie auto),
nie wiem jak szybko Mondeo przyspiesza do setki, nigdy się tym nie interesowałem (żeby sprawdzic ile ma koni zaglądam do dowodu rejestracyjnego),
i w zasadzie bez względu na to czym jeżdżę - przyspieszam do setki w 10-15 sekund.
Mondeo zadowala mnie tutaj całkowicie. Wygodne auto. Lubię jak obroty skacza max między 1800 a 2200.

Szukałem analogicznej Mazdy6 2.0 diesel AT, ale okazuje się, że diesel jest już "niedobry", sporo droższy, do tego 2.2 a nie 2.0, podatki importowe, dowiaduję się, że powinieniem jeździc "benzyną", etc.

Skonfigurowałem sobie (rezygnując z diesla...)

* Mazda6 Sky Energy Sky-G 2.0 165KM 6AT, wyszło mi 122900pln, mogę tyle dać, nawet więcej.

Niedługo będe miał jazdę próbną, ale oczywiście nie takim modelem, tylko PB 2.5, bo 2.0 nie mają ... Nie wiem jak mam 2.0 kupić wobec tego. W ciemno chyba?

1. Ma w ogóle sens taka zamiana przy moich potrzebach, przy planowanym przebiegu rzędu 15k, max 20k rocznie?
2. Jeżdził ktoś obydwoma modelami w podobnym "stylu" co ja? Jak wrażenia?
3. A może dopłacić do tego diesla? Warto?
4. Czy jest sens kupować PB 2.0 na podstawie jazdy próbnej PB 2.5 tylko? Czy w ogóle sobie jazdę PB 2.5 darować?
5. W Sky-Passion nie ma PB 2.0, jest tylko 2.5, za to o ile się nie mylę to są "inteligentne LEDy" długie nieoślepiajace, które chciałbym mieć, a których nie ma w Sky Energy... Co za bezsens ...
6. A może nie Mazda tylko coś innego?

Kolejne Mondeo, V, jest opcją, ale raczej w ostateczności, ta kratownica z przodu jest ohydna, sprawę pogarsza fakt, że jest zerżnięta z jakiegos modelu z wyższej pólki, co już żenuje,
a wewnątrz spodziewam się kaskad szaro-burego plastiku... jak w modelu, który właśnie posiadam - no ale zapowne na tym wady Mondeo V (jak dla mnie) się skończą... natomiast benzynowa Mazda6 to wyprawa kompletnie w nieznane.
Tak, czytałem sporo tutaj wokoło, wątpliwości pozostały.

// z góry dziękuję za opinie!

-----------------

TL;DR:
Mondeo kombi 2.0 TDCi 96kW Automat 2008
vs
Mazda6 Sky Energy Sky-G 2.0 165KM 6AT
jest sens?

Ostatnio edytowano Wt, 7 kwi 2015, 20:55 przez wwaa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 20:50 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Ja krótko, bo będą też pewnie inni.

Mając na uwadze Twój styl jazdy i obszar poruszania, wg. mnie diesla można sobie darować na początku. Pytanie teraz czy 2.0 a może 2.5. Automat zdecydowanie lepiej jeździ w 2,5. Dzięki uprzejmości kolegów z forum osobiście jeździłem jednym i drugim. Jeśli automat ja stawiałbym na 2,5. Choć trzeba się liczyć z wyższym spalaniem. I tu możesz przeżyć pewien szok. Bo o ile 2,0 TDCi w Mondziaku może zadowolić się ilością 6-7 litrów, o tyle Mazda tyle to w trasie i to przy oszczędnym traktowaniu.

Sam przesiadłem się z diesla ale to co jest szokujące ale w drugą stronę to spokój i cisza, mimo kłopotów z uszczelkami, na które narzekają niektórzy. Ja nie narzekam.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 21:07 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
Diesla przy takich przebiegach sobie daruj, no chyba, że kasa nie gra roli i lubisz jak ciągnie od dołu. W Sky-Passion jest PB 2.0 ale nie w automacie. Jak masz kupić 2.0 to jazda testowym 2.5 jest bez sensu. To nie jest pralka tylko auto za ponad 100k i jak masz wydać tyle kasy to niech załatwiają 2.0 albo umów się w innym salonie.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 21:19 
Prawie fanatyk
W ostatnim AŚ jest porównanie diesli, m.in. mondeo i mazdy6. Można dla ciekawości poczytać.
Przy takiej jeździe jak piszesz uważam, że 2.0 wystarczy, nawet w automacie. SkyEnergy znając życie i tak ma więcej od standardowego średnio wypasionego mondziaka. Czy warto dopłacać do większych kół, skór czy adaptacyjnych, kłopotliwych z czasem LEDów, sam musisz ocenić. Co będzie do używania a co do samoświadomości wypasu. Jak ci nie żal kasy i stać cię a chcesz sobie jeździć sprawnie i bez napinania się kup diesla. Po początkowych kłopotach zapewne teraz będzie tylko lepiej. Zapewne musisz iść w zestawieniu mazdy z tym co chcesz na jakiś kompromis. Polityki modelowej mazdy nie przeskoczysz.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 23:26 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
wwaa napisał(a):
5. W Sky-Passion nie ma PB 2.0, jest tylko 2.5, za to o ile się nie mylę to są "inteligentne LEDy" długie nieoślepiajace, które chciałbym mieć, a których nie ma w Sky Energy... Co za bezsens ...

W SkyEnergy są LEDY, przyjrzyj się dokładniej tej konfiguracji.
Ponadto uważam, że dla Twoich potrzeb i stylu jazdy SkyEnergy 2,0 AT w zupełności wystarczy. Potargujesz z dealerem i z pewnością kupisz grubo poniżej 120.000,-zł.

PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 08:03 
Adept
Od: 26.07.2014
Drodzy moderatorzy- w tym wątku swojego czasu zrobił się duży bałagan i czateria i dużo było wycieczek osobistych a teksty o siusiakach przejdą do kanonów literatury 21 wieku :lol: Mimo tego wątek w takim kształcie żył i pośród wielu śmieciowych informacji można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Wchodziłem codziennie. Obecnie po podziale na 2 wątki- oba praktycznie umarły. Czy jest opcja powrotu do jednego wątku?

PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 08:08 
Prawie fanatyk
Dlatego SkyEnergy wg mnie wystarcza w zupełności. Ale LEDy tu są bez tych wodotrysków najnowszych i systemów wyboru wiązki i nie oślepiania, czyli wersja chyba okrojona o ile pamiętam, chyba, że się mylę.

Najwyżej zakup GJ przenieść do czaterii jako całość i będzie żył, bo tu zawsze jest wiele wolnych myśli... a najwyżej tu zostawić dział zakup - cena rabaty, jaki dealer i najlepiej bez komentarzy zza nadto i będzie dobrze.

administrator
PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 08:45 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
garry2012 - powrotu nie będzie, zrobił się wreszcze porządek, mamy zakup merytoryczny z cechami o jakich wspomniał crow a w czaterii jest bla bla bla. ;)

A wątki nie umarły a jedynie zmalała ilość wpisów na dzień, bo Arzago i reszta napalonych na FL już odebrała samochody, emocje opadły i zrobiło się normalnie. :)

PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 10:52 
Wtajemniczony
Od: 07.01.2014
Region: lubelski
tombien napisał(a):
garry2012 -

A wątki nie umarły a jedynie zmalała ilość wpisów na dzień, bo Arzago i reszta napalonych na FL już odebrała samochody, emocje opadły i zrobiło się normalnie. :)

Hehe, dobre :D

administrator
PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 18:05 
Weteran
To jest pierwsza namacalna 2.5 z MT, szkoda, że bez dziennych ledów, pewnie z USA.
viewtopic.php?p=140873#p140873
Pojeździłbym w celu porównawczym. :D

PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 19:01 
Wstydliwy
Od: 27.06.2014
Z USA , bo prędkościomierz ewidentnie w milach. Sprzedawca tym się nie chwali.

PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 19:04 
Sory ale albo ja nie widzę albo mi na oczy padło - na którym zdjęciu Ty widzisz prędkościomierz wyskalowany w milach ? :idea:

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 19:12 
Weteran
Olek, na tym widać 2 podziałki, gruba i chuda ;) :
Obrazek

PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 19:18 
Wstydliwy
Od: 27.06.2014
Tak, też na to zwróciłem uwagę. Zawodowo wykonuję precyzyjną pracę , więc na szczegóły zwracam uwagę. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1