Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 20:00 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Wiem... Znajomy dostał zawiasy bo miał do alarmu podłączony dodatkowy siłownik od centralnego zamka który to rozpylił w samochodzie puszkę gazu piepszowego :hihi:

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 20:46 
A tej zawór to masz z własnym zasilaniem do zamknięcia. Czy akumulator zasila otwarciem? Bo jak tak to średnio bezpiecznie nawet dla ciebie samego. :/ jakikolwiek problem elektryczny i stoisz.

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 21:30 
Fanatyk
Dokładam dodatkowy akumulator żelowy, ale wcześniej tak nie robiłem i nie było problemu. Raz tylko instalacja przegniła przy zaworze ale właściciel auta kładł go osobiście i zrobił to w takim miejscu ze cala woda i śnieg spod kół leciał po zaworze.

Auto sąsiada uratowało takie odcięcie paliwa.

zasłużony
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 21:31 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Damianko napisał(a):
Tylko ze są interfejsy które "sprawdzają" czy ktoś nie namieszał w gnieździe wiec raczej bez sensu. Lepiej już odciąć piny z gniazda.

Ale jak już przełożyć pin od napięcia auta w inny, który spowodował by spalenie podłączonego interfejsu, to chyba by na niewiele takie "sprawdzanie" auta było skuteczne i możliwe.

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 21:37 
Fanatyk
Ale to właśnie napięcia sprawdza najpierw taki interfejs. Z resztą wystarczy zwykły mostek prostowniczy złożony z kilku diód żeby plus i minus trafiały na swoje miejsce niezależnie od tego jak je podłączamy.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 21:41 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Damianko napisał(a):
Wiem... Znajomy dostał zawiasy bo miał do alarmu podłączony dodatkowy siłownik od centralnego zamka który to rozpylił w samochodzie puszkę gazu piepszowego :hihi:

A złodziej dostał jakiś wyrok, czy też zawiasy lub może nic i jeszcze odszkodowanie ?

Pedału gazu demontować nie trzeba, na kabelkach na pewno jest "by wire" więc też możliwy do odcięcia "ja na gas, a on zgas panie".

Do komputera inny dostęp niż OBD, czyli spod maski ?
Ale skoro jest nagranie GJtki kradzionej, z wyraźną drogą wskazaną przez złodzieja do tej kradzieży, to spore prawdopodobieństwo, że tak właśnie to się odbywa - drzwi i z kabiny do wtyczki. Więc tam należy coś poprawić.

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 21:48 
Fanatyk
Złodziej był recydywa i poszukiwany wiec poszedł na piaski za całokształt.

PS. Tak mi się przypomina, że znajomy później się odwoływał i zakończyło się na grzywnej... A nie pamiętam już....

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 22:20 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Pocieszam się nadal nadzieją, że panowie złodzieje bardziej będą zainteresowani GJ po FL oraz modelami SkyPassion.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 22:40 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyPassion
Region: warmińsko-mazurski
Andrzejsr napisał(a):
Do komputera inny dostęp niż OBD, czyli spod maski ?

U mnie gniazdo jest pod kierownicą. A inny dostęp? Bluetooth, Wi-Fi, etc.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 22:46 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
zagryziak A czy jesteś pewien, że taki przeciętny złodziej odróżnia GJ przed liftem od tej po lifcie? Jeśli nawet tak, to ważniejszy dla niego będzie stopień trudności kradzieży i związanego z nią ryzyka. Ja mam zamiar możliwie jak najbardziej mu to utrudnić, przy zachowaniu wygody codziennego użytkowania.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 23:03 
zagryziak wersje po FL mają dla złodzieja kilka wad. Nie te elementy karoserii - zderzak, lampy. I nie to wnętrze - deska rozdzielcza, tunel, stacja mm. Co z tym zrobi? Przecież na alledrogo nie sprzeda. Bo kto miałby to kupić? Tak się łudzę przynajmniej... :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 23:05 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Złodziej na pewno wszystko odróżnia, bo w większości mają zamowienie na konkretny samochod.

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 23:11 
Fanatyk
rkarcz napisał(a):
zagryziak wersje po FL mają dla złodzieja kilka wad. Nie te elementy karoserii - zderzak, lampy. I nie to wnętrze - deska rozdzielcza, tunel, stacja mm. Co z tym zrobi? Przecież na alledrogo nie sprzeda. Bo kto miałby to kupić? Tak się łudzę przynajmniej...

Nie będzie rozbierać bo pojedzie na wschód.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 14:10 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
Pytaliście może w ASO o możliwość założenia dodatkowego immobilizera? Czy może sami mogą to założyć?

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 14:17 
Bywalec
Od: 05.03.2015
ZBANOWANY!
Voyager w Poznaniu - zakładają bez problemu, wstemplowują (autoryzują) w książeczkę.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 14:25 
Amator
Od: 24.01.2015
Rok produkcji: inny
makaronek orientujesz się może jakie koszta (moduł+założenie)?
Był ostatnio poruszany temat "łatwego" otwierania Mazd przez złodziei. Czy ktoś bardziej ogarnięty w zabezpieczeniach ma jakiś pomysł w jaki sposób mogą tak szybko rozbrajać zabezpieczenie? Może na tym poziomie jest jakaś szansa, żeby założyć coś dodatkowego, co utrudni dostanie się do środka?

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 14:52 
Bywalec
ZBANOWANY!
Nie wiem czy jest sens tych zabezpieczeń... rozmawiałem dzisiaj z kolegą z detailerworkshop (zostawiłem auto na kwarc u nich) - jak mi mówił, co się dzieje z autem po rozpyleniu gaśnicy w środku, to już chyba bym wolał, żeby mi to auto ukradli szczerze mówiąc niż rozpylili ten shit.
W kwestii immobilizera - wolałbym raczej żeby jak najmniej osób znało detale - jak wszyscy sobie założą ten sam a złodziej czyta to forum, to o kant dupy cały ten wydatek.
Dobry immo ze zmiennym kodem to wydatek od 300 do 700 zł, za założenie szacowali ok 200, więc koszt można założyć 500-1000

Z tego co słyszałem popularne są dwie metody - jedna to "udawanie" że samochód się zamknął jak od niego odchodziliśmy, dlatego zalecane jest jednak wciskanie przycisku i szarpanie za klamkę w celu potwierdzenia, że jest zamknięty. Druga, bardziej wyrafinowana, to wzmacnianie/repetowanie sygnału z klucza. Klucza nie dekodują w locie, ale wzmacniają jego sygnał jak np siedzisz w kinie i ktoś metr od Ciebie wzmacnia sygnał kierunkowo a gość na miejscu z jakimś transponderem odbiera taki wciąż zakodowany i wzmocniony sygnał i otwiera auto. Do odpalenia chyba nie wystarczy, dlatego muszą dodatkowo podłączyć się lapkiem.
Tu już ponoć kwestia jednego skryptu, którego uruchomiłaby dorosła małpa i odjeżdża.

Może warto też byłoby przejrzeć nagrania z kamer do kilku dni przed zdarzeniem - może wsadzają jakąś spreparowaną blokadę w drzwi (nawet zamknięte). Teraz wymyśliłem taki sposób - robisz cieniutką blokadę, która fizycznie uniemożliwia zamknięcie drzwi, ale czujniki w aucie widzą je jako zamknięte (ale tak naprawdę nie są - mogą to być rzadko używane drzwi np z tyłu, w których nie zauważymy różnicy). Złodziej przybywając do auta pociąga po prostu za klamkę i drzwi są otwarte (dzięki blokadzie samochód tego w ogóle nie pokazywał).

Blokada na skrzynię biegów manualną - nie mozna do dziupli odjechać na półsprzęgle? blokada blokuje poza tym (również w automacie) wajchę, nie przekładnie - więc może jest sposób aby szybciutko odpiłować zablokowaną wajchę i przełożenie ustawić śrubokrętem? (nie znam się na mechanice, może gadam bzudry)

ogólnie pisząc tego posta spędziłem 10 minut na myśleniu, jak można by było w prosty sposób minąć jakieś zabezpieczenia. Doświadczeni złodzieje mają na to całe miesiące, do tego mają backup ASO, loginy i hakerów na wschodzie - to wieczność.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 14:54 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
Słyszeliście może o zabezpieczeniu odcinającym napięcie na szynie can w przypadku braku lub niewłaściwego immobilizera w pobliżu? warto takie coś zamontować ?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 14:57 
Fanatyk
E tam. Sprzatałem auto w które wpompowałem 4 gaśnice. Stwierdzam że wolałbym to robić jeszcze raz niż zastanawiać się gdzie moje auto.

Kolejna sprawa to to że wejście do auta to najmniejszy problem.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 15:01 
Bywalec
ZBANOWANY!
Wg mnie sensowne zabezpieczenie to jest
- immobilizer ze zmiennym szyforwaniem - obojętne gdzie, byle nie siało błędami na szynie, bezobsługowy i bezawaryjny
- odcięcie zapłonu na pstryczek w nietypowym miejscu
- blokada skrzyni biegów Niedzwiedz - ma pięć zalet - kupuje kilka minut czasu potrzebnego złodziejowi, nie wpływa na bezpieczeństwo bierne, nie wpływa na gwarancję, może zniechęcić złodzieja (bo jest widoczna) aby w ogóle brał się za nasze auto (a co za tym idzie nie rozprowadzi nam gaśnicy), jest stosunkowo tania i jedną ogromną wadę - jest jednak prosta do złamania. Inne mechaniczne blokady, jak np Zeder są z kolei drogie, niewiele skuteczniejsze a w razie wypadku wbijają się w kolana.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 15:52 
Wtajemniczony
Zeder twierdzi, że jeszcze nikt nie pokonał ich blokady. Samochód może odjechać tylko na lawecie. Niedźwiedzia montuje się 2 godziny i podobny czas jest potrzebny, by go rozmontować. Mówię tu o nowym typie blokady, czyli "bezbolcowym".

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 16:19 
Fanatyk
A przy niedźwiedziu nie można nacisnąć sprzęgła i odjechać na lince?

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 16:23 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
zagryziak napisał(a):
Pocieszam się nadal nadzieją

rkarcz napisał(a):
Tak się łudzę przynajmniej...

Z tego wynika, że chyba obydwaj żywimy się złudną nadzieją. <hahaha> <hahaha> <hahaha>

Ostatnio edytowano Wt, 7 kwi 2015, 16:36 przez zagryziak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 16:32 
Amator
Od: 24.01.2015
Rok produkcji: inny
Ciekawy artykuł w temacie -> http://niebezpiecznik.pl/post/nowe-bmw-latwe-do-kradziezy/
Bardziej martwi mnie cytat z tego atrykułu "z zabezpieczeniem portu OBD nic nie można zrobić — zgodnie z unijnym prawem, dostęp musi być otwarty, aby warsztaty nieautoryzowane mogły naprawiać samochody danych marek".
Nic nie można zrobić, a wychodzi na to, że to jakaś czasowa dezaktywacja mogłaby wydłużyć sprawę amatorowi cudzej własności. Inna sprawa, czy jest to możliwe technicznie do wykonania.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 17:40 
Bywalec
ZBANOWANY!
tzn jak to nic nie można zrobić z OBD? uważasz, że złodziej poda Cie do trybunalu w Sztrasburgu ze nie pozwoliłeś mu naprawić samochodu danej marki? :D

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 17:43 
Fanatyk
Producent nie noże nic zrobić m. Co zrobi użytkownik to jego sprawa.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 17:50 
Bywalec
ZBANOWANY!
Uważam, że producent może zrobić zabezpieczenie OBD, które może być deaktywowane na żądanie. Mazda sprzedaje nakrętki na felgi antykradzieżowe - więc w teorii nie pozwala naprawić koła nikomu, kto nie ma klucza. Niech zakodują OBD na głupi PIN jak do telefonu (ustalany przez użytkownika) i tyle ;)

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 18:26 
Wtajemniczony
Damianko napisał(a):
A przy niedźwiedziu nie można nacisnąć sprzęgła i odjechać na lince?

Pewnie można, ale chodzi o to, żeby samochód nie odjechał o własnych siłach. Takie holowanie czy wciąganie na lawetę to zawsze jakaś niedogodność dla złodzieja i może zniechęcić.

Ja będę miał blokadę automatycznej skrzyni. Przymierzałem się też do Zedera:
https://www.youtube.com/watch?v=PdzO6gAcVUk

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 21:35 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
makaronek napisał(a):
... Z tego co słyszałem popularne są dwie metody - jedna to "udawanie" że samochód się zamknął jak od niego odchodziliśmy, dlatego zalecane jest jednak wciskanie przycisku i szarpanie za klamkę w celu potwierdzenia, że jest zamknięty...

To znaczy że właściciel - kierowca zamyka auto guziczkiem na pilocie/kluczyku a złodziej ten sygnał jakoś zagłusza i nie dociera on do auta, więc się nie zamyka ? - o to tu chodzi ? Nie zwróciłem uwagi czy mazda ma bolce w drzwiach , które się chowają po zamknięciu i wysuwają przy otwarciu - no to widać czy zamknęliśmy auto.
Czy to o coś innego chodzi z tym "udawaniem" że zamknęliśmy samochód?

PostNapisane: Śr, 8 kwi 2015, 07:10 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Tak, chodzi dokładnie o to.
Bolców w drzwiach (jak w polonezie) nie ma, ale obserwować możesz kierunkowskazy, albo diodę sygnalizacyjną alarmu. Ewentualnie lusterka, jak ktoś ma składane automatycznie :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1