Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 09:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 16:58 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Pewnie przewrotnie -ale chciałbym żeby mi ukradli GJ ,kupił by sobie normalny samochód ,a tak trzeba się męczyć jeszcze dwa lata. :mad:

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 17:17 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Normalny samochód? Czyli jak połowa Polski może jakiegoś wieśvagena czy szkodę? :-P

Ostatnio edytowano So, 4 kwi 2015, 17:29 przez escorpion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 17:23 
Bywalec
Albo wieśvagen albo skoda-przynajmniej nie jest zrobiony z badziestwa i nie trzeba jeździć 15 razy na rok do serwisu. Takie czegoś jak Mazda to w życiu nie miałem. <hahaha> Odpustowy samochodzik. <hahaha> <hahaha>

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 17:28 
Wtajemniczony
Nie wiem jeszcze, jak to jest z jakością szóstki. Mam w rodzinie dwójkę od 2011 roku i jest super. Tylko lać benzynę i jeździć. Nie ma samochodów bez wad, sporo zależy też od tego, jak się o niego dba.

Jak Ci tam bardzo nie pasuje, to po co się męczysz? Sprzedaj i po kłopocie. <disco>

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 17:51 
Świeżak
Od: 15.03.2015
Region: zachodniopomorski
Blasia napisał(a):
Albo wieśvagen albo skoda-przynajmniej nie jest zrobiony z badziestwa i nie trzeba jeździć 15 razy na rok do serwisu. Takie czegoś jak Mazda to w życiu nie miałem. <hahaha> Odpustowy samochodzik. <hahaha> <hahaha>

Ja miałem Hyundaia i30 od nowości jeździłem więcej niż 15 razy do serwisu, teraz mam Forda Focusa i wcale nie odwiedzam serwisu - nie ma teraz niezawodnych aut. A Ty widocznie miałeś pecha jak ja z hyundaiem ;)

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 21:13 
Wtajemniczony
W tym wątku piszemy, jak nie stracić naszych samochodów.

W Wawie i okolicach Mazda 6 niestety nadal jest niekwestionowanym numerem jeden wśród kradzionych aut. :/

Ja odebrałem swoją FL-kę dwa dni temu, a po świętach będę ją zabezpieczał antykradzieżowo. Poza tym mam garaż w domu i parking strzeżony przy pracy.

Wiem, że nie ma 100% zabezpieczenia, ale zawsze warto utrudnić pracę złodziejom. Oczywiście mam też AC+GAP, ale to nie prewencja, tylko ostateczne remedium na ewentualną stratę.

Ilu z Was myśli tak jak ja i już zainstalowało dodatkowe zabezpieczenia?

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 21:39 
Bywalec
Od: 05.03.2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią - co się dzieje po próbie skubnięcia auta. Powiedzmy, że złodziej zatrzymuje się na nietypowym pstryczku i jest na tyle miły, że nie rozpyla po złości gaśnicy ani nie wbija śrubokręta 40x w deskę - idzie sobie po prostu po rozbebeszeniu auta, wybiciu szyby etc.
I co wtedy się dzieje?

Przynosimy sobie stołek wędkarski, farelkę, rozbijamy obóz i garujemy tam po nocach?
Zaklejamy szybę taśmą klejącą?
załatwiamy sobie borowików 24/7 do pilnowania auta?

Nie boimy się, że za tydzień przylezie znowu, bogatszy o wiedzę z poprzedniego razu z nowymi narzędziami i nie powtórzy całej akcji?
Zastanawiam się po prostu, czy tymi zabezpieczeniami nie robimy sobie więcej problemu niż pożytku

- zabezpieczenia niewidoczne są skuteczniejsze, ale nie zapobiegają próbie, a więc kosztownego poniszczenia auta i nie wiadomo co po takiej probie robic w sumie
- zabezpieczenia widoczne pozwalaja zlodziejowi na przybycie odpowiednio przygotowanym, ale moze w 5% zniechęcają go do prob i woli poszukac innej
- wszelkie gps jak ktos tu pisal sa do bani z dwoch powodow - raz, że zakłócane, dwa, że niekoniecznie chcemy to auto odnaleźć

Generalnie ja mam zabezpieczenia (dzięki escorpion) ale czasem sobie tak myślę, że nawet jak go ukradną, to po prostu kupię inne (nie muszę czekać na auto po 3 miesiące, na moją GJ zdecydowałem się 2 marca, po tygodniu juz jezdziłem) - najwyzej szybciej mi sciagna w innym kolorze albo z inna skora - jakos przywykne. Moge tez z pocalowaniem reki kupic jakies inne auto prosto z placu od dealera innej marki, bo szczerze watpie czy po ewentualnej utracie Mazdy bym bral ją po raz kolejny.

Nie jestem taki super przekonany do zadnej z tez w tej dyskusji.

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 21:56 
Wtajemniczony
Dzięki za ciekawy głos. Ja wychodzę z założenia, że moje auto jest bardziej narażone na spontaniczną próbę kradzieży gdzieś na mieście, niż na zaplanowaną akcję w miejscu, gdzie parkuje na stałe. Do garażu laweta nie wjedzie, a poza tym mam tam monitoring 24/7.

Widziałem kilka filmików z takich spontanicznych prób kradzieży w biały dzień i zawsze jest duży pośpiech i nerwowość. Jak od razu się nie uda, to bezpieczniej i prościej jest sobie odpuścić i poszukać łatwiejszego celu. I właśnie na to liczę montując dodatkowe zabezpieczenia.

Moje poprzednie auto też należało do bardzo chętnie kradzionych, ale jakoś przez wiele lat udało mi się go nie stracić. Może miałem szczęście...

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 22:13 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
ZBANOWANY!
Blasia napisał(a):

Uff chyba zdetronizowałes mnie kolego w kwestii narzekania na Mazde. Ja też nie jestem zachwycony tym autem i mam podobne zdanie do Twojego ale nie aż tak aby wyglądać żeby mi ukradli :D

Chłopaki jak mają ukraść to i tak ukradą. Mamy AC więc w razie czego dostaniemy zwrot pieniędzy. Nie popadajmy w paranoje bo staniemy sie niewolnikami własnego auta.

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 22:15 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Wersja: -
makaronek napisał(a):
Generalnie ja mam zabezpieczenia (dzięki escorpion) ale czasem sobie tak myślę, że nawet jak go ukradną, to po prostu kupię inne

O ile się nie znajdzie w połowie rozebrane, bądź co gorsza w rowie. Bo wtedy zaczynają się schody...

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 22:58 
Bywalec
escorpion napisał(a):
Jak Ci tam bardzo nie pasuje, to po co się męczysz? Sprzedaj i po kłopocie.

Nie wiem jeszcze, jak to jest z jakością szóstki. Mam w rodzinie dwójkę od 2011 roku i jest super. Tylko lać benzynę i jeździć. Nie ma samochodów bez wad, sporo zależy też od tego, jak się o niego dba.Jak Ci tam bardzo nie pasuje, to po co się męczysz? Sprzedaj i po kłopocie. <disco>

Jak bym mógł to bym to zrobił .Niestety musze męczyć jeszcze dwa lata-to "coś" jest u nas we flocie :)

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 23:16 
Wtajemniczony
Blasia, skoro to według Ciebie takie kiepskie auto, to po co się katujesz i piszesz na tym forum (już 379 postów). Mnie by było szkoda czasu. Poza tym tu piszemy o zabezpieczeniach antykradzieżowych. Załóż sobie nowy wątek w stylu Smerfa marudy: "Jak ja nie cierpię GJotki". :geek:

PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 23:19 
Świeżak
Od: 15.03.2015
Region: zachodniopomorski
Blasia osiagnął już chyba kulminację frustracji z powodu swojej GJ. Jest to już trochę męczące...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 00:05 
Bywalec
Od: 05.03.2015
ZBANOWANY!
Kaczor napisał(a):
makaronek napisał(a):
Generalnie ja mam zabezpieczenia (dzięki escorpion) ale czasem sobie tak myślę, że nawet jak go ukradną, to po prostu kupię inne

O ile się nie znajdzie w połowie rozebrane, bądź co gorsza w rowie. Bo wtedy zaczynają się schody...

Tak się zastanawiam, mała chyba szansa, żeby ukradł go byle dresik - prócz podstawowych ma też dodatkowe zabezpieczenia, więc to raczej robota profesjonalisty. Profesjonalista raczej nie wjedzie do rowu autem, które ryzykował kraść. Na szczęscie mamy w Polsce złodziei znających się na swoim fachu ;)) więc szanse na sytuację opisaną przez Ciebie są relatywnie małe (choć istnieją). Może się tak stać oczywiście, że policja sobie moją akurat Mazdę upatrzy na prowokację i wyświadczą mi niedźwiedzią przysługę swoją brawurową akcją, ale chyba aż tyle pecha naraz mieć nie będę :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 09:11 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
escorpion napisał(a):
Dzięki za ciekawy głos. Ja wychodzę z założenia, że moje auto jest bardziej narażone na spontaniczną próbę kradzieży gdzieś na mieście, niż na zaplanowaną akcję w miejscu, gdzie parkuje na stałe. Do garażu laweta nie wjedzie, a poza tym mam tam monitoring 24/7.

Widziałem kilka filmików z takich spontanicznych prób kradzieży w biały dzień i zawsze jest duży pośpiech i nerwowość. Jak od razu się nie uda, to bezpieczniej i prościej jest sobie odpuścić i poszukać łatwiejszego celu. I właśnie na to liczę montując dodatkowe zabezpieczenia.

Moje poprzednie auto też należało do bardzo chętnie kradzionych, ale jakoś przez wiele lat udało mi się go nie stracić. Może miałem szczęście...

U mojego znajomego w Belgii siedzieli sobie w garażu ponad 3 godziny walcząc z odpaleniem auta także nie zawsze jest pośpiech.

Nawet udało im się odpalić auto ale niestety skrzynia biegów odmówiła współpracy i widać dali sobie spokój.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 09:45 
Wtajemniczony
Podobnie mogłoby być u mnie, bo czekałyby na nich różne niespodzianki. Poza tym w garażu jest monitoring (jedna z kamer "patrzy" tam, gdzie stoi mój samochód), a co jakiś czas ochroniarz robi obchód. <baseball>

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 10:20 
Bywalec
Od: 27.04.2014
Rok produkcji: 2012
Wersja: SkyEnergy
Mojemu znajomemu (tj. klientowi) z parkingu strzeżonego, w odległości około 50 m od budki "ciecia" ukradli w 2 minuty 3 miesięczną GJ. Oglądałem monitoring. Gości w kapturze otworzył drzwi tak jakby nie były zamknięte. Wsiadł z laptopem, chwila czasu i odjechał. Oczywiście cieć otworzył szlaban i tyle już go widzieli. Sadzę, że jakby mu tak łatwo nie poszło z odpaleniem, to by go porzucił i próbował gdzie indziej szczęścia.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 11:40 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
trzebaby może zamieniać piny w gnieździe przyłączeniowym

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 12:24 
Fanatyk
Tylko ze są interfejsy które "sprawdzają" czy ktoś nie namieszał w gnieździe wiec raczej bez sensu. Lepiej już odciąć piny z gniazda.

GPS i powiadomienia GSM to tez kupa bo najmniejsze urządzenia zakładające te sygnały nie są większe od standardowej ładowarki samochodowej do telefonu.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 13:30 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Odciąć piny? ale czasem trzeba się połączyć dla serwisowania.
Może stosunkowo prosta technicznie rzecz - zmiana gniazda na jakieś kompletnie inne fizycznie , no i w innym miejscu, oryginalne sobie mogłoby być na miejscu typowym, z niczym nie połączone. A dla siebie przejściówka gdyby była potrzeba do celów serwisowych.
A ta łatwość otwierania drzwi? coś mi się zdaje, że GJ ma chyba wyjątkowo korzystny dla złodziei stosunek łatwości kradzieży, do zysku z niej.

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 13:41 
Fanatyk
Odciąć było w cydzyslowiu. Wystarczy założyć gdzieś mikroswitch.

PS. Mojej Mazdy nie otworzysz kluczykiem :)

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 14:19 
Wtajemniczony
Podobno najlepsze są najprostsze sposoby. I znajomy pan Henio, który zamontuje taki patent. [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES]

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 15:05 
Prawie fanatyk
To może zdejmować remontowa pedal gazu

Chciałbym zobaczyć zdziwienie złodzieja który po odblokowaniu i uruchomieniu auta nie ma któregoś z pedałów

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 15:18 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Ja miałem tak jak mówi damianko założony microswitch na interfejs, plus microswitch jako odcięcie zapłonu. 3 razy miałem tylko wkładki rozwalone..... :D

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 17:34 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Region: warmińsko-mazurski
Pomijając dość intrygującą kwestię bezproblemowego otworzenia drzwi to niezrozumiałe i przerażające swoją głupotą jest zostawienie możliwości dostępu przez (przykładowo, bo to nie jedyna droga) interfejs diagnostyczny do wewnętrznego komputera. A potem wgrania mu swojego nieautoryzowanego firmware'u czy też zmiany parametrów w tym istniejącym. Żadnych podpisów cyfrowych, certyfikatów, haseł etc?!? Zastanawiające swoją beztroską :idea:

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 17:59 
Prawie fanatyk
a czy jakaś marka zabezpiecza dostęp do komputera w jakikolwiek sposób?

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 18:06 
Fanatyk
Chyba nie.... Nie wiem jak w nowszych ale w starszych vagach ze zczytaniem kodu immo nie było problemem.

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 18:17 
Bywalec
Od: 27.04.2014
Rok produkcji: 2012
Wersja: SkyEnergy
slawek napisał(a):
To może zdejmować remontowa pedal gazu Chciałbym zobaczyć zdziwienie złodzieja który po odblokowaniu i uruchomieniu auta nie ma któregoś z pedałów

To jest dobre <brawo>

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 18:48 
Fanatyk
Mojemu znajomemu raz rozbebeszyli bmw ale... kolega zabrał na noc akumulator do domu żeby podładować i auto zostało uratowane.

Jakiś czas temu zakładałem do moich aut elektrozawór na przewód paliwowy. Auto odpalone po minucie gasło i do tego zapowietrzał się układ paliwowy ;)

PostNapisane: N, 5 kwi 2015, 19:33 
Bo to taka komunikacja jak przemysłowa. I wewnątrz tej sieci nie ma żadnych zabezpieczeń. Pewnie wynika to z jakichś norm bezpieczeństwa. Tak jak nie można używać w immobilezerach funkcji antynapadowej że pojazd gaśnie po czasie. Nie można i już. Welcome in EU... :lol:

PS. Damianko jakby coś się stało potencjalnemu złodziejowi w twojej M6 przez to odcięcie paliwa to mógłbyś mieć ciekawie bo twoje auto nie spełnia norm bezpieczeństwa. Bezpieczeństwa kradzieży.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1