Teraz jest N, 8 lut 2026, 21:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 176  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 29 mar 2015, 11:37 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
szczęśliwości i dużo radości :D

PostNapisane: N, 29 mar 2015, 11:43 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: małopolski
Naturalnie że system nie zwalnia z myslenia ,ale chyba mnie rozumiecie, myślę że nie jeden z was miał podczas dlugiej jazdy podobna sytuacje że mu sie na ułamek sekundy przysneło.

PostNapisane: N, 29 mar 2015, 11:53 
wojcian Kiedyś tak, obecnie mam zasadę, że jakakolwiek oznaka znużenia to albo pobocze i spanie, albo hotel.
Żadne dojadę do najbliższej stacji paliw itp. Dojeżdżasz do najbliższej wioski i kładziesz się choćby na 15 minut.
Z delegacji nie wracam po 21. A w delegację nie wyjeżdżam szybciej niż o 7 rano.
A jeśli spotkanie, zlecenie mam na rano, to jadę o 17-18 dnia poprzedniego.
Właśnie przez kilka przypadków o których piszesz.
Kiedy zatrudniałem się w pierwszej pracy w miejsce jednego gościa to nasz szef "debil" wysłał go z Olsztyna do Koszalina na 9 rano.
Chłopina wyjechał o 4 rano i tuż za Olsztynem trafił czołówkę Astrą ze Sprinterem (którego kierowca zasnął).
Niestety zginął na miejscu. Dlatego jak mam okazję to zawsze o tym piszę.
Mnie to nauczyło sporo.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 29 mar 2015, 11:59 
Adept
Od: 10.07.2013
Region: małopolski
rkarczmasz w 100% racje.

PostNapisane: N, 29 mar 2015, 12:17 
wojcian ja nie neguję tych systemów bo nie tylko znużenie powoduje zjechanie z pasa ruchu.
Telefon na podłodze, zagadanie przez pasażera, zasłabnięcie i wiele innych.
Ale najczęściej jest to sen i warto mieć zasady których trzyma się niezależnie od żony, tęsknoty za rodziną, czy pojebanego szefa. :sad:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 29 mar 2015, 14:10 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Panowie pogaduchy z zwiazku z lane assist proszę prowadzić w innym temacie albo założyć nowy bo ten nie został stworzony do tego.

Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 13:50 
Amator
Od: 26.11.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyPassion
Mam pytanie odnośnie LIM'itera. Czy da się ustawić na nim jakoś wartość startową? Chodzi o to, żeby włączając limiter od razu było np. 50 km/h. Tak sobie myślę, że jak się jedzie przez jakieś wioski to co chwila trzeba zwalniać do 50 km/h i jadąc normalnie powiedzmy 90km/h i widząc tablicę teren zabudowany wciskam LIM autko zwalnia widzę koniec terenu zabudowanego wciskam i jadę normalnie. Konieczność zwolnienia do ograniczonej prędkości przed jej zafiksowaniem jest trochę niewygodne.
Drugie pytanie. Czy na wyświetlaczu wielofunkcyjnym można ustawić komunikaty po polsku? Z rysunków w instrukcji wynika, że powinny być po polsku np. "Zużycie paliwa" a na wyświetlaczy mam "Consumption".

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 14:10 
Wstydliwy
Od: 08.09.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
z tym limiterem to chyba nie da się tak, ale możesz złapać powiedzmy te 50 km/h i od razu "cancel", potem tylko w przypadku terenu zabudowanego wrzucasz "resume" i wszystko gra

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 11:28 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
1. Czy ktoś miał problem zawieszenia (czarny ekran) nawigacji w FL? Na górze tylko napis Nawigacja ale mapa cała czarna <o0> ... Pomogło dopiero wyjęcie i włożenie karty (wyłączenie i włączenie samochodu nie rozwiązało problemu).

2. Czy komuś zdarzyło się już że w czasie jazdy nagle pojawił się znaczek Mazdy i system się restartował?

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:00 
Bywalec
Od: 05.03.2015
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
1/2 nie - na 1 może pomóc update map (do zassania z mazda.pl i pozniej z tej sekcji connect, p;otrzebny lapek z czytnikiem SD i program toolbox). Na 2 raczej update softu - wygląda to tak, jakby skoki napięcia powodowały, że system "myśli" że był reset elektryki - do ogarnięcia nowym softem (w aso za free, nie daj sobie wkręcić opłat za update wadliwie działającego softu). Pozostaje się modlić, żeby ta niestabilność systemu nie oznaczała fakltycznych skoków napięcia w instalacji samochodu, spowodowanych słabym akumulatorem lub innym problemem.

przy zgłaszaniu wszelkich błędów systemowych polecam Wam pisać zawsze (i to zarówno w Mazdzie, jak np telefonach komórkowych) iż problem występuje nieregularnie i nie da się go na zawołanie wytworzyć, ale powoduje problemy z bezpieczeństwem i podstawowym działaniem urządzenia (reset, zawieszanie, problemy z działaniem systemów bezpieczeństwa auta jak asystent pasa, czy w telefonach gubienie zasięgu, rozłączanie rozmów w centrum miasta etc.) zawsze też warto dopisać, że w tych samych warunkach (na tych samych ustawieniach w tak samo wyposażonym samochodzie) przetestowano w innym aucie i problem w innym nie występował.

po 1 nikt nie ma czasu testować tego przez 10 godzin żeby zreprodukować błąd, więc muszą dać wiarę, że występuje
po 2 sprawa dotyczy podstawowej funkcjonalności urządzenia więc update softu lub wymiana urządzenia (w telefonach) jak najbardziej wchodzi w rachubę
po 3 jeśli dotyczy bezpieczeństwa, nie mają prawa ani chęci odmawiać. Napisz więc, że resety tej nawigacji powodują, że systemy (i tu kolejna rada, robimy z siebie lamę) WARIUJĄ
po 4 dopisujemy zawsze jakiś niby niewinny tekst o ustawie, prawach konsumenta, bezpieczeństwie etc
po 5 jeśli mamy znajomego prawnika, wklejamy tam jakieś prawne marudzenie i dajemy mu do podpisania

ja już bez stempla kancelarii nie gadam z żadną firmą

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:10 
Świeżak
Od: 31.01.2015
U mnie po aktualizacji nawigacji miałem problem z jej uruchomieniem, wyskakiwał czarny ekran,były próby ładowania i tak wkoło... Nie pomogło ponowne włożenie karty, ani backup do wersji sprzed aktualizacji. Dopiero przywrócenie ustawień fabrycznych /reset systemu pomógł. Pozostałe funkcje działały. Spróbuję raz jeszcze z aktualizacją.

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:12 
Wtajemniczony
OK. Dzięki za obszerną odpowiedź :) Mam nadzieję, że problem się nie powtórzy... Jeśli się powtórzy, zastosuję się do wskazówek.

Co do update'u: myślałem, że jak auto świeżutkie to i mapy i soft świeżutkie :)
Ale faktycznie sprawdzę z tym toolboxem czy tam jest najnowsze czy po prostu w porcie w Antwerpii wpychają kartę SD z mapami nagranymi rok wcześniej...

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:14 
U mnie czasami po uruchomieniu wyskakuje kompas z informacją, że nie mam karty SD z mapą. Ale po 10-20s mu przechodzi... <slabo>

Ostatnio edytowano Wt, 31 mar 2015, 12:15 przez rkarcz, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:14 
Świeżak
Od: 31.01.2015
Jeszcze aktualizowałem bazę gracenote, zmieniałem ustawienia w nawigacji, może nie powinienem <nie>

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:17 
Bywalec
ZBANOWANY!
Ja w dzień po odebraniu auta wsadziłem SD do komputera i ku mojemu zaskoczeniu był dostępny kilkunasto-gigabajtowy update map, więc nie jest tak, że wsadzają najnowsze (mimo zapewnień dealera, że robią mu update przed oddaniem - bullshit)

Ostatnio edytowano Wt, 31 mar 2015, 17:16 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Zdanie rozpoczynamy z Wielkiej litery

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:20 
Wtajemniczony
A ja głupi myślałem, że aktualizacje "tych map" są raz na ruski rok, więc mam najnowsze mapy skoro tydzień temu odbierałem... <oczy> Ale jak zaktualizuję, to się zepsuje wszystko, tak? :)

A gdzie sprawdzić jaką wersję softu mam wgraną w aucie? (nie chodzi mi o mapy tylko wewnętrzny soft).
Jest jakiś nr wersji gdzieś w systemie? Sprawdziłbym czy to "najnowsza"... :)

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 12:26 
Bywalec
ZBANOWANY!
W ustawieniach w którejś zakładce są informacje o systemie - można zrobić zdjęcie telefonem bo ten numer wersji ma z 30 znaków jakby co 5 sekund wypuszczali nową ;)))
problem w tym, że nie wiem gdzie znaleźć, która wersja jest najnowsza do porównania - chyba poprzez jakieś serwisowe dostępy do Mazdy warsztaty mogą to zweryfikować. Gdybyście doszli do tego, jaka wersja mazda connect jest najnowsza, skąd ściągnąć aktualizację oraz JAK JĄ ZROBIĆ (bo to nie jest takie proste nieraz, np w BMW jak robiliśmy update softu, trzeba było podłączać jakiś prostownik o dużej mocy bo akumulator się wyczerpywał w 30 minut, a update trwał 2.5h) - można sobie napytać biedy ;)) - dawajcie znaka.

W hyundaiu updatowałem soft blaupunkta 830 wiele razy, ale warto pamiętać, że to urządzenie nie ma wpinki w CAN - nie ustawia się tam np działania systemów pokładowych, jedynie radio, filmy i nawigację, a tu pewnie do updatu potrzebny jest jakiś wyspecjalizowany kabel OBD z pinem, który trzeba wyłamać żeby działało, prostownik i haker z białorusi, który to zautoryzuje ;) to tak w ramach przestrogi przed robieniem samemu tych update - jeśli pytacie jak się robi, to znaczy, że nie powinniście go robić ;)))

Ostatnio edytowano Wt, 31 mar 2015, 17:17 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Zdanie rozpoczynamy z Wielkiej litery.

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 21:41 
Bywalec
Od: 05.02.2014
Region: lubelski
Jestem ciekawy ile pokazał wam najwięcej wyświetlacz spalania chwilowego.. mi udało się docisnąć do 64l/100 ...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 1 kwi 2015, 07:11 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica

jak by niebylo videa, niezauwazil bym tego . od tej pory tylko lekko z spiurkem na gaz <baseball>

PostNapisane: Śr, 1 kwi 2015, 07:47 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
:arrow: to takie wartości są w rzeczywistości? Nie byłem tego świadomy. Wiadomo, że jest duże, ale że aż tak. :idea:
W Volvo miałem ograniczone wyświetlanie do 25.5 l, pewnie po to, żeby nie drażniło. Sprawdzę z ciekawości u siebie jak to wygląda.

PostNapisane: Śr, 1 kwi 2015, 07:51 
Bywalec
Od: 05.02.2014
Region: lubelski
Czy to wyscig na 1/4 mili?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 1 kwi 2015, 08:16 
Nałogowiec
jorzel: testowalem jak to jedze z 0-100 w obie strony

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 10:21 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
No to odebralem wczoraj GJFL o specyfikacji jak po lewej poki co zachwycony :) Czekaja mnie
dwie trasy w najbliszych dniach to napisze cos wiecej jesli chodzi o wrazenia, tymczasem mam
dwa szybkie pytania:

1 - swiatla do jazdy dziennej - one sie same wlaczaja niezaleznie od tego czy mam swiatla na off
czy na auto?

1a - czy zmienialiscie cos w ustawieniach mz-d odnosnie czujnika zmierzchu ktory jest standardowo
na srednio - mialem wrazenie ze wczoraj jakos pozno zalaczyl LEDy - jak interpretowac te ustawienia
jasniej/ciemniej - jak ustawia jasno to ebdzie sie wlaczal wczesniej i wylaczal pozniej ?

2- w instrukcji (3-16 i 3-17) jest napisane, ze centralny zamek powinien sam zamykac auto po ruszeniu
i predkosci powyzej 20 km/h - komus to dziala? cos trzeba przestawic i ustawic?

dzieki :)

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 10:33 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
kichu ty to wyczytałeś w instrukcji polskiej?

Bo z tego co wiem, to chłopaki zoom-zoom uznali, że w europie jest to nikomu nie potrzebne :arrow:

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 10:35 
Bywalec
Polska instrukcja ktora dostalem od dealera w kwitami :) Przy czym ustawienie tej opcji sugeruje
ze na drzwiach kierowcy powinien byc przycisk do zalaczania/wylaczania centralnego zamka (tam
gdzie sterowanie szyb), a - chyba tam jest tylk u nas blokada otwierania szyb przez pasazerow).

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 10:42 
Wtajemniczony
1a Jechałem w pochmurny dzień i też miałem wrażenie, że powinien odpalić światła mijania, a tu zwykłe dzienne... Chyba też to przestawię.

2 Faktycznie jest o tym w instrukcji! Ale to trzeba w personalizacji pogrzebać, bo to chyba tam trzeba odpalić. Dzisiaj to sprawdzę :wink:

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 10:46 
Bywalec
tylko obawiam sie, ze sie nie da, bo u nas nas drzwiach tam gdzie szyby nie ma przycisku do blokowania centralnego zamka

jeszcze takie pytanko, sygnal dzwiekowy na blokowanie/odblokowanie drzwi z klamki lub pilota jest stadnardowo wylaczony? trzeba zalaczyc wg instrukcji?

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 12:06 
Wtajemniczony
Może brak przycisku nie będzie przeszkodą :)

Sygnał jest u mnie też wyłączony standardowo, ale też da się to zmienić w opcjach personalizacji.

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 15:30 
Nałogowiec
na slowacji sie znalazla GJ zrobiona na GAZ- LPG v
Holandskej firmie Prins .
Samochod ma na GAZ zrobionych 35tkm

PostNapisane: Cz, 2 kwi 2015, 19:36 
Wtajemniczony
kichu napisał(a):
tylko obawiam sie, ze sie nie da, bo u nas nas drzwiach tam gdzie szyby nie ma przycisku do blokowania centralnego zamka

Faktycznie w FL się nie da ustawić blokowania przy ruszaniu z miejsca, bo to się ustawia przyciskiem blokowania w drzwiach, który istnieje tylko w wersji z instrukcji... :sad:
Przez moment miałem nadzieję, bo w ustawieniach pojazdu jest punkt zamki drzwi, ale ustawione tam samoryglowanie to niestety tylko to, że sam się samochód zamyka jak z niego wyjdziemy z kluczykiem... Zapomnieli tam dodać "zamknij po ruszeniu z miejsca"... Szkoda.

-- Dodano: Cz, 2 kwi 2015, 20:36 --

kichu napisał(a):
1 - swiatla do jazdy dziennej - one sie same wlaczaja niezaleznie od tego czy mam swiatla na off
czy na auto?

Światła do jazdy dziennej w trybie off włączają się tylko podczas jazdy samochodem. Rzecz jasna start/stop w pozycji ON.
To dlatego nie mogłem tego zobaczyć, a wydawało mi się, że coś świeci...
Co ciekawe: w wersji przed-FL w tym ustawieniu włączał je czujnik oświetlenia...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 176  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1