Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 14 lut 2015, 20:06 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Stan napisał(a):
...
Gość z likwidacji opowiedział mi parę historii na temat klientów którzy po kradzieży kupili M6 i po roku znów miał z nimi spotkanie. :(
<suicide>

KILKU PO DWA RAZY??? k....
To ile już tych M6 zginęło ??? to hurt jakiś!
Gdyby mi się taka sprawa kradzieży przytrafiła na bank tego samego auta bym nie kupił.

zasłużony
PostNapisane: So, 14 lut 2015, 20:10 
Stały bywalec
Od: 15.01.2014
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
Tyle zginęło
http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/gal ... -2014.html

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 14 lut 2015, 20:50 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: wielkopolski
Pytanie tylko czy to chodzi o model GJ czy wszystkie 6.

zasłużony
PostNapisane: So, 14 lut 2015, 20:58 
Stały bywalec
Od: 15.01.2014
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
LPG: Tak
Na fotce jest GJ-tka więc raczej o nią chodzi.

moderator
PostNapisane: So, 14 lut 2015, 21:11 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: pomorski
Na pewno chodzi o wszystkie modele. Tak jak w przypadku Golfów, Audi A4, Passatów itp.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: So, 14 lut 2015, 21:14 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Też mi się tak wydaje.

administrator
PostNapisane: So, 14 lut 2015, 23:46 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
ZibiX napisał(a):
Pytanie tylko czy to chodzi o model GJ czy wszystkie 6.

Myślę, że w zeszłym roku szły GH a od tego roku zaczęły się GJ - trochę już tego jeździ, więc są potrzebne tanie części. :/

PostNapisane: So, 14 lut 2015, 23:58 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: małopolski
Ale gj są jeszcze chyba na gwarancji ,to kto by kupował te części ,a jeżeli nawet nie to i tak za małe przebiegi żeby coś się uwaliło .Na taki towar z pieca musi być zejście, tak że statystyki robi gh.

PostNapisane: N, 15 lut 2015, 10:51 
Wstydliwy
Od: 12.01.2015
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: TS
Wytłumacz to kolegom z Włochów :-)
Ja w Piastowie, pewnie też bym się długo nie nacieszył.

PostNapisane: N, 15 lut 2015, 11:02 
Adept
Od: 10.07.2013
Region: małopolski
Ale co mam wytłumaczyć. :idea: ,że kradną każde auta,mniej lub więcej. Taki kraj .

PostNapisane: Wt, 17 lut 2015, 11:08 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Odbiór mojej FL-ki mam już na początku kwietnia, więc muszę szybko zdecydować, jak ją zabezpieczyć. Aktualnie mam LoJacka i dostałem propozycje przełożenia modułu za symboliczną złotówkę i kontynuacji z abonamentem w wysokości 60 zł brutto, czyli taniej niż płacę teraz. A konkurencja?

- http://www.gannet.pl/ ma ceny z kosmosu: 2214 moduł + 100 abonament (obie ceny brutto).
- http://www.autoguard.pl/ : 3000 brutto za instalację + abonament od 50 do 60 zł (też brutto) - ten system wydaje mi się najlepszy
Są jeszcze:
- http://www.datasystem.pl/
- http://www.cma.com.pl/
- http://navicar.pl/

PostNapisane: Wt, 17 lut 2015, 11:59 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
Kolejna wariacja na temat: http://www.spidersweb.pl/2015/02/play-gdzie-jest-auto.html

PostNapisane: Pn, 9 mar 2015, 22:45 
Bywalec
Od: 05.03.2015
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
Czy ktoś orientuje się, jak montowanie prostych odcięć np pompy paliwa wpływa na diagnostykę, pokazywane błędy etc?
Czy jak pan mechanik-elektronik mi rozpruje jakiś kabel żeby się wczepić wiązką do przycisku ukrywanego w aucie, to na panelu nie wyskoczy mi jakiś błąd z którym będę musiał jechać do ASO albo mi unieruchomi auto?

PostNapisane: Pn, 9 mar 2015, 23:56 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Tego nie wiem, ale takie odcięcia _podobno_ łatwo złodziejowi wykwalifikowanemu obejść - po podniesieniu maski jakoś podłączają bezpośrednio prąd do cewek zapłonowych z akku, z pompą paliwa ponoć podobnie. To wniosek z moich przeszukiwań informacji na te tematy. Na to jakieś zabezpieczenie dodatkowe otwarcia maski (mechaniczne) ma działać (wtedy łącznie z tymi odcięciami). Ale zawsze jakieś utrudnienie. Wydłużenie obwodu o ile jakichś oporów nie spowoduje, tak na logikę błędów nie powinno powodować.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 21:23 
Bywalec
ZBANOWANY!
Odpuszczam chyba Zedera, słyszałem od dwóch osób o spustoszeniu, które to ustrojstwo może zrobić z kolanami czy podbrzuszem w razie wypadku. Dodatkowo koszt tego praktycznie jest równy opłacie za wypożyczenie auta na czas likwidacji szkody całkowitej ;)) A skuteczność - może i wysoka, ale też nie "nie do ruszenia"

jakieś natomiast zabezpieczenie mechaniczne chciałbym - czy możecie coś polecić?
Co sądzicie o bear-lockach, czy inaczej "niedźwiedziu" na przekładnię biegów? wiem, że w TVN takie coś wygiął zwykłym kluczem, ale mam wrażenie, że to jednak nie była taka sama blokada.

Jestem otwarty też na inne propozycje. Natomiast z tego, co udało mi się dziś dowiedzieć, jest bardzo niewiele miejsc w GJtce, w których po wpięciu nie sypie błędami, co skutecznie uniemożliwia sensowne montowanie samoróbek i pstryczków (a więc wielopoziomowej blokady zapłonu).

PostNapisane: Wt, 17 mar 2015, 23:59 
Bywalec
Od: 27.04.2014
Rok produkcji: 2012
Wersja: SkyEnergy
A ja chyba sobie na początek zakupie coś na pedały.
http://www.jakkupowac.pl/jakie-mechanic ... odu-kupic/

Pozwoliłem sobie zacytować " Złodzieje mają patenty na wszystkie zabezpieczenia – elektroniczne i mechaniczne. Decydującą rolę odgrywa element zaskoczenia. Jeśli nie są przygotowani na rozbrojenie jakiegoś zabezpieczenia, szanse na to, że samochód nie zostanie skradziony, wzrosną. Specjaliści uważają, że nie ma sensu inwestować w wiele zabezpieczeń mechanicznych. Ich zdaniem lepiej kupić jedno, ale za to solidne, niż obwieszać tanimi blokadami każdą część w samochodzie. Wysoko oceniane są blokady lewarka zmiany biegów montowane w tunelu środkowym. Niezłym zabezpieczeniem ze względu na trudną dostępność jest blokada pedałów. Nie należy inwestować w blokady kierownicy, ponieważ są one najłatwiejsze do sforsowania i ich nieautoryzowane zdjęcie zajmuje ledwie kilka sekund."

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 00:53 
Nowicjusz
Od: 15.11.2012
Rok produkcji: 2013
Wg. mnie nie powinniśmy się ograniczać i lepiej kupić kilka solidnych zabezpieczeń mechanicznych. Jak będziesz miał jednocześnie porządną mechaniczną blokadę pedałów, kierownicy i lewarka zmiany biegów to wtedy tradycyjną metodą już Ci auta nie ukradną.

Jeszcze jakiś ukryty pstryczek elektryczek i zmniejszasz ryzyko o kolejnych kilka procent.

Obowiązkowo zostawiamy ukryty telefon pod siedzeniem, na który będziesz mógł się wdzwonić na gorąco po kradzieży.

Musisz też pamiętać o przechwytywaniu fal radiowych z pilota/kluczyka przy otwieraniu/zamykaniu drzwi. Możesz zapomnieć o bezkluczykowym wejściu, a sam kluczyk musisz przechowywać w pokrowcu nieprzepuszczającym żadnych fal (są dostępne na Allegro).

Jeśli jednak zdecydujesz się na system bezkluczykowy to używaj tylko przycisku na drzwiach i sprawdź czy auto naprawdę zostało zamknięte, bo przestępcy często zagłuszają sygnał z pilota i odchodzisz zostawiając auto otwarte.

Pamiętaj też o tym, gdzie serwisujesz auto, częste były sytuacje, że kilka dni po wizycie w serwisie auto ginęło.

Niestety nadal mogą zabrać auto lawetą, a więc musisz jeszcze pomyśleć o tym scenariuszu. Najlepiej kupić jakąś blokadę mechaniczną na koło, coś w stylu wykorzystywanych przez Strażników Miejskich. Warto też wykupić jakieś dobre namierzanie radiowe w abonamencie, koniecznie na falach nie obsługiwanych przez tradycyjne zagłuszacze/jammery.

Nie zapomnij o kupieniu jakiejś pałki na wypadek rozboju i ustaw sobie automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu, bo często wysadzają kierowców na światłach.

Nigdy ale to przenigdy nie wysiadaj z auta zostawiając kluczyki w środku, nawet na krótką chwilę, a szczególnie jak zamykasz/otwierasz bramę wjazdową, widzisz przyklejone kartki do tylnej szyby, słyszysz brzdęk butelki w nadkolu albo będziesz po delikatnej stłuczce.

Wystrzegaj się też osobników społeczności romskiej z samochodów typu Audi/BMW/Mercedes życzliwie wskazujących na kapcia w oponie.

Nigdy nie zatrzymuj się do kontroli policji z nieoznakowanego auta w obszarze niezabudowanym, łatwo trafić na przebierańców, którzy czyhają na Twoje auto.

Pod żadnym pozorem nie zostawiaj kluczyków do auta w "niby" zamykanych szafkach na siłowni czy basenie.

Dodaj do tego jeszcze ubezpieczenie, tak na wszelki wypadek jakby jednak ukradli Ci auto i wydaje mi się, że będziesz mógł w miarę spokojnie spać :)

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 07:22 
Bywalec
Łatwo Ci tak pisać, bo jeszcze Ci nie ukradli auta. Ja się kiedyś znalazłem w takiej sytuacji i rozumiem kolegów.

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 07:40 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
misiek !!! tyle rad :)
nie masz pojęcia jak to jest gdy idziesz i nie ma autka
poza tym jakieś uprzedzenia do konkretnych ludzi? :sad:

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 15:25 
Nowicjusz
leeart napisał(a):
Łatwo Ci tak pisać, bo jeszcze Ci nie ukradli auta. Ja się kiedyś znalazłem w takiej sytuacji i rozumiem kolegów.

Postem chciałem zwrócić uwagę na fakt, żeby nie dać się zwariować. Jest wiele różnych sposobów na kradzież Twojego auta. Utrudnianie sobie życia blokadą na pedały w tak dostojnym aucie jak Mazda 6 wg. mnie nie pasuje. Nie po to kupujesz auto z bezkluczykowym dostępem, żeby potem walczyć z mechanicznymi blokadami. Jeśli już chcesz jakieś dodatkowe zabezpieczenie to takie, które nie utrudnia życia Tobie. Ja już pisałem na ten temat - dobre ubezpieczenie + parkowanie w bezpiecznych miejscach, najlepiej na parkingach strzeżonych. Ja opłaty na parkingi traktuje tak samo jak opłatę za paliwo - zwykły koszt posiadania auta. Pewnie zaraz powiesz - ale ja parkuje pod blokiem, nie mam garażu etc. Wierz mi - jak się zastanowisz i poszukasz to zaraz zlokalizujesz niedaleko parking strzeżony. Oczywiście z parkingów strzeżonych też giną auta, ale statystycznie dość rzadko i mocno obniżasz prawdopodobieństwo, że Twoje auto zginie.

koliber1960 napisał(a):
misiek !!! tyle rad :)
nie masz pojęcia jak to jest gdy idziesz i nie ma autka
poza tym jakieś uprzedzenia do konkretnych ludzi? :sad:

Wszystkie te rady są z życia wzięte i pokazują ile jest sposobów na kradzież auta, co też uświadamia, że żadne zabezpieczenie nie pomoże. Wiem jak to jest stracić auto, może nie bezpośrednio, ale kiedyś mojemu ojcu zwinęli auto po 10 dniach od zakupu. I nie miał ubezpieczenia. Boli i to mocno.

Co do drugiego pytania - jestem zdecydowanie człowiekiem bez uprzedzeń do kogokolwiek, ale wizja właściciela nowej Mazdy 6 zakładającego blokadę na pedały czy kierownicę przypomina mi czasy sprzed 15 lat i nie mogłem się powstrzymać przed szczyptą sarkazmu :)

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 16:17 
Wtajemniczony
Ja zwykle parkuję w "bezpiecznych" miejscach, ale lubię utrudnić "pracę" amatorom cudzej własności wtedy, kiedy jednak zaparkuję w bardziej podejrzanej okolicy, czy choćby pod marketem. Nie wszędzie są parkingi strzeżone.

Wciśnięcie w takiej sytuacji bolca blokującego skrzynię biegów czy noszenie przy sobie "pluskwy" od dodatkowego immobilizera nie jest dla mnie jakoś szczególnie uciążliwe, a zdecydowanie poprawia samopoczucie. A oto przecież chodzi.

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 17:11 
Bywalec
Okazja czyni złodziejem. Które auto ukradnie złodziej jako pierwsze: z otwartymi drzwiami, zabezpieczeniem fabrycznym, czy z dodatkowym? Oczywiście wszystkie na lawecie, ale jak nie może wjechać lawetą? Nie wszyscy kupują auto w leasingu i na firmę. Przelicz swoje dodatkowe ubezpieczenia + koszty parkowania na średnie koszty paliwa, ciekawe ile wynosi cię eksploatacja. Tylko nie piszczcie, że jak stać cię na M6 to powinno stać cię na garaż itp. bo z garażu tez kradną.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 08:12 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
misiaku ale autko masz fajne <spoko>
prawie tak fajne jak nasza M6 :wink:

PostNapisane: So, 21 mar 2015, 19:27 
Nowicjusz
leeart napisał(a):
Okazja czyni złodziejem. Które auto ukradnie złodziej jako pierwsze: z otwartymi drzwiami, zabezpieczeniem fabrycznym, czy z dodatkowym? ... Nie wszyscy kupują auto w leasingu i na firmę. Przelicz swoje dodatkowe ubezpieczenia + koszty parkowania na średnie koszty paliwa, ciekawe ile wynosi cię eksploatacja.

Na pewno lepiej jest mieć dodatkowe zabezpieczenie niż nie mieć. Chodzi mi tylko o to, żeby nie dać się zwariować decydując się na coś w stylu blokady na pedały czy kierownicę. Auto kupowałem prywatnie, ubezpieczenie płacę standardowe tak jak każdy inny, kosztów parkowania nigdy nie liczyłem, ale nie są to jakieś duże pieniądze. Tak jak mówiłem traktuje to jako standardowy koszt eksploatacji jak paliwo czy płyn do spryskiwacza i nie miałem tutaj na myśli kosztów, które można sobie rozliczyć, bo też nie jestem na DG.

koliber1960 napisał(a):
misiaku ale autko masz fajne <spoko>
prawie tak fajne jak nasza M6 :wink:

Haha, dzięki :) Na początku miała być nowa Mazda 6, strasznie mi się podoba i byłem bardzo zadowolony z poprzednika. Ale zapragnąłem coś mocniejszego z sześcioma garami, a niestety w Europie najmocniejszy silnik 192KM był dla mnie delikatnie za słaby i nie dawał prawie żadnego przeskoku w stosunku do mojej poprzedniej Madzi. Poza tym jest to nadal 4-rzędówka. Zakochany w japońskiej myśli technicznej miałem do wyboru tylko Lexusa i Infiniti i padło na to drugie. Póki co jestem bardzo zadowolony, w stosunku do poprzedniej M6 brakuje mi trochę większego bagażnika, tutaj to jest jednak porażka z tym. Ale 5 sekund do 100-tki rekompensuje mi to z nawiązką każdego dnia jak wsiadam do auta :)

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 21:36 
Wtajemniczony
FL-ka już za chwilę, więc pora wybrać dodatkowe zabezpieczenie. Zamiast Zedera wezmę http://niedzwiedz-lock.pl/. Rozmawiałem z nimi i do szóstki z automatem pasuje model 1658K. W Wawie blokada z montażem to koszt 800 zł.

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 21:43 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Miałem takie w 2005 roku założony w Seacie..... po trzech miesiącach ukradli mi go.
Wszelkie blokady na skrzynie są bez sensu bo wystarczy wcisnąć sprzęgło i albo na lawetę wciągną albo na holu odholują...

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 21:58 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
otest napisał(a):
po trzech miesiącach ukradli mi go.

<hahaha> Przepraszam Cię otest. On zwyczajnie zmienił właściciela. Może źle go traktowałeś. :wink:

A tak na serio. Zdecydowanie należę do grupy, która twierdzi, że najlepsze zabezpieczenie to dobre ubezpieczenie. I co wam z tych wszystkich zabawek? Sposobów na kradzież są setki, połączone z rozbojami a taka blokada zabezpieczy tylko przed jednym ze sposobów.

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 22:06 
Wtajemniczony
I znowu ten argument o dobrym ubezpieczeniu. To cię nie uchroni przed kradzieżą, a nawet jej nie utrudni. I będziesz musiał znowu czekać 3 miesiące na samochód, a z AC dostaniesz kasę, która ci starczy na fragment samochodu. No chyba, że masz też GAP. A w Wawie i okolicach GJ-otki są kradzione na potęgę. :/

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 22:16 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Tak mam GAP. I co z tego, że będę czekał? Na swoją czekałem miesiąc, jeśli mamy być szczerzy. I nawet gdyby mi auto zginęło, może bym pomyślał o zmianie koloru :lol: . Pewnie przez krótką chwilę :lol: Ale bym pomyślał :wink:

Nie ma się co napinać. Stara prawda mówi, że jeśli jest zlecenie na Twoje auto, to ono i tak zginie.

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 23:31 
Bywalec
ZBANOWANY!
Ale jeśli nie ma zlecenia, tylko poszukiwanie okazji, to wtedy zginie tego z "dobrym AC" a nie tego z zabezpieczeniami ;)
dobre AC + GAP jak najbardziej musowo, ale jakieś zabezpieczenia też się zawsze przydadzą. I to nie jest tak, że i tak przyjadą lawetą - laweta w garażu pod blokiem to raczej dziwny widok to raz, dwa nie przeceniacie trochę Mazdy6? lawetą to przyjeżdżają po X6 albo CLSy a nie po Mazdy.

Dwa dodatkowe zabezpieczenia (elektroniczne i mechaniczne) i śpimy spokojniej. A po 3 latach niech sobie kradną ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1