Teraz jest So, 31 sty 2026, 14:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 29 mar 2015, 14:15 
Adept
Od: 15.12.2014
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: śląski
Cześć,
Mam problem od wczoraj z kierunkowskazami, mianowicie:

Dając kierunek w lewo bądź w prawo na desce migają mi oba kierunki + przeciwmgielne przednie. Po chwili przyśpieszają jak to typowo dla spalonej żarówki.
Na zewnątrz (na awaryjnych) zamiast kierunków migają mi przednie postojowe. Boczne kierunki ledwo widoczne (może zwarcie?). Z tyłu problemu nie ma.

Dając postojowe+halogeny = świecą mi (bez migania) kierunkowskazy oba z przodu. Jeśli wrzucę jakiś kierunek to dany kierunek pulsuje (ale nie gaśnie).

Problem mi się uaktywnił ot tak z nikąd. W pewnym momencie zniknął (może od kręcenia kierownicą i bawienia się manetką / wyłączenie auta). Potem wrócił gdy zapaliłem halogeny i tak już został. Nie pomaga wyłączenie samochodu, bawienie się alarmem pilota, w sumie jestem bez rady.

Żarówki z przodu (poza bokami) wymienione, bez zmian. Boki też na moment odłączałem, bez zmian.

Sprawdziłem bezpieczniki pod maską (nie wszystkie ale te które mi się wydały powiązane z problemem). Pokręciłem kierownicą, kablami poruszałem nad pedałami, w reflektory postukałem... Podpinałem przy problemie auto do kompa i bez błędów w forscanie. Na moment odłączyłem aku (bez reseta/hamulca), bez zmian.

Przeczytałem gdzieś że przekaźnik haka u kogoś był winny - też mam hak. Gdzie jest ten przekaźnik? Wtyczkę z tyłu mam "czystą".
Czytałem coś że może problem z masą, trzy śrubki reflektorów odkręciłem, cośtam próbowałem ruszyć, od strony pasażera jedną śrubę z masy też przetarłem z płatem. Gdzie mogę jeszcze coś przeczyścić odn. masy?

Wyciągając bezpiecznik "HAZARD" (św. kierunkowskazów) przestawały mi migać postojowe (i wtedy nic nie miga z przodu).

Mógł paść przerywacz? Węszę jeszcze że w pająku manetek jakiś kabel się przetarł lub zwarcie jest. To mi tylko do głowy przychodzi. Jakieś propozycje?

Jak pająka rozebrać, sprawdzić te kable?

edit6: refactor postu

edit7: Próbuję coś wyciągnąć ze schematu ;) Przy okazji zaraz idę spróbować ręką wyłowić flasher. Da radę bez rozwalania deski i wyciągania zegarów? Jak nie to jak rozebrać?
Obrazek

edit8:
Manetki są sprawne - odłączyłem je a mimo to awaryjne świecą z halogenem/postojówkami. Odłączyłem też nieszczęsny sterownik świateł (GR1A 67890A LIGHT UNIT 07B16), przy okazji pozbędę się skandynawskich - bez tego sterownika też źle awaryjne migają (był przypadek że czarną wtyczkę sterownika odpiąłem i na moment się opamiętało, ale powtórzenie tego manewru potem nie poskutkowało).

Czasami zaskoczy (rzadko) i kierunkowskaz i awaryjne dobrze działają - wtedy wystarczy włączyć halogen i problem wraca. Ciężko mi powiedzieć czy chwilowe olśnienie to przez kopanie po kablach czy "ot tak" to się zdarza. Patrzałem jeszcze po tym schemacie wyżej, mam nadzieje że to kwestia przelutowania jakiegoś tranzystora albo zimny lut... TYLKO GDZIE JEST TEN FLASHER CHOLERNY.

Odpiąłem też wiązkę (poniżej), w ogóle światła nie święcą i próbowałem od nich dojść i czegoś znaleźć...
A, po odpięciu sterownika świateł (on też kontroluje halogeny - nie mogłem ich bez niego uruchomić) jeśli wrzucę kierunek to przeciwny na konsoli słabiutko miga, podobnie z kontrolką halogenów - też słabiej świeci.

Zamykając samochód z pilota bez sterownika świateł mrugał do mnie od przodu postojowymi.... może jednak masa :O ?

Dodatkowe foty:
Obrazek
Obrazek

Gdzieś tutaj szukać flashera?
Obrazek

-- Dodano: N, 29 mar 2015, 15:15 --

I chyba naprawiłem.

Przez ostatnie dwa dni było dość wilgotno i jakotako problem nie występował, najwyżej w pojedynczych porywach. Tym bardziej czytając fora dla innych pojazdów w większości wypadków zalecano zaczynać od przeczyszczenia styków masy. Całość dała mi do myślenia + nadzieję, że nic z elektroniki nie padło i to tylko taka "pierdoła" problemem jest ;)

W końcu dzisiaj zabrałem się znowu za diagnozę. Wczoraj już na koniec dnia sucho i wracając do domu od luby problem na dobre wrócił, wcześniej pomógł mi o dziwo patent z chwilowym odłączeniem jednego halogenu - niestety wczoraj stojąc na orlenie nie zadziałał ;)

Odpiąłem dolot filtru powietrza z przepustnicy (krzyżak), samą obudowę filtra wystarczyło podnieść i położyć nieco po lewej (+ odpięcie wtyczki, nieobowiązkowe). W końcu pełny dostęp do masy. Poszperałem tam kablami, zalałem śrubki coca-colą, pilotem ciągle wciskałem otwieranie drzwi (czyli migniecie kierunkami) i problem znika... i momentami wraca. Mamy sprawcę!

Sprawa wygląda tak:
Obrazek

Śrubka masy była praktycznie nie do ruszenia, 3-5 serii zalania cocacolą, kwadrans lekkiego jej siłowania i w końcu poszła.

Obrazek

Całość przeleciałem papierem ściernym, nawet nieco rudawą śrubkę. Na moment podłączyłem lekko to odpalając halogeny czasami mi kierunki migały (ale ogólnie działało).

Poskręcałem to do końca, wydaje się działać. Pomęczyłem różnymi sposobami "do zepsucia" i nadal wydaje się ok. Nie sądzę by to jeszcze przewodność pozostałej cocacoli poprawiała bo czyściłem śruby też chusteczką ;).

Poskręcane do kupy, trzy miejsca masy (czyli to ze zdjęcia + 2 po stronie pasażera które są bez problemu dostępne) zasmarkane wazeliną jakby co i kilka innych śrubek i wydaje się działać.

Jadę zaraz jeszcze na jazdę testową + potem komputer, jakby się coś złego wydarzyło to zaktualizuję ten post. W najgorszym wypadku to jeszcze to "pudełeczko" z którego kable masy idą może być, ewentualnie gdzieś niedaleko kable, ale to już do ogarnięcia się wydaje.

Podsumowując pro tip:
- Najpierw wyczyść styki masy
- Spróbuj zmienić żarówki
- Zerknij na bezpieczniki ofc pod maską

Straciłem czas na:
- Rozbieraniu plastików i bawieniu się wtyczkami pod kierownicą, w dodatku jak ktoś nie ma interfejsu i kompa to milion błędów może sobie tak narobić których potem nie zresetuje ;)
- Próbie rozebrania przedniej konsoli z radiem
- Grzebaniu przy żarówkach samych reflektorów przy tym plastik pokrywki ułamałem i muszę jakiś szrot znaleźć...

Pozdrawiam

│ :: dexterxx.pl ─ Kontakt ─ O mnie ─ Blog

───
Obrazek
───
dostałem warna za to, że linkowałem "dexterxx.pl", mimo, że nie zarabiam na reklamach ani seo.
Znowu linkowanie do motostat oblepionego reklamami jest całkowicie w porządku.... (-.-')

Strefa czasowa: UTC + 1