Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 12:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 00:11 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Hmmm, co do lepszego wyciszenia do 160, do chyba nie bardzo. Ale i tak gratuluję udanego zakupu

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 00:50 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Jeśli komuś nie odpowiada Mazda, zawsze może zagłosować na Forda A.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 10:18 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Katalin napisał(a):
8. Przycisk sport - nabierasilnik wyraznie wigoru, rusza spod świateł jak z pracy

Zazdroszczę auta :)

Nie wiem gdzie pracujesz, ale chyba tej pracy nie lubisz skoro szybko z niej uciekasz, jak z pod świateł <spoko>

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 11:03 
Adept
Od: 10.01.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
i ja się wypowiem... odnośnie moich spostrzeżeń...
na wstępie nikogo nie bronie, nie atakuję, nie tłumaczę itd....... ale...

sposób postrzegania auta to sprawa bardzo subiektywna...
ale ...o ile o gustach się nie dyskutuje, bo można w nieskończoność przekonywać się do piękna w takiej czy innej postaci, to wrażenia z jazdy daną wersją silnikową auta można już nieco zobiektywizować...
pytanie: jak kto przyjmuje krytykę... forum jest po to żeby ją również wyrażać...
z niepokojem obserwuje czasem, że próba skrytykowania jakiegoś rozwiązania spotyka się z ogólnym niezadowoloniem, wręcz czasem nagonką na "Krytyka"
ale chyba nie o to chodzi... szanujmy ludzi o odmiennych poglądach, bo i oni mogą mieć porównanie z czymś dla nas nieznanym... pomijam tu jakieś ew. patologie...

Mazda jest piękna...robi mega wrażenie wizualne i niektórym to wystarczy...
inni w ślad za agresywnym wyglądem oczekują współmiernych wrażeń dot. dynamiki auta...

nie ma się co obrażać, że ktoś skrytykował silnik 2,0, że nie jedzie...
jeśli ktoś wcześniej jeździł czymś dynamicznym (a to też bywa pojęciem subiektywnym), to dokładnie takie wrażenie odnosi patrząc na wersje 2,0...i jeśli oczekuje dynamiki po 2,0 to po prostu auta w tej wersji nie kupi...

sam objeździłem wszystkie wersje silnikowe oprócz 2,0 145 KM i dla mnie też 2,0 to nie to, o czym już wspominałem...
prawdą jest też, ża człowiek przyzwyczaja się do dynamiki auta i rekompensuje sobie brak dynamiki inną techniką jazdy - jak dostałem auto zastępcze auto segmentu B poj 1,2 80 KM to stwierdziłem, że tym też można szybko jeździć tylko przy wyprzedzaniu potrzebny dłuższy rozbieg przed wykonaniem manewru...

2,2 175 KM robi naprawdę mega pozytywne wrażenie, ale ryzyko potencjalnych problemów odstrasza, więc pozostają benzyny...

faktem jest też, że coś drgnęlo i nawet Japończy bardzo powoli zaczynają wdrażać benzyny z turbo (ToYOTA, Honda), więc era wolnossących silników powoli się kończy... no chyba że takowe pozostano jeszcze dla małych pojemności w małych autach...

ja czekam na 2,5 FL do jazd testowych i w ciągu miesiąca mam zamiar podjąć decyzję... czy mazda czy jednak inna marka...
FL wizualnie dla mnie jak najbardziej na + a przede wszystkim piękne nowoczesne wnętrze...

w promoto (Katowice) rabatów raczej nie dostanę - tak wywnioskowałem z ostatnich rozmów z nimi (3 tyg. temu) i tak wynika z opinii przedmówców...
ale Bielsko Biała (GAZDA) zaproponowała start rozmów od rabatu od 2%...
we Wrocławiu najszybciej będą mieli demo 2,5 L FL, więc czekam do tego kwietnia... jutro może wybiorę się na kolejną jazde 2,5 GJ i pogadam jeszcze o warunkach zakupu w Zabrzu...
decyzja zakupu mi się tak przeciągnęła, że już mi ciśnienie rośnie...

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 11:31 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
pietropit napisał(a):
spokojnie nie warto się niektórymi przejmować...
tą , tę ...

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 11:41 
Bywalec
Od: 22.08.2014
Wersja: -
Panowie nie zapominajcie w jakiej klasie uplasowała się GJ-ka, porównując ją do samochodów z podobnymi silnikami naprawdę nie jest źle
fakt, doznania wewnątrz są wytłumione i nie ma efektu "pierd...nięcia" jak w sportowym aucie, ale na drodze mazda nie wypada blado nawet z wolnossakiem 2.0

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 11:43 
Prawie fanatyk
rkarcz napisał(a):
poxtazo wyrok wydany. Jesteś orłem sokołem. Zapomniałem. Zwracam ci tylko uwagę że tych twoich docinek na tym forum jest sporo. I wszyscy to idioci nie tylko nie mający pojęcia o motoryzacji ale także o matematyce, a ty jedyny oświecony w tym bagnie tumanów bez pojęcia. Autentycznie ci współczuję.
Poza tym zauważ z kim masz tu do czynienia. Nie z cymbałami od gniecenia gazu w podłogę tylko koneserami marki, silników wolnossących itp. Twoje wywody o znajomości rzeczy u mnie wywołują tylko uśmiech politowania. Nawet mnie nie denerwujesz... Spotkałem w swoim życiu masę pozerów. I jeszcze jeden nic nie zmieni.

PS. Większość wybierających 2.0 ma w głowie silnik wolnossący, niskie spalanie i święty spokój. Więc twoje miauki o tym jak to nie idzie chyba nie mają podatnego gruntu. A 2.5 Zachar wyciągnął 7.3 do setki. Gdzie w tym jest twój diesel? A nie, czekaj zapomniałem. Qrwa Zachar też huja się zna....

Tak szczerze , to ty masz jakiś problem. Poxtazo nie obraził ani razu , a ty tak ... na wizji też wpomniałbyś mu o " miałczeniu" , bo w moim przypadku muielibyśmy już połapać się za dupy...

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 12:00 
bespartyjny do twojej szczerości akurat się przyzwyczaiłem, nie boli mnie to.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 12:14 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
rkarcz zabawny jesteś człowiek. Przyjedz do mnie to pokaże jak wygląda garaż pozera. Jak pozer jezdzi samochodem na codzień,jak jezdzi zabawka z garażu nr dwa.Nie wiem kto tam ile wycisnał ale uciać0.6 sek tego co deklaruje fabryka to spory cud ;) Poza tym co stoperem w telefonie ten pomiar wykonywał czy fotokomórka lub urzadzeniem gps przystosowanym do mierzenia sprintu do 100. Jeśli nie to taki pomiar może być błędny nawey o sek a jak ktoś się zna to wie ,że to bardzo duzo. Dlatego nie wierze w takie cuda niewidy,ale chetnię sprawdzę się z tą 2.5 benzyna. Koneserze silników wolnossących,ktore się kończa z racji normy emisji spalin,a co do ekonomi to proszę Cię,8-9litrow to jest ekonomia?

-- Dodano: Cz, 19 mar 2015, 12:14 --

escorpionnie gniewam się:) Stukam z telefonu nie używam autokorekty ani słownika bo nie lubię:)

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 12:40 
poxtazo obejrzyj to YT:

https://www.youtube.com/watch?v=oV39k3IjK8g

tu masz testy przyspieszenia:

https://www.youtube.com/watch?v=FJMGxuQKlqk

a później komentuj co on robił, jak i gdzie.
I sam widzisz. Nie wiesz, a gadasz.
Musisz mieć ostatnie zdanie.
Inaczej dyskusja nie miała miejsca.
Mi tylko o to chodzi.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 12:54 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Rok produkcji: 2015
semp napisał(a):
Do Warszawy ma dotrzeć za 2 tygodnie, tzn. ma być gotowe do odbioru. Przynajmniej w Bemo Motor jest umówiony na koniec marca po odbiór z tej dostawy.

Z zebranych tu informacji wynika, że najbliższa dostawa do W-wy jest za jakieś 2 tygodnie (czyli odbiór pierwsze dni kwietnia), bo statek zacumował w Antwerpii dopiero wczoraj...
A u Bołtowicza co mówią w temacie najbliższej dostawy? Ktoś coś ma jakieś świeże info?

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 13:07 
Nałogowiec
no widze, ogladalem te materialy zanim kupilem. Pokaz mi jeszcze takie testy diesla,ja nadal uważam ze diesel w takich samych warunkach będzie szybszy i nie chodzi o moje zdanie na końcu czy na początku.
tutaj masz inny filmik testu 2.5 benzyny który mówi co innego
https://www.youtube.com/watch?v=r4B9UnYLbM8
a tu diesel

https://www.youtube.com/watch?v=SZMjbmlYSRM

No i takich można znaleść tysiące,różne warunki,różne osiągi te nieco inne są od tego co znalazleś,a kij ma zawsze 2 końce.

Ostatnio edytowano Cz, 19 mar 2015, 13:18 przez poxtazo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 13:15 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
poxtazo napisał(a):
... sasiad ma 2.5 benzyne at no to robie go az furczy moim dieslem jak koncza mi sie konie przy ok 200 to wtedy dojezdza. zasada prosta malo nm maja te silniki benzynowe wiec i nie jada. to poprostu obiektywna prawda a nie chec nawkladania komus ze moje lepsze.

...

Aha, jasne :) a ile później sąsiad rusza? kawkę dopija jeszcze ? lub jak bardzo ma tą swoją benzynę zepsutą? no bo co byś nie robił i jak nie chciał sobie samopoczucia podnieść, to diesel mazdy 2,2 jest wolniejszy od benzyny 2,5. I "niutki" w silniku nie zawsze mają przełożenie na niutki na kołach, po to są przełożenia, ale to wiesz oczywiście, jak i to że turbinka się rozkręcić musi i swoje silnik odczeka zanim do niego dotrze że kierowca wcisnął gaz, to samo z odjęciem gazu (BTW być może stąd nie rozumiesz co się dzieje po _odjęciu_ gazu w zakręcie - diesle średnio na gaz reagują)

A co do "2.0 nie jedzie" , ale przecież nim jeździłeś .
Jedzie, jedzie _dokładnie_ tak jedzie jak stoi w papierach - te 9 czy 10 sek do 100 . Nie rozumiem czego oczekiwałeś, że jak wsiądziesz to zrobi w 5 sek te 100? niby skąd ? tak jak diesel 2,2 znikąd , bez modyfikacji nie zrobi "aż furczy" 2,5 .

Kto kupuje 2.0? - ktoś komu wystarczy aż nadto do przemieszczania ?

Wiesz, gdybym był złośliwy zapytałbym "kto kupuje bmw - przecież to nie wygląda". No ale nie jestem, więc nie pytam.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 13:16 
poxtazo nie ma co strzępić języka po próżnicy. Jak będę miał 5kkm musimy się umówić i ten spór rozstrzygnąć 3 przejazdowym rajdem do 200, 3 przejazdowym żeby nie było że komuś źle noga zeszła z hamulca itp. Pytanie ile kosztuje 1h wynajęcia toru z jakąś fajną prostą?
Te same warunki, pełny bak, dociążenie workami z piaskiem lżejszego kierowcy i można porównywać. Oka?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 13:23 
Nałogowiec
a w benzynie wszystkie nm ida na kola tak? hehe Silnik benzynowy dziala na innych prawach fizyki?;)

-- Dodano: Cz, 19 mar 2015, 13:23 --

no tak,to jest najlepsze rozwiazanie. takie same warunki i test. nie ma torow za wielu w polsce. Za to sa lotniska stare idealne do takich prob. dlugie proste na odludziach.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 13:31 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
escorpion napisał(a):
Czy Wy też tak mieliście, że do czasu zamówienia auta sprzedawca zawsze oddzwaniał i bardzo szybko odpowiadał na maile, a jak już podpisaliście "cyrograf", to jeden wielki olew? :mad: Ja tak mam z Bemo. A zapowiadało się tak pięknie.

semp ja zamawiałem w połowie grudnia, czy załapię się na ten transport, który przyjedzie pod koniec marca? Miałem dostać potwierdzenie z Bemo, ale zostałem zignorowany.

Nie wiem, dlaczego w Bemo Cię ignorują, do mnie zadzwonił sprzedawca z informacją, o planowanej dostawie, choć wiem, że ze względu na udzielony rabat nie z tego żadnej prowizji od sprzedaży. Samochód zamówiłem podczas pierwszej wizyty w salonie, więc nie wiem jak byłbym traktowany jako klient zainteresowany zakupem. Teraz nie narzekam.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 13:55 
Stały bywalec
Od: 27.07.2013
Region: zagranica
A ja w ubiegly weekend zajechalem do ASO w miejscowosci obok zeby zobaczyc czy maja juz wersje po FL.
Mily pan przytaknal i powiedzial ze tam stoi w rogu. Stalem z boku auta wiec nie bylem pewnien czy to juz nowa wersja, wszedlem do srodka a tam wszystko po staremu, rozczarowany poszedlem do sprzedawcy i pytam kiedy beda mieli nowa po FL a ten zrobil wielkie oczy i i wzrokiem skierowal sie na GJ. Tlumacze glupkowi ze nie o ta mi chodzi tylko ma mi powiedziec kiedy bedzie nowa i po chwili zastanowienia odpowiedzial ze za miesiac maja jakas dostarczyc ale czy bedize to wersja po FL to nie wie <suicide>

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 14:04 
Bywalec
Od: 22.08.2014
verva99 to Ci się trafił zorientowany typ

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 15:46 
Świeżak
Od: 07.12.2014
Region: dolnośląski
W którymś topiku padło pytanie o zabezpieczenie podwozia, wiec uprzejmie informuję. Widziałem na placu w GJFL, którą mam odbierać, że podwozie jest sprayowo spryskane jakimś zielonym czymś. Zrobiono to w porcie już w Europie. Niestety wcześniej nigdy nie widziałem customowego zabezpieczenia, więc nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie czy ma to jakiś sens.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 15:51 
Prawie fanatyk
No i k.. wa będzie mielił dalej mini hejta ... Słaby ten wątek sięzrobił.
Pytam, czy kolega Poxtazo za mało jeszcze sięwytłumaczył , że nie mądrzy się , a przedstawia fakty ?
Po kiego jeszcze Andrzejsr drązysz ?
Kutfa , jeżeli diesel ma 420 Nm/2000 i mocy 175 i kręci się do 5500 obr/min ( jak benzyna )
,a Pb 2,5 ma 256Nm przy 3250 obr/min i kręci się do około 6000 użytacznych obrotów, to nie ma bata , że diesel jest szybszy szczególnie na starcie i potem pod koniec 2,5 go może doganiać jak już się napędzi. Co złego powiedział ? Jeszcze zależy czy ktoś umie wykorzystać to co ma pod maską co często jewst decydujące. Teoretyczna wiedza często mało daje w praktyce, a ty mielisz to odejmowanie gazu jak receptę na nie wiem co i nic z tego nie wynika.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 16:08 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
bespartyjny Chłopie lubię Cię i wiesz o tym dobrze. Ale moim zdaniem niepotrzebnie się tym wszystkim sam tak mocno nakręcasz.
Admin-moderatorzy dlatego przenieśli ten wątek do czaterii (z głównego wątku ZAKUP GJ-ki) aby chłopcy mogli się swobodnie nabzdyczać, targować, przekonywać a nawet skakać sobie do oczu. Byle odbywało się to w wysokiej kulturze, nie używali chamskich słów, jednym słowem nie słali sobie wzajemnie epitetów. <spoko> :idea:

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 16:31 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Region: wielkopolski
zagryziak napisał(a):
Byle odbywało się to w wysokiej kulturze

Niestety tak się nie dzieje i jest to przykre, że nie potraficie normalnie się ze sobą komunikować.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 16:34 
Prawie fanatyk
Zagryziaku -> ok, ale to robią, bo zakładają agresję i mądrzenie się zamiast pogadulstwa, a jako postronny czytajac to jawi mi się , że na żywo , to zaraz na stos by szli i mi nieprzyjemnie. Dlatego wtrącam się, ale już nie będę.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 16:48 
Skąd wiadomo, że robiono to w Europie? Bez podnośnika? Tyle aut naraz? A może to zielone to algi albo inne wodorosty? :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 17:29 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Nie wiem kto co zakłada, ja na pewno nie agresję, lecz staram się włączyć gdy pojawia się jakieś stwierdzenie nie do końca, lub wcale nie prawdziwe i reagować na to. Typu 2,0 nie jesdzie. No jak nie jedzie? - jedzie na tyle, na ile zostało skonstruowane i zbudowane oraz opisane w osiągach. jak można oczekiwać że będzie inaczej? Czy : diesel mazdy 2,2 w 6 który ma 8,4s do 100km/h jest szybszy niż benz 2,5 która ma 7,8 (oba AT gdyż manual 2,5 w PL nie występuje) , Vmax odpowiednio 216 i 223km/h. Dane katalogowe? oczywiście że tak, katalogowe, chyba nikt rozsądny nie oprze się na "wrażeniach" jednego czy drugiego użytkownika i jego porównaniach z sąsiadem czy szwagrem.
I nie opowiadajcie o "umieniu wykorzystania" turbiny, to żadna tajemna wiedza, raczej oczywistość jak to gdzie jest prawa a gdzie lewa strona. Chyba bardziej tajemna się zrobiła umiejętność wykorzystania zakresu obrotów wolnossącego silnika i zrobienia użytku z pedału gazu, poza zerojedynkowym wciskaniem go w podłogę.
Nie odnoszę do siebie tego typu dyskusji, gdyż po prostu mnie nie dotyczą, zwisają mi osobiście akurat osiągi mazdy 6 byle jechała, była wygodna i dowoziła gdzie należy jednocześnie nie powodując odwracania głowy ze wstrętem gdy się do niej podchodzi.
Ale po prostu trzeba czasem zareagować jak pada coś takiego co pisze kolega poxtazo, co każe przypuszczać, że komuś w maździe się tabelka z osiągami ich własnych aut pomieszała, no bo ktoś gdzieś ich wolniejszym autem robi coś tam z sąsiadem w aucie szybszym.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 18:18 
Koledzy relax. Jestem wstępnie umówiony z kolegą poxtazo i sprawdzimy co i jak. Filmy wrzucimy do odpowiedniego wątku i raz na zawsze się wyjaśni jak jest. Po co strzępić klawiaturę... :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 18:20 
Dzisiaj przy odbiorze kolejnych aut dostaliśmy nowiutkie instrukcje obsługi do wersji FL. Jak ktoś nie dostał od razu to można się zgłaszać do dealerów po odbiór.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 20:02 
Bywalec
Od: 05.03.2015
ZBANOWANY!
z innej beczki - polecam do kombiaka matę bagażnika Rezaw-Plast 102227 (nie wiem czy mogę podać link do sklepu?)
Po pierwsze kosztuje 120 zł z przesyłką kurierską za pobraniem (a nie z 400 jak mazdowska)
Po drugie ładnie pasuje do wnętrza (choć musi się uleżeć!)
Po trzecie ma powłokę antypoślizgową, która wygląda na tandetę, ale działa niesamowicie. Położyłem sobie walizkę z narzędziami na środku i ostro przyspieszając i hamując dojechałem do domu, nie przesunęła się nawet o centymetr.

Wada to brak loga mazdy i wygląd może bo trąci myszką troche... ale za taką cenę i z taką wygodą - warto.
Jak sobie negocjujecie te rabaty, to odpuście matę a weźcie w zamian np te lepsze dywaniki, bo z kolei te cienkie to paździerz nie z tej ziemi. Różnica jest taka, że mata zamiennik spełnia swoje zadanie świetnie, a dywaniki te tanie to aż przykro patrzeć na takie w nowym aucie.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 20:27 
Świeżak
Od: 07.12.2014
Matarez napisał(a):
Skąd wiadomo, że robiono to w Europie? Bez podnośnika? Tyle aut naraz? A może to zielone to algi albo inne wodorosty? :lol:

Bo stałem w porcie i patrzyłem. :mur:

Oczywiście, że to jest informacja od handlowca.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 21:20 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
A ja przesiadłem sie z mazdy 6 GH diesel 2.0 do GJ 2,5 benzyna. Wg mnie diesel 2.0 robił wrażenie dynamczniejszego. 2,5 ma fajny dźwięk w kicku ale w fotel nie wciska.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1