Teraz jest N, 8 lut 2026, 00:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 55  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 21 lut 2015, 08:22 
Adept
Od: 20.02.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: podkarpacki
Witam kolegów

Kupiłem w tym tygodniu mazde 2.0 Pb, no i oczywiście chce wymienić w niej olej. Problem jest tylko w tym że nie mam pojęcia jaki olej obecnie ją "smaruje". Diler u którego kupowałem powiedział że olej ostatnio był w niej wymieniany ale ktoś musiał urwać etykietę no i nie pamięta jaki to był ale chyba jakaś 10....

No z tego co wyczytałem, nikt nigdzie nie zaleca jakiejś tam 10 do tego silnika więc nie mam pewności co jest w środku. Ja zdecydowałem się na Dexelia Ultra 5w30 . Czy wymiana oleju będzie polegać na zwykłym spuszczeniu starego oleju, wymianie filtra i zalaniem nowego, czy w takim przypadku powinno się zrobić to jakoś inaczej ?

PostNapisane: So, 21 lut 2015, 10:17 
Partner forum
Od: 07.10.2014
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: śląski
Jeśli samochód jeździł wcześniej na 10w40 (który swoją drogą nie nadaje się do tych silników, ale jest często używany ze względu na niski koszt zakupu) to silnik należy wcześniej wypłukać przy pomocy płukanki. Pozbędziesz się dzięki temu szlamów i osadów pozostawionych po oleju mineralnym.

PostNapisane: So, 21 lut 2015, 10:50 
Adept
Od: 20.02.2015
Region: podkarpacki
a jaki jest koszt takiej plukanki z robocizna ? :/

PostNapisane: So, 21 lut 2015, 14:47 
Partner forum
Robocizny żaden. Płukanka, np. Archoil AR2820 kosztuje u mnie 45zł / 400ml.

Stosuje ją się następująco:
Przed wymianą oleju, wlewamy płukankę do silnika. Uruchamiamy go na 30min i pozostawiamy na wolnych obrotach. Po tym czasie, kiedy silnik nieco ostygnie (nie stwarzając zagrożenia gorącym olejem) zlewamy stary olej z płukanką i zalewamy świeży. Ot cała filozofia. Nie wolno tylko jeździć na oleju z płukanką.

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 13:37 
Amator
Od: 19.01.2014
Rok produkcji: 2007
Region: małopolski
Czesc mam pytanie, jezdze teraz na oleju amsoil 5w30 100% signature series, juz 2 lub 3 wymiany zrobilem na nim i zauwazylem ze jak jezdze takim cyklem krotkich tras to bardzo malo go ubywa, ale jak wyjade na trase (jakies 90% mojej jazdy to autostrady i szybkie drogi jezdze w przedziale 140-160) to ile wleje tyle go ubedzie :-P. Co moge zeobic w tej sytuacji, chcialbym teraz zmienic na olej jakiejs innej marki fuchs, millers moze orginal dexelia itd moze akurat takiego mniej bedzie lykal, jakie jest wasze zdanie na ten temat, bo jak mi i tak ubywa tego ams to troche szkoda tyle kasy wydawac :| pozdrawiam :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 14 mar 2015, 14:00 
Adept
Od: 02.12.2013
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive Plus
Region: lubelski
Ja myślę że dexlia nie jest aż tak droga,poza tym stać cie było na auto za ponad 30 tys. zł. to chyba wydatek rzędu 150 zł raz na rok to nie są duże pieniądze.Ale to jest tylko moje zdanie

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 14:08 
Amator
Od: 19.01.2014
Rok produkcji: 2007
Region: małopolski
Tylko ze mi wymiana nie wychodzi raz w roku, tylko 2x czasem nawet 3 zlapie, i teraz mam amsoil i jego bym chcial na cos tanszego zmienic bo 4l kosztuje prawie 200zl a z dolewkami to mi dobrze ponad 5 wychodzi czyli na rok srednio koszty wychodza okolo 500zl nawet ponad, to juz nie jest 150 (bo o tyle bym glowy nie zwracal ) .

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 14:12 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Moja na dexeli piła "ileś tam" bo nie liczyłem bo nie dolewalem nic, a stan utrzymywał się w połowie przez 10kkm aż di następnej wymiany.
Teraz leje Millers Oil i co?... poziom oleju mi się zwiększa.

Przypuszczam że dexeli troszkę silnik pił a DPF dolewal ropy, w sumie wychodziło na równo a na Millers Oil mam nadwyżki.

Spróbuj Millers Oil;)

PostNapisane: N, 22 mar 2015, 23:28 
Partner forum
tomek5700 napisał(a):
Czesc mam pytanie, jezdze teraz na oleju amsoil 5w30 100% signature series, juz 2 lub 3 wymiany zrobilem na nim i zauwazylem ze jak jezdze takim cyklem krotkich tras to bardzo malo go ubywa, ale jak wyjade na trase (jakies 90% mojej jazdy to autostrady i szybkie drogi jezdze w przedziale 140-160) to ile wleje tyle go ubedzie :-P. Co moge zeobic w tej sytuacji, chcialbym teraz zmienic na olej jakiejs innej marki fuchs, millers moze orginal dexelia itd moze akurat takiego mniej bedzie lykal, jakie jest wasze zdanie na ten temat, bo jak mi i tak ubywa tego ams to troche szkoda tyle kasy wydawac :| pozdrawiam :)

Amsoil Signature Series 5w30 ma dość niski wskaźnik odparowalności Noack - 7,5%. Wartości około 8% i poniżej to już naprawdę dobry rezultat oleju. Musisz liczyć się z tym, że tańsze produkty będą miały ten parametr wyższy a co za tym idzie oleju może ubywać więcej. Millers nie przyznaje się do wartości tego parametru.

Cytuj:
We współczesnych silnikach podstawowym źródłem strat oleju (po wyeliminowaniu strat poprzez wycieki, uszczelnienia, itp.), są starty przez odparowanie, wynikające z jednej strony z obecności niskowrzących frakcji w oleju, z drugiej zaś z coraz wyższych temperatur, w których pracować musi olej w silniku. Temperatura zapłonu mówi nam tylko o obecności niskowrzących składników oleju, natomiast nic nie mówi o ich ilości. W związku z tym wprowadzono dodatkowe oznaczenie jakości oleju w postaci oznaczania odparowalności wg NOACKA. Praktycznie parametr ten informuje nas o potencjalnych ubytkach oleju, które mogą wystąpić w trakcie eksploatacji oleju w silniku. Im wartość ta jest niższa, tym naturalne straty oleju będą mniejsze.

Źródło: http://www.gulf.pl/wszystko_o_oleju/wlasciwosci.html

Jeśli już jednak mówimy o Millersie do benzynowych silników MZR to czysto teoretycznie wybierając pomiędzy:
- XF Longlife C2 5w30
- XF Longlife ECO 5w30
- EE Longlife ECO 5w30

sugeruję wybrać EE Longlife ECO 5w30 - zawiera dodatek obniżający tarcie w silniku oraz z wymienionych trzech posiada najwyższą wartość liczby zasadowej TBN, która odpowiedzialna jest za neutralizację kwaśnych produktów spalania. W drugiej kolejności XF Longlife ECO a dopiero na końcu XF Longlife C2, gdyż ze względu na ekologiczność XF C2 ma najniższy TBN.

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 13:57 
Amator
Od: 29.07.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Wersja: Sport
Mam pytanie - jaką normę ma spełnić olej do Mazdy 6 GG/GY MZR-CD 2,0 diesel oczywiście bez filtra cząstek stałych ?
Obecnie mam zalany Mobil Super 3000 5W40 , spełnia on normy ACEA A3/B3, A3/B4, API SN/SM ale nie jestem pewien czy jest to najwłaściwszy olej do mojej Mazdy. Boję się trochę przejść na olej rzadszy 5W30 bo mi silnik spala około 0,8 litra na 10 tys. km chociaż może przyczyną tego było nieszczelne podkładki pod wtryskami , które dziś mi wymieniają w warsztacie .
Prosiłbym o jakieś 2-3 propozycje dobrych olejów 5W40 do mojej Mazdy 6 bez DPF-u.

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 16:39 
Partner forum
Konsumpcja oleju może wynikać z wielu czynników w tym z niskiej jego jakości. Mobil Super 3000 to bardzo przeciętny półsyntetyk...
Polecam zastosować płukankę a następnie wlać dobrej klasy olej dedykowany dla silników diesla np. Amsoil Premium Diesel Oil 5w40 lub jako tańszą alternatywę Penrite HPR Diesel 5w40.

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 17:48 
Amator
"Czarne paliwo" , a gdzie zakupię wymienione przez Ciebie oleje z pewnego żródła ? A olej Elf Evolution Sxr 5W40 nie byłby w porządku do mojego auta ?

PostNapisane: Wt, 24 mar 2015, 18:01 
Partner forum
Wymienione oleje kupisz u mnie, jestem partnerem forum. Oprócz nich mogę polecić jeszcze Liqui Moly Synthoil Diesel 5w40, ale nie posiadam go w ofercie, dlatego jeżeli decydowałbyś się na tę markę to polecam skorzystać z oficjalnej strony producenta celem znalezienia autoryzowanego sprzedawcy - to gwarancja oryginalności ;)

SXR 5w40 to całkiem przeciętny olej. Jeśli chcesz zrobić silnikowi "dobrze" to powinno przygotować się go dobrą płukanką (niezawierającą rozpuszczalników) a następnie zastosować lepszy olej.

PostNapisane: Śr, 25 mar 2015, 15:56 
Amator
Dałem przedwczoraj samochód do mechanika aby doprowadził mi klimę do porządku, a wczoraj okazało się , że mam nieszczelne podkładki pod wtryskami ( dziś zmienione) , a dziś jak mechanik pokazał mi poszczępiony pasek rozrządu to poczułem się jak największy szczęściarz, który chyba w ostatniej chwili uniknął wymiany lub remontu silnika. A rozrząd był robiony zaledwie 50 tys km temu.
Mechanik zamówił mi dziś Liqui Moly Synthoil Diesel 5w40 i przed wymiana zrobi płukanie preparatem też firmy Liqui Moly. Mam nadzieję, że silnik będzie ładniej chodził niż dotychczas. Oczywiście w czasie wymiany będzie sprawdzony i ewentualnie wyczyszczony smog olejowy.
"Czarne paliwo" dzięki Ci wielkie za cenne porady w doborze oleju. Tym razem mi sie spieszyło bo mam wyjazd do Niemiec i nie zamówiłem oleju u Ciebie ale następnym razem jeśli wszystko będzie OK zdecyduję się na ten olej z wyższej półki Amsoil Premium Diesel

PostNapisane: Śr, 25 mar 2015, 19:25 
Partner forum
YATES, cieszę się, że mogłem pomóc. Sam nie oferuję Liqui Moly, ale ten produkt z ich gamy jest godnym polecenia - będziesz zadowolony. Zapraszam w przyszłości na zakupy do mnie ;)

PostNapisane: Pt, 27 mar 2015, 22:28 
Wtajemniczony
Od: 23.08.2014
Wersja: TS
Region: zagranica
Cześć witam.
Czytając Wasze wypowiedzi doszedłem do wniosku ze poproszę o poradę:
Obecnie moja mazdę mam ju 3 lata, w momencie kupna zalany był olej Castrol magnatec 5W30 C2 tak mi powiedziano. Ja zmieniłem ten olej na Castrol Edge FST 5W30 C3. Ostatnia wymiana była w tym roku w styczniu na ten sam. Moje pytanie jest takie gdyż pisane było ze Castrol nie jest za dobrym wyborem dla mazdy: czy mogę przy następnej wymianie (sierpień)zalać Dexelie Ultra 5w30 A5? taki jaki Mazda zaleca? Nie bedzie jakiegoś problemu?
Zabardzo nie mogę porównać kultury pracy silnika na obu tych olejach także nie wiem. Wiem ze troche zaczęła brać olej ale nieduzo, z początku użytkowania na oleju Castrol wogole nic niedolewalem bo nie było potrzeby.
Prosze o poradę dziękuje.

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 16:42 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Sporo czytam o tych olejach i sam się zastanawiam, czy faktycznie zalenie lepszego oleju przynosi jakieś korzyści. Tzn. żebyście mnie źle nie zrozumieli, bo nie piszę tutaj o jakiś olejach "No name" z beczki, tylko o porównanie np. Dexalii czy ELF SXR do Amsoil, Millers, Motul, Valvoline Synpower itp. Ja, jak i wielu innych mam delikatny problem z braniem oleju przez silnik, i sam się zastanawiam czy spalanie by spadło po zastosowaniu lepszego ( obecnie ELF 5W30)? Ktoś gdzieś napisał mądre zdanie, że nie ważne czy zalejemy Full Syntetyk czy hydrocracka, a istotne żeby skrócić okres wymiany, a nie jak podaje producent co 20-30 tys/km i będzie wszystko ok. Nasuwa mi się taka myśl ( może się mylę, to mnie poprawcie), człowiek jak za małego był odpowiednio odżywiony i zadbany to w dorosłym życiu jest zdrowym i silnym czlowiekiem. Natomiast, jeżeli był niedożywiony i zaniedbany, to czy w wieku 20 lat coś pomoże jak będzie brał witaminy czy pił mleko? Nie, bo już jest za późno. Kupując autko od sprzedawcy z przebiegiem 200 tys/km ( optymistyczna wersja), gdzie za granicą było gonione, zalewane "średnim" olejem typu Dexalia, gdzie wymiany dokonywano po 20 tys/km, czy da coś jeśli My teraz zalejemy olejem typu Premium za grubą kasę? Czy silnik w cudowny sposób Nam się zregeneruje i odzyska pierwotne parametry? Powiem Wam, że im więcej o tym czytam tym jestem głupszy. Gdybym wiedział, że kupno lepszego jakościowo oleju mi zminimalizuje pobór, to bym się skusił ale czy to ma faktycznie sens...? Ktoś na innym forum pisał, że Dexalia i ELF to bardzo rzadkie oleje, dlatego silnik lubi je łyknąc a wystarczy przejść na inny np. Valvoline i spalanie może spaść. Zawsze mnie się wydawało że oleje o tych samych parametrach ( 5W30) mają taką samą konsystencję zarówno na zimno jak i po pełnym rozgrzaniu? Możecie się do tego jakoś odnieść?

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 16:52 
Amator
krzysiek1980 napisał(a):
Kupując autko od sprzedawcy z przebiegiem 200 tys/km ( optymistyczna wersja), gdzie za granicą było gonione, zalewane "średnim" olejem typu Dexalia, gdzie wymiany dokonywano po 20 tys/km, czy da coś jeśli My teraz zalejemy olejem typu Premium za grubą kasę? Czy silnik w cudowny sposób Nam się zregeneruje i odzyska pierwotne parametry? Możecie się do tego jakoś odnieść?

Moim zdaniem silnik się nie zregeneruje, nigdy już nie będzie jak nowy ale przynajmniej zalanie olejem wysokiej klasy znacznie opóźni w czasie jego odejście w "stan spoczynku" na złomie

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 17:18 
Nałogowiec
Erazm30 sorki, nie odniosłem się do Twojego pytania, bo tak mnie naszło na rozmyslania :) Pomysl nad tym ELF Evolution SXR 5W30. Dlaczego? To jest to samo co Dexalia, a sporo tańsze. Dexalia, ELF i Total to ten sam producent, więc po co przepłacać za samą etykietę. ELF zakupisz wszędzie, a Dexalię już nie. Poszperaj w necie, bo albo na tym forum albo na konkurencyjnym ktoś wklejał kary charakterystyki obu oleji i paremetry mają identyczne. Ja wczesnie sporo czytałem i z w/w względów wybralem ELF.

YATES nie do końca jestem przekonany, czy jak silnik już jest zajechany to czy pomoże coś wlanie droższego oleju? Ponoć różnica między hydrocrackiem a Full Syntetykiem tkwi w związkach, które dłużej zachowują swoje właściwości prz przebiegach powyżej powiedzmy 15 tys/km. Ale jeżeli ktoś dolewa oleju i przy przebiegu rzędu 10-12 tys/km wymienia go, czy jest sens płacic po 200zł i więcej za 5L bańkę? Teraz zresztą widzimy tendencję do większego produkowania hydrocracków, niż typowych Full Syntetyków. Ponoć nawet Motul 8100, to też już hydrocrack.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 17:35 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
krzysiek1980 napisał(a):
piszę tutaj o jakiś olejach "No name" z beczki, tylko o porównanie np. Dexalii czy ELF SXR do Amsoil, Millers, Motul, Valvoline Synpower itp.

Z tych po prawej (lepszej) stronie wszystkie poza Amsoilem przeniósłbym na lewo. Valvoline zawsze był średnią półką o dobrym wizerunku marketingowym. Motul zwyczajnie się już jakiś czas temu zepsuł i jedzie jedynie na wypracowanej niegdyś renomie. Millesrsa bym pominął, bo tak naprawdę podaje bardzo niewiele danych odnośnie swoich olejów - nie dbają o transparentność produktu.

Wysoka półka olejowa to:
- Amsoil,
- Penrite,
- Red Line,
- Royal Purple,
- Xado...

krzysiek1980 napisał(a):
Ja, jak i wielu innych mam delikatny problem z braniem oleju przez silnik, i sam się zastanawiam czy spalanie by spadło po zastosowaniu lepszego ( obecnie ELF 5W30)?

Lepsze produkty mają niższy Noack a to się przekłada na mniejsze ubytki oleju.

krzysiek1980 napisał(a):
Nasuwa mi się taka myśl ( może się mylę, to mnie poprawcie), człowiek jak za małego był odpowiednio odżywiony i zadbany to w dorosłym życiu jest zdrowym i silnym czlowiekiem. Natomiast, jeżeli był niedożywiony i zaniedbany, to czy w wieku 20 lat coś pomoże jak będzie brał witaminy czy pił mleko?

Rozumując tym tokiem powinniśmy karmić swoich dziadków śmieciami, bo przecież i tak są starzy. A oni przeciwnie - zwykle chodzą do lekarzy, zbierają recepty i stoją w kolejkach po leki. Podzielam zdanie YATES.

YATES napisał(a):
Moim zdaniem silnik się nie zregeneruje, nigdy już nie będzie jak nowy ale przynajmniej zalanie olejem wysokiej klasy znacznie opóźni w czasie jego odejście w "stan spoczynku" na złomie

krzysiek1980 napisał(a):
Kupując autko od sprzedawcy z przebiegiem 200 tys/km ( optymistyczna wersja), gdzie za granicą było gonione, zalewane "średnim" olejem typu Dexalia, gdzie wymiany dokonywano po 20 tys/km, czy da coś jeśli My teraz zalejemy olejem typu Premium za grubą kasę? Czy silnik w cudowny sposób Nam się zregeneruje i odzyska pierwotne parametry?

Stawiałem na koła Mazdę 3 BK MZR 1.6 z Niemiec, gdzie była zalewana 10w40. Po przejściu na docelowy 5w30 okazało się nagle, że auto da się jednak bardziej elegancko uruchomić a zaraz po rozruchu pracuje zwyczajnie ciszej.

krzysiek1980 napisał(a):
Ktoś na innym forum pisał, że Dexalia i ELF to bardzo rzadkie oleje, dlatego silnik lubi je łyknąc a wystarczy przejść na inny np. Valvoline i spalanie może spaść.

Lepkość kompletnie nie zależy od marki oleju.

krzysiek1980 napisał(a):
Zawsze mnie się wydawało że oleje o tych samych parametrach ( 5W30) mają taką samą konsystencję zarówno na zimno jak i po pełnym rozgrzaniu? Możecie się do tego jakoś odnieść?

Z ramami lepkościowymi XwXX jest jak z klasyfikacją kobiet po kolorze włosów. Postawisz obok siebie dwie blondynki - wysportowaną i wysoką oraz niską fankę oper mydlanych i kolor będzie się zgadzał, ale w zasadzie tylko tyle. Jest szereg parametrów, które wpływają na to, że np. dwa oleje 5w30 będą się zasadniczo różnić, ale w pewnych ramach. Chodzi m.in o HTHS, indeks lepkości i lepkości kinematyczne. Nie mówiąc o tak podstawowym podziale jaki sugeruje ACEA - na A5 i A3. A5 to kategoria paliwooszczędna. Względem A3 ma niższy HTHS i zwykle niższe lepkości kinematyczne. Jako poboczne wskaźniki możemy uznać Noack czy TBN.

Jasnym jest, że w pewnym momencie może być za późno. Ciężko zapobiec konsumpcji oleju, jeśli coś fizycznie nawala a my już jeździmy na dobrej klasy oleju. Ale jeśli silnik zjada marnej jakości olej, który w dodatku np. przez poprzedniego właściciela nie był regularnie zmieniany to istnieje duża szansa na to, że po płukaniu i zalaniu czegoś lepszego owa konsumpcja zmaleje.

krzysiek1980 napisał(a):
Ponoć różnica między hydrocrackiem a Full Syntetykiem tkwi w związkach, które dłużej zachowują swoje właściwości prz przebiegach powyżej powiedzmy 15 tys/km.

Ponoć - to nie jest prawda ;) Jest cały szereg korzyści stawiających olej syntetyczny wyżej niż HC.

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 18:26 
Wstydliwy
Od: 23.03.2015
Wersja: -
Region: mazowiecki
Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post.
Tak czytam sobie ten wątek i postanowiłem napisać coś od siebie…
Po kupnie M6 zalewałem ją Dexelią, na jednym z forum zachwalali olej Millers więc postanowiłem go zalać i tak już zostało.
Moim zdaniem na MILLERS OILS XF LONGLIFE 5W30 ECO moja mazda ciszej pracuje i mało co go konsumuje. Od wymiany do wymiany nic nie muszę dolewać (wymiana co około 15k)
Z czystym sumieniem mogę go polecić. To że oleju ubywa to nie do końca musi być wina silnika tylko właśnie jakości oleju, przekonałem się co do tego we wcześniejszym samochodzie gdy z Castrola przeszedłem na Liqui Moly. Niby to olej i to a przy Liqui tak nie „parował”. Jak się człowiek sam nie przekona to nie uwierzy, a moim zdaniem na oleju nie powinno się oszczędzać.

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 18:38 
Nałogowiec
A ile Ci konsumował Dexalii a ile teraz Millersa?

PostNapisane: Pn, 30 mar 2015, 19:39 
Wstydliwy
Od: 23.03.2015
Wersja: -
Region: mazowiecki
krzysiek1980 napisał(a):
A ile Ci konsumował Dexalii a ile teraz Millersa?

lejąc jeden i drugi olej pod MAX:
- Dexelia wychodziło około 0,5 - 0,7l
- Millersa nie dolewałem i miałem 3/4 na podziałce przed wymianą

Może to „przypadek” ale zobaczę jak będzie teraz.
Na Dexelii jeździłem 3 wymiany i było podobnie za każdym razem, Millersa zalałem 2k km temu drugi raz

PostNapisane: Wt, 31 mar 2015, 10:12 
Wtajemniczony
Cześć.
Dziękuje za poradę, przemyśle te opcje.
Znalazłem Dexelie na eBayu za 35-40£ za 5l wiec niewielka różnica od ceny Castrola.
Moj przebieg 67tys mil. Wymiany robie co 7-7.5 tys mil czyli 10-12 tys km.
Ogólnie mazdę użytkuje co dziennie do pracy czasem wyjazd dalszy ogólnie ok 300-400 mil miesięcznie plus raz w roku wyjazd do domu Polski.
Może to jest przyczyna innego zużycia oleju krótkie dystanse?nie wiem sam....
Mimo to dziękuje za poradę pozdrawiam.

-- Dodano: Wt, 31 mar 2015, 11:12 --

Acha jeszcze jedno pytanko:
Jak myślicie czy powinienem zmienić ten olej juz czy poczekać do sierpnia bo wtedy przewiduje wymianę / zmianę?
By the way trafniejszym wyborem byłby magnatec zamiast Edge ale to juz późno stwierdzać.
Jeszcze raz pozdrawiam.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 18:49 
Amator
Od: 21.05.2014
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Witam panowie mam pytanie gdzie w Uk mogę kupić olej Millers i jaki będzie odpowiedni do mojej Madzi?

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 19:22 
Nowicjusz
Od: 19.04.2014
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Zawsze kupuje z tej stronki,ten olej w linku do mojej M6 2.5pb:

http://www.opieoils.co.uk/p-60265-mille ... e-oil.aspx

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 19:52 
Wtajemniczony
Cześć Jezier77.
Co myślisz o kupowaniu Millersa z ebay? Bo znalazłem za podobna cenę co na stronce która podałes.
Dziekiuje.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 20:10 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Wersja: TS2
Ja wchodzę na stronę Millersa i tam możesz znalesc dystrybutorów. Tak będziesz miał najbezpieczniej. Na eBayu to rożnie bywa.

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 20:31 
Wtajemniczony
Dziękuje pięknie :)

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 20:34 
Nałogowiec
Powiem, że z tymi olejami to jest niezły cyrk. Jedne podrabiają, inne to HC, Millers nie podaje wszystkich swoich parametrów do publicznej wiadomości, więc w podobnej cenie chyba pozostaje AmsOil. Ludzie też często nie polecają oliwy z normą C2/C3 do benzyny. Zgłupieć można.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1