Teraz jest N, 8 lut 2026, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 13:04 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Ja najczęściej gdy dojeżdżam do świateł i przewiduję co najmniej kilkunastosekundowy postój, włączam "N" auto powoli dojeżdża, hamuję i zdejmuję nogę z hamulca. Auto się zatrzymuje i i-stop wyłącza silnik. Długość postoju z wyłączonym w ten sposób silnikiem zależy od naładowanego akumulatora. Max. czas to 2 min 4 sek (robiliśmy już takie próby - ZibiX, szymek1604 i inni). Po upływie tego czasu lub wcześniej gdy wciśniemy pedał hamulca albo wrzucimy "D" lub "R" silnik zaczyna pracować.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 13:55 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Czy na N też się ładuje i-ELOOP? Pewnie nie.
Ja jeszcze nigdy nie wrzuciłem na N i nie bardzo wiem w jakiej sytuacji to by miało nastąpić :) Dojeżdżając na D chociaż "się ładuję".

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 14:16 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
W przypadku skrzyni AT chyba nie ma takiej potrzeby, żeby wrzucać N jeszcze w czasie jazdy

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 15:29 
Świeżak
Od: 03.12.2013
Skrzynia: MT
Nie tylko nie ma potrzeby, ale też należy tego unikać, ponieważ w ten sposób obniża się ciśnienie oleju wewnątrz skrzyni i przyspiesza jej zużycie

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 16:12 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Dokładnie tak jest. Ja spierałem sięze sprzedawcą , że -> Jeżeli jest fizyczna mozliwość włączenia N podczas jazdy, to znaczy,że nie robię nic złego i nie można mnie winić za ewentualne uszkodzenia.
Tłumaczył , że neutral używa się np. żeby przepchnąć auto jak nie można jechać , bo coś tam ... zapomniałem co :oops:
Z drugiej strony ... należy umieć używać urządzenia, któe sięposiada. Wrzucanie 2-go biegu w manualu jadąc na 6-tym przy 120km/h też sięda , ale skrzynia może się zepsuć :idea:

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 19:43 
Prawie fanatyk
poset napisał(a):
należy tego unikać, ponieważ w ten sposób obniża się ciśnienie oleju wewnątrz skrzyni i przyspiesza jej zużycie

Nie znam się na mechanice więc po takim ostrzeżeniu zacząłem się zastanawiać się po co w ogóle w skrzyni jest "N". Skoro wrzucanie neutralnego położenia jest tak szkodliwe dla skrzyni, rozsądny producent zablokował by tę możliwość ba czas jazdy autem a pozostawił swobodne zrzucanie biegu tylko na postoju i to najlepiej przy wyłączonym silniku. A więc dla swobodnego przepchnięcia auta na luzie.
[quote="poset"] a czy przytoczone przez Ciebie zagrożenie dotyczy tylko skrzyń automatycznych? A co z mechanicznymi i ich luzem? Czy tam także szybciej zużywa się skrzynia?
Jest to problem nad którym dotychczas prawie nikt się nie zastanawiał, a przecież dotyczy nie tylko mazdy ale wszystkich marek.
Tak naprawdę to moja jazda na tzw. luzie, czyli w położeniu "N" dotyczy wyłącznie dojeżdżania do świateł, kiedy szybkość auta nie jest wysoka ale znam takich którzy z zamiarem oszczędzania paliwa rozpędzają samochody by następnie jechać za darmo, przynajmniej w teorii - czyli na luzie. Ci mają już zupełnie przechlapane. :wink:

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 21:05 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Zwykle tego nie robię ale się przełamie i wkleję coś z Wikipedii ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Automatycz ... ieg%C3%B3w)
[..]
N – Neutral pozycja neutralna, „luzu”, skrzynia nie przenosi momentu (lub przenosi znikomy moment) od silnika na koła napędzane. Pozycja identyczna z P, tylko bez wprowadzenia blokady. W tej pozycji (i podobnie w P) układ skrzyni odblokowuje układ rozrusznika, typowo w innych pozycjach niż P i N niemożliwe jest uruchomienie silnika (jest to blokada przeciwko wypadkom, ponieważ, z braku sprzęgła mechanicznego, w stanie spoczynkowym skrzyni silnik obraca się swobodnie i można byłoby uruchomić go w zasadzie w dowolnej pozycji wybieraka, ale po chwili, koniecznej na zbudowanie ciśnień roboczych itd. skrzynia ustawiłaby bieg i pojazd ruszyłby, często w przypadkowym bądź niepożądanym kierunku).

Jest to jedyna pozycja zalecana do ew. holowania pojazdu ze skrzynią automatyczną z wyłączonym silnikiem i napędzanymi kołami obracanymi przez ruch pojazdu – choć holowanie takiego pojazdu powinno raczej odbywać się z kołami napędzanymi podniesionymi itp. rozwiązaniami. W przypadku holowania z napędem skrzyni od kół, bezwzględnie należy używać N i przestrzegać zaleceń instrukcji obsługi pojazdu – typowo wolno holować pojazd na odległości kilku-klikudziesięciu kilometrów, z niewielką prędkością, z przerwami na ostygnięcie skrzyni (jeśli możliwe jest uruchomienie silnika i praca skrzyni, należy co kilka-kilkadziesiąt kilometrów włączyć silnik, i pozwolić skrzyni na pracę jałową, dla smarowania i schłodzenia mechanizmów). Zbyt szybkie i długie holowanie (czy ogólniej próby długiej i/lub szybkiej jazdy z napędem odłączonym od kół, np. kilkudziesięciokilometrowe zjazdy z gór na N) z reguły powodują uszkodzenia mechanizmów skrzyni wskutek przegrzania i braku smarowania (główna pompa robocza skrzyni jest z reguły napędzana wyłącznie od silnika, skrzynia napędzana od kół nie ma żadnej możliwości właściwego chłodzenia i smarowania).

Jak widać szkodliwe jest długotrwałe holowanie na N ze względu na słabe (a nie brak) smarowanie oraz przegrzewanie się . Wydaje się że jak ktoś włącza N na pare sekund to nic nie powinno się zepsuć.

W skrzyni manualnej nie ma problemu z brakiem smarowania bo się smaruje rozbryzgowo.
Niektórzy uważają , że jazda na luzie jest niebezpieczna bo na śliskiej nawierzchni nie da się samochodu szybko "wyciągnąć" .
Biorąc pod uwagę fakty, że silniki skyactive maja tak niskie opory, że jazda na biegu bez gazu praktycznie nie spowalnia samochodu (zwłaszcza w górach ) to nie ma sensu jeździć na luzie - szkoda paliwa.

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 22:46 
Prawie fanatyk
Dzięki otest, bardzo przystępnie i zrozumiale.

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 15:52 
Bywalec
Od: 27.04.2014
Rok produkcji: 2012
Cytuj:
Ja poprosiłem, bo iStop nie działał mi od kilku tysięcy km, a myślałem, że w czasie dłuższej podróży całość wróci do normy. Bardzo się zdziwiłem, gdy usłyszałem, że to wina akumulatora, ładowanie nic nie pomoże i trzeba KUPIĆ nowy, bo gwarancja skończyła się 2 tygodnie wcześniej. Koszt to około 700 pln brutto.

Czy akumulator musi być zakupiony i wymieniony w Aso Mazdy, by nie tracić gwarancji?
Dzisiaj mi się zaświecił komunikat na desce o wymianie akumulatora i i-stop zaświecił się na pomarańczowo. Po przejechaniu paru kilometrów wszystko wróciło do normy.

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 16:36 
Prawie fanatyk
leeart napisał(a):
Dzisiaj mi się zaświecił komunikat na desce o wymianie akumulatora i i-stop zaświecił się na pomarańczowo

U mnie podobne objawy pojawiają się co jakiś czas. Początkowo sądziłem, że alarm instalowany w ASO rozładowuje akumulator. Okazało się, że powód jest prozaiczny, czasami przez 2-3 dni auto stoi nie eksploatowane i w sposób naturalny aku się rozładowuje, przynajmniej tak zdiagnozowano w ASO. Ponadto radzą doładowywać bezpośrednio u nich w ASO, jakimś ponoć specjalistycznym prostownikiem, zwłaszcza modele GJ-ki nie posiadające i-eloopa.

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 17:04 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
To bzdury są - wybaczcie ostrość , ale nie mogę.
Nawet po dwóch tygodniach odpalam auto bez problemu.
Nie ma prawa Zagryziaku akumulator rozładowywać się po 3 dniach.
Nie ma cudownych prostowników do mazdy , a diagnozy "serwisantów" przytaczane przez ciebie to pieprzenie !
Akumulator o wymaganych parmetrach możecie kupić gdzie chcecie i nikogo to nie powinno obchodzić.
Wasze akumulatory są walnięte i to dowód na dupne i jakościowo być może marne elementy mazdy , bądź zaniedbanie ich od momentu zakupu ( hurtem) przez mazdę do dostarczenia wam do rąk własnych.
JEDŹCIE DO "AKUMULATOROWNI" DO FACHOWCÓW I NIECH ZMIERZĄ ICH POJEMNOŚĆ , WYDOLNOŚĆ I WYDRUK NA PAPIERZE I Z REKLAMACJĄ DO MAZDY.
Koniec.
Więcej o tym nie napiszę . Napisałem , bo szkoda mi jak was okłamują.

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 18:08 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Zgadza się, 3 dni postoju powinna palić momentalnie i żadnych spadków napięcia nie powinno być. Akku po roku do wymiany to coś bardzo nie tak (z samym akku lub raczej jego układem ładowania w aucie, no lub coś rozładowuje ale to łatwo sprawdzić akurat).
Ale co do akku niezależnych, to mniejszy wybór niż klasycznych akku jest , tylko centrę za >5 stów znalazłem póki co (do 2.0 GJ) (na iparts.pl) . Bo do i-stop takie jakieś dziwne akku są potrzebne (AGM , EFB), pewnie inne f-my mają odpowiedniki.

Super ekologiczna i finansowa oszczędność co rok akku za 5 stów zmieniać - z uwagi na stop&go.

Co do ładowania tych akumulatorów to gdzieś czytałem, że faktycznie spec prostownik potrzebny, ale detali - jaki , nie znam, może ktoś wie?

http://www.akumulator.pl/dobierz-akumul ... najd%C5%BA

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 18:34 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
jak I-Stop niedzala, to akumulator jest na ponizej 65% oraz 75%. Dwa ASO a dwie rozne informacje.
Teraz mialem doladowany w ASO. I-Stop dziala zaraz jak znika nebieske swiatlo a moze byc -1.
Pamietam, ze zrobylem 400km ( 4,5 godziny jazdy-ladowania) , na drugi dzien zadzialalo zaraz , na 3 poznej a chyba na 5 dzien juz wcale ani po 30km. Za moze 2 tygodnie zrobylem 110km ( 1,5godziny ladowania) a nic. Na trasie spowrotem zadzialalo . Jestem pewnien, ze akumulator jest do wymiany, jak do 2 tygodni znow beda problemy. Jestem ciekaw, jakie bzdury sobie wymyszla, ze by nemienic na gwarancje. Mam jesce do 11/2015 czasu, beda to 2lata, wedug naszego prawa.
mialem 10l renaulty i w kazdym akumulatir 6l i ok. jeden benzin 1.6 a drugi 1.5dci.

-- Dodano: N, 15 mar 2015, 18:34 --

jesce bym dodal. Moze nejest problem w aku, ale w doladowaniu, moze nejest dostarczajaco mocne

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 18:48 
Stary wyjadacz
Mnie w aso powiedzieli, że akumulator musi mieć powyżej 90% naładowania, żeby zadziałał iStop. W moim przypadku, być może przyczyniło się do tego pelne rozładowanie akumulatora przez videorejestor, w kwietniu zeszłego roku. Tyle, że po odpaleniu na kablach, doładował się na tyle, że iStop działał bez problemu, ponad pół roku.

Obrazek

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 18:59 
Nałogowiec
i-stop nieznalazlem, tylko i-eloop ale pisze sie o 65%. i-stop chyba bedze to samo .
D:\MAZDA6_2014\workshop manual\n6w13\html\id130301002300.html

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 21:44 
zagryziak napisał(a):
leeart napisał(a):
Dzisiaj mi się zaświecił komunikat na desce o wymianie akumulatora i i-stop zaświecił się na pomarańczowo

U mnie podobne objawy pojawiają się co jakiś czas. Początkowo sądziłem, że alarm instalowany w ASO rozładowuje akumulator. Okazało się, że powód jest prozaiczny, czasami przez 2-3 dni auto stoi nie eksploatowane i w sposób naturalny aku się rozładowuje, przynajmniej tak zdiagnozowano w ASO. Ponadto radzą doładowywać bezpośrednio u nich w ASO, jakimś ponoć specjalistycznym prostownikiem, zwłaszcza modele GJ-ki nie posiadające i-eloopa.

Nie no qwa nie wytrzymam !!! :mad: "czasami przez 2-3 dni auto stoi nie eksploatowane i w sposób naturalny aku się rozładowuje" - w jaki naturalny sposób się rozładowuje ??? Jeżeli samochód stoi kilka dni (2,3,5 dni) i jest problem z aku tzn,. że jest on do dupy ! Albo alternaor nie ładuje albo aku nie trzyma prądu, proste jak drut ! W Sceniku miałem kilkuletnie aku, jechałem na lotnisko, zostawiałem auto na parkingu na 2 tygodnie, wracałem z wakacji, pakowałem się do auta, odpalałem i jechałem do domu ! I nigdzie prąd " w sposób naturalny" nie uciekał ! Alternator dobrze ładował, aku trzymał więc wszystko było OK. ASO Mazdy wymyśla jakieś bajeczki żeby do nich przyjeżdżać ładować aku - a co mają inny, lepszy prąd ? japoński ? jak rozładowałem sobie aku bo zostawiłem włączone lampki w środku, to kupiłem taki prostownik
Obrazek
poładowałem aku i mam spokój...Nie dajcie się otumanić i zwariować - Oni ciągle myślą, będą ludzi trzymać za mordę bo jak nie to utrata gwary - co mi po tej gwarancji jak Szymek musiał sobie zapłacić za nowe aku <baseball> PARANOJA !!!

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 15 mar 2015, 22:20 
Bywalec
Moje auto jeździ codziennie nie mniej jak 80 km. No chyba że jest to niedziela. Wczoraj przejechałem 120 km i odstawiłem auto około 21:00 . Dzisiaj odpaliłem około 12:00 i ta informacja. Mija już 2 lata, W porównaniu do innych to długo. Pocieszam się bo szwagier w Hondzie również wymieniał po 11 miesiącach, ale on załapał się na gwarancji. Przejechałem około 10 km i po ponownym odpaleniu auta problem już nie występował. W razie wymiany, to tylko w ASO?
Ile waszym zdaniem powinien wytrzymywać akumulator w aucie? W moim pierwszym Suzuki wymieniałem co 3lata. W M3, które miałem już 3letnie i jeździłem 4lata nie wymieniałem akumulatora, ale to był diesel i niemiał i-stop-a.

-- Dodano: N, 15 mar 2015, 22:20 --

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 22:33 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
No nie opowiadaj, że 2 lata to długo Obecnie mam w wieku 4-6 lat akumulatory i mają się świetnie (w tym ten najstarszy być może ma 10 lat nawet , 6 to minimum). Wcześniejsze 4 i 5 lat miały do wymiany. Warunek - sprawny (!) układ ładowania i dobre fizyczne umocowanie akumulatora ( podskakującemu się płyty ołowiane uszkadzają). No i brak i-stopu. Choć kolega z Giuliettą ze stop&go, którego wiem, że używa - ma fabryczny akku 3 czy 4ty rok (około 80tys km) i temat braku prądu nie istnieje również, poza jednym problem gdy kuna coś mu przegryzła z okablowania.
Więc to coś mocno nie tak, gdy zaczyna brakować prądu w 1-2 letnim niezawodnym japońskim aucie . Chyba trzeba ten i-stop na stałe zdeaktywować jeśli tylko można, od razu, przed wyjazdem z salonu jeszcze.

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 22:40 
Ja staram się wyłączać i-stopa jak tylko odpalę auto ale nawet gdyby ktoś "namiętnie" go używał to alternator powinien dosttecznie naładować aku no chyba że jest coś nie halo...problemy z aku to ja miałem w "maluchu" z prądnicą 20 lat temu....ewidentnie jest coś na rzeczy - albo te aku są takie słabe i po roku można je wywalić albo są problemy z ładowaniem albo "coś" rozładowuje aku w czasie postoju....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 15 mar 2015, 23:05 
Stary wyjadacz
"Zakup akumulatora

Choć inne akumulatory kuszą niską ceną, ostatecznie ich koszt w całym okresie eksploatacji pojazdu bedzie wyższy, ponieważ wymagają częstszej wymiany. Autroryzowana Stacja Obsługi Mazdy dostarczy Ci oryginalny akumulator, przeznaczony specjalnie do danego modelu i silnika samochodu. Dodatkowo, przyjmie stary akumulator do recyklingu. Nowy akumulator zainstalowany w Maździe jest objęty trzyletnią gwarancją."

Tekst jest na stronie Mazdy Polska. Gdy zapytałem w ASO, jaki jest okres gwarancji na nowy, zakupiony u nich akumulator, doradca serwisowy był zdziwiony moim pytaniem, bo przecież zostałem wcześniej poinformowany, że akumulator ma 1 rok gwarancji. ASO nie dostało żadnej informacji, ze akumulatory, które sprzedają, mają 3 lata gwarancji.

Obrazek

PostNapisane: N, 15 mar 2015, 23:34 
Prawie fanatyk
Matarez napisał(a):
jak rozładowałem sobie aku bo zostawiłem włączone lampki w środku, to kupiłem taki prostownik poładowałem aku i mam spokój...

Chyba sobie taki CTEK MXS 5.0 sprawię lecz mam pytanie: wg opisów producenta oraz Twojego wpisu ten prostownik nie wymaga żadnych ustawień, wystarczy podłączyć do aku i czekać do zaświecenia lampki nr 7. A jak to się ma do wcześniejszej informacji Areckiego, który jest wysokiej klasy fachowcem, że akumulatory powinno się ładować prądem tzw. dziesięciogodzinnym?
TOMASZ napisał(a):
arecki napisał(a):
Akumulator powinno ładować się prądem tzw. dziesięciogodzinnym.
Czyli jeśli mamy aku 30Ah, to prąd ładowania powinien być 3A (i po 10h aku pownien być naładowany).
Dla aku 65Ah, ten prąd powinien być 6,5A. Itd.

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 08:37 
Tak w zasadzie CTEK MXS 5.0 to ładowarka a nie prostownik - poprawcie mnie jeśli się mylę... http://ctek-ladowarki.pl/33-%C5%82adowa ... xs-50.html. Z tego co pamiętam pełny cykl ładowania trwał ok. 8 godzin...nie znam się na temacie jak kol. Arecki i nie będę się wypowiadał, wiem tylko że po naładowaniu wszystko wróciło do normy i nie mam żadnych problemów.

szymek1604 napisał(a):
Nowy akumulator zainstalowany w Maździe jest objęty trzyletnią gwarancją."

Więc co ? Kolejny raz ASO wydoiło klienta z kasy ? Skoro jest 3 lata gwary to dlaczego musiałeś kupić sobie nowe aku ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 12:58 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Zgadzam się z bespartyjnym w całej rozciągłości.
Nie ma prawa się nic dziać nawet po kilku dniach bezczynności.
Ja mam SkyEnergy bez i-ELOOP i wszystko gra mimo,że korzystam cały czas z i-stopa .
Żadnych komunikatów,pali od kopa nawet po 2-3 dniach.
Specjalne ładowanie tak ...klientów. :mad:

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 13:02 
Stary wyjadacz
Matarez napisał(a):
szymek1604 napisał(a):
Nowy akumulator zainstalowany w Maździe jest objęty trzyletnią gwarancją."

Więc co ? Kolejny raz ASO wydoiło klienta z kasy ? Skoro jest 3 lata gwary to dlaczego musiałeś kupić sobie nowe aku ?

To co jest na stronie dotyczy akumulatora kupionego w aso, a nie tego, który mamy w nowym aucie.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 13:32 
Prawie fanatyk
Udzielając 3-letniej gwarancji na akumulatory kupowane w ASO, MMPol oficjalnie przyznało, że akumulatory w odbieranych nowych GJ-kach to badziewie, na które mogło dać tylko 12 miesięcy gwarancji. Ciekawe jak jest z pozostałym składnikami tzw. pierwszego wyposażenia auta? Wytrzyma rok lub 3 lata będąc na gwarancji, a po jej upływie jesteśmy skazani na jego wymianę i zakupy w ASO po drakońskich cenach.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 06:47 
Bywalec
Czyli tak ja z hamulcami, po małym przebiegu należy wymienić tarcze i klocki, a w tym przypadku akumulator. Czyli nowa M6 z salonu to badziew, a le już po wymianie części super bryka.

PostNapisane: N, 22 mar 2015, 19:53 
Nałogowiec
7.3 8 godzin jazdy
10.3 jazda do ASO, istop zadziala zaraz jak silnik cieply, ASO mierzi akku i lekko ponad 75%. Troche malo.
ASO nabija na 100%
do 20.3. sie 3 dni jezdzilo i zrobylo calkem 60km
21.3 , start przy +4 , po 35km nic, po 110km przy temp +9 istop nic.
jazda sporwotem, temp +15, po 6km istop nic, po 40km istop dziala.
no newiem, jestem ciekaw, co na to ASO
ale napewno wzeszlego roku istop wiecej dzialal a niepotrzebowal tyle km ladowac akku.

Ostatnio edytowano N, 22 mar 2015, 20:35 przez mirecsk38, łącznie edytowano 1 raz

administrator
PostNapisane: N, 22 mar 2015, 20:09 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Ja zauważyłem, że jak się ciepło zrobiło, to i-stop działa cały czas. :)

PostNapisane: N, 22 mar 2015, 20:10 
Stary wyjadacz
U mnie wystarczyło wymienić akumulator

Obrazek

administrator
PostNapisane: N, 22 mar 2015, 20:10 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
A może wystarczyło poczekać?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1