Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 23:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2664 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 89  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 22:24 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
escorpionco to znaczy mniejsza wersja 17 ? a co do tej homologacji to mega farmazon jest, zwykla polityka mazdy żeby kupować od nich kola.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 22:37 
poxtazo bardziej chodzi o wymiary felgi. Jak założysz coś co jest poza zakresem przewidzianym homologacją to z tego co ja wiem ubezpieczyciel może to wykorzystać.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 22:49 
Nałogowiec
rkarczdo czego? panowie, wmawiają wam takie farmazony a wy to lykacie. Poczytaj umowę z ubezpieczycielem, ubezpieczyciel może wykorzystać ze zima nie miałeś opony zimowej a nie tego ze falga ma 8.5 albo 8 cala szerokości a nie 7.5 . Bo na co to ma wpływ? chyba tylko na większe zużycie paliwa i większe opory toczenia

PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 22:59 
Mi nikt nic nie wciska. Chłopie weź daruj te teksty... Znam kilka przypadków komplikacji z odszkodowaniami z AC z byle powodu i tyle. Forum i kozaczenie to jedno. A firmy finansowe i ich działy prawne to zupełnie inna sprawa. Uważam też, że skoro producent mówi wyraźnie co przewidział to nie wiem po kiego wała to zmieniać... Ale, twoja piaskownica i twoje zabawki. Robisz jak uważasz.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 23:06 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
poxtazo napisał(a):
escorpionco to znaczy mniejsza wersja 17 ? a co do tej homologacji to mega farmazon jest, zwykla polityka mazdy żeby kupować od nich kola.

Miało być: "mniejsza wersja 19-tek". Już poprawiłem.

PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 23:13 
Nałogowiec
Wg mnie to naiwne myslenie, karza ci grzebać kijem w kupie a ty to robisz , bo tak mowi producent, jak nie kupisz felg od nas,to nie to my ci nie uznamy gwarancji. Jeśli chodzi o ubezpieczenie, po to sa umowy , żeby je czytac, a ubezpieczalnia to taka instytucja która zawsze będzie chciała cie wydymać na czymkolwiek, tak było i tak jest i tak będzie ,żadna nowość. Istnieja odpowiednie instytuacje do których się zwracasz z takim problemem, to jest radca prawnym bądź prawnik w zaleznosci od sytuacji. Z tego co piszesz nie wielkie masz pojecie o samochodach, skoro tak zawierzasz producentowi, który lupi z ciebie kase :) W BMW np. lub Mercedesie czy AUDI nie ma czegos takiego jak homologowane KOŁA, Sa sugerowane przez producenta na których wyjezdza z fabryki w zaleznosci od wersji i nikt ci nie mowi ze nie możesz innch koł założyć ( to tak jak bys miał np. bmw 330i i nie mogl zalozyc do niego pakietu M i felg od M bo homologacja nie przewiduje , o czym tu mowa w ogole jest ) Producent MAZDA wyprodukowal silniki z wadliwymi walkami które zacieraly inne pod zespoly i co ty na to? A ty o jakies homologacji na kola. Smieszne to jest dla mnie. Jak czytam wypowiedzi niektórych ludzi to mam wrazenie ze samochód to dla nich jakiś cudowny wynalazek, rzecz na miare promu kosmicznego, troche dystansu i logicznego myslenia. Co może zmienić 1.5cm lub 2.5cm w szerokości felgi? albo inne osadzenie? Rozebrales rkarcz kiedyś zwrotnice w samochodzie? Piaste? wiesz w ogole co tam się dzieje i jak to działa? czy wszystko ASO albo pan mechanik ? troche wiedzy potrzeba a nie slepo patrzeć bo producent karze. Karze wjechać w drzewo to tez wjedziesz? Bo takie sa zalecania producenta? ZMIENIASZ FELGE A NIE ZALEWASZ NIE WLASCIWY OLEJ!!

PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 23:28 
poxtazo mam wiedzę o samochodach wystarczającą dla mnie w 100%. Nie tobie mnie oceniać. A czytając co piszesz w wielu wątkach tego forum stwierdzam że ze ślepym o kolorach nie ma co dyskutować. Miałem podobnie bojowe nastawienie jak tu zawitałem. Dlatego rozpierającą cię ambicję nawet jestem w stanie zrozumieć.. Jakkolwiek życzę dalszych sukcesów w uświadamianiu ciemnego narodu.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 00:05 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
Panowie, ja z taką nieśmiałą prośbą do Was nadchodzę. Czy Wy w każdym wątku macie zamiar skakać sobie do gardeł? Nie możecie jakoś tak bardziej na luzie, bez inwektyw, bez wielkich słów i liter? Miejcie nad sobą i nad nami litość. Za chwilę będzie tu awantura, która jest kompletnie bez sensu. A potem jeszcze jak ktoś z nas będzie musiał interweniować, to jeszcze nam się na PW dostanie. A na koniec polecą bezsensowne bany i ostrzeżenia, bo uwierzcie mi to jest czasem nasz jedyny środek dyscypliny jak nikt na spokojne słowa nie reaguje. Nie mamy innego wyjścia... a nie możemy dopuścić, żeby wątek poszedł w krzaki, w których banda dorosłych facetów jak dzieci - okłada się pięściami.

Błagam, wyluzujcie. A jeśli się nawet ze sobą nie zgadzacie - przecież można to wyrazić na milion różnych sposobów. Choćby "nie zgadzam się z Twoim zdaniem, bo...", "myślę inaczej niż Ty, bo...", "a pomyślałeś może że?". Już nawet Was cytować nie będę, ale prześpijcie się z tym i rano przeczytajcie jak się błotem obrzucacie. W imię czego?

spokojniej, wszystkim nam się będzie wtedy żyło lżej i Wam i nam :)

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 10:37 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Co do kół z mazdy CX5 (19tki) to sam nad takimi się zastanawiałem, jest sporo na allegro, o pierwsze z brzegu:
http://allegro.pl/mazda-cx-5-cx5-felgi- ... 82676.html
ale u mnie odpadły bo jednak ten wzór niby bardzo podobny do oryginalnych z 6tki:
http://allegro.pl/felgi-19-5x114-3-mazd ... 75873.html
ale jednak krawędzie ramion ma bardziej ostre - przy łagodnych liniach 6tki kłóci się to, a po drugie pierwsze w zasadzie :) - mają ciut większe ET (50 vs 45) plus mniejszą o półcala szerokość (7 vs 7,5) czyli felga się chowa bardziej - głębiej. Trzeć pewnie nic nie będzie od wewnątrz, ale upodobniłoby to 6tkę do 3ki (uważam że w 3ce brzegi karoserii za bardzo wystają poza brzegi kółpatrząc na auto z tyłu - wygląda dość śmiesznie z tyłu , taka jakby napompowana trochę).
Felgi niezależnego producenta : trzeba conieco wyczucia i gustu żeby dobrze dobrać stylistycznie do wozu, podkreślić jego linie czy do nich nawiązać. Oryginalne (w sensie wzoru) z jakiegośkatalogu dodatków - opcjonalne, są przeważnie najlepsze pod tym względem. Niestety mazda chyba nie oferuje tu za wiele :)
Nieoryginalne warto też jeśli się znajdą lżejsze (jakieś OZ itp.)

A co do kupowania drugiego kompletu u dealera - bez sensu przede wszystkim finansowo, plus będzie opowiadał o jakichś homologacjach. Felga ma mieć parametry jakie producent zakłada (średnica , rozstaw śrub, śr otworu centralnego, ET i szerokość) jak to spełnia to może być cokolwiek i ubezpieczyciel się nie przyczepi. Jak są odstępstwa - to diabli wiedzą, upierdliwy może to zrobić. Z Leasingami nie wiem, kolejny argument przeciw leasingowi skoro jest jak rkarcz pisze.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 11:45 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Jako drugi kompet kupiłem Nowe Platin 19 poniżej 600 zł za szt z Fv. Jestem bardzo zadowolony. Oczywiście wygląd to rzecz gustu

Obrazek

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 12:48 
Wtajemniczony
Czarne felgi są super, ale niestety bardzo niepraktyczne na zimę. Wolałbym grafitowe i raczej nie 19-tki.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 15:51 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: MT
a dlaczego niepraktyczne na zimę ???

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 17:13 
Amator
Od: 11.08.2014
Wersja: SkyEnergy
Jest może ktoś na forum kto założył 20" (idealnie by było jakby miał jeszcze obniżenie 30mm z akcesoriów ale i tak pewnie ciężko będzie ...)? Podzieli się jakie on dobrał rozmiary felga < > opona. Ewentualnie doradzić czy zestaw:

235/35 R20
Felga: 20X9J(ET38) lub druga opcja 20x8,5 (ET35)

Jeszcze nic nie robiłem w temacie więc pytam bo będę to jeszcze mierzył i ustalał. Ale chyba będzie ciężko z takim ET.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 19:28 
Nałogowiec
Gmeruwejdzie z takim et, ale nie 20 :P no i raczej musialbys zmienić tradycyjne zawieszenie na gwintowane ;) wtedy da rade

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 22:08 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Co to znaczy gwintowane ?

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 22:33 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
Koledzy można założyć sobie nawet gąsienice do swojej m6. Pewnie nikt nie będzie się czepiał. Natomiast jak się w kogoś wjedzie i co gorsza pojawi się z konieczności prokurator na miejscu zdarzenia to uwierzcie mi że homologacja nie jest pierdołą. Ubezpieczyciel też może się przyczepić i nie wypłacić odszkodowania bo samochód używany był nie zgodnie z dopuszczeniem. Homologacja mówi o wymiarach felgi a nie o producencie. Nie musisz kupować felg mazdy. Tak się składa że mam do czynienia z certyfikacją felg i wybrałem te od mazdy dlatego że są bardzo mocne i bardzo dobre jakościowo. Koła można założyć dowolne i wszystko jest ok.... do czasu aż coś się stanie

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 22:42 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Po dzisiejszej jeżdżę testowej gjfl. zachorowałem na ten nowy kolor satin chome :) piękny i idealny do każdego koloru jak tylko ksiegowosc pozwoli - kupuję

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 00:06 
Nałogowiec
bespartyjny wpisz w goglach albo youtube zawieszenie gwintowane , ladnie ci to zobrazuje co to jest, w skrocie to zestaw zawieszenia , które skrecajac gwint podnosisz lub obniżasz wysokość auta. sa tez bardziej zaawansowane, z regulacja sily tłumienia oraz odbijania, ja np. takie mam w tym projekcie czyli bmw e36 drift spec. jak dokopie się do zdjęć gdzies to ci pokaze jak to wyglada

-- Dodano: Śr, 11 mar 2015, 23:42 --

Przemo w ogóle się z tobą nie zgadzam. nikt nie mówi o zakładaniu felgi szerszej o 3 cale od serii, nikt nawet nie zwróci uwagi na kola czy maja pól cala więcej czy cal, bo to nie ma wpływu na zachowanie auta, no prócz tego ze pewniej się prowadzi na szerszym kole, większa stabilność poprzeczna pojazdu. Następna sprawa jeśli kupujesz firmowe dobre felgi a nie chińczyki" noname "
to masz do nich certyfikat jakości, ja mam np. koła JAPAN RACING ,znane kołeczka , 19"8,5j ET 40 i co mam kolizje i nie dostaje odszkodowania bo mam felgi szersze o cal i osadzenie 5mm na zewnątrz? Homologacja o której mówisz to homolagacja producenta, a to jest polityka firmy żeby robic hajs klientach, felgi od mazdy ani nie zachwycają ani nie sa jakies specjalne, pozatym styka je firma z Włoch przynajmniej do GJ , wiec robia je wg standardów TUV niemieckich i tyle z całego tego szumu o homologacje. Nastepna kwestia jest to żeby nie wyplacic ci odszkodowania, ubezpieczyciel musi ci udowodnić ze te koła " nie homologowane " przez Mazde miały wpływ na zdarzenie, czyli ze to przez welasnie te kola szersze o pol cala albo cal, spowodowaly to ze auto nie wyhamowalo, także no ludzie proszę, patrzcie trzewzo na sytuacje. Mnie osobiście nigdy żadnen rzeczoznawca nie sprawdzal szerokości felgi i ET ich, to jest popadanie w jakies absurdy.

Zgodze się z problemami, jeśli naciągasz opony mniejsze niż przewiduje producent, czyli tzw german style ( felga szersza niż opona i naciągasz opone na obręcz) mniejszy rozmiar = mniejsza nośność opony co przy hamowaniu może mieć znaczenie, szczególnie gwałtownym, tam działają sily dynamiczne nie statyczne. No i wtedy tak, pan ubezpieczyciel widzi taka opone i będzie sapal ostro, bo to ma wpływ już na zachowanie auta,.
a w przypadku Mazdy mamy na 19' opone 225/45 a taka opone, można zakladac na felgi od 7 cali do 9 cali szerokości, wiec wszystko nadal gra, bo opona jest 225, tak jak chce producent , i żaden ubezpieczyciel nie będzie mierzyl felgi czy sprawdzal ET, nikt na to nie patrzy, opona zgoda? zgoda wiec jest git :)

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 01:22 
Wtajemniczony
slawek napisał(a):
a dlaczego niepraktyczne na zimę ???

Sól i błoto pośniegowe będą zapewne bardziej widoczne na czarnych niż na szarych, grafitowych czy tym bardziej srebrnych felgach.

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 01:28 
Przemo święte słowa. Gaworzenie forumowe to jedno, a rzeczywistość to drugie.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 08:58 
Nałogowiec
dobra Panowie, smigajcie na serii, bo na innych ubezpieczenie nie działa:) koniec tematu homologacji:)

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 09:56 
Prawie fanatyk
Zgadza się, do wypadku z ofiarami nie ma problemu. Gdy taki się zdarzy- będzie nieciekawie jeśli nie będą wymiary jak przewidziane . Ktoś kto kogoś stracił poruszy niebo i ziemię jak się ufiksuje na czymś. Może i można się będzie wybronić, ale trzeba się wówczas właśnie bronić, dowodzić tracić czas i nerwy. Po co, są przyjemniejsze rzeczy do roboty. Nie wiem jaki wzór musiałby być felgi niezależnej, żeby takie potencjalne problemy sobie samemu fundować.
Sens niezależnych producentów felg jest jeśli - są wyraźnie lżejsze i mocniejsze, lub jeśli wzór jakoś super świetnie pasuje do auta (tu przeważnie trudno pobić producenta (choć u mazdy coś skąpo z wyborem z katalogu dodatkowych, może z czasem coś wejdzie), bo zawsze w liniach , detalach są nawiązania między wozem, a liniami felgi. I jest to całość jako samochód, w odróżnieniu od tjuningu typu żałość - "założę coś innego byle tylko było inne" gdzie żadnych nawiązań i łączności stylistycznej nie ma między karoserią a kołami.). No i trzeci powód - jeśli na wyglądzie nam nie zależy, a niezależne felgi są tańsze po prostu . Chyba tyle. To pierwsze będzie znacznie droższe - ok, może być dla kogoś warte, to drugie - na siłę "indywidualiazowanie" wozu z przeważnie opłakanym skutkiem co widzimy na ulicach na codzień. W każdym przypadku podstawowe wymiary lepiej zachowywać jednak.

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 10:35 
Nałogowiec
bo żeby wybrać ladne kola to trzeba mieć, gust :) a co do "bronieina się" to w Polsce prawo jest takie, że dopóki nie udowodnią Ci winy jesteś "niewinny " Konstytucja to gwarantuje, zwie się to chyba jak dobrze pamiętam, "domniemanie niewinności" czy jakos tak :)

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 11:24 
Prawie fanatyk
No właśnie, i będzie Ci ktoś starał się udowodnić tą winę, i ciągał po sądach, biegłych, psuł krew itd. I co z tego że na koniec jej nie udowodni? - ile czasu zmarnowane. Po co?
Co do wyboru odpowiednich kółek - owszem, trzeba mieć gust, trzeba. Uważasz , że ktoś kto zakłada coś pasujące do wozu, jak pieść do nosa, uważa że nie ma gustu? oj, pierwszy i jedyny ma :) jest lepszym stylitą niż studio projektowe oczywiście.

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 11:57 
Nałogowiec
Andrzejsr Ja uważam ze sa tysiące ladnieszych wzorow obręczy niż te na których auta wyjezdzaja z fabryk, stylista ma nieograniczone możliwości, przykład zobacz jak roznia się concepty pokazywane na targach od produkcyjnych modeli ? Tam potem nie ma miejsca na fantazje tylko jest zimna metematyka:), wracając jeszcze do tematu wypadku, żeby ciągnęli cie do odpowiedzialności, to musialbys być piany, pod wpływem srodkow oduzajacych, lub rażąco lamac przepisy , a tak to po prostu prawnik cie reprezentuje nawet Cie tam nie musi być na sprawie. Wypadki się zdarzają i maja różny przebieg, a co do felg w takim przypadku, to jak cos jest kupowane w Europie to musi spelniac normy UE ( czyli nawzijmy to jakości ) a jeśli masz felge poza homologacja producenta, to jak wytłucze ci się zawieszenie i pojedziesz na gwarancje to mogą jej ewentualnie nie uznac, bo wiesz jak oni musza placic to zawsze będą szukac sposobu żeby się wymigac i tak samo z ubezpieczeniem, wg mnie normalna kolej rzeczy. A po gwarancji nikt nie patrzy na cos takiego jak homologacja na felgi ( wg producenta zaleceń ) , sporadyczne przypadki, przewertowałem fora prawnicze i ubezpieczeniowe 5% przypadkow się trafia wg tego co tam pisza.

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 13:06 
Prawie fanatyk
Ma się zgadzać rozmiar - felgi i opony i tyle, przed czy po gwarancji nieważne. Cześć producentów daje tu stosunkowo spore możliwości, mazda skromne, ale chcemy czy nie, wypada się tego trzymać żeby sobie tego 5 procentowego kuku nie zrobić, bo powtarzam - nie ma po co.
Jeszcze sprawa ew wypłaty za uszkodzenie felgi gdzieś w dziurze - można by się zastanawiać czy nie trzeba oddzielnie innych (zwłaszcza jeśli droższe niż oryginał) felg ubezpieczyć, może nie? może tak ?

Co innego wzór felg, a co innego zgranie tego z autem.

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 18:51 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
poxtazo napisał(a):
[... wracając jeszcze do tematu wypadku, żeby ciągnęli cie do odpowiedzialności, to musialbys być piany, pod wpływem srodkow oduzajacych, lub rażąco lamac przepisy , a tak to po prostu prawnik cie reprezentuje nawet Cie tam nie musi być na sprawie...]
kolego pisaliśmy o przypadku w prokuratorem czyli wypadek ze skutkiem śmiertelnym. nawet jeśli wskoczy ci pijak pod koła to i tak sprawdzają wszystko po twojej stronie, kolega to przerabiał więc wiem! Jeśli biegły stwierdzi że niewłaściwe felgi mogły miec wpływ na zachowanie samochodu to co według ciebie zrobi sąd? pominie ten fakt?

poxtazo napisał(a):
... jak cos jest kupowane w Europie to musi spelniac normy UE ( czyli nawzijmy to jakości ) a jeśli masz felge poza homologacja producenta, to jak wytłucze ci się zawieszenie i pojedziesz na gwarancje to mogą jej ewentualnie nie uznac, bo wiesz jak oni musza placic to zawsze będą szukac sposobu żeby się wymigac

Co za bzdury. Jak w homologacji masz masę dopuszczalną pojazdu to rozumiesz to jako wybryk producenta i korzystasz z samochodu jako dostawczego pakując kilka ton bo na pewno producent chciał żebyś kupił dostawczaka tak??? a uszkodzone zawieszenie jest tylko wymówką... masakra z takim myśleniem

Homologacja nie ma nic do jakości!! to dwa zupełnie inne obszary.

poxtaza napisał(a):
A po gwarancji nikt nie patrzy na cos takiego jak homologacja na felgi ( wg producenta zaleceń ) , sporadyczne przypadki, przewertowałem fora prawnicze i ubezpieczeniowe 5% przypadkow się trafia wg tego co tam pisza.
nie rozumiem czego 5% sie trafia.

Obiecuję nie wtrącac sie już do dyskusji na temat tego czy wytyczne producenta co do wymiaru felg są ważne czy tylko jest to mało istotna sugestia lub wybieg marketingowy...
Myślę że każdy zrobi jak uważa. Ważne żeby czuł sie z tym dobrze. Amen!

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 21:22 
Nałogowiec
Przemo
Cytuj:
Co za bzdury. Jak w homologacji masz masę dopuszczalną pojazdu to rozumiesz to jako wybryk producenta i korzystasz z samochodu jako dostawczego pakując kilka ton bo na pewno producent chciał żebyś kupił dostawczaka tak??? a uszkodzone zawieszenie jest tylko wymówką... masakra z takim myśleniem

starty co ty wypisujesz?Masa dopuszczalna pojazdu to nie jest nośność felgi, bo to określa nacisk na dana oś ponadto od tego jest nosnosc opony.Pozatym przeladowane auto odzialywuje również na sprężyny, amortyzatory, stabilizatory, tuleje, sworznie itd itd. a nie tylko felgi, a my tu rozmawiamy na temat homolagacji na felge do mazda 6 więc, lepiej się już nie wypowiadaj bo ośmieszasz się i swoja wiedze na temat motoryzacji. Widziales dostawczaki np. Sprinter Mercedes 3.5 tony na felgach i co myślisz ze nie można zalozyc do nich felgi poza homologacja tak? bo co zapadnie się bo bezie szersza o cal lub pół ? to opona ku...a bo już nie wiem jak pisać jest odpowiedzialna za przenoszenie ciężaru samochodu, a potem felga! masz indeks nosnoci na każdej oponie. Jest tez coś takiego jak nośność felgi , tak ma to wpływ na bezpieczeństwo, ale nie jesteś w stanie zaladowac takiej ilości towaru do auta osobowego żeby felga się poddala, zwłaszcza dobrej jakości, no chyba ze betonem zalejesz bagażnik i tylna kanape, a to chyba totalna abstrakcja nie?Kupujac koła patrzysz do jakiego nie tylko na ET wysokość i szerokość, ale tez na nośność to chyba jest oczywiste, a my tu dyskutujemy o tym ze chcemy zalozyc felgi poza homologacja. tj szersze a tu jakiś placz ze zabijesz kogos, albo ubezpieczenia nie dostaniesz, nie dostaniesz jak felga nie będzie spelniac EKG ONZ homologacji , a jeśli spelnia i jest szersza poporsu niż zyczy sobie producent to jak napisałem, to mogą ci naprawy gwarancyjnej w najgorszym wypadku odmowic
Dlatego już wlasnie się nie wypowiadaj, bo cos gdzies wiesz, bo kolega, bo jeszcze inna historia , a nie wiesz na jakiej zasadzie przenoszony jest ciezar w samochodzie. <brawo> <spoko> Zapoznaj się Przemo zanim zaczniesz się madrzyc, wyszczegolnilem ci kolorkiem odnośnie felg: wiec felga dedykowana do M6 jednak szersza o cale, nie spelnia homologacji producenta, jednak spelnia holomogacje EKG ONZ, wiec ma tez odpowiednia nosnosc, wiec nie wiem co ty przytaczasz za jakies przykłady na temat auta dostawczego. Weź mi przytocz argument poparty jakas wiedza techniczna, konkretnym przepisem. Bo poki co to na sile próbujecie mi wcisnąć farmazon którym karmi was ubezpieczalnia i salon Mazdy. Natomiast argumenty slabe bardzo przedstawiacie

Nośność felgi jest parametrem, który nigdy nie powinien być przekroczony. Informacje dotyczące nośności są z reguły wybite bezpośrednio na przodzie obręczy (od strony wewnętrznej) lub z tyłu. Jeżeli nie ma informacji w tych miejscach, na pewno znajdziemy ją w certyfikatach dołączonych do obręczy. Felgi nie należy montować jeżeli nacisk na cięższą oś pojazdu wyrażony w kilogramach i podzielony przez dwa jest większy od nośności felgi.

Podczas kupna obręczy warto wybierać spośród produktów, które spełniają wymogi Regulaminu 124 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) dotyczącego homologacji kół. Felgi otrzymują certyfikaty na podstawie badań zawartych w tym regulaminie i w pełni bezpieczne trafiają do sprzedaży.

Należy zawsze zachować ostrożność podczas kupna obręczy, ponieważ możemy spotkać się z tanimi felgami z Dalekiego Wschodu, do których dołączony jest jedynie certyfikat przyznany fabryce, a nie konkretnej obręczy. W takim wypadku nie spełnia on swojego zadania, a felga może ulec uszkodzeniu podczas eksploatacji i np. pęknąć podczas użytkowania. Takie felgi często nie spełniają nośności określonej przez producenta pojazdu i stwarzają zagrożenie w ruchu drogowym.

Jeszcze zebys lepiej zrozumial o co chodzi masz tutaj wykaz NAJPOPULARNIEJSZYCH AUT UZYTKOWYCH W EUROPIE
wraz z nośnościa

Marka i model

Silnik

a)Nacisk na oś przednią

b)Nacisk na oś tylną

c)Minimalna nośność felg

a b c
Fiat Doblo 1.6 Multijet 16v 1200 1450 725
Volkswagen Caddy 1.6 1050 1250 625
Opel Combo 1.6 CDTI 1200 1450 725
Renault Kangoo 1.5 dCi 1125 1240 620
Citroen Berlingo 1.6 1150 1230 615
Peugeot Partner 1.6 HDI 1170 1230 615
Volkswagen Transporter 1.9 1640 1720 860
Ford Transit 2.4 TDCi 1850 3300 1650
Mercedes Vito 111CDI 1550 1650 825
Renault Trafic 1.9 dCi 1550 1650 825
Opel Vivaro 2.0 CDTI 1620 1650 825
Peugeot Boxer 2.2 HDi 2100 2400 1200
Citroen Jumper 2.2 HDi 2100 2400 1200
Fiat Scudo 1.6 D Multijet 1400 1700 850
Renault Master 2.3 dCi 100 1790 2100 1050
Opel Movano 2.2 DTI 1850 2060 1030
Fiat Ducato 2.3 Multijet 2100 2400 1200
Ford Ranger 2.5 D 4x4 1170 1860 930
Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4motion 1430 1860 930

mam nadzieje ze teraz jest wystarczająco wyczerpująco temat homologacji opisany

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 21:51 
Prawie fanatyk
poxtazo - wyłapałeś coś gdzieś i tak zacietrzewiony jesteś, że nawet nie starasz się zrozumiec co kto pisze. Nośność, masa itp. padło, padło felga opona i już, już zaraz to łączysz, coś gdzieś ale co i gdzie hmm .
Nie pojąłeś w ogóle sensu wypowiedzi kolegi - podał _niezwiązany z felgami_ przykład, że w homologacji auta są różne parametry podane, jest na przykład parametr masy dopuszczalnej ( ale mógł podać cokolwiek innego). A ty się do jakichś nacisków, nośności itd. rozpędzasz zaraz. W ogóle o tym mowy nie było.
Producent nie podaje : stosujemy tylko felgę o oznaczeniu katalogowym xyzmazda1234 z katalogu akcesoriów mazdy, z takimi pojazd został dopuszczony do ruchu. Podaje rozmiar, et, rozstaw śrub, otwór centralny , szerokość - to ma spełniać felga, może sobie być niezależnego producenta, nikt tego nie podważa. Tak jak podaje parametry opony i może to być Dunlop , toyo czy dębica byle te parametry były , nie szerzej czy weżej, nie inny profil, nie inna nośność. Takie jak w tabelce. Z takimi jest dopuszczony do ruchu. Kropka. Tak jak auto możesz załadować do dopuszczalnej masy cegłówkami ale też np. makaronem - to nie ważne, ważny jest ten parametr masy, z taką masą jest dopuszczony do ruchu.
A że fizycznie założysz inne koła i pojedzie - pewnie że tak. Tylko PO CO ?
Tak samo jak przekroczysz o kilkadziesiąt kg dmc i też pojedzie. Tylko PO CO?

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 21:56 
Nałogowiec
dobra panowie, poddaje się, macie racje. nie ma sensu wam tlumaczyc bo wy i tak wiecie lepiej :) dobranoc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2664 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 89  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1