Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 13:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 73  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 23 lut 2015, 13:03 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
W oczekiwaniu na FL zacząłem się zastanawiać, ile ten 2.0 rzeczywiście pali... Jakieś skrajne wersje są, a też się lubię bawić w ekojazdę :geek:

I teraz nurtują mnie dwa pytania:
- ile pali w manualu z ustawionym tempomatem na 140 km/h na samej autostradzie [żadne tam odcinki mieszane]?
- ile pali przy tempomacie zapiętym na 120 km/h np. na drodze ekspresowej?

Pomińmy fakt czy jest załadowana pod sufit czy nie...

PostNapisane: Pn, 23 lut 2015, 13:25 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
Jeśli lubisz ekojazdę to spokojnie osiągniesz wyniki rzędu 6,5l/100km. Są i ekstremiści:) ale do tego musiałbyś się przeprowadzić do Piły.
Przy zablokowanej prędkości 120 km/h spalanie średnie na prostej autostradzie ( A1 lub A2) wyniesie 6,6-6,9l w zależności od wiatru. Przy 140 spalanie osiągnie 8,0-8,6l.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 23 lut 2015, 13:56 
Wtajemniczony
Dzięki za info :wink:

Czyli - krótko mówiąc - z eksploatacyjnego punktu widzenia po 600 kilometrach na płaskiej (tzn. polskiej) autostradzie zapala się rezerwa (8,5 x 6 = 51 l).
Lub po 700 kilometrach drogi ekspresowej. I rychło trzeba zatankować, bo jest 0 range. Wnioskuję z motostatów: zwykle wszyscy tankują maksymalnie ok. 50-52 litrów... Bardzo rzadko jest to więcej niż 54... I to jest trochę dziwne... :idea:

No chyba że się jedzie szybciej to wtedy zasięg radykalnie maleje...

PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 09:42 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Mam już prawie 10k przejechane i wydaje mi się, że spalanie spadło o około 0,5l w stosunku do pierwszych tankowań.

Jazda po zakorkowanym Wrocławiu + dojazdy do domu i mam średnią z ostatniego baku 7.4 :arrow: przy prędkości średniej 30km/h.

Szok <brawo> .

PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 10:39 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: AT
Jazda z automatyczną skrzynią biegów w warunkach typowo wielkomiejskich, takich jak np. Warszawa, Kraków, Wrocław (korki, skrzyżowania, światła, przejścia dla pieszych itp) powoduje wzrost spalania średnio o 1-1,5 l/100km. Taka jest niestety prawda. Trudno mi w Warszawie zejść poniżej 9.0 l chyba, że kilkakrotnie skorzystam z południowej obwodnicy.

Ostatnio edytowano Wt, 10 mar 2015, 10:45 przez zagryziak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 10:42 
Adept
Od: 11.05.2014
Rok produkcji: 2019
BigCactus - koniec końców mam podobne osiągnięcia w tym samym terenie ;). Też jestem zachwycony spalaniem i co by nie mówić to jednak dynamiką silnika :)

PostNapisane: Wt, 10 mar 2015, 22:26 
Wstydliwy
Od: 09.10.2014
W lutym byłem na nartach w Austrii spalanie z całego wyjazdu 7,3 l średnio dystans 1880 km, 4 osoby w środku plus box na dachu. 85 % trasy autostrada , gdzie ustawiony tempomat na wartości max dopuszczczone czyli 140 km/ h w Polsce i 130 km/h w Austrii i Czechach. Czas przejazdu w każda ze stron 11 h z postojami średnia z jazdy 95 km/ h. Jestem więcej niż zadowolony ze spalania

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 07:18 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
Wczoraj trasa do warszawy i z powrotem do Katowic. Średnie spalanie 7.4 korki w stolicy. Przelotowa po trasie ok 120 130. Uważam że super

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 13:29 
Stały bywalec
Coś mi się nie chce wierzyć w Wasze wyniki. Wczoraj wróciłem z wycieczki A2. Niespełna 500 km na zachód. Tempomat był do połowy trasy utrzymany na 140km/h, od połowy 120km/h bo zaczął padać deszcz. I pod dystrybutorem wyszło 8,6 l/100km. Pomijając nawet spory błąd jaki generuje odmierzenie paliwa do pierwszego odbicia ale i tak różnica w Waszych wynikach a moim jest dość znacząca. Fakt, nie wiem jaki był wiatr. I być może całą trasę pokonałem pod wiatr, wszak to te zachodnie u nas dominują.

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 13:56 
Wtajemniczony
Obrazek
Na zbiorniku przejechałem 750 km a na stacji zatankowalem ok 54 litrów

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 21:24 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
matys: desc i wiatr duzo zroby. 1l w w spalaniu jak nic. Z jednego wyniku nierob wojny.
Spalanie mialesz miec na poziome kolo 7l jak by byla idealna pogoda i warunki.

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 22:41 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Niezbyt często jeżdżę na tempomacie. Noga jest lżejsza jeśli chodzi o zużycie paliwa. Tempomat tylko na autobanach i to też nie cały czas. <pucu>
Przy 140 musi trochę spalić :) .

PostNapisane: So, 14 mar 2015, 23:17 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
No to Matys ja dziś 700 km do Austrii, boks na dachu 3 osoby i full bagaży... przepisowo maks 120-135 km gdzie tylko można. Spalanie 6,7 przy dojechaniu na miejsce gdzie właśnie spożywam pysznego browarka ;)

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 10:40 
Wtajemniczony
koliber1960 napisał(a):
Niezbyt często jeżdżę na tempomacie. Noga jest lżejsza jeśli chodzi o zużycie paliwa. Tempomat tylko na autobanach i to też nie cały czas. <pucu>
Przy 140 musi trochę spalić :) .

Zastanowił mnie ten wpis przez chwilę, bo zawsze jednak wierzyłem, że tempomat bezwarunkowo zmniejsza zużycie na autostradzie (i dlatego na płaskich autostradach jak jest luźniej zawsze używam). Ale doczytałem gdzieś, że jednak nie zawsze zmniejsza, bo jak są zjazdy to tempomat przyspiesza, a "człowiek" puściłby gaz i nie spalał... Czy to prawda? Wydawało mi się, że tempomat jest kumaty i wie, że jest spadek... I miałem wrażenie, że z tempomatem każdy samochód jednak pali mniej, bo komputer precyzyjnej niż but tym wszystkim steruje...

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 10:57 
Nałogowiec
u mnie jest tempomat chyba z 90% czasu aktiwny. Na autostrade 99.8% a jazda poza miasto/miasto obnizi uzywanie na kolo 90%. Uzywam go moze az niezdrowo czesto :idea: . Wedug mnie zuzycie paliwa zaniza. Jak nie, to minimalne u mnie paliwo na 100% zaniza, bo nogom by niepotrafil jezdzic caly czas jak s ciastkami :oops:

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 11:19 
Radiss napisał(a):
bo jak są zjazdy to tempomat przyspiesza

Nie przyspiesza :wstyd: dużo jeżdżę na tempo i jak jest z górki to "czuje" że odejmuje gazu a jak zaczyna się prosta lub górka to dodaje...Takie ja mam odczucia :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 11:30 
Stały bywalec
Radiss, masz pełną rację. Tempomat zmniejszy zużycie praktycznie tylko przy płaskim terenie. Generalnie tempomat nie powstał po to by oszczędzać paliwo a podnieść komfort jazdy i dać odpocząć prawej nodze.

Jeśli się nie mylę, Audi pracuje nad inteligentnym tempomatem, który dzięki GPS i mapom, będzie odczytywał ukształtowanie terenu. Tylko tyle, że tempomat, w tej funkcji oszczędzania paliwa, nie będzie utrzymywał stałej prędkości a jedynie optymalizował ją pod kątem zużycia. Znaczyć będzie to tyle, że pod górkę auto będzie zwalniało a z górki będzie się rozpędzało do zafiksowanej prędkości ale nie dzięki otwieraniu przepustnicy tylko dzięki różnicy wysokości.

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 12:43 
Fanatyk
Tempomat na zjazdach na pewno nie przyspiesza ale odpuszcza,myślę jednak,że mało, że nogą nie odpuszczam a zdejmuję z gazu .....całkiem

mirecsk38 ciastka świetne :lol:
to ja prawie cały czas daję z ciastkami <hahaha> <hahaha> <hahaha>

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 15:04 
Wtajemniczony
Ciastka rządzą!!! <hahaha>
Kurde - muszę zweryfikować wyniki z tempomatem i bez!

Z takich ekonieintuicyjnych rzeczy: ostatnio widziałem w jakimś "hiperpremium" aucie, że jak się puści gaz w automacie, to on w trybie eco wrzuca na luz, co by nie hamować biegami... :roll: Na rozpędzie można przejechać kawał drogi, paląc tylko 0,5 l/100 km. A z wrzuconym biegiem jest niby 0 l/100 km, ale jednak hamuje i de facto wychodzi na mniej... Ostatnio prowadzę eksperymenty ze stosowaniem tej ekotechniki symulując inteligentny automat. Efektów brak. :) Do tej pory uparcie zawsze hamowałem biegami, twierdząc, że to zawsze zmniejsza zużycie...

Może różnice w spalaniu polegają na tym, że część osób jeździ bez tempomatu i nie hamuje biegami! :D

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 16:14 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
Co do eko jazdy moim zdaniem tam gdzie można i jest długa droga przed nami na której końcu trzeba wyhamować to warto toczyć sie na luzie, na koncu hamować biegiem jeśli trzeba. Hamując od razu biegiem nie dotoczymy się tak daleko. Z resztą to są detale.

Zachar robił test na swoim kanale i wyszło mu że tempomat jest minimalne oszczędniejszy.

PostNapisane: Pn, 16 mar 2015, 16:17 
Nałogowiec
dpotwierdza to i moje spalanie do 6l

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 11:36 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Sprawdzałem przy ostatnim tankowaniu wskaźnik range i jak dla mnie to przekłamanie bierze się w ostatniej ćwiartce wskaźnika. Czyli mając ćwiartkę całą + 1 kreseczkę mam przykładowo range 220 km (co by się zgadzało i na baku mógłbym zrobić około 800 km). Natomiast w momencie wejścia na ostatnią ćwiartkę range nagle spada w bardzo szybkim tempie do 60-80km (zbyt szybko).

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 13:05 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Skrzynia: AT
tatahani napisał(a):
jest długa droga przed nami na której końcu trzeba wyhamować to warto toczyć sie na luzie

Tyle, że jak ktoś na forum pisał jazda na luzie to brak odpowiedniego ciśnienia do prawidłowego smarowania skrzyni biegów i jej to szybsze zużycie. Ale może to dotyczy wyłącznie AT?

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 13:28 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Region: warmińsko-mazurski
Cholera, a ja się już całkowicie przestawiłem na hamowanie silnikiem (a bardziej to odzwyczaiłem się od jazdy na luzie)... :wink:

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 16:28 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Region: łódzki
Dzisiaj zakończyłem test spalania. Jazda jak to się mówi w koło komina, 30km max w jedna stronę, głównie po 8-15 km, temperatury od 0 do 4 st. (ostatnie dni ok 10st.), przejechany dystans 598km, spalanie na kompie 7,3 a według dystrybutora 7,5. Uważam, że wynik super !

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Śr, 18 mar 2015, 20:42 
Wtajemniczony
ZBANOWANY!
Jazda na "luzie" pozwala oszczędzić paliwo w sytuacji kiedy mamy przed sobą dłuższy odc. drogi do zatrzymania bo zajedziemy poprostu dalej niż hamując silnikiem kiedy to wytracanie prędkości jest o wiele większe niż podczas jazdy na luzie. Dlatego jak mamy za 100m czerwone światło to hamujemy silnikiem a jak mamy dłuższy odc. po protym czy lekko z górki to lepiej jest wyrzucić na luz. Szczególnie poza miastem, jak sa górki i zjazdy to przy dobrych wiatrach można i z kilometr przejechac na luzie paląc wg. komp. 0.5l, hamujac silnikiem nigdy tyle nie przejedziemy i zaraz bedzie trzeba od nowa przyspieszac a wiec spalac paliwo.

Matys napisał(a):
Coś mi się nie chce wierzyć w Wasze wyniki. Wczoraj wróciłem z wycieczki A2. Niespełna 500 km na zachód. Tempomat był do połowy trasy utrzymany na 140km/h, od połowy 120km/h bo zaczął padać deszcz. I pod dystrybutorem wyszło 8,6 l/100km. Pomijając nawet spory błąd jaki generuje odmierzenie paliwa do pierwszego odbicia ale i tak różnica w Waszych wynikach a moim jest dość znacząca. Fakt, nie wiem jaki był wiatr. I być może całą trasę pokonałem pod wiatr, wszak to te zachodnie u nas dominują.

Przy 140 to napewno Ci spalała troche, potem jadać 120 spalanie lekko spadło wiec 8.6 to i tak dobry wynik. Ja mialem 8 litrów jadąc 120 ekspresowka...

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 08:08 
Fanatyk
Zawsze hamuję silnikiem,niedokulowuję się na luzie,od dziesiątków lat jak przystało na emeryta wożącego ciastka :wink: .
U mnie komputer też przekłamuje 0,2 l/100km.

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 08:58 
Adept
Od: 11.05.2014
Rok produkcji: 2019
Stara zasada podaje: Jeździj na biegu i żyj na luzie :)

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 11:58 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Wersja: Exclusive
Ellipsis napisał(a):
Jazda na "luzie" pozwala oszczędzić paliwo w sytuacji kiedy mamy przed sobą dłuższy odc. drogi do zatrzymania bo zajedziemy poprostu dalej niż hamując silnikiem kiedy to wytracanie prędkości jest o wiele większe niż podczas jazdy na luzie. Dlatego jak mamy za 100m czerwone światło to hamujemy silnikiem a jak mamy dłuższy odc. po protym czy lekko z górki to lepiej jest wyrzucić na luz. Szczególnie poza miastem, jak sa górki i zjazdy to przy dobrych wiatrach można i z kilometr przejechac na luzie paląc wg. komp. 0.5l, hamujac silnikiem nigdy tyle nie przejedziemy i zaraz bedzie trzeba od nowa przyspieszac a wiec spalac paliwo.
...

Nie mogę się z tym zgodzić. Zwłaszcza jak się ma i-stopa i i-loopa:
- dojeżdżając do świateł na biegu - spalanie 0, ładowanie kondensatora.
- po zahamowaniu - silnik stop - spalanie 0, elektryka zasilana z kondensatora (przetwornica cały czas podaje na instalacje napięcie jakby alternator ładował - 13,6..14.4 V).
Im dłużej stoimy na światłach z wyłączonym silnikiem tym większy zysk.
Dojeżdżając wolno na luzie do skrzyżowania skracamy czas wyłączenia silnika oraz skracamy czas zużycia energii zmagazynowanej w kondensatorze - nie zwalniamy miejsca na nowe porcje - sprawność układu maleje.
Jazda poza miastem na tzw piłę ( lub na kierowcę PKSu). Ponieważ silnik ma bardzo małe opory to jadąc nawet na płaskim można piłę bardzo rozciągnąć.
Polega to na tym że rozpędzamy się do np. 80 i potem ściągamy nogę z gazu. Jak zwolnimy do 70 to przyśpieszamy w miarę energicznie (bez przesady) a potem znowu bez gazu. Jeżdżąc po nierównym terenie należy tak celować by przyśpieszanie wypadało na wjazdach a zwalnianie z górek.
Proponuję niedowiarkom spróbować. W Hondzie lub Vectrze C po zdjęciu nogi z gazu wyraźnie było czuć moment zwalniania i było to nieprzyjemne a w Mazdzie ze względu na fazy rozrządu minimalizujące efekt "pompowania" jest to praktycznie niewyczuwalne.
Jeśli się policzy ilość paliwa spaloną podczas jednostajnej jazdy oraz co jakiś czas umiarkowanie przyśpieszając to się okaże że późniejsza jazda bez gazu szybko kompensuje spalone na rozpędzanie dodatkowe paliwo.
Ja przestałem używać tempomatu jak zauważyłem ile pale paliwa zjeżdżając z górek.

Od czasu jak jeżdżę Mazdą , to wyjątkowo irytują mnie tzw. dojeżdżacze którzy ssą w stanie z prędkością 2..3 km/h czołgać się na luzie do świateł (nawet 50 M) a ja nie mogę za nimi utrzymać prędkości nawet i na 1 muszę co chwile dohamowywać...

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: Cz, 19 mar 2015, 12:38 
Fanatyk
Jak ładnie opisane :idea: prawda :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 73  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1