Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 07:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 23:19 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Moj kolega jezdzi już drugim C5 i nie wyobraza sobie innego auta
A jeździł już wieloma różnymi także wyższej klasy autami - jest producentem festiwalu filmowego dwa brzegi w Kazimierzu

wiec jest dojrzałym facetem z wielkim doświadczeniem smakiem i $ i potrafi docenić co dobre :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 23:26 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
U mnie jakiś czas temu był kolega który kupił Hyundaia i40. Muszę powiedzieć że dawno nie jechałem tak dobrze wyciszonym samochodem. Do GJ nie porównam bo nigdy nie jechałem

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 09:24 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Auto miałem kupić w 2013 r. i wtedy jedyny sensowny wydawał się citroen C5. Wygląd podoba mi się do dzisiaj, pneumatyka na nasze drogi idealna, wyposażenie w tej cenie super, praktycznie nie było się do czego przyczepić, więc poszedłem na jazdę próbną. 160KM dizel, manualna skrzynia biegów, wyposażenie exclusive 2000 km przebiegu i na obwodnicy pabianic do 80km/h słyszę z tyłu wycie, nie wiem od czego, nadkola nie raczej powietrze, ciężko się prowadził jakby ważył z 2,5t, gaz w podłogę i ............ nic. Brat się przejechał i zdziwił się, że to ma 160KM i dla mnie rzecz skandaliczna w aucie tej klasy to skrzynia biegów. Lewarek od C2 długi brzydki i zero precyzji zmiany biegów, w 10 letnim passacie 300 tys. km przebiegu lepiej wchodzą. Dla mnie przyjemność jazdy zerowa, mimo wyposażenie i ceny skreślony został po godzinie.
Co do wyciszenia to dziury wybierał ładnie, ale kabina już wyciszona słabo, mazda daje dużo więcej przyjemności z jazdy i do 120km/h jest ciszej niż w C5, a jeszcze jej nie wyciszałem.

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 15:53 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Nie wiem jak teraz C5, ale był kiedyś wybór w zależności od wersji szyby zwykłe lub grubsze (chyba diesle HDI je miały standartowo). Więc może stąd różne opinie o ich wyciszeniu.

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 18:48 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Tak, z tego co pamiętam w najbogatrzej wersji wyposażenia są grubsze szyby.

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 20:04 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Wersja: SkyEnergy
jest roznica czy szyba ma 3mm czy 4mm., w mazda sa naprawde cienutke.

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 06:26 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
malagb napisał(a):
jest ciszej niż w C5,

Jezdziłem C5 i uważam że C5 jest wyciszona[bo Mazda nie jest].Prowadzenie to się zgadza ,ja też skreśliłem to auto za prowadzenie. :)

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 16:42 
Nałogowiec
testowalem troche szumy od szyby i mam rozwiozanie problemu. Zatkalem lewe ucho i byl spokoj :-)
a teraz powazne. Myślę, że hałas nie idzie przez uszczelkę szyby, ale przez cienką szybe.
Hałas tworza listy kolo szyby, trojkat i lusterko a szyba za cienka, ze by dala z tym rade.
przed testem do originálnej uszczelki szyby dodalem swoja uszczelke tak, ze szybe musialem jesce renkami docizkac, ze by sie zamknelo. A halas od trojkatu dochodzil. Oklejenie trojkata przy szybie niepomoglo. Ale jak zaklejilem tak, ze tasma przekryla i kawalek szyby a za trojkatem niebyl skok, ale ladny plaski przechod do szyby, lahas znikal.
jesce jedno.
Kazdy tutaj pisal, ze jak sie sklada lusterka, nejest zadnej zmiany. Ja zawsze pisalem, ze zmiana jest. Disz mi to potwierdzila i inna osoba. Wiatrz mialem od przodu + z lewa - od mojej strony a jak zlozilem lusterka, to u mnie sie zmienil kolor halasu i moc - bylo mnej halasu a od strony pasazera zaczalo mocnej halasowac ( do tej pory z prawa mialem cicho). Testowalem pare razy a zawsze tak samo. Potwierdzone i drugom osobom
My sie wydaje, ze mam cosz inne jak mazde 6 GJ :)

PostNapisane: N, 8 mar 2015, 10:22 
Wstydliwy
Od: 04.09.2014
Region: pomorski
W moim przypadku jest ciekawostka - w ASO w Gdyni bylem w polowie grudnia - zostawilem samochod, pooklejali, potestowali i jak odbieralem to powiedzieli - ze roznica jest i taki raport wysylaja do centrali. Raport wysłali i od tamtej pory cisza. Nie było mi po drodze do ASO jakos, wiec pisalem tylko maile do MMPOL, ktore skutecznie mieli w dupie - na zaden nie dostalem odpowiedzi, wiec mnie to w koncu wkurzylo i pojechalem do ASO, zapytac co im łaskawie przeszkadza sie ze mna skontaktowac i powiedziec co dalej sie bedzie dzialo ze sprawa. I tu sie zaczyna ciekawostka - w ASO nie dowiedzialem sie co robili przez 3 miesiace, ale za to umowilem sie na wymiane na środe (11.03) uszczelek i srebrnych listew zewnetrznych. To mnie bardzo zdziwili, bo nigdzie nie przeczytalem, ze poza uszczelkami wymieniaja też listwy. Zapytalem jeszcze raz co bedzie robione, na co dostalem odpowiedz, ze uszczelki i srebrne listwy zewnetrzne wokol okien. Poza tym - Pan ładnie w ASO nazwał tą wymianę akcją serwisowa, co też mnie zdziwilo, bo na akcje serwisowa to chyba sie auta wzywa, a nie trzeba samemu przyjechac i się dopominać..... Więcej napiszę po 11.03 jak juz będę po wymianie

administrator
PostNapisane: N, 8 mar 2015, 10:32 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Moris - było o tym, co składa się na zestaw naprawczy, nawet listę części zamieszczałem. Poza tym te listwy od wewnętrzej strony posiadają uszczelki szyby. :)

PostNapisane: N, 8 mar 2015, 12:09 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Moris napisał(a):
Pan ładnie w ASO nazwał tą wymianę akcją serwisowa, co też mnie zdziwilo, bo na akcje serwisowa to chyba sie auta wzywa, a nie trzeba samemu przyjechac i się dopominać..... Więcej napiszę po 11.03 jak juz będę po wymianie

W maździe o akcję serwisową się dopomina i samemu prosi... taka różnica :-P Gdybyś oficjalnie chciał sie zapytać o akcję serwisową na piśmie, jestem ciekaw czy być dostał potwierdzenie <zauroczony> Oni wiedzą, ze mazda się ciągle poprawia i udoskonala, więc tak to nazywają na skróty, skoro kolejny i kolejny klient o coś takiego samego się upomina :arrow:

PostNapisane: Pn, 9 mar 2015, 09:38 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Byłem oglądałem GJ FL i ja :) .
Poza zerknięciem co się zmieniło ogólnie i zapowiedzi się u pana na jazdy próbne interesowały mnie gł. różnice w wyciszeniu :wink: .
Tak na oko to chyba nie wiele zmienili. Widać delikatnie zmienione uszczelki drzwi ale czy one są przyczyną - wątpię <niewiem> .
Opukanie auta .... dalej blaszany pusty odgłos :oops: . Sprawdziłem też zamykanie bo ktoś tu pisał , że jest lepsze. Wg mnie takie same jak w GJ. Szyb chyba też nie zmienili więc chyba uzysk na plus w wyciszeniu jest niewielki.
Myślicie, że te uszczelki od FL będzie można zamontować do GJ :idea: . Czy w tej akcji naprawczej 14 elementów uszczelki drzwi są już takie same jak w FL :?: . Szkoda , że fotki tych uszczelek nie zrobiłem :sad: .

PostNapisane: Pn, 9 mar 2015, 10:41 
Nałogowiec
bylem w ASO i GJ/GJ FL stali obok sebie a wlasznie roznici w uszczelkach niewidzalem. Pukanie na auto-FL jak by mialo bardzo delikatnie inny odgłos.
poza tym my bylo wytlumaczone, ze niemoge od mazdy oczekiwac cicho jak w mercedesie, bo mazda to nie jest premium . To sie z panem zgodzilem, mazda to nie premium.

PostNapisane: Pn, 9 mar 2015, 11:39 
Adept
Od: 13.06.2014
Region: lubuski
mirecsk38 napisał(a):
ze niemoge od mazdy oczekiwac cicho jak w mercedesie, bo mazda to nie jest premium . .

Ale efektu gotującej się wody w czajniku też nie powinno być raczej

PostNapisane: Pn, 9 mar 2015, 12:17 
Nałogowiec
wedug tego ASO co bylem, jest to normalne , tam ma byc w kazdym samochodze mimo premium
mysle ze tam bylem ostatni raz, bo sie tam cuje jak gupek

PostNapisane: Pn, 9 mar 2015, 14:17 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Jak wrzuci się filmiki z testów GJFL z YT np. https://www.youtube.com/watch?v=kwx5k3mg4lQ to słychać, gdy mikrofony nagrywają kierowcę prowadzącego, jak łapią wyraźne szumy. Taki urok auta. Jak jedzie szybciej i wolniej jaka różnica. Technologi produkcji przez FL nie zmienią.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 15:55 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Dzisiaj wraz ze Slawkiem mieliśmy okazję odbyć u Bołtowicza jazdę GJFL-ką w benzynie silnik 2.0l MT SkyPassion. Nie zezwolono nam wyjechać na obwodnicę W-wy (POW), gdzie można by było rozpędzić auto do 140 km/h no ale trudno. Zależało mi w szczególności na sprawdzeniu szumów podczas jazdy. Jechałem krótko bo wystarczyło rozpędzić auto do 80 -85 km/h i do dalszych prób zniechęcił mnie znajomy skądinąd odgłos "niedomkniętej szyby", który wzmagał się wraz z przyspieszaniem. Tyle mi wystarczyło. Już wiem, że w tym segmencie likwidowania wad i usterek mazda się nie wysiliła.
Z GJFL-ki do siebie chciałbym przejąć jedynie system RCTA — system monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu oraz MZD Connect – Multimedialny system rozrywki i łączności, który mi się spodobał i wydał bardziej funkcjonalny.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 16:06 
Nałogowiec
zagryziak: to znaczy ze uszczelki sa te same i z szumem jak jak u auta z roku 2012 ? U cebie vymiana pomogla czy nie ?

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 16:08 
Prawie fanatyk
Potwierdzam słowa Zagryziaka - na dodatek hałas pochodzący z opon jest niestety taki sam jak przedliftowych :(
opony to nasze "ulubione" "ciche" turanzy
a ja bym przejął swiatła led i prawdziwe kieszenie schowki w drzwiach no i system multimedialny ale w dotychczasowym wbudowanym wyswietlaczu - tablet jest fajny, ale mnie nie przekonuje :)

podłokietnik nie spełnia swojej funkcji za to cała kompozycja tunelu srodkowego wygląda kozacko :)

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 17:04 
Prawie fanatyk
mirecsk38 gdyby pomogła nie byłbym taki upierdliwy w tym temacie.
Wg mnie z długiej listy drobnych, choć dokuczliwych mankamentów mazdy 6, najbardziej przykre jest jej słabiutkie wyciszenie od strony szyb i drzwi, powodujące dyskomfort w czasie jazdy. Z innymi da się jakoś wytrzymać, gdyż szybko się o nich zapomina.

Ostatnio edytowano Cz, 12 mar 2015, 00:23 przez zagryziak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 18:54 
Nałogowiec
Ale jest dla mnie dziwne , ze duzo ludzi napisalo o duzej poprawie po wymiane uszczelek.
Ktory halas sie wlasnie poprawil ?
Ja kolo calej szyby dolozilem uszczelke a poprawil sie tylko halas jak by od trojkata ( tak samo jak obkliejilem caly trojkat tasmom ). Halas od lusterka a gornej czesci szyby zostal bez zmiany. Tez u mnie jest duza roznica jak sie zlozi lusterka a tutaj chyba kazdy pisal, ze roznice niema

ostatnio dalem "tampon"do ucha i mialem cicho :)

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 19:18 
Bywalec
Od: 05.02.2014
Region: lubelski
Hehehe [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH] rozwaliłeś mnie tym "tamponem"

administrator
PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 19:20 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Słuchajcie, przecież oni nic w tym samochodzie nie zmienili, jeżeli chodzi o wyciszenie. Poprawa będzie dopiero w następcy, być może coś będzie się polepszać w miarę produkcji bieżącego modelu na zasadzie usprawnień. Za dużo się nastawiliście - to jest ten sam samochód w trochę innym opakowaniu. ;)

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 20:23 
Prawie fanatyk
trochę wnętrzności tez mu zmienili :) choćby 4x4 :)

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 20:26 
Prawie fanatyk
mirecsk38 napisał(a):
Ale jest dla mnie dziwne , ze duzo ludzi napisalo o duzej poprawie po wymiane uszczelek.

Odpowiedź na to pytanie również mnie dręczy. Abstrahując od wyjaśnień typu "głuchota" lub "w zależności od tego jak głośnym autem dotychczas jeździłeś" myślę, że nasze GJ-ki pomimo pozornie identycznej ich budowy różnią się minimalnie między sobą. Różnice w ułamkach milimetrów mogą powstawać w trakcie montażu niektórych elementów, ich spasowaniu. W tym przypadku np. przy mocowaniu drzwi w zawiasach, mocowaniu usztywnień drzwi, prowadzeniu szyb, montażu uszczelek i kilkunastu jeszcze innych elementów składowych w okolicach słyszanych szumów. Wystarczy, że jedno auto zostało lepiej spasowane inne zaś z większymi odchyłkami od normy i potworzyły się dziury powodujące świsty/gwizdy/szumy.
Tak to sobie tłumaczę. Ale i tak GJ-ki nie zamieniłbym teraz na żaden inny model.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 20:41 
Adept
Od: 29.01.2014
mirecsk38 napisał(a):
Ktory halas sie wlasnie poprawil ?

U mnie tez, po wymianie uszczelek, niestety nic sie nie zmienilo. A mialem spore nadzieje po entuzjastycznych opiniach niektorych forumowiczow :-(

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 21:50 
Adept
Od: 13.06.2014
Region: lubuski
zagryziak napisał(a):

Odpowiedź na to pytanie również mnie dręczy.

Zagryziak z tego co pamiętam na ten temat wypowiadały się raczej osoby , które nie maja GJ.Oczywiście mogę się mylić.Wydaje mi się ze nawet po kilku jazdach testowych nie majac tego samochodu na codzien i przejechaniu kilku tras nie można tego porównywać.Ty juz po krótkiej jeździe oceniles ze nic nie zmienili.I wcale się nie dziwnie bo GJ juz trochę jezdzisz i masz porównanie dodatkowo przed i po wymianie.Także myślę ze dopóki Arzago nie udostepni do testów na A2 swojej FL nie będziemy wiedzieli jak przy prędkościach takich jak w trasie.

PostNapisane: Śr, 11 mar 2015, 21:58 
Prawie fanatyk
No właśnie nie chodzi o osoby oceniające na jazdach próbnych - bo chodzi o poprawę po wymianie uszczelek w autach które posiadamy, i tu są różnice u jednych jest wyrazna poprawa u innych jej nie ma

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 10:38 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Region: łódzki
Wydaje mi się, że duży źródłem hałasu są opony i nadkola. Jeździłem zimą na 17 stkach i było do 120 km/h cicho, wczoraj założyłem 19 stki oryginalne i jest głośniej przy 100km/h niż na 17stkach przy 120km/h. Zacząłem się zastanawiać czy czasami moje uszczelki też się nadają na wymianę ale skoro na 17stkach było ciszej ....

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Cz, 12 mar 2015, 10:47 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
tombien napisał(a):
Za dużo się nastawiliście - to jest ten sam samochód w trochę innym opakowaniu.

Przychylam się. :) Obejrzałem sobie w Lubline ,stoją obok siebie GJ i GJ FL.Uszczelki te same,drzwi ciężar-dzwięk ten sam,w bagażniku goła blacha .Mogę się mylić ,ale bez jazdy uważam że kompletnie nic nie zmienili w kwestii wyciszenia/wygłuszenia. Wystarczy włączyć radio ,zamknąć auto i wyjść na zewnątrz . Zero izolacji akustycznej. Mnie to "grzeje" bo mam wyciszoną ,ale bzdety że będzie ciszej [pojawiały się nawet sugestie ze jak w A4] można włożyć między bajki.Kolejna ściema Mazdy. <slabo>

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1