Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 21:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 1 mar 2015, 11:29 
Świeżak
Od: 28.06.2014
Rok produkcji: 2004
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Region: mazowiecki
Diablopat masz w 100% rację, jestem przed zakupem i dodam jeszcze jedno w tym przedziale cenowym, nic ładniejszego i lepszego nie jestem w stanie wybrać z obowiązującej oferty innych producentów.

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 13:09 
Wstydliwy
Od: 26.01.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
ZibiX napisał(a):
kawa78 bardzo dobrze napisane :)

Dziękuje Ci bardzo, bo czytając niektóre posty to ręce opadają :mad:

-- Dodano: N, 1 mar 2015, 12:55 --

BigCactus napisał(a):
kawa78 napisał(a):
....Jeżeli ktoś jeszcze nie wie to prócz HUD, skóry, navi, asystentów pasa i aktywnego tempomatu w SkyEnergy są co prawda pełne światła LED tył i przód, ale niestety nie mają funkcji selektywnego oświetlenia AHBC. Czyli pozostaje tak jak przed FL tyle że LED a nie ksenon :sad: . ...

Czyli w SkyEnergy nie ma teraz już AFS (automatycznych długich)? Zamieszczałem 2 strony wcześniej porównanie paneli z lewej strony kierownicy i brakowało mi właśnie 2 przycisków - automatycznych długich i line assist.

A co do progów to również na początku byłem do nich sceptycznie nastawiony, ale po założeniu uważam, że są super i ładnie komponują się z autem - oczywiście cena chora ;).

Jeżeli chodzi o światła to w skyenergy AFS zostaje tak jak było tylko ze zamiast kseonów mamy ledy, a w skypassion przycisku nie ma bo doszło selektywne doświetlenie AHBC, ten system nie zmienia z krótkich na długie tylko wygasza poszczególne segmenty diód lub doświetla w zależności od potrzeb...asystent pasa też się zmienił w skypassion i stąd te różnice :wink:

-- Dodano: N, 1 mar 2015, 13:09 --

Gmeru napisał(a):
Jak wygląda lista akcesoriów? Jest tak samo? Są tłumiki? Obniżenia? Podświetlane progi itd? Wszystkie felgi do wyboru są tylko ciemne?

ps. Przydałby się ktoś na forum kto jeździ od dłuższego czasu GJ i przesiądzie się do GJ FL. Wtedy będzie można posłuchać oceny bo tak to wiadomo, że mało się człowiek dowie. Liczymy na kolegę po kradzieży ;) pech może przerodzić się w "trochę" szczęścia :) Zawsze to plus całej sytuacji :)

Odbiór mojej dopiero koniec marca początek kwietnia, ale postaram się opisać różnice między GJ a GJ FL w trakcie użytkowania. Miałem dylemat kupując GJ w grudniu bo wiedziałem, że w lutym będzie GJ FL i widziałem zdjęcia, w nowej na plus na pewno środek i lepsza cena przy odsprzedaży w przypadku wersji po liftingowej. Dylemat rozwiązali złodzieje a plusy hmmm dają rabat 6% jak kupuje się kolejną sztukę w przeciągu 12 miesięcy no i odmłodzone wnętrze bo w wersji z przed liftu czuć było niestety ząb czasu.

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 13:19 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
BigCactus napisał(a):
...Czyli w SkyEnergy nie ma teraz już AFS (automatycznych długich)? Zamieszczałem 2 strony wcześniej porównanie paneli z lewej strony kierownicy i brakowało mi właśnie 2 przycisków - automatycznych długich i line assist.....

W Energy nie ma AHBC - selektywnego przełączania obszaru doświetlenia, zastąpiło to funkcję HBC - automatyczne przełączanie drogowych świateł na mijania, jest w Energy adaptacyjne doświetlanie zakrętów (AFLS).
System wspomagania utrzymania w pasie ruchu jest w Passion tylko.

Widzę, że poruszenie wywołuje niemal każda uwaga krytyczna, a nawet nie krytyczna, tylko przedstawiająca opinię niezgodną z linią uwielbienia 6tki. I piszący ją dostaje przydomek malkontent itd. No nie jest to w porządku, bo równie dobrze można malkontentami nazwać osoby mające przeboje z przycierającymi się wałkami rozrządu, z wyciszeniem itd.

Ja osobiście zdaje sobie sprawę z niedoskonałości 6tki,kupuję ją mimo to, głównie z powodu braku konkurencji w tej wielkości, wyglądającego zgrabnie kombi, z wolnossącym motorem i automatem, w tym konkretnym przedziale cenowym.

Sporo jej wad znałem zanim poznałem to forum, ale i trochę dzięki temu forum dostrzegłem i dobrze więc że są malkontenci.

W drugą stronę, tak prawdę mówiąc, to zalet mazdy 6 dzięki temu forum nowych, jakich bym wcześniej nie znał, nie poznałem - widać 6tka co najlepszego ma, od razu ujawnia i nie ma nic później do odkrycia. Trochę szkoda.

Do tego bałagan czy w zasadzie brak precyzyjnych, _oficjalnych_ informacji na temat zmian/braku zmian w przeprowadzanym liftingu rodził przeróżne spekulacje tu na forum, ukazując co dla kogo jest ważne/nieważne (może to celowa zagrywka - darmowe badanie rynku przez mazdę :) ) , i drobne spory co do tego (temu świecący próg, tamtemu analogowy wsk temp silnika, temu przód przed Fl, tamtemu po itd.).

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 13:25 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
ratoschlaff napisał(a):
Dziś złożyłem zamówienie na GJ FL i dostałem rabat 3% :D Dealer zaproponował mi po dopłacie 300zł komplet felg z kołami zimowymi :) Do tego dołoży dywaniki welurowe. Mam nadzieję, że nic się nie zmieni :) A to wszystko on-line :D Odbiór w czerwcu (na moją prośbę) bo akurat będę na urlopie w Polsce :D

A może zamawiający ostatnio pochwalili by się, jakie rabaty i gratisy udało im się wynegocjować? Ja zamawiałem w grudniu i z tego co czytam, to poza wcześniejszym terminem dostawy, nic nie zyskam, a wręcz stracę.

Aktualna cena sedana 2.5 SkyPassion to 140 900 - 3% = 136 673 zł. Ja w grudniu już po rabacie dostałem gorszą ofertę i zero gratisów. <slabo>

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 13:38 
Amator
Od: 24.01.2015
Rok produkcji: inny
Ja mam inne pytanie. Czy są może jakieś osoby czytające ten wątek (najlepiej ze Śląska), które są przed złożeniem zamówienia? Jeśli tak może zbierzemy się w kilka zainteresowanych osób i zapytamy o ofertę przy zakupie grupowym (nie jako flota, ale weźmiemy od razu kilka aut)?
Odnośnie tego tematu znalazłem stronkę http://www.grupoweautozakupy.pl/. Muszę tam zadzwonić w tygodniu i dopytać o szczegóły.

Jeśli ktoś jest zainteresowany przedstawionym powyżej pomysłem zapraszam na PW

Ostatnio edytowano N, 1 mar 2015, 15:23 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 13:40 
Świeżak
Od: 22.01.2015
Region: warmińsko-mazurski
Zamówienie styczeń rabat 3% + progi podświetlane + dywaniki gumowe

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 13:55 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Co do cen, to mnie informował sprzedawca, że jeśli w momencie odbioru auta są jakieś oficjalne - centralne promocje, to obowiązują, mimo że nie było ich w momencie podpisania zamówienia (typu komplet kół czy dodatkowe ubezpieczenie-gwarancja na nast. rok/dwa w cenie). Pojawiają się stopniowo w ciągu roku. A od dealera ja akurat dostałem jakiś drobny rabat który ma pokryć alarm i 2 kpl dywaników czyli wg cennika mazdy jakieś 2tys zł, przy wersji SkyMotion bez żadnych dodatkowych opcji poza lakierem. Przy droższych dają więcej tego rabatu/dodatków. Choć przy wspomnianym wyżej Peugeocie to i drobiazgi i tak.

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 13:57 
wenciu ja tak chciałem kupić w kilka osób pod koniec 2014. Mozna wyciągnąć niezły rabat ale to musi być zamówienie na jeden podmiot. Wtedy tak. A to, że w jednym czasie przyjdzie kilka osób nic nie zmieni. Poza tym polecam szukać w całej Polsce. Ja i moi wspólnicy jesteśmy z prawie Warszawy, Gdańska i Olsztyna. A kupujemy w Kielcach. W najlepszej cenie i z najlepszą elastycznością w wielu aspektach poza samym zamówieniem samochodu. I elastyczność nie zmieniła się po zamówieniu i wpłaceniu zaliczki.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 1 mar 2015, 14:00 
Amator
Od: 24.01.2015
Dużo zależy od polityki marki. Przykładowo orientowałem się w Fordzie przy wycenie nowego Mondeo. Najwyższa wersja wyposażenia, rabat przyznany bez zbędnego upominania się o niego - 16600zł. Z drugiej strony może mają odpowiednio zawyżone ceny, ale taki rabat dla mniej rozgarniętego klienta potrafi od razu zadziałać.

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 14:07 
wenciu jak byłem zainteresowany dieslem to Mondeo i Insygnia podobnie wyposażone były 20-30 tysięcy droższe niż M6. Dlatego Mszda za bardzo chyba nie ma z czego oddawać. Tak mi się wydaje.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 1 mar 2015, 14:25 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Andrzejsr napisał(a):
W Energy nie ma AHBC - selektywnego przełączania obszaru doświetlenia, zastąpiło to funkcję HBC - automatyczne przełączanie drogowych świateł na mijania, jest w Energy adaptacyjne doświetlanie zakrętów (AFLS).
System wspomagania utrzymania w pasie ruchu jest w Passion tylko.

Czyli SkyEnergy FL jest uboższa o przełączanie drogowych/mijania i line assist (skromniejszą wersję sprzed FL) względem starej wersji - dziwna polityka Mazdy bo powinno być odwrotnie.

administrator
PostNapisane: N, 1 mar 2015, 15:26 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Wersja: -
Region: dolnośląski
W SkyEnergy po FL wyposażenie jest uboższe niż przed FL.

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 16:11 
Podobnie jest z Mazdą 3 - wiem, wiem - porównuje 3-kę do 6-tki ale wyposażenie mojej M6 SkyEnergy ma się nijak do wyposażenia 3-ki SkyEnergy. Gdybym chciał mieć w 3-ce to co mam w 6-tce musiałbym "wybulić" ponad 100 tyś. :/ . Więc jako drugie auto wybrałem Hondę Civic :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 1 mar 2015, 17:27 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Region: wielkopolski
rkarcz napisał(a):
Arzago nasz palladynie poparcia dla M6. <spoko>
Mój wyładowano 17.02 i po ok. 10 dniach był w Swarzędzu. A teraz niby jedzie już do dealera. Montaż opcji, wymiana kół, ceramika, rejestracja przez leasing w Poznaniu i wio do odbioru. Obstawiam u siebie realnie 9-11.03. Ale możesz mieć szybciej niż ja bo jednak u ciebie od razu masz dostawę bez pośrednictwa centrum dystrybucji. <spoko>

Zawsze będę stał na straży jako optymistyczny obrońca Mazdy :D
Ja osobiście nie zawiodłem się jeszcze na tej marce, mało tego od momentu zakupu pierwszego modelu Mazdy skończyła się zabawa w skarbonki bez dna :)
Poza tym przesiadając się z auta o wartości 25 tys do auta pięciokrotnie droższego nie będzie mi w dupie mało i nie zwracam najmniejszej uwagi na takie banały jak niektórzy :D

Wolę wsiadać do auta i myśleć o jego zaletach ciesząc się nim każdego dnia, a nie wychodzić z domu i zastanawiać się, czy dzisiaj łokieć mi zleci z podłokietnika bo za krótki. Kurde, pod centrum handlowe nie podjadę bo ten przedni chrom jest jednak troszeczkę za gruby, lepiej zatrzymam się na przedmieściach.

Myślę, że nie będzie wcześniej ponieważ tak czy siak samochód jedzie do Swarzędza, mimo, że przejeżdża obok salonu, ale z kolei z STS jest 8 km, a nie 300 więc po cichutku baaardzo liczę na odbiór w podobnym terminie jak Ty :)
Jeśli by liczyć podobnie jak Ty 10 dni to za równy tydzień powinna zajechać na STS :P

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 18:27 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Andrzejsr napisał(a):
Widzę, że poruszenie wywołuje niemal każda uwaga krytyczna, a nawet nie krytyczna, tylko przedstawiająca opinię niezgodną z linią uwielbienia 6tki. I piszący ją dostaje przydomek malkontent itd. No nie jest to w porządku, bo równie dobrze można malkontentami nazwać osoby mające przeboje z przycierającymi się wałkami rozrządu, z wyciszeniem itd.

Jeśli już tak rozdzielamy poparcia to moje ma Andrzejsr.
Pisanie na forach o wadach (nawet najdrobniejszych) nie jest malkontenctwem a jakąś tam informacją dla innych czytających.
Często tylko dzięki temu dowiadujemy się o historiach o których nie usłyszymy w innych mediach (np. w sponsorowanych gazetach motoryzacyjnych w których o maździe prawie nic nie ma) Tylko tu dowiemy się o "nieformalnych" akcjach serwisowych (jak się nie upomnisz to ci nie wymienią, nie nasmarują itp...).
Jeśli ktoś po przeczytaniu kilku postów z negatywnymi uwagami na temat danego pojazdu rezygnuje z jego zakupu to nie powinien sam wybierać sobie samochodu i powinien poprosić o to kogoś innego.
Nie pisanie o problemach nie spowoduje, że one znikną a jedynie zrodzi frustracje później ,po zakupie, ze miało być tak pięknie....
Podobnie nie rozumiem dlaczego zarzuca się tu komuś , że się wypowiada a nie ma danego samochodu - ciekawe czy na tej zasadzie włascićieli diesli nie powinni wypowiadać się na temat diesli a właściciele sedanów o kombikach.

Ja jak kupuje na aledrogo to gdy przeglądam komentarze to tylko negatywne. Dopiero po ich przeanalizowaniu decyduje czy jednak nie pójdę do kogoś innego.

Jeśli mam wybierać, to na forach wolę czytać o wadach i problemach danej marki i samemu wyrabić sobie opinię czy są to dla mnie istotne wady czy do przełknięcia.
Jak będę chciał poczytać "achy" i "ochy" to wejdę na strony sponsorowane przez producentów samochodów.
Ewentualnie proponuję założyć wątek dlaczego kupiłem Mazdę - coś w rodzaju szafy prezesa klubu z "Misia". Będzie uczciwiej i przejrzyściej.

W ASO mazdy byłem już chyba 20 razy i w przypadku kilku problemów musiałem opracować metodę jak udowodnić ASO ze coś nie działa tak jak trzeba ale się udało.
Mimo to uważam że samochód mazdy jest najlepszym kompromisem. Usterki które ma mogą wystąpić u każdego producenta i u każdego bym walczył.

PS: Na konkurencyjnym forum też próbowano ustawiać forumowiczów i jak tam zaglądam to płakać się chce - 1 post na tydzień lub dwa, nic interesującego

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 19:01 
Wypowiem się jako forumowicz użytkujący GJ-tę najdłużej <metal> Od momentu kiedy zobaczyłem to auto salonie jestem w nim zakochany <3
Oczywiście jak każdy, nowy samochód miał ( dalej ma) choroby tzw. "wieku dzieciecego" z różnym skutkiem usuwane przez Mazdę ale ciągle wzbudza we mnie pozytywne emocje. Po 2 latach użytkowania zdarzylem się przyzwyczaić do niektórych - stacja multimedialna, słaby lakier, do niektórych nie np. kiepskie wyciszenie. Gdyby mi nie pasował ten samochód już dawno byłby sprzedany ale jeżdżę nim dalej. Oczywiście nie należy tylko pisać o samych superlatywach Mazdy ale również o jej wadach i problemach. Każda opinia - pozytywną lub negatywna pozwala podjąć decyzję nowym, potencjalnym użytkownikom.
Gdy zdrowie na to mi pozwoli pojadę do salonu, pojeżdżę modelem po FL i porównam je.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 1 mar 2015, 19:53 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
j.w. <spoko> nic dodać nic ująć.

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 22:28 
Adept
Od: 10.01.2014
Rok produkcji: 2008
Wersja: Sport
Panowie, może macie wiedzę, w jakich salonach mają M6 FL w wersji 2,5l 192KM do jazd próbnych... Katowice dopiero w maju mają mieć :-( a ja chciałbym jak najprędzej podjąć decyzję... już mogę pojechać gdzieś dalej, byle wypróbować auto - byle nie na koniec Polski ;-)

W sobotę oglądałem FL - wersja SKypassion z jasną tapicerką jest super... nie spodziewałem się, że w rzeczywistosci auto zrobi na mnie takie wrażenie...
Z kolei wersja z ciemną tapicerką już tak mnie nie porwała... za ciemno w aucie...ibrakuje tego kontrastu kolorów...
w salonie sprawdzałem również audio Bose z moją płytą CD/Mp3 i wg mnie gra lepiej niż przed FL...tj miałem wrażenie większej głębi dźwięku...aczkolwiek w salonie głupio mi było puszczać audio jakoś bardzo głośno...
moją uwagę zwróciło głośne puknięcie przy domknięciu szyb do samej góry...pierdoła...ale do tej pory nic takiego nie słyszałem w innych autach...
felgi faktycznie mogli pozostawić stare... te nowe mogą być zbyt ciemne...
generalnie FL oceniam jako bardzo dobry krok do przodu...

gdzie mają te 2,5l FL do jazd próbnych...

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 22:35 
Bywalec
Poznań :) czerwona skypassion 2.5 z pięknym brzmieniem :P

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 22:38 
Adept
Arzago, właśnie obawiałem się, że aż w Poznaniu miałeś tą 2,5...a to był sedan czy kombi?

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 22:40 
Bywalec
Sedan :D co prawda model pokazowy jest już sprzedany w pierwszy dzień jak przyjechał ale narazie będzie jeździć :)
Tylko voyager w Poznaniu ma 2.5 pozostałe 2.0 :)

PostNapisane: N, 1 mar 2015, 22:45 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Myślę, że Odyssey w Warszawie też będzie miał, dowiem się

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 07:11 
Wtajemniczony
Od: 07.01.2014
Region: lubelski
W Lublinie jest M6 2.5 i juz od dobrych kilku dni jest możliwość jazd probnych. Biala z czarnym wnetrzem.

PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 11:54 
Adept
dowiedziałem się właśnie, że w pierwszej dekadzie kwietnia wersja 2,5l FL ma być dostępna jako demo we Wrocławiu...
z kolei w czerwcu ma być demówka w Krakowie...

PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 13:34 
Amator
Od: 11.10.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
No i odebrana :) stoi pod domem :) ma ktos moze dostep do manuala po polsku?

PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 13:44 
Weteran
Od: 22.10.2012
Hmmm skoro odebrałeś to nie dostałeś instrukcji?

PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 13:48 
Amator
angielska wersje maja mi doslac bo nie dostali jeszcze, a ponoc przychodza osobno z samochodami, a zainteresowany jestem polska wersja

PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 13:53 
Nałogowiec
Od: 10.08.2014
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
BoBi czekamy na jakieś fotki teraz przedstaw nam swoją Madzie.

PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 14:48 
Świeżak
Od: 29.08.2013
Właśnie jestem po jeździe próbnej . Mogę wam to krótko opisać rewelacja. Wyciszenie poprawiono w bardzo dużym stopniu. Przy 140 km/h słychać tylko delikatny szum powietrza , brak uczucia nie domkniętej szyby. Co do podłokietnika to da się z tym żyć , jest nieco gorzej niż w wersji przed liftingiem ale do przyjęcia. Wnętrze w skórach wygląda super. Co do tej szybki ala wyświetlacz to można wyłączyć dane na niej , ale w czasie jazdy jej nie schowacie.
Lifting naprawdę na duży plus i na 90% w tym tygodniu poleci zamówienie.
A i była to najwyższa wersja 165 km. benzyna. Bardzo fajnie to się zbierało , dla mnie wystarczająco.

PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 15:06 
Amator
Kilka na szybko, pozniej dam normlane, na minus umieszczenia portow USB

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1