Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 18:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 16:34 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Taki pominięty temacik w związku z FL: czy ktoś widział nawigację w FL-ce w akcji (albo ma jakieś doświadczenia z Mazdy 3, bo to chyba na jedno wychodzi)? Jak to generalnie wygląda?

Przejrzałem to:
https://mazda-eu.naviextras.com/shop/po ... ectedTab=2

Wygląda na to, że:
- mapy darmowe przez 3 lata, potem nie wiadomo po ile update
- 93 EUR na trzy lata za dostęp do usług traffic, wyszukiwanie lokalne czy prognozy pogody (uwaga: trzeba mieć podpięte Wi-Fi z telefonu, więc trzeba mieć pakiety roamingowe). Bajerek w różnicy do TomToma to sprawdzanie cen benzyny - tego chyba w Tomie nie ma... <bach>
- mapy HERE (czyli Nokii).

Oprócz tego dla mnie zagadka. Ciekawe na czym oparty jest ten traffic i skąd bierze info (w TomTomie np. traffic działa pięknie w całej Europie - ciekawe jak tu)... Ciekawe czy wyszukiwanie lokalne oparte jest o google (jak w TomTom) czy o jakieś inne tajemnicze źródła...

Też zastanawia mnie "wygląd" i bajery typu "asystent pasa ruchu", tzn. że np. w całej Europie alegancko na co bardziej ruchliwych wiaduktach dokładnie pokazuje, którym pasem, co i jak... To chyba będzie rzucane na tym osławionym wyświetlaczu HUD, więc fajnie jak by to działało...

Niby to takie duperele, bo wszystko jest w telefonie... Ale skoro w telefonie jest nawigacja to można dojść do wniosku, że po co jest osobna nawigacja :)

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 16:57 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
To zdjęcie czerwonej i białej - biała to w końcu poFl czy przed FL?
Bo już tu chyba się wcześniej wyjaśniło, że poFL wersje Go i Motion mają mieć przód z przed FLu (czyli brak "pakietu stylistycznego premium" czyli chromu nad przeciwmgielnymi itd)
Co miała wewnątrz ta biała FL czy przed-FL?

Co do navi w samochodzie, to tylko chyba o wygodę braku konieczności przyczepiania telefonu gdzieś i uruchamiania jego aplikacji navi chodzi, bo poza tym, to telefoniczna ma raczej więcej zalet (ostatnio byłem pod wrażeniem skrótów jakie przy korku na zakopiance wyznaczyła telefoniczna googlecośtam).

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 17:00 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: wielkopolski
Jesteem po :D Moze za bardzo się skupilem na wyciszeniu, ale pierwsze wrażenie to nawet głośniej niż w końcowych modelach GJ. Takie moje odczucie. Tryb sport? Bajka :D po wciśnięciu ryk silniKa trzymasz tak samo pedał przyspieszacza a auto samo rwie do przodu i to jak :D Kickdown dostępny na wszystkich trybach pracy skrYni.
Jedno co niby dodano to ruszenie kierownicy przy zalaczonym istop również powoduje uruchomienie auta ;)

Ostatnio edytowano Pt, 27 lut 2015, 17:15 przez Arzago, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 17:02 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Kurcze muszę się przejechać :grill: Jaką wersją jeździłeś?

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 17:41 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Arzago, napisz coś więcej o trybie sport

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 17:54 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Żaden z Was nie zwrócił uwagi na lusterka, zarówno po, jak i przed FL.
Lusterka są zamknięte, a to oznacza jedno, że albo działają albo nie działają.
Czyli jak dotychczas. <spoko> <slabo>

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 18:03 
Bywalec
Tryb sport włączasz w dowolnym momencie obojętnie czy masz tryb D czy M. Oczywiście najlepszy efekt, który zachwycił nawet w salonie, każdy po kolei sprawdzał, na trybie D. Przykład może nie jest praktyczny na drodze, ale jak najbardziej możliwy. W sytuacji gdy chcemy szybko wyprzedzić, po włączeniu trybu sportowego samochód jakby sam wyrywa do przodu. Przerzuca na niższy bieg, pojawia się piękny dźwięk silnika i daje solidnego kopniaka, reakcja na gaz jest praktycznie natychmiastowa. Nie ma tego w zwykłym trybie D. Zdecydowanie trzeba to poczuć :) W trybie M po prostu trzyma wysokie obroty i również reaguje natychmiast na zachowanie kierowcy. Zryw jest zdecydowanie odczuwalny :P Fajna zabawka :D
Co do hałasu musicie sprawdzić to sami, według mnie nie było za cicho przy 90 km/h ale muzyka była wyciszona.

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 18:13 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Arzago napisał(a):
Jedno co niby dodano to ruszenie kierownicy przy zalaczonym istop również powoduje uruchomienie auta

To również działa w wersji przed FL.

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 18:25 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Arzago napisał(a):
Tryb sport włączasz w dowolnym momencie obojętnie czy masz tryb D czy M...

Arzago - czy zmienia się również przełożenie wspomagania kierownicy czy dotyczy to tylko skrzyni?

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 19:09 
Bywalec
W salonie nie sa pewni a auto prowadzi się bardzo dobrze więc ciężko wyczuć :) super sprawa z powrotem na pas podczas zjezdzania na przeciwlegly :) kierownica się usztywnia zaczyna stawiać opor i nie pozwala na dalsze zjezdzanie utrzymując auto w pasie :) jeśli chodzi o zmeczenie, komputer caly czas "obserwuje" kierowcę i co 20 minut analizuje jego zachowanie względem poprzedniego :)

O widzisz, tego nie wiedziałem o poprzedniej gj z kierownicą dlatego napisałem :)

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 19:19 
Nowicjusz
Od: 01.09.2014
A jak w praktyce sprawdza się HUD?

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 19:38 
Bywalec
Czupur to jest bardzo dobre pytanie :) W ogóle w moim przypadku nie skupia on na sobie uwagi. Chyba trzeba się przyzwyczaić. Ja praktycznie cały czas patrzyłem na zegary :D Może z 5,6 razy zerknąłem na HUD w tym raz, gdy sprzedawca mi to zasugerował :)

Poniżej wstawiam fajną fotkę w zestawieniu
White vs Soul Red i odpowiednio
New vs old
Chodzi mi tu głownie o różnicę w reflektorach z czarnym dodatkiem oraz czarny grill które podkreśliły w FL piękno white pearl :D

Obrazek

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 19:58 
Świeżak
Od: 28.06.2014
Rok produkcji: 2004
Arzago napisał(a):
Dzisiaj o 17 jazda testowa :)

Jak sprawa z podłokietnikiem, jest użyteczny, można oprzeć rękę ????

Ostatnio edytowano Pt, 27 lut 2015, 21:21 przez Misiek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 20:04 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ok a teraz jakies istotne pytania, czy FL jest szybsza niż GJ ?

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 20:08 
Bywalec
No właśnie, wreszcie mozliwosc jego sprawdzenia w praktyce gdzie można odnieść się do niego po doświadczeniach podczas jazdy a więc gdy opieramy się o niego nie swiadomie i automatycznie. Trzymając dźwignię biegów nie ma szans. Wpada Sie łokciem w rolete, ewentualnie można oprzeć na grubej obudowie tunelu. Gdyby nie trzymac ręki na dźwigni podłokietnik całkiem przyjemny :)
Nie ma danych bodajże póki co :D ale .... W trybie sport będzie znacznie wieksze spalanie to mogłaby być troszkę szybsza :) póki co, bez sprzętu nie ma szans określić :D ale jest kopniak :D

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 20:22 
Nałogowiec
ja akurat nie sadze żeby tryb sport zmienial wiele, jeśli motor ten sam, jeśli skrzynia ta sama, taka sama ilość przelozen. to jedyne co daje przycisk sport to może zmiane pracy układu kierowniczego i szybsza reakcje na gaz. A jeśli ktoś zna już dobrze swój automat to nie potrzebuje trybu sport, znam z autopsji . bmw 330 xd , tryb sport poszedł w zapomnienie. Cala tajemnica polega na nauczeniu się skrzyni i obslugi jej za pomocą pedalu gazu. Jaka jest roznica w cenie jeśli chodzi o GJ i FL ?

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 20:26 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Praca skrzyni automatycznej już przed liftem była bardzo ok. Jeśli teraz jest jeszcze lepiej tak jak pisze Arzago to duży plus dla Mazdy bo jest bardzo blisko dwusprzeglowych.

Jezel chodzi o osiągi to bez zwiększenia mocy i przynajmniej takiej samej o ile nie większej wadze nie spodziewał bym sie cudów. Tu nie ma turbiny wiec i nie ma możliwości zmiany poprzez przycisk ciśnienia doładowania, etc jak u konkurencji. Silnik po prostu trzyma wyższe obroty bez konieczności kick-downa.

Ostatnio edytowano Pt, 27 lut 2015, 20:45 przez BigCactus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 21:00 
Nałogowiec
dwusprzeglowe skrzynie wbrew pozorom nie sa takie wspaniale, te skrzynie 2sprzeglowe które mi znamy , sa dość awaryjne niestety, A takie o jakich marzymy czylo z topowych modeli aut ze znaczkiem np. Mpower, AMG, RS lub S Prosche, Lamobo itd. itp. to niestety również 2 sprzeglowki ale już troszkę bardziej zaawansowane. Skrzynia Mazdy wg mnie jest bardzo dobra. Jest to konstrukcja bardzio zblizona do 2 tarczowych odpowiednikow aczkolwiek bardziej niezawodna i rownie szybka.Pod tym względem Mazda nie ma się czego wstydzić ta skrzynia w automacie naprawdę robi swietna robote, a jezdzilem już roznymi automatami

administrator
PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 21:27 
Weteran
Od: 20.05.2013
Żeby wychwycić faktyczne różnice w modelach przed i po FL jazdę musiałby odbyć, ktoś, kto jeździ na codzień GJtką. Po wpisach widzę, że pewne rzeczy są traktowane jako nowości w FL a w rzeczywistości są tu od początku. ;)

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 21:40 
Bywalec
Nie chcę mi się szukać na forum, ale ktoś kiedyś mam nieodparte wrażenie Pisal o braku komunikatów w j. Polskim ;):)

Moja panterka już na rozładunku w Belgii :D za parę dni będzie w domku :D

administrator
PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 21:46 
Weteran
Od: 20.05.2013
W GJ nie ma nic po polsku, z wyjątkiem lektora z Navi. :)

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 21:57 
Bywalec
To uwaga, w Fl mamy Pl :D także komunikaty :) zachowaj ostroznosc :D

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 21:59 
Nałogowiec
żadna nowość, skro to soft z mazdy 3 tam tez było po polsku

PostNapisane: Pt, 27 lut 2015, 22:16 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
No mi tego brakuje w GJ.

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 09:33 
Wtajemniczony
Od: 04.01.2015
Wszyscy pokazują wersje Skypassion, a może kogoś zainteresują tańsze wersje

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 10:51 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Rok produkcji: inny
Nie chcę pusto kłapać ozorem, ale SkyActive, z przodu to wersja sprzed liftu: stare reflektory, atrapa, grill.

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 10:56 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Arzago, zobacz na przykładzie CX 3 czarno czerwony "pakiet" na białej Mazdzie http://www.youtube.com/watch?v=Bw5vCtaYA0U

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 11:15 
Bywalec
To według mnie wersja concept :P Ale za dużo tego wszystkiego :) Nie ukrywam, że teraz po FL w białej odpowiada mi wszystko. Na prawdę white parl wygląda dużo ładniej niż GJ. Nie muszę dachu oklejać, nie muszę felg lakierować, wszystko mi się podoba. Za wyjątkiem progów alu, które już zamówiłem. Nie wiem czy ktoś już wyjaśniał ich brak w akcesoriach. Oczywiście są one dostępne, ale ze względu na zmianę wnętrza nakładki też musiały zostać do niego dostosowane i jak najbardziej są dostępne :)

Co do rozczarowania liftingiem dla tańszych wersji. Dowiedzieliśmy się na samym początku co to jest pakiet premium. Co prawda nikt z nas nie zakładał takiego scenariusza, że cały lifting zewnętrzny to pakiet premium dla najbogatszej wersji, a w pozostałych zmieni się tylko środek. Było natomiast wyraźnie napisane co wchodzi w skład pakietu: przedni, tylni zderzak, reflektory, grill. Czarno na białym :P

Dorzucam Wam fotki brązowej od M3 bo pewnie jesteście ciekawi. Na żywo wygląda lepiej, niestety zdjęcia robione telefonem stąd brak efektu. Nie decydujcie się na ten kolor w tańszych wersjach szczególnie bez ciemnych 19 :P Auto wygląda duuuużo gorzej :P

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 14:38 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Powiedz mi, które nakładki wybrałeś i czy masz jakieś zdjecia do nich ?
Ewentualnie link.

PostNapisane: So, 28 lut 2015, 14:46 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Co do nakładek na progi - w Rzeszowie w GJ FL demo są, przednie podświetlane, tylne chyba nie, bardzo specyficzny gust trzeba mieć żeby to zakładać :) Do kompletu ledy pod podwoziem :) naprawdę chłopaki nie przesadzajcie.

Ale są, jak się ktoś uprze. Nowy katalog akcesoriów jest ponoć. Swoją drogą czemu stare miałby nie pasować, progi się przecież raczej nie zmieniły? a może się zmieniły np. dolne uszczelki i inaczej coś jest, nie wiem.

Co do podświetlenia jeszcze - po włączeniu świateł nie zauważyłem podświetlenia guziczków sterowania szybami, może jest jakieś słabiutkie bo w dzień oglądałem. Wnęterze ogólnie na duży plus, fotele - siedziska chyba nie są dłuższe, ale być może ciut głębsze. Tunel bez zbędnego ( :-P ) dźwigniowego ręcznego fajny, nie zauważyłem żeby się ruszał czy kiwał.

Nowy kolor felg 19tek nie bardzo, może matowy by bardziej w tym kolorze był ok. Czy do białej karoserii. Ale jakoś mi nie leży.

Arzago - co do wersji Go i Motion to ja uważam że super, że jest stary przód, dziś oglądałem FLkę obok przed FLki i niestety nowy to nie to. Po prostu przesadzony. Ilość nowych linii, chromów itd., bałagan. Dobrego się nie zmienia, bardzo łatwo przedobrzyć i tak się stało (tak jak sama w sobie nakłądka na próg alu ok fajna rzecz, ale wycinanie w tym "mazda" i jeszcze podświetlanie tego, oj... )

A co do informacji "pakiet stylistyczny premium" - no nie żartuj z tym, że było wiadomo, nikt, nawet sprzedawcy nie wiedział co to oznacza, przecież zderzak, lampy i grill każde auto ma. Chodzi o to, że nie było prostej informacji : Go i Motion - jak przed FL, Energy i Passion - FL - vide zdjęcia. A tak to spekulacje w salonach i m.in. tu na forum.
Ja na przykład nie miałbym rozterek, bo o mało co, po to żeby mieć stary przód, nie kupiłem przed-FL w kolorze który akurat był dostępny na placach, a nie w takim jaki bym chciał. Ale przeważyło to że jakieś tam pierdółki lifting teoretycznie powinien poprawić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1